HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av blu-ray-spelare

elektronik uppdaterad 10:e Augusti, 2017, Baserad på 7 experttester.

Idag finns en hel del olika Blu-rayspelare på marknaden och det kan vara svårt att välja bland de olika modellerna och tillverkarna. Det du då bör tänka på är bland annat spelarens upplösning och vilken upplösning din TV har. Har du en TV med 4K-upplösning och HDR (High Dynamic Range) så ska du såklart skaffa dig en spelare som har möjlighet att spela upp filmer i de formaten! Tänk också på hur mycket du ska använda din spelare och vad du ska titta på genom den, då vissa spelare bara har stöd för några få filformat. De billigare varianterna har oftast inte stöd för så många format som en dyrare modell. Ska du använda internettjänster via Blu-rays-pelaren? Det är nämligen inte alla som har stöd för detta heller. I vissa modeller kan man få ett inbyggt nätverkskort, medan man med andra kan koppla in ett tillbehör som erbjuder trådlöst nätverk. Ju fler anslutningsmöjligheter det finns, desto bättre för dig – om du nu är en person som älskar teknikprylar. Kika på baksida/framsida och se om alla de ingångar du behöver finns! Läs om Blu-rayspelaren du har öga för innan du köper den och prata gärna med bekanta eller personal i butik.

Test.se rekommenderar

Panasonic DMP-UB900 - bäst i test bland Blu-ray-spelare 2023
Panasonic DMP-UB900, bäst i test.

Panasonic DMP-UB900 - Vi här på Test.se har valt att rekommendera Panasonic DMP-UB900. Den här spelaren bjuder på allt som entusiasten kan tänkas vilja ha och lite till! Den är snygg och stabil, och levererar ljud- och bildkvalité i världsklass. Den är också lätt att använda, och detaljer som en upplyst fjärrkontroll ger det där lilla extra. Den levererar en knivskarp och kontrastrik bild, och den ger dig dessutom möjligheten till att själv mixtra lite med bilden för att få det som du vill ha det. Du kan enkelt justera skärpa, brusreducering och färgbalans i flera steg.… Läs mer

Blu-ray-spelare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

TV

UPPDATERAD 20:e December, 2019

Projektorer

UPPDATERAD 7:e November, 2016

Experttester vi läst (7st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Ljud & Bild

Publicerad

Med en nyare Blu-ray-spelare är det idag möjligt att se på film med riktigt hög upplösning! Äger du en TV med 4K-upplösning och HDR (High Dynamic Range) så är en Blue-ray-spelare med Ultra HD-kapacitet nästan ett måste för filmfantasten! Ljud & bild har testat de mest aktuella från 2016.

Bäst var Panasonic DMP-UB900. Riktigt bra Blu-ray-spelare är inget nytt för Panasonic, och även den här modellen är av klassiskt Panasonic-snitt. Den kommer med en stabil och bastant fjärrkontroll med tydliga, belysta knappar som gör det lätt att trycka rätt. Den levererar en knivskarp och kontrastrik bild, och den ger dig dessutom möjligheten till att själv mixtra lite med bilden för att få det som du vill ha det. Du kan enkelt justera skärpa, brusreducering och färgbalans i flera steg. Ljudkvalitén går för övrigt inte av för hackor den heller!

Som nummer två ligger Xbox One S, som alltså utöver att vara en spelkonsol även är en utmärkt Blu-ray-spelare! Den har ett mer grafiskt avancerat gränssnitt än Panasonic och kan erbjuda helt andra möjligheter tack vare sin tunga maskinvara. Men det leder å andra sidan till att man får tåla lite mer dator-aktiga inställningar, bland annat i form av att användaren behöver logga in med ett Microsoft-konto och att viss programvara behöver installeras. När maskinen väl är up and running funkar den dock utmärkt! Och även om handkontrollen är en något krongligare fjärrkontroll än en mer klassisk variant så vänjer man sig fort. När det kommer till bildkvalité finns det inget alls att klaga på, den håller helt klart jämna steg med Panasonic.

På tredje plats ligger Samsung UBD-K8500. Det är en smal och kompakt spelare med en lite välvd design so går snyggt ihop med Samsung konkava TV-skärmar. Den styrs med en minimalistisk fjärrkontroll som är enkel att använda – den har enbart de viktigaste knapparna, allt annat får du sköta med TV:ns kontroll. Samsungs spelare är riktigt snabb både i starten och i att visa filmerna, och den är snabb att reagera på kommando från fjärrkontrollen. Även den här spelaren erbjuder riktigt bra bildkvalité!

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud och bild har testat 3 stycken Blu-rayspelare och utsett Panasonic som testvinnare. Redan från start får testpanelen ett gott intryck av Panasonic – det märks att den är ett steg upp ifrån budgetspelarna. Den startar snabbt, på ett ögonblick, och läser av filmerna på en rekordtid. Dessutom är den oerhört tyst och antyder inte till susande eller brummande från dess drivverk. Det finns ett tydligt samband i Panasonics bygg- och bildkvalitet, eftersom bilden är utmärkt. Dess skärpa är knivskarp och den bevaras bra även i rörelser. Andra plats har gått till Samsung. Blu-rayspelaren startar snabbt upp, men tar dock lite längre tid på sig att spela upp en skiva. Dessutom väsnas spelaren lite mer än övriga Blu-rayspelare Samsung är en riktigt välutrustad spelare men när det kommer till bildkvaliteten är den lite mer ordinär. Sony har tagit tredjeplats och det än en kompakt, men välbyggd Blu-rayspelare. Den är jättesnabb och öppnar luckan på en bråkdels sekund när vi startar den från ett standbyläge. Den väsnas dock en hel del! Sony har dubbla HDMI-utgångar, vilket är ganska ovanligt för en spelare i den här prisklassen, och bildkvaliteten är mycket bra. Bilden är mycket skarp och bild behandlingen bra. Sonys Blu-rayspelare har en bra bildkvalitet och den känns välbyggd, men det saknas lite av de smartare funktionerna.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 69 Blu-rayspelare. Bäst i test är LG BP620N, som fått genomgående bra betyg, med undantag för en dålig manual och lång starttid. Ett högt pris innebär nödvändigtvis inte att Blu-rayspelaren ska vara bättre än billigare varianter, visar Råd och röns test. Idag kan du få en hyfsad spelare för under tusenlappen och på rea kan de t.o.m. gå ned till 500 kronor. Det finns alltså ingen anledning att betala för mycket för en Blu-rayspelare, däremot blir bildkvaliteten inte bättre än vad din TV är. Samtliga modeller i testet får bra betyg för hög bildkvalitet och även med DVD-filmer blir bilden utmärkt. Eftersom bildkvaliteten är lika bra hos alla spelare, satsar tillverkarna istället på att fylla sina Blu-rayspelare med olika funktioner. Utvecklingen gör att TV:n blir smart på samma sätt som mobiltelefonerna, där du kan ladda ner appar för bland annat filmuthyrning och Facebook. Dessa funktioner finns idag i många Blu-rayspelare och de kan alltså göra din ”dumma” TV smart, så att du inte behöver köpa en ny TV. En vanlig finess är att spelarna stöder 3D-filmer, samt att du kan streama filer från datorn i TV:n via Blu-rayspelaren och ditt hemnätverk. Många modeller har också stöd för DLNA, vilket innebär att du kan spela video och musik, samt visa bilder från din dator genom nätverket. Däremot skiljer sig stödet för vilka olika format som kan spelas åt bland de olika spelarna. Tyvärr är det fortfarande en lång starttid för många av Blu-rayspelarna på marknaden.

Vinnare i det här testet

Mobil.se

Publicerad

Mobil.se har testat fyra olika Blu-rayspelare och utsett Philips BDP5200 som bäst i test. Philips är spelaren med snyggast design i testet och på framsidan är den utrustad med en USB-port och knapparna ger bra respons. Att starta upp spelaren och sätta igång en skiva tar sammanlagt 45 sekunder, vilket gör Philips till näst bäst i testet på denna punkten. Stödet för filformat gör dock att spelaren hamnar något mer i mitten. Du kan ansluta en ethernet-kabel till spelaren, samt att du även får med stöd för trådlöst nätverk, DLNA och nättjänsten Net TV. De olika internet-tjänsterna är dock väldigt seg-navigerade och gör att den inte är lika användarvänlig som den skulle kunna vara. Detta drar ner lite på betyget och det gör även gränssnittet för både Blu-rayspelaren och för DNLA. På andraplats hamnade Samsung. Den har inte det smartaste, men däremot det snyggaste gränssnittet i testet. Det är inte förrän man ska in i internet-tjänsterna eller spela upp från USB, som man märker bristerna i det. Knapparna ger en skön respons och på framsidan finns även USB-port, som döljs av ett plastskydd för att minska risk för att smuts ska komma in. Från kallstart till att en film rullar, tar det runt 50 sekunder. I jämförelse med de andra spelarna i testet kan detta kännas helt okej. Stödet för filformat är ganska dåligt, då den knappt klarar några av de format som Mobil vill spela upp. Men om du främst ska använda den för Blu-rayfilmer är den helt klart prisvärd. Tredjeplatsen gick till Panasonic. Den är liten och lätt att gömma undan om man skulle vilja det, men den är också stilren och passar därför bra på Tv-bänken. Spelarens gränssnitt är mycket lätt att förstå och det är dessutom snyggt! Spelaren är också den snabbaste i testet på att starta och spela upp en skiva – det tar 43 sekunder. Däremot märks det att filformat-stödet inte är det bästa, när man ska spela upp filmer från ett USB-minne. Förutom att filformat-stödet inte är i största laget och att internettjänsterna drar ner betyget, så är detta en tilltalande Blu-rayspelare.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat ett par olika Blu-rayspelare och utsett Samsung som testvinnare. Den är utrustad med smarta internetfunktioner och en bra kontroll, med självlysande knappar, som gör det enkelt att styra filmspelningen i mörker. Detta är även den snabbaste spelaren i testet, även om den tar lite längre tid på sig att byta spår än de andra. Den är smidig att använda och man möts av en svensk installationsmeny, där man enkelt kan ställa in alla nätverkskopplingar. Det finns ingenting negativt att påpeka om Samsungs bildkvalitet. Den är helt enkelt lika bra som man förväntat sig och Blu-rayspelaren är dessutom användarvänlig, med en snygg design och flera intressanta nätfunktioner. Andra platsen har gått till Philips. På Blu-rayspelarens baksida finns det fler anslutningsmöjligheter än hos genomsnittet och dess knappar på fronten är snygga och tryckkänsliga. Den är bland de snabbaste spelarna i testet och det går snabbt och enkelt att ändra inställningar med mera i det förbättrade menysystemet. Bildkvaliteten är utmärkt och man kan välja bland flera bildlägen, inklusive en personlig inställning, där man själv kan justera saker som brusreducering och kontrastförbättring. Tredjeplats har gått till Sony och denna Blu-rayspelaren har trådlöst nätverk och dubbla USB-portar. Spelaren startar snabbt upp och laddar testfilmen på 51 sekunder. Detta gör Blu-rayspelaren från Sony till den snabbaste i testet. Bildkvaliteten är bättre än flera av konkurrenternas. Skillnaden är inte stor men man märker att Blu-rayfilmerna är snäppet skarpare, både i rörelser och när man pausar filmen.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson testat Blu-rayspelare av dem billigare varianten. Om du enbart är intresserad av en riktigt bra bild, kan du egentligen välja vilken modell i testet som helst, eftersom det inte är speciellt stor skillnad på bildkvaliteten. Testvinnaren Samsung BD-P4600 är den dyraste spelaren i testet, men den har också flest funktioner. Den startar upp snabbt på 12 sekunder och sätter också igång en skiva på rimlig tid. Även om det är den mest avancerade spelaren i testet, passar den inte för alla eftersom den är bättre som väggmonterad och fungerar sämre i en Tv-bänk. Det finns ett flertal anslutningsmöjligheter, så som HDMI, USB, optisk och ethernet, samt att man kan koppla in trådlöst nätverk med tillbehör. Tyvärr är spelaren dyr och dess skivinmatning på sidan hindrar fri placering. LG är ett bra köp om man är intresserad av en Blu-rayspelare, men inte riktigt alla funktioner som Samsung erbjuder. Den är inte mycket dyrare än de billigaste spelarna, men har ändå lite fler och bättre funktioner än dessa. Spelaren är användarvänlig, den startar upp på 16 sekunder och utrustad med en snabbnavigerad Youtube-klient. Anslutningar, så som HDMI, komponent, USB och ethernet finns bak på spelaren. Blu-rayspelaren känns dock tung och klumpig. På tredjeplats hamnade en annan modell från Samsung – BD-P 1600. Även denna spelaren är utrustad med flera anslutningsmöjligheter, bland annat kan man koppla upp den till trådlöst nätverk via tillbehör. Blu-rayspelaren är lättanvänd och kontrollen bra konstruerad – de viktigaste knapparna är självlysande. Nackdelen är att den tar längst tid på sig att starta upp (hela 28 sekunder).

Vinnare i det här testet

M3.IDG.se

Publicerad

M3 – Sveriges pryltidning – har testat och betygsatt ett gäng Blu-rayspelare. Bäst i test blev LG BD 390. Den största nackdelen med LG är att vissa knappar och fjärrkontrollen inte riktigt når upp till förväntningarna, men annars är Blu-rayspelaren av hög byggkvalitet. Det är också den snabbaste spelaren i testet, även om den inte är lika snabb som man hoppas på. Den startar upp på 13 sekunder och får igång en skiva ungefär samma tid. Blu-rayspelarens menyer är lätta att förstå och använda – kontrollen likaså. Spelaren är den enda i testet som har ett inbyggt, trådlöst nätverkskort som man enkelt kan streama film via och det fungerar bra med BD 390, då anslutningen är stabil. Spelaren är även utrustad med ett flertal anslutningsmöjligheter på baksidan, exempelvis HDMI, Komposit och s-video. Den klarar av att spela de flesta fil-formaten. På andraplats, hamnade Philips BDP 7500. Den har en riktigt snygg design, den snyggaste i testet, och även dess fjärrkontroll håller hög klass. Blu-rayspelaren startar upp på 20 sekunder, vilket är helt okej, och den får igång en skiva på 13 sekunder. Spelarens bildkvalitet är bra och dess reaktionsförmåga är precis vid användning av kontrollen. Alla anslutningar som behövs finns och några till utöver det. Dock kan man bara koppla in mindre USB-minnen och tyvärr inte några hårddiskar, samt att format-stödet är inte det bästa. Spelaren är den mest prisvärda i testet och den fungerar bra, men det är en överdrift att kalla den ”mediaspelare”. Testets tredjeplats-tagare är från Samsung. Samsung är ledande vad gäller att bygga in mediaspelare i sina Tv-apparater, men när det kommer till Blu-rayspelaren ligger de lite efter. Filstödet är helt okej i BD-P3600, men inte alls lika bra som de i Tv-apparaterna. Spelaren har inget inbyggt nätverkskort, istället får man med en USB-dongel. Den är dock inte lika stabil som LGs inbyggda nätverk. Användarvänligheten är bra, fjärrkontrollen likaså, men menyerna skulle man kunna arbeta lite mer med.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"