Test av bredbandsroutrar

Publicerad under elektronik. Senast ändrad den 11:e December, 2014. Baserad på 6 testkällor.

Sammanfattning

När man ska välja en router bör man tänka på vilka typer av portar man behöver, vilken prestanda och hastighet som önskas. Vissa modeller fungerar inte speciellt bra genom väggar, vilket kan bli besvärligt om man har ett stort hus exempelvis.
I nästan alla hem kan man idag hitta en router. Routern används för att skapa ett nätverk, vare sig man vill ha det trådlöst eller via kabel.  På många modeller kan man använda sig av en så kallad QOS-funktion (quality of service) där man kan prioritera nätverket för de enheter som behöver det mest, samt att man kan, via USB-uttagen på routern, koppla in en hårddisk eller skrivare som alla enheter i nätverket kan använda sig av.

Test.se rekommenderar

Asus RT-AC66U - Vi på Test.se har valt att rekommendera Asus RT-AC66U. Routerns nya nätverksstandard, 802.11 ac, tredubblar den trådlösa hastigheten, gentemot tidigare standard, och dess signal når punkter där mottagningen brukarvara dålig. Modellen är utrustad med två stycken USB-portar och 4 Gigabit LAN-portar. Routern är också utrustad med tekniken “Dual-band” som ska minska störningen i nätverket där fler än en enhet finns. Störningarna som kan uppstå utan “Dual-band” kan resultera i problem som t.ex. sämre trådlös räckvidd, tappad anslutning och minskad hastighet.
Du kan också skapa ett extra nätverk -s.k. gästnätverk- via webbgränssnittet eller programvaran som… Läs mer

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Bäst i test-toppen 2014 2013 2012

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Pc för Alla

Publicerad

Datortidningen PC för Alla har testat sju olika routrar i prisspannet 1000 – 1700 kr och har hittat flera riktigt bra produkter. De nya ac-routrarna kan förbättra ditt hemnätverk avsevärt och wifi-standarden 802.11ac höjer prestandan rejält. Flera av de testade routrar får höga betyg, så topplistan är av högsta intresse för dig som vill ha snabbt bredband hemma.

Den bredbandsrouter som får bäst betyg och som blir PC för Alla:s vinnare är D-Link DIR-868L. Designen är annorlunda med sin cylinderform och påminner om Apples produkter i samma kategori. Prestandan är grym och D-Link ger testets högsta hastigheter på normala avstånd. Vid längre avstånd blir den knappt slagen av Asus och Apple. Andra fördelar är bra gränssnitt och finurlig fjärråtkomst. Priset ligger på 1300 kr. Slutbetyget för D-Link DIR-868L blir 9 poäng av 10 möjliga.

På delad andraplats hamnar Zyxel NBG-6716, Linksys EA6900 och Asus RT-AC68U. Den förstnämnda är det bästa budgetalternativet och kostar en tusenlapp. Den har bra hastighet på nära håll och är enkel att installera. Linksys EA6900 har smarta mobilappar och är lätt att använda. Priset är något högt; 1500 kr. Asus RT-AC68U har bra prestanda och gott om praktiska funktioner. Gränssnittet är något krångligt, men den får pluspoäng för sitt 4G-modem stöd. Slutbetyget för dessa tre intressanta utmanare blir 8 poäng av 10 möjliga.

Vinnare i det här testet

 1. D-Link DIR-868L
 2. Zyxel NBG-6716
 3. Linksys EA6900

Pricerunner

Publicerad

Pricerunner har testat fyra routrar och utsett Asus RT-AC66U som bäst i test.  Installationen är otroligt enkel att utföra och gränssnittet är både snyggt och enkelt, men erbjuder trots det massor av avancerade funktioner. Routerns prestanda och räckvidd imponerar på testpanelen och den klarar av sex trådlösa nätverk med olika säkerhetsinställningar. Man kan dessutom ansluta en hårddisk och få tillgång till en betydlig NAS-funktionalitet. Routern fick plus för att man genom en app för Android och iPhone kommer åt innehållet var man än är. Andraplats gick till D-Link DIR-845L och även här var installationen enkel. Gränssnittet är funktionellt och man kan hitta flera bra inställningsmöjligheter. Både prestanda och räckvidd är riktigt bra och om man kopplar in en USB-disk till routern, omvandlas den till en enkel nätverkshårddisk som man kommer åt via webbläsare, DLNA eller en smartphone. Designen påminner om en modernare kaffebryggare, vilket testpanel tycker om. Linksys EA6500 tog tredje plats och här har man lagt mest fokus på prestanda. Installationen är smidig och gränssnittet snyggt. Däremot är det inte lika lättnavigerat som tidigare nämnda modeller. Routern har stöd för att en USB-disk ska kunna kopplas in, vilken förvandlar routern till en enkel NAS, men den stödjer inte alla sorts hårddiskar. Både routerns prestanda och räckvidd är riktigt bra. Genom appen kan man komma åt inställningsmöjligheter och övervaka routern, men dessvärre kommer man inte åt filerna på USB-disken.

Vinnare i det här testet

 1. Asus RT-AC66U
 2. D-Link DIR-845L
 3. Linksys EA6500

IDG.se

Publicerad

Man har testat 5 trådlösa, snabba routrar med Asus RT-AC66U i toppen. Modellen är riktigt bra på att leverera hög prestanda, bra räckvidd och kvalité, även om dess signaler blockeras av väggar och dess hastighet är hög, man kan komma upp i nästan en halv gigabit! Routern har flera bra funktioner, exempelvis: om du kopplar en hårddisk via USB-porten, kan denna bli en filserver, där man kan dela data mellan olika enheter inom samma nätverk och även säkerhetskopiera filer och mappar. Routern är ensam i testet om att leverera ett stöd för 3G-modem som är förkonfigurerad för de fyra stora svenska operatörerna. Ciscos router har hamnat på andraplats och är den näst snabbaste routern i testet med en topphastighet på dryga 400 megabit per sekund. Modellen ger en hyfsad bra signal genom väggar, men inte fullt så bra som Asus. Ciscos starkaste egenskap är dess användarvänlighet och den har ett flertal bra extrafunktioner. Buffalos router är den billigaste i testet, men den har bara en USB-port. Dess gränssnitt och hantering kräver dock goda tekniska kunskaper. Routerns hastighet är godkänt om den har fri sikt, den fungerar alltså inte lika bra genom innerväggar om man inte byter inställningar. Routern klarar det viktigaste och har en enklare tjänst för fjärråtkomst till en USB-ansluten disk via internet.

Vinnare i det här testet

 1. Asus RT-AC66U
 2. Cisco Linksys EA6500
 3. Buffalo Airstation 1750

PC för alla

Publicerad

På Pcforalla.se har man testat 4 snabba routrar som ska ge dig ett stabilt nätverk i ditt digitala hem. Idag utsetts våra routers för väldigt mycket, t.ex. att tv:n, några surfplattor och alla smartphones i hemmet ska vara kopplade till samma nätverk, samtidigt som vi fortfarande förväntar oss snabb och stabil internet-uppkoppling och att routern vi har ska leverera bra prestanda. Bäst i test är Belkin, med sin router N750 DB. Man får ett program med routern som gör installationen jätteenkel och programmet är även självgående och uppdaterar sig självt. Med denna modellen når man en riktigt bra hastighet – den kommer upp i över 100 megabit per sekund för både upp- och nedladdning. Med två USB-portar i routern kan man koppla in hårddiskar, skrivare och annan utrustning direkt till enheten och sitt nätverk. Asus har inte hamnat lång efter med sin modell RT-N66U som också är väldigt lätt att installera. Routern kommer upp i extrema hastigheter och är i denna delen av testet den bästa. På avstånd klarar modellen upp- och nedladdning långt över 100 megabit per sekund. Även denna modell har två USB-portar, men modellen har ett par småbuggar i systemet – inget som inte går att leva med. Zyxels router har inte lika höga hastigheter som övriga modeller, men den är ändå snabb, stabil och har en hel del praktiska funktioner.

Vinnare i det här testet

 1. Belkin N750 DB
 2. Asus RT-N66U
 3. Zyxel NBG5715

Mobil.se

Publicerad

På mobil.se har man testat 4G-routrar som du ska kunna använda om du bor i ett område där 4G-nätet redan byggts upp. Du kan se på hemsidan som tillhör din operatör om eller när du har tillgång till 4G-nätet. Bäst i test är Huawei B593 som i dagsläget är bunden till Telia. Modellen har två USB-portar. Inbyggd plats för ett simkort, fyra lan- och fyra telefonportar. Den är enkel att installera och du kan själv välja om du vill sätta in simkortet direkt i routern eller i ett modem som du sedan kopplar med USB till routern. Huawei är den som levererar högst hastighet vid upp-och nedladdning och routern är snygg och står stadigt. Andraplats har getts till Dovado Tiny.
Dovado är inte en passande modell om du är den som inte bara vill ha trådlöst närverk utan också USB-uppkoppling. Routern är bara utrustad med en lan- och en wan-port. Givetvis har modellen en USB-port också, men den är upptagen av ditt modem. Dess installation är enkel, men hastigheten är inte lika hög som man hoppats på. D-link DWR-923 är en stor modell, som hamnat på tredje plats. Routern har 3 USB-, en wan-, fyra lan- och två telefonportar. Installationen är relativt enkel, men om man installerar den trådlöst, kan det ibland medföra problem. Hastigheten är godkänd och den genomsnittliga svarstiden är 23.6 millisekunder.

Vinnare i det här testet

 1. Huawei B593
 2. Dovado Tiny
 3. D-link DWR-923

PC för alla

Publicerad

PC för Alla har testat 6 olika routrar för trådlös nätverksanvändning i hemmet. Bäst i test är Linksys WRT610N. Routern har, på baksidan, fyra gigabit-portar och en USB-kontakt, där man kan ansluta en USB-disk. Dock saknar modellen en inbyggd skrivarserver. Installationen är enkel och dess webbgränssnitt är rent och lätt att arbeta med. Dessutom finns det massor av inställningar man kan pilla med. Gällande prioritering av nätverkstrafik är denna modellen testets bästa router. Linksys ger också bland den bästa prestandan i testet med en maxhastighet på dryga 56 megabit per sekund och fungerar nästan lika bra när signalen blockeras av väggar.
Zyxels router är en enkel modell med två antenner och dess webbgränssnitt är snyggt och mer grafiskt än de övriga modellernas. Den är enkel att förstå, samt att hantera och trots det låga priset får man en hel del funktioner. Routerns prestanda fungerar bra på korta avstånd med den snabbaste hastigheten i testet (72 megabit per sekund) men på längre avstånd sjönk dess hastighet rejält. Apples router, Airport Extreme, är en modell för sig själv. De trådlösa inställningarna görs via ett program och inte via webbgränssnittet. Routern har tre lan- och en USB-port på baksidan, vilket gör det lätt att ansluta en skrivare eller en disk och dela den med alla i hemmet. Modellen har inget stöd för QOS (quality of service) som ger möjligheten att prioritera trafiken, vilket anses vara en viktig funktion för en router i Apples prisklass.

Vinnare i det här testet

 1. Linksys WRT610N
 2. Zyxel NBG-419N
 3. Apple AirPort Extreme V5