HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
glögg - Bäst i test

Test av glögg

36 ST PRODUKTER TESTADE

mat & dryck uppdaterad 12:e December, 2019, Baserad på 24 experttester.

Under december månad bjuds det inte sällan in till glögg både här och där, men det är kanske inte helt lätt att hålla koll på den här extremt säsongsbetonade drycken. Nedan kan du läsa om den, och självklart har vi också utsett en ultimat testvinnare!

Jag kan allt om glögg – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Glögg är en förkortning av ”glödgat vin”, som var vad drycken från början kallades i Sverige. Det låter kanske märkligt, glödgat, men är i själva verket väldigt simpelt; det betyder nämligen uppvärmt. Här i norr är drycken omåttligt populär i vintertider – vi svenskar dricker närmare 5 liter glögg varje år!

Från hälsodryck till jultradition

Att dricka kryddat vin är inget nytt fenomen. ”Redan de gamla grekerna” kryddade sitt vin, både av hälsoskäl (kryddorna ansågs ha goda hälsoeffekter) och för smakupplevelsens skull. Det gick att dölja smaken av ett dåligt vin med diverse kryddor, och genom att värma det förändrades smaken ytterligare. Ett halvtaskigt vin kunde på så sätt avnjutas med glädje! På samma sätt resonerade medeltiden européer, och särskilt under de kalla vintermånaderna kryddade och värmde man upp vinet innan det dracks. I slutet av 1800-talet blev det en jultradition här i Sverige, och traditionen spred sig hastigt bland vinhandlarna – alla tillverkade sin egen variant och gjorde tjusiga juletiketter.

Vid 78 grader dunstar alkoholen

Glögg går förstås alldeles utmärkt att dricka som den är, rakt upp och ner ur flaska, men traditionsenligt värms den först upp och serveras med russin och mandel. Smakerna i glöggen förändras under uppvärmningen, så värm den försiktigt! Alkoholen börjar dunsta vid 78 grader, och bör alltså inte kokas. När glöggen är uppvärmd kan den hällas upp på termos eller hållas varm i en speciell glöggryta som värms över värmeljus.

Växande utbud av glögg med lite eller ingen alkohol!

Det kommer fler och fler dryckesalternativ för den som helst skippar alkohol, och glöggen är inget undantag. Både Systembolaget och välsorterade matbutiker kan allt som oftast stoltsera med flera olika glöggsorter som är antingen alkoholfria eller har en låg alkoholhalt. Värt att komma ihåg är att alkoholfri glögg många gånger är sötare än den traditionell, så om du inte är så förtjust i söt glögg kan det vara värt att leta efter en sort som balanserar upp sötman med mycket kryddor. Viktigt att komma ihåg är dock att även glögg som är märkta som alkoholfria kan innehålla upp till 0,5 % alkohol, men det framgår i så fall på flaskan. 

Årets glögg

Precis som med allt annat speglas glöggutbudet av trender, och nya smaker och sätt att dricka den blommar upp varje år. Blossa är en av alla dem som varje år kommer ut med en ny, spännande glöggsmak. Blossas årgångsglögg 2018, di Limone, är en vitvinsglögg som har tillverkats med inspiration från Italien. Den har smak av citronlikören Limoncello, rosmarin, timjan och basilika. Blossa har gett ut årgångsglögg sedan 2003, bland annat i smakerna Pomerans, Vinteräpple, Saffran och Earl Grey.

Inte bara Blossa står med ”årets glögg”, utan många andra tillverkare ger också ut en ny smak för varje år, så det är inte svårt att hitta nya favoriter! Våga prova olika sorter för flera olika smaksensationer.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg

Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se rekommenderar glöggen Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg! Den toppar flera tester år efter år, och är dessutom ekologisk!

Den vinnande glöggen från Tegnér & Son smakar som traditionell glögg ska smaka: söt och kryddig, utan att för den sakens skull bli varken sliskig eller för stark. Den har en rejäl och varm smak av russin, kanel, kardemumma och pomerans.

Visa hela texten
Alkoholhalt:
14,5 %
Sockerhalt:
180 g/l
Förslutning:
Skruvkapsyl
Doftbeskrivning:
Kryddig doft med inslag av kardemumma, russin, mörka körsbär, kryddnejlika, kanel och pomerans.
Smakbeskrivning:
Kryddig, mycket söt smak med inslag av kardemumma, russin, lagerblad, mörka körsbär, kryddnejlika, kanel och pomerans.
Ekologisk:

Bäst i test: Blossa Alkoholfritt

Produktbeskrivning
Specifikationer

För den som helst avstår från alkohol kan vi rekommendera Blossas alkoholfria glögg! Den känns som en riktig klassiker och är lagom söt. Den är kryddig och härlig, och för tankarna till mysiga julmarknader. 

Alkoholhalt:
0,5 %
Sockerhalt:
166 g/l
Förslutning:
Skruvkapsyl
Doftbeskrivning:
Kryddig doft med inslag av ingefära, kryddnejlika, körsbär och kardemumma.
Smakbeskrivning:
Kryddig, söt smak med inslag av ingefära, kryddnejlika, körsbär, kardemumma och pomerans.
Ekologisk:

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser

Vi rekommenderar också:

Blossa Ekologiska Alkoholfria Glögg

Alkoholhalt:
0,5 %
Sockerhalt:
138 g/l
Förslutning:
Skruvkapsyl
Doftbeskrivning:
Kryddig doft med inslag av kryddnejlika, kanel, russin och ingefära.
Smakbeskrivning:
Kryddig, söt smak med inslag av kryddnejlika, kanel, russin och ingefära.
Ekologisk:
Visa alla specifikationerna

Vinfabrikens Äppelglögg - Spetsad med Calvados

Alkoholhalt:
15 %
Förslutning:
Träkork
Doftbeskrivning:
Kryddig doft med inslag av Calvados, kanel, röda äpplen, kardemumma, ingefära och vanilj.
Smakbeskrivning:
Kryddig, mycket söt smak med tydliga inslag av Calvados, kanel, röda äpplen, kardemumma, ingefära, vanilj och apelsin.
Ekologisk:
Visa alla specifikationerna

Blossa Vinglögg

Alkoholhalt:
10 %
Sockerhalt:
189 g/l
Förslutning:
Skruvkapsyl
Doftbeskrivning:
Kryddig doft med inslag av kryddnejlika, russin, peppar, pomerans och kardemumma.
Smakbeskrivning:
Kryddig, mycket söt smak med inslag av kryddnejlika, kanel, russin, pomerans och kardemumma.
Ekologisk:
Visa alla specifikationerna

Glögg - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Julmust

UPPDATERAD 11:e December, 2019

Pepparkakor

UPPDATERAD 3:e December, 2019

Julskinka

UPPDATERAD 3:e December, 2019

Julöl

UPPDATERAD 11:e December, 2018

Plastgranar

UPPDATERAD 20:e November, 2018

Experttester vi läst (24st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Blossa Vinglögg blir bäst i test 2019. Den smakar som en glögg ska, en viss sötma och god kryddig smak. Detta är ett säkert kort under alla glöggmingel och på julafton. Den bästa alkoholfria blir Blossa Ekologisk Alkoholfria Glögg. Den har en lagom sötma, alltså inte för söt. Den har en bra kyddsmak och lever upp till förväntningarna. En av de överraskande i testet är Blossa Sparkling & Spices. Detta är en blandning av mousserande vin och glögg. Detta kan du göra själv och då kallas drinken Glöbbel, men med denna variant har Blossa gjort det åt dig! Tydlig glöggsmak, ganska söt och en viss citrussmak.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladets Elke Jung är vinexpert och tipsar om de bästa glögg-sorterna inför julen 2019. Tre av hans favoriter får betygen 5 plus. Dessa är Arilds vingård - Glögg Classic, Roslags - Äppelglögg stark och den oväntade Rålund Norrsken.

Arilds har en god doft av torkad frukt och lite lätt saffran. Smaken är balanserad mellan sötma och kryddighet. Precis som namnet avslöjar så kommer den från Höganäs, på Arilds Vingård och är en beställningsvara.

Roslags kommer från Roslagens Norrtelje Brenneri och är också en beställningsvara. Denna äppleglögg har soft av örter och röda äpplen. Den har en söt men syrlig smak och viss kryddighet med kanel, kardemumma, pomerans, kryddnejlika.

En av glöggsorterna som bedöms som de "oväntade" är Rålund Norrsken som också får betyget 5 plus. Den har en smak av blåbär och har kryddorna ingefära, kanel och kardemumma. Den ska avnjutas som aperitif men testaren anser att den fungerar bra som glögg. God sötma och mycket smakrik.

Vinnare i det här testet

Allt om Vin / Expressen

Publicerad

Allt om Vin har testat 10 olika sorters glögg. Flera har fått höga betyg och vi presenterar de som fått högst betyg inom olika kategorier.

Bästa starkvinsglögg blir Tegnér & Son Wilckens Fat. En mustig glögg med goda kryddiga jultoner. Betyget blir 5 av 5. Goder Aftonglögg Röd Vinglögg är en god glögg med smak av kanel, kardemumma och lite ingefära som piggar upp. Den har även en lätt citrussmak och betyget slutar på 4 av 5. Även ekologisk! God Jul Glögg Röd Ekologisk alkoholfri får betyget 4 av 5. En god, söt och intensiv glögg. Smaken dras åt pepparkaka och russin.

Vinnare i det här testet

Elle Mat & Vin

Publicerad

Elle Mat & Vin har tagit hjälp av Stefan Saidac (som driver Vinbetyget) för att lista den bästa glöggen just nu!

Överst på listan ligger Dufvenkrooks Original. Det är en fruktig glögg gjort på kraftigt rödvin som spetsats med cognac. Dufvenkrooks glögg är kryddad med vanilj, citrus, pomerans och torkad ingefära.

Grythyttan Skogsglögg har intagit listans andraplats! Den är tillverkad av blåbär och lingon istället för traditionellt vin, och smakerna kompletteras fint av ingefära, kanel, kryddnejlika och pomerans.

Den tredje glöggen som Stefan Saidac presenterar är Goder Aftonglögg. Glöggen baseras på ett ekologiskt, fylligt italienskt rödvin. Det är kryddat med kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära.

Vinnare i det här testet

Mitt kök

Publicerad

Mitt Kök har testat alkoholfri glögg, och vinnare är Blossa Alkoholfri Glögg Original! Den är lagom söt med härlig krydda. Den känns som en klassisk glögg och för tankarna till julmarknader!

Näst bäst i testet är Ica Ekologisk Glögg. Den har en fyllig glöggsmak som går åt det sötare hållet (kanske för söt för vissa), och bidrar med riktig julstämning från första droppen.

Två sorters glögg delar på tredjeplatsen, men vi på Test.se har efter analys och övervägning valt att lyfta fram Saturnus God Jul Glögg. Den har en kryddig och fruktig smak med tydliga toner av kardemumma. En ganska mörk och lagom söt glögg!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Testsajten Bäst-i-test.se har uppdaterat sitt test av glögg, och favoriten från förr, Blossa Vinglögg, hänger kvar. Den har liksom satt mallen för hur glögg ska smaka! En viss sötma blandas med en något syrlig eftersmak och alldeles lagom mängd kryddor. Den är ett säkert kort i alla lägen!

Näst bäst tycker testpanelen att Blossas årgångsglögg för 2018 är! Blossa 18 di Limone, som beskrivs som en uppfriskande fläkt för den som känner sig lite less på den traditionella glöggen. Den har en snäll och relativt traditionell glöggsmak, men doften och smaken av citron gör den till något alldeles särskilt! Kan med fördel drickas kall blandad med mousserande vin, men fungerar precis lika bra varm.

Den tredje bästa glöggen enligt Bäst-i-test är alkoholfri: Blossa Ekologisk Alkoholfri Glögg. Blossa är en av få tillverkare som faktiskt lyckas med att göra alkoholfri glögg som inte bara smakar varm saft! Den har bra med kryddsmak och är inte lika söt som sina konkurrenter. Den lever helt klart upp till de klassiska glöggförväntningarna!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har gett sig på årets glöggutbud, och det finns en hel del godsaker bland dem! Tre sorter kammar hem toppbetyget 5 av 5.

Först ut är Blossas röda starkvinsglögg. Den doftar gott av kryddiga julnoter och har hintar av choklad. Den har testets fylligaste smak och beskrivs som "tradition i en flaska i en precis-så-som-Blossa-ska-vara koncentration."

Nästa favorit är Grythyttan röda skogsglögg, som har en klar, röd och genomskinlig färg. Den doftar gott av bär och örter och har en söt koncentrerad smak av blåbär och lingon toppat av härliga kryddor.

Den tredje fempoängaren är Blossas årgångsglögg 2018, di Limone! Det är en vitvinsglögg som i färgen går åt det ljusgula lite grumliga hållet. Den doftar härligt av rosmarin, kanel och kryddnejlika i en lyckad kombination, och smaken är söt och kryddig med tydliga citronsmaker och en lätt bitterhet i bakgrunden.

Vinnare i det här testet

Vinbanken

Publicerad

Vinbanken har testat och listat glögg! Nedan presenterar vi deras topp tre.

Först ut, med 5 av 5 i betyg, är Grythyttan Skogsglögg. Den har en bärig, stram och örtig doft, och en fyllig, koncentrerad smak av blåbär och lingon. Toppad med en lagom smak av kryddor ger den ett elegant intryck!

Nummer två i Vinbankens lista är Blossa 18 di Limone. Smaken av mogen citron sticker ut, och tillsammans med den örtiga tonen av bland annat rosmarin blir resultatet roligt och gott!

Tredjeplatsen i listan tillhör Blossa Starkvinsglögg Vit. Den har en härlig doft av apelsin och en eldig smak av apelsin och kryddor. Det finns också ett drag av kanel som sitter precis där det ska! 

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

I Bäst-i-tests glöggtest är det klassikern Blossa Vinglögg som fått utmärkelsen Bäst i test! Blossas röda vinglögg är enligt panelen det perfekta exemplet på hur riktigt god glögg ska smaka. Den är lagom söt och syrlig, med en väl avvägd mängd kryddor. Ett säkert kort, helt enkelt!

Näst bäst blev Blossas ekologiska alkoholfria glögg, där Blossa har lyckats med konststycket att göra alkoholfri glögg som inte smakar som stark saft. Den har traditionell smak och doft, och betydligt mer kryddighet än andra alkoholfria glöggsorter.

Efter de två topplaceringarna är det jämnt, men den glögg som lyfts fram som nummer tre i Bäst-i-tests lista är Saturnus 1893 Vinglögg. Saturnus rödvinsglögg beskrivs som en av få seriösa utmanare till Blossas branschdominans! Den har en rund och fyllig smak och har alla de rätta kryddorna. Den har lägre sockerhalt än många andra glöggsorter, vilket ger en något nedtonad eftersmak.

Vinnare i det här testet

Allers

Publicerad

Allers dryckesexpert har inför glöggsäsongen testat 8 olika glöggsorter, och tre sorter utmärkte sig särskilt!

Den absoluta favoriten blev Vinfabrikens Äppelglögg Spetsad med Calvados! Glöggen doftar härligt av äpplen, kanel, rostade hasselnötter, vanilj och calvados, och smaken är både fruktig och eldig. Den är fyllig och söt och avslutas med ett litet bett. Den kan med fördel drickas både varm och kall!

En annan av topplaceringarna intas av Tegnér & Son Wilckens Fat. Den här ekologiska glöggen är både söt och kryddig, och har en tydlig karaktär av kardemumma. Den smakar som glögg traditionellt ska smaka, med behaglig hetta, värme och toner av torkad frukt, kanel och pomerans.

Den sista av de tre särskilt utmärkande glöggerna är Blossas årgångsglögg för 2017, Old Delhi. Den spännande vitvinsglöggen blandar det traditionella med toner av apelsin, clementin och mango, och avslutas med ett pepprigt chilisting. Avnjuts nästan bättre kall än varm!

Observera att Allers dryckesexpert inte rankat de sorter som här presenteras som nummer 2 och 3. De har fått samma poäng, och delar därmed andraplatsen.

Vinnare i det här testet

Mitt kök

Publicerad

Expressens Mitt kök har listat 15 glöggfavoriter för 2017. Det är flera sorter som kammar hem högsta betyg, och nedan presenterar vi de tre första i listan.

Först i Mitt köks lista ligger en riktig klassiker: Blossa Vinglögg. Den har en balanserad sötma med tydliga toner av kardemumma, ingefära och kryddnejlika.

Därefter presenteras Vinfabrikens Äppelglögg – Spetsad med Calvados. Äpplen och glöggkryddor är en vinnande kombination, det är sen gammalt! Vinfabrikens starkvinsglögg har en generös äppelsmak och en välbalanserad glöggkryddning.

Som nummer tre i listan hittar vi Tegnér & Son – Wilckens Fat Starkvinsglögg. Den här rejäla rödvinsglöggen har en rejäl karaktär och en något sträv ton, och smakar gott av russin, kanel, kardemumma och pomerans. Den är dessutom ekologisk!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Varje år dricker vi drygt fem miljoner liter glögg. Aftonbladet har testat hela det ordinarie sortimentet på Systembolaget i jakt efter den godaste glöggen och här är årets bästa – och sämsta – glöggsorter för 2015. Dufvenkrooks Original tar förstaplats bland starkvinsglöggen och är också rund och fin. Väldigt julig och mjuk smak som hänger kvar länge. Bäst i test hos den helt eniga panelen. Det är så en glögg ska smaka, skriver dem. Bland vinglöggarna hamnar Ripa Julglögg högst i listan. En rund och fin glögg med mild julig smak. Den här faller hela testpanelen i smaken och är ett säkert, traditionellt och folkligt kort som får full poäng – en riktigt Volvoglögg! Blossas alkoholfria glögg håller måttet – ingen saknar alkoholen! Den är inte för söt, utan smakar som klassisk glögg.

Vinnare i det här testet

Arbetarbladet

Publicerad

Årets glöggsäsong är inledd och vinprovaren Sune Liljevall har sin vana trogen testat igenom hela det julkryddiga utbudet i Systembolagets hyllor. Glöggutbudet i stort nog aldrig smakat bättre än nu. Blossa håller sig som vanligt väl framme både med de gamla kända varianterna och med en mycket god, om än något dyr, nykomling gjord på ett 100-årigt recept. Förstaplats går till Blossa 1895 som bjuder på en djup rik, mustig smak baserad på en mix av de tre starkvinssorterna port, tarragona och muscatelvin tillsammans med de traditionella glöggkryddorna som fint integrerats i smakbilden. Tegnér & Son hamnar på andraplats med Wilckens Fat som är en riktigt god starkvinglögg med alla smakkomponenterna på rätt plats. Här trängs rika toner av de klassiska julkryddorna med stråk av pomerans och choklad under korken. Glöggen är dessutom ekologisk. Även på tredjeplats hamnar Blossa med Tretjärning Glögg Spetsad med Cognac. God, lång och tydligt konjakskryddad, något eldigt, glögg med kryddnejlike-, kardemumma och russintoner i elegant förening.

Vinnare i det här testet

Sydsvenskan

Publicerad

Förra året sålde Systembolaget nästan tre miljoner liter av denna trivselgenererande söta vätskan. Man har provat 35 glöggsorter och Sten Mattssons Äppelglögg är den bästa i år. Detta är en ljusbrun glögg med en fyllig ton av källarmognade äpplen redan i doften, där kanel härskar bland kryddorna. Det är en jämförelsevis torr glögg med tycke av den calvados som glöggen hottats upp med och en smula fat. Den är dyr, men godast! Nygårda Julmust tar andraplats och nej, det är ingen glögg. Det är en förbaskat god julmust, helt utan alkohol. Djup och med en ljust mustig och tämligen nyanserad smak och viss fatprägel. Det är ett oslagbart alkoholfritt dryckesalternativ på julbordet, hacket bättre än motsvarande Nygårdamust lagrad på bourbonfat. På tredjeplats hamnar Blossas Trestjärnig Glögg spetsad med rom. Detta är en gammal favorit som fortfarande är bäst i klassen. Men tyvärr känns det som om man dragit ner på rommens kvalitet. Söt och pomeranstonad med balanserande alkoholeldighet.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tillsammans med sina vinexperter testat 25 olika glöggsorter. Man har provsmakat både vinglögg, starkvinsglögg, specialglögg och alkoholfri glögg. Många av de testade produkterna får riktigt fina betyg och fyra av dem får Aftonbladets allra högsta betyg; 5 plus av 5 möjliga.
Bästa köp enligt Aftonbladet är specialglöggen Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad Med Rom. Denna mycket välsmakande glögg kostar 85 kr för en halvlitersflaska och har en alkoholprocent på 21 %. Blossas specialglögg har en angenäm balans mellan fikon, arrak, apelsinskal och choklad samt en frisk eftersmak av citrus.
Tre andra fullpoängare är Blossa Röd 15 %, Blossa Vit 15 % och Grythyttan Skogsglögg 15 %. Den förstnämnda är en klassisk favorit med smak av härliga julkryddor och frukter. Blossa Vit 15 % går att dricka både kall och varm. Den har en fin balans av pomerans, kryddor och vita russin. Grythyttans glögg är smakrik med inslag av blåbär och lingon. Denna annorlunda glögg är helt klart en upplevelse!
Föredrar du alkoholfri glögg finns det ett par fina alternativ. God Jul Glögg 0,0 % är doftar intensivt av kanel och pomerans. Smaken är söt och lättsam med inslag citrus och röda äpplen. Blossa Glögg 0,5 % har en något bränd smak med inslag av russin och kardemumma. Ett bra köp för den som vill kunna köra bil efter glöggen.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har i ett stort test provsmakat på 26 olika glöggsorter, både vinglögg, starkvinsglögg och alkoholfri glögg. Man har tagit hjälp av vinexperten Gunilla Hultgren Karell för att utse vinnarna i respektive klass.

Tre vinglögg får högsta betyg, 5 getingar av 5 möjliga. Först har vi Goder Aftonglögg Röd Vinglögg på flaska. Den imponerar med mustig och trivsam stil. Smaken är intensiv av kanel, kardemumma och nejlika. Samma glögg finns på box för 145 kr(2 liter) och båda varianter är ekologiska. En vit vinglögg med högsta betyg är Vinbankens äppelglögg som har bra balans och är välkryddad.

Bland starkvinsglöggen finns det två fullpoängare. Blossa starkvinsglögg röd är en klassiker med fyllig och generös smak. Den doftar underbart av julkryddor och russin. Tegner & Son Wilckens Fat är en generös ekologisk starkvinsglögg med behaglig smak. Det går att urskilja toner av kardemumma, kanel och choklad.

Två alkoholfria glögg som får fina betyg(4 getingar) är God Jul Glögg Röd och God Jul Glögg Vit. Den röda varianten är söt och har drag av kryddig pepparkaka. Den vita glöggen är mer frisk i smaken och har inslag av ingefära och citrusfrukter. God Jul Glögg Vit fungerar också väl som drink med isbitar i. Garnera gärna med en apelsinskiva!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har provsmakat alla glögg i Systembolagets ordinarie sortiment. Här kan man hitta sin egen favorit – från alkoholfritt till alkoholstint, med eller utan extra smaksättning. Glöggen som smakade bäst var från märket Tegnér & Son – Wilckens Fat Starkvinssmak. Aftonbladets testpanel gav glöggen högsta betyg och sa att den helt klart sätter julkänslan på plats med bra koncentration, fyllig sötma och en härlig balans i kryddorna. Fikon, russin och en liten ton av fat, ger komplexitet. Altia Blossa tog andraplats, också med högsta betyg, och utsågs till ett ”Bra köp”. Glöggen är pålitlig, traditionell och är mycket god med balans i kryddor, sötma och fyllighet. Fikon och russin samsas fint med läckra julkryddor. Glöggen är god och användbar genom hela december. På tredjeplats hamnade Dufvenkrooks med Original Starkvinsglögg. Den är god och rejält kryddig med känslan av kryddnejlika, anis, kardemumma, granris, dadlar och russin. Glöggen fungerar fint till blåmögelost och pepparkakor!

Vinnare i det här testet

Arbetarbladet

Publicerad

Arbetarbladet har provsmakat systembolagets olika glöggsorter. Det är fortfarande Blossas olika varianter som dominerar marknaden, även om man tappat en del volym till konkurrenterna. Den starkaste utmanaren är svenska Dufvenkrooks med storsäljande vinglögg och starkvinsglögg. Som helhet är årets uppställning av glögg nog den bästa någonsin! Testvinnaren Altia Blossa vann med sin Starkvinsglögg Röd. Den har en mogen starkvinssmak med pikanta stråk av söt piptobak och läder i den annars tydligt traditionellt kryddade, klassiska glöggen. Tegnér & Son var en godkänd nykomling i förra årets test och har i år tagit andraplats. Apelsin och Choklad är årets nya glögg som bjuder på riktigt god, lagom chokladsminkad, len smak med apelsintoner tillsammans med julkryddorna. Glöggen smakar lika gott kall som varm. Sist, men inte minst, gick tredjeplats också den till Altia Blossas Trestjärnig Glögg. Glöggen är spetsad med konjak och blir därför ett mycket läckert val om man tycker om att dricka konjak. Den är rik och balanserad i mycket välgjord Blossa-stil.

Vinnare i det här testet

Expressen/Mitt kök

Publicerad

Mitt Kök har testat olika sorters glögg inför jul 2013 och har utsett Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg till testvinnare. Med fem getingar av fem, blir Dufvenkrooks en favorit bland provsmakarna! Den har en bra, fyllig, kryddig smak med en tydlig fruktig grundsmak. Den har en fint frammejslad smak som känns välkomponerad och ganska ren för att vara glögg. Med fyra getingar gick även andraplats till Dufvenkrooks, Vinglögg! Detta är en av de bästa vinglöggen i år, med sin fint balanserade smak med tydliga söta frukttoner – apelsin, kanel och lite kryddighet på toppen. Glöggen levereras i en vacker flaska i klassiskt utförande som inte skäms för sig på serveringsbordet! På testets tredjeplats hamnade Blossa Vinglögg, som är kryddig och fräsch, utan den jolmiga sötman som vissa glögg dras med. Den smakar klart av apelsinskal och glöggkryddor – ren i smaken. Glöggen sticker inte ut mycket – vilken är bra om man tycker om den klassiska glöggsmaken.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakurirens testpanel har provsmakat sju olika sorters glögg utan att veta vilken glögg det är de har smakat på. De flesta sorterna hade en barnsligt onyanserad smak. Bäst i test blev Dufvenkrooks som är ett rött, avalkoholiserat vin av ekologiskt odlade druvor, vatten, socker, druvjuice från koncentrat, kryddextrakt och aromer, citronsyra, samt E-ämnen. Glöggen är brunröd med tydliga dofter av ingefära och nejlika. Rundat söt med bra balans, karamellton och liten trevlig beska. Testpanelen tyckte att glöggen var pepparkaksaromatisk och vuxet efterkryddig. På andraplats hamnade Icas egna Glögg. Den innehåller vatten, röd druvjuice från koncentrat, socker, citronjuice från koncentrat, vit druvjuice från koncentrat, arom och syra, samt E-ämnen. Glöggen var skär och rätt genomskinlig, tyckte testpanelen. Mild arom av ingefära, nejlika, kanel och apelsinskal. Glöggen har en smak av barnvänlig cola, den har bra syra och är varken jolmig eller klibbig. Det var dock negativt att glöggen liknade saft. Den hade en alltför diskret doft och smak. Sist, men inte minst, hamnade Altia Blossa. Blossa är druvmust, rött avalkoholiserat vin som innehåller socker, glöggkryddor, konserveringsmedel – sulfiter och kaliumsorbat. Glöggen doftar pepparkakskryddor, smaken är bättre men lite tråkigt matt. Glöggen känns sträv i munnen. Blossa är relativt barnvänligt, söt och har en stabil smak med viss pepparkakskaraktär. Panelen tyckte dock att glöggen vart blaskig, hade kort smak och var lite eftersträv.

Vinnare i det här testet

Vinbanken

Publicerad

Redan i slutet av 1800-talet var glöggutbudet stort och varierat i Sverige. Under monopoltiden lanserades helt nya blandningar och varianter av den traditionella ”jul-kryddiga, söta röda” bl.a. med hjortron, choklad, lakrits och vaniljsmak. Även andra alternativ med whisky, konjak och romglögg. Vinbanken har provsmakat ett stort antal glöggsorter och utsett Altia Blossa Trestjärnig Glögg till testvinnare. Glöggen är spetsad med konjak och har en nyanserad, kryddig och örtig smak av mörk frukt som fikon och apelsin. Testpanelen beskriver glöggen som en bra variant för finsmakaren och för den som söker glöggens lilla extra. På testets andraplats hamnade Dufvenkrooks Original Starkvinsglögg, som är en av årets bästa glöggar! Den är kryddig och har smak av mörk frukt, en balanserad kryddighet och ett gott driv. Tegnér & Son Apelsin & Choklad tog tredjeplats och har en smak av apelsinchoklad. Den är nyanserad och kryddig!

Vinnare i det här testet

Konferensvärlden

Publicerad

Konferensvärlden har testat glögg – årets nyheter 2013. Många sorter har fått samma betyg och därför var det svårt att välja ut en två och trea, men testvinnaren heter Tagnér & Son Apelsin och Choklad. Testpanelen tyckte att denna glögg var riktigt god! Den har perfekt avvägning mellan apelsin och choklad. Kombinationen är väldigt lyckad och det både doftar och smakar jul. Glöggen är inte för söt eller för sliskig, utan helt enkelt bara jättegod. Därför blir Tegnér & Son en överlägsen vinnare i testet. Det värmer gott, men utan att det smakar för mycket alkohol. Dufvenkrooks har en glögg som heter ”Jul” - det är Limited Edition. Detta är en smakrik, fyllig och lite syrlig glögg som doftar julkryddor och vinbär. Panelen kände av citrussmak, samt frukt och bär – utöver den traditionella glöggsmaken. Dess eftersmak är också söt och stannar kvar länge. En riktigt traditionell glögg som smakar godast riktigt varm. Herrljungas glögg Apelsin & Choklad doftar fräsch citrus och smakar sött, men inte sliskigt. Chokladen smakar mörkt och påminner nästan lite om kaffe. Den här glöggen smakar dessutom glöggkryddor och är fyllig, samt smakrik men är ändå lättdrucken. Julig, glöggig och en lågalkoholfavorit.

Vinnare i det här testet

Tasteline

Publicerad

Årets glögghylla består inte bara av klassiska glögg, utan erbjuder även nya spännande smaker. Bäst i test blev Nygårda Julmust lagrad på Bourbonfat. Detta är ingen glögg, men eftersom det är så gott så utsågs den ändå till årets julgodis! Musten har lagrats i bourbonfat, vilket har gjort den smakrik, läcker och nyanserad med härliga inslag av vanilj, bourbon och choklad. Provsmakarna tyckte att detta var rikligt, supergott och ”julmatsvänligt”. På testets andraplats hamnade Blossa Trestjärnig Glögg, som är spetsad med rom. Detta är en glögg som känns igen och som många längtat efter. Glöggen får högsta betyg, då tillskottet av rom ger en ljuvlig julkänsla och är värmande i vinterkylan. I glöggen finns det inslag av vanilj och kokos, samt ljus choklad. Dessa smakerna samsas med läcker sötma och eldigt avslut. Provsmakarna tycker inte att man behöver mandlar eller russin, utan man bör avnjuta glöggen som den är. Blossa tog även tredjeplats med Starkvins Glögg, Röd. Här har vi en trotjänare som fortfarande håller måttet. Blossa bjuder återigen på ett starkt och värmande glögg – en favorit glögg som år efter år bidrar med samma tydliga julkänsla. Glöggen är kryddig och fylld till bredden av mandlar, med toner av russin, choklad och eldigt avslut.

Vinnare i det här testet

Allt om mat

Publicerad

Allt om mat har blindtestat 13 sorters glögg, både med och utan alkohol. Två olika grupper fick smaka på glöggsorterna utan att se vilken det var de smakade på. Bäst i test blev Altias Blossa Vinglögg. Glöggen har en sötma och krydda i klassisk komposition. Överlag får den positiva omdömen av samtliga och flera av dem kunde peka ut vilken glögg det var. ”Så här smakar glögg, rätt och slätt”, ”måttstocken för en glögg”, ”fin glögg av högsta kvalitet” och ”lagom sötma och citrus” var de omdömen testgrupperna gav Blossa Vinglögg! På testets andraplats hamnade Saturnus God Jul Glögg, som har en fyllig smak trots avsaknaden av alkohol. En bra kombination av sötma och kryddor. Många provsmakare sa att detta var deras favorit och många tyckte sig känna lingon i smaken. Några omdömen: ”frisk smak av lingon”, ”söt och god” och ”smak av granatäpple”.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.