HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av pesto

mat & dryck uppdaterad 30:e Juni, 2015, Baserad på 4 experttester.

Försäljningen av pesto är ständigt ökande och många konsumenter har upptäckt fördelarna med pesto som smaksättare till exempelvis pasta. Den gröna peston är en kryddröra bestående av färsk basilika, hackade pinjenötter, riven parmesanost, vitlök, salt och olivolja. Vissa pestoburkar använder sig av andra billigare nötter, annan ost och torkad basilika. Normalt sett krossar man ingredienserna i en mortel, men man kan även köra dem i en mixer eller matberedare. Pesto är enkelt att göra hemma, men om man inte orkar eller hinner med detta så finns det praktiska pestoburkar att köpa på närmaste matbutik.Om man jämför de tester som finns på pesto kan man se stora skillnaderna i både pris och kvalité. Ofta har inte priset något samband med kvaliteten och många av de billigare alternativen är minst lika bra som de dyrare. En god pesto skall ha en bra balans mellan basilika, ost och vitlök. Färgen skall vara mörkgrön och konsistensen grovhackad. Många av tillverkarna snålar med de dyrare ingredienserna. Exempelvis så används nästan aldrig olivolja, utan istället solrosolja eller andra vegetabiliska oljor. Pinjenötterna är ofta utbytta mot cashewnötter eller valnötter. Parmesanosten är utbytt mot billigare alternativ. Det lönar sig alltså att läsa pestons innehållsförteckning och provsmaka sig fram till sin favorit.

Test.se rekommenderar

Ridderheims Pesto Genovese - bäst i test bland Pesto 2020
Ridderheims Pesto Genovese, bäst i test.

Ridderheims Pesto Genovese - Vi på Test.se har valt att rekommendera Ridderheim Pesto Genovese. Det är en grön pesto från Italien tillverkad av örter, olivolja, parmesanost, pecorino och pinjenötter. Peston placerar sig bäst i senaste testet från Helsingborgs Dagblad där testpanelen tyckte att Ridderheim hade aptitligt utseende, lagom sälta och med tydliga smaker. Läs mer

Pesto - Bäst i test

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

HD.se

Publicerad

Pesto är bra att ha när man ska smaksätta pasta, sallader, lax eller kyckling. Helsing Dagblad har testat tolv olika pestoburkar som finns i våra stora matvaruhus. Några var riktigt goda, medan andra bara var urk på burk, tyckte testpanelen. De olika tillverkarna verkar vara överens om att peston ska smaka basilika, men därefter går meningarna isär. Man snålar med olivolja och pinjenötter och byter ut dem mot billigare alternativ. Man har problem med konsistensen och färgen. Ridderheims färska pesto var den som blev mest omtyckt av testpatrullen. Aptitligt utseende, lagom sälta och med tydliga smaker och uttalad vitlök. Det var annars den burk med minst uppgifter om innehåll förutom basilika, vitlök och parmesanost. Den ekologiska peston från Sacla föll inte testpanelen i smaken pga för mycket sälta och känslan av sand i munnen. Icas ekologiska klarade sig dock lite bättre. Men åsikterna gick isär om den gräsiga smaken. Bäst i test blev alltså Ridderheims Pesto, därefter Glen Strömberg Pesto All Genovese med synliga pinjenötter. Tredjeplats gick Zeta Casa Di Luca Pesto Alla Genovese som är grovmalt och ganska salt.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

I GP:s test har man bedömt sju stycken olika burkar med pesto. I testet serverades peston tillsammans med vatten, vitt bröd och pasta. Man smakade först av med endast pesto och vatten, för att sedan smaka igen med bröd och pasta. Sex stycken av pestoburkarna går att köpa i de vanliga matbutikerna, medan en pesto endast går att köpa i lösvikt hos Capris, Saluhallen(Göteborg)

Den pesto som får bäst betyg i GP:s test är Garant Pesto Genovese. Förutom att den är billigast i testet, så får den full pott, fem fyrar av fem möjliga. Garant har en perfekt balans mellan vitlök, parmesan, nötter och basilika. Doften är angenäm och den har en grov struktur. Tvåa i testet kommer Ridderheims Pesto Genovese som imponerar med en frisk doft och en fräsch smak. Konsistensen är betydligt mer finkornigare än testvinnaren. Tredjeplatsen går till Fontanas pesto med basilika. De positiva med Fontanas pesto är att den är bra mixad, har fräsch smak och har hög syra med frisk basilika. Två negativa egenskaper hos Fontana är att den innehåller för lite salt och har en torr konsistens.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Tidningen Råd & Rön har smakat och testat 12 stycken olika pesto på burk. Prisskillnaderna är mycket stora och de billigaste kostar 90 kr/kilo, medan de dyraste kostar hela 480 kr/kilo. Priset har ofta inget samband med erhållen kvalité och bara för att du köper den dyraste peston betyder det inte att du får den bästa peston. I Råd & Röns test visar det sig att den dyraste peston är den näst sämsta kvalitetsmässigt.

Enligt Råd & Rön skall en bra pesto ha en smakfull balans mellan vitlök, ost och basilika. Konsistensen bör vara grovhackad och färgen skall ha en mörkgrön färg. Dessutom skall den vara lagom saltad, så att inte smakerna av nötter, ost och basilika försvinner. Den pesto som passar bäst in på denna beskrivning är Zeta Pesto alla Genovese och placerar sig allra högst upp i Råd & Röns test. Den får beröm för sina fina balans mellan pinjenötter, ost, vitlök och basilika. Även den grovmalna konsistensen får pluspoäng av Råd & Rön.

De två pestoburkar som får sämst betyg och hamnar längst ned på Råd & Röns lista är Barilla och Kung Markatta. Barillas pesto har en gulgrön färg, en seg konsistens och är oaptitlig. Basilikasmaken lyser med sin frånvaro och man har lyckats tillsätta en procent(!) extra jungfruolja, vilket Råd & Rön anser vara löjligt lite. Kung Markattas pesto är inte bättre med sin syntetiska doft och smak. Basilikasmaken är svag och vitlökssmaken alltför kraftig.

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

Ica-Kuriren har testat sex stycken olika märken av pesto på burk. Tidningen konstaterar att det är stora kvalitetsskillnader mellan de olika märkena när det gäller smak. Några av tillverkarna får absoluta bottenbetyg och är på gränsen till oätbara. Bara två märken får bra betyg och ingen av de sex pestoburkarna får maxbetyg.

Den pesto som klarar sig bäst i testet är Zetas Pesto alla Genovese. Färgen är fint olivgrön och peston har angenäm basilikadoft. Smaken är fint balanserad av ost och basilika, men kunde kanske ha haft lite mer pinjekaraktär för att få maxbetyg. Näst bäst i Ica-Kurirens pestotest är Coops pesto som nästan är lika bra som testvinnaren. Denna pesto har en bra basilikadoft och en god, homogen ostsmak. Färgen är olivgrön och peston är bra blandad. Nackdelen med Coops pesto är att den är aningen oljig.

De två sämsta pestoburkarna kommer från Jamie Oliver och Barilla. Jamie Olivers pesto smakar hö(!) och är full av askorbinsyra och mjölksyra, som gör att den känns sur och stickig. Barillas pesto får det sämsta betyget man kan få hos Ica-Kuriren, ett överkryssat hjärta. Den välkända pastaproducenten levererar en pesto med slemmig konsistens och med helt avsaknad av basilikasmak. Förutom dessa mindre smickrande omdömen doftar och smakar peston bagerijäst, vilken inte direkt förhöjer kvalitetskänslan.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"