HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av 360-kameror

elektronik uppdaterad 27:e April, 2020, Baserad på 2 experttester.

De relativt nya 360-kamerorna har tagit marknaden med storm och nu är det allt fler som gör sina egna 360-bilder och -filmer. Lanseringen av VR har skett lite bakvänt - idag finns flera olika VR-headset men inte särskilt mycket innehåll att konsumera. 360-kameror och VR-headset är beroende av varandra. Gemensamt för samtliga 360-kamerorna på marknaden är dess tydliga koppling till mobiltelefonen. De kan visserligen oftast styras med direkta knappar på respektive kamera, men apparna är ändå späckade med funktioner och ofta redigeringsmöjligheter.

Test.se rekommenderar

LG 360 Cam - bäst i test bland 360-kameror 2020
LG 360 Cam, bäst i test.

LG 360 Cam - Här på Test.se väljer vi att rekommendera 360-kameran från LG - 360 Cam - som också blev testvinnare hos Mobil den 27/06-16. Den har inte den mest uppskattade bildkvaliteten, men för priset och det faktum att den vann 3 delmoment - funktioner, mjukvara och export, samt 360-kvalitet - är det en bra kamera som förtjänar en rekommendation.

LG 360 Cam är en kompakt kamera som fångar ögonblickskänslan mitt i ett folkhav, en härlig skidbacke eller din favoritplats i hela världen. Med dubbla vidvinkellinser på 13 megapixel kan du ta helt fantastiskt detaljerade… Läs mer

360-kameror - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Ljud & Bild

Publicerad

Med en 360-kamera kan du spela in videoklipp som gör att vänner och familj kan titta och känna sig närvarande vid det tillfälle du filmat. Ljud & Bild har testat fyra modeller, där skärpa, upplösning och detaljer - inklusive artefakter, förvrängning och så kallad stitching har varit i fokus. Även installation och anslutning till mobil, medföljande app och skötsel, samt möjligheten att redigera i appen eller tillhörande programvara har tittats närmare på. Samsung Gear 360 blir särskilt rekommenderad av Ljud & Bild, men blir inte bäst pga en liten detalj - man MÅSTE ha en Samsung Galaxy-telefon. Det var visserligen lite besvärligt att få ihop allting mellan mobil och kamera, men i övrigt finns inte mycket annat att kritisera den för. Appen är enkel att använda och man kan redigera sina videor och bilder i den, eller på datorn med hjälp av programmet Gear 360 ActionDirector som Samsung delar med sig av kostnadsfritt. Kameran filmar med två linser men det syns i stort sett inga stitchingar i videorna alls. Bilden blir skarp och har inga hackningar, även om man filmar med 30 bps. På andraplats hamnar 360fly, där man också varit väldigt generös med tillbehör - det väller ut olika fästen ur kartongen. Kameran är dessutom vattentät (en plupp sätts in i mikrofonkontakten). 360fly har bara en lins och det är lite svårare att göra bra videos med den än med de andra kamerorna i testet. Bildkvaliteten är dock bra och relativt högupplöst. Eftersom kameran bara har ett enda objektiv, så blir det ingen hopfogning som det blir med andra kameror som filmar med två objektiv. LG 360 Cam hamnar på tredjeplats och är testets billigaste kamera, men också den mest lättskötta. LG 360 Cam är enkelt att komma igång med och att använda. Det finns både 4gb minne och man kan stoppa in ett microSD-kort. Kameran har inga redigeringsmöjligheter i den medföljande appen och inte heller några andra program. Bildkvaliteten är inte särskilt bra - särskilt i stillbilder - den blir grynig och oskarp. I videorna syns stitchingen tydligt och det blir tydliga förvrängningar av föremål i filmerna.

Vinnare i det här testet

Mobil

Publicerad

Mobil har jämfört 360-kameror, där LG 360 Cam har blivit testvinnare. Kameran gör det mesta rätt, trots att bildkvaliteten kunde varit bättre - men kamerorna har, tro det eller ej, mycket annat att ta hänsyn till. Kameran stödjer både Android och IOS-enheter, den har ett bra format som gör användandet smidigt och bilderna så bra som möjligt. Mjukvaran fungerar också bra så att skarvarna som uppkommer stör ovanligt lite. LG 360 Cam vann 3 av 5 delmoment - funktioner, mjukvara och export, samt 360-kvalitet. Ricoh Theta S som är silvermedaljör, vann delmomentet “användbarhet” eftersom det fanns enkla knappar som gör att du kan styra det mesta smärtfritt både med och utan telefon till hands. Samsung Gear 360 (bronsmedaljör) vann delmomentet “bildkvalitet”. Den som har vant sig vid kvaliteten från mobilkamerorna blir lätt besviken när 360-kamerornas bilder och filmer detaljgranskas. Det märks att det är något av första generationens 360-kameror detta och särskilt tydligt blir bristerna om man tittar på bilderna i VR, då man enbart ser en liten del av bilden i taget.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"