Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av hörlurar med brusreducering

elektronik uppdaterad 6:e November, 2017, Baserad på 9 experttester.

Hörlurar med brusreducering blir allt mer populärt och användningsområdena är många. Tycker du om att lyssna på din favoritmusik utan att bli störd av bakgrundsljud? Då är förmodligen brusreducerande hörlurar något för dig. Dessa hörlurar är perfekta att använda vid buss-, tåg- och flygresor, då ljudnivån ibland kan vara väldigt störande. Pendlar du dagligen till jobbet kan detta vara en bra lösning för att få lite lugn och ro under din resa.

Det finns två olika tekniker att stänga ute ljud. Den enklaste metoden som också är den billigaste bygger på att helt enkelt stänga ute ljudet med så tättslutande öronkåpor som möjligt. Denna metod stänger dock inte ute lågfrekventa ljud speciellt bra. Det gör däremot den andra tekniken, aktiv brusreducering. Ett antal mikrofoner i lurarna fångar upp störande ljud och skapar ett motljud. Detta motljud skickas sedan ut tillsammans med musiken och gör att de störande ljuden försvinner.

Den aktiva brusreduceringen kräver batterier. I vissa fall är det engångsbatterier AA och AAA som används, men flera av märkena har också uppladdningsbara litiumjonbatterier som laddas med väggladdare. Om du vill använda hörlurarna utan batterier går du miste om den aktiva brusreducering och ljudet blir oftast sämre. Men detta kan vara ett alternativ om du inte har tillgång till några engångsbatterier eller om ditt laddningsbara batteri har börjat att ta slut.

Test.se rekommenderar

Philips SHB9850NC - bäst i test bland Hörlurar med brusreducering 2018
Philips SHB9850NC, bäst i test.

Philips SHB9850NC - När Ljud & Bild testade hörlurar med aktiv brusreducering i oktober 2015 blev Philips SHB9850NC testets självklara vinnare och utsedd till ”Bästa köp”. Därför har vi också valt att rekommendera hörlurarna. Anledningarna till att SHB9850 fått så bra omdöme är att lurarna har det mesta i teknikväg, bl.a. en effektiv brusreducering och 44 millimeters neodyniumelement. Detta tillsammans med ett akustiskt system med sluten baksida och förslutning över örat, levererar Philips en ljudkvalitet i världsklass.


SoundShield Pro brusreducering med hybridteknik minskar bruset med upp till 99 procent. Fyra mikrofoner hjälper till att ta upp… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Hörlurar med brusreducering - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Trådlösa hörlurar

UPPDATERAD 20:e December, 2017

Hörlurar, in ear

UPPDATERAD 8:e November, 2017

Hörlurar

UPPDATERAD 1:a November, 2017

Sporthörlurar

UPPDATERAD 5:e Juli, 2016

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus testar fyra brusreducerande hörlurar, vilka som är skönast, har bäst ljudåtergivning och som reducerar bruset mest. De märken som är med i testet är Sony, AKG, Bose och HQ. Ett vanligt användningsområde för den här typen av hörlurar är långa resor. Många vill stänga ute brus från t.ex. buss- och flygmotorer och ska då lurarna användas under en längre tid blir komforten en viktig faktor. För att ta reda på vilka lurar som är skönast får 61 personer testa lurarna och innan testet täcks logotyperna över med tejp så gott det går.
Man föredrar den dyraste varianten och listan rangordnas helt efter prisklass. HQ:s lurar kom sist och gick dessutom sönder efter att 10 personer testat dem. Plastbandet mellan hörselkåporna sprack och ett nytt exemplar får tas fram. När man testar hörlurarnas brusreducering, blir HQ och Sony placerade i botten medan Bose tar förstaplats med stor marginal på både flyg, buss och på ett vanligt café. Vad gäller ljudåtergivningen så fortsätter trenden “smakar det så kostar det”, även om HQ slår Sony på fingrarna i brusreducering. För att testa återgivningen tar man hjälp av experter som musiker och producenter. Även nu täcker man över logotypen så gott det går och använder samma låt till samtliga lurar - Björks “It’s oh so quiet”, samtidigt som flera störande ljud görs i rummet. Det verkar som att HQ är något man försöker lura barn med, enligt testpanelen. Lika överens om vilka lurar som var sämst, lika överens är man om vilka som är bäst. AKG får plus för riktigt bra ljudåtergivning, men kombinationen ljudåtergivning och brusreducering klarar Bose bättre och vinner därmed samtliga kategorier.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har testat marknadens bästa hörlurar med aktiv brusreducering. Med sådana lurar kan man stänga ut störande ljud och bara njuta av sin musik, tack vare att lurarna har mikrofoner som fångar upp det omkringliggande ljudet och via en ljudprocessor filtreras ljudet efter bestämda frekvenser. Endast det ljud som lyssnaren verkligen vill höra är det som släpps igenom. Philips hörlurar SHB9850NC är de som blivit bäst i test. Det är ett par heltäckande lurar som antingen är trådlösa eller ansluts med kabel. När de är trådlösa laddas de med hjälp av mini-USB och batteritiden räcker i 16 h. Lurarna dämpar omgivningen bra och har en fin ljudbild. För att hitta konkurrenter med samma prestanda får man betala 3-400 kronor mer. På testets andraplats hamnade Bang & Olufsens hörlurar BeoPlay H8 som även dem kan väljas med eller utan sladd. Här är drifttiden på 35 h och man styr genom att dra fingrarna över ena kåpan. Denna funktion kan ibland vara lite oprecis. Ljudbilden är bra, men det kostar dock att det står B&O på dem. Sist, men inte minst, hamnade Sennheiser på tredjeplats. MM450-X är halvtäckande lurar som sitter bra på huvudet och dämpar oväsen bra. De är inte lika bra som Beoplay om man bara vill ha det tyst, men de är rätt bökiga att fälla ihop och packa ner i den medföljande väskan.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat hörlurar med aktiv brusreducerande funktion. De stora tillverkarnas senaste modeller har testats och det skiljer sig en hel del, både vad gäller funktioner och prestanda. Få, om ens någon, tillverkare är mer företagsam på marknaden just nu än Philips, speciellt när det gäller hörlurar. Fidelio NC1 som släpptes förra året var en favorit hos Ljud & Bild och nu finns två nya modeller med brusreducering som är snäppet vassare! Trådlösa SHB9850, som blivit testets vinnare och ”Bästa köp”, har det mesta i teknikväg – en effektiv brusreducering och neodyniumelement på 40 mm som i kombination med ett akustiskt system med sluten baksida och förslutning över örat levererar ett ljud i världsklass! Mest imponerande är att brusreduceringen inte förvränger musiken över huvud taget. Det är främst när musiken är avstängd som brusreduceringen märkt, då det näst intill är knäpptyst. Redan nu har lurarna högsta betyg och då är inte ljudkvaliteten inräknad ännu. Basen pumpar på brutalt och mellanregistret är väl avvägt med dynamik i världsklass och någon tendens till distorsion finns inte. Philips SHB9850NC är en käftsmäll mot övriga modeller i startfältet! Efter Philips är det många tillverkare som får samma betyg och blir rekommenderade av Ljud & Bild. Parrot Zik 2.0 är en av dessa och sticker onekligen ut ur mängden, designmässigt. Även här finns näst intill perfekt ljud och dessutom finns en underhållande app att ladda ner med många bra funktioner, där du kan styra hörlurarna. Batteritiden imponerar dock inte testpanelen. Plantronics hörlurar Backbeat Pro rekommenderas också av Ljud & Bild. Hörlurarna går automatiskt ner i viloläge när de tas av, de har aktiv brusreducering samt en speciell knapp som aktiverar mikrofonen och släpper igenom talljud utan att du behöver ta av dig dem. Ljudkvaliteten är toppen och det finns bra funktioner med logiskt placerade knappar och reglage. Även om lurarna är något otympliga, är de fortfarande behagliga att bära.

Vinnare i det här testet

M3

Publicerad

Prylsajten M3 har testat 10 olika premiumhörlurar som använder sig av aktiv brusreducering. Lurarna med aktiv brusreducering har mikrofoner som fångar upp oönskat ljud utifrån. Sedan sker en beräkning och analysering och till sist skickar lurarna ut en signalfrekvens med motsatt ljud, vilket neutraliserar oljudet. Det låter något underligt, men fungerar faktiskt i praktiken.

Bäst i test och utnämnd till ”bästa köp” av M3 blir hörlurarna AKG K495NC. Hörlurarna är mycket bekväma och sitter som en smäck. AKG har en elegant mix av matt svart och aluminiumdetaljer. Ljudet är perfekt balanserat och bas, diskant och mellanregister imponerar stort. Med aktiv brusreducering blir det ännu bättre och AKG:s lurar är snäppet bättre än alla konkurrenter. Priset ligger på ca 3000 kr och slutbetyget blir en 9:a(10 är max).

En annan hörlur med fina egenskaper är Harman Kardon NC. Ljudet är mycket bra och brusreduceringen fungerar väl. Harmans lurar har en skön retrostil och de påminner om ett par telegraf-lurar från andra världskriget. Priset på dessa hörlurar är något beskedligare än testvinnaren. Det kostar ca 2200 kr och betyget blir en stark 8:a.

Om du vill slå på stort och investera i en riktig lyxlur så är Bang & Olufsen BeoPlay H8. Hörlurarna är riktigt sköna och utstrålar kvalitet- och premiumkänsla. Ljudet är ypperligt och särskilt basen imponerar. Den aktiva brusreduceringen fungerar utan anmärkning. Priset ligger på höga 4400 kr och betyget blir en 8:a.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Om du exempelvis reser mycket och vill kunna koppla av från stökiga och störande miljöer så är brusreducerande hörlurar en jättebra idé. Tekniken blir ständigt bättre och idag finns en uppsjö av olika märken och modeller. Bose har alltid legat långt fram i utvecklingen och även denna gång är en av deras lurar en vinnare.

Boses nya modell Bose QuietComfort 25 är tänkt att ersätta den tidigare testvinnaren QC15 och den levererar på alla fronter. Brusreduceringen är marknadens bästa och bekvämligheten ligger på topp. De är både enkla och praktiska att ha med sig på resan och går även att användas när batteriet har tagit slut. Skall du köpa de bästa hörlurarna på marknaden får du räkna med ett pris på ca 3 000 kr. Slutbetyget blir starka 5 stjärnor av 6 möjliga.

De hörlurar som blir utnämnda till ”bästa köp” av Ljud & Bild heter Audio-Technica ATH-ANC9. Lurarna har ett alldagligt utseende, men låt er inte luras av detta. Audio-Technica:s brusreducerande hörlurar är en topprodukt som imponerar med både bekvämlighet och anpassningsbar brusreducering. Priset ligger ca 2 500 kr och betyget blir 5 stjärnor.

Vinnare i det här testet

Sydsvenskan

Publicerad

Sydsvenskan har publicerat ett test av de bästa hörlurarna med brusreducerande kåpor. I testet har kvalitet och funktion blivit prioriterats över pris. Även komfort och passform spelade stor roll eftersom det är meningen att de ska kunna bäras under en längre tid. Betyget är främst satt utefter dessa faktorer, men även priset vägdes in i slutändan. Två par hörlurar fick 5 i betyg av 6 möjliga. Audio Technica ATH-ANC7B är det första paret, som levererar bra ljud och välfungerande brusreducering till ett rimligt pris. Detta är direkta konkurrenter till Bose klassiska QuietComfort. ANC7B sitter bekvämt på huvudet och är lätta att använda. Man får med de adaptrar man behöver, men bärväskan tar upp plats då hörlurarna inte går att fälla ihop. Ljudet är bra balanserat och passar bra för dynamisk musik även om man inte kan dra på särskilt högt. Brusreduceringen fungerar utmärkt och påverkar inte musiken nämnvärt. Det andra paret med 5 av 6 i betyg är Monster Inspiration ANC. Inspiration bjuder på valfrihet, bra brusreducering och ett tungt men kontrollerat ljud. De har drag av en kameleont. I grundutförandet är de sobra och snygga och spelar glatt upp den mesta musiken på ett tilltalande sätt. Sätter man på en tung rocklåt så pumpar basen oväntat djupt. Brusreduceringen kan man inte klaga på och att de är lätta att ta med är ett plus. Creative Sound Blaster Evo ZxR tog tredjeplats med många finesser och möjligheter med passar bättre hemma eller på spelkonvent än på flyget. Vill man ha lurar som fungerar till det mesta är Evo ZxR svårslagna. Dessa kan man ansluta med sladd till mobil eller dator, eller trådlöst via bluetooth. Ska man endast använda hörlurarna till resor, finns det lurar som är mindre, låter bättre och är snyggare.

Vinnare i det här testet

Ljud och Bild

Publicerad

Det mest aktuella testet som berör brusreducerade hörlurar är från 2014 och är gjort av Ljud och Bild. Testet har samma betygskategorier som det äldre testet från 2012; Ljudkvalitet, Funktionalitet, Användning och Kvalitetsintryck. Maxbetyg i varje kategori är 6 stjärnor. Sedan läggs dessa betyg ihop till ett helhetsbetyg. En annan skillnad mot det tidigare testet från 2012 är att man denna gång inte har någon budgetbegränsning. Alltså lurar som kostar några tusenlappar eller mer får vara med denna gång.

Ljud och Bild har i detta test prioriterat komfort och passform, eftersom man fokuserar på hörlurar som man skall kunna resa med. Testet har även bedömt hur lätt det är att packa ner hörlurarna. Vidare har man också kikat på finesser, funktioner och inkopplingsmöjligheter. Hörlurarna är testade både med och utan brusreducering.

De brusreducerande hörlurarna som placerar sig bäst i Ljud och Bild:s senaste test är Audio Technica ATH-ANC7. Dessa hörlurar imponerar med ett balanserat och tilltalande ljud. Brusreduceringen fungerar utan anmärkning och lurarna levereras med flera bra tillbehör. Audio Technica ATH-ANC7 är lätta att använda och sitter bekvämt på huvudet. Audio Technicas hörlurar är dock inte felfria. Utseendet är lite plastigt jämfört mot flera konkurrenter och på grund av att de inte går att fälla ihop tar de stor plats i packningen.

Två andra hörlurar med brusreducering som får bra betyg är Monster Inspiration ANC och Parrot Zik. Monster Inspiration har ett futurist utseende och erhåller bra jämna betyg över hela linjen. Ljudet är utmärkt och gillar man tung basgång så är detta ett givet köp. Parrot Ziks hörlurar har riktigt läcker design och massa intressanta funktioner. Nackdelen är dock att hörlurarna inte är hopfällbara och de saknar medföljande väska.

Vinnare i det här testet

Ljud och Bild

Publicerad

Det mest aktuella testet som berör brusreducerade hörlurar är från 2012 och är gjort av Ljud och Bild. I detta test analyseras åtta stycken olika hörlurar och betygsätts inom kategorierna; Ljudkvalitet, Funktionalitet, Användning och Kvalitetsintryck. Dessutom ges ett slutbetyg som sammanfattar de olika delbetygen. Testet har också haft ett budgetkrav, hörlurarna får inte kosta mer än 2000 kr. På grund av detta finns exempelvis inte Bose Quiet Comfort med eftersom de ligger strax över denna prisnivå.

Ljud och Bilds klara vinnare är hörlurarna från Sennheiser. Deras modell PXC 250 II får toppbetyg inom alla kategorier och imponerar stort. Det man gillar bäst med Sennheiser PXC 250 II är att hörlurarna har suveränt ljud och att passformen är god. De få minustecken som finns är att ljudet inte är lika bra om man stänger av brusreduceringen och att det inte finns någon förlängningssladd.

Tvåa i Ljud och Bilds test är Denon AH-NC800 som får höga betyg rakt igenom. Hörlurarna från Denon har bra ljudegenskaper och det ingår en hård väska som skyddar dina lurar från stötar och smällar. Det som drar ner betyget något är att priset är lite väl högt. En annan lur som får bra betyg i undersökningen är Audio Technica ATH-ANC1. Denna hyllas för att den är liten och nätt. Dessutom gillar man det faktum att det följer med en förlängningssladd.

Längst ner i betygslistan ligger Sony MDR-NC7 som inte övertygar alls. Brusreduceringen fungerar inte speciellt bra och ljudkvaliteten är fattig på bas. Den medföljande förvaringsväskan är inget bra skydd och någon förlängningssladd finns inte med. Om man skall lyfta fram de mindre dåliga egenskaperna för Sony MDR-NC7, så är det att lurarna är snygga och bekväma att ha på sig.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat sex stycken olika hörlurar med brusreducering, som även kallas hörlurar med bullerdämpning. De flesta hörlurar med brusreducering är en ganska dyr historia och du får räkna med att lägga ut åtminstone någon eller några tusenlappar. Råd & Rön har bedömt hur bra ljudkvaliteten är och hur bra de är på att ljudisolera. Man har dessutom kollat på hur lätta de är att använda och om de är bekväma att ha på sig.

Råd & Rön har ett poängsystem för hörlurarnas egenskaper som inte är helt lätt att förstå. Men kortfattat kan man säga att maxbetyget för en hörlur är 100 poäng och att man lägger ihop poängen i följande kategorier; Ljudkvalitet, Ljudisolering, Komfort, Hanterbarhet, Ljudläckage och Mobilstörning. Betygen är viktade och exempelvis Ljudkvalitet och Ljudisolering står för 60 procent av det sammanlagda betyget. Läs Råd & Röns artikel för mer detaljerad information.

Den hörlur som får bäst betyg i Råd & Röns test är Audio Technica ATH-ANC7. Audio Technicas lur får ett samlat betyg på 66 poäng och imponerar framförallt inom ljudisolering och komfort. Ljudkvaliteten får också bra betyg. Ljudläckaget är däremot stort och inom detta område får ATH-ANC7 ett lågt betyg. Problemet med ljudläckage har dock alla hörlurar i denna undersökning, så detta är inte något specifikt problem för Audio Technica.

Två andra hörlurar som får bra betyg av Råd & Rön är Bose Quiet Comfort 15 och Creative Aurvana X-Fi. Bose är ett välkänt märke som ligger i den övre prisklassen och får mycket bra poäng inom ljusisolering. Ljudkvalitet bedöms dock inte vara lika bra som testvinnaren Audio Technica. Creatives hörlur Aurvana X-Fi är något billigare än konkurrenterna och får bra betyg inom alla kategorier. Om man ser till priset så är Creatives hörlur en av de mest prisvärda i undersökningen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"