Tävling!
Vinn ett hemlarm från Somfy
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av glögg

mat & dryck uppdaterad 1:a December, 2015, Baserad på 13 experttester.

På julbordet återfinns ofta glögg – som är en varm dryck baserad på kryddat, oftast rött, vin. Själva ordet härstammar av det äldre ordet ”glödg”, bildat av ordet ”glödga” som betyder värma upp. Man drack varmt kryddat vin redan långt bak i tiden. Redan under antiken tillsatte greker och romare kryddor i vin, av hälsoskäl eller som smakförbättrare, men det var dock först år 1609 uttrycket ”glödgat vin” dök upp. Idag finns flera olika typer av glögg: spritglögg, vinglögg, alkoholsvag glögg och glöggkoncentrat. Glögg brukar drickas kring juletid, oftast i november – december.

Test.se rekommenderar

Dufvenkrooks - bäst i test bland Glögg 2017
Dufvenkrooks, bäst i test.

Dufvenkrooks - Vi på Test.se har inte valt att rekommendera en viss glögg i år, utan rekommenderar istället dess tillverkare – Dufvenkrooks. Eftersom Dufvenkrooks fått så höga betyg i flera tester, år efter år, och dessutom med olika bidrag, är det svårt att bara utnämna en glögg! Dufvenkrooks grundades år 1998 med en mindre söt och mer exklusiv glögg, som skulle vara utmanare till den svenska glöggmarknaden. Idag är Dufvenkrooks det största, helt svenskägda glöggvarumärket med produktion i Sverige. Sortimentet består av alkoholfri glögg, lättglögg, vinglögg och starkvinsglögg.

Den allra lyxigaste glöggen från Dufvenkrooks är Dufvenkrooks Starkvinsglögg… Läs mer

Se pris Se pris

Glögg - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Julskinka

UPPDATERAD 19:e December, 2016

Plastgranar

UPPDATERAD 22:e November, 2016

Julöl

UPPDATERAD 8:e December, 2015

Pepparkakor

UPPDATERAD 29:e September, 2015

Julmust

UPPDATERAD 24:e September, 2014

Experttester vi läst (13st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Varje år dricker vi drygt fem miljoner liter glögg. Aftonbladet har testat hela det ordinarie sortimentet på Systembolaget i jakt efter den godaste glöggen och här är årets bästa – och sämsta – glöggsorter för 2015. Dufvenkrooks Original tar förstaplats bland starkvinsglöggen och är också rund och fin. Väldigt julig och mjuk smak som hänger kvar länge. Bäst i test hos den helt eniga panelen. Det är så en glögg ska smaka, skriver dem. Bland vinglöggarna hamnar Ripa Julglögg högst i listan. En rund och fin glögg med mild julig smak. Den här faller hela testpanelen i smaken och är ett säkert, traditionellt och folkligt kort som får full poäng – en riktigt Volvoglögg! Blossas alkoholfria glögg håller måttet – ingen saknar alkoholen! Den är inte för söt, utan smakar som klassisk glögg.

Vinnare i det här testet

Arbetarbladet

Publicerad

Årets glöggsäsong är inledd och vinprovaren Sune Liljevall har sin vana trogen testat igenom hela det julkryddiga utbudet i Systembolagets hyllor. Glöggutbudet i stort nog aldrig smakat bättre än nu. Blossa håller sig som vanligt väl framme både med de gamla kända varianterna och med en mycket god, om än något dyr, nykomling gjord på ett 100-årigt recept. Förstaplats går till Blossa 1895 som bjuder på en djup rik, mustig smak baserad på en mix av de tre starkvinssorterna port, tarragona och muscatelvin tillsammans med de traditionella glöggkryddorna som fint integrerats i smakbilden. Tegnér & Son hamnar på andraplats med Wilckens Fat som är en riktigt god starkvinglögg med alla smakkomponenterna på rätt plats. Här trängs rika toner av de klassiska julkryddorna med stråk av pomerans och choklad under korken. Glöggen är dessutom ekologisk. Även på tredjeplats hamnar Blossa med Tretjärning Glögg Spetsad med Cognac. God, lång och tydligt konjakskryddad, något eldigt, glögg med kryddnejlike-, kardemumma och russintoner i elegant förening.

Vinnare i det här testet

Sydsvenskan

Publicerad

Förra året sålde Systembolaget nästan tre miljoner liter av denna trivselgenererande söta vätskan. Man har provat 35 glöggsorter och Sten Mattssons Äppelglögg är den bästa i år. Detta är en ljusbrun glögg med en fyllig ton av källarmognade äpplen redan i doften, där kanel härskar bland kryddorna. Det är en jämförelsevis torr glögg med tycke av den calvados som glöggen hottats upp med och en smula fat. Den är dyr, men godast! Nygårda Julmust tar andraplats och nej, det är ingen glögg. Det är en förbaskat god julmust, helt utan alkohol. Djup och med en ljust mustig och tämligen nyanserad smak och viss fatprägel. Det är ett oslagbart alkoholfritt dryckesalternativ på julbordet, hacket bättre än motsvarande Nygårdamust lagrad på bourbonfat. På tredjeplats hamnar Blossas Trestjärnig Glögg spetsad med rom. Detta är en gammal favorit som fortfarande är bäst i klassen. Men tyvärr känns det som om man dragit ner på rommens kvalitet. Söt och pomeranstonad med balanserande alkoholeldighet.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tillsammans med sina vinexperter testat 25 olika glöggsorter. Man har provsmakat både vinglögg, starkvinsglögg, specialglögg och alkoholfri glögg. Många av de testade produkterna får riktigt fina betyg och fyra av dem får Aftonbladets allra högsta betyg; 5 plus av 5 möjliga.
Bästa köp enligt Aftonbladet är specialglöggen Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad Med Rom. Denna mycket välsmakande glögg kostar 85 kr för en halvlitersflaska och har en alkoholprocent på 21 %. Blossas specialglögg har en angenäm balans mellan fikon, arrak, apelsinskal och choklad samt en frisk eftersmak av citrus.
Tre andra fullpoängare är Blossa Röd 15 %, Blossa Vit 15 % och Grythyttan Skogsglögg 15 %. Den förstnämnda är en klassisk favorit med smak av härliga julkryddor och frukter. Blossa Vit 15 % går att dricka både kall och varm. Den har en fin balans av pomerans, kryddor och vita russin. Grythyttans glögg är smakrik med inslag av blåbär och lingon. Denna annorlunda glögg är helt klart en upplevelse!
Föredrar du alkoholfri glögg finns det ett par fina alternativ. God Jul Glögg 0,0 % är doftar intensivt av kanel och pomerans. Smaken är söt och lättsam med inslag citrus och röda äpplen. Blossa Glögg 0,5 % har en något bränd smak med inslag av russin och kardemumma. Ett bra köp för den som vill kunna köra bil efter glöggen.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har i ett stort test provsmakat på 26 olika glöggsorter, både vinglögg, starkvinsglögg och alkoholfri glögg. Man har tagit hjälp av vinexperten Gunilla Hultgren Karell för att utse vinnarna i respektive klass.

Tre vinglögg får högsta betyg, 5 getingar av 5 möjliga. Först har vi Goder Aftonglögg Röd Vinglögg på flaska. Den imponerar med mustig och trivsam stil. Smaken är intensiv av kanel, kardemumma och nejlika. Samma glögg finns på box för 145 kr(2 liter) och båda varianter är ekologiska. En vit vinglögg med högsta betyg är Vinbankens äppelglögg som har bra balans och är välkryddad.

Bland starkvinsglöggen finns det två fullpoängare. Blossa starkvinsglögg röd är en klassiker med fyllig och generös smak. Den doftar underbart av julkryddor och russin. Tegner & Son Wilckens Fat är en generös ekologisk starkvinsglögg med behaglig smak. Det går att urskilja toner av kardemumma, kanel och choklad.

Två alkoholfria glögg som får fina betyg(4 getingar) är God Jul Glögg Röd och God Jul Glögg Vit. Den röda varianten är söt och har drag av kryddig pepparkaka. Den vita glöggen är mer frisk i smaken och har inslag av ingefära och citrusfrukter. God Jul Glögg Vit fungerar också väl som drink med isbitar i. Garnera gärna med en apelsinskiva!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har provsmakat alla glögg i Systembolagets ordinarie sortiment. Här kan man hitta sin egen favorit – från alkoholfritt till alkoholstint, med eller utan extra smaksättning. Glöggen som smakade bäst var från märket Tegnér & Son – Wilckens Fat Starkvinssmak. Aftonbladets testpanel gav glöggen högsta betyg och sa att den helt klart sätter julkänslan på plats med bra koncentration, fyllig sötma och en härlig balans i kryddorna. Fikon, russin och en liten ton av fat, ger komplexitet. Altia Blossa tog andraplats, också med högsta betyg, och utsågs till ett ”Bra köp”. Glöggen är pålitlig, traditionell och är mycket god med balans i kryddor, sötma och fyllighet. Fikon och russin samsas fint med läckra julkryddor. Glöggen är god och användbar genom hela december. På tredjeplats hamnade Dufvenkrooks med Original Starkvinsglögg. Den är god och rejält kryddig med känslan av kryddnejlika, anis, kardemumma, granris, dadlar och russin. Glöggen fungerar fint till blåmögelost och pepparkakor!

Vinnare i det här testet

Arbetarbladet

Publicerad

Arbetarbladet har provsmakat systembolagets olika glöggsorter. Det är fortfarande Blossas olika varianter som dominerar marknaden, även om man tappat en del volym till konkurrenterna. Den starkaste utmanaren är svenska Dufvenkrooks med storsäljande vinglögg och starkvinsglögg. Som helhet är årets uppställning av glögg nog den bästa någonsin! Testvinnaren Altia Blossa vann med sin Starkvinsglögg Röd. Den har en mogen starkvinssmak med pikanta stråk av söt piptobak och läder i den annars tydligt traditionellt kryddade, klassiska glöggen. Tegnér & Son var en godkänd nykomling i förra årets test och har i år tagit andraplats. Apelsin och Choklad är årets nya glögg som bjuder på riktigt god, lagom chokladsminkad, len smak med apelsintoner tillsammans med julkryddorna. Glöggen smakar lika gott kall som varm. Sist, men inte minst, gick tredjeplats också den till Altia Blossas Trestjärnig Glögg. Glöggen är spetsad med konjak och blir därför ett mycket läckert val om man tycker om att dricka konjak. Den är rik och balanserad i mycket välgjord Blossa-stil.

Vinnare i det här testet

Expressen/Mitt kök

Publicerad

Mitt Kök har testat olika sorters glögg inför jul 2013 och har utsett Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg till testvinnare. Med fem getingar av fem, blir Dufvenkrooks en favorit bland provsmakarna! Den har en bra, fyllig, kryddig smak med en tydlig fruktig grundsmak. Den har en fint frammejslad smak som känns välkomponerad och ganska ren för att vara glögg. Med fyra getingar gick även andraplats till Dufvenkrooks, Vinglögg! Detta är en av de bästa vinglöggen i år, med sin fint balanserade smak med tydliga söta frukttoner – apelsin, kanel och lite kryddighet på toppen. Glöggen levereras i en vacker flaska i klassiskt utförande som inte skäms för sig på serveringsbordet! På testets tredjeplats hamnade Blossa Vinglögg, som är kryddig och fräsch, utan den jolmiga sötman som vissa glögg dras med. Den smakar klart av apelsinskal och glöggkryddor – ren i smaken. Glöggen sticker inte ut mycket – vilken är bra om man tycker om den klassiska glöggsmaken.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakurirens testpanel har provsmakat sju olika sorters glögg utan att veta vilken glögg det är de har smakat på. De flesta sorterna hade en barnsligt onyanserad smak. Bäst i test blev Dufvenkrooks som är ett rött, avalkoholiserat vin av ekologiskt odlade druvor, vatten, socker, druvjuice från koncentrat, kryddextrakt och aromer, citronsyra, samt E-ämnen. Glöggen är brunröd med tydliga dofter av ingefära och nejlika. Rundat söt med bra balans, karamellton och liten trevlig beska. Testpanelen tyckte att glöggen var pepparkaksaromatisk och vuxet efterkryddig. På andraplats hamnade Icas egna Glögg. Den innehåller vatten, röd druvjuice från koncentrat, socker, citronjuice från koncentrat, vit druvjuice från koncentrat, arom och syra, samt E-ämnen. Glöggen var skär och rätt genomskinlig, tyckte testpanelen. Mild arom av ingefära, nejlika, kanel och apelsinskal. Glöggen har en smak av barnvänlig cola, den har bra syra och är varken jolmig eller klibbig. Det var dock negativt att glöggen liknade saft. Den hade en alltför diskret doft och smak. Sist, men inte minst, hamnade Altia Blossa. Blossa är druvmust, rött avalkoholiserat vin som innehåller socker, glöggkryddor, konserveringsmedel – sulfiter och kaliumsorbat. Glöggen doftar pepparkakskryddor, smaken är bättre men lite tråkigt matt. Glöggen känns sträv i munnen. Blossa är relativt barnvänligt, söt och har en stabil smak med viss pepparkakskaraktär. Panelen tyckte dock att glöggen vart blaskig, hade kort smak och var lite eftersträv.

Vinnare i det här testet

Vinbanken

Publicerad

Redan i slutet av 1800-talet var glöggutbudet stort och varierat i Sverige. Under monopoltiden lanserades helt nya blandningar och varianter av den traditionella ”jul-kryddiga, söta röda” bl.a. med hjortron, choklad, lakrits och vaniljsmak. Även andra alternativ med whisky, konjak och romglögg. Vinbanken har provsmakat ett stort antal glöggsorter och utsett Altia Blossa Trestjärnig Glögg till testvinnare. Glöggen är spetsad med konjak och har en nyanserad, kryddig och örtig smak av mörk frukt som fikon och apelsin. Testpanelen beskriver glöggen som en bra variant för finsmakaren och för den som söker glöggens lilla extra. På testets andraplats hamnade Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg, som är en av årets bästa glöggar! Den är kryddig och har smak av mörk frukt, en balanserad kryddighet och ett gott driv. Tegnér & Son Apelsin & Choklad tog tredjeplats och har en smak av apelsinchoklad. Den är nyanserad och kryddig!

Vinnare i det här testet

Konferensvärlden

Publicerad

Konferensvärlden har testat glögg – årets nyheter 2013. Många sorter har fått samma betyg och därför var det svårt att välja ut en två och trea, men testvinnaren heter Tagnér & Son Apelsin och Choklad. Testpanelen tyckte att denna glögg var riktigt god! Den har perfekt avvägning mellan apelsin och choklad. Kombinationen är väldigt lyckad och det både doftar och smakar jul. Glöggen är inte för söt eller för sliskig, utan helt enkelt bara jättegod. Därför blir Tegnér & Son en överlägsen vinnare i testet. Det värmer gott, men utan att det smakar för mycket alkohol. Dufvenkrooks har en glögg som heter ”Jul” - det är Limited Edition. Detta är en smakrik, fyllig och lite syrlig glögg som doftar julkryddor och vinbär. Panelen kände av citrussmak, samt frukt och bär – utöver den traditionella glöggsmaken. Dess eftersmak är också söt och stannar kvar länge. En riktigt traditionell glögg som smakar godast riktigt varm. Herrljungas glögg Apelsin & Choklad doftar fräsch citrus och smakar sött, men inte sliskigt. Chokladen smakar mörkt och påminner nästan lite om kaffe. Den här glöggen smakar dessutom glöggkryddor och är fyllig, samt smakrik men är ändå lättdrucken. Julig, glöggig och en lågalkoholfavorit.

Vinnare i det här testet

Tasteline

Publicerad

Årets glögghylla består inte bara av klassiska glögg, utan erbjuder även nya spännande smaker. Bäst i test blev Nygårda Julmust lagrad på Bourbonfat. Detta är ingen glögg, men eftersom det är så gott så utsågs den ändå till årets julgodis! Musten har lagrats i bourbonfat, vilket har gjort den smakrik, läcker och nyanserad med härliga inslag av vanilj, bourbon och choklad. Provsmakarna tyckte att detta var rikligt, supergott och ”julmatsvänligt”. På testets andraplats hamnade Blossa Trestjärnig Glögg, som är spetsad med rom. Detta är en glögg som känns igen och som många längtat efter. Glöggen får högsta betyg, då tillskottet av rom ger en ljuvlig julkänsla och är värmande i vinterkylan. I glöggen finns det inslag av vanilj och kokos, samt ljus choklad. Dessa smakerna samsas med läcker sötma och eldigt avslut. Provsmakarna tycker inte att man behöver mandlar eller russin, utan man bör avnjuta glöggen som den är. Blossa tog även tredjeplats med Starkvins Glögg, Röd. Här har vi en trotjänare som fortfarande håller måttet. Blossa bjuder återigen på ett starkt och värmande glögg – en favorit glögg som år efter år bidrar med samma tydliga julkänsla. Glöggen är kryddig och fylld till bredden av mandlar, med toner av russin, choklad och eldigt avslut.

Vinnare i det här testet

Allt om mat

Publicerad

Allt om mat har blindtestat 13 sorters glögg, både med och utan alkohol. Två olika grupper fick smaka på glöggsorterna utan att se vilken det var de smakade på. Bäst i test blev Altias Blossa Vinglögg. Glöggen har en sötma och krydda i klassisk komposition. Överlag får den positiva omdömen av samtliga och flera av dem kunde peka ut vilken glögg det var. ”Så här smakar glögg, rätt och slätt”, ”måttstocken för en glögg”, ”fin glögg av högsta kvalitet” och ”lagom sötma och citrus” var de omdömen testgrupperna gav Blossa Vinglögg! På testets andraplats hamnade Saturnus God Jul Glögg, som har en fyllig smak trots avsaknaden av alkohol. En bra kombination av sötma och kryddor. Många provsmakare sa att detta var deras favorit och många tyckte sig känna lingon i smaken. Några omdömen: ”frisk smak av lingon”, ”söt och god” och ”smak av granatäpple”.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"