HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av müsli

mat & dryck uppdaterad 16:e Februari, 2015, Baserad på 6 experttester.

Sedan i början av 1980-talet har müslin haft en given plats på de svenska frukostborden. Müslin är ofta en blandning av olika grynsorter som exempelvis havregryn, rågflingor, veteflingor och kornflingor. Torkad frukt och nötter ingår också i många müslisorter. Självklara tillbehör till müslin är mjölk, filmjölk eller yoghurt.Müslin är normalt sett en bra och nyttig frukost, men det finns müslisorter som är onödigt mycket sötade. Vissa müslisorter är sötade med socker, sötningsmedel och honung. Ur hälsosynpunkt är det en fördel om inte müslin innehåller allt för mycket tillsatt socker. Ibland ingår det väldigt mycket torkad frukt i müslisorterna vilket vid en första anblick kan verka positivt. Men eftersom torkad frukt innehåller socker blir det vid överdrivna mängder frukt också direkt ohälsosamt.I de fem olika testerna vi gått igenom visar det sig att prisskillnaderna mellan müslisorterna är ganska stora. Högre pris innebär inte alltid att müslin är godare eller mer hälsosammare. Eftersom det finns otaliga sorters müslimärken kan det vara bra att jämföra dina favoriters pris, smak och hälsoaspekt.

Test.se rekommenderar

Paulúns Müsli Kanel/Äpple - bäst i test bland Müsli 2020
Paulúns Müsli Kanel/Äpple, bäst i test.

Paulúns Müsli Kanel/Äpple - Vi på Test.se har valt att rekommendera Paulúns Müsli Kanel/Äpple. Den toppar testerna från Hälsa(22/9-10), Expressen(4/4-11) och är topp tre i MåBra:s test(22/4-10). Paulúns müsli innehåller fullkorn från alla våra sädesslag, vilket gör den till ett hälsosamt alternativ. Vidare är den nyckelhålsmärkt och innehåller inte något tillsatt socker. Konsistensen är knaprig och den goda kanelsmaken är toppen!

Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser

Müsli - Bäst i test

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har i samarbete med testföretaget WiseGuide provsmakat 8 olika müslisorter. Ingen müsli får tidningens högsta betyg, men däremot 4 plus av 5 möjliga. Det gemensamma med dessa är att de är nyttiga och inte fullproppade med socker. I botten hittar vi däremot sockerbomber som mest liknar ”kaksmul”

Bäst i test är Paulúns Supermüsli Blåbär & Vanilj som imponerar med god smak och låg sockerhalt. Müslin innehåller mycket fiber och den har inget tillsatt socker. Enda nackdelen är det höga priset på 74 kr/kg. Tvåa blir bästa budgetalternativet Eldorado Müsli Frukt som kostar endast 13 kr/kg. Näringssammansättningen är bra och halten fullkorn hög, hela 72 %. Smaken är inte fantastisk, men ändå klart godkänd.

På tredjeplats hittar vi Finax Bran Müsli. Denna nyttiga müsli har minst socker och en hög halt fiber och fullkorn. Nackdelen är att den saknar frukt, vilket avspeglas i den något tråkiga smaken. I botten hittar vi sockerbomberna ICA Basic Crunchy müsli och Start Naturell Original. Den förstnämnda är alldeles för söt och innehåller palmolja. Starts klassiska müsli är mäktig och vansinnigt söt. I näringssynpunkt är både dessa produkter förkastliga. Satsa hellre på en nyttig müsli med lågt sockerinnehåll och rikligt med fibrer!

Vinnare i det här testet

Kollega

Publicerad

Unionens medlemstidning Kollega har bedömt och poängsatt nio stycken müslisorter i sitt test utifrån smak och nyttighet. Många av müslisorterna har fått relativt låga betyg och smakpanelen har varit sparsamma med sina omdömen. Endast två märken har hamnat över 3 i snittbetyg. Sedan konstaterar man att de dyrare sorterna inte är godare per automatik. Man har förutom smakpanelen använt sig av en dietist för att granska innehållsdeklarationerna.

Vinnaren i Kollegas test är Garant Müsli som får fina betyg för sina goda smak. Konsistensen är knaprig och smaken fruktig. Smakpanelen tycker att den är lagom söt, men dietisten tycker att det är på tok för mycket socker i. Snittbetygen blir 3,5 av 5 möjliga. Den müsli som kommer tvåa i Kollegas test är Axa Sportmüsli Kanel/Frukt som enligt smakpanelen känns nyttig och rejäl. Axas müsli får blandade reaktioner för sin smak, vissa tycker den smakar toppen, medan andra tycker att den inte är något vidare. Sist i testet kommer Start Crisp’n Crunch Choc o’Nut som får bottenbetyg för att den är alldeles för söt. Här är smakpanelen helt överens med dietisten.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har testat nio stycken olika müslisorter och tagit hjälp av dietisten Anna Ottosson. Flera av de testade müslimärkena innehåller alldeles för mycket socker.  Två stycken müslivarianter får bottenbetyg för att de är fullproppade med socker.

Tre stycken märken får näst högsta betyg. Risenta Müsli Fruktnöt innehåller mycket frukt och har god smak. Inget socker är tillsatt, men på grund av all frukt blir den ganska sockerrik ändå.  Axa Func Supermüsli innehåller mycket fibrer och låg sockerhalt. Den får högt betyg för att den är så pass nyttig, men den får minus för att smaken är lite tråkig. Frebaco Kvarn Melon/Hallon har en bra mix av fett, fibrer och socker. Konsistens är knaprig och smaken är mycket bra. Minusbetyg erhåller den på grund av att den använder sötningsmedel som tillsats.

De två müslisorter som får sämst betyg är Start Naturell och Garant Cruncy Yoghurt/Jordgubb. Start Naturell innehåller väldigt mycket socker och dessutom ganska mycket fett. Man har tillsatt både glykossirap och sirap. Dietisten anser att denna müsli mest liknar kaksmulor eller rent godis. Garant Crunchy Yoghurt/Jordgubb är testets sötaste müsli och innehåller mest socker av alla. Härdad palmolja finns med som ingrediens och därmed transfetter. Smaken är inte heller god och müslin lägger sig som en hinna på tänderna.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har i detta test fått hjälp av GI-Experten Ulrika Davidsson som betygsatt och lämnat omdöme om åtta stycken olika müslisorter. Det fullständiga testet berör även frukostflingor och andra frukostvarianter, men vi har valt att endast kika på müslisorterna. GI-Experten ger tips om vad man bör kolla på för att hitta en nyttig müsli. Naturliga ingredienser som havreflingor framhävs som positivt, däremot bör man undvika processade flingor som kan innehålla socker och bindningsmedel. Man bör ha koll på sockermängden och gärna testa en müsli med torkad frukt, nötter och frön.

Två stycken müslisorter får högsta betyg, Paulúns Müsli Kanel/Äpple och Saltå Quinoa Müsli. Paulúns Müsli får bra omdöme för sina nyttiga ingredienser och dessutom är sockermängden låg. Cirkapriset ligger på knappt 40 kr för 500 gram. Saltå Quinoa Müsli får också mycket bra betyg för sina ingredienser. Det är inget tillsatt socker och enbart torkad frukt. Cirkapriset ligger på 48 kr för 700 gram. Den müsli som hamnar allra längst ned i testet är Start Naturell som innehåller på tok för mycket socker och många av ingredienserna är onödiga i hälsosynpunkt.

Vinnare i det här testet

Hälsa

Publicerad

Sveriges äldsta hälsotidning har i ett test smakat och betygsatt sju stycken olika müslisorter. Det visar sig att prisskillnaderna är relativt stora och inte alltid motiverar den kvalitet man får för pengarna. Hälsas smakpanel anser att en bra müsli skall vara baserad på fullkornsflingor och gärna med tillskott av frön eller nötter, vilket ger nyttiga fetter och mättar längre. Müslin bör inte ha för mycket torkad frukt i blandningen eftersom sockermängden då blir för stor. För övrigt tycker man att müslin skall ha en hög andel av fibrer och protein. Tillsatt socker är inte önskvärt.

Hälsas test är upplagt lite annorlunda än övriga tester. Man har satt både ett smakbetyg och ett hälsobetyg. Detta gör att man får kolla på båda betygen för att utse en vinnare. De två müslisorter som får bäst betyg är Paulúns Müsli med Kanel/Äpple och Biofoods Nygammal Kärlek. Bägge dessa två får maxbetyg i hälsoavseende, men bara normalbetyg i smaktestet. Paulúns Müsli är rik på mineraler som exempelvis zink och järn. Vidare är den rik på protein och fibrer, vilket ger en bra mättnadskänsla. Inget socker är tillsatt och den är nyckelhålsmärkt. Biofoods variant innehåller dinkel och emmervete, vilket ger ett högt innehåll av vitaminer, mineraler och protein.

Den müsli som får bäst smakbetyg är Finax Fruktmüsli som imponerar med sin goda, fruktiga müsli. Finax Fruktmüsli får även bra omdöme för sin krispiga konsistens och tuggmotstånd. Däremot är det motsatta förhållanden om man tittar på hälsoaspekten. Finax müsli får sämst hälsobetyg av alla testade müslisorter och detta beror på att fruktandelen är så pass hög. Hälften av müslins innehåll utgörs av frukt och flera av fruktsorterna är sötade, vilket ger alldeles för hög sockerhalt. Den innehåller inte frön och nötter, vilket gör att mättnadskänslan inte blir speciellt bra.

Vinnare i det här testet

MåBra

Publicerad

MåBra har i ett litet test smakat och bedömt fyra stycken olika müslisorter. Det fullständiga testet bedömer även frukostflingor och övriga frukostvarianter, men vi har valt fyra müslisorter för att få en bra jämförelse med övriga müslitester. MåBra:s viktcoach Marie Tegnér är den som testat de olika müslivarianterna och det visar sig att det inte är kalorierna som skiljer müslisorterna åt utan sockerhalten.

Tre av de fyra testade müslisorterna får det näst högsta totalbetyget 4. Dinkelmüsli från Axa får plustecken för att de är goda med nötig fikonsmak. Nackdelen för samma märke är att de ”dammar” något i munnen. Viktväktarnas Müsli Frukt och Bär får också bra betyg och imponerar med knaprig konsistens och fruktig smak. Dock tycker man att denna müsli innehåller för mycket socker. Betyget 4:a får även Paulúns Müsli Kanel/Äpple som har en härlig kanelsmak och innehåller fettsnåla ingredienser. Den får minusbetyg för att konsistensen är lite mjölig.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"