Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av bacon

mat & dryck uppdaterad 29:e September, 2016, Baserad på 2 testkällor.

Försäljningen av bacon har ökat kraftigt de senaste åren, delvis på grund av att fett är mer accepterat och att LCHF rekommenderar bacon som frukostmat. Bacon används också flitigare i matlagningen som exempelvis lindande runt kycklingfiléer och i sallader. Matbutikerna har ofta ett stort urval av olika baconsorter att välja mellan. Numera finns det även ett antal ekologiska baconvarianter att tillgå.Smakpanelerna som testat de olika baconmärkena anser att det skall finnas en bra balans mellan sälta och rökighet. Saltet får inte dominerar för mycket. Eftersom fettet påverkar smaken skall bacon stekas så länge det finns fett kvar. Då blir de salta och rökiga smakerna lite mjukare och rundare.

Test.se rekommenderar

Scan Jägarbacon - bäst i test bland Bacon 2017
Scan Jägarbacon, bäst i test.

Scan Jägarbacon - Vi på Test.se har valt att rekommendera Scan Jägarbacon. Den har en tydlig röksmak och konsistensen är spänstig och saftig. Den toppar Råd & Röns test(20/1-12) överlägset och priset är cirka 130 kr/kilo. För detta får du en välsmakande bacon som inte har några direkta svagheter.

Se pris Se pris

Bacon - Bäst i test

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har provsmakat och testat 12 stycken olika baconmärken. Det visar sig att prisskillnaderna är stora. Den dyraste varianten kostar 19 kr/paketet och den billigaste varianten ligger på 9 kr/paketet. I Råd & Röns test visar det sig att de dyraste baconmärkena också får högst betyg. I många fall är de också ekologiska, därav det höga priset.

Den överlägsna vinnaren i Råd & Röns test är Scan Jägarbacon. Den får jämna och höga betyg rakt igenom. Scan Jägarbacon visar upp en tydlig röksmak och är både smakrik och fyllig. Konsistensen är saftig och spänstig. Näst bäst i testet är danska Tulip Bacon som är en välsmakande bacon med lite lägre pris än testvinnaren. Tulip kostar 111 kr/kilot, medan Scan Jägarbacon ligger på 132 kr/kilot.

Trea i testet är en ekologisk bacon från Scan som får bra betyg, men samtidigt är testets dyraste baconpaket. Något kravmärke har dock inte denna variant, eftersom Scans ekologiska bacon innehåller nitrit(E 250 natriumnitrit). Men anledningen till att nitrit finns i bacon är på grund av att det förlänger hållbarhet och samtidigt gör så att inte färgen blir grådaskig. En annan orsak till användandet av nitrit är att det motverkar den ondsinta bakterien Clostridium Botulinum.

Vinnare i det här testet

Klikk.no

Publicerad

Norska Klikk.no har i ett stort test smakat och gett omdömen på hela 21 st olika baconvarianter. En del av baconmärkena går enbart att köpa i Norge, men flera av märkena finns även på den svenska marknaden som exempelvis Tulip, Euroshopper och Coop. Detta test visar att även lågprismärkena får bra betyg för smak. Två märken på topp tre är lågprismärken. De fyra baconmärken som placerar sig allra sämst i Klikks test är samtliga dyrare än de två lågprismärkena i toppen.

De tre baconmärkena som får full pott i Klikks test är Gilde Stjernebacon, Euroshopper Bacon och Coop X-tra Bacon. Gilde Stjernebacon får höga betyg för sin goda smak och fina konsistens. Tjockleken är lagom och utseendet är tilltalande. Euroshopper Bacon är ett mycket bra budgetalternativ som smakar lite sött, men bra. Både utseende och konsistens håller hög klass. Coop X-tra är också ett billigt alternativ som imponerar med bra sälta och god smak. Tuggmotståndet och konsistensen får bra betyg.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"