HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
apelsinjuice - Bäst i test

Test av apelsinjuice

13 ST PRODUKTER TESTADE

mat & dryck uppdaterad 4:e Juni, 2019, Baserad på 9 experttester.

Svenskarna gillar juice och vi dricker rikliga mängder varje år. Enligt Svensk Dagligvaruhandel lägger vi nästan 2 miljarder om året på juice. Den mest populära juicen är apelsinjuice och det finns ett stort antal olika märken och varianter av välja mellan.

Namnet juice är skyddat av livsmedelslagen och det är endast drycker som innehåller 100 procent fruktråvara som får säljas under namnet juice. Det finns inget krav på att juicen måste vara färskpressad, utan även juice som är gjord på koncentrat får kallas juice. Apelsinjuice innehåller C-vitamin, kalium, folsyra och antioxidanter. Apelsinjuicer går att få både med fruktkött och utan.

Förr i tiden var de flesta apelsinjuicer gjorda på koncentrat, men idag är trenden att vi vill ha juicen färskpressad. Detta innebär att apelsinjuicen blir dyrare, men också i de flesta fall godare. I alla fall om man skall gå efter experttesternas utlåtanden!

Bäst i test: Tropicana Apelsinjuice

Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Tropicanas Apelsinjuice som fått bäst i test i flera tester. Den är tillverkad av 100% färska apelsiner och inte från koncentrat. Färgen, konsistensen och sötman är helt perfekt. Juicen har mycket fruktkött som ger en lyxig och hög kvalitetskänsla.

Fruktkött:
Från koncentrat:
Nypressad
Näringsdeklaration per 100g:
Energi (kcal) 48 kcal, Energi (kJ) 204 kJ, Fett 0 g, Varav mättat fett 0 g, Kolhydrater 10 g, Varav socker 10 g, Fiber 0.70 g, Protein 0.80 g, Salt 0 g, Vitamin C 32 mg, Folsyra 24 µg

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Inga abonnemangFri frakt över 750kr

Vi rekommenderar också:

Innocent Apelsinjuice

Fruktkött:
Från koncentrat:
Nypressad
Visa alla specifikationerna

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Inga abonnemangFri frakt över 750kr

Brämhults Apelsinjuice

Fruktkött:
Från koncentrat:
Nypressad
Näringsdeklaration per 100g:
Energi 178 kJ/43 kcal, Fett <0,5 g, Varav mättade fettsyror <0,1 g, Kolhydrater 9 g, Varav sockerarter 9 g, Protein 0,7 g, Salt <0,01 g, Fiber 1 g, Vitamin C 45 mg* *56% av dagligt referensintag, DRI (DRI för vuxna är 80 mg/dag).
Visa alla specifikationerna

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Inga abonnemangFri frakt över 750kr

Apelsinjuice - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Mitt Kök

Publicerad

Mitt kök har testat 10 olika sorters apelsinjuice. Vinnaren blir Tropicana Apelsinjuice som får betyget bäst i test. Den känns lyxig och smakar nypressat. Färgen, konsistensen och sötman är helt perfekt. Ett extra plus att den har mycket fruktkött i. På delad andraplats är Bravo och ICA:s Apelsinjuice. Bravo har en frisk och god smak utan att bli för skarp. Den har inget fruktkött men smakar ändå mycket apelsinjuice. ICA Apelsinjuice har en fin gul färg och smakar nästan färskpressat. Den har lagom med fruktkött och det ger en lite lyxigare känsla. Den är dock lite för söt men annars god.

Vinnare i det här testet

Mitt kök, Expressen

Publicerad

En god apelsinjuice är en bra start på dagen för många människor, och det finns en uppsjö av olika sorter att välja mellan. Tidigare i år gjorde Mitt kök ett test av 13 olika apelsinjuicer och lät en panel göra ett blindtest av de olika juicerna. På första plats hamnade Råsaft Apelsin, en färskpressad juice som har klockren smak och doft av apelsin. Den har en perfekt balans mellan syra och sötma, har gott om fruktkött och ansågs vara en solklar vinnare. Tvåa i testet kom Tropicanas apelsinjuice, även den färskpressad med tydlig smak och apelsin och en perfekt mängd fruktkött. Ganska söt, men ändå välbalanserad. På tredje plats hamnade Lidls Vitafit Apelsinjuice med fruktkött, som också är färskpressad med en tydlig syrlig ton i smaken som balanserar det söt på ett bra sätt. Vitafit är dessutom väldigt prisvärd!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Nypressad apelsinjuice kammar hem flest poäng när smakpanelen bedömer tre olika typer av drickfärdig apelsinjuice med fruktkött. Råd & Rön låter en testpanel av erfarna provsmakare blindtesta de olika märkena och sätter poäng utifrån utseende, smak, doft och känsla i munnen. Ingen juice innehöll bly, kadmium eller kvicksilver. Alla juicerna, utom en, innehöll spår av arsenik. Mängden C-vitaminhalten varierar stort mellan de olika juicerna och värdena som har analyserats på laboratoriet ligger ofta under det som anges på förpackningen. Bäst i test blev den nypressade juicen från ICA Selection med 74 poäng i samlat betyg. Juicen har en fin mellangul färg, rikligt med fruktkött och en fräsch smak av färska apelsiner. Brämhults Nypressade apelsiner har en aptitlig, gul färg och innehåller mycket fruktkött. Den har en fräsch och tydlig doft och smak av apelsiner. Den smakar som om man själv pressat den! Innocent tar tredjeplats och har en fin färg med synligt fruktkött. Juicen smakar färskpressad och gott.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressens matsajt Mitt Kök har provsmakat 11 olika apelsinjuicer. Både koncentrat och färskpressat finns med i testet. Betygen är inte alltför imponerande, men det finns två undantag. Tre av juicerna blir underkända.

Överlägset bäst i test är Tropicana. En klassiker som funnits med ett tag och som finns att köpa i de flesta länder. Mitt Kök bedömer smaken som tydlig och fräsch med perfekt sötma. Andelen fruktkött är precis lagom och betyget blir självklara 5 getingar av 5 möjliga. Tropicana är inte gjord på koncentrat.

Näst bäst bland apelsinjuicerna är Ica Selection Apelsinjuice. Juicen känns lyxig och har en riktigt god smak. Det enda som avskräcker är det något höga priset på 32 kr/l. Betyget blir 4 getingar.

Tre apelsinjuicer du bör undvika är Rynkeby, Bravo och Innocent Orange Juice with Bits. Rynkeby är blaskig, vattnig och smakar mest saft. Bravo är för söt och känns inte direkt som riktig apelsinjuice. Innocent är full av fruktkött. Detta gör den grötig och det känns som du behöver tugga i dig juicen. Ingen höjdare med andra ord!

Vinnare i det här testet

Allt om Mat

Publicerad

Sveriges mästerkock Amir Kheirmand har i detta test provsmakat på hela 30 olika apelsinjuicer! Tester på just apelsinjuicer är efterfrågat, därför har Amir tagit sig an uppdraget. För att få högt betyg av mästerkocken krävs god smak och att det verkligen skall dofta solmogna apelsiner. Inte många klarar av detta, men det finns några undantag som smakar riktigt bra.
Bäst i test blir Ica Selection Apelsinjuice. Det är en färskpressad juice som smakar härligt av solmogna apelsiner från Spanien. Doften är också underbar. Full pott helt enkelt! Näst bäst är klassikern Tropicana Apelsinjuice och på tredjeplats hittar vi outsidern Innocent. En juice som däremot får underkänt betyg är Saltå Kvarn Apelsinjuice. Den bränner på tungan och doftar avslagen öl(!). För Amir var detta en överraskning, han hade trott att denna kravodlade apelsinjuice skulle smaka betydligt bättre.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tillsammans med sin testpanel provsmakat och poängbedömt tio olika apelsinjuicer. Smakpanelen består av tio personer i varierad ålder. Något som testet tydligt visar är att smakpanelen föredrar färskpressad juice framför juice gjord på koncentrat. Trenden i Sverige sedan ett antal år tillbaka är att de dyrare färskpressade juicerna vinner allt mer mark och detta test följer denna trend.

Allra högst upp i rankingen hittar vi apelsinjuicen Coop Prima som får betyget 4 plus av 5 möjliga. Juicen är färskpressad och smaken mycket god! Flera i smakpanelen anser att det finns en tydlig apelsinsmak och att den smakar mer än konkurrenterna. Coop Prima är dock inte billig, priset ligger på ca 30 kr/liter.

Klar tvåa är Ica Selection som också får betyget 4 plus. Juicen är som i testvinnarens fall färskpressad och smaken är ren och tydlig. Mängden fruktkött är precis lagom och får smakpanelens bifall. På plats tre finns klassikern Tropicana som är en juice som funnits med sedan länge. Tropicanas juice har mycket apelsinsmak och rejält med fruktkött. Några bedömare anser den vara lite tunn, men de flesta gillar den. Betyget för denna apelsinjuice är 3 poäng av 5 möjliga.

Fyra juicer delar på jumboplaceringen med betyget 2 plus; Garant, Coop, God Morgon och Bravo. Garant apelsinjuice är en vattning och smaklös juice. Coops version är inte mycket bättre med sin beska och sura smak. Smakpanelen undrar frågvist var apelsinerna har tagit vägen. Apelsinjuice från God Morgon är en storsäljare som har en blaskig och tråkig smak. Bravo är också en populär juice, men den levererar inte och upplevs som syntetisk i smaken. Någon i smakpanelen anser att den endast passar som groggvirke!

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakurirens smakpanel har bedömt och blindprovat 10 st olika apelsinjuicer. Man har valt att testa både färskpressad apelsinjuice och juice gjord på koncentrat. Det är stor skillnad på både pris och erhållen kvalitet, men det finns inget givet samband mellan högt pris och god juice. Vissa av apelsinjuicerna innehåller fruktkött medan andra saknar det. Fördelen med fruktkött är att det innehåller fibrer.

Bäst i test enligt Icakuriren är apelsinjuicen från Tropicana. Denna färskpressade juice är härligt skummig av fruktkött och har en rödgul färg. Doften är angenäm och doftar friskt av färskpressad apelsinjuice. Lagom syra som är barnvänlig. Betyget blir maximala 5 hjärtan av 5 möjliga. Priset ligger på ca 25 kr/liter.

Två apelsinjuicer får det näst högsta betyget och delar på andraplatsen. Billigast av dessa om man går efter literpriset är Rynkeby. Juicen är ljus och innehåller fruktkött. Doften är blommig och smaken fräsch samt har bra beska. God Morgons juice är tjockt fruktköttig och doftar friskt. Smaken är vuxen och det finns en markerad syra. Minuspoäng för att den är något för söt.

Längst ner i botten hittar vi apelsinjuicen från Aware. Denna juice skall enligt uppgift vara Fairtrade-märkt. Detta räddar dock inte juicen från att bli rejält sågad av Icakurirens panel. Färgen är grå och innehåller inget fruktkött. Doften är inte angenäm och smaken påminner om kokt marmelad. Betyget blir 1 hjärta av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Testföretaget Smartson har i detta test provsmakat åtta olika apelsinjuicer. Fyra av dessa är gjorda på koncentrat och fyra av dem är färskpressade. Juicerna måste dock i bägge fall innehålla 100 procent fruktråvara annars får de inte kallas juice enligt livsmedelslagen. Smartson testpanel består av 6 personer i åldern 22-42 år. Testet är ett blindtest och man har bedömt konsistens, smakupplevelse, förpackningsinformation och prisvärde. Maxbetyget är 20 poäng.

Två apelsinjuicer delar på förstaplatsen; Coop Prima och Brämhults. Dessa juicer får det sammanlagda betyget 17 poäng av 20 möjliga. Den förstnämnda juicen Coop Prima får utmärkelsen ”bäst i test” även om juicerna får samma betyg. Coop Prima har rikligt med fruktkött och smaken är naturlig och fräsch. Plastflaskan är praktisk och lätt att servera med. Brämhults apelsinjuice är en klassiker som imponerar med både bra smak och konsistens. Minuspoäng för det dyra priset och den breda flaskan som är svår att handskas med om man har små händer.

I botten finns Bravo apelsinjuice och Willys apelsinjuice. Bravo får det låga slutbetyget 9 poäng av 20 poäng. Smaken är onaturlig och konsistens blaskig. Ett lågt pris kan inte rädda Bravo från ett bottenbetyg. Ännu sämre är dock Willys apelsinjuice som har en tråkig och menlös smak. Den påminner om apelsinsaft och saknar fruktkött. Betyget för Willys juice blir 8 poäng.

Vinnare i det här testet

Svenska Dagbladet

Publicerad

Svenska Dagbladet har i detta test smakat och bedömt sju apelsinjuicer av varierande märke. I flera fall är Svd:s smakpanel oense. Vissa föredrar söt juice med mycket fruktkött medan andra vill ha lite mer motstånd i smaken. Betygsskalan är från 1 till 6. Ingen juice får högsta betyg, men en av dem erhåller bottenbetyg.

Bäst i test enligt Svenska Dagbladet är Ica to go opastöriserad. Denna färskpressade apelsinjuice är den enda av juicerna som är opastöriserad. Balansen mellan surt och sött är alldeles lagom. Icas apelsinjuice har rejält med fruktkött och den smakar som hempressad apelsinjuice. Betyget blir 4 poäng av 6 möjliga och priset ligger på ca 30 kr för en liter.

Tre apelsinjuicer delar på andraplatsen om man skall gå efter betyget. Brämhults apelsinjuice är färskpressad och delar smakpanelen i två delar. Några gillar den skarpt medan andra tycker att den är för tunn i smaken. God Morgon Florida är en snäll juice med lite motstånd. Vissa anser den vara alltför söt. Garant apelsinjuice smakar godkänt och innehåller fruktkött. Betyget för dessa tre juicer blir 3 plus av 6 möjliga.

Klart sämst i testet är den rättvisemärkta juicen Aware. Denna apelsinjuice har en frän eftersmak och är sträv och besk. Smaken är syntetisk och konstgjord samt alltför tunn i konsistensen. Trots sin rättvisemärkning imponerar inte denna juice alls. Betyget blir 1 poäng av 6 möjliga.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.