HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
alkoholfri öl - Bäst i test

Test av alkoholfri öl

15 ST PRODUKTER TESTADE

mat & dryck uppdaterad 18:e Juni, 2020, Baserad på 7 experttester.

Att öl druckits länge råder det inte så mycket tvivel om. Visserligen har den ändrat form och skepnad genom århundradena, men principen att låta spannmål jäsa tillsammans med vatten har lång historia. Tidigare var det vanligt att ta en alkoholfri öl istället för exempelvis en läsk, numera är det många som väljer alkoholfritt istället för vanlig starköl. Trenden att leva sunt har blivit stor de senaste åren och det är inte längre stigmatiserat att välja bort alkohol.

För bara några år sedan var utbudet av alkoholfri öl minst sagt klent. Om man över huvud taget kunde hitta någon alkoholfri, var det oftast tal om en rätt blaskig och slätstruken historia. Att en alkoholfri öl kunde smaka bra kändes långt bort. Känslan var att de flesta tillverkare gjorde en alkoholfri variant av sin storsäljare, mest för att det skulle finnas ett alkoholfritt alternativ i sortimentet.

Öl förr

Öl i någon form har funnits så länge som det odlats spannmål, detta började för en sisådär 10 000 - 15 000 år sedan när delar av jorden började bli bofast. Korn var en av de första grödorna som började odlas, och på korn gjorde man bröd. Kornbröd blir som hårda kakor, så det är ett rimligt antagande att brödet blötlades för att mjukas upp. När brödet fick dra sig tillräckligt länge i vattnet påbörjades en jäsningsprocess. Resultatet blev en korngröt, rik på mineraler och vitaminer. Vips, så var den första öl-liknande produkten född!

Alkoholfri öl nu

Numera finns det många olika varianter på alkoholfri öl, och de är mer balanserade och genomarbetade än tidigare. Det finns till och med alkoholfria öler som vunnit priser när konkurrenterna varit alkoholhaltiga.

Det är bland annat tack vare nya tekniker och jästsorter som den alkoholfria ölen behåller god smak och karaktär. Tidigare spädde man ut starköl med vatten för att exempelvis få en lättöl, nu kan man istället brygga alkoholfria öler med olika karaktärer. Det finns bland annat IPA, Porter och Stout, fast utan alkohol.

Hur stark är alkoholfri öl?

Enligt Systembolagets riktlinjer får inte alkoholprocenten överstiga 0,5% för att en dryck ska få lov att kalla sig alkoholfri. Öl som har en alkoholhalt mellan 0,5 och 2,25 % kallas istället för lättöl. Många tror att lättölen på sikt kommer att försvinna helt från hyllorna eftersom den inte längre kan mäta sig med utbudet av alkoholfria öler. De flesta vill ha en smakrik öl, med eller utan alkohol, där har den tunnare lättölen svårt att hänga med.

Hur gör man alkoholfri öl?

Alkoholfri öl kan göras på lite olika sätt. Alkoholen kan tas bort från vanlig öl, antingen genom filtrering eller genom vakuumdestillering. Detta är en metod som gör att ölen ofta kostar like mycket som alkoholhaltig öl, det har ju gått åt minst lika mycket tid för att framställa den alkoholfria varianten.

Man kan också välja att brygga ölet med mindre alkohol från början. Denna metod kallas för kallkontakt. Detta innebär att ölen får jäsa med vört till alkoholhalten uppnår 0,5 procent. Därefter avbryts processen och vörten avlägsnas. Vörten jäser med en speciell typ av jäst som producerar alkohol.

Vört är den sockerrika vätska som jäser till öl. Vört framställs genom att malt av sädeskorn krossas, blötläggs, lakas ur, kokas och smaksätts med humle

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Brooklyn Special effects

Produktbeskrivning
Specifikationer

Som bäst i test har vi valt att lyfta fram Brooklyn Special effects. Den har både fått fina omdömen i recensioner och placerat sig högt i tester. Det är en välbalanserad lager som är ganska torr och skapligt fyllig, med smaker av citrus och sirapslimpa.

Det speciella med denna öl är att den är torrhumlad, detta ger tydlig humlekaraktär och är ganska ovanligt bland alkoholfria öler. För att förhindra att ölen blir för söt, vilket är vanligt bland alkoholfria öler, har man använt sig av en speciell typ av malt kallad Caramel Malt. Detta gör också att Spcial effects blir något mörkare i färgen än vad en vanlig lager är.

Ölen är bryggd och tappat av Carlsberg i Falkenberg.

Visa hela texten
Volym:
330 ml
Tillverkad i:
Internationell
Ingredienser:
Vatten, kornmalt, humle
Karaktär:
Bryggd av robust malt och fyllt med torrhumlade aromer. Mosaic-, Citra-, och Amarillohumle lyfter fram toner av mogen frukt, tall och blommor. Den gyllenbrunt rostade malten ger en fyllig kropp och en aning av kola. Brooklyn passar bra till kryddig mat, husmanskost, grillat, hamburgare och pizza.
Inköpsställe:
Systembolaget

Köp den till detta pris idag:

Bäst i test: Carlsberg Alcohol Free

Produktbeskrivning
Specifikationer

Carlsberg Alcohol Free är den alkoholfria ölen som Systembolaget sålt absolut mest av de senaste åren. 2018 såldes det strax under 154 000 liter av den danska brygden, jämfört med 124 000 liter som såldes av den näst populäraste ölen.

Ölen har placerat sig högt i flera tester och har lyfts fram som en riktigt bra törstsläckare med sin friska, rena och torra smak. Beskan i ölen är låg, vilket gör att den kan uppfattas som något söt. Men inte så det stör. Prismässigt ligger den på blygsamma 11:90 kr och är som en bonus ekologisk.

Visa hela texten
Alkoholhalt:
0,5 %
Volym:
330 ml
Tillverkad i:
Internationell
Ingredienser:
Vatten, kornmalt, socker, humle, naturlig humlearom, kornmaltextrakt
Karaktär:
Maltig smak med inslag av knäckebröd, honung och mandarin. Serveras vid 8-10°C till husmanskost eller som sällskapsdryck.
Etisk märkning:
Ekologisk

Bäst i test: Ü.NN IPA

Produktbeskrivning
Specifikationer

Ü.NN IPA är en tysk, torrhumlad öl som är bryggd med en speciell jäststräng som håller alkoholhalterna på en låg nivå. Detta gör ölet välbalanserat och förvånansvärt fylligt för att vara en alkoholfri produkt. Flera som testat ölen vittnar om att den smakar så pass bra att de, mot bättre vetande, hade kunnat missta den för en alkoholhaltig öl.

Visserligen kostar ölen nästan dubbelt så mycket som andra alkoholfria varianter, men den har bedömts vara så pass lyckad av flera testare att det är värt den extra pengen.

Visa hela texten
Alkoholhalt:
0,4 %
Volym:
330 ml
Tillverkad i:
Tyskland
Ingredienser:
Vatten, kornmalt, humle, jäst
Karaktär:
Välbalanserad och fyllig. Mycket humlesmak. Toner av grapefrukt, tallbarr, apelsinskal, deg och sockerkaka.
Inköpsställe:
Systembolaget + Utvalda mataffärer

Vi rekommenderar också:

Störtebeker 1402

Alkoholhalt:
0,5 %
Volym:
330 ml
Tillverkad i:
Tyskland
Ingredienser:
Vatten, kornmalt och humle.
Karaktär:
Brödig doft med inslag av honung, citrus och örter.
Etisk märkning:
Ekologisk
Visa alla specifikationerna

Alkoholfri öl - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat 17 olika alkoholfria öler och utsett en bäst i test. Efter att domaren, som är utbildad sommelier, smakat av alla ölerna kom han fram till tre sorter som var riktigt bra – och tre som inte höll måttet. Alla öler i testet finns att köpa på systembolaget och i matvarubutiker.

De tre som placerade sig i topp fick alla högsta betyg, och alla tre är öler som ingår i systembolagets sortiment. Av de tre bedömdes Brooklyn Special effects vara den bästa. Med sina välbalanserade smaker imponerade den på domaren. Svensktillverkade Sigtuna, Non alco pale ale fick fullpoängpott för den fina smakbalansen. Och för att det är en alkoholfri öl som beter sig som en ”riktig” öl. Mikkeller Drink’in the sun stack ut som en öl med väldigt låg procentsats, men med mycket god smak.

Vinnare i det här testet

Göteborgs Posten

Publicerad

Göteborgs Posten har testat sex olika alkoholfria öler och betygsatt dem efter kvalitet. Ölen med testets högsta betyg är Ü.NN IPA, en tysk öl som ör välbalanserad och fyllig. Den bedömdes vara en fullvärdig öl som är riktigt lyckad. Carlsberg Alcohol Free, som också är Systembolagets bästsäljare, kom på en andra plats. Smakmässigt har den fruktiga, friska toner med inslag av malt och testpersonen tycker att ölen fungerar utmärkt som törstsläckare. Brooklyn Special Effects placerade sig också bra, med modern smak som balanserar bra mellan fyllighet och torrhet.  

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

Det blev danskt i toppen och libanesiskt i botten när GP:s konsumentpanel testade alkoholfri öl. Men det var endast tre sorter i testet som var helt utan alkohol. Vinnaren i smaktestet blev Carlsbergs öl med märkningen Non Alcoholic på flaskan. Ölen belönades med fem lysande fyrar och omdömen som “härlig” och “fin balanserad smak”. Den har god sötma med fyllig och kraftig smak av öl. Den är även rund, balanserad och behaglig, med fin eftersmak. På testets andraplats hamnar Mariestads alkoholfria öl med fyra fyrar i betyg. Ölen fick omdömen som “fint bubblig och bra beska”. Man tyckte att Mariestad var fylligast med kraftig smak och var lite ale-lik - blommig med flädersmak. Strax därefter, med lika många fyrar, hamnade den tjeckiska ölen Staropramen som i testprotokollen beskrevs som “bra törstsläckare” och “mild humle”. Även denna öl är fyllig och den påminner om öl med alkohol i.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat 15 alkoholfria öl. Intresset för dessa lättviktare har ökat och idag finns ett stort sortiment både på Systembolaget och i matbutikerna. Om ölens alkoholhalt understiger 0,5 % räknas det som alkoholfri öl. Alkoholen ger ölet smak och utan detta måste man tillsätta något annat som får upp smaken.

Bäst i test enligt Icakuriren är det alkoholfria ölet Three Hearts Stockholm Festival Beer Non Alcoholic. Detta öl bryggs av Krönleins Bryggeri i Halmstad. Färgen är gyllene och smaken torr och vuxen. Det finns både en angenäm beska och syra i detta öl. Lågt pris ger också pluspoäng. Betyget blir 4 hjärtan av 5 möjliga.

Näst bäst är Carlsbergs öl Non Alcoholic. Ölet har en bra balans mellan malt och humle. Fungerar perfekt som törstsläckare en solig sommardag. Betyget blir 4 av 5. Om du istället föredrar veteöl så rekommenderas Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei. Det är en ofiltrerad öl med angenäm doft och läskande smak. Veteölen är något jästig, vilket drar ner betyget till en 3:a.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP:s andra test från 2013 är lite annorlunda upplagt än det från 2012. Testet från 2012 hade en smakpanel som gjorde bedömningarna, medan det senaste testet använder en expert och en 19-årig tjej som kör skogsmaskin(!) Anledningen till detta är okänt, men testet kan ändå vara intressant att kika på närmare. Testet är relativt stort och man smakbedömer 12 stycken olika alkoholfria öl.

Betygen är relativt sparsamma och ingen öl får mer än 3 fyrar av 5 möjliga. Den öl som man gillar bäst är Estrella Damm N.A. Ölmärket Estrella är sponsor till fotbollsklubben FC Barcelona och deras öl kostar 9,50 kr för en liten 33 cl-flaska. En god törstsläckare enligt den lilla smakpanelen och man tycker den smakar helt okej. Två andra öl som får godkända betyg är Störtebeker 1402 och Mariestads Alkoholfri. En öl som däremot inte uppskattas för sin smak är San Miguel. Denna öl får bottenbetyg och smakar enligt experten som ”skumbad”.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

Tidningen GP har i ett test från 2012 smakbedömt och poängsatt åtta stycken olika alkoholfria öl. GP:s smakpanel har serverats ölen svala, det vill säga 8-12 grader kalla och testerna har självklart varit blindtester. Priserna varierar relativt mycket och den billigaste ölen kostar 15 kr/l och den dyraste 43 kr/l. Ingen öl får toppbetyg, men däremot får tre stycken absolut bottenbetyg.

Den öl som klarar sig bäst i GP:s test är Störtebeker 1402 som är en kravmärkt alkoholfri öl. Denna öl beskrivs som fyllig och kraftig. Smaken har nyanser av äpple och vingummi. Störtebeker får inga direkta dåliga omdömen, men någon tycker att den går åt läskhållet. Två öl som GP:s smakpanel också tycker om är Spendrups Alkoholfri och Clausthaler. Spendrups har en lätt smak och är samtidigt inte för vek. Färgen är fint honungsfärgad och den är lättdrucken. Clausthaler har en bra balans mellan sötma och beska. Dock skulle det vara önskvärt med mer kolsyra enligt smakpanelen.

GP sågar tre stycken alkoholfria öl jäms fotknölarna och ger dem lägsta betyg; Carlsberg Non-Alcoholic, Finkbräu och Nanny State. Carlsberg får dåliga betyg för att den ser utspädd ut och är sliskig i smaken. Finkbräu är testets billigaste öl, men detta räddar inte denna tyska alkoholfria öl. Smaken är kemisk och sockersöt. Förutom detta anser smakpanelen att den är blaskig. Nanny State är lite av en vattendelare. Några i smakpanelen gillar den skarpt, medan de flesta dömer ut den helt.

Vinnare i det här testet

Bli Mamma

Publicerad

Bli Mamma har testat sju stycken olika alkoholfria öl och betygsatt dem enligt skalan 0-5 poäng, där 5 poäng är bäst. De alkoholfria ölen får högst innehålla 0,5 volymprocent alkohol. Några utsatta priser finns inte tillgängliga i testet och därför går det inte att göra någon prisjämförelse. Den jämförelse som är gjord är endast smakmässig. Smakbetygen varierar från låga 1 poäng till höga 5 poäng, så man kan konstatera att det finns avsevärda skillnader mellan de alkoholfria ölen.

Den alkoholfria ölen som får bäst betyg är tjeckiska Uni Brez Alkohola. Doften är aprikosfruktig, smaken angenäm med kort beska. Uni Brez Alkohola är den enda ölen som får maxbetyg i Bli Mammas test. Två andra alkoholfria öl som får bra betyg är Norrlands Guld Alkoholfri och Bitburger Drive. Norrlands Guld får fina omdöme för sin exotiska doft och har en fyllig smak med lagom beska. Bitburger Drive är en törstsläckande alkoholfri öl med fräsch smak och maltig doft. Den öl som klarar sig sämst i testet är Carlsberg Non-Alcoholic. Betyget blir låga 1 poäng och omdömena är inte snälla. Vattensjuk, sur smak med våt pappdoft är inga omdömen som lockar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.