HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
pepparkakor - Bäst i test

Test av pepparkakor

12 ST PRODUKTER TESTADE

mat & dryck uppdaterad 3:e December, 2019, Baserad på 10 experttester.

Pepparkakor hör utan tvekan julen till – både doften och smaken väcker hos många härliga julminnen till liv. För den som inte orkar eller hinner baka egna finns det gott om färdigbakade alternativ!

Jag kan allt om pepparkakor – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Pepparkakor knaprade man på redan i antika Egypten för 4000 år sedan, då framförallt som en form av krigsproviant. Kakan hade god hållbarhet och kunde utan problem tas med på längre resor och erövringar. I Sverige nämns pepparkakan för första gången i mitten av 1400-talet, och troligen hittade kakan hit från Tyskland.

Man blir faktiskt snäll av pepparkakor!

Eller ja, förutsatt att grinigheten du dras med innan beror på magbesvär, det vill säga. Kryddorna i pepparkakor – kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika – är nämligen erkänt snälla mot magen. Långt innan den åts i juletider var det något av en hälsokaka. Det sägs att nunnor i Vadstena åt kakor för sina magbesvär redan på 1400-talet, och att unionskungen Hans blev ordinerad pepparkakor av sin läkare.

Men de innehåller ju inte peppar?!

Nej, de gör ju faktiskt inte det. Trots namnet är det kryddorna ingefära, kanel, kardemumma och kryddnejlika som står för smaken i den hårda lilla kakan. Varför den ändå kallas just pepparkaka finns det olika teorier om. Det finns bevarade gamla recept på pepparkakor där ”peppar” står som ingrediens, men huruvida det rör sig om faktisk peppar är svårt att svara på. På den här tiden gick flera olika smakstarka kryddor under benämningen peppar, så oavsett om det är peppar eller inte i degen är det inte konstigt att den kryddiga kakan fick just det namnet.

Lyxkaka

Alla exotiska kryddor i pepparkakan gjorde den till en riktig lyxvara! Det var något man enbart unnade sig vid riktigt festliga tillfällen, som till exempel till jul. Under 1800-talet spreds pepparkaksbaket som jultradition i Sverige, i alla fall inom de högre stånden, och på den vägen är det!

En fröjd för magen – och för ögat!

Det är inte helt ovanligt att pepparkakor pyntas med kristyr! Oavsett om du bakat dina pepparkakor själv eller köpt dem i affären är pepparkakspyntning en supermysig aktivitet att ägna sig åt med familj eller vänner, och det är inte svårt att fixa bra kristyr på egen hand!

Rör ihop 4 dl florsocker, 1 äggvita och 1 tsk ättikssprit eller citronsaft. Vispa med elvisp i någon minut tills den hårdnat något. Om du vill färga kristyren i olika färger pytsar du upp den i olika skålar och tillsätter färgerna i del olika skålarna. Fyll en spritspåse (eller en vanlig fryspåse) med kristyren och klipp ett litet, litet hål längst ner. Sedan är det bara att spritsa på! 

Pepparkakor med eller utan palmolja?

Den senaste tiden har det blivit allt mer omdebatterat kring innehållet av palmolja i olika livsmedelsprodukter. Problemet med palmolja är själva framställningen som innebär skövling av regnskog, men även innehållet av skadliga ämnen som bildas när man tar fram palmolja.

När det gäller pepparkakor innehåller flera sorter fortfarande palmolja. Vissa är dock märkta med hållbar palmolja som är certifierad/kravmärkt vilket är bra att kolla efter. Vi har i vår tabell tagit med informationen om produkten innehåller palmolja eller ej. Pepparkakor utan palmolja innehåller ofta en kombination av vegetabiliska fetter till exempel shea, kokosolja och rapsolja.

Källa Palmolja Pepparkakor: Äkta Vara

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Nyåkers Pepparkakor

Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Nyåkers Pepparkakor. De är bakade efter originalreceptet från 1952, på samma sätt som de alltid bakats hemma i Västerbotten. Kryddorna är väl avvägda och kakorna har en mycket fin sprödhet. Pepparkakorna är tunna, knapriga och mycket väl gräddade. Man får en god doft av farin, kola, ingefära och särskilt nejlika. Smaken är lagom söt! Nyåkers Pepparkakor har i flera år visat sig vara de godaste pepparkakorna, bland både vuxna och barn. Under 2017 började kakorna dessutom bakas utan palmolja! 

Visa hela texten
Innehållsförteckning:
Vetemjöl, socker, vegetabilisk olja (shea, kokos, raps), sirap, bakpulver (E500), nejlika, kanel, ingefära, salt, naturlig arom
Allergiinformation:
Innehåller gluten.
Utan palmolja:
Fria från:
Ägg, mjölkprotein, laktos, sojaprotein, sojalecitin, nötter/mandel

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Inga abonnemangFri frakt över 750kr

Vi rekommenderar också:

Nyåkers Pepparkakor Original

Innehållsförteckning:
Vetemjöl, socker, vegetabilisk olja (palm, raps, kokos), sirap, bakpulver (E500), nejlika, kanel, ingefära, emulgeringsmedel (E471), salt, arom.
Allergiinformation:
Innehåller gluten.
Utan palmolja:
Fria från:
Ägg, mjölkprotein, laktos, sojaprotein, sojalecitin, nötter/mandel
Visa alla specifikationerna

Änglamark Pepparkakor

Innehållsförteckning:
Vetemjöl*, socker*, vegetabiliskt fett* (palmolja*, raps*), sirap*, bakpulver (E 500 natriumkarbonat), nejlika*, kanel*, ingefära*, emulgeringsmedel (E 322 solroslecitin), naturlig arom, salt. *KRAV- ekologisk ingrediens.
Allergiinformation:
Innehåller gluten.
Utan palmolja:
Innehåller kravmärkt palmolja
Visa alla specifikationerna

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser

Annas Pepparkakor Original

Innehållsförteckning:
Vetemjöl, socker, vegetabiliska oljor (palm*, raps, kokos) sirap, salt, bakpulver (natriumbikarbonat), kanel, ingefära, kryddnejlika. *Hållbart producerad från certifierade odlare.
Allergiinformation:
Innehåller gluten, kan innehålla spår av mandel.
Utan palmolja:
Visa alla specifikationerna

Köp den till detta pris idag:

Klicka för pris
Handla onlineSmidiga hemleveranser

Ica Välkryddade Pepparkakor

Innehållsförteckning:
Vetemjöl, vegetabilisk olja (palm*, raps, kokosnöt), socker, sirap, vatten, bakpulver (E500), kanel, ingefära, nejlikor. *Hållbart producerad från certifierade odlare.
Allergiinformation:
Innehåller gluten, kan innehålla spår av mandel.
Utan palmolja:
Visa alla specifikationerna

Pepparkakor - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Glögg

UPPDATERAD 12:e December, 2019

Julmust

UPPDATERAD 11:e December, 2019

Julskinka

UPPDATERAD 3:e December, 2019

Julöl

UPPDATERAD 11:e December, 2018

Plastgranar

UPPDATERAD 20:e November, 2018

Experttester vi läst (10st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Mitt Kök

Publicerad

Kronans Cederpepparkakor blir bäst i test. Smaken är julig och kakorna har en knäckig känsla och smak. Av alla pepparkakor i testet är dessa tjockast men känns ändå hembakta. Det finns en lätt cituston i smaken vilket uppskattas av panelen. En solklar vinnare som även kommer i en fin plåtburk du kan spara. Testets andra- och tredjeplats är inte lika tydlig. Flera pepparkakssorter som hamnar högt på betyget 4 av 5. Dufvenkrooks tunna krispiga pepparkakor hamnar på andraplatsen. Pepparkakorna kommer i en lyxig plåtburk och smaken är smörig och kryddig. Även Kung Oscar är kryddiga på ett bra sätt och har en härlig konsistens och god smörig smak.

Vinnare i det här testet

Mitt Kök

Publicerad

Mitt Kök har testat pepparkakor, och startfältet är riktigt jämnt! Men bäst är i alla fall Gille Pepparkakor. Kakorna är riktigt fina och smakar fantastiskt gott! De smälter i munnen och har en härlig eftersmak. Tydliga och välbalanserade julkryddor!

På andra plats hamnade Nyåkers Pepparkakor Original. De har en trevlig, krispig konsistens. De ser lite handgjorda ut, vilket förstås känns trevligt. De har en välbalanserad smak och är knäckiga och lite sega på samma gång. De klassiska dofterna och smakerna hade fått komma fram lite mer, men allt som allt är det riktigt trevliga kakor!

Tredjeplatsen är delad, men vi på Test.se har efter analys och övervägning valt att lyfta fram Kvarnvingen Pepparkakor från Lidl. De ser lite brända ut, men smakar gott! De är härligt knäckiga och peppriga på ett juligt sätt. De är dock lite för intetsägande för att knipa ett högre betyg.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har testat 9 sorters pepparkakor, och det är Nyåkers Pepparkakor Original som plockar på sig testets enda 5-poängare. De är härligt tunna med bra bryt. Fint sockerglittriga med en välbalanserad sötma och sälta och en färsk ingefärston!

På andra plats i Icakurirens test ligger Kung Oscars välkryddade pepparkakor. De är tunna och doftar gott av ingefära och kryddnejlika. De har en mild smak, men upplevs inte som mesiga. Sötman kunde ha varit lite bättre balanserad.

Tredjeplatsen delas mellan flera olika pepparkakor, men vi på Test.se har valt att lyfta fram Änglamarks pepparkakor. De är vackert gyllenbruna och tunna med en härligt knäckig smak och viss nejlikadominans. De är söta med bra tryck i smaken, men är lite väl sega.

Vinnare i det här testet

Mitt kök

Publicerad

Expressens Mitt kök har testat 12 olika sorters pepparkakor, och en sort utmärkte sig särskilt!

Det är Nyåkers pepparkakor som ännu en gång kammar hem första plats i ett test! Kakorna beskrivs som tunna ”på ett bra sätt” och spröda. Kakorna smälter i munnen och är underbart goda!

Som självklar två i testet hamnade Änglamarks pepparkakor, trots att den också var något av en vattendelare. Smaken är en fullträff, men kakorna är aningen för tunna och spröda.

Därefter var det oerhört jämt i testet, och flera sorters pepparkakor delar på tredjeplatsen. Efter noggrann analys och övervägning har vi på Test.se har valt att lyfta fram Göteborgskex pepparkakor. Kakorna är ordentligt kryddade, vilket ger härlig doft och smak. Några i panelen ansåg att kakorna var för hårda och tjocka, men de var utan tvekan godkända!

Vinnare i det här testet

Mitt kök - Expressen

Publicerad

Mitt Kök – Expressen har blindtestat 10 pepparkakssorter lagom till jul, för att se vilka som är godast. Pepparkakor finns i många olika former bl.a. hjärtan, runda, stora och små, alla med ljuvlig doft av kanel, nejlika och ingefära. Bäst i test blev Nyåkers Pepparkakor som är tunna, fina kakor med bra krispighet. De känns inte degiga i munnen och har mycket smak av pepparkaka. Nyåkers uppfyllde alla kriterier en pepparkaka bör ha, tyckte panelen, med bra smak av nejlika, ingefära, kanel och lagom sötma. På andraplats i testet hamnade Annas Original pepparkakor. Det är en klassiker som föll panelen i smaken! De är spröda, så de nästan smälter i munnen, men förlorar ändå inte i krispighet. En något smörig smak åt de bättre hållet och inte för söta. De har en mild pepparkakskryddning som gör att man lätt kan äta för många av dem. Sist, men inte minst, hamnade Göteborgskex på tredjeplats och har en rejäl pepparkakssmak – ingen julfirare kan bli besviken. De smakar som klassiska pepparkakor med väl avvägd sötma, pepprighet och kryddighet. Bra och gott.

Vinnare i det här testet

Allas

Publicerad

Allas har smaktestat några av de vanligaste pepparkakorna på marknaden och har hittat ett par riktigt goda! Bäst i test blev Nyåkers runda kakor med fin färg. De är härligt tunna, spröda och har en klassisk, ganska mild och lite smörig pepparkakssmak. Nyåkers blev de flestas favorit i smaktestet och fick betyg 4,5 av 5 möjliga. ICAs Välkryddade Pepparkakor tog andraplats och har en fin färg, tydliga kryddpepparstänk och de ser lite hembakade ut! Konsistensen är spröd och knaprig. Här fanns en klassisk och mild pepparkakssmak, vilket var gott, men de kunde smakat lite mer! ICA fick en 4a i betyg. Kung Osvar Göteborgskex har en fin, brun färg och hamnade på tredjeplats. Pepparkakorna förmedlar lite av en industrikänsla och är ganska tjocka och knapriga. Smaken är mild och klassisk. 3,5 i betyg av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Expressen/Mitt Kök

Publicerad

Mitt Kök har testat fyra olika sorters klassiska pepparkakor och valt ut de allra bästa. Först på listan hamnade Annas Pepparkakor Original med 4 getingar. Pepparkakorna är de tunnaste och mest porösa, nästan så att de smälter lite i munnen. Det är visserligen en smaksak, huruvida det är positivt eller inte. Pepparkakorna smakar relativt sött och mycket mildare än exempelvis Nyåkers. Anna får dock ett litet minus för den löjligt svåröppnade plastförpackningen, men själva kakorna är det inget fel på. På testets andraplats hamnade Icas Välkryddade Pepparkakor. Dessa är något tjockare, men för den skull inte särskilt knaprig utan mer porös i konsistensen. De är relativt smöriga i smaken med en eftersmak som är något mer åt det brända hållet, men utan att det stör. Kakorna får dock minus gör att de inte alls smakar mer välkryddade, än de i testet som inte utger sig för att vara det. Men på det hela taget emellertid klart godkänd. På tredjeplats hamnade Kung Oscar Välkryddade Pepparkakor. Trots att förpackningen utlovar extra tunna pepparkakor, är Kung Oscars tjockast bland de testade sorterna. Den är så att säga mer rejäl än de andra, den faller sönder i bitar, snarare än att den blir till smet när den tuggas, vilket testpanelen tycker är trevligt. Att pepparkakorna skulle vara välkryddade märks knappt – den är mild men ändå god.

Vinnare i det här testet

GD.se

Publicerad

Även i år har Nyåkers Pepparkakor fått flest röster (42) i smaktesterna. Det var över 130 personer som deltog i testet, där de korade årets godaste pepparkaka. Deltagarna fick inte se vilka pepparkakor som de smakade på. Det var fem olika sorter som skulle testas och förutom Nyåkers, testades Göteborgskex Pepparkakor, Annas, Bodins och Arbrå Ångbageri. De två sistnämnda är, för i år, nya utmanare och efterfrågades faktiskt i förra årets test. Många tyckte att samtliga pepparkakor smakade likadant, men andra tyckte att det smakade väldigt olika. Till skillnad från förra årets test, var det i år Göteborgskex Pepparkakor (29 röster) som tog andraplats medan Annas hamnade (24 röster) på tredjeplats.

Vinnare i det här testet

GD.se

Publicerad

På GD.se kan man läsa ett test där läsarna fått betygsätta de pepparkakor som de tycker bäst om! Det var över 200 personer som kom och hjälpte till med smakproven, när Gefle Dagblad dukade upp ett provsmakningsbord i Valbo Köpcentrum på lördagen. Det var fem vanliga sorters pepparkakor som skulle testas. För att provsmakarna inte skulle kunna känna igen sin favoritkaka på formen, knäcktes alla kakorna ned i småbitar innan de lades upp i stora skålar.  Den pepparkaka som blev utsedd till allra godast med 81 röster, var Nyåkers Pepparkakor. Många trodde att detta var Annas kakor, men vad lätt det är att ta fel! Annas Pepparkakor hamnade nämligen på andraplats och fick 54 röster av 200. Strax efter med relativt likt antal röster hamnade Göteborgs Pepparkaksfigurer. De med minst röster, 24 respektive 20, var också de billigaste pepparkakorna i testet – Eldorado och Gille.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har smaktestat pepparkakor och utsett en kryddig klassiker till testvinnare. Nyåkers Pepparkakor var de som smakade bäst, med sin knaprigt lättbrutna konsistens och vuxet markanta kryddighet. Kakorna är tunna, runda, knapriga och väl gräddade. De ger en markerat kryddig doft av farin, kola, ingefära och särskilt nejlika. Nyåkers ger en lagom söt smak. Kung Oscar Välkryddade Pepparkakor hamnade på andraplats och är rund, lagom tjock med en jämn yta. De ger ifrån sig en klassisk doft av citrus med dröjande ingefärskrydda och nejlika. Smaken är tydlig, men ändå snäll. Knapriga och lättbrutna pepparkakor. På tredjeplatsen hamnade något mer barnvänliga pepparkakor. Annas Pepparkakor Original är ganska tunna med en nötig doft. De har en svag pepparkakskryddning och är mör, samt spröd. De har också en fräsch, god fettsmak. De var dock blomformiga, vilket resulterade i ojämnt gräddade uddar. De pepparkakor som fick lägst betyg var Coops Pepparkakor. De var vardagstjocka, lite skrovliga med en budgetkänsla. De doftar och smakar lätt härsket fett. De ger också ifrån sig en dammig mjölsmak tydligare än kryddningen, som är helt omärkbar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.