HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
julmust - Bäst i test

Test av julmust

15 ST PRODUKTER TESTADE

mat & dryck uppdaterad 11:e December, 2019, Baserad på 10 experttester.

Julmusten har en självklar plats på det svenska julbordet, men vad som är i den är en välbevarad hemlighet!

Jag kan allt om julmust – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Julmusten är faktiskt ett svenskt påfund, och serverades för första gången under 1910-talet. Det var i början av 1900-talet som nykterhetsmannen och läskedryckstillverkaren Robert Roberts från Örebro skickade iväg sin son till Tyskland (som på den tiden låg i framkant gällande läskedryckstillverkningen) med hopp om att han skulle komma hem med en dryck som skulle kunna stå sig mot öl och andra alkoholhaltiga drycker till julmaten, och när han kom hem igen hade han ett fantastiskt recept med sig!

Det är faktiskt fortfarande så gott som samma recept som används för att göra julmustextraktet nu som då, och det kommer fortfarande från samma ställe – läskedrycksfabriken i Örebro. Receptet är dessutom fortfarande en familjehemlighet! De stora julmusttillverkarna vänder sig allesammans till Roberts i Örebro för att få ta del av den särskilt utmärkande smaken och tillverkar sedan sin julmust på sitt eget sätt. Vilka andra ingredienser som används och i vilken mängd varierar, och därmed får olika julmustsorter olika smak trots att nästan alla bygger på samma grund.

Coca-Cola gav upp

Varje år dricker vi i Sverige närmare 50 miljoner liter julmust, och kring jul slår julmusten till och med Coca-Cola på fingrarna! Läskjätten märkte att det kring jul skedde en drastisk förändring i försäljningen av deras drycker under juletid i Sverige. Du har säkert lagt märke till Coca-Colas reklam som dykt upp i december, där tomten ses njuta av cola i vintriga samhällen med renarna i bakgrunden? Den juliga reklamen har dock aldrig riktigt gett effekt, och för några år sedan gav läskedrycksjätten så till sist upp och betalade för att få ta del av julmustessensen och tillverka sin egen julmust.

Är det någon skillnad på jul- och påskmust?

Huruvida själva smakextraktet från Roberts i Örebro skiljer sig åt i jul- och påsktider eller inte är smaktillverkarna väldigt förtegna om! Och en del av de enskilda julmusttillverkarna följer samma linje och ler mest bara hemlighetsfullt när de får frågan om huruvida det är någon skillnad på jul- och påskmust. Men sanningen är förmodligen att nej, det är ingen egentlig skillnad. Att vi ändå kan tycka oss känna viss skillnad beror istället på omständigheterna under vilka vi dricker musten. Smakforskare pekar på att upplevelser, stämning och omgivning spelar roll för hur vi upplever smaker! Så om du tycker dig kunna känna skillnad på påsk- och julmust har du inte fel, även om ingredienserna i själva verket är desamma.

Nya smaker varje år

Precis som med glögg dyker det varje år upp nya spännande smaker! Julmust som lagrats på bourbon- eller körsbärsfat, till exempel, eller kryddade med olika kryddor – allt för att ge den redan särskilda smaken ytterligare ett lyft. Våga testa något nytt så hittar du kanske en ny favorit!

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Nygårda Julmust

Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Nygårda Julmust - en riktig klassiker som allt som oftast toppar olika tester! Smaken är frisk och fräsch med en angenäm eftersmak. Musten är lagom kolsyrad och doftar precis som julmust skall göra. Julmusten baseras på originalreceptet från 1910 och har en fin balans mellan juliga kryddor och sötma.

Visa hela texten
Innehållsförteckning:
Kolsyrat vatten, socker, färgämne E150c, naturlig humle- och maltarom (från KORN), surhetsreglerande medel citronsyra, kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel E211
Sockerhalt per 100 gram:
9,5 g
Beskrivning:
Läskande god, mustig, kryddig, frisk och välbalanserad.

Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser
Klicka för pris
Inga abonnemangFri frakt över 750kr

Vi rekommenderar också:

Nyckelbryggerier Julmust

Innehållsförteckning:
Kolsyrat vatten, socker, färg (sockerkulör), naturlig humle och maltarom (från korn), syra (citronsyra), aromämnen, konserveringsmedel (E 211). Glutenfri.
Sockerhalt per 100 gram:
9,5 g
Beskrivning:
Luktar fantastiskt och smaken är rund och fin. Kolsyran är mycket bra och skummet krämigt.
Visa alla specifikationerna

Grebbestad Julmust

Innehållsförteckning:
Kolsyrat vatten, socker, sockerkulör (E150C), naturlig humlearom och maltarom (från KORN), naturidentiska aromämnen, surhetsreglerande medel (E330)
Beskrivning:
Bubblig och smakrik. Lagom kryddig och söt med en ton av vanilj.
Visa alla specifikationerna

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Inga abonnemangFri frakt över 750kr

Zeunerts Julmust

Innehållsförteckning:
Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E150c), naturlig humlearom och maltarom (från korn), syra (citronsyra, natriumcitrat), kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (natriumbensoat)
Sockerhalt per 100 gram:
9,3 g
Beskrivning:
En vuxnare, mindre söt smak. Aningen karamelliserad med en eftersmak av kaffe.
Visa alla specifikationerna

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser

Apotekarnes Julmust

Innehållsförteckning:
Kolsyrat vatten, socker, färgämne (E150c), naturlig humlearom och maltarom (från KORN), syra (citronsyra) kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (E211)
Sockerhalt per 100 gram:
8,6 g
Beskrivning:
Klassisk, söt smak. Välbalanserad kryddning.
Visa alla specifikationerna

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Inga abonnemangFri frakt över 750kr

Julmust - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Glögg

UPPDATERAD 12:e December, 2019

Pepparkakor

UPPDATERAD 3:e December, 2019

Julskinka

UPPDATERAD 3:e December, 2019

Julöl

UPPDATERAD 11:e December, 2018

Plastgranar

UPPDATERAD 20:e November, 2018

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Mitt Kök

Publicerad

Mitt kök har testat 11 sorters julmust, som man hittar i vanliga livsmedelsbutiker. Några har dock lite mer okända namn. Nyckelbryggerier blir testets vinnare. Den är mindre söt vilket gör att smaken kommer fram mer. Den är kryddig med bra skum och lagom mängd kolsyra. Betyget blir 5 av 5! På andraplatsen betygsmässigt finns det två sorter. Nygårda är en fin, lagom söt och mustig julmust. Den har en bra balans mellan att vara söt och fräsch. Betyget ligger på 4 av 5. Mora Bryggeri får samma betyg som Nygårda. Den har en lite annorlunda smak men sticker ut på ett bra sätt. Den är rejält kolysrad och har en god doft av must. En i testpanelen tycker att den har en liten ton av apelsin.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat julmust, och det är Apotekarnes Julmust som utses till bäst i test! Den är fyllig och har en rund, fin smak. Kolsyrehalten är perfekt! Det här är precis vad testarna vill ha när de längtar efter julmust.

Näst bäst enligt Aftonbladets testpanel är julmusten från Nyckelbryggerier. Den luktar fantastiskt, har bra med kolsyra och ger ett krämigt skum. Passar lika bra till fikat som till maten! 

Två sorters julmust delar på tredjeplatsen, men vi på Test.se har valt att lyfta fram Zeunerts Julmust. Musten har en tydlig doft av kaffe, men trots att ingen av testarna egentligen är särskilt förtjusta i kaffe blir Zeunerts must en favorit. Smaken är fyllig och rund utan att vara för söt.

Vinnare i det här testet

Mitt Kök

Publicerad

Mitt Kök har testat julmust, och årets favorit är Freeway Julmust från Lidl! Den har ett härligt skum och en tydlig smak som är lagom söt. Den beskrivs som unik men ändå välbekant, och "spelar helt klart i en annan liga än majoriteten av konkurrenterna."

Näst bäst i Mitt köks test var Favorit God Jul-must från City Gross. Musten har bra karaktär, och det har verkligen inte snålats med smaken! Den är mysig att dricka och ger en härlig julkänsla. Den kunde dock haft lite mer kolsyra.

Flera sorters julmust delar på tredjeplatsen, men vi på Test.se har efter noggrann analys och övervägning valt att lyfta fram Nygårda Julmust. Denna klassiker håller än, men är lite för klen i smaken för att placera sig högre.

Vinnare i det här testet

Mitt Kök

Publicerad

Expressens Mitt kök har testat tio olika sorters julmust, och högst betyg fick Zeunerts julmust! Musten beskrivs som en välbalanserad smakexplosion med toner av bland annat öl, choklad, kaffe och russin känns av. Smaken är kanske mer för de vuxna än för barnen, men balanseras också av en fin sötma.

Efter testets vinnare var det jämnt mellan de olika musterna – hela 6 olika sorter har fått samma betyg. De som här presenteras som nummer två och tre har därmed valts ut av oss på Test.se, efter noggrann analys av kommentarerna kring de testade jumusterna.

På andra plats har vi valt att lyfta fram Apotekarnes julmust. Den goda, välbalanserade kryddningen skapar en stark julkänsla, men somliga i panelen ansåg att den var aningen för söt. Kolsyrehalten var i alla fall klart godkänd!

Som nummer tre presenterar vi Nygårdas julmust, en must som på flera sätt delade panelen. Somliga ansåg att den var mustig, kryddig och välbalanserad, medan andra ansåg att den inte var mer än medioker. Men i en helhetsbedömning konstaterades ändå att den helt klart funkar fint på julbordet!

Vinnare i det här testet

Göteborgs Posten

Publicerad

Inför julen 2016 samlade Göteborgs Posten ihop en testpanel som gavs i uppgift att prova tio olika sorters julmust.

Överlägset bäst, och ensam om att kamma hem 5 fyrar i betyg, var Nygårdas klassiska julmust. Musten upplevdes av panelen som lagom söt och smakrik, med milda bubblor och ett fint skum. Smakar som julen ska smaka!

På andra plats i GP’s test hamnade Grebbestad julmust. Musten beskrevs som bubblig och smakrik, lagom söt och kryddig med en julig smak!

På tredje plats placerade sig Apotekarnes julmust. Apotekarnes must luktar gott och skummar i munnen. Den har dessutom en bra eftersmak. Härlig, löd en av testarnas kommentarer!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Testsajten Bäst-i-test har testat julens mesta dryck – julmusten! Högst betyg har Nygårdas ekologiska julmust fått, något som glatt överraskar testpanelen. Nygårdas ekologiska variant har en rik doft och fyllig smak, och en lagom intensiv kolsyra. Smaken är mustig med inslag av bär och toner av exotisk kryddning. En riktigt julsmakande must!

Som nummer två hos Bäst-i-test ligger julmusten från Zeunerts. Den har ett fint, stort skum som lägger sig fort, och den doftar som julmust ska dofta – söt utan att vara sliskig. Detsamma gäller smaken: det råder ingen som helst tvivel om att det är just julmust man häller i sig. Testpanelen lyfter fram det faktum att Zeunerts must lämpar sig för hela familjen med sin både barn- och vuxenvänliga smakbild!

På tredje plats placerar sig Nygårdas eklagrade julmust, som trots sin lite piggare smak ändå känns traditionsenlig. Den passar eventuellt inte barnen lika bra som de vuxna; den eklagrade musten är något man smuttar på snarare än häller i sig flera glas av. Ekkaraktären är utmärkande och bjuder på en härlig smak!

Vinnare i det här testet

Allers

Publicerad

Inför julen 2016 testade Allers 16 olika julmustsorter, och tre stycken stack ut från mängden!

Först ut bland favoriterna hittar vi Herrljunga klassisk julmust. Den beskrivs som ”jättegod med en härlig friskhet”! Den är mustig och fyllig och inte för söt. I smaken finns en ton av äpplev, vilket ger drycken en fin fräschör. Den har inte så mycket kolsyra och ”smakar verkligen som julmust ska göra!”

Nästa favorit är Grebbestads julmust, som även den smakar och luktar precis som julmust ska göra. Den är mustig i smaken och riktigt fyllig, men samtidigt frisk och fräsch. I smaken anas också en ton av vanilj, vilket föll panelen i smaken!

Den tredje favoriten är Gammeldags Mora Must! Den är fyllig och frisk med en välbalanserad sötma, och har en trevlig smak av choklad. Också en riktig höjdare, helt enkelt!

Observera att de tre sorter som tas upp här inte har rangordnats: alla tre fick samma betyg av Allers testpanel. Här presenteras de i den ordning de presenteras i Allers testredovisning.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har lagom till julen testat åtta olika julmust. Man har provsmakat både klassiker och budgetvarianter. Slutbetygen spretar åt alla olika håll och vi hittar både fullpoängare och riktiga bottennapp. Det finns avsevärda prisskillnader och för den dyraste julmusten får du betala drygt 20 kr litern. Den billigaste ligger på 3,33 kr för en liter.

Allra bäst i test blir Nygårda julmust som enligt GP:s smakpanel har en fulländad smak. Den är fräsch, frisk och har lagom sötma. Nygårda luktar precis som must skall göra och den är perfekt kolsyrad. Nygårda julmust har ett literpris på 6,33 kr och betyget blir 5 fyrar av 5 möjliga.

Bästa budgetalternativ är julmusten från Eldorado som endast kostar 4,60 kr/liter. Eldorados julmust har en angenäm doft och imponerar med en fruktig och lagom söt smak. Några i smakpanelen tycker att den lämnar en hinna i gommen, men de flesta är positiva. Betyget blir 4 fyrar av 5 möjliga.

På delad tredjeplats hittar vi klassikern Apotekarnas julmust och budgetvarianten Lidl’s Julmust. Den förstnämnda får både positiva och negativa omdömen. Några tycker att den är god och lagom söt, medan andra tycker att den har för lite kolsyra och har fadd eftersmak. Lids’s Julmust smakar klassisk must och har bra kolsyra. Dock tycker några i smakpanelen att den är för söt.

Längst ner i bottenträsket har vi julmusten från Harboe och Nygårdas fatlagrade. Harboes julmust är ingen höjdare och smakar som avslagen lättöl blandad med dålig cola. Men allra sämst är Nygårdas fatlagrade julmust som är testets dyraste produkt. Detta är enligt smakpanelen en motbjudande julmust som smakar motorolja, rengöringsmedel, blöt hund och fuktig källare! En stor varningstriangel för denna julmust alltså...

Vinnare i det här testet

Expressen/Mitt Kök

Publicerad

Mitt Kök på Expressen har blindtestat sex julmustar och samtliga testpersoner var eniga om vilken must som var bäst. Med fem getingar av fem, blev Nygårdas romfatslagrade julmust bäst i test. För många låter det skrämmande och lite väl ambitiöst att julmusten är romfatslagrad – julmust ska ju smaka julmust.. Men Nygårda har faktiskt lyckats med att göra en god klassiker ännu godare. Julmusten passar alla – från finsmakare till traditionella trygghetssökare – då smaken är elegant och innehåller en väl balanserad hint av rom. På testets andraplats hamnade Apotekarens must – men inte julmusten – Apotekarens Årsmust! Detta är en lyxigare och betydligt mycket godare variant av Apotekarnes klassiska Julmust. Smaken är frisk och söt, mer tydlig än hos de övriga julmustarna i blindtestet. Musten har en fin balans mellan sötma och kryddning. Den här musten passar de som vågar prova en ny sort! Apotekarnes får en guldstjärna för den vackra och lyxiga glasflaskan! På tredjeplats hamnade en ekfatslagrad julmust, även den från Nygårda. Ekfatslagrad julmust kan låta vuxet och är man ute efter traditionell julmust kanske den här går en förbi. Men musten är inte så vuxen i smaken som namnet vill att man ska tro. Det är helt enkelt en lyxig och god julmust med bra smak. Den passar både vuxna och barn.

Vinnare i det här testet

Allt om mat

Publicerad

Allt om mat har testat åtta olika sorters julmust, i ett så kallat blindtest. Samtliga sorter blev testade av två panelgrupper och de som smakade bäst är en trio av mustar. Mora Must är Dalarnas bidrag till den svenska mustvärlden och den kostar runt 10 kronor. Panelen tyckte mycket om just denna must, då musten är inte så söt som den ibland kan vara, vissa tycker att den är tunn i smaken och den har inte så tydliga bubblor i sig. Mora Must smakar helt enkelt ”precis som en god must ska smaka”. Därefter listades Julmust från Hammars Bryggeri. Hammars Bryggeri är ett litet bryggeri med många mustälskares kärlek. I panelen var de flesta positiva till julmusten och sa att den hade mjuk, fyllig smak och att den var söt, men med bra nyanser. En del sa att den smakade gammaldags och att den var bäst. Nygårda Julmust är ”Spendrups-varianten av allround-musten”. Testpanelen beskrev den som lagom söt med bra bubblor och den hade en bra balans, lite som mumma och öl. Dessa tre mustar fick alla 4 i betyg av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.