HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av alkoholfri öl

mat & dryck uppdaterad 3:e Maj, 2018, Baserad på 5 experttester.

En dryck som blivit alltmer populär är den alkoholfria ölen. För att klassas som alkoholfri öl krävs en volymprocent på max 0,5 %. Öl som har en alkoholhalt mellan 0,5 och 2,25 % kallas istället för lättöl. Numera finns ett stort utbud av alkoholfria öl tillgängliga på Systembolaget och i vanliga matvarubutiker. Tyska Clausthaler var en av de första alkoholfria öl som introducerades i Sverige, men har funnits till försäljning i hemlandet sedan 1979.

Många svenska och nordiska bryggerier har tagit fram en alkoholfri variant av deras storsäljare. Det är inte ovanligt att du på krogen kan beställa en Carlsberg Non-Alcoholic eller en Mariestads Alkoholfri. Den alkoholfria ölen är enligt många bedömare inte alls så god som en vanlig folköl eller starköl, men kan vara ett bra alternativ för den som inte vill dricka alkohol. De tester som vi gått igenom visar trots allt att det finns alkoholfria öl som smakar gott och förhoppningsvis skall du kunna hitta en öl som passar dig.

Test.se rekommenderar

Störtebeker 1402 - bäst i test bland Alkoholfri öl 2020
Störtebeker 1402, bäst i test.

Störtebeker 1402 - Vi på Test.se har valt att rekommendera den alkoholfria ölen Störtebeker 1402. Den toppar GP:s test från 2012 och placerar sig på andraplats i GP:s test från 2013. Smakmässigt är den kraftig och fyllig för att vara en ljus öl. Förutom detta är den kravmärkt och härligt gyllenfärgad. Vi tycker att Störtebeker 1402 är det bästa alternativet om du skall dricka en alkoholfri öl!

Alkoholfri öl - Bäst i test

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

GP

Publicerad

Det blev danskt i toppen och libanesiskt i botten när GP:s konsumentpanel testade alkoholfri öl. Men det var endast tre sorter i testet som var helt utan alkohol. Vinnaren i smaktestet blev Carlsbergs öl med märkningen Non Alcoholic på flaskan. Ölen belönades med fem lysande fyrar och omdömen som “härlig” och “fin balanserad smak”. Den har god sötma med fyllig och kraftig smak av öl. Den är även rund, balanserad och behaglig, med fin eftersmak. På testets andraplats hamnar Mariestads alkoholfria öl med fyra fyrar i betyg. Ölen fick omdömen som “fint bubblig och bra beska”. Man tyckte att Mariestad var fylligast med kraftig smak och var lite ale-lik - blommig med flädersmak. Strax därefter, med lika många fyrar, hamnade den tjeckiska ölen Staropramen som i testprotokollen beskrevs som “bra törstsläckare” och “mild humle”. Även denna öl är fyllig och den påminner om öl med alkohol i.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat 15 alkoholfria öl. Intresset för dessa lättviktare har ökat och idag finns ett stort sortiment både på Systembolaget och i matbutikerna. Om ölens alkoholhalt understiger 0,5 % räknas det som alkoholfri öl. Alkoholen ger ölet smak och utan detta måste man tillsätta något annat som får upp smaken.

Bäst i test enligt Icakuriren är det alkoholfria ölet Three Hearts Stockholm Festival Beer Non Alcoholic. Detta öl bryggs av Krönleins Bryggeri i Halmstad. Färgen är gyllene och smaken torr och vuxen. Det finns både en angenäm beska och syra i detta öl. Lågt pris ger också pluspoäng. Betyget blir 4 hjärtan av 5 möjliga.

Näst bäst är Carlsbergs öl Non Alcoholic. Ölet har en bra balans mellan malt och humle. Fungerar perfekt som törstsläckare en solig sommardag. Betyget blir 4 av 5. Om du istället föredrar veteöl så rekommenderas Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei. Det är en ofiltrerad öl med angenäm doft och läskande smak. Veteölen är något jästig, vilket drar ner betyget till en 3:a.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP:s andra test från 2013 är lite annorlunda upplagt än det från 2012. Testet från 2012 hade en smakpanel som gjorde bedömningarna, medan det senaste testet använder en expert och en 19-årig tjej som kör skogsmaskin(!) Anledningen till detta är okänt, men testet kan ändå vara intressant att kika på närmare. Testet är relativt stort och man smakbedömer 12 stycken olika alkoholfria öl.

Betygen är relativt sparsamma och ingen öl får mer än 3 fyrar av 5 möjliga. Den öl som man gillar bäst är Estrella Damm N.A. Ölmärket Estrella är sponsor till fotbollsklubben FC Barcelona och deras öl kostar 9,50 kr för en liten 33 cl-flaska. En god törstsläckare enligt den lilla smakpanelen och man tycker den smakar helt okej. Två andra öl som får godkända betyg är Störtebeker 1402 och Mariestads Alkoholfri. En öl som däremot inte uppskattas för sin smak är San Miguel. Denna öl får bottenbetyg och smakar enligt experten som ”skumbad”.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

Tidningen GP har i ett test från 2012 smakbedömt och poängsatt åtta stycken olika alkoholfria öl. GP:s smakpanel har serverats ölen svala, det vill säga 8-12 grader kalla och testerna har självklart varit blindtester. Priserna varierar relativt mycket och den billigaste ölen kostar 15 kr/l och den dyraste 43 kr/l. Ingen öl får toppbetyg, men däremot får tre stycken absolut bottenbetyg.

Den öl som klarar sig bäst i GP:s test är Störtebeker 1402 som är en kravmärkt alkoholfri öl. Denna öl beskrivs som fyllig och kraftig. Smaken har nyanser av äpple och vingummi. Störtebeker får inga direkta dåliga omdömen, men någon tycker att den går åt läskhållet. Två öl som GP:s smakpanel också tycker om är Spendrups Alkoholfri och Clausthaler. Spendrups har en lätt smak och är samtidigt inte för vek. Färgen är fint honungsfärgad och den är lättdrucken. Clausthaler har en bra balans mellan sötma och beska. Dock skulle det vara önskvärt med mer kolsyra enligt smakpanelen.

GP sågar tre stycken alkoholfria öl jäms fotknölarna och ger dem lägsta betyg; Carlsberg Non-Alcoholic, Finkbräu och Nanny State. Carlsberg får dåliga betyg för att den ser utspädd ut och är sliskig i smaken. Finkbräu är testets billigaste öl, men detta räddar inte denna tyska alkoholfria öl. Smaken är kemisk och sockersöt. Förutom detta anser smakpanelen att den är blaskig. Nanny State är lite av en vattendelare. Några i smakpanelen gillar den skarpt, medan de flesta dömer ut den helt.

Vinnare i det här testet

Bli Mamma

Publicerad

Bli Mamma har testat sju stycken olika alkoholfria öl och betygsatt dem enligt skalan 0-5 poäng, där 5 poäng är bäst. De alkoholfria ölen får högst innehålla 0,5 volymprocent alkohol. Några utsatta priser finns inte tillgängliga i testet och därför går det inte att göra någon prisjämförelse. Den jämförelse som är gjord är endast smakmässig. Smakbetygen varierar från låga 1 poäng till höga 5 poäng, så man kan konstatera att det finns avsevärda skillnader mellan de alkoholfria ölen.

Den alkoholfria ölen som får bäst betyg är tjeckiska Uni Brez Alkohola. Doften är aprikosfruktig, smaken angenäm med kort beska. Uni Brez Alkohola är den enda ölen som får maxbetyg i Bli Mammas test. Två andra alkoholfria öl som får bra betyg är Norrlands Guld Alkoholfri och Bitburger Drive. Norrlands Guld får fina omdöme för sin exotiska doft och har en fyllig smak med lagom beska. Bitburger Drive är en törstsläckande alkoholfri öl med fräsch smak och maltig doft. Den öl som klarar sig sämst i testet är Carlsberg Non-Alcoholic. Betyget blir låga 1 poäng och omdömena är inte snälla. Vattensjuk, sur smak med våt pappdoft är inga omdömen som lockar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"