HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av kaviar på tub

mat & dryck uppdaterad 28:e Mars, 2014, Baserad på 2 experttester.

Kaviar är en väldigt svensk smak, som spridit sig över hela världen med hjälp av IKEA. Abba var först med att introducera kaviaren, efter att de köpte ett recept 1950-talet som skulle bevara torskens rom. De skapade Kalles Kaviar. Smakerna skiljer sig åt en hel del bland olika sorter, likaså färg och konsistens. Vilken som är godast är helt enkelt en smaksak (se testet från SVT Plus, där experterna och ”vanligt” folk tyckte helt olika). Smaken är dock inte allt. Är konsistensen eller färgen ”fel”, smakar kaviaren inte heller rätt – men detta skiljer sig enormt från person till person.

Test.se rekommenderar

Kalles Kaviar - bäst i test bland Kaviar på tub 2020
Kalles Kaviar, bäst i test.

Kalles Kaviar - Kalles Kaviar har funnits sedan 1850-talet, men det var inte först förrän år 1954 som Abba köpte receptet av en gårdfarihandlare. Idag är Kalles den mest köpa och mest populära kaviaren på marknaden, men även bland matexperter. Kalles Kaviar blev testvinnare hos SVT Plus år 2014. Kalles konsistens är småfast, tätkornig med ganska blygsam doft och mild smak. Den känns heller inte så salt och omega-syror är specificerade på tuben. Läs mer

Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser

Kaviar på tub - Bäst i test

Experttester vi läst (2st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Icakuriren

Publicerad

Icakurirens smakpanel har blindtestat tio sorters kaviar på tub och den godaste var Änglamarks kaviar! Kaviar är en extremt svensk vara. Abba köpte, på 1950-talet, ett gammalt recept som tog vara på torskens rom och det blev Kalles – den första kommersiella kaviaren på tub. Det var VD:ns son som stod modell för den ikoniska loggan! Änglamarks kaviar var den, som tidigare nämnt, smakade godast och är också därför testets vinnare. Produkten är något mörkare i färgen med distinkt nyrökt fiskdoft. Konsistensen är krämig och knaprig. Kaviaren har härlig syra, samt god balans mellan salt och socker. Vuxen, röktydlighet och med rom som känns i munnen. Kaviaren Ica Basic är testets mest prisvärda produkt och har en lättläst tabell över näringsämnesmängder. Kaviaren har en fin, mild rökighet och en dämpad sälta. Familje- och frukostvänlig produkt, men lite väl söt och ingen direkt tilltalande tub. Isbjörnens kaviar har en spännande, romrik smak och en angenäm konsistens. Däremot är inte saltmängden redovisad på tuben och kaviaren är gråskär med ofräsch fiskdoft.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT:s matexperter Niklas Ekstedt, Lotta Lundgren och Johanna Westman provsmakade olika sorters kaviar. Kaviar passar väldigt bra på bordet, tillsammans med ägg och står Påsken för dörren. Vilken kaviar ska man då välja? Räcker det med en vanlig smörgåskaviar eller ska man lägga pengar på en dyrare delikatess? En bra och god kaviar ska vara tillräckligt söt och ha en stark och bra grundsmak. Den ska alltså ha ett djup i smaken. På Plus lite för tidiga påskbord står billiga sorter som Svennes Extra Mild och Icas Kaviar, Coops Mildrökta och klassikern Kalles från mellanpristuberna och den lite dyrare Ejderns extra fina orökta smörgåskaviar. Johanna Westman och Niklas Ekstedt tyckte att Kalles Kaviar smakade bäst i blindtestet.
- Jag letade efter en kaviar som var ganska tydlig och som skulle passa alla i familjen, sa Johanna Westman. De båda var även rörande överens i valet av den som smakade sämst – vilket var Svennes Extra Milda Kaviar. Lotta Lundgren trodde att hon skulle välja den vanligaste kaviaren, men tyckte i slutändan att Ejderns dyra lyx smakade bäst och att Icas billiga Kaviar var sämst – den var lite fetare, såsigare och med mindre rom. Däremot håller inte vanligt folk med. 50 personen på gatan fick också provsmaka sorterna och en klar vinnare blev den billiga kaviaren från Ica. Hälften av dem tyckte dock inte om dyra Ejderns kaviar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"