Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
bredbandsroutrar - Bäst i test

Test av bredbandsroutrar

elektronik uppdaterad 11:e Augusti, 2016, Baserad på 9 testkällor.

När man ska välja en router bör man tänka på vilka typer av portar man behöver, vilken prestanda och hastighet som önskas. Vissa modeller fungerar inte speciellt bra genom väggar, vilket kan bli besvärligt om man har ett stort hus exempelvis.

I nästan alla hem kan man idag hitta en router. Routern används för att skapa ett nätverk, vare sig man vill ha det trådlöst eller via kabel.  På många modeller kan man använda sig av en så kallad QOS-funktion (quality of service) där man kan prioritera nätverket för de enheter som behöver det mest, samt att man kan, via USB-uttagen på routern, koppla in en hårddisk eller skrivare som alla enheter i nätverket kan använda sig av.

Test.se rekommenderar

Netgear Nighthawk X6 R8000 - bäst i test bland Bredbandsroutrar 2017
Netgear Nighthawk X6 R8000, bäst i test.

Netgear Nighthawk X6 R8000 - Vi har valt att rekommendera bredbandsroutern Nighthawk X6 R8000 här på Test.se. Modellen blev bäst i test hos PC för Alla 1/9-15 och är en av Netgears mest avancerade routrar. Nighthawk X6 R8000 är utrustad med den banbrytande Tri-Band WiFi-tekniken som byggdes för att kunna ansluta alla trådlösa enheter i ditt hem, automatiskt och simultant. Med en massiv trådlös hartighet på upp till 3.2 Gbps, 3 WiFi band och Smart Connect Intelligens, tilldelas varje enhet den snabbaste WiFi-anslutningen möjlig och optimerad för maximal hastighet. Installationen av routern är enkel och dessutom kan… Läs mer

Bredbandsroutrar - Bäst i test

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

PC för Alla

Publicerad

I samband med att du skaffar fler och fler trådlösa prylar, blir även kravet på ditt WiFi högre. PC för Alla har testat sju maxade routrar som lovar bandbredd och smarta funktioner för att möta kraven nu och i framtiden. Förutom prestanda har man också tittat på routrarnas gränssnitt och användarvänlighet. I funktionsutbud är alla ganska lika varandra. Alla har wpa2- och wps-säkerhet, samt brandväggsfunktion, föräldrakontroll och upnp-stöd. Dessutom finns möjlighet att sätta upp ett gästnätverk på samtliga. Nighthawk X6 R8000 blir testets vinnare och det är Netgears mest avancerade router. Installationen är rena barnleken - man pluggar in med fast kabel och en webbläsare öppnas automatiskt. Installationsguiden (som dessutom är på svenska) ställer in WiFi, uppdaterar programvara och låter dig installera ReadyShare Vault, som är ett väl fungerande backupprogram för att säkerhetskopiera datorn till en USB-disk ansluten till routern. Routern erbjuder utmärkta prestanda och ett exemplariskt gränssnitt. Här finns också en praktisk konstruktion och ett bra funktionsutbud, men tyvärr saknas fjärradministration och ingen helautomatisk konfiguration. Näst på listan hamnar Asus RT SC3200 som också uppvisar bra prestanda och många smarta funktioner. Här erbjuds en hög kapacitet med trippelband och stöd för USB-modem, men routern är dyr. Här finner man också ett bitvis rörigt gränssnitt och på långt håll kan enstaka stabilitetsproblem uppstå. D-link tar tredjeplats med DIR-890L och är den mest iögonfallande router PC för Alla någonsin testat. Utöver denna utstickande design, får routern också höga betyg för prestandan - även det finns begränsade möjligheter till inställningar.  Webbgränssnittet är ljust och spartanskt, men för att komma åt användbara funktioner måste man klicka runt lite.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat 5 routrar som är löjligt billiga - men som ändå är riktigt bra. Man behöver inte någon värstingrouter om man bor i en vanlig lägenhet med ett par tre rum. De modeller i testet har stöd för den senaste standarden för WiFi-teknik, 802.11ac. En sådan blir din för mellan 400 - 500 kronor, med undantag för en router som höjts några hundralappar sedan testet gjordes. Bäst i test blev D-Link DIR-810L. Det är en kompakt router, minst i måtten och diskretas i ett test där alla routrar är väldigt små och lätta att ställa i ett hörn och glömma bort. För att komma igång med DIR-810L, så måste man ansluta den med en kabel till datorn eller till ett förkonfigurerat WiFi med bra säkerhet. Gränssnittet är snyggt och rent, men finns dock bara på engelska. Det saknas mer avancerade inställningar som specifik föräldrakontroll per enhet, men det finns ett sajtfilter och möjlighet att schemalägga surftid. Prestanda imponerade på både nära och längre avstånd bakom en och annan vägg. Inte mycket verkar kunna störa ut den, och först på ca 30 meters håll och tre innerväggar bort, blev signalen så svag att man inte kunde strömma YouTube-film i 1080p. Tyvärr fanns ingen USB-port. På testets andraplats hamnar Asus RT-AC51U som också har admingränssnitt som är snyggt och med bra upplägg. Dock finns inte svenska som alternativ här heller. Man kan sätta upp sex separata gästnätverk och det är den enda routern som stödjer mobil bredbandspinne. På avstånd är dock prestandan måttlig. Linksys EA6200 är den tredje modellen i testet. Det är nästan lite fusk att ha den med i testet då den varierar i pris från månad till månad. Den kör AC900, gigabit-hastighet på de fasta portarna och har USB 3-port för anslutning av snabb hårddisk. Routern har snabbare WiFi än övriga på kort avstånd. Här finner man också utmärkta gränssnitt och fjärråtkomst. Däremot tappar routern prestanda på längre håll och är för tillfället förhållandevis dyr.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

Kraven på ditt WiFi blir högre för varje trådlös pryl du skaffar. PC för Alla har testat sju maxade routrar som lovar bandbredd och smarta funktioner för att möta kraven nu och i framtiden. Den router som blev bäst i test var Nighthawk X6 R8000 som är Netgears mest avancerade router och dess design har verkligen matchat attityden i namnet. Installationen av routern är rena barnleken! Installationsguiden, som är på svenska, ställer in WiFi och uppdaterar programvara, samt låter dig installera ReadyShare Vault – ett välfungerande backupprogram för att säkerhetskopiera datorn till en usb-disk ansluten till routern. Med Nighthawk får man utmärkt prestanda, ett exemplariskt gränssnitt, en praktisk konstruktion och bra funktionsutbud. Dessvärre finns ingen fjärradministration och ingen helautomatisk uppkoppling. Flera märken fick samma betyg efter Netgear och på andraplats placerar vi TP-link Archer C9. Det är den billigaste routern i testet och på pappret har den lite bättre prestanda än testets andra budgetrouter från Buffalo. I övrigt har den i princip samma funktionalitet som de andra deltagarna i testet. Installationen är relativt enkel och det medföljer en bra, tryckt installationsguide på svenska. Här finns också en mobilapp. Tyvärr går inte routern att väggmontera. Asus RT-AC3200 hamnar på tredjeplats. RT-AC3200 använder tre frekvensband, istället för de vanliga två, och har därför sex antenner. Installationen är enkel, även om den automatiska guiden krånglar. Administrationsgränssnittet är lite mörkt och murrigt, men Asus kryddar med pedagogisk information på Svenska som gör det mesta begripligt. Prestanda är övertygande med hög topphastighet och god räckvidd. Man får många smarta funktioner och stöd för USB-modem, men priset och enstaka stabilitetsproblem på långa avstånd hindrar Asus från att bli testvinnare.

Vinnare i det här testet

Pc för Alla

Publicerad

Datortidningen PC för Alla har testat sju olika routrar i prisspannet 1000 – 1700 kr och har hittat flera riktigt bra produkter. De nya ac-routrarna kan förbättra ditt hemnätverk avsevärt och wifi-standarden 802.11ac höjer prestandan rejält. Flera av de testade routrar får höga betyg, så topplistan är av högsta intresse för dig som vill ha snabbt bredband hemma.

Den bredbandsrouter som får bäst betyg och som blir PC för Alla:s vinnare är D-Link DIR-868L. Designen är annorlunda med sin cylinderform och påminner om Apples produkter i samma kategori. Prestandan är grym och D-Link ger testets högsta hastigheter på normala avstånd. Vid längre avstånd blir den knappt slagen av Asus och Apple. Andra fördelar är bra gränssnitt och finurlig fjärråtkomst. Priset ligger på 1300 kr. Slutbetyget för D-Link DIR-868L blir 9 poäng av 10 möjliga.

På delad andraplats hamnar Zyxel NBG-6716, Linksys EA6900 och Asus RT-AC68U. Den förstnämnda är det bästa budgetalternativet och kostar en tusenlapp. Den har bra hastighet på nära håll och är enkel att installera. Linksys EA6900 har smarta mobilappar och är lätt att använda. Priset är något högt; 1500 kr. Asus RT-AC68U har bra prestanda och gott om praktiska funktioner. Gränssnittet är något krångligt, men den får pluspoäng för sitt 4G-modem stöd. Slutbetyget för dessa tre intressanta utmanare blir 8 poäng av 10 möjliga.

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Pricerunner har testat fyra routrar och utsett Asus RT-AC66U som bäst i test.  Installationen är otroligt enkel att utföra och gränssnittet är både snyggt och enkelt, men erbjuder trots det massor av avancerade funktioner. Routerns prestanda och räckvidd imponerar på testpanelen och den klarar av sex trådlösa nätverk med olika säkerhetsinställningar. Man kan dessutom ansluta en hårddisk och få tillgång till en betydlig NAS-funktionalitet. Routern fick plus för att man genom en app för Android och iPhone kommer åt innehållet var man än är. Andraplats gick till D-Link DIR-845L och även här var installationen enkel. Gränssnittet är funktionellt och man kan hitta flera bra inställningsmöjligheter. Både prestanda och räckvidd är riktigt bra och om man kopplar in en USB-disk till routern, omvandlas den till en enkel nätverkshårddisk som man kommer åt via webbläsare, DLNA eller en smartphone. Designen påminner om en modernare kaffebryggare, vilket testpanel tycker om. Linksys EA6500 tog tredje plats och här har man lagt mest fokus på prestanda. Installationen är smidig och gränssnittet snyggt. Däremot är det inte lika lättnavigerat som tidigare nämnda modeller. Routern har stöd för att en USB-disk ska kunna kopplas in, vilken förvandlar routern till en enkel NAS, men den stödjer inte alla sorts hårddiskar. Både routerns prestanda och räckvidd är riktigt bra. Genom appen kan man komma åt inställningsmöjligheter och övervaka routern, men dessvärre kommer man inte åt filerna på USB-disken.

Vinnare i det här testet

IDG.se

Publicerad

Man har testat 5 trådlösa, snabba routrar med Asus RT-AC66U i toppen. Modellen är riktigt bra på att leverera hög prestanda, bra räckvidd och kvalité, även om dess signaler blockeras av väggar och dess hastighet är hög, man kan komma upp i nästan en halv gigabit! Routern har flera bra funktioner, exempelvis: om du kopplar en hårddisk via USB-porten, kan denna bli en filserver, där man kan dela data mellan olika enheter inom samma nätverk och även säkerhetskopiera filer och mappar. Routern är ensam i testet om att leverera ett stöd för 3G-modem som är förkonfigurerad för de fyra stora svenska operatörerna. Ciscos router har hamnat på andraplats och är den näst snabbaste routern i testet med en topphastighet på dryga 400 megabit per sekund. Modellen ger en hyfsad bra signal genom väggar, men inte fullt så bra som Asus. Ciscos starkaste egenskap är dess användarvänlighet och den har ett flertal bra extrafunktioner. Buffalos router är den billigaste i testet, men den har bara en USB-port. Dess gränssnitt och hantering kräver dock goda tekniska kunskaper. Routerns hastighet är godkänt om den har fri sikt, den fungerar alltså inte lika bra genom innerväggar om man inte byter inställningar. Routern klarar det viktigaste och har en enklare tjänst för fjärråtkomst till en USB-ansluten disk via internet.

Vinnare i det här testet

PC för alla

Publicerad

På Pcforalla.se har man testat 4 snabba routrar som ska ge dig ett stabilt nätverk i ditt digitala hem. Idag utsetts våra routers för väldigt mycket, t.ex. att tv:n, några surfplattor och alla smartphones i hemmet ska vara kopplade till samma nätverk, samtidigt som vi fortfarande förväntar oss snabb och stabil internet-uppkoppling och att routern vi har ska leverera bra prestanda. Bäst i test är Belkin, med sin router N750 DB. Man får ett program med routern som gör installationen jätteenkel och programmet är även självgående och uppdaterar sig självt. Med denna modellen når man en riktigt bra hastighet – den kommer upp i över 100 megabit per sekund för både upp- och nedladdning. Med två USB-portar i routern kan man koppla in hårddiskar, skrivare och annan utrustning direkt till enheten och sitt nätverk. Asus har inte hamnat lång efter med sin modell RT-N66U som också är väldigt lätt att installera. Routern kommer upp i extrema hastigheter och är i denna delen av testet den bästa. På avstånd klarar modellen upp- och nedladdning långt över 100 megabit per sekund. Även denna modell har två USB-portar, men modellen har ett par småbuggar i systemet – inget som inte går att leva med. Zyxels router har inte lika höga hastigheter som övriga modeller, men den är ändå snabb, stabil och har en hel del praktiska funktioner.

Vinnare i det här testet

Mobil.se

Publicerad

På mobil.se har man testat 4G-routrar som du ska kunna använda om du bor i ett område där 4G-nätet redan byggts upp. Du kan se på hemsidan som tillhör din operatör om eller när du har tillgång till 4G-nätet. Bäst i test är Huawei B593 som i dagsläget är bunden till Telia. Modellen har två USB-portar. Inbyggd plats för ett simkort, fyra lan- och fyra telefonportar. Den är enkel att installera och du kan själv välja om du vill sätta in simkortet direkt i routern eller i ett modem som du sedan kopplar med USB till routern. Huawei är den som levererar högst hastighet vid upp-och nedladdning och routern är snygg och står stadigt. Andraplats har getts till Dovado Tiny.
Dovado är inte en passande modell om du är den som inte bara vill ha trådlöst närverk utan också USB-uppkoppling. Routern är bara utrustad med en lan- och en wan-port. Givetvis har modellen en USB-port också, men den är upptagen av ditt modem. Dess installation är enkel, men hastigheten är inte lika hög som man hoppats på. D-link DWR-923 är en stor modell, som hamnat på tredje plats. Routern har 3 USB-, en wan-, fyra lan- och två telefonportar. Installationen är relativt enkel, men om man installerar den trådlöst, kan det ibland medföra problem. Hastigheten är godkänd och den genomsnittliga svarstiden är 23.6 millisekunder.

Vinnare i det här testet

PC för alla

Publicerad

PC för Alla har testat 6 olika routrar för trådlös nätverksanvändning i hemmet. Bäst i test är Linksys WRT610N. Routern har, på baksidan, fyra gigabit-portar och en USB-kontakt, där man kan ansluta en USB-disk. Dock saknar modellen en inbyggd skrivarserver. Installationen är enkel och dess webbgränssnitt är rent och lätt att arbeta med. Dessutom finns det massor av inställningar man kan pilla med. Gällande prioritering av nätverkstrafik är denna modellen testets bästa router. Linksys ger också bland den bästa prestandan i testet med en maxhastighet på dryga 56 megabit per sekund och fungerar nästan lika bra när signalen blockeras av väggar.
Zyxels router är en enkel modell med två antenner och dess webbgränssnitt är snyggt och mer grafiskt än de övriga modellernas. Den är enkel att förstå, samt att hantera och trots det låga priset får man en hel del funktioner. Routerns prestanda fungerar bra på korta avstånd med den snabbaste hastigheten i testet (72 megabit per sekund) men på längre avstånd sjönk dess hastighet rejält. Apples router, Airport Extreme, är en modell för sig själv. De trådlösa inställningarna görs via ett program och inte via webbgränssnittet. Routern har tre lan- och en USB-port på baksidan, vilket gör det lätt att ansluta en skrivare eller en disk och dela den med alla i hemmet. Modellen har inget stöd för QOS (quality of service) som ger möjligheten att prioritera trafiken, vilket anses vara en viktig funktion för en router i Apples prisklass.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"