HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
olivoljor - Bäst i test

Test av olivoljor

11 ST PRODUKTER TESTADE

mat & dryck uppdaterad 16:e Januari, 2020, Baserad på 4 experttester.

Olivoljans historia sträcker sig långt bak i tiden. Israeliska arkeologer tror sig ha funnit bevis för att man producerade olivolja redan år 4500 f. Kr. Olivoljan alltid varit en av grundstenarna i medelhavsområdets matlagning och i den grekiska mytologin är olivoljan ständigt omnämnd. Även de egyptiska hieroglyferna, Koranen och Bibeln nämner olivolja vid upprepade tillfällen. Fördelen med olivolja förutom att den smakar bra är dess långa hållbarhet och möjligheten till lagring!

Den bästa olivolja skapas genom kallpressning. Med detta menas att olivoljan pressas fram av färska oliver vid en maximal temperatur av 30 grader och får då namnet extra jungfruolja (extra virgin oil). Extra jungfruolja produceras alltid vid första pressningen. Den andra pressningen ger istället jungfruolja (virgin oil) som kan användas till matlagning. Det finns en rad olika faktorer som påverkar olivoljans kvalité och smak. Exempel är klimat, jordmån och mognadsgrad vid skörden.

Olivolja framstår som ett ganska dyrt livsmedel, men ser man till hur många oliver det krävs för att framställa en liter olivolja så förstår man produktens prissättning. För en liter olivolja krävs hela 3600 stycken oliver!

Bäst i test: Itigo olivolja

Testresultat
Mångsidig Ekologisk God smak och doft
Lite dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Itigos Ekologiska Extra Virgin Olivolja. Den har en fräsch och rund smak som är både nötig och fyllig. Den passar utmärkt till att ringla över en sallad eller som grund till en majonnäs och lämnar en lätt smak av oliv efter sig om den används vid stekning. 

Visa hela texten
Ursprungsland:
Italien
Oliver:
Giarraffa, Nocellara Nostrana och Cerasuola.
Doft:
Färska oliver, nyklippt gräs, örter.
Smak:
Mjuk med lätt bitterhet och smak av mogna tomater, kronärtskockor och örter. Mandel och salvia i eftersmaken.
Näringsinnehåll:
Näringsvärde per 100 Gram energi 3385 Kilojoule energi 824 Kilokalori fett 91.5 Gram varav mättat fett 13.3 Gram kolhydrat 0 Gram varav sockerarter 0 Gram protein 0 Gram

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Inga abonnemangFri frakt över 750kr

Olivoljor - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat 19 olika extra virgine olivoljor i alla möjliga prisklasser, och bäst i test blev olivoljan Itigo. Det är en ekologisk olja med en rund, fyllig och lite nötig smak med ett milt avslut. Itigo passar särskilt bra att ringla över en god sallad eller som bas i majonnäs. Mest prisvärd, och näst bäst, anser testarna att Monini Classico är. Den har en mild men fyllig gräsdoft och en härlig fruktighet i smaken. God olja till ett relativt lågt pris! En annan riktigt prisvärd olivolja är den från Garant. Den doftar trevligt och har en mild smak med balanserad beska. Ger ett litet smaktillskott vid stekning!

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

SVT Plus har tillsammans med smakkonsulten Johan Blanche provsmakat fem olika olivoljor(extra jungru) i varierande prisklass. Man har även låtit 50 personer blindtestat olivoljorna ute på stan. Det visar sig att både allmänheten och smakkonsulten har samma vinnare, men i övrigt skiljer man sig åt.

Bäst i test enligt SVT Plus och Johan Blanche är Zeta Olio Extra Vergine Di Olivia, Azienda Guerrieri. Det kostar 288 kr/liter och är en fräsch olivolja med färsk doft. Zetas olivolja är gjord på tidigt skördade oliver och har en gräsig karaktär med inslag av färska örter.

Näst bäst är testets dyraste olivolja ColleruitA, Viola Umbria, Olio Extra Vergine Di Olivio. Denna dyrgrip kostar hela 498 kr/liter och för detta får du en olivolja som både är komplex och pepprig. Konsistensen är krämig och intensiv med en något dämpad doft. På tredjeplats hittar vi olivoljan Fontana Extra Virgin Olivolja Original som kostar 119 kr/liter. Den har en något anonym doft, men är len och fungerar bra som en standardolja.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Tidningen Råd & Rön har testat och betygsatt 10 stycken olika ekologiska olivoljor. En del av olivoljorna innehåller rester av giftiga bekämpningsmedel vilket överraskar med tanke på att de skall vara ekologiska. Livsmedelsverket får komma till tals i artikeln och tycker att det är anmärkningsvärt att de ekologiska olivoljorna innehåller bekämpningsmedel, även om det är små mängder. Eftersom man hittat bekämpningsmedel i de testade olivoljorna avspeglas detta i testets betygsättning. Uppvisar en olivolja olämpliga kemikalier får den ett sämre slutbetyg.

Den olivolja som hamnar allra högst upp i Råd & Röns test är Kung Markatta som imponerar med god smak och dessutom inte innehåller några skadliga kemikalier. Lukten och konsistensen är också angenäm, vilket bidrar till det höga betyget. Kung Markattas olivolja är inte billig, men absolut inte den dyraste i testet. Den kostar 170 kr/l, vilket kan jämföras med flera av konkurrenterna som ligger på dyra 400 kr/l.

Tvåa i Råd & Röns test är olivoljan från Monini. Den får inte inte alls så höga betyg som Kung Markatta, men är jämnbra över hela linjen. Smaken är pepprig och har viss beska. Doften är ren, fräsch och gräsig. Den olivolja som placerar sig på tredjeplats är Salvagno och är en av testets dyraste. Den kostar ca 250 kr/l. Olivoljan från Salvagno får hyggliga betyg och speciellt konsistensen imponerar. Smaken är balanserad och har lagom syra. Doften är tydligt gräsig.

Den olivoljan som hamnar allra längst ned i bottenträsket är Frantoi Cutrera. Orsaken till detta är att man hittat halter av insektsbekämpningsmedlet Klorpyrifos i olivoljan. I övrigt får denna olivolja höga betyg för smak, konsistens och lukt. Hade det inte varit för insektsbekämpningsmedlet så hade denna olivolja legat i topp. Men eftersom Råd & Rön har upptäckt giftiga kemikalier så kan Frantoi Cutrera inte få något annat än ett dåligt betyg.

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

Ica-kuriren har i ett test bedömt sju stycken olika olivoljor. De olivoljor som testats är jungfruoljor, extra virgin. Man konstaterar att skillnaderna inte var jättestora, men att kora en enhällig vinnare var inte svårt. Vid avsmakningen har man använt vitt bröd till olivoljan och smaktesterna har varit blindtester. Testet visar att de dyrare olivoljorna generellt får bättre betyg, men det finns undantag.

Testets klara vinnare är olivoljan Santandrea som får full pott. Santandrea har en bra balans och en behaglig arom. Smaken är lätt pepprig och har en viss strävhet. Lukten påminner om nyslagen äng och du kan använda den till dressing och grill. Några negativa egenskaper har man inte hittat och Santandrea får maximal poäng i ICA-Kurirens test.

Klar tvåa i Ica-Kurirens test är olivoljan från Zeta. Smaken är örtig, fint pepprig och samtidigt lite besk. Man kan använda Zetas olivolja till det mesta, men den passar ypperligt till stekning och grillning. Tre andra olivoljor som får bra betyg i testen är Fontana Original, Eldorado och Coop Classico. Eldorado är det klart bästa budgetalternativet och deras olivolja är betydligt billigare än övriga konkurrenter.

De två olivoljor som placerar sig sämst i Ica-Kurirens test är Hemköp och Ica. Hemköps olivolja är lätt gummidoftande och fruktig. Man kan använda den till dressing och bakning. Det som Ica-Kuriren inte gillar med Hemköps olivolja är att den är mesig och har en något ofräsch doft. Icas olivolja är gräsig och något besk. Den går att använda till stekning och grillning.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.