HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
mörk choklad - Bäst i test

Test av mörk choklad

10 ST PRODUKTER TESTADE

mat & dryck uppdaterad 24:e Mars, 2020, Baserad på 4 experttester.

En bit mörk choklad är ett välkommet inslag närhelst det dyker upp. Det mörka guldet gör sig lika bra till en kopp kaffe som, ja när som helst egentligen. Och man behöver inte ha alltför dåligt samvete över att ha syndat i sött, mörk choklad har faktiskt en hel del hälsofrämjande egenskaper. Mörk choklad innehålla en viss kakaohalt. Det har talats om att ju högre kakaohalt, desto bättre choklad. Men det stämmer inte riktigt…

…en choklad med 80 procent kakao kan mycket väl vara sämre än en på 50 procent. Ett kakaoträd av sämre kvalité, som växer i en dålig miljö, ger undantagslöst sämre kakaofrukter. Skördar man frukter från ett sådant träd allra helst frukter som egentligen är otjänliga, så har bönorna inga bra förutsättningar alls. Genom slarv i hanteringen av bönorna, oftast orsakad av ekonomisk press, blir bönornas kvalité sämre för varje delmoment. Slutligen rostas dessa dåliga bönor alldeles för hårt, helt enkelt för att dölja den dåliga smaken. Ni kan säkert lista ut hur en choklad gjord på denna typ av bönor smakar, även om den är 70 procentig. Enligt EU:s lagar måste en ljus kvalitetschoklad innehålla minst 30% kakao och en mörk kvalitetschoklad måste innehålla minst 43% kakao.

Så hur vet man då om en choklad håller god kvalité? En tumregel är - som med de flesta livsmedel - att ju kortare en innehållsförteckning är, desto bättre choklad. När chokladen bryts skall det ge ifrån sig ett lätt knäckande ljud, det signalerar också att produkten är välgjord. I munnen skall chokladen smälta utan att lämna en fet hinna eller kladdig känsla. Sist, men inte minst, så avgör smaken hur bra chokladen är. Den bör inte smaka bittert eller strävt, men vill inte få en ”träig” smakupplevelse.

Det kräsna kakaoträdet

Mörk choklad görs på kakao och kakaosmör som kommer från kakaobönor. De små mandelformade bönorna växer i kakaofrukter som i sin tur växer på kakaoträd. Ett kilo choklad kräver mellan 300 och 600 kakaobönor och i varje frukt finns mellan 30 och 40 bönor.

Kakaoträdet växer och odlas bara i en liten del av världen, klimatet behöver vara tropiskt. Det så kallade kakaobältet har helt rätt förutsättningar. Det sträcker sig över Amerika, Afrika och Asien längst med ekvatorn. Trädet är mycket känsligt och växer varken på för låg eller för hög höjd över havsytan, det måste också ha en jämn vattning vilket kräver områden med regelbunden nederbörd. Ett lite kinkigt träd, om man så vill, men som vid rätta förhållanden ger gudomligt god avkastning.

Konsten att bereda bönan till något som går att förtära har funnits länge, det finns arkeologiska utgrävningar som pekar på att den kunskapen funnits mer än 1000 år f.Kr. Tack vare bönans exklusivitet, har den använts som valuta och handelsvara i Centralamerika sedan 1000-talet.

Christopher Columbus var den första europé som kom i kontakt med kakao, det sägs ha skett under den fjärde resan till den nya världen. Chokladen föll honom dock inte i smaken, han tyckte den var alldeles för besk och stark. Kanske avfärdade han det hela som trams. Någon som däremot såg potentialen i den lilla bönan, var Hernan Cortés. Den spanske erövraren tog med sig både kakaon och receptet på chokladdrycken hem till Spanien, där förfinades receptet för att passa europeiska smaklökar bättre.

Olika kakaobönor

Precis som med kaffe finns olika kakaobönor. Den som anses vara mest exklusiv heter Criollo. Det är en känslig böna som ställer väldigt höga krav på sina växtförhållanden, varför den inte ger så stora skördar. Eftersom det blir jämförelsevis lite kakao av Criollo-bönan, blandas den ut med andra sorter. Chuao-dalen i Venezuela sägs vara den plats som odlar de finaste Criollo-bönorna. Nämns ”Chuao” eller ”Criollo” på en chokladförpackning antyder det alltså en riktig smaksensation.

Forastero-bönan är den tåligaste bönan vilket ger hög avkastning. Detta gör den billigare och står för en stor procentuell del av världens produktion av choklad. Smaken drar mer åt det bittra hållet och ger en mörkt färgad choklad. Den växer bland annat i Brasilien, Nigeria och Costa Rica. Den finns en sort av Forastero-bönor, Arriba, som växer i Ecuador. Den är inte bitter i sin smak och anses av många vara en av världens bästa bönor.

Trinitario är en hybrid mellan de två först nämnda bönorna som ursprungligen kommer från Trinidad. Där odlades Criollo-bönor på 1600-talet, men ett oväder som drog in över landet på 1700-talet svepte bort nästan all odling. Då började man istället plantera Forastero, när det växte fanns det fortfarande spår kvar av Criollo. På så sätt växte det fram en böna med egenskaper från både härdiga Forastero och välsmakande Criollo - det bästa av två världar.

Mörk choklad för hälsan

Hur var det nu då med de hälsofrämjande egenskaperna? Jo då, mörk choklad i måttliga mängder har visat sig vara bra för kroppen på mer än ett sätt. Det innehåller till exempel:

  • Mycket antioxidanter, mer än de flesta andra livsmedel, till och med mer än blåbär.
  • En av antioxidanterna, Flavonoider, vidgar artärerna och ökar blodtillströmningen i kroppen, bland annat till hjärnan vilket är bra för minnet.
  • Flavonoider ökar också blodtillförseln till huden vilket skyddar mot solstrålar.
  • Flera nyttiga spårämnen så som magnesium, järn, koppar och zink.
  • Fetter som kan höja det goda kolesterolet.
  • Ämnen som i vissa studier har visat sig ha antibakteriella egenskaper.

När man äter mörk choklad stimulerar det utsöndrande av endorfiner vilket ger en känsla av välmående. Detta kan i förlängningen motverka stress och förbättra humöret. Mörk choklad är alltså något man emellanåt kan stoppa i sig med gott samvete. Allt för hälsans skull!

Läs hela texten - gratis!

Mörk choklad - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat 18 olika mörka choklader med hjälp av en testjury. Alla sorter som testades hade en kakaohalt som låg runt 70 procent, och alla märken går att köpa i dagligvaruhandeln. Juryn som smakade på chokladen visste inte vilka märken som testades.


Bäst i test blev Valrhona: Guanja 70%. Med sin krämiga konsistens och välbalanserade smaker imponerade den på juryn.


På andra plats kom Marabou: Premium Fin 70%. Den bedömdes vara en mer neutral choklad med mildare smak.


Garant: Mörk choklad 70% hamnade på en tredje plats. Den fick smakmässigt gott betyg av juryn, även om några tyckte konsistensen var lite väl hård.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

De två billigaste kakorna delar förstaplatsen i GPs Konsumentpanels test av mörk choklad. I testet fanns endast choklad med den rena smaken och inte de olika smaksatta chokladsorterna som finns på marknaden idag. Alla chokladkakorna utom en hade en 70 procentig kakaohalt. Av de tio testade chokladkakorna blev den allra dyraste sorten underkänd och den var nästan fem gånger dyrare än en av vinnarna! De två sorterna som delade förstaplats höjde sig över mängden i mitten, Garants Mörk choklad, som produceras för Axfood, och J D Gross som säljs på Lidl, även om de inte nådde hela vägen fram till de allra högsta betygen. Garant hade en fyllig och spännande smak med bra balans, men ansågs vara svårtuggad. J D Gross var fyllig och hade en intressant smakupplevelse, där smaken blev så mycket bättre efter en minut. ICA I love Eco var chokladen som hamnade på tredjeplats och den hade mild kakaosmak, utan sidosmak som påverkar negativt. Här fanns heller ingen eftersmak och den var för söt, tyckte testpersonerna.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen Hälsoliv har smaktestat mörk choklad och utsett en 70 procentig sort till testvinnare – Saveurs Nature. Det är en riktig kvalitetschoklad med bara tre ingredienser. Dess konsistens är mjuk och smälter i munnen. Den är varken för söt eller för bitter, utan ger endast riktigt mycket chokladsmak. Saveurs är dock ganska dyr. Lindt Excellence hamnade på andraplats och är en choklad som passar den som tycker om en stark chokladsmak (90%). Chokladen är ganska torr, men även rik på nyttiga antioxidanter och smakar mycket vanilj! Sist, men inte minst, hamnade Green & Blacks på tredjeplats med Organic. Här får man en relativt mjuk smak med tanke på den höga kakaohalten (85%). Dess konsistens är nästan lite smörig! Chokladen är inte särskilt bitter och den får plus för att den är ekologisk!

Vinnare i det här testet

Må Bra

Publicerad

Må Bra har testat mörk choklad med hög kakaohalt, 70% eller högre. En bit mörk choklad till fikat är både gott och faktiskt ganska nyttigt. Men att enbart fokusera på kakaoprocenten ger inte hela sanningen. Fetthalt, sockermängd och ingredienslistan har också en avgörande faktor när man letar efter det bästa alternativet. Bäst i test blev Green & Blacks Organic. Chokladen är ekologisk och Fairtrade-märkt! Ingredienslistan är kort och innehåller kakaomassa, rårörsocker, kakaosmör, emulgeringsmedel och vaniljextrakt. Organic fick plus för att den hade högt fiberinnehåll och minus för att den är så god att man gärna äter för mycket! Lindt Excellence med 70% kakao hamnade på andraplats med en mildare smak. Innehållet är kakaomassa, socker, kakaosmör, emulgeringsmedel och vaniljstång. Chokladen fick plus för att den innehåller äkta vaniljstång istället för extrakt. Däremot innehåller den mycket mättat fett. Aware Dark Chocolate tog tredjeplats och är också en choklad med 70% kakao. Detta märke är ekologiskt och har en Fairtrade-märkning, men en nackdel är att sockerhalt och mättat fett saknas på innehållsförteckningen!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.