Test av bilbarnstolar

Publicerad under till barn. Senast ändrad den 19:e Februari, 2014. Baserad på 4 testkällor.

Sammanfattning

Det är en självklarhet att föräldrar vill att deras barn skall åka så säkert som möjligt i bilen. Men det är inte lika självklart att välja en bilbarnstol som håller måtten både säkerhetsmässigt och prismässigt. Vi har sammanställt flertalet oberoende tester på bilbarnstolar för att hjälpa er på vägen om ni har svårt att välja bland alla modeller.

Test.se rekommenderar

BeSafe iZi Kid X3 Isofix - Vi på Test.se har valt att rekommendera den bakåtvända bilbarnstolen BeSafe iZi Kid X3 Isofix. Märket BeSafe har flera gånger varit testvinnare och har alltid fått genomgående höga betyg i ett flertal tester och den senaste uppdateringen – X3 – är verkligen någonting helt unikt, som ingen annan tillverkare kan erbjuda. Det är en ren Isofix-stol med alla de fördelar som det innebär; enkel montering – under 60 sekunder – och inga bälten används. Bara ”klick, klick”. Huvudstödet och det interna bältet kan enkelt justeras, samtidigt som barnet sitter i stolen,… Läs mer

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Bäst i test-toppen 2013 2012

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön testar relativt ofta babyskydd, bilbarnstolar och bälteskuddar. När de nyligen testade bilbarnstolar igen, gjordes flera allvarliga upptäckter om stolarnas säkerhet. Den allra allvarligaste säkerhetsbristen var att en av stolarna – svensktillverkade Axkid Kidzofix – inte ger tillräckligt skydd vid en krock. Vid krocktestet orkade inte det isofix-fäste som ska hålla fast stolen i bilen stå emot de krafter som uppstod utan att gå sönder. Under testet upptäcktes också att en bilbarnstol – Britax Max-fix – innehöll så höga halter av polycykliska aromatiska kolväten, PAH, att bilbarnstolen egentligen inte kunde betygsättas då Råd och röns skala inte räckte till! Stolen skulle hamnat långt under det lägsta betyget (en 1:a), eftersom PAH är cancerframkallande och ska absolut inte finnas i bilbarnstolar. Även i den krockfarliga Axkid hittades höga halter av farliga kemikalier, i det här fallet rörde det sig om hormonstörande mjukgörare. Testets vinnare bland bilbarnstolar (bakåtvända) blir BeSafe iZi Kid X3 Isofix. Märket Klippan hamnar strax efter på listan med flera kombinationer.

Vinnare i det här testet

 1. BeSafe iZi Kid X3 Isofix
 2. Klippan Triofix Isofix
 3. Klippan Triofix Isofix Bas

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test.se kan man hitta ett test från 2013 som handlar om bilbarnstolar. Bäst i deras test blev en modell som heter Britax Multi-Tech, som också blivit såld under märket ”Volvo vändbar barnstol”. Stolen ger hög sittkomfort, tack vare att huvudstödet går att justera i höjd och är riktigt bra, samt att bredden på sidostöden också är justerbara. Bilbarnstolen är godkänd att använda som en framåtvänd stol också, och därför kallas den kombistol. Stolen passar i de flesta medelstora bilar.
Maxi Cosi Mobi är en annan bilbarnstol som fått höga betyg. Dess största fördel är att det finns ett handtag under sitsen som gör att man kan luta stolen i 4 olika lägen under färd, vilket kan vara bra om barnet somnar. Den här bilbarnstolen får inte användas framåtvänd och gäller för vikt mellan 9 – 25 kg. Stolen passar bäst i medelstora till större bilar. Den tyska bilbarnstolen Concord Tranformer T är en framåtvänd stol. Den är robust, stabil och används bäst till större barn. Stolen passar barn från ca 4 år upp till 12 år. Man kan justera både höjden och bredden på stolen och ger komfort oavsett barnets ålder. Rekommenderas för barn som växt ur den bakåtvända bilbarnstolen.

Vinnare i det här testet

 1. Britax Multi-Tech
 2. Maxi Cosi Mobi
 3. Concord Transformer T

Råd & Rön

Publicerad

När barnen kommit upp i åldern 4-5 år och inte får plats i en bakåtvänd stol längre blir det naturliga valet en framåtvänd bilbarnstol. Råd & Rön´s tester på framåtvända barnstolar resulterade i att Cybex Solution X2 hamnade först, andra och tredje plats tog Britax, som fick första plats på bakåtvända stolar.
Testresultatet i PDF format kan du se här.

Cybex bilarnstol Solution X2-fix är en vidareutveckling på en tidigare befintlig bilbarnstol. Stolen har ett huvudstöd som hjälper huvudet att hamna mer bakåt och hindrar det från att falla fram när barnet somnar. Det hjälper även till att stabilisera huvudet vid kollision. Stolen har även bra skydd på sidorna som gör det säkrare för barnet i en sidokollision. Både sidoskydden och huvudstödet gör att barnet sitter så still som möjligt, alltså de tar emot barnet i god tid, under en kollision.

Vinnare i det här testet

 1. Cybex Solution X2-fix
 2. Britax Römer Kid plus SICT
 3. Britax Römer Kid plus SICT

NTF konsument

Publicerad

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande utför kompletterande tester på bilbarnstolar avsedda för den Svenska marknaden. Plustestet är framtaget för att öka säkerheten för barn i bil men även för att göra valet av bilbarnstol lättare och minimerariskerna för felanvändning. Plustestet mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision. Den här formen av test görs inte i övriga Europa och ingår heller inte i E-godkännandet. En E-godkänd bilbarnstol uppfyller alla krav som ställs för att få säljas i Sverige men en bilbarnstol som klarat plustestet garanterar en högre säkerhet.

Vinnare i det här testet

 1. Akta Graco BeLogic
 2. Akta Graco DuoLogic 2
 3. Britax Hi-way