HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
krossade tomater - Bäst i test

Test av krossade tomater

12 ST PRODUKTER TESTADE

mat & dryck uppdaterad 25:e Mars, 2020, Baserad på 5 experttester.

Krossade tomater är ett billigt livsmedel som alltid är bra att ha hemma. Den finns många fördelar med krossade tomater. De är nyttiga och går att använda i en rad olika rätter och soppor. Krossade tomater är en perfekt stapelvara, de går att förvara oöppnade i flera år utan att smak eller näringsinnehåll påverkas. Med krossade tomater hemma har du alltid en räddningsplanka om du skulle sakna ingredienser för exempelvis någon sås eller soppa.

Om du köper en burk eller förpackning krossade tomater så skall du inte alltid räkna med att det är enbart tomater som du får. Många av märkena innehåller tillsatt tomatjuice och några har förstärkt smakerna med citronsyra eller salt. Prisskillnaderna för krossade tomater är ganska stora. De dyraste märkena kostar uppemot 40 kr/kilo och de billigaste strax över 10 kr/kilo. Vill du ha krossade tomater som är både ekologiska och kravmärkta får du ofta betala ett högre pris.

Bäst i test: Petti Krossade Tomater

Produktbeskrivning

Vi rekommenderar Petti som blivit testvinnare i Aftonbladets senaste test. Tomaterna är finkrossade och har en god doft. Smaken är djup och rund. Vid tillagning av en tomatsås blir såsen krämig, jämn och har en god smak av solmogna tomater och har en viss kryddighet. Tomathalten är 99,5%.

Visa hela texten

Krossade tomater - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat nio vanliga märken av krossade och finkrossade tomater, alla finns i dagligvaruhandeln. Smaken bedömdes av ett 40-tal hotell- och restaurangstudenter. De bedömde smaken, texturen, utseendet och doften. Det gjordes kemiska analyser av de krossade tomaterna för att spåra hur mycket lykopen de innehåller, en mycket potent antioxidant. Betygen delades ut från en tiogradig skala.


Vinnaren blev Garant Eko, med höga 9,6 i betyg. Det är en miljömärkt produkt med tomater från Italien. Den fick högsta betyg på textur och doft, men även smaken och utseendet fick väldigt höga poäng. Tomaterna kommer i en tetraförpackning och har ett kilopris som ligger i förhållandevis lågt. Höga lykopen- och brixtalhalter vittnar om att det är mycket tomater i förpackningen.


Testtvåa blev Zeta Finkrossade tomater, de fick 9,5 poäng. En burk tomater från Italien som fick högsta betyg vad gäller smak. Panelen gillade även texturen, doften och utseendet. Tomaterna hade testets näst högsta kilopris. Det som drog ner betyget en aning var faktumet att lykopenhalten var låg.


Med 9,1 poäng hamnade Coop Änglamark Krossade tomater på en tredjeplats. En miljömärkt tetra innehållande italienska tomater. Den fick genomgående höga betyg, jämnt fördelade över de olika testmomenten. Höga halter av lyopen och startfältets högsta brixtalhalt. Prismässigt ligger den strax under Zeta.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat 18 olika krossade tomater och det visar sig att det skiljer sig mycket mellan de olika sorterna. Flera är smaklösa eller rent utav för sura. Men de har också hittat en riktig favorit och flera andra smakrika krossade tomater. Testvinnaren blir Petti med finkrossade tomater som doftar riktigt gott. När de använder denna i en sås blir den både krämig och får en rund, djup smak. På andraplatsen är Mutti - Tärnade tomater. Denna variant är riktigt god och har stora bitar av tomat, som vid tillagning blir mer finkrossad. Den är lite söt och har en balanserad syra och god smak av tomaterna. På tredjeplatsen är den lite dyrare varianten, Änglamark Eko. Juryn i testet har lite delade åsikter men berömmer den för att vara krämig och fyllig tomatsmak. De som har kritik säger att den har en svampig bismak men den får ändå ett sammantaget bra betyg och hamnar på topp tre.

Vinnare i det här testet

Hälsa

Publicerad

Sveriges äldsta hälsotidning Hälsa har också gjort ett test av krossade tomater. Man har valt ut åtta stycken olika märken och sex personer har smaktestat tomaterna. Fokus har legat på att bedöma hur bra de smakar och hur nyttiga de är. Ämnet lykopen anses vara hälsobringande och just krossade tomater är det livsmedel som innehåller de högsta halterna av lykopen. Lykopen finns även i vattenmelon, grapefrukt och aprikoser. Men vill du åt det största lykopeninnehållet skall du välja krossade tomater på burk.

Det märket av krossade tomater som får högst betyg för smaken är Saltå Kvarn. De krossade tomaterna har en mörkröd färg och smaken är frisk, tydlig och god. Den mörkröda färgen antyder en stor mängd lykopen. Saltå Kvarn är ett av testets dyraste märken och vill du komma undan billigare finns det andra välsmakande budgetalternativ.

Kung Markatta och Itigo är två andra märken som placerar sig bra i Hälsas test. Båda två får bra betyg för sin smak och innehåller en hög koncentration av tomater. Kung Markatta har den lägsta vattenhalten, mycket tomater och är ekologisk. Smaken är lätt syrlig och bitarna stora med skal och kärnor. Itigos krossade tomater innehåller en stor mängd tomater och är ekologiska. Dessutom är produkten kravmärkt, vilket ytterligare höjer hälsofaktorn. Tomaterna är betydligt mer finkrossade än Kung Markattas och är nästan på gränsen till passerade. Smaken är frisk och tydlig.

Två budgetvarianter som får godkänt omdöme är Icas ”I Love Eco” och Garants ekologiska krossade tomater. Dessa två lite billigare märken kostar cirka 22-23 kr/kilo och innehåller höga halter av lykopen. Smakmässigt ligger de inte högst upp, men på grund av dess låga pris är de ändå intressanta om man är ute efter lykopens hälsobringande effekt.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har i ett stort test smakat och bedömt 12 stycken olika burkar eller förpackningar med krossade tomater. Två stycken ekologiska varianter hamnar högst upp, Saltå Kvarn och Kung Markatta. Krossade tomater går att använda till en mängd olika maträtter och är alltid smart att ha hemma. På burkförpackningarna är hållbarheten upp till tre år, vilket gör dem oumbärliga i ditt skafferi.

I Råd & Röns test har man bedömt smak, utseende, färg och konsistens på de krossade tomaterna.
Två märken delar förstaplatsen. Både Saltå Kvarn och Kung Markatta får 61 poäng vilket innebär att de ligger fyra poäng före trean Nostia. Saltå Kvarn får beröm för sitt utseende och färg. Även konsistensen är bra. Smakmässigt är den inte bäst, men i det totala omdömet hamnar den högst upp. Kung Markatta får högt betyg för färgen, lukten och smaken. Konsistensen är inte på topp och är den som drar ner betygen något.

Längst ned i Råd & Röns test bland krossade tomater hamnar Coop och Euroshopper. De får inga bottenbetyg rakt av, men ligger inte på topp inom varken smak, färg, utseende eller konsistens. Om man går efter prisvärde hamnar de krossade tomaterna från Nostia och First Price högt upp. Båda dessa får höga betyg och är samtidigt billiga. Kilopriset ligger på låga 11 kr, vilket är lägst bland alla krossade tomater.

Vinnare i det här testet

Svd

Publicerad

Svenska Dagbladet har testat 11 stycken olika märken av krossade tomater och konstaterar att det är stor skillnad på kvalitet och smak. En smakpanel på fem personer har provsmakat de krossade tomaterna naturella, men även tillagade med olivolja. Man har bedömt färg, konsistens, bitar och smak med en sexgradig skala.

Bäst i Svd:s test placerar sig de krossade tomaterna från ICA. De får beröm för sin fina färg och den fräscha djupa smaken. ICA:s krossade tomater innehåller en del gröna tomater, men detta påverkar tydligen inte smaken. Priset är också konkurrenskraftigt, kilopriset ligger på 19,80 kr. Fyra stycken olika märken av krossade tomater delar andraplatsen; Coop, Saltå, I Love Eco och Mutti. Coops krossade tomater får bra betyg för smaken, medan Saltå får goda betyg för sina fina färg. Mutti har fyllig smak, fin färg och dessutom ett bra pris.

De krossade tomater som får allra sämst betyg i testet är Euroshopper. Färgen är åt det bruna hållet och smaken är söt, unken och koncentrerad. Priset är dock lågt, men det räddar inte Euroshopper som får slutbetyget 1 poäng av 6 möjliga. Tre andra märken som inte heller imponerar är Garant, Eldorado och Änglamark. De får 2 poäng av 6 möjliga. De två billigaste märkena är för övrigt Coop Extra och Eldorado.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.