HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av leverpastej

mat & dryck uppdaterad 16:e Mars, 2018, Baserad på 4 experttester.

Leverpastej är ett populärt smörgåspålägg som både är nyttigt och förhållandevis billigt. Den har ofta en given plats i svenska kylskåp och har sedan 70-talet varit en storsäljare i matbutikerna. Hur en perfekt leverpastej skall vara är självklart individuellt, men de flesta uppskattar en tydlig doft och smak av lever. Den skall dessutom vara lätt att breda och ha en angenäm färg och utseende.De tre tester som varit underlag för att utse vår vinnare inom leverpastejer har koncentrerat sig på smak, doft, färg, utseende, bredbarhet och konsistens. Något annat som uppmärksammats är om tillverkarna inte uppgett var pastejens lever och fläsk kommer ifrån. En del av tillverkarna uppger exempelvis om råvarorna kommer från svenska grisar, medan andra tillverkare inte avslöjar ursprunget.Järninnehållet i leverpastej är högt och exempelvis fertila kvinnor behöver 18 mg per dag och barn och män 10 mg. Detta är en anledning till leverpastejens popularitet, även om dess goda smak är den viktigaste orsaken till att man köper leverpastej. Om man jämför järninnehållet i två tunna skivor rökt skinka med en matsked leverpastej är skillnaden anmärkningsvärt stor. Järninnehållet är 50 gånger så hög i leverpastejen.

Test.se rekommenderar

Arbogapastej - bäst i test bland Leverpastej 2020
Arbogapastej, bäst i test.

Arbogapastej - Vi på Test.se har valt att rekommendera leverpastejen från Arboga. Den får höga betyg för sin goda smak och doft av lever. Konsistens är perfekt och den har ett tilltalande utseende. Arbogapastejen placerar sig etta i både GP:s och Råd & Röns test och tvåa i Ica-Kurirens test. Det finns ingen annan leverpastej som är i närheten av dessa topplaceringar och därför är leverpastejen från Arboga vår solklara vinnare!

Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser

Leverpastej - Bäst i test

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Allt om Mat

Publicerad

Tidningen Allt om Mat har testat nio olika leverpastejer som är skivbara. Allt om Mats smakpanel anser att en bra leverpastej skall vara mjuk, men ändå ha en skivbar konsistens. Det skall finnas en lagom balans mellan sötma och sälta. Självklart bör det finnas en tydlig leversmak och kryddningen av lök, peppar och andra kryddor får inte dominera över levern. Under stora delar av 1900-talet var namnet leverpastej en skyddad beteckning. Detta innebar att den skulle bestå av minst 30 procent lever, annars fick den inte heta leverpastej. En vanlig beteckning kunde då vara smörgåspastej eller något annat likartat.
Två leverpastejer utmärker sig positivt, Arboga Original och Garant Skivbar. Den förstnämnda erövrar förstaplatsen med betyget 5/5. Arboga Original har en god och angenäm leversmak. Den är välbalanserad med en perfekt kryddning av lök, salt och peppar. Konsistensen är fast och något torr. En förpackning på 250 gram kostar ca 14 kr, vilket innebär ett kilopris på 56 kr.
Garant Skivbar är en kvalificerad utmanare till testvinnaren Arboga Original. Den har en tydlig leversmak, är välbalanserad och har en fin brun färg. Konsistensen är mjukare än Arboga, vilket inte är något negativt. Betyget blir 4/5 och priset för en 250 gram-förpackning är ca 14 kr. Alltså exakt samma pris som testvinnaren. Fem av leverpastejerna blir Allt om Mat besvikna på. Dessa är Coop Skivbar, Pastejköket, Charkprodukter, Scan och Guldgrytan. Samtliga dessa får betyget 2/5.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd och Rön har testat och provsmakat 10 stycken av de vanligaste leverpastejerna. Man har valt ut bredbara pastejer med normal fetthalt och alla leverpastejer är neutrala utan tillsatt smak, som exempelvis bacon eller hackad gurka. Smakpanelen har bedömt konsistens, bredbarhet, doft och smak. En bra leverpastej enligt Råd & Rön skall ha en tydlig smak och doft av lever. Förutom detta skall det finnas en avvägd balans mellan sötma, sälta, pepprighet och ansjovissmak.

Den solklara vinnaren i Råd & Röns test är leverpastejen från Arboga. Arbogapastejen har en mycket bra leversmak och får goda betyg inom alla delar. Utseendet, lukten, smaken och konsistensen håller hög klass. Leverpastejen från Arboga kostar ca 65 kr/kilo och är en av testets dyraste. Dock är priset motiverat på grund av den kvalité man får.

Lika klar tvåa är Gudruns leverpastej som får jämna och bra betyg inom lukt, utseende, smak och konsistens. Denna leverpastej kostar lika mycket som Arboga pastejen, vilket tydliggör att de dyrare leverpastejerna håller något högre kvalité. Leverpastejerna från Ica och Pastejköket delar tredjeplatsen, men får långt ifrån de höga betyg som Arbogapastejen och Gudruns leverpastej erhåller. Icas leverpastej är en av testets billigaste med 44 kr/kilo och är det klart bästa budgetalternativet.

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

Tidningen Ica-Kuriren har smakat sig igenom sju stycken olika leverpastejer och man konstaterar att de inte skiljer sig så värst mycket. Men en klar vinnare har man ändå kunnat utse. Det som skiljer sig mest i testet är konsistensen. Vissa av leverpastejerna är blöta och lösa i konsistensen, medan andra är tydligt fasta. Vidare undrar man varför inte tillverkarna redovisar järninnehållet i deras leverpastej, med tanke på att detta är intressant för de konsumenter som behöver järn, exempelvis gravida kvinnor.

Allra högst upp i toppen återfinns leverpastejen från Gudruns. Ica-Kuriren gillar speciellt den tydliga leversmaken och dess lena konsistens. Färgen är brunrosa och smaken har även inslag av smörkokt lök. Gudruns leverpastej är testets dyraste och innehåller ägg till skillnad från övriga konkurrenter. Den leverpastej som kommer tvåa i Ica-Kurirens test är Arbogapastej och den får 4 poäng av 5 möjliga. Den doftar tydligt av lever och vitpeppar. Färgen är rödaktig och den innehåller tryffelersättning i form svamp. Den leverpastej som får det klart sämsta omdömet är Icas variant. Smaken är mesig och småsöt. Konsistens är blöt, lös och kladdig. Inte direkt några vinstgivande egenskaper för en leverpastej.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

Åtta stycken olika leverpastejer har blivit bedömda i GP:s test. Man har smakat på leverpastejerna och betygsatt lukt, färg, utseende och smak. Alla leverpastejer som har testats är bredbara och har inga tillsatser som exempelvis gurka eller specialkrydda. Testet har en klar etta och tvåa, men bakom dessa är det jämnt. Priset är inte avgörande för hur bra leverpastejen är. Den dyraste hamnar längst ned i testet och den näst dyraste hamnar allra högst upp.

Vinnaren i GP:s test är Arbogapastej som får fem fyrar, alltså tidningens högsta betyg. Doften är kraftig och välluktande. Smaken är söt och kryddig. Utseendet är tilltalande och färgen är något rosafärgad med mörka prickar i. Andra positiva omdömen är bra kryddning och god konsistens. Den leverpastej som kommer tvåa i GP:s test är Coop Leverpastej. Den är billigare än Arbogapastej och får genomgående bra betyg. Smakfull och lätt att breda är några av omdömena. Några i smakpanelen tycker att denna leverpastej luktar lite unket.

De två leverpastejer som får sämst betyg är Pastejkökets Leverpastej och Icas Leverpastej. Pastejkökets pastej är testets dyraste, men ändå klarar man inte att leverera enligt GP:s smakpanel. De sämsta omdömena som Pastejköket får är sur smak, trist gråbrun färg och oaptitlig. Icas pastej får heller inga bra omdömen; menlös smak, motbjudande färg och väldigt klumpig i konsistensen.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"