HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av datorhögtalare

elektronik uppdaterad 19:e Februari, 2014, Baserad på 3 experttester.

Högtalare är nästan ett måste när man ska streama ljud från datorn, då en dators högtalare oftast inte låter speciellt bra. Det finns tre vanliga alternativ att välja mellan: man kan koppla datorn till stereon, köpa externa högtalare eller leva med det ljud man redan har i datorn. Ska man koppla datorn till sin stereo eller förstärkare, krävs det en 3,5 mm kabel och för att få ett stereoljud, behöver man en stereokabel. Vill man istället köpa externa datorhögtalare, finns det massor av modeller och märken på marknaden. Det som främst skiljer datorhögtalare från andra högtalare, är att dess uteffekt är lägre. Det beror på att man oftast inte behöver ett så högt ljud, då man befinner sig nära datorn. Vill man använda datorn som ljudkälla i största allmänhet, rekommenderas första alternativet. Det finns även USB-högtalare som passar bra till bärbara datorer. Högtalarna ansluts via USB-kabel till datorn, men detta påverkar också ljudkvaliteten!

Test.se rekommenderar

Alesis M1 Active 520 USB - bäst i test bland Datorhögtalare 2020
Alesis M1 Active 520 USB, bäst i test.

Alesis M1 Active 520 USB - Vi på Test.se har valt att rekommendera Alesis M1 Active 520 USB. Det är tänkt att dessa högtalare ska ge möjligheten att bära dem med sig. De passar bra för de som oftast använder sig av en bärbar dator, eftersom de ansluts med hjälp av USB-kabel. På högtalarnas framsida finns det även möjlighet att koppla in hörlurar och volymkontroll. De är också utrustade med en lampa som visar om de är påslagna och om de överbelastas. Ljudkvaliteten är riktigt bra, men kraft i mellanregistret och en bas som ger ett bra… Läs mer

Datorhögtalare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Stationära datorer

UPPDATERAD 15:e Juli, 2020

Bärbara datorer

UPPDATERAD 23:e Augusti, 2019

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Sydsvenskan

Publicerad

Oavsett om man vill lyssna på musik via hårddisk eller internet, så behöver man en bra stereo. Sydsvenskan har testat de bästa alternativen med subbas omkring 10000 kronor. Det finns två sätt att streama musik trådlöst på – antingen via DLNA eller via bluetooth. Samtliga stereoanläggningar i testet, utom två, använder sig av något av dessa sätt. Modellerna i testet är inga vanliga, billiga datorhögtalare, men fungerar till de flesta musikkällor inklusive datorn. Med tanke på dagens höga krav på utseende och design är modellerna små system med små högtalare. Bäst i test blev Paradigm MilleniaOne CT. Dessa högtalarna är inte trådlösa, men det gör ingenting med tanke på det fantastiska ljudet. Paradigm ger en bra insikt i musikens detaljrikedom och den platta subbasen hänger med utmärkt i ljudbilden och den spelar med större kraft och övertygelse än de flesta. Då sammanhållningen mellan högtalarna är snudd på perfekt, så för musikintresserade är detta testets bästa högtalarsystem! På andraplats hamnade Audio PRO Addon T8 + Addon Sub som också blivit utsedd till ”Bästa köp”. Audio Pros högtalarsystem låter förträffligt. Högtalarna har ett varmt och fylligt ljud som är väl balanserat med subbasen. Högtalarna är dock lite mörka i toppen och kunde haft en bättre definierad diskant. Detta är ett fint högtalarsystem som inte tar för mycket plats och som är lätt att använda, samt låter bra. Man kan inte begära mer. Cabasse Stream 3 har tagit tredjeplats och ljudet är lika upplöst, som energiskt. Subbasen har bra tryck och hänger ihop fint med högtalarna, så det bildas inget glapp mellan dem. Oavsett vad man lyssnar på, spelar Cabasse med både trovärdighet och energiska rytmer som passar varje förfest. Kvinnliga röster planteras prydligt och luftigt i mitten av en ljudbild som kombinerar det vackra med det råa.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat ett gäng högtalare till datorn, som är lätta att koppla in, gömma undan och man ska kunna ansluta ett par hörlurar. Önskemål är också en volymkontroll och kanske en extra ingång på fronten där man kan koppla in telefon eller annan musikkälla. Alesis M1 Active 520 USB blev testvinnare, trots att det var på gränsen till förstora för testet. Högtalarna känns mycket välbyggda med ett solitt kabinett och de är magnetiskt avskärmade. Man ansluter datorn till högtalarna med hjälp av USB och på framsidan finns en ingång för hörlurar, volymkontroll och en lampa som visar att de är på eller om de är överbelastade. I mellanregistret finns mycket kraft och en bas som har tryck. Basregistret känns kontrollerat, men också lite väl avrundat. Ljudet är alltså rent och precist! På testets andraplats hamnade Bose Companion 20, som också blivit särskilt rekommenderade. Bose är kända för att göra små högtalare som låter större än vad de är. Det är därför inte speciellt överraskande att de bidragit med testets minsta högtalare. De passar perfekt på skrivbordet, bredvid den bärbara datorn. Högtalarna är utrustade med en minijack-ingång på baksidan och de har en praktisk sladdansluten fjärrkontroll. Den gör det enkelt att kontrollera volymen, slå på och av dem, samt att ansluta hörlurar eller annan ljudkälla. Ljudkvaliteten hos Companion 20 är utmärkt! Cerwin-Vega XD3 blev utsedd till ”Bästa köp” och tog även tredjeplats. Ljudet har överraskande bra bas, som dessutom går att förstärka om man gillar sånt. XD3 lyckas behålla den rockiga framtoningen som Cerwin-Vega gjort sig kända för.

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Pricerunners testpanel har testat högtalare till datorn, för att utse en vinnare. Bäst i test blev Sonos Play:3. Sonos är kända för högkvalitativa och dyra streaming-lösningar. Play:3 är det nya och billiga musiksystemet från Sonos och det är inte någon traditionell datorhögtalare. Ljudet är dock mycket imponerande. Det är detaljrikt och distinkt, samtidigt som det är snärtigt och tungt. Med denna modellen kan du streama musik från datorn eller iPhone/Android, vilket gör den till ett mer flexibelt val. Bose Companion 20 tog andraplats i testet och dess ljud är riktigt bra. Det är rent, starkt och rikt på bas. Vissa kan nog tycka att basen är lite väl framträdande och detta går tyvärr inte att reglera via den medföljande kontrollenheten. De två robusta högtalarna har en funktionell och diskret design – svart och grå metall – men de kostar också en hel del. Tredjeplats togs av Logitech Z623. De är testets enda högtalarsystem med THX-certifiering, vilket garanterar en bra ljudkvalitet. Baslådan är stor, satellithögtalarna är svarta, plastiga och knubbiga. Ljudmässigt levereras ett ordentligt tryck, som passar bäst för film och spel. Man får helt enkelt mycket ljud för pengarna.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"