HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av rödvin box

mat & dryck uppdaterad 5:e Augusti, 2015, Baserad på 9 experttester.

Det röda vinet finns i många olika stilar och smaker. Länder och druvsorter varierar, men i regel är rödvin alltid gjort på de blåa druvorna. I vissa undantagsfall finns gröna druvor med i processen. En viktig skillnad mellan rött och vitt vin är tidpunkten för pressning. När man skall framställa rött vin sker denna pressning efter druvornas jäsning. För vita viner gäller motsatt förhållande, druvorna pressas innan jäsning.Enligt statistik är 60 % av Systembolagets vinförsäljning förpackat på box, vilket innebär att många vinproducenter och leverantörer är extra intresserade av att sälja vin på detta format. Att hitta ett bra rödvin bland alla boxar är inte helt lätt, därför har vi samlat ihop tre av de färskaste testerna av just rödvin på box.

Test.se rekommenderar

Casas Patronales Carmenère Sauvignon Syrah 2013(nr 2130) - bäst i test bland Rödvin Box 2020
Casas Patronales Carmenère Sauvignon Syrah 2013(nr 2130), bäst i test.

Casas Patronales Carmenère Sauvignon Syrah 2013(nr 2130) - Vi på Test.se har valt att rekommendera det chilenska vinet Casas Patronales Carmenère Sauvignon Syrah 2013. Detta rödvin har en mörk, blålila färg och erbjuder en fruktig smak med inslag av mörka bär, viol, lakrits och kaffe. Servera gärna det tillsammans med grillade rätter av fläsk-, nöt- eller lammkött. Vinet har ett mycket förmånligt pris och för 179 kr får du ett kvalitetsvin som fungerar till det mesta. Vi kan inte annat än rekommendera detta mycket goda vin!

Rödvin Box - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Alkoholfria viner

UPPDATERAD 3:e Maj, 2018

Rosévin Box

UPPDATERAD 21:e Juni, 2017

Vitt Vin Box

UPPDATERAD 5:e Augusti, 2015

Viner

UPPDATERAD 17:e April, 2014

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Tidningen Aftonbladet har testat sommarens bästa vinboxar och hittar flera guldkorn i Systembolagets stora utbud. Två rödvinsboxar får högsta rekommendation och fem starka utmanare finns bakom.
Bäst i test blir vinerna Roodeberg och Barone Ricasoli Formulae. Betyget blir 5 plus av 5 möjliga. Aftonbladet har inte gjort någon inbördes ranking, vilket innebär att vi sätter den billigaste först. Därmed blir Barone Ricasoli Formulae från Italien det bästa vinet. För 249 kr får du ett ypperligt vin som är kryddigt. Du känner smaker av fat, rosmarin, nejlika, mörka körsbär och vanilj. Perfekt att servera till lamm och nötkött!
Sydafrikanska Roodeberg kostar 259 kr och innehåller en välsmakande blandning av cabernet sauvignon, merlot och shiraz. Vinet är fruktigt och rökigt med inslag körsbär, choklad, lakrits och örter. Allt är väldigt välbalanserat och Roodeberg är definitivt ett av Systembolagets bästa lådviner.
Fem boxar delar på tredjeplatsen; Masi Modello delle Venezie(Italien), Foot of Africa Shiraz Viognier(Sydafrika), Te Kairanga Pinot Noir(Nya Zeeland), Jacobs Creek Barossa Reserve Shiraz(Australien) och Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet(Australien). Samtliga dessa får betyget 4/5 och klart billigast om man går efter literpris är Foot of Africa Shiraz Viognier. Därmed blir den boxen bästa budgetalternativet. Foot of Africa kostar 199 kr för 3 liter.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressens expert på viner Gunilla Hultgren Karell har kikat närmare på de bästa och mest prisvärda vinerna på box. I denna artikel tänker vi koncentrera oss på rödvin på box. Gunilla har valt ut de tre bästa som passar till sommarens buffémat.

Bäst i test enligt Expressens vinexpert blir australienska Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet 2014(nr 6942). Detta generösa och fruktiga vin har inslag av vinbär, björnbär, mynta och vanilj. Rawson’s rödvin passar utmärkt till grillad mat och bör serveras vid 16-18 grader. Priset är 249 kr för en 3-litersbox. Betyget blir 5/5.

Två rödviner delar på andraplatsen. Först ut är portugisiska Ramos Reserva 2013(nr 6139). Vinet är kryddigt och fruktigt med inslag av mörka bär, örter och lakrits. Serveras lämpligen till fläsk- och lammkött samt sallader. Du får betala 229 kr för 3 liter. För dig som är intresserad av en lite mindre box är Te Kairanga Pinot Noir 2013(nr 6254) ett bra val. Denna rödvinbox är på 1,5 liter och kostar 189 kr. Vinet är kryddigt och har inslag ingefära, jordgubbar, körsbär och örter. Serveras vid 16 grader till ljust kött och grönsaksspett.

Vinnare i det här testet

Allt om Mat

Publicerad

Allt om Mat har i aprilnumret för 2015 testat alla ekologiska viner som finns i Systembolagets sortiment. Röda viner, vita viner, roséviner, mousserande viner, starkvin och även vinboxar. Den sistnämnda kategorin tänkte vi kika närmare på. I denna artikel börjar vi med de bästa röda vinboxarna. Allt om Mat har placerat vinerna i betygskalekategorierna ”Fynd”, ”Mer än prisvärt”, ”Prisvärt” och ”Ej prisvärt”.
Bäst bland rödvinsboxarna är italienaren Tommolo 2013, 3000 ml. Detta bäriga vin får betyget ”Mer än prisvärt” och smaken har inslag av fat, körsbär, choklad och vanilj. Passar utmärkt till lamm och nötkött. Priset ligger på överkomliga 209 kr för en 3-litersbox.
Näst bäst är det chilenska vinet Qué Pasa? Smaken är fruktig och kryddig med inslag av svarta vinbär, örter och vanilj. Serveras vid 16-18 grader till lamm och mörkt. Betyget blir ”Mer än prisvärt” och priset är 239 kr.
På tredjeplats hittar vi Gosa Monastrell 2013 som är ett spanskt vin med en billig prislapp. För 189 kr får du ett bärigt vin som passar utmärkt till ljust kött. Gosa har inslag av skogsbär, lakrits och örter. Betyget blir ”Prisvärt”.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tillsammans med vinexperten Mischa Billing utsett julens bästa vinboxar. De flesta av dessa är röda viner, men det finns också ett antal vita viner som får bra betyg. I denna artikel kommer vi dock att kika på de röda vinerna. Fem av dessa får Aftonbladets högsta betyg, 5 plus av 5 möjliga.
Först ut är smaksensationen Ramos Reserva 2013(nr 6139). Detta portugisiska rödvin har en fruktig smak med inslag av mörka bär, lakrits, fat och mustiga kryddor. Serveras lämpligen till julskinkan, men fungerar även bra till nöt- och lammkött. Priset ligger på 225 kr för en trelitersbox.
Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet(nr 6942) är en fullpoängare från Australien. Detta fruktiga och smakrika vin är perfekt till julens varma rätter och passar även bra till långkok. Vinet smakar intensivt av björnbär, svarta vinbär, mynta och choklad. Vinboxen kostar 249 kr på närmaste systembolag.
Portugal gör många goda viner just nu och Cigarra Reserva Touriga Nacional(nr 79220) är inget undantag. Detta mycket prisvärda rödvin passar utmärkt till ugnsgrillad kalkon, men även väl till lamm- och nötkött. Cigarra Reserva är ett fylligt vin med inslag av plommon, lakrits och kryddor.
Två andra rödviner som får fullpott av Aftonbladet är Koopmanskloot Shiraz Cabernet Sauvignon 2013(nr 3135) och Côtes-du-Rhône Reserve 2012(nr 6018) Det förstnämnda vinet är smakrikt och passar ypperligt till skinka, sylta och julkorvar. Det franska Côtes-du-Rhône fungerar istället bättre till exempelvis plommonspäckad fläskkarré och har fin smak av blåbär, björnbär och örter.

Vinnare i det här testet

Arbetarbladet

Publicerad

Vinexperten Sune Liljevall har antagit sig uppgiften att testa alla röda vinboxar på Systembolaget. Han har valt ut de tio bästa och mest prisvärda boxarna. Han konstaterar samtidigt att många vinproducenter tillsätter socker, ofta alldeles i onödan. Sune Liljevall varnar för tre odrickbara vinboxar. Dessa är Castillo de Gredos, The Big Zin Zinfandel Old Wines och svenskbekantingen Morberg Collection Pers Lilla Röda Tempranillo.
Vi har valt ut de tre billigaste vinboxarna bland de tio. Först ut är Il Conte Primitivo Negroamaro 2012. Detta italienska vin från Apulien är fruktigt med inslag av körsbär, blåbär, fat, vanilj och lakrits. Fungerar perfekt till grillad fläskfilé eller lammfilé. Serveras vid cirka 18 grader. Priset ligger på 175 kr för en 3-litersbox.
Killawarra Shiraz Cabernet Sauvignon 2013 är en härlig australiensare med frisk bärig smak. Man kan känna inslag av svarta vinbär, lakrits, björnbär och eukalyptus. Passar utmärkt till ljust kött och bör serveras vid 14-16 grader. Killawarra har ett pris på 199 kr för 3 liter vin.
Klassikern Mauro Primitivo 2013 har funnits med sedan boxintroduktionen på 1990-talet och är fortfarande en av de mest prisvärda boxarna. Detta mustiga vin är mycket fruktigt och har inslag av mörka bär, plommon, fat och vanilj. Innehåller förhållandevis lite socker, vilket är positivt. Mauro Primitivo fungerar till det mesta, men företrädesvis till fläsk- och lammkött. Priset ligger på knappt 200 kr för 3 liter.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har gjort grovjobbet och testat igenom 150 boxar av röda och vita viner. Denna artikel belyser endast de röda vinerna. Nästan varje månad kommer nya rekommendationer, men vi har valt att koncentrera oss på det senaste testet från 24 maj 2014. 10 st röda boxar får toppbetyget 5 fyrar av 5 möjliga. Vi har valt ut tre av dessa med årgång 2013:

Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet 2013(nr 6942) är ett australienskt rödvin som har en mörk, blåröd färg och erbjuder en mycket fruktig smak med inslag björnbär, mynta och choklad. GP bedömer denna box som södra halvklotets bästa för kött. Bör serveras vid 16-18 grader och gärna till grillade kötträtter.

Hidden Rock Petit Verdot Cabernet Sauvignon 2013(nr 12174) är ytterligare en australiensare som får toppbetyg av GP. Vinet innehåller 75 % petit verdot och 25 % cabernet sauvignon. Hidden Rock gör inte mycket väsen av sig, med GP anser att vinet har trevlig syra och bärighet. Passar perfekt till rätter med mycket grönsaker och gärna grillade rätter av lamm- och fläskkött.

Casas Patronales Carmenère Sauvignon Syrah 2013(nr 2130) är ett mycket prisvärt vin från Chile. Priset är endast 179 kr för en trelitersbox. För dessa väl investerade pengar får du ett vin som uppvisar personlighet och en mycket fruktig och örtig smak med inslag av mörka bär och lakrits. Servera gärna detta till grillfesten där lamm-, nöt-, och fläskkött finns på bordet.

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

Ica-Kurirens sommelier Charlotte Sjögren har i ett gigantisk test smakat och utvärderat 146 st boxviner, både röda, rosé och vita. I denna artikel tänkte vi koncentrera oss på vad hon tyckte om de röda vinerna. Sex boxar har fått högsta betyg 5 hjärtan av 5 möjliga. Dessa viner kommer från Australien, Italien(2 st), Nya Zeeland, Portugal och USA. Priserna varierar från 187 kr upp till 269 kr för en box på 3 liter. Boxen Te Kairanga Pinot Noir 2012(Nya Zeeland) kommer i en 1 1/2-litersförpackning och kostar 187 kr, så denna box är dyrast om man går efter literpriset.

Ica-Kuriren har inte rangordnat dessa sex fullpoängare så vi har helt enkelt valt ut de tre billigaste vinboxarna. Allra billigast är ett vin från Australien, Chill Out Smooth and Soft Cabernet Sauvignon 2013(nr 6873). Det kostar drygt 180 kr och för dessa väl investerade slantar får du ett mjukt och lent vin med smak av lakrits, körsbär och skogsbär. Chill Out passar till det mesta och fungerar även som sällskapsdryck.

Cigara Reserva Shiraz Touriga Nacional 2013(nr 79220) är ett imponerande vin från Portugal. Smaken är fruktig med inslag av choklad, cederträ, lakrits och exotiska kryddor. Vinet serveras förslagsvis vid 16-18 grader och passar perfekt till grillat lamm- eller nötkött. Cline Zinfandel 2012(nr. 6687) är ett vin från USA som kommer i en 3-litersbox och kostar 235 kr. Detta vin fungerar mycket bra till vegetarisk mat och grillat. Smaken är frisk och fruktig med inslag av skogshallon, tranbär, lakrits och vanilj.

Vinnare i det här testet

Vinbanken

Publicerad

Vinbankens expert Anders Röttorp har testats sig igenom Systembolagets alla boxar. Många boxar håller inte måttet, men det finns även ett stort urval av högklassiga rödviner. Röttorp börjar artikeln med att konstatera att många importörer och producenter har börjat smyga in allt mer socker i vinerna. Detta är en trend han inte tycker om och detta avspeglar sig i testet. Hans rekommendationer gäller endast torra röda viner och inte de söta varianterna.

Det bästa röda boxvinet enligt Vinbankens Anders Röttorp är portugisiska Vila Santa Reserva 2012(nr 12507) som kostar 275 kr på Systembolaget. För att vara en box är detta generellt sett ett ganska dyrt vin, men för detta pris får du ett vin som har stor komplexitet och längd. Smaken är kryddig och fruktig med inslag av körsbär, björnbär, choklad och vanilj.

Vill du inte lägga 275 kr på en box finns ett alldeles ypperligt alternativ i boxen Casas Patronales Carmenère Sauvignon Syrah 2013(nr 2130) som är betydligt billigare med sina 179 kr. Den fruktiga box passar perfekt till grillrätter och har smak av färska örter, mörka bär och lakrits. Två andra boxar som får rekommendationer är portugisiska Ramos Reserva 2012(nr 6139) och Mulderbosch Syrah Cinsault Heritage Blend 2012(nr 71538)

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har tagit hjälp av vinexperten Gunilla Hultgren Karell för att utse tre riktigt bra rödvinsboxar. Boxarna skall inte vara för dyra och de skall finnas tillgängliga på närmaste Systembolag. Gunilla Hultgren Karell rekommenderar att hälla upp boxvinet i en karaff för att lufta det och på så vis få bättre smak. Kolla också tappningsdatumet(skall ej vara äldre en ett halvår) och se till att förvara den öppnade boxen svalt.

Periquita Reserva 2011(nr 2560) från Portugal är testets enda fullpoängare. Vinboxen får 5 getingar av 5 möjliga. Detta vin passar ypperligt till grillat lamm- eller nötkött och smaken är kryddigt fruktig med inslag plommon, körsbär, vanilj och choklad. Periquita Reserva ligger i den övre prisklassen och kostar 265 kr för 3 liter.

Två boxviner som får näst högsta betyg är sydafrikanska Koopmanskloof Shiraz Cabernet Sauvignon 2013(nr 3155) och franska Côtes-du-Rhône Reserve 2012(nr 6018). Den förstnämnda är ett Fairtrade-vin som har smak av svarta vinbär, björnbär och rostat kaffe. Vinet kostar 225 kr för 3 liter. Det sistnämnda är ett kryddigt vin som passar perfekt till grillat fläsk- och lammkött. Smaken har inslag av mörka frukter, lakrits och viol. För 249 kr får du detta välsmakande vin på en trelitersbox.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"