HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av alkoholfria viner

mat & dryck uppdaterad 3:e Maj, 2018, Baserad på 3 experttester.

Då man talar om vin, talar man oftast om den alkoholhaltiga drycken, men det finns också alkoholfria viner. EU:s produktdefinition är: ”vin vars alkohol fysiskt har avlägsnats eller där jäsningen av druvorna styrts så att ingen alkohol producerats”. Alkoholfritt vin framställs på två sätt: avalkoholisering eller blandning av ojästa juicer. Trots att vinet sägs vara alkoholfritt, kan det innehålla en viss mängd alkohol (0,5%). Alkoholfritt starkvin är en paradox – det vill säga en orimlighet som ändå finns. Enligt definition ska starkvin innehålla 15-22 procent alkohol. Det finns alltså inga alkoholfria starkviner. Däremot finns ett antal smaksatta drycker som knappast kan kallas för saft eller läsk, utan de utgör ett alkoholfritt alternativ till starkvin, exempelvis Sanbitter.

Test.se rekommenderar

Pol Vignan Mousseux sans Alcool - bäst i test bland Alkoholfria viner 2020
Pol Vignan Mousseux sans Alcool, bäst i test.

Pol Vignan Mousseux sans Alcool - På Test.se har vi valt att rekommendera det alkoholfria vinet Pol Vignan Mousseux sans Alcool. Detta vin var det som smakade godast, enligt Icakuriren (08/05-2012), men det är också väldigt svårt att få tag i.
Icakuriren inhandlade sin flaska i matbutiken Cajsa Warg i Stockholm. Vinet är komplext och balanserat – fylligt. Det är långskummande och har en ljusgul färg med dofter av svamp, gult äpple, tryffel och mynta. Det smakar dock mer citrus än äpple. Någon som kan anses vara en nackdel för en del vuxna, som vill ha den… Läs mer

Alkoholfria viner - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Rosévin Box

UPPDATERAD 21:e Juni, 2017

Rödvin Box

UPPDATERAD 5:e Augusti, 2015

Vitt Vin Box

UPPDATERAD 5:e Augusti, 2015

Viner

UPPDATERAD 17:e April, 2014

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

DN

Publicerad

DN:s Bengt-Göran Kronstam har i en kortare artikel testat ett antal olika alkoholfria alternativ, både öl, vin och cider. I denna text tänkte vi koncentrera oss på de alkoholfria vinerna.

Inte många av dessa får höga betyg, men Natureo Free Muscat(nr 1912) är ett gott undantag. Smaken är druvig, torr och något blommig. Det finns inslag av både fläder, päron och citron. Serveras till kryddade rätter av kyckling eller fisk. Alkoholhalten är 0,5 % och vinet skall serveras vid cirka 6 grader. Priset är överkomliga 49 kr för en flaska på 750 ml.

Om du istället föredrar rött vin är Natureo Free Syrah ett bra val. Det har smak av körsbär, hallon och vanilj. Passar utmärkt till fisk och ljust kött. Priset är 54 kr för 750 ml. Serveras vid 14-16 grader.

Bäst bland de alkoholfria rosévinerna är Lancers Free Rosé. Detta portugisiska vin passar perfekt som sällskapsvin och till exempelvis sallader och fiskrätter. Smaken är torr och pärlande med inslag av jordgubbar och citrusfrukter. Serveras väl kyld och priset är 39 kr/750 ml.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har blindtestat sju alkoholfria mousserande viner. Testpanelen bestod av fyra personer ur Icakurirens mat- och konsumentredaktioner. Man kan dricka festligt bubbel, utan att det behöver innebära berusning. Även om alkohol är en smakbärare, kan avalkoholiserat mousserande vin även smaka både gott och mycket. Typiskt nog var det den dyraste sorten som var godast, Pol Vignan, och det är också ett av de svåraste vinerna att hitta. Men allt handlar inte om vilket vin som är godast, utan det beror på målgrupp och tillfälle. Pol Vignan, som blev testets vinnare, är komplext och balanserat, samt vinlikt fylligt och långt. Vinet är långskummande, ljusgult med vuxna dofter av svamp, gult äpple, tryffel och mynta. Pol Vignan smakar mer citrus än äpple och känns nästan torrt. Nackdelen var att korken var av plast och att vinet hade en viss antiseptisk doft. På andraplats hamnade Toselli Spumante, som också fått utmärkelsen ”Prisvärt!”. Vinet doftar av gula äpplen och äppelskal. Det är halvsött, friskt och doftar som champisläsk – med nackdel att det blir mer som cider. Toselli är barnvänligt och har proseccokaraktär, småfylligt. Vinet är blekgult med stora bubblor och har en skruvkork. Sist, men inte minst, hamnade Chapel Hill SparklingDoux på tredjeplats. Vinet har en angenäm doft och frisk syra. Det är rent och fylligt med ljusgul färg och småbubblor. Det är brödigt med arom av vax, exotisk frukt och röda äpplen. Halvtorrt med söta associationer. Nackdel är dess skruvkork.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

När GP testar alkoholfria viner, visar det sig vara stora skillnader mellan olika sorterna. På Systembolaget ökar intresset för alkoholfria drycker mer och mer, då de som inte dricker alkohol ändå vill skåla med något festligare än läsk. Några i GP:s Konsumentpanel är redan vana vid att dricka alkoholfritt vin sedan tidigare. De testar två olika sorters vin – mousserande vitt vin och vitt vin. Bland de mousserande vinerna vann Billabong Sparkling från Australien, med fyra fyrar av fem. Vinet är banan-aktigt, ett vitt vin med attityd som biter till i kinden. Dess färg gav vinet ett intryck av ”äkta vara” och det lämnar en lagom eftersmak. Sparkling är gott till en laxtallrik eller vitt kött. Det har smak av fruktträdgård, lite kolsyra. Bland de vita vinerna vann Natureo Free Muscat, från Spanien, som också fick fyra fyrar av fem. Vinet associeras med mild sommaräng – ett riktigt sommarvin. Testarna gillade smaken bättre än doften och det smakar krispigt som sommarens första äpple. Doften är av godis och en aning lösningsmedel. Förutom dessa två vinerna, var det ett vin till som fått fyra av fem fyrar – Tosseli Spumante. Detta vinet har en smak av fläder, det är blommigt. Vinet har bra sötma, god äppelsmak och det passar bra som välkomstdrink, men passar också till mat. Vinet anses vara lite av ett sommarvin med saftkänsla, som nog också går hem hos barnen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"