HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Fakta och råd om hemlarm

5:e Oktober, 2015, 11:10

Stöldskyddsföreningens hemsida kan man se statistik över anmälda, fullbordade inbrott som skett mellan år 2011 och 2014. Statistiken avser villor/radhus, lägenheter och fritidshus. Medan inbrotten i villa eller radhus har ökat, har inbrott för både lägenhet och fritidshus istället minskat. Under 2013 fick polisen ta emot 21000 anmälningar av bostadsinbrott, vilket kan jämföras med 15000 anmälningar under 2006.

Läs mer på vår sida om hemlarm här på Test.se!

Med rätt larm kan man dock förebygga inbrott. Tjuvarna kan t.ex. avskräckas och med ett uppkopplat larm kan väktare snabbt åka ut och undersöka bostaden. Under år 2011 ökade försäljningen av just uppkopplade larm med 15 procent, vilket gjorde dessa till det mest populära valet. Men även ett friköpt larm som inte är kopplat till en larmcentral, kan vara avskräckande och effektiva. Dessa larm tjuter högt utanför bostaden, vilket gör att tjuven ofta avbryter inbrottet. Grannar reagerar också på detta larm och kan hjälpa till att få syn på tjuven, samt larma polis.

Detta rekommenderar SSF vid köp av hemlarm:

  • Anlita alltid en certifierad anläggarfirma. Då får du alltid professionell hjälp.
  • Att produkterna är certifierade/godkända.
  • Att larmet är anslutet till en certifierad larmcentral.

Idag innehåller ett komplett hemlarmspaket ofta även brandlarm och övervakningskameror m.m. M3 IDG har under 2014 testat ett flertal hemlarm, där Securitas, G4S och Verisure fått utmärkelsen “Bra val” . Samtliga märken är snarlika med några få skillnader.

  • Paketet från Securitas innehåller en centralenhet, manöverpanel, rökdetektor, magnetkontakt och kamera med rörelsedetektor. Möjlighet att se över larmet via app.
  • G4S-paketet innehåller en centralenhet, inomhussiren, fjärrkontroll, magnetkontakt och rörelsedetektor med kamera. Ingen app.
  • Verisure erbjuder centralenhet, manöverpanel, 2 st rökdetektorer, magnetkontakt och kameradetektor. Här finns en mobilapp för enkel översikt av larmet. 

Folksams hemsida kan du genomföra ett kort test för att se vilket larm som passar just dig bäst.

Men även om du väljer att köpa ett hemlarm som inte är godkänt, kan du undvika problem. Var dock försiktig med att köpa säkerhetsprodukter vid dörren. Kontrollera alltid säljarens identitet . För att få en rättvis prisjämförelse när man tittar på olika hemlarm bör man räkna på kostnaden efter ett visst antal år. En granskning som gjorts av Göteborgs-Posten har även visat att dyra hemlarm vid flera tillfällen inte fungerar som de ska.

Råd & Rön skrev under 2012 en artikel om att villalarm ger en falsk trygghet. Efter ett antal undersökningar visar det sig att det inte finns någon vetenskapligt hållbar studie som visar att ett larm verkligen förebygger inbrott. Detta säger Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms Universitet i en intervju med Råd & Rön. Fredrik Gårdare , som är operativ chef för länsbostadsinsatsen på Polisen i Stockholms län, säger att inbrott ofta sker i larmade bostäder också - en del tjuvar undviker givetvis larm, medan en del tar sig in utan att larmet utlöses eller saboterar larmet och andra bryr sig inte alls, för de vet att de hinner göra inbrott ändå.

De före detta inbrottstjuvarna Christer Karlsson och Andreas Haatia bekräftar att det går att ta sig runt många hemlarm, särskilt de äldre som många har kvar. Däremot kan de nya, mer komplicerade larmen vara avskräckande. Men även om tjuvarna väljer att göra inbrott i en bostad med larm och en signal till larmcentralen skickats, så hinner tjuven göra mycket på de minuter det tar för väktarna att komma till huset. Både Christer och Andreas rekommenderar därför dubbla hemlarm - ett som är uppkopplat mot ett vaktbolag och ett som tjuter utanför huset.

Ett hemlarm är alltså ingen säker garanti mot inbrott, även om det kan avskräcka en del tjuvar och ge en extra trygghet för de som bor i huset. Att ha vaksamma grannar och att man får huset att se bebott ut är fortfarande gångbara metoder för att undvika oönskade påhälsningar. Man kan t.ex. använda sig av timers för belysningen i hemmet, även om man inte är hemma. Viktigt är då att man ställer in tiden för av- och påslagning av belysning olika, så att inte alla lampor i huset tänds och släcks samtidigt. Man kanske kan be sina grannar att parkera sin bil - eller en andrabil - på sin uppfart och även hämta posten åt en, eftersom en tom brevlåda ofta indikerar att någon är hemma.

Utöver detta ska man även vara försiktig med vad man skriver på sociala medier om man ska åka på semester. Eftersom kriminella lever på tips, är det lätt att dessa får nys om när du ska vara borta och på så sätt vet de att huset är tomt.

Sekretesshjälp Facebook

Sekretesshjälp Instagram

Källor: SSF, Råd & Rön, Testfakta, Folksam, IF

Skribent: Maria Patriksson.

SE ÄVEN