HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av mörk choklad

mat & dryck uppdaterad 29:e September, 2015, Baserad på 3 experttester.

Mörk choklad med hög kakaohalt står för ca en fjärdedel av all choklad som äts i Sverige. År 2012 låg svenskarna på åttonde plats i världen med vår årliga konsumtion på 5,6 kilo per person. Britterna var på plats ett med 11 kilo per person! De största producenterna av kakao är Västafrika, följt av Asien och Central/-Sydamerika. Precis som med kaffe finns olika kakaobönor. Den som Christopher Columbus ”upptäckte” var criollo. Den odlas idag i Mexiko och på några få andra platser som kan erbjuda liknande förhållanden. Porcelana, trinitario och forastero är tre andra sorter av kakaobönor. Den sistnämnda är den mest utbredda bönan.

Test.se rekommenderar

Garant Mörk choklad - bäst i test bland Mörk choklad 2020
Garant Mörk choklad, bäst i test.

Garant Mörk choklad - Här på Test.se har vi valt att rekommendera Garant Mörk choklad som blev testvinnare hos GP 2015. Garant är Axfoods egna märke och tillverkas i Frankrike. Vid tillverkning av Garant används en kakaoböna vid namn Forastero som har sitt ursprung i Västafrika. Vad man tycker om smaken är mycket individuellt! GPs Konsumentpanel tyckte att chokladen hade en fyllig och spännande smak med bra balans. Konsistensen var inte bland de bästa dock. Läs mer

Mörk choklad - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

GP

Publicerad

De två billigaste kakorna delar förstaplatsen i GPs Konsumentpanels test av mörk choklad. I testet fanns endast choklad med den rena smaken och inte de olika smaksatta chokladsorterna som finns på marknaden idag. Alla chokladkakorna utom en hade en 70 procentig kakaohalt. Av de tio testade chokladkakorna blev den allra dyraste sorten underkänd och den var nästan fem gånger dyrare än en av vinnarna! De två sorterna som delade förstaplats höjde sig över mängden i mitten, Garants Mörk choklad, som produceras för Axfood, och J D Gross som säljs på Lidl, även om de inte nådde hela vägen fram till de allra högsta betygen. Garant hade en fyllig och spännande smak med bra balans, men ansågs vara svårtuggad. J D Gross var fyllig och hade en intressant smakupplevelse, där smaken blev så mycket bättre efter en minut. ICA I love Eco var chokladen som hamnade på tredjeplats och den hade mild kakaosmak, utan sidosmak som påverkar negativt. Här fanns heller ingen eftersmak och den var för söt, tyckte testpersonerna.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen Hälsoliv har smaktestat mörk choklad och utsett en 70 procentig sort till testvinnare – Saveurs Nature. Det är en riktig kvalitetschoklad med bara tre ingredienser. Dess konsistens är mjuk och smälter i munnen. Den är varken för söt eller för bitter, utan ger endast riktigt mycket chokladsmak. Saveurs är dock ganska dyr. Lindt Excellence hamnade på andraplats och är en choklad som passar den som tycker om en stark chokladsmak (90%). Chokladen är ganska torr, men även rik på nyttiga antioxidanter och smakar mycket vanilj! Sist, men inte minst, hamnade Green & Blacks på tredjeplats med Organic. Här får man en relativt mjuk smak med tanke på den höga kakaohalten (85%). Dess konsistens är nästan lite smörig! Chokladen är inte särskilt bitter och den får plus för att den är ekologisk!

Vinnare i det här testet

Må Bra

Publicerad

Må Bra har testat mörk choklad med hög kakaohalt, 70% eller högre. En bit mörk choklad till fikat är både gott och faktiskt ganska nyttigt. Men att enbart fokusera på kakaoprocenten ger inte hela sanningen. Fetthalt, sockermängd och ingredienslistan har också en avgörande faktor när man letar efter det bästa alternativet. Bäst i test blev Green & Blacks Organic. Chokladen är ekologisk och Fairtrade-märkt! Ingredienslistan är kort och innehåller kakaomassa, rårörsocker, kakaosmör, emulgeringsmedel och vaniljextrakt. Organic fick plus för att den hade högt fiberinnehåll och minus för att den är så god att man gärna äter för mycket! Lindt Excellence med 70% kakao hamnade på andraplats med en mildare smak. Innehållet är kakaomassa, socker, kakaosmör, emulgeringsmedel och vaniljstång. Chokladen fick plus för att den innehåller äkta vaniljstång istället för extrakt. Däremot innehåller den mycket mättat fett. Aware Dark Chocolate tog tredjeplats och är också en choklad med 70% kakao. Detta märke är ekologiskt och har en Fairtrade-märkning, men en nackdel är att sockerhalt och mättat fett saknas på innehållsförteckningen!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"