Tävling!
Vinn ett hemlarm från Somfy
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av julmust

mat & dryck uppdaterad 24:e September, 2014, Baserad på 3 experttester.

Att ha julmust på bordet är en tradition i svenska hem och uppskattas av både vuxna och barn. Julmusten är en svensk, kolsyrad dryck som är svart i färgen, samt mycket god och mustig i smaken. Essensen till merparten av all must som produceras tillverkas av Roberts AB i Örebro, som sägs ha ett hemligt recept inlåst i ett kassaskåp. Julmusten lanserades redan år 1910 (vissa källor påstår 1912) av nykterhetsrörelsen. De ville ta fram ett alkoholfritt alternativ till öl. Det var dock inte förrän i slutet av 1920-talet som julmusten fick sitt nuvarande namn. Det finns omkring ett 30-tal olika sorters julmust, där några av de vanligaste märkena är: Apotekarnes, Nygårdas, Eldorados och Vasas.

Test.se rekommenderar

Nygårda Julmust - bäst i test bland Julmust 2017
Nygårda Julmust, bäst i test.

Nygårda Julmust - Vi på Test.se har valt att rekommendera julmusten Nygårda Julmust som toppar GP:s test från 2013. Smaken är frisk och fräsch med en angenäm eftersmak. Nygårdas julmust har lagom kolsyra och doftar precis som julmust skall göra. Musten baserar sig på originalreceptet från 1910 och har en fin balans mellan juliga kryddor och sötma. Läs mer

Se pris Se pris

Julmust - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Julskinka

UPPDATERAD 19:e December, 2016

Plastgranar

UPPDATERAD 22:e November, 2016

Julöl

UPPDATERAD 8:e December, 2015

Glögg

UPPDATERAD 1:a December, 2015

Pepparkakor

UPPDATERAD 29:e September, 2015

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

GP

Publicerad

GP har lagom till julen testat åtta olika julmust. Man har provsmakat både klassiker och budgetvarianter. Slutbetygen spretar åt alla olika håll och vi hittar både fullpoängare och riktiga bottennapp. Det finns avsevärda prisskillnader och för den dyraste julmusten får du betala drygt 20 kr litern. Den billigaste ligger på 3,33 kr för en liter.

Allra bäst i test blir Nygårda julmust som enligt GP:s smakpanel har en fulländad smak. Den är fräsch, frisk och har lagom sötma. Nygårda luktar precis som must skall göra och den är perfekt kolsyrad. Nygårda julmust har ett literpris på 6,33 kr och betyget blir 5 fyrar av 5 möjliga.

Bästa budgetalternativ är julmusten från Eldorado som endast kostar 4,60 kr/liter. Eldorados julmust har en angenäm doft och imponerar med en fruktig och lagom söt smak. Några i smakpanelen tycker att den lämnar en hinna i gommen, men de flesta är positiva. Betyget blir 4 fyrar av 5 möjliga.

På delad tredjeplats hittar vi klassikern Apotekarnas julmust och budgetvarianten Lidl’s Julmust. Den förstnämnda får både positiva och negativa omdömen. Några tycker att den är god och lagom söt, medan andra tycker att den har för lite kolsyra och har fadd eftersmak. Lids’s Julmust smakar klassisk must och har bra kolsyra. Dock tycker några i smakpanelen att den är för söt.

Längst ner i bottenträsket har vi julmusten från Harboe och Nygårdas fatlagrade. Harboes julmust är ingen höjdare och smakar som avslagen lättöl blandad med dålig cola. Men allra sämst är Nygårdas fatlagrade julmust som är testets dyraste produkt. Detta är enligt smakpanelen en motbjudande julmust som smakar motorolja, rengöringsmedel, blöt hund och fuktig källare! En stor varningstriangel för denna julmust alltså...

Vinnare i det här testet

Expressen/Mitt Kök

Publicerad

Mitt Kök på Expressen har blindtestat sex julmustar och samtliga testpersoner var eniga om vilken must som var bäst. Med fem getingar av fem, blev Nygårdas romfatslagrade julmust bäst i test. För många låter det skrämmande och lite väl ambitiöst att julmusten är romfatslagrad – julmust ska ju smaka julmust.. Men Nygårda har faktiskt lyckats med att göra en god klassiker ännu godare. Julmusten passar alla – från finsmakare till traditionella trygghetssökare – då smaken är elegant och innehåller en väl balanserad hint av rom. På testets andraplats hamnade Apotekarens must – men inte julmusten – Apotekarens Årsmust! Detta är en lyxigare och betydligt mycket godare variant av Apotekarnes klassiska Julmust. Smaken är frisk och söt, mer tydlig än hos de övriga julmustarna i blindtestet. Musten har en fin balans mellan sötma och kryddning. Den här musten passar de som vågar prova en ny sort! Apotekarnes får en guldstjärna för den vackra och lyxiga glasflaskan! På tredjeplats hamnade en ekfatslagrad julmust, även den från Nygårda. Ekfatslagrad julmust kan låta vuxet och är man ute efter traditionell julmust kanske den här går en förbi. Men musten är inte så vuxen i smaken som namnet vill att man ska tro. Det är helt enkelt en lyxig och god julmust med bra smak. Den passar både vuxna och barn.

Vinnare i det här testet

Allt om mat

Publicerad

Allt om mat har testat åtta olika sorters julmust, i ett så kallat blindtest. Samtliga sorter blev testade av två panelgrupper och de som smakade bäst är en trio av mustar. Mora Must är Dalarnas bidrag till den svenska mustvärlden och den kostar runt 10 kronor. Panelen tyckte mycket om just denna must, då musten är inte så söt som den ibland kan vara, vissa tycker att den är tunn i smaken och den har inte så tydliga bubblor i sig. Mora Must smakar helt enkelt ”precis som en god must ska smaka”. Därefter listades Julmust från Hammars Bryggeri. Hammars Bryggeri är ett litet bryggeri med många mustälskares kärlek. I panelen var de flesta positiva till julmusten och sa att den hade mjuk, fyllig smak och att den var söt, men med bra nyanser. En del sa att den smakade gammaldags och att den var bäst. Nygårda Julmust är ”Spendrups-varianten av allround-musten”. Testpanelen beskrev den som lagom söt med bra bubblor och den hade en bra balans, lite som mumma och öl. Dessa tre mustar fick alla 4 i betyg av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"