Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av pepparkakor

mat & dryck uppdaterad 29:e September, 2015, Baserad på 6 experttester.

Pepparkakor förknippas oftast med juletid och lucia. De är tunna, spröda kakor som får sin kryddiga smak av kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor. Det allra första dokumenterade pepparkaksätandet i Sverige daterar sig till 1300-talet, när nerskrivna kostnader för inköp av råvaror tydligt avger att man bakade pepparkakor till bröllopet år 1335 mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur. På den tiden bakades pepparkakorna ofta av nunnor och såldes som medicin för diverse åkommor på apoteken. En myt om pepparkakor som fortfarande lever kvar, är att man blir snäll om man äter dem! Pepparkakor återfinns i flera olika former och smaker, vilken som är godast är en smaksak. Det finns flera tillverkare som säljer sitt eget märke under jul. Pepparkakorna passar fint till julmusten eller glöggen!

Test.se rekommenderar

Nyåkers Pepparkakor  - bäst i test bland Pepparkakor 2017
Nyåkers Pepparkakor , bäst i test.

Nyåkers Pepparkakor - Vi på Test.se har valt att rekommendera Nyåkers Pepparkakor. De är bakade efter originalreceptet från år 1952. De bakas på samma sätt som de alltid gjort – hemma i Västerbotten. Kryddorna är väl avvägda och kakorna har en mycket fin sprödhet. Pepparkakorna är runda, tunna och knapriga. Mycket väl gräddade. Man får en god doft av farin, kola, ingefära och särskilt nejlika. Smaken är lagom söt! Nyåkers Pepparkakor har i flera år visat sig vara de godaste pepparkakorna, bland både vuxna och barn. Läs mer

Se pris Se pris

Pepparkakor - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Julskinka

UPPDATERAD 19:e December, 2016

Plastgranar

UPPDATERAD 22:e November, 2016

Julöl

UPPDATERAD 8:e December, 2015

Glögg

UPPDATERAD 1:a December, 2015

Julmust

UPPDATERAD 24:e September, 2014

Experttester vi läst (6st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Mitt kök - Expressen

Publicerad

Mitt Kök – Expressen har blindtestat 10 pepparkakssorter lagom till jul, för att se vilka som är godast. Pepparkakor finns i många olika former bl.a. hjärtan, runda, stora och små, alla med ljuvlig doft av kanel, nejlika och ingefära. Bäst i test blev Nyåkers Pepparkakor som är tunna, fina kakor med bra krispighet. De känns inte degiga i munnen och har mycket smak av pepparkaka. Nyåkers uppfyllde alla kriterier en pepparkaka bör ha, tyckte panelen, med bra smak av nejlika, ingefära, kanel och lagom sötma. På andraplats i testet hamnade Annas Original pepparkakor. Det är en klassiker som föll panelen i smaken! De är spröda, så de nästan smälter i munnen, men förlorar ändå inte i krispighet. En något smörig smak åt de bättre hållet och inte för söta. De har en mild pepparkakskryddning som gör att man lätt kan äta för många av dem. Sist, men inte minst, hamnade Göteborgskex på tredjeplats och har en rejäl pepparkakssmak – ingen julfirare kan bli besviken. De smakar som klassiska pepparkakor med väl avvägd sötma, pepprighet och kryddighet. Bra och gott.

Vinnare i det här testet

Allas

Publicerad

Allas har smaktestat några av de vanligaste pepparkakorna på marknaden och har hittat ett par riktigt goda! Bäst i test blev Nyåkers runda kakor med fin färg. De är härligt tunna, spröda och har en klassisk, ganska mild och lite smörig pepparkakssmak. Nyåkers blev de flestas favorit i smaktestet och fick betyg 4,5 av 5 möjliga. ICAs Välkryddade Pepparkakor tog andraplats och har en fin färg, tydliga kryddpepparstänk och de ser lite hembakade ut! Konsistensen är spröd och knaprig. Här fanns en klassisk och mild pepparkakssmak, vilket var gott, men de kunde smakat lite mer! ICA fick en 4a i betyg. Kung Osvar Göteborgskex har en fin, brun färg och hamnade på tredjeplats. Pepparkakorna förmedlar lite av en industrikänsla och är ganska tjocka och knapriga. Smaken är mild och klassisk. 3,5 i betyg av 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Expressen/Mitt Kök

Publicerad

Mitt Kök har testat fyra olika sorters klassiska pepparkakor och valt ut de allra bästa. Först på listan hamnade Annas Pepparkakor Original med 4 getingar. Pepparkakorna är de tunnaste och mest porösa, nästan så att de smälter lite i munnen. Det är visserligen en smaksak, huruvida det är positivt eller inte. Pepparkakorna smakar relativt sött och mycket mildare än exempelvis Nyåkers. Anna får dock ett litet minus för den löjligt svåröppnade plastförpackningen, men själva kakorna är det inget fel på. På testets andraplats hamnade Icas Välkryddade Pepparkakor. Dessa är något tjockare, men för den skull inte särskilt knaprig utan mer porös i konsistensen. De är relativt smöriga i smaken med en eftersmak som är något mer åt det brända hållet, men utan att det stör. Kakorna får dock minus gör att de inte alls smakar mer välkryddade, än de i testet som inte utger sig för att vara det. Men på det hela taget emellertid klart godkänd. På tredjeplats hamnade Kung Oscar Välkryddade Pepparkakor. Trots att förpackningen utlovar extra tunna pepparkakor, är Kung Oscars tjockast bland de testade sorterna. Den är så att säga mer rejäl än de andra, den faller sönder i bitar, snarare än att den blir till smet när den tuggas, vilket testpanelen tycker är trevligt. Att pepparkakorna skulle vara välkryddade märks knappt – den är mild men ändå god.

Vinnare i det här testet

GD.se

Publicerad

Även i år har Nyåkers Pepparkakor fått flest röster (42) i smaktesterna. Det var över 130 personer som deltog i testet, där de korade årets godaste pepparkaka. Deltagarna fick inte se vilka pepparkakor som de smakade på. Det var fem olika sorter som skulle testas och förutom Nyåkers, testades Göteborgskex Pepparkakor, Annas, Bodins och Arbrå Ångbageri. De två sistnämnda är, för i år, nya utmanare och efterfrågades faktiskt i förra årets test. Många tyckte att samtliga pepparkakor smakade likadant, men andra tyckte att det smakade väldigt olika. Till skillnad från förra årets test, var det i år Göteborgskex Pepparkakor (29 röster) som tog andraplats medan Annas hamnade (24 röster) på tredjeplats.

Vinnare i det här testet

GD.se

Publicerad

På GD.se kan man läsa ett test där läsarna fått betygsätta de pepparkakor som de tycker bäst om! Det var över 200 personer som kom och hjälpte till med smakproven, när Gefle Dagblad dukade upp ett provsmakningsbord i Valbo Köpcentrum på lördagen. Det var fem vanliga sorters pepparkakor som skulle testas. För att provsmakarna inte skulle kunna känna igen sin favoritkaka på formen, knäcktes alla kakorna ned i småbitar innan de lades upp i stora skålar.  Den pepparkaka som blev utsedd till allra godast med 81 röster, var Nyåkers Pepparkakor. Många trodde att detta var Annas kakor, men vad lätt det är att ta fel! Annas Pepparkakor hamnade nämligen på andraplats och fick 54 röster av 200. Strax efter med relativt likt antal röster hamnade Göteborgs Pepparkaksfigurer. De med minst röster, 24 respektive 20, var också de billigaste pepparkakorna i testet – Eldorado och Gille.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har smaktestat pepparkakor och utsett en kryddig klassiker till testvinnare. Nyåkers Pepparkakor var de som smakade bäst, med sin knaprigt lättbrutna konsistens och vuxet markanta kryddighet. Kakorna är tunna, runda, knapriga och väl gräddade. De ger en markerat kryddig doft av farin, kola, ingefära och särskilt nejlika. Nyåkers ger en lagom söt smak. Kung Oscar Välkryddade Pepparkakor hamnade på andraplats och är rund, lagom tjock med en jämn yta. De ger ifrån sig en klassisk doft av citrus med dröjande ingefärskrydda och nejlika. Smaken är tydlig, men ändå snäll. Knapriga och lättbrutna pepparkakor. På tredjeplatsen hamnade något mer barnvänliga pepparkakor. Annas Pepparkakor Original är ganska tunna med en nötig doft. De har en svag pepparkakskryddning och är mör, samt spröd. De har också en fräsch, god fettsmak. De var dock blomformiga, vilket resulterade i ojämnt gräddade uddar. De pepparkakor som fick lägst betyg var Coops Pepparkakor. De var vardagstjocka, lite skrovliga med en budgetkänsla. De doftar och smakar lätt härsket fett. De ger också ifrån sig en dammig mjölsmak tydligare än kryddningen, som är helt omärkbar.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"