HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av champagne

mat & dryck uppdaterad 17:e Augusti, 2015, Baserad på 11 experttester.

Champagne är mycket populärt i Sverige, bland annat, vid nyårsfirandet. Det är stora prisskillnader i olika champagne-sorter och de smakar mycket annorlunda. Men först och främst: champagne får bara kallas så, om det tillverkats traditionellt och kommer från champagneregionen runt staden Reims i norra Frankrike. Man kan köpa bra och god champagne, för under hundralappen, men det kan också kosta mycket mer. Fin-champagne är bäst att avnjuta i en stillsam miljö, där man enklare kan känna smakskillnader och få en optimal smakupplevelse. Ofta kan viner blandas från flera årgångar till champagnehusets signatursmak, men står årgången (vintage) på etiketten har allt i flaskan skördats det året. Servera alltid skumpa välkyld, eftersom den smakar bäst då och skummar över minst.

Test.se rekommenderar

Taittinger Comtes de Champagne - bäst i test bland Champagne 2020
Taittinger Comtes de Champagne, bäst i test.

Taittinger Comtes de Champagne - Här på Test.se har vi valt att rekommendera två olika märken. En mycket lyxig och glamourös champagne, som också kostar därefter, och en som är snällare mot plånboken, men ändå lyxig nog att servera till fina middagar och på stora fester. Taittinger Comtes de Champagne är vinnaren i det stora hela. Den ger är en läcker och okomplicerad smakupplevelse. Champagneexperten Richard Juhlin menar att ingen kännare eller novis inte skulle falla baklänges inför dess exotiska rikedom och sanslösa simmiga koncentration. Smaken är torr, nyanserad och mycket frisk med inslag av gröna äpplen,… Läs mer

Champagne - Bäst i test

Experttester vi läst (11st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Vagabond

Publicerad

På Vagabond.se finns en artikel om champagneexperten Richard Juhlin som ägnar sitt yrkesliv åt det vi andra bara smuttar på vid nyår och förknippar med lyx. I sin bok beskriver Richard sitt tränade luktsinne som sin största tillgång. Richard säger att en perfekt champagne kan ha många ansikten – den kan vara vårblommigt pirrig och förväntansfullt sublim eller också kan den vara ”monumentalt gastronomiskt krävande och allt däremellan”.
Först på Richard champagnelista hittar vi Taittinger Comtes de Champagne som är den läckraste och mest okomplicerade champagnenjutningen just nu. Enligt honom, finns det inte en enda kännare eller novis som inte faller baklänges inför dess exotiska rikedom och sanslösa simmiga koncentration. Näst kommer Louis Roederer Cristal som ger höjden av elegans och sofistikerad storhet. Historiens vingslag, lyx och tankeväckande djup i en och samma flaska. Guy Charlemagne Brut Nature är gjord på 70 procent chardonnay och 30 procent Pinot Noir. Champagnen är torr, ung och fruktig med frisk syra.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Champagne är väl ändå ett måste till nyår?
Jens Dolk, vinexpert på Mitt Kök (Expressen), har valt ut sina fem favoriter. För det är ju något visst med bubbligt vin – det andas lite mer flärd, elegans, lyx och inte minst fest, än alla andra viner. Här finns också ett tips som är en billig och väldigt prisvärd champagne som endast kostar 199 kr! Det är Ernest Rapenau Brut som är den godaste champagne bland billiga märken. Den är grönäppligt frisk och fräsch med pigg syrlighet. Gott till salta eller syrliga drinktilltugg. Jens Dolk tar den gärna till tolvslaget! Tsarine Cuvee Premium Brut är den bästa champagnen i prisklassen 2-300 kronor. Den är härligt frisk och fräsch med mineraltoner, men samtidigt med rödäpplig fruktighet och brödighet. God både som drink och till mat. Launois Vintage Blanc de Blancs Brut är en lyxig årgångschampagne som endast tillverkas de år som den enskilda skörden är god nog för att stråla i sig själv. Här är ett tydligt exempel på att det inte behöver kosta skjortan om man inte väljer de mest kända champagnehusen. Här finns guläpplig smak med citrus, mineral och brödighet. Den passar perfekt till eleganta fiskrätter med krämiga såser.

Vinnare i det här testet

Dagens Nyheter

Publicerad

Hos Dagens Nyheter finns en artikel om årets bästa bubbel, där Alf Tumble tipsar om alltifrån årgångschampagne till raketbubbel inför årets sista fest. I topp finns två märken: Delamotte Blanc de Blancs Brut 2007 och Didier Michel Grand Cru 2008.  Båda märken är ursprungligen från Frankrike och har fått betyg 5 av 5 möjliga.  ”Kraftpaket från varm årgång som redan visar spår av utveckling”, skrevs om Delamotte. Den är nästintill burgundiskt smörig med har aromer av fransk nougat, vita blommor och blöta stenar. En frisk syra bidrar till en balanserad helhet som i den bästa av världar får serveras genom hela nyårsmiddagen. Didier Michael Grand Cru är en fantastisk odlarchampagnenyhet som är gjort på enbart chardonnay. Dess strama, friska och lite babyfeta karaktär vittnar om årgångens enorma potential. Här finns aromer av gula äpplen, persika och bröd. Det är ett tydligt kliv upp från standardnivå. Beaumont des Cryeres Fleur de Prestige Brut 2003 fick 4 av 5 i betyg och står näst på listan. Också detta märke är från Frankrike och är en utvecklad och rakt igenom bussig årgångsskumpa med massor av solmogna gula frukter, rostat bröd och smör. Dess smak är krämig och generös i fruktsötman med avrundad syra. Denna champagne är inget att vänta på – drick och njut så fort som möjligt, kanske till en snabbgratinerad hummer.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat och provsmakat tio torra champagner. Endast äkta champagne figurerar i testet och samtliga kostar under 400 kr. Priset har inget direkt samband med god smak och kvalitet. Det finns både billiga och dyra champagner som presterar bra, så det lönar sig att titta närmare på resultatet.
Testets vinnare och enda champagnen som får full pott i betygsskalan är Nicolas Feuillatte Brut Chardonnay 2005.(nr 7592) Champagnen har en spännande smak av karamell, torkade fikon, kaffe och sherry. Doften påminner om getost och det finns även inslag av fläder och nötter. Passar utmärkt till skaldjur och som välkomstskål.
Tre andra champagner som smakar gott är Charles Mignon(nr 7719), Palmer & Co Brut Réserve(nr 7372) och Alexandre Bonnet(nr 7555) Alla dessa får Icakurirens näst högsta betyg 4 hjärtan av 5 möjliga. Den förstnämnda är bästa budgetalternativet och kostar endast 169 kr. För dessa väl investerade slantar får du en prisvärd skumpa med bra syra och balans. Palmer & Co är en elegant champagne med sofistikerad smak. Fungerar prima till skaldjur och nattsudd. Alexandre Bonnet har bra fyllighet och lagom syra. Denna utmärkta champagne passar istället bättre till exempelvis grillad fisk.
Sämst i testet är tyvärr den ekologiska champagnen Baron Fuenté Galipettes Brut. Champagnen har den negativa kombinationen av att både vara spritig och blaskig på samma gång. Baron Fuentés champagne får ett underkänt betyg av Icakuriren.

Vinnare i det här testet

Världens Viner (Prestige)

Publicerad

Världens Viner har testat nästan 100 provade flaskor bubbel och är förvånade över den höga lägstanivån. En del av testet gäller champagne av prestige. Bäst i test var Dom Pérignon 2003, Moët & Chandon. Detta är mycket brödigt och fylligt, i omisskännlig hustypisk stil. Fin frisk fruktighet, utvecklade rostade toner och torrt med lång eftersmak i tydligt mångfacetterad stil. ”Det är en riktig klassiker och pålitlig som en gammal vän”. På andraplats hamnade Bollinger Grand Année Brut 2004 som är stam, friskt syrlig och ger en rejäl dos fruktighet med massor av mineralitet – närmast rökig. Dess smak är uppiggande med sin friska syra, lite brödiga toner som kommer att utvecklas fint, då det fortfarande är mycket ungt. På plats brons hamnade Louis Roeder Cristal Brut 2002. Champagnen har ett massivt inslag av kakor, trevligt balanserad i mycket ungdomlig stil. I smak elegant, smakrikt i ytterst påtaglig mineral stil. Vinet är mycket ungt och bör lagras i ytterligare tio år!

Vinnare i det här testet

Världens Viner (Årgång)

Publicerad

Världens Viner har testat nästan 100 provade flaskor bubbel och är förvånade över den höga lägstanivån. En del av testet gäller champagne av årgång. Godast smakar Pol Roger Blanc de Blanc 2002. Det är ett trevligt vin i elegant och stram stil. Massor av skön citrusfrukt, bra komplexa toner och samtidigt rund i eftersmaken. Den har en mycket hustypisk stil – kort sagt, en fenomenal 2002:a. På plats silver hamnade Dehours Lieu dit Les Genevraux 2005. Det är fruktigt och friskt med lite minerala inslag och behaglig eftersmak. Det är tilltalande, insmickrande och fylligt! På plats brons hamnade Collet Brut Millesime 2004 som har rejäl syra. Det är fortfarande relativt ungt men på väg att öppna upp sig! Smaken har en bra balans, fina brödiga toner med ett stänk mineralitet.

Vinnare i det här testet

Världens Viner (Rosé)

Publicerad

Världens Viner har testat nästan 100 provade flaskor bubbel och är förvånade över den höga lägstanivån. En del av testet gäller rosé champagne. Godast var Gosset Grand Rosé som är fruktigt, finstämt i mycket publikfriande stil. Provsmakarna hittar ett överflöd av arom, solvarma hallon och mogna jordgubbar. Det smakar massor av hallon, jordgubbar i rikligt fruktsyrlig komplex stil med lager på lager av upplevelser. Louis Roederer Rosé 2008 tog andraplats. Det är torrt, stramt och elegant både i smak och doft. Det är också mycket hustypiskt i den mer eleganta stilen. Det har en bra längd där syra och brödighet framträder, välbalanserat! Sist, men inte minst, tog Henriot Brut Rosé brons. Det smakar lite rökigt och fruktigt, samtidigt med lite kolatoner i avslut. Det är ett vin som utmärker sig med sina påtagliga komponenter som rök, rostat bröd och smörkola.

Vinnare i det här testet

Världens Viner (Standard)

Publicerad

Världens Viner har testat nästan 100 provade flaskor bubbel och är förvånade över den höga lägstanivån. En del av testet gäller standard champagne, där Diebolt-Vallois Brut blivit vinnare. Champagnen är lite rökig i både smak och doft, generös med fin koncentration.  Den har en härlig fyllighet med lång eftersmak och en avslutande skön push. Överraskande med bra syra och härlig frukt i fin balans. På andraplats hamnade Folies de la Marquetterie Taittinger. Den är mjuk och runt med mycket smak och fina bubblor. Den sprider värme i kroppen, den är fyllig och charmig. Det är ett vin som sticker ut från mängden! Louis Roederer Carte Blanche har tagit brons. Det är fruktigt med balanserad sötma och överraskande bra och uppenbar syra. Det ses som en riktig klassiker med sin fina sötma som gör att vinet är förträffligt till ädelost och dessert.

Vinnare i det här testet

Allt om Mat

Publicerad

Allt om Mat har kikat närmare på årets bästa bubbel. Man har valt ut 11 olika bubbel, både champagne och mousserande. Många av dessa utvalda produkter finns att köpa på närmaste Systembolag, men några tillhör beställningssortimentet. Om du vill vara säker på att få ditt favoritbubbel till nyår gör du bäst i att beställa eller köpa i god tid.
Allra bäst bland de riktiga champagnerna är den eleganta Pierre Peters Cuvée de Réserve.(nr 7350) För 295 kr får du en prisvärd champagne som både är fruktig och strukturerad med inslag av choklad och citrusfrukter. Vill du ha en stor flaska så gör du klokt i att köpa magnum-versionen som då istället kostar 599 kr.
Två andra champagner som hamnar högt upp på topplistan är Launois Vintage 2006, Blanc de Blancs Brut(nr 7329) och Bollinger Special Cuvée.(nr 7418) Den förstnämnda är en årgångschampagne på chardonnay och doftar mysigt av rostat bröd och nötighet. Klassiska Bollinger levererar alltid och deras champagne har fina bubblor och fyllig smak. Bollinger passar utmärkt till hors d’oeuvres. Bästa budgetalternativet bland mousserande är Langlois Crémant de Loire Brut(nr 7404) som kostar 119 kr. Den imponerar med en fin syra och härlig doft av röda höstäpplen och citrusfrukter.

Vinnare i det här testet

Vinbanken

Publicerad

Vinbanken har listat sina favorit champagner till nyårsfirandet 2012. De ”bästa” valen bland champagnerna är fler än tio och alla sorter som är med i testet är hämtade ur Systembolagets ordinarie sortiment. Samtliga champagner visade sig vara mer generösa i smaken jämfört med tidigare år. Första champagnen på listan än Palmer & Co Brut. Champagnen består av 59% pinot noir och 41% chardonnay. Smaken är torr och medelfyllig. Den är smakrik: röda och gröna äpplen, en liten ton av aprikos, inslag av karamell, mineral och bröd.  Champagnen är elegant i sin helhet med fin och stram koncentration. På listans andraplats hamnade Jacquesson Cuvée. Champagnen innehåller 47% chardonnay, 33% pinot noir och 20% pinot meunier. Den smakar torrt och medelfylligt. Den är stram och smakar tydligt äpple, skön beska, mineralsmak i lätt rostning och kakaoton med en skön koncentration. Den är sötare än vanligt. Bruno Paillard Première Cuvée har tagit tredjeplatsen och består av 45% pinot noir, 33% chardonnay och 22% pinot meunier. Dess smak är torr och medelfyllig. Smaken är stor och man kan känna smak av bröd, svamp och kakao och inslag av mineral. Champagnen är tydligt fruktig av äpple, päron och apelsin.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har listat de bästa Champagne-sorterna, i budget-klassen och den lite lyxigare klassen. Samtliga tre sorter som fick högsta betyg är av det dyrare slaget. Det är de minsta bubblorna som ger den läckraste och dyraste skumpan. Champagne är dock bäst att avnjuta i en relativt stillsam miljö. Man känner inget större smakskillnad på bubbelviner när de måste konkurrera med parfymer, cigarettrök eller mataromer. Bästa Champagnen kallas Pannier Brut Tradition. Detta är äkta, allsidigt champagne, med hela skalan av arom, från citrusskal över rostbröd till antydd nöt. Avrundad, yppig torrhet och balanserad syra. Det passar bra till skål och skaldjurssoppa. På andraplats hamnade Palmer & Co Brut. Det är också äkta champagne med pigg syra och fin rondör. Champagnen är ren och fräsch och passar därför bra till aperitif, skålar och skaldjur. Testets tredjeplats har gått till en sort som heter Franck Bonneville Grand Cru Sélection. Champagnen ger en klassisk doft av hägg och citrusskal, samtidigt som den är riktigt frisk och typisk. Det passar bäst till aperitif och vit fisk i sås.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"