HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av ketchup

mat & dryck uppdaterad 18:e April, 2016, Baserad på 3 experttester.

Ketchup kommer ursprungligen från Asien som en variant av kryddsås. Det var först på 1600-talet den kom till Europa och anpassades till inhemska råvaror. Amerikanen Henry Heinz introducerade den moderna tomatketchupen år 1876 och lånade namnet för sin produkt. Svenskarna är de som äter mest ketchup, vi konsumerar ca. 20 miljoner kilo per år – i snitt 2 kilo per person.

Tomat innehåller lykopen som är en potent antioxidant. Enligt det amerikanska institutet för cancerforskning innehåller en matsked ketchup hela 02,9 mg lykopen och olika studier visar att ämnet bidrar till att reducera risken för hjärtattack och vissa cancerformer. Ketchup innehåller mer lykopen än färska tomater eftersom det görs på tomater av högre mognadsgrad än de tomater man köper färska i butiken och för att ketchup är gjord på tomatpuré som är koncentrerad. Upphettningen vid tillverkning av ketchup medför dessutom att lykopen blir mer lättillgängligt för kroppen. Så trots ketchupens dåliga rykte, borde den inte klassas som en direkt onyttig produkt. Väljer man en sort med mindre socker- och salthalt behöver man inte oroa sig.

Test.se rekommenderar

Felix Tomatketchup Svartpeppar - bäst i test bland Ketchup 2020
Felix Tomatketchup Svartpeppar, bäst i test.

Felix Tomatketchup Svartpeppar - Här på Test.se väljer vi att rekommendera Felix Tomatketchup Svartpeppar. Ketchupen har överlag fått höga betyg under blindtester och smaktester. Den är stark, god, och fyllig. Den kan dock vara lite väl stark för vissa, då den ger ett hett sting av jalapeñopeppar. Den innehåller dessutom mycket tomatpuré – hela 80 procent. Detta kan jämföras med Felix original ketchup som endast innehåller 60 procent tomatpuré.

Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser

Ketchup - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Mitt Kök, Expressen

Publicerad

Ketchup är något som finns i nästan varje kylskåp. Utbudet är stort, men vilken sort ska man välja? Med hjälp av en panel, bestående av personer som konsumerar ketchup till vardags, har Mitt Kök testat 8 olika sorter tomatketchup i ett blindtest. Bäst i test är Änglamark Ketchup från Coop, som har en bra balans i kryddningen som skapar en rund och väldigt god smak. Den har även en tydlig, men balanserad smak av vinäger. Änglamark har en mycket trevlig och mörk färg. Någon tyckte att den nästan påminde om en BBQ-sås i konsistensen. Nästan alla i panelen var helt överens om att detta var en mycket bra ketchup som till exempel skulle funka utmärkt på en burgare. Monte Castello hamnar på andraplats och är välbalanserad, rund och behaglig i smaken. Den har dessutom en tydlig och fin färg med lagom tjock konsistens som verkligen uppskattades av panelen. Det enda som egentligen delade panelen något, var att vissa önskade ännu mer tomatsmak. Efter dessa två märken, är det flera sorter som får samma betyg (3/4), bl.a. Texas Longhorn Ketchup Original, Felix Tomatketchup och Heinz Tomato Ketchup.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Med hög tomathalt och kryddad med svartpeppar är testvinnaren i Wiseguides smaktest av ketchup. Felix Tomatketchup Svartpeppar går hem hos både vuxna och barn! Felix tog hem både första och andraplats när panelen sagt sitt i ett smaktest av nio ketchupsorter. Förutom svartpepparketchupen fanns ytterligare en smaksatt variant på tredjeplats. Många tyckte att Johnnys Jalapeño hade en jättegod kryddblandning, medan andra tyckte att den var på tok för stark. På sista plats i testet hamnade budgetvarianten från Eldorado. De flesta i testpanelen tyckte att den smakade surt och konstgjord. Testets vinnare Felix har bland de högsta tomathalterna i testet, men också onödigt mycket socker och salt, säger dietisten Nanna Mossberg Rylander. Testpanelen föredrar dock överlag sorterna med mer socker. Heinz Ketchup har nästan 50 procent mindre socker och hamnar näst sist. Felix som är sötad med stevia hamnar på en sjätteplats.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

När GP testade olika sorters ketchup var det Willys egna ketchup som slog de stora, kända märkena Heinz och Felix. De fick nöja sig med tre, respektive två, av GP:s fyrar i slutbetyg, medan Willys fick fyra. Paneldeltagarna favoriserade olika smaker, de tyckte inte alltid om den sort som de hittills alltid ätit. Teodor Svedung Wettervik, till exempel, kunde med lätthet känna igen sin gamla favorit Heinz, men trots det fick lågprismärket Kania ett högre betyg av honom. Testpanelen fick blindtesta åtta sorter tomatketchup med korvbröd och vatten. Testvinnaren Willys Tomatketchup fick kommentarer som bl.a. ”perfekt”, ”vuxen smakkaraktär” och ”doftar verkligen äkta tomat”. Kända märket Felix fick nöja sig med en andraplats. Denna ketchup är kravmärkt med mycket smak av färsk tomat. Några i panelen tyckte dock att den var lite väl söt och rinnig. ICA Tomatketchup fick tredjeplats och har en god balanserad smak, men med någon odefinierad bismak. Det var först på sjätteplats det andra kända märket – Heinz – dök upp.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"