HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av multi-funktionsskrivare

elektronik uppdaterad 22:e November, 2016, Baserad på 15 experttester.

Det finns mycket att tänka på om du ska köpa en ny skrivare. Idag finns det väldigt många olika typer av skrivare som är anpassade för alla olika behov och användningsområden. Vilken skrivartyp just du behöver beror i största grad på hur du vill och kommer att använda din skrivare. Därför är det viktigt att tänka igenom detta innan du beslutar dig för vilken modell du ska köpa. Ska du mest skriva ut text eller vill du främst använda den för att skriva ut bilder som du tagit med din digitalkamera? En annan sak att fundera på är hur mycket du skriver ut, är det sporadiskt eller kanske flera dokument varje dag?

Test.se rekommenderar

Brother DCP-9020CDW - bäst i test bland Multi-funktionsskrivare 2018
Brother DCP-9020CDW, bäst i test.

Brother DCP-9020CDW - Här på Test.se väljer vi att rekommendera multifunktionsskrivaren DCP-9020CDW från det stora märket Brother. När PC för Alla den 22 augusti 2016 testade sex funktionsspäckade multiskrivare, blev just den modellen testvinnare. Detta främst för att den är lättanvänd, har smarta molnfunktioner och låga utskriftskostnader.

DCP-9020CDW är den perfekta modellen för krävande kontorsmiljöer - här finns bl.a. skrivare, skanner och kopiator m.m. förpackat i en kompakt och elegant maskin. Utskriftshastigheten ligger på upp till 18 sidor per minut, med både färg och svartvitt, det finns dubbelsidig utskrift, pappersfack för 250 pappersark. Läs mer

Multi-funktionsskrivare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Laserskrivare

UPPDATERAD 13:e Februari, 2017

Fotoskrivare

UPPDATERAD 15:e Februari, 2016

Experttester vi läst (15st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön testar olika typer av skrivare regelbundet och det visar sig att priserna skiljer sig rejält för utskrifter - som mest 11 kronor per utskrift! Inköpspriset skiljer sig allt ifrån några hundra kronor till uppemot 6900 kronor. De bästa modellerna är laserskrivare, men om man prioriterar fotoutskrifter eller inte skriver ut så mycket är en bläckstråleskrivare att föredra. Flera av skrivarna i testet får riktigt låga betyg när det gäller utskriftsmöjligheter, även skrivare med höga sammanlagda betyg. Ett exempel är Samsung SL-C480FW, som får testets näst högsta totalbetyg (högst bland laserskrivare), men får bara en 1a i utskriftsmöjligheter. Det som brister är möjligheten till dubbelsidiga utskrifter. De flesta skrivarna i testet kan skanna och kopiera - och funktionerna håller en relativt hög lägstanivå! Bland multifunktionsskrivarna är det Epson Expression Premium XP-830 som tar hem guldet med 75 i betyg av 100.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

Mobilutskrifter, pekskärmar och NFC. Du får väldigt mycket skrivare för lite pengar, det visar PC för Allas test av sex funktionsspäckade multiskrivare. Bäst i test är Brother DCP-9020CDW. Brothers modeller brukar ses som enkla, kompakta och billiga alternativ till de större och mer tekniskt avancerade jättarna i branschen. Både Google Cloud Print och Airprint stöds, liksom Brothers egna Iprint & Scan-app. Skrivaren får pluspoäng för att den är lättanvänd, har smarta molnfunktioner och låga utskriftskostnader. Däremot fick den minuspoäng att den inte ger så himla snygga färgutskrifter, den är något krånglig att installera på arbetsplatsen och låter mycket vid drift. HP Color Laserjet Pro M277dw hamnade på andraplats och är ett bra val, enligt PC för Alla. Skrivaren är hyfsat kompakt och får pluspoäng för god utskriftskvalitet, den enkla installationen och underhållet, samt för roliga extratjänster och låg utskriftskostnad. Minus för att skrivaren inte stöder Google Cloud Print och endast har en pekskärm. Sist, men inte minst, hamnar Oki MC342w. Det är en rejält tilltagen sak, stor och tung. Bökig inställningsmeny och inte så snygga gråskalor drar ner betyget, men däremot får man dubbelsidiga utskrifter både i skrivare och skanner, med godkänd utskriftsekonomi, samt att skrivaren är den snabbaste i testet.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat en hel del bläckstråleskrivare i sitt vässade skrivartest. Det visar sig att flera av de automatiska självrengöringsprogrammen blåser dig på flera hundra utskrifter/bläckpatron. Vissa tillverkare är mer slösaktiga med bläcket än vad andra är och det är svaga mönster, men de finns där. Minst slösar tillverkaren Brother, som i snitt bara gör av med en fjärdedel mer bläck när de skriver ut sporadiskt. Canons skrivare gör däremot, i de mest extrema fall, av med nästan fyra gånger så mycket bläck om skrivaren stängs av mellan varven. Företaget säger till sitt försvar att de uppmanar kunder att skrivarna i vänteläge, istället för att stänga av dom. Trots det hamnar Canons skrivare Pixma MG5650 i topp tre tillsammans med Epsons två Expression Premium-skrivare XP-625 och XP-720. Alla tre skrivarna får 78 i samlat betyg av 100 möjliga. Det är inte många poäng som skiljer dom åt i delbetyg - Canon får exempelvis 2 poäng lägre betyg för sina nätverksfunktioner, medan Epsons skrivare tappar poäng för kopiering och skanning.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat ett stort gäng olika skrivare och har utsett flera av bläckstråleskrivarna till ett ”Bra val”.  En av dessa skrivarna är Epson Ecotank L355 som är relativt dyr att köpa, men den har en helt ny tanka med påfyllningsbart bläck som räcker länge. Om inte det vore nog, ingår dessutom bläck som ska räcka till 4000 svartvita och 6500 färgsidor i köpet. Ecotank L355 finns även i en större storlek i beteckningen L555 som har arkmatare och fax. L355 är inte den snabbaste skrivaren, men istället en av de tystaste. På andraplats hamnar HP Officejet 7610 som tar rejält med plats och väger tre gånger så mycket som lättaste konkurrenten. Den klarar å andra sidan även A3-utskrifter, även om det går långsamt. I A4-format går däremot utskrifter, skanning och kopiering snabbt och problemfritt. Här får man också en hyfsat låg utskriftskostnad per sida jämfört med andra bläckstråleskrivare. På tredjeplats placeras Canons skrivare Pixma MX525, där man får bra uppkopplingsmöjligheter och hyfsad kvalitet. Inte den bästa eller snabbaste, men tillhör de billigaste och mest kompakta bläckstråleskrivarna. Tyvärr är sidkostnaden inte lika attraktiv, men det här kan ändå vara ett prisvärt alternativ om du inte behöver skriva ut stora volymer.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen har uppdaterat sitt test om bläckstråleskrivare(multiskrivare). På topp 3 hittar vi tre nya skrivare som tagit plats på tronen. Bläckstråleskrivare som inte används varje dag lägger mycket bläck på rengöring, vilket blir väldigt dyrt i längden. Råd & Rön har denna gång testat att skriva ut dokument under en längre tidsperiod istället för att skriva allt på en gång tills bläcket tar slut. Ett knep för att komma undan rengöringsfasen är att ha skrivaren i standby-läge istället för att stänga och starta om. Då sparar du många kronor på bläck, även om elförbrukningen ökar något.
Bäst i test är en skrivare från Canon, i övrigt domineras topp 5 av märket Epson. Canon Pixma MG5650 är en jämnbra maskin som klarar fint att skriva ut, skanna, kopiera och dessutom är den energisnål. Betyget blir 78/100 och den kostar ca 700 kr Samma betyg får tvåan, trean och fyran i testet. De är tre skrivare från Epson; XP-625, XP-720 och XP-820. De är något dyrare än testvinnaren och kostar mellan 1000-1800 kr, beroende på vilken modell. XP-625 är den billigare av dem och därmed hamnar den före de andra två.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 55 st bläckstråleskrivare(multifunktionsskrivare) och toppresultaten domineras av Epsons skrivare. De fem främsta bläckstråleskrivare tillverkas av Epson och den skrivare som får bäst betyg är Epson XP-800 med sina 75 poäng av 100 möjliga. Testet visar också att du blir lurad på över 100 hundra utskrifter per varje bläckpatron på grund av skrivarens automatiska självrengöring.

Detta test är något annorlunda upplagt än tidigare tester. Istället för att skriva ut papper efter papper tills bläcket har tagit slut, har man nu testat skrivaren under tre veckors tid. Detta visar att bläcket räcker till betydligt färre utskrifter och gör att du som konsument får betala mer per antal utskrivna sidor eftersom bläcket tar slut snabbare. Råd & Rön förklarar detta med den rengöringsprocess som skrivarna automatiskt utför. När denna rengöring sker sprutar skrivaren in bläck genom munstycket in i en uppsamlingssvamp. Vissa skrivare gör detta alltför ofta och resultatet blir att du förlorar värdefullt bläck! Läs mer om testet på http://www.radron.se/tester/telefoni-datorer—internet/skrivare/

Vinnare i det här testet

Digitalfoto för alla

Publicerad

Bonniers fototidning ”Digitalfoto för alla” har i ett färskt test bedömt sex toppmodeller bland multiskrivare. Man konstaterar att de flesta av fotoskrivarna håller hög kvalitet och man får väldigt mycket för pengarna. Många av skrivarna är utrustade med fiffiga funktioner och samtliga modeller klarar av att skanna och kopiera. Vissa klarar av att skicka och ta emot fax. Alla maskiner är utrustade med trådlösa funktioner vilket innebär att man kan komma åt skrivaren från sin telefon eller andra bärbara enheter.

Enligt testet gick det snabbt att komma igång med alla multiskrivare och inom en halvtimme efter uppackning kunde testpanelen skriva ut sina första bilder. Menyerna var engelskspråkiga hos samtliga skrivare, men gick att ändra till svenska. Förutom bildkvalitet har man bedömt funktionalitet, ljudnivå, användarvänlighet och utskriftstider.

Testets vinnare är den näst billigaste multiskrivaren och heter HP Photosmart 7520. HP:s modell är ingen snygging, men är en höjdare av använda. Fin bildkvalitet, trådlösa funktioner, lättåtkomlig kortläsare och en låg ljudnivå tillhör skrivarens främsta egenskaper. HP Photosmart 7520 har inga direkta svagheter, men Digitalfoto för alla saknar möjligheten av skriva ut på CD.

Två andra skrivare som också får toppbetyg är Canon Pixma MG7150 och Epson XP-850. Canons multiskrivare skriver ut snabbt och designen är läcker. Nackdelen är att den bullrar något och att bildkvalitet skulle kunna vara lite bättre. Epsons modell imponerar med genomtänkt design, många praktiska funktioner och en fin bildkvalitet. Epsons svaga sida är att den krånglar då man försöker skanna bilder direkt till datorn.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat många olika skrivare, men här handlar det endast om multifunktionsskrivare (bläckstråle). Testet visar på att skrivarens automatiska självrengöring faktiskt blåser oss på flera hundra utskrifter per bläckpatron! Det är främst för att vi förlorar bläck, är alltså den rengöring av patronernas munstycken som skrivarna själva utför. Skrivaren sprutar då värdefullt bläck genom munstycket in i en uppsamlingssvamp. Hur ofta processen utförs skiljer rejält mellan olika tillverkare, samt mellan olika skrivarmodeller. Det absolut grövsta slöseriet sker när man skriver ut text, men även vid utskrift av grafik försvinner mycket bläck i rengöringen. Det gäller dock att inte stirra sig blind på en skrivares bläckslöseri när man ska avgöra den totala utskriftsekonomin. Det visar sig också i testet att skrivarens startfas spelar en viktig roll för när och hur ofta skrivarens rengöringsprocess utförs. När skrivaren startas, sätt också rengöringen igång på flera modeller i testet. Man kan alltså undvika en del av slöseriet genom att inte stänga av skrivaren mellan utskrifterna – man kan istället låta den gå ner i strömsparläge. Bäst i test blev, precis som i förra testet, HP Photosmart 7510 e-All-in-One med 74 i samlat betyg. Strax därefter kom Epson med Xpression Premium XP-800 och på tredjeplats kom Lexmark OfficeEdge Pro4000.

Vinnare i det här testet

PC för Alla

Publicerad

PC för Alla har testat fyra multifunktionsskrivare under 1500 kronor som dessutom ger möjligheten att hantera dem via appar i mobilen. Hanteringen skiljer sig dock åt mellan de olika skrivarna – vissa appar ger större valmöjligheter och åtkomst till nödvändiga inställningar, medan andra är mer basala och fininställningar lyser med sin frånvaro. Tre av skrivarna i testet kan skriva ut hela webbsidor via apparna. Alla appar är gratis och finns för både Android och IOS. Bäst i test blev en skrivare från Canon – Pixma MG6350. Skrivaren är elegant, kompakt och tar sex bläckpatroner: en med svart pigmentbaserat bläck för text och svart, grå, cyan, magenta och gult för färgutskrifter. Den är utrustad med pekskärm och knappar som lyser för de funktioner som är relevanta. Det går att ha både vanligt papper och fotopapper samtidigt i skrivaren, i kassetter om 125 respektive 20 ark. Utskriftshastigheten är riktigt bra, snabbast i alla kategorier i startfältet. Det är heller inga fel på kvaliteten, även om textutskrifterna är något tunna och missar en del fina detaljer, vilket gör texten blek. Fotoutskrifterna är också riktigt bra med rikt omfång och fina detaljer, både i ljusa och mörka områden, och gråskalebilderna blir snyggt neutrala. Det är via appen Easy-photoprint som man kan göra utskrifter, skanna foton eller dokument och spara dem direkt i mobilen. Den saknar dock möjlighet att skriva ut webbsidor. På testets andraplats hamnade Epson Expression Premium XP-605. Skrivaren tar väldigt lite plats, den är minst i testet och den har plats för fem separata bläckpatroner: en för pigmentsvart, en för fotosvart och tre färgpatroner. Skrivaren är utrustad med en effektiv skanner, dubbelsidig utskriftsfunktion, trådlös anslutning och stöd för Android-enheter. Den har dubbla papperskassetter, en för 100 skrivark och en för 20 fotopapper. Den är inriktad på bra fotoutskrifter och man får bra foton med fina detaljer och klara, starka färger. Även text och grafik håller mycket god kvalitet, även om texten har lite väl mycket svärta. Utskriftshastigheten är bra, men inte lika snabb som Canons. Appen Iprint tillåter att man skriver ut direkt från mobil eller surfplatta. Man kan även skanna och spara direkt till mobilen, samt justera avancerade fininställningar som att välja olika skannerupplösningar och utskriftskvaliteter, ange antal kopior, sidintervall, dubbelsidig utskrift, samt kolla skrivarens status och bläcknivåer. Brother DCP-J725DW tog tredjeplats. Skrivaren är mångsidig, men långsam – den fungerar bra för allround-ändamål. Den skriver ut skarpa textsidor, skannar och kopierar med fullgod kvalitet, men gör inte lika skarpa kopior som Canons och Epsons. Skrivaren använder sig av fyra färger: en patron för svart och tre för färg. Utskriftshastigheten är långsammast i testet, både när det gäller textsidor och foton. Appen heter Iprint & Scan är enkel att ansluta till skrivaren via ett lokalt trådlöst nätverk och har många användningsmöjligheter. Man kan även skicka skannade bilder via e-post.

Vinnare i det här testet

Pricerunner

Publicerad

Pricerunner har låtit sin testpanel jämföra och betygsätta fyra mångsidiga multifunktionsskrivare. Bäst i test blev Canon Pixma MX925. Det är en relativt stor skrivare och det beror mesta dels på att Canon har tryckt in så många funktioner som möjligt i skrivaren. En nackdel är att materialvalet känns lite plastigt, men fördelarna väger upp det. Skrivaren är utrustad med en 3-tumsskärm som ger en bra överblick. Dess pappersfack rymmer 250 ark och den har ett automatiskt dokumenthantering som klarar av buntar på 35 ark. Skrivaren använder separata svarta patroner för text och färgbilder och resultaten för bägge delarna är riktigt bra. Canon Pixma MX925 klarar självklart av dubbelsidiga utskrifter. På andraplats i testet hamnade Epson Expression Premium XP-605. Det är en stilfull skrivare som fungerar lika bra hemma som på kontoret. Det går mycket smidigt att installera den – man klickar sig igenom en enkel guide på skrivarens display. Skrivaren har två pappersfack: det undre facket är för vanliga A4-papper och rymmer ungefär 100st och det övre facket rymmer 20 st fotopapper. När foton skrivs ut är skrivaren ovanligt tyst och även den här skrivaren ger möjlighet till dubbelsidiga utskrifter. HP Photosmart 6520, som hamnat på tredjeplats, har en pekskärm som gör skrivaren väldigt användarvänlig. Utskrifter av text får en bra kvalitet, men när foton skrivs ut är det mer påtagligt hur bra skrivaren är, speciellt på högglansigt papper. Det nedre facket på skrivaren rymmer 80 pappersark och det övre rymmer 20 fotopapper i vykortsformat. Photosmart 6520 passar bättre i hemmet än på kontoret.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har utvärderat olika bläckpatron/multifunktionsskrivare för att hitta den som är bäst. Deras test visar att man kan förlora flera hundralappar då bläck försvinner i skrivarens rengöringsprocess! HPs skrivare är den som slösar mest på bläckpatronerna. Skrivarens bläckpatroner kostar 696 kronor och utav dom pengar är det hela 550 kronor som försvinner i rengöringen! Det största slöseriet sker när man skriver ut text, men också vid utskrift av grafik försvinner massor av bläck. För att minska bläckspillningen kan man låta sin skrivare stå på emellan utskrifterna och istället låta den gå in i ett strömsparläge, eftersom många skrivare startar sin rengöringsprocess varje gång den sätts på. Det kostar dig ett par tior per år i elförbrukning men håller samtidigt nere förbrukningen av bläckpatroner. Råd och rön testar skrivarna grundligt och professionellt på oberoende laboratorium, samt att de köper skrivarna, precis som vi gör som konsumenter och tar därför inte emot några sponsrade produkter.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-tests testpanel har utvärderat 13 bläckpatron/multifunktionsskrivare 2013. Bäst i test är Canon Pixma MG6250 som är diskret, kompakt och har en riktigt snygg design. Den är lika snabb som den är tyst och man kan dessutom välja ett extra tystgående läge! Fotoutskrifterna är fantastiska och har mycket hög detaljrikedom med naturtrogna färger. Även textutskrifterna är imponerande. Med den här modellen kan man få dubbelsidiga utskrifter och man kan skriva ut det man vill via en smartphone eller surfplatta. Epsons skrivare stöder trådlös utskrift, via t.ex. dator, smartphone eller en surfplatta, med Epsons lättanvända app iPrint. Skrivaren levererar en utmärkt utskriftskvalité, med bra detaljrikedom och fina, kraftfulla färger. Man kan skriva ut i A3-format och utskriften sker tyst, likaså pappersinmatningen. Canon Pixma Pro är också en A3-skrivare för professionellt hemmabruk. Man får riktigt fina utskrifter med enorm detaljrikedom, samt att färgåtergivningen är kanonbra. Skrivaren är tystgående, väldigt snabb och har Wifi och Ethernet. Man kan alltså skriva ut trådlöst via smartphone, surfplatta eller dator. En nackdel är dock att Canons egna fotopapper relativt dyra.

Vinnare i det här testet

PC för alla

Publicerad

PC för alla har testat fyra bläckpatron/multifunktionsskrivare, där samtliga skrivare ger bra utskrift kvalité och har trådlös nätverksanslutning. Bläckstråletekniken har dessutom förbättrats betydligt på senare år. Bäst i test är Canon Pixma MG6250. Detta är en välutrustad skrivare, som har sitt stora fokus på fotoegenskaperna. Fördelarna är många med Canons skrivare. Den kan skriva ut dubbelsidiga dokument och man kan både vanligt papper och fotopapper i skrivaren samtidigt. Dess duplex-funktion väljer automatiskt rätt papper, så att du slipper risken för att få dubbelsidiga fotoutskrifter. Nackdelen med skrivaren är att den ibland kan dröja med att påbörja en utskrift då den behöver ”tänka till” först. Då låter skrivaren ganska högt, vilket kan vara ett irritationsmoment för många. Skrivaren ger en utmärkt kvalité på både textdokument och fotoutskrifter och dess skanner fungerar helt utan problem. Epsons skrivare, som hamnat på andraplats, är liten och tar inte alls mycket plats. Skrivaren är snabb och har en snygg design, samt att man får en mycket hög fotokvalité!

Vinnare i det här testet

Ljudochbild.se

Publicerad

På Ljudochbild.se har man testat 6 stycken multifunktionsskrivare och utsett Canon Pixma MG6250 som bäst i test. Skrivaren stöder utskrifter via Wi-Fi och Ethernet, samt med USB. Dess kontrollpanel är läcker och har en stor nedfällbar skärm och touchknappar. I skrivaren kan man använda tjockare fotopapper, men man kan dock inte ha fotopapper liggandes i skrivaren hela tiden. Epsons skrivare hamnar på andraplats, även om Canon och Epson turades om med att bli etta för sina fotoutskrifter. Frontpanelen är bra med en hyfsat stor skärm av bra kvalité och tydliga touchknappar. Det enda som inte var så bra med Epsons skrivare är att färgmatchningen vid kopiering inte var lika bra som Canons. Man kan dock inte klaga på den här multifunktionsskrivaren då den är riktigt snabb och ger en utmärkt kvalité på sina utskrifter.  Trea i testet är Canon Pixma MG3150. Den här modellen har ingen skärm, utan man sköter allt med knappar eller via datorn. Därmed blir det krångligare att hantera den här skrivaren och det gäller även dess installation. Förväntningarna av bildkvalitén var inte speciellt höga, men skrivaren imponerade med sina färgutskrifter.

Vinnare i det här testet

Kamerabild.se

Publicerad

På kamerabild.se har man testat 6 skrivare och den som ger mest valuta för pengarna, med tanke på kvalité, inköpspris och driftkostnad, är Epson R1900. Epsons skrivare ger bäst färgomfång(orange) och är i övrigt jämnbra, med en anpassad profil. Med den medföljande profilen blir dock den svartvita bilden lite mer ojämn i gråskalan, men är i övrigt bra där också. Skrivaren har två USB-portar som kopplas till datorn. Canons skrivare, Pixma Pro9500 Mark 2, blev en klar två i testet. Med anpassad profil har skrivaren lite sämre färgomgång i de orangea tonerna, men däremot något mer i de gröna. Den har en del mindre omfång även i de blå tonerna, i jämförelse med övriga skrivare. Med den medföljande profilen blir de kalla, blå tonerna till en varmare blå, då orangea toner finns med i bilden.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"