HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av lufttorkad skinka

mat & dryck uppdaterad 18:e Augusti, 2015, Baserad på 4 experttester.

Lufttorkad skinka är ett livsmedel som är både populärt och dyrt. Det dyra priset avskräcker inte de svenska konsumenterna och idag finns det ett stort och varierat urval av lufttorkade skinkor i de flesta matvarubutiker. Den lufttorkade skinkan är skivad i lövtunna skivor och du kan använda den som smörgåspålägg, förrätt eller i matlagningen som ingrediens. De två vanligaste skinkorna kommer från Italien och Spanien. Italiens lufttorkade skinka heter Prosciutto Crudo och Spaniens version heter Jamón Serrano. Dessa två skinkor är de som förekommer oftast i Råd & Röns och Sydsvenskans tester.En lufttorkad skinka skall ha en bra balans mellan sälta och sötma. Den får gärna smälta i munnen och det är inte fel om skinkan är marmorerad med fett. Fettet ger skinkan mer smak och bildar fettet ett vitt och vackert nätverk blir även konsistensen bättre. De lufttorkade skinkorna kan ibland vara svåra att separera när de legat i plastförpackningar, men det finns knep för att få isär dem enkelt. Ta ut dem ur kylen innan servering, så blir de lättare att få isär.

Test.se rekommenderar

Fiorucci Prosciutto Parma - bäst i test bland Lufttorkad skinka 2020
Fiorucci Prosciutto Parma, bäst i test.

Fiorucci Prosciutto Parma - Vi på Test.se har valt att rekommendera den lufttorkade skinkan Fiorucci Prosciutto Parma. Den placerar sig högt upp i båda tester från Råd & Rön(27/4-11) och Sydsvenskan(3/7-11). Skinkan har en fin balans mellan sälta och sötma. Det smälter bra på tungan och får höga betyg för utseende, lukt, smak och konsistens. Fiorucci Prosciutto är relativt dyr och kostar 570 kr/kilot. Läs mer

Lufttorkad skinka - Bäst i test

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

GP

Publicerad

GP har i ett smaktest bedömt 10 olika märken av lufttorkad skinka. Både priser och kvalitet skiljer sig mycket åt. De dyraste skinkorna får i de flesta fall bättre betyg, men det finns undantag. Förutom smaken är utseendet viktigt. Skinkan måste se aptitlig ut. Det skall också vara enkelt att få ut skinkskivorna ur förpackningen. I några av förpackningarna är detta nästan omöjligt.

Allra bäst bland de lufttorkade skinkorna är Glenn Strömberg Ekologisk Prosciutto Crudo Riserva. Skinkan har bra sälta, är saftig och har lång eftersmak. Utseendemässigt är det en fröjd att skåda skinkskivorna. Härlig färg och snygga, aptitliga skivor. Men kvalitet kostar och kilopriset ligger på 641,43 kr. Betyget blir fem fyrar.

Samma betyg får Ridderheims Negroni Prosciutto Crudo som är något billigare med sina 498,57 kr/kilo. Den har fin konsistens och doftar angenämt. Förutom detta imponeras GP av det vackra utseendet.

På delad andraplats hittar vi skinkorna Delizie Prosciutto di Parma och Garant Italiensk Deli Prosciutto Crudo. De får betyget fyra fyrar av GP:s smakpanel. Den förstnämnda har underbar doft och är dessutom en smakexplosion. Minuspoäng för det bleka utseendet. Garants lufttorkade skinka är bästa budgetalternativet och kostar 243,17 kr/kilo. God smak och fint utseende. Konsistensen är också bra, skinkan smälter i munnen.

Vinnare i det här testet

Allt om Mat

Publicerad

Allt om Mat har denna gång gjort ett smaktest på lufttorkade skinkor, även kallade parmaskinkor. Nio är skinkorna till antalet och tre av dem får fina betyg. Sedan finns det också en skinka man skall akta sig för, mer om detta längre ner i texten. Allt om Mats smakpanel vill gärna att parmaskinkan skall vara salt och hård eller lövtunn med välbalanserade smaker. Det är stor skillnad på en bra och en dålig lufttorkad skinka. Generellt lönar det sig att satsa på de dyrare skinkorna.
Bäst i test enligt Allt om Mat blir Negroni Prosciutto di Parma från Ridderheims. Den är en av testets dyraste, men är sannerligen värd pengarna. Skinkskivorna är tunna och ljusrosa. Sältan är alldeles lagom och eftersmaken ljuvlig. Konsistensen lämnar inget kvar att önska. Betyget blir 5/5 och kilopriset ligger på 620 kronor.
Två skinkor delar på andraplatsen. Först ut är Matric Prosciutto Crudo som har lite tråkig grå-rosa färg, men som har tydlig skinksmak och välbalanserad sälta. Konsistensen är fin och mjuk. Kilopriset för Matric är 370 kronor, vilket gör att denna skinka är bästa ”budgetalternativet”. Cipressi in Chianti, Prosciutto Crudo Stagionato från Ridderheims har fina ljusrosa skivor som är enkla att få ur förpackningen. Smaken är något nötig och sältan är balanserad. Konsistensen är mjuk och kilopriset ligger på 650 kronor. Betyget för Matric och Cipressi in Chianti blir 4/5. Lågmärket ItalSpain Delikatesser AB, Prosciutto Crudo är däremot ingen höjdare. Skivorna är trasiga och röda. Smaken är alldeles för salt och betyget blir 1/5.

Vinnare i det här testet

Sydsvenskan

Publicerad

Tidningen Sydsvenskan har i ett stort test smakat och gett omdöme på 16 stycken olika lufttorkade skinkor. De testade skinkorna kommer från Italien och Spanien. I testet visade det sig att de dyrare skinkorna generellt sätt fick bättre betyg än de billigare. Testpanelen har gett tummen upp om de lufttorkade skinkorna har en tydlig marmorering av fett. Detta eftersom fett är en bra smakbärare. Lufttorkade skinkor är ingen billig historia och de olika testade skinkorna varierar mellan 200-750 kr/kilot i pris.

Den lufttorkade skinkan som får allra högst betyg är Jamón Ibérico Bellota. Den är ensam om att få maxbetyg och är dessutom den dyraste i testet med sina 750 kr/kilot. Jamón Ibérico Bellota får mycket bra omdömen för sin stora smak och sin fint balanserade sälta. En nackdel med skinkan förutom priset är att skivorna är lite väl tjocka.

Två andra skinkor som får fina omdömen i Sydsvenskans test är Fiorucci Prosciutto Parma och Montorsi Prosciutto di San Daniele.  Fiorucci Prosciutto Parma får näst högsta betyg och imponerar med fin smak och bra balans mellan sälta och sötma. Ett annat plus är att den smälter bra på tungan. 
Montorsi Prosciutto di San Daniele får fina betyg på grund av den lagrats länge och gett chans att mogna. Smaken är len och balansen mellan sälta och sötma är utmärkt.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat och smakat på 12 stycken olika lufttorkade skinkor. Nio av dessa kommer från Italien och tre kommer från Spanien. Man konstaterar att lufttorkad skinka blir alltmer populärt och idag finns det otaliga varianter att välja mellan. Råd & Röns smakpanel anser att en lufttorkad skinka skall smälta på munnen och ha en mogen smak med balans mellan sötma och sälta. Skinkan får också gärna vara marmorerad med fett, detta är en fördel både för smak och konsistens.

Betygsättningen av de lufttorkade skinkorna har gjorts utifrån följande kategorier; Smak, Konsistens, Utseende och Lukt. Råd & Rön har viktat sina betyg och exempelvis smak står för exempelvis 50 procent av det sammanlagda slutbetyget. Mer utförlig information om detta finns att läsa på Råd & Röns hemsida.

Råd & Röns vinnare i testet är Fiorucci Prosciutto Crudo som får toppbetyget 74 poäng av 100 möjliga. Den uppfyller smakpanelens hårda krav och får genomgående bra betyg för både smak, lukt, utseende och konsistens. Speciellt konsistensen får högt betyg, skinkan verkligen smälter i munnen.

Två andra lufttorkade skinkor som får fina omdömen är Montorsi Prosciutto di San Daniele och Fiorucci Prosciutto Parma(samma märke som testvinnaren). Båda dessa får något högre smakbetyg än Fiorucci Prosciutto Crudo, men är sämre på utseende, lukt och konsistens. Dessutom är de något dyrare med sina 570 kr/kg jämfört mot testvinnarens 410 kr/kg.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"