HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av bearnaisesås

mat & dryck uppdaterad 24:e Juli, 2017, Baserad på 8 experttester.

De flesta är överens om att en god hemlagad bearnaisesås slår de fabriksproducerade färdigvarianterna med hästlängder. Men ofta kan en bearnaisesås vara svårt att få till både i konsistens och smak. Alternativet är då att köpa en färdig bearnaisesås och utbudet är idag mycket stort.Den omåttligt populära bearnaisesåsen föddes i Frankrike år 1836. Såsen är uppkallad efter Henrik IV:s födelseprovins Bearn. Såsen skapades till invigningen av restaurangen Le Pavillon Henri IV av chefskocken Collinet. För att knyta an till kungen gav man såsen namnet Bearnaise.Bearnaisesåsen är en smör- och äggulesås med smak av dragon, vinäger, körvel, schalottenlök och persilja. Såsen passar utmärkt till grillade rätter och finns även i andra varianter, exempelvis choronsås, foyotsås och paloisesås.

Test.se rekommenderar

Rydbergs Bearnaisesås - bäst i test bland Bearnaisesås 2020
Rydbergs Bearnaisesås, bäst i test.

Rydbergs Bearnaisesås - Vi på Test.se har valt att rekommendera Rydbergs Bearnaisesås. Den har toppat experttesterna sedan 2011 och prisas bland annat för sin angenäma smak med välbalanserad syra och sälta. Den har en lagom fast konsistens och ser väldigt aptitretande ut med sitt vackert dragonprickiga utseende.

Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser

Bearnaisesås - Bäst i test

Experttester vi läst (8st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Vin- och Matguiden

Publicerad

Mången gourmand kanske rynkar på näsan när de hör ordet ”burkbearnaise”, men oj va bekvämt det är! Bara att plocka fram när det är dags för grillat, och det finns faktiskt rätt många välsmakande alternativ! Vin- och Matguiden har testat 8 olika bearnaisesåser på burk, och här presenterar vi testets topp tre. På första plats hamnade Icas egna bearnaisesås. Testpanelen tyckte att såsen hade en syra och sälta i perfekt balans med en fin kryddighet. Den har en len och härlig konsistens och smakar som om den vore gjord på riktigt smör! Nummer två i testet, Eriks bearnaise, var bara en hårsmån från att få dela förstaplatsen med Icas sås. Den hade även den en fin balans mellan sälta och syra, men saknade lite av den kryddighet som testvinnaren stod med. På tredje plats i Vin och Matguidens testade hamnade Rydbergs Bearnaise original, som med sin sin härliga sälta hade en självklar plats som nummer tre.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har i detta smaktest gett sig på 10 olika bearnaisesåser. Bearnaisesåserna är färdiga, serveringsklara som inte skall värmas. Flera smakar helt okej, men många av dem underpresterar rejält. En klassisk bearnaisesås skall bestå av ägg, smör, schalottenlök, persilja och fransk dragon. De flesta av färdigsåserna innehåller inte alls dessa ingredienser. Man har bland annat tillsatt ansjovis, tamarind och svartvinbärsjuicekoncentrat(!). När det gäller ägg och smör, har man också småfuskat med äggulepulver, olja och smörarom. Många är också onödigt hårt saltade.
Bäst i test blir bearnaisesåsen från Örneborgs. Den är frisk, välbalanserad och doftar ägg. Färgen är blankt ljusgulröd med örtbitar i. Betyget blir 4 hjärtan av 5 och priset ligger på ca 50 kr/kg. En förpackning på 200 gram går på drygt 10 kr, vilket är billigast i testet. Samma betyg får Garant Bearnaisesås. Färgen är här istället gul och blank. Smaken är fräsch, tydlig och det finns en bra balans mellan vinäger, syra och salt. Priset ligger på ca 14 kr för en förpackning på 220 gram, vilket ger ett ungefärligt kilopris på 67 kr.
Två bearnaisesåser som inte gör någon glad är Felix och Blå Band. Båda dessa får betyget överstruket hjärta(0 av 5) och är direkt obehagliga att äta. Den förstnämnda doftar lösningsmedel och smakar härsket. Blå Bands bearnaisesås har stickig smak och doftar tvåligt. Konsistensen är alldeles för lös. Varning för dessa bearnaisesåser!

Vinnare i det här testet

Allt om Mat

Publicerad

Allt om Mats Andreas Ivarsson har tillsammans med Sveriges Mästerkock 2014, Amir Kheirmand smaktestat 18 olika bearnaisesåser. De är färdiga såser som du kan köpa i matbutiken och urvalet är gigantiskt stort. Vilken smakar godast? Vilka skall man undvika? Det är frågor man försöker få ett svar på. Testet är i ljud- och bildform och finns inte som text. Vi har försökt att lyssna igenom inslaget och göra en sammanfattning.

Enligt Amir Kheirmand är de flesta av dessa bearnaisesåser inte alls bra, men det finns undantag. Många av dessa är är oljebaserade istället för smörbaserade, vilket drar ner betygen. Absolut sämst är Jensen’s Böfhus Bearnaisesås. Den smakar riktigt illa och får underkänt betyg så det skriker om det. Undvik! Amir Kheirmand trodde innan blindtestet att Jensen’s skulle vara bra, men det visade sig vara helt fel.

Klart bäst är nummer 8 som visar sig vara Erik Lallerstedts Bearnaisesås. Det ser ut som en bea och den smakar helt okey! Tvåa i testet blir Jesses Bearnaisesås och trea Kosterfiskarn’s Bearnaisesås. Om ni vill kolla på Amirs lista över övriga bearnaisesåser så finns de tillgängliga via Youtube.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har i ett färskt test betygsatt åtta olika bearnaisesåser som man kan köpa färdiga i närmaste matbutik. Expressens smakpanel består av fem personer och testet har utförts som ett blindtest. Man har valt att bedöma smak, konsistens, sötma, syrlighet och utseende.

Bäst i test enligt Expressen är bearnaisesåsen från Rydbergs. Den har en fin balans och är något mild i smaken. Konsistensen är bra och inbjudande. Testets klart godaste bea! Betyget blir 4 getingar av 5 möjliga. Tvåa i Expressens smaktest är Garant Bearnaisesås. Smaken är aningen söt, men god. Konsistensen är lagom fast och prismässigt är den något billigare än testvinnaren.

I övrigt är det inte mycket att hänga i julgranen. Två av de testade bearnaisesåserna får underkänt och sämst är såsen från Lohmanders. Smaken är sur och plastig. Den snygga färgen räddar inte Lohmanders bearnaisesås. Betyget blir en överkorsad geting!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tagit hjälp av testföretaget WiseGuide i detta smaktest av bearnaisesåser. WiseGuides smakpanel består av bland annat stjärnkocken Jennie Benjaminsson. För henne är konsistensen avgörande för hur bra en bearnaisesås är. Enligt Benjaminsson får inte en bearnaisesås vara för rinnig utan den skall vara tjock och krämig i konsistensen. Såsen skall ha en tydlig smak av dragon och smör samt hög syra.

Något som är anmärkningsvärt med detta test är att de billigaste bearnaisesåserna generellt presterar bättre än de dyrare. I övriga tester som vi kikat närmare på har de dyrare bearnaisesåserna plockat hem topplaceringarna. Allra bäst i detta test är Coop Bearnaisesås som får betyget 4 plus av 5 möjliga. Den kostar ca 15 kr för en förpackning på 200 g. De flesta i smakpanelen uppskattar bearnaisesåsen från Coop och det som är allra bäst är dess fina konsistens och den balanserade kryddningen. Smaken är väldigt bra och färgen ser inbjudande ut.

Tre andra bearnaisesåser som får fina betyg är Lohmanders Bearnaisesås, Rydbergs Bearnaisesås och Ica Bearnaisesås. Den förstnämnda får fina betyg för den krämiga och fina konsistensen. Rydbergs sås får båda bra och dåliga omdömen. Smakpanelen är delad i två läger. Några tycker att detta är den bästa bearnaisesåsen, medan andra tycker att den är karaktärslös och smakar mest majonäs. Icas sås får hyggliga betyg rakt över, men sticker inte ut med något speciellt.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Testföretaget Smartson har låtit sin smakpanel testa åtta färdiga bearnaisesåser. Smakpanelen består av åtta personer i varierande ålder. Smaktestet är i form av blindtest och man har betygsatt smak, konsistens, färg, förpackningsinformation och prisvärde. En god hemlagad bearnaisesås är att alltid att föredra, men om du inte har tid att göra detta finns det några bra ersättningsalternativ.

Den bearnaisesås som klarar sig bäst i Smartsons test är Lohmanders Bearnaisesås. Smaken är god, har vacker färg och en bra konsistens. Lohmanders Bearnaisesås kostar drygt en tjuga och det sammanlagda betyget blir 15 poäng av 20 möjliga.

Två bearnaisesåser delar andraplatsen; Rydbergs Bearnaisesås och Ica Bearnaisesås. Den förstnämnda har en fin konsistens som är len och mild. Smaken är angenäm och lagom syrlig. Lite mer örtkryddning hade dock varit på sin plats. Icas sås är helt klart prisvärd, men har en konsistens som är geléaktig. Pluspoäng för att den har en tydlig dragonsmak. Rydbergs och Ica Bearnaisesås får betyget 13 poäng av 20 möjliga.

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

Ica-Kuriren har gett sig i kast med att testa sju olika kylda bearnaisesåser. Omdömena är väldigt varierande och dåliga betyg dominerar testet. Bearnaisesåserna har testats genom blindtest och man har smakat såserna rena och med tillbehöret pommes frites. Såserna bör förvaras kallt och en öppnad förpackning håller endast några dagar.

Bäst i test är bearnaisesåsen Rydbergs. Smaken är angenäm och har en fin vinägerton. Rydbergs bearnaisesås är vackert dragonprickig och har ett fräscht utseende. Konsistensen är dock inte den bästa, såsen är lite väl fast för att vara perfekt. En annan sås som får hyggliga betyg är Eriks bearnaisesås. Den har en fräsch smak med trevlig vinägerdoft. Priset på denna bearnaisesås är dock väl tilltagen och konsistensen inte helt lyckad.

Två bearnaisesåser som man skall akta sig för enligt Ica-kuriren är Garant och Kosterfiskarn. Den förstnämnda smakar inte bearnaise och har en parfymerad eftersmak. Smaken är alltför söt och fruktig. Kosterfiskarn är om möjligt ännu sämre med sin oxiderade smörsmak och skarpa ton av ättika. Förutom detta smakar den kokta ägg och gammalt, vilket inte lockar till köp.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

Tidningen GP har låtit sin smakpanel testa åtta olika bearnaisesåser. De flesta av såserna får ljumma omdömen och de bästa får endast 3 fyrar av 5 möjliga. Smakpanelen konstaterar att hemmagjord bearnaisesås är det bästa valet. Men om du inte har tid och ork kan färdig bearnaisesås vara ett alternativ. Såserna som testats har värmts upp enligt instruktion på burk eller paket. Under testet har det serverats vitt bröd och vatten.

Högst upp i betygstoppen hittar vi testets två dyraste bearnaisesåser. Biggans Bearnaise Klassisk kostar drygt 20 kr per förpackning och imponerar med sin goda och krämiga smak. Eftersmaken är något fet, men trots allt angenäm. Biggans sås har mycket smörsmak med tydliga inslag av vinäger. Såsen hade definitivt tjänat på att ha mer dragon i. Erik Bearnaisesås är skapad av den kände kocken Erik Lallerstedt och har en bra konsistens med fin färg. Smaken är fyllig och balanserad.

Längst ner i botten hittar vi såserna Jensen’s Original Bearnaisesås, Rydbergs Bearnaisesås och Kelda Bearnaise Delight. Allra sämst är den sistnämnda som påminner om en maizenaredning. Smaken är kvalmig och fattig på kryddor. GP.s smakpanel är allt annat än imponerade av Keldas bearnaisesås.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"