Tävling!
Vinn ett hemlarm från Somfy
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av julöl

mat & dryck uppdaterad 8:e December, 2015, Baserad på 11 experttester.

Julöl har funnits på julbordet ända sen vikingatiden. Vikingarna brukade nämligen fira tre stora offerfester varje år – höstblotet, vårblotet och däremellan vinterblotet, det största av de tre. Till varje blot hörde seden att dricka stora mängder av mjöd och öl. Seden att hålla en ölfest vid juletid har fortsatt, även sedan Sverige kristnats. Den enda skillnaden var att festen istället tillägnades Kristur och Jungfru Maria, istället för de hedniska gudarna. Det var till och med så att man, enligt Äldre Västgötalagen, var skyldig att dricka julöl! Idag tillverkar de allra flesta svenska bryggerierna särskilda ölsorter inför jul. De är vanligtvis lite mörkare än de vanliga ölsorterna. Även utländska öltillverkare gör julölsorter, det är inte ovanligt hos bryggerier som normalt har stora utbud och bland de som har mörkare öl i sortimentet, så som ale.

Test.se rekommenderar

Oppigårds Winter Ale  - bäst i test bland Julöl 2017
Oppigårds Winter Ale , bäst i test.

Oppigårds Winter Ale - Oppigårds Winter Ale är en säsongsprodukt med försäljningsperiod från mitten av november framtill jul. Det är ett mörkt, välhumlat öl som svarar bra mot julens kraftiga och ofta feta maträtter. En kombination av rostade smaker av mörk choklad och kaffe som möter citrusfrukternas smaker och dofter som kommer från aromhumlen. Ölet kan med fördel lagras i närmare sex månader. Winter Ale passar sig bra till julens robusta och ofta fetare mat, men även till husmanskost av alla slag och därför har vi på Test.se valt att rekommendera Oppigårds Winter Ale. Läs mer

Se pris Se pris

Julöl - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Julskinka

UPPDATERAD 19:e December, 2016

Plastgranar

UPPDATERAD 22:e November, 2016

Glögg

UPPDATERAD 1:a December, 2015

Pepparkakor

UPPDATERAD 29:e September, 2015

Julmust

UPPDATERAD 24:e September, 2014

Experttester vi läst (11st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har, tillsammans med certifierade öldomaren Lars Sjöstedt, synat årets julöl i bubblorna och hittat flera finfina favoriter, men också några brusande brygder att se upp med. Producenterna lockar med mörka toner, kittlande dofter och löften om en god och välsmakande jul. Två ölsorter har fått 5 plus av Aftonbladet – Electric Nurse Winter och St Peters Winter Ale. Electric Nurse Winter erbjuder smaker av citrus, tallbar och lyxig apelsinchoklad. Toner av kaffe och läder, med elegant beska. En julpimpad amerikansk brown ale som man bara vill ha mer av. Den beskrevs som ”skön, lite chokladig smak och gott bränd”. St Peters Winter Ale smakar som chokladmousse med inslag av mint, nötter och cederträ med knäckigt slut. Fullmatat krämig, men ändå frisk och lätt. Panelen beskrev den som ”säkert supergod till mat, men kanske inte solo”. Ayinger Winter Bock hamnar näst på listan och är härligt fyllig med mjölkchoklad, kavring och lättrökta charkuterier. Massor med malt utan att bli sliskig. Samma öl finns i Systembolagets ordinarie sortiment under namnet Celebrator. Beskrivningen av den är ”blygsamt bitter, men behaglig och för spritig smak”.

Vinnare i det här testet

Helsingborgs Dagblad

Publicerad

Håkan Engström har smakat sig igenom julens ölsorter allt från klassiska mörka och mustiga lager öl, till en öl som med en annan etikett kunnat säljas som sommarbira. Oppigårds Winter Ale blir testvinnare. Hela poängen med julfirande är att man ska känna igen sig år efter år och kunna brista ut i ett nobelt ”Äntligen!”. Plats på bordet och prispallen alltså för Oppigårds fullmatade, men ändå pigga och välbalanserade rödbruna ale med inslag av örter, tallbarr, grape och röda vindruvor. Choklad i lång eftersmak! På andraplats hamnar Père Noël De Ranke som är en udda julöl, otypiskt också för bryggeriet – känt för sin XX Bitter. Istället är här en jästpräglad ale med doft av sesambröd, citron, timjan och en jordkällare full av vinteräpplen. Oväntat söt smak (dessertpäron), mild efterbeska. Lagunitas Holiday Ale hamnar på tredjeplats och det är något med hälsoaspekten här som är lömskt. Alla fyra sädesslag har använts, vilket låter rekorderligt, men resultatet är så lättdrucket att den som inte har koll på procenten snart kan hälsa hem. Kostcirkeln välter och du med den! Dubbel-ipa späckad med fruktarom (mandarin, passionsfrukt och guava), humlekåda och inslag av krispiga honungskakor.

Vinnare i det här testet

Expressen Mitt Kök

Publicerad

Mitt Kök har hittills recenserat 55 st julöl och fler kommer det nästan varje dag. Inför julen 2015 har man försökt hitta vilka sorter som smakar bäst och vilka du helst ska undvika, vilka som är klassiska och vilka som är moderna. Man har listat ölen efter omdöme, bästa först och sämsta sist. Högst på listan hittar vi Mohawk Whiteout Season Imperial Stout med 5 av 5 i betyg. Ta ut den ur kylen en kvart före första klunken, invänta 12 grader och njut av ett smakfyrverkeri som ger glädje deluxe, har man skrivit på Mitt Kök. Mohawk är en riktigt bra öl med rostade smaker, kaffe, lakrits, choklad, frukt och lite sötma. Det är en perfekt öl att avsluta julaftonen med. Därefter tar Nils Oscar andraplats med Kalasjulölen som är en riktig klassiker och i år är den bättre än någonsin. Det fullkomligt osar julöl om den. Passar till julmat med nötiga smaker, tydlig apelsinfrukt, syrligt pigga örtiga drag och en vacker rödbrun färg. Oceanbryggeriet tar tredjeplats med sin julöl. Den brukar vara en favorit, men i år är den bättre än vanligt.  Så oerhört lättillgänglig med samtidigt komplex, drickvänlig med flera smaklager av apelsin, dovare frukter, lätta kryddor och en finfin beska som avslutning. Rejält matvänlig och perfekt till julbordet med sin nästan förklädda finess, första intrycket är enkelt, men sedan öppnar sig smaklagren.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Kvällstidningen Aftonbladet har tagit hjälp av öldomaren Lars Sjöstedt för att utse den bästa julölen bland 21 kombattanter. Betygen varierar rejält. Det finns både guldkorn och bottennapp bland de testade julölen.

Tre julöl får högsta betyg, 5 plus av 5 möjliga av Aftonbladets jury. Mest klassisk av dessa är Falcon Julbrygd som inte gör någon besviken. Passar ypperligt till julmaten och smaken är fyllig och robust. Man kan känna smak av russin, vörtbröd och bränt socker.

En annan fullpoängare är Jämtlands Julöl. Denna lite starkare öl(6,5 %) doftar sött av humle och mörkt bröd. Jämtlands Julöl är kraftfull, men har ändå en mjuk beska. Electric Nurse Underbar Julöl är en annan julöl som imponerar stort. Tillverkaren är Dugges ale- och porterbryggeri och deras julöl är perfekt till julgodiset. Electric Nurse har en fin balans mellan beska och syrlighet.

Två julöl som man däremot bör undvika är Ölsvisholt Jólabjór och Three Hearts Julöl. Den förstnämnda är en isländsk julöl som är spritig och frän i smaken. Dessutom har den en konstgjord rökighet och är testets dyraste öl. Varning! Three Hearts Julöl är heller ingen höjdare. Ölen är alltför söt och doftar billig parfym. Beskan är alltför anonym för att passa till julens feta mat.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har gjort ett av julens största smaktester på julöl. Hela 63 olika julöl har testats och det finns en uppsjö av välsmakande produkter. Med i testet finns svenska julöl, amerikanska julöl, brittiska julöl, belgiska julöl och ytterligare några till. Tre av dessa har fått Expressens högsta betyg, 5 getingar av 5 möjliga.
Ett av de bästa julölen är svenska Midvinterblot från Sigtuna Brygghus. Det är en relativt alkoholstark öl på 8 % och färgen är brun. Ölen har en härlig smak av rök, kaffe, lakrits och mörk choklad. Midvinterblot doftar angenämt av både russin och plommon. Denna julöl kostar ca 23 kr på närmaste systembolag.
Mohawk Blizzard är en riktig smakbomb från Belgien med en alkoholstyrka på 9,7 %. Mohawk doftar härligt av humle och har en brunröd färg. Smaken är mäktig med många olika smaklager. Det går bland annat urskilja lakrits, kaffe och russin. Priset ligger på ca 30 kr.
Dalabryggeriet Oppigård gör många goda öl och detta är inget undantag. Denna klassiska julöl har brungul färg och doftar hemlagad kola. Smaken är välbalanserad och det finns inslag av nötter, karamell och malt. Beskan ligger på perfekt nivå och betyget blir en självklar femma!

Vinnare i det här testet

Vinbanken

Publicerad

Vinbanken har testat flera olika ölsorter inför julen 2013. Samtliga toppöl är ursprungligen från Sverige! Bäst i test fick Oppigårds Winter Ale med 5,3 % alkoholhalt. Ölet är tillverkat i Dalarna och uppfyller högt ställda förväntningar. Ölet ger en fyllig doft av humle och vört, men smakar choklad, kaffe, bröd och knäck. Det ger en lagom söt ton som sedan övergår i ett beskt avslut. Ett toppenöl! Andraplats gick till Kallholmen Levande Julöl med alkoholhalt 5,9 %. Bryggeriet är specialister på ofiltrerade och opastöriserad öl – och mycket riktigt får ölet namnet ”levande”. Smaken är stor, frisk av lime och aprikos med en lätt lakrits- och karamellton. Kryddsmaken är traditionsenlig, ”julig dock med stil”, smak av ingefära, kanel och kanske – finns en smak av saffran. Beskan är medelstor till markerad och drivet i smaken är strålande. Sist, men inte minst, Mysingen Midvinterbrygd 2013 med 6 % alkohol. Detta ölet är också tillverkat i Sverige med en lätt bitter doft av julkryddor. Ölet har en kryddig, söt smak av vörtbröd och choklad. Ett gott och smakrikt julöl!

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har testat tjugo öl från Systembolaget. Varje år blir de fler – och i många fall dessutom bättre. En julöl ska vara fyllig, mustig, kryddig med en balanserad sötma och beska. Ölexperten Lasse Råde från Leva & Bo har betygsatt alla årets julöl! Bäst i test blir Jacobsen Gold Naked Christmas Ale med 7,5 % alkohol. Det kommer från Danmark och är frisk, lätt och fruktig – ger lite doft av champagne. Ölet ger en lätt beska och i botten en rund aromatisk smörkola. Det tål att klunkas redan till sillbitarna! På testets andraplats hamnade Jämtlands Julöl med 6,5 % alkohol. Det är ett lite mörkare öl än de flesta, men är ljuvligt rund i smakerna med apelsinskal, mandelmassa, lakrits och en knapp ton av harsyra. Ölet passar bra till det mesta på julbordet. Leifmanns Glühkriek är ett belgiskt öl med 6 % alkoholhalt. Detta är årets uppstickare. Det smakar vidrigt kall, men om man värmer det till 70 grader får man ett friskt, inte så sött, utan mer fruktigt alternativ till glöggen. Då kan man skippa russin och mandlar.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har ett test, som utförts av Härligt Hemma, där öltestarna Arne Höök och Jon Hansson har smakat julens öl. Aftonbladet skriver att julens bästa bock är tysk och att tomtens allra bästa ale tillverkas i Jämtland, Dalarna och England. Däremot uppmanar de att se upp för dessertölen. Bästa sorten bland ale-ölet är Jämtlands Julöl, med 6,5 % alkoholhalt. Ölet tillverkas på Jämtlands Bryggeri AB och är mörk, mustig, det ångar av humle och malt. Det har dessutom inga tillskott från kryddskåpet. Fyllig och rund i smaken. Andraplatsen gick till Oppigårds Winter Ale, som också är ett svenskt öl. Det är ett rejält beskt ale med mycket humle och liten sötma. Välbalanserad och komplett ale från Dalarna. S:T Peter’s Winter Ale kommer från Storbritannien och har 6,5 % alkoholhalt. Detta är en härlig chokladbomb. Rostad ale med rund beska och djup, med stänk av kaffe. Det ger en porterkänsla och ha en vacker mörkröd färg. Riktigt god!

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har ett test, som utförts av Härligt Hemma, där öltestarna Arne Höök och Jon Hansson har smakat julens öl. Aftonbladet skriver att julens bästa bock är tysk och att tomtens allra bästa ale tillverkas i Jämtland, Dalarna och England. Däremot uppmanar de att se upp för dessertölen. Bästa ölet bland mörk lager är tyska Ayinger Winter-Bock med 6,7 % alkoholhalt. Kaffe, humle, kola, kakao och grädde – stora julbocken är här med säcken full av smak. Winter-Bock är en riktigt stor julöl, bäst i fjol och bäst i år. Bör avnjutas långsamt. Andraplats gick till Samuel Adams Winter Lager från USA, som har 5,5% alkoholhalt och är en frisk, mörk lager med sträv beska på tungan. Med smak av kola och brödkrydda blir det en fin flaska bredvid sill och skinka. En riktigt bra julöl. På tredjeplats hamnade ett svenskt öl, från Kopparbergs/Sofiero bryggeriet. Sofiero Julöl har 5,2 % alkohol och smakar sött med bröd och glöggsmak. Det ger en doft av citrus och är en enkel julöl, en bra måltidsdryck till lågpris.

Vinnare i det här testet

Dagens Nyheter

Publicerad

Dagens Nyheters ölpatrull har, under ledning av Måns Wallgren, provat sig igenom Systembolagets samtliga 42 julöl. Flera öl har fått samma betyg och här listas de som hamnat högst på listan!
Den godaste julölen är Oppigårds Wnter Ale (nr:11320) och den blir därför bäst i test. Det är en ljust rödbrun ale med fruktig doft, komplex smak och tydlig beska som hänger kvar. Ölet får extra plus för att smaka mycket, till en låg alkoholhalt (5,3 %). Oppigårds Winter Ale har fått kommentarer som ”Kaxigt matöl för den kräsne”, ”För kaxigt” och ”Julen är besk 2011 – Oppigård levererar”. På testets andraplats hamnade Corsendonk Christmas Ale (nr:11010) med alkoholhalt 8,5 %. Detta är belgisk ale med fruktigt söt och aromrik smak utan att den blir för sliskig. Den passar bra till julgodiset och soffmyset. Dagens Nyheter beskriver att den har ”något begränsad användbarhet”. Testpersonerna tyckte att det inte var ett passande öl till mat, eftersom den är ”en rätt i sig”. De säger också att den är ”underbar till julgotterna, framför allt choklad” och ”en efterrätt i sig”. På tredjeplats hamnade Jacobsen Gold Naken Christmas Ale (nr:11365). Detta öl är ett flaggskepp från Carlsberg. Det har en mycket fruktig doft och smak – alltså en tydlig sötma utan att bli sliskig. Gold Naked Christmas Ale har fått kommentarer som: ”Bra balans av sött, starkt och beskt”, ”Efter maten-godis, välbalanserad, mjuk smak”, ”Lyxig som en varm och mysig kram” och ”Omsorg och kvalitet som känns hela vägen – och en vacker flaska”.

Vinnare i det här testet

Spisa.nu

Publicerad

Spisa.nu har låtit en testgrupp bestående av experter (öldomare), hembryggare och ölentusiaster testa 34 av Systembolagets julöl 2011. De flesta sorterna fick generellt ett bra betyg – bara ett fåtal hamnade ”utanför julbordet” för att gruppen inte ansåg att de var tillräckligt bra eller att de inte ansågs vara ”juliga” nog. Först på listan hamnade traditionell svensk julöl, Pripps jul. Egentligen är alla traditionella julöl godkända, skillnaderna mellan dem är små. De passar bra på julbordet, men de är inte några sensationer – ingen ”ölnörd” jublar. Ölet passar bra till både sillen och skinkan. Pipps Jul är klassisk, traditionell och ett bra närmevärde för gruppen. På andraplats hamnade smakrika ölsorter, med 5-7 % alkoholhalt – Anchor Christmas Ale. Ölen måste ju faktiskt inte vara traditionell för att man vill uppleva en traditionell jul. Om man vill röra sig utanför ”lagomölen” och testa lite mer spännande saker, måste man besöka de små bryggerierna och utlandet. Anchor Christmas Ale, en islänning Jólabjór, Nils Oscars Kalasjulöl och Oppigårds Winter Ale. Det kostar dock ca 60 kronor per liter, jämfört med ”vanlig julöl” som kostar kring 35 kronor, men tycker man om öl så är det väl investerade pengar. På tredjeplats hamnade karaktärsfulla alkoholstarka julöl med 7-11 %. Alkohol höjer inte bara ljudnivån, utan också smakupplevelsen. Denna grupp av öl har i genomsnitt fått mer positiva omdömen än de som är mer alkoholsvaga. Det öl som uppskattas allra mest av ölkännarna är Snowblind, men flera andra öl, så som Shepherds Nearne, Corsendonk, S:T Eriks Barley Wine m.m. fick också höga betyg.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"