HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av rosévin box

mat & dryck uppdaterad 21:e Juni, 2017, Baserad på 9 experttester.

Rosévinet har på senare år fått ett rejält uppsving och idag är det ljusröda vinet populärare än någonsin. I takt med den ökade populariteten har utbudet ökad kraftigt på Systembolaget och idag kan du välja bland en uppsjö av olika vinmärken. Nu för tiden dricker man inte enbart roséviner under de varma sommarmånaderna utan året om. Rosé passar till en rad olika maträtter och kan vara ett bra val till kallskuret, bufféer och sallader.Rosévinet kommer från blå druvor och har fått färg av dess skal. Fruktköttet är däremot färglöst och man låter de mosade druvorna få jäsa tillsammans med skal under tillverkning. Värme och alkohol löser ut färgen och när vinet fått lagom färg lyfts skalen ur jästanken. Sedan får vinet jäsa klart utan det bortplockade skalet.Rosévin på box är ett prisvärt alternativ som passar perfekt på större bjudningar. De allra bästa rosévinerna finns på flaska, men det finns många bra alternativ bland lådvinerna. Vi har samlat ihop 3 st rykande färska tester som bedömer just rosévin på box. Kanske du hittar en blivande favorit bland dem?

Test.se rekommenderar

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé - bäst i test bland Rosévin Box 2020
Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé, bäst i test.

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé - Vi på Test.se har valt att rekommendera Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé. Detta är ett mycket prisvärt vin från Sydafrika som placerar sig bra i så gott som alla tester; trea i Vinbankens test (20/5-17), etta i Allehandas test(12/6-15) etta i Aftonbladets test(29/4-14), etta i Expressens tester(3/6-15, 24/4-14) och trea i Arbetarbladets test(29/5-14). Det är ett ungt, friskt vin med inslag av hallon och vinbär. Man kan ha det till exempelvis fisk och skaldjur eller nykokt pasta. Det kostar 245 kr på Systembolaget för en box på 3 liter.

Rosévin Box - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Alkoholfria viner

UPPDATERAD 3:e Maj, 2018

Rödvin Box

UPPDATERAD 5:e Augusti, 2015

Vitt Vin Box

UPPDATERAD 5:e Augusti, 2015

Viner

UPPDATERAD 17:e April, 2014

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Vinbanken

Publicerad

Vinbanken har såhär inför sommaren testat och betygsatt alla roséviner. De anser att årets trend är tydlig och går i två riktningar: dels åt ett sött och drickvänligt håll som passar extra bra till sommarens mingel och sena sällskapskvällar, och dels åt det torrare hållet som funkar bättre till mat och för dem som inte är så förtjusta i sötare viner. I Vinbankens topp tre hittar vi först det argentinska Cameleon Malbec Cabernet Rosé som med sin torra, medelfylliga smak av frukt och röda bär passar utmärkt till både mat och prat! På andra plats ligger den chileanska Adobe Rosé. Adobe har även den en torr och medelfyllig smak av frukt och röda bär. Den har en välbalanserad syra och passar särskilt bra till minglet. På tredje plats hittar vi det sydafrikanska Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé, som får en härlig liten sötma från smaken av jordgubbar tillsammans med frukt och andra röda bär. En hint av apelsin ger den det där lilla extra. Funkar fint både till middagen och till samkvämet efteråt!

Vinnare i det här testet

Allt om Mat

Publicerad

Allt om Mat har utfört årets största test av vinboxar(137 st!) och i denna artikel tänker vi koncentrera oss på rosévinerna. De två vinboxarna som delar på förstaplatsen är välbekanta om man följt årets och fjolårets samlade tester på Test.se. Tredjeplatsen innehas däremot av en ny bekantskap, en riktigt bra fransos.
Två vinboxar får betyget ”Fynd” och de är Puycheric Syrah Rosé 2014(nr 2209) och Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2014(nr 74050). Den förstnämnda kommer från Frankrike och ger väldigt mycket vin för pengarna. Frisk och bärig smak med inslag av hallon, körsbär, smultron och blodapelsin. Perfekt till sommarbuffén. Fungerar till kyckling, fisk och sallader. Priset ligger på överkomliga 199 kr för 3 liter.
Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2014 är ett sydafrikanskt vin med bärig smak. Man kan känna smak av svarta vinbär, hallon och granatäpple. Vinet gör inte bort sig till exempelvis grillad fisk och örtsallad. Serveras med fördel vid 8 grader och boxen går på 235 välinvesterade kronor!
Så till nykomlingen på topplistan, Côtes de Provence Rosé Pierre & Paul. Denna läckra fransos har smakinslag av röda vinbär, örter, hallon och citrusfrukter. Passar utmärkt som sällskapsvin, men också till fisk- och kycklingrätter. Denna box är på 2 liter och priset ligger på anständiga 199 kr. Allt om Mat ger betyget ”Mer än prisvärt”.

Vinnare i det här testet

Allehanda

Publicerad

Allehanda har tagit hjälp av vinexperten Sune Liljevall för att utse de bästa vinboxarna på Systembolaget. Liljevall har testat samtliga 150 vinboxar och utsett de bästa i varje kategori. I denna text tänker vi kika närmare på de bästa roséboxarna. På köpet får vi även en ”icke-rekommendation” på sämsta rosévin.

Bästa rosévin på box blir Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2014. Det är enda vin som får utmärkelsen ”Fynd” av Sune Liljevall. Sydafrikanska Mulderbosch är ett fräscht, bärigt vin med inslag av hallon, svarta vinbär, granatäpple och blodapelsin. Passar utmärkt som sällskapssvin, men även till kyckling och fisk. Serveras lämpligen vid 8 grader. Mulderbosch vinbox kostar 235 kr för 3 liter.

Övriga roséboxar som får utmärkelsen ”Bra Roséköp” är bland annat chilenska Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon Merlot 2015 och franska Puycheric Syrah Rosé 2014. Båda dessa två viner är prisvärda. Sämst bland rosévinerna är amerikanska HandCraft White Zinfandel Rosé 2013. Det smakar oangenämt av gummi, plast och skämda frukter! Ingen höjdare alltså enligt Sune Liljevall.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har tillsammans med vinexperten Gunilla Hultgren Karell provsmakat de bästa rosévinerna på box. De som befinner sig på topp 3 är inga obekanta viner. Alla är prisvärda, brukar få högt betyg av vinexperter och fungerar utmärkt till sommarens bufféer.
På delad förstaplats hamnar Mulderbosch Rosé 2014(nr 74050) och Puycheric Syrah Rosé 2014(nr 2209). Den förstnämnda boxen kommer från Sydafrika och har en bärig smak med inslag av svarta vinbär, äpplen, hallon och blodapelsin. Serveras vid 8 grader och passar till grillad fisk, kyckling och buffémat. Priset ligger på 235 kr för en 3-litersbox.
Franska Puycheric Syrah Rosé är ett friskt och bärigt rosévin med pigg smak av blodapelsin och röda bär. Fungerar perfekt till fisk, kyckling och sallader. Boxen kostar 199 kr och innehåller 3 liter. Trea blir chilenska Casas Patronales Rosé 2015(nr 6896). Detta unga och friska vin passar bra till fisk och sallader. Priset är överkomligt, 189 kr för 3 liter.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tillsammans med vinexperten Mischa Billing utsett de bästa rosévinerna. I denna artikel kommer vi att koncentrera oss på de bästa rosévinboxarna. Om du istället är intresserad av de bästa rosévinflaskorna skall du kika närmare på Aftonbladets artikel på deras testsida. Säsongen för rosévin börjar när vårvärmen kliver in. Rosévinet blir alltmer populärt och i år beräknas svenskarna hälla i sig 16 miljoner liter av denna välsmakande dryck. Om du skall servera rosévin är det viktigt att vinet är kylskåpskallt och sedan förvaras vid en temperatur på 10-12 grader.

Aftonbladets favorit bland boxarna är Coteaux d’Aix en Provence Gassier(nr 2237). Det är ett friskt och bärigt vin med inslag av smultron, röda vinbär, vattenmelon och blodapelsinskal. Vinet serveras med fördel till mat som fisk, sallader, pasta eller kyckling. Vinboxen är på 3 liter och kostar 259 kr på närmaste systembolag. Betyget blir 5 plus av 5 möjliga.

Fyra boxar delar på andraplatsen med betyget 4/5. Först ut av dessa är Puycheric Syrah Rosé. Detta vin hamnar ofta högt upp i topplistor. Orsaken till detta är dess fina smak och låga pris. Perfekt som sällskapsvin. De Bortoli dB Rosé är ett australienskt vin med smak av jordgubbar och hallon. Passar fint till fisk, lamm och kyckling.

Adobe Rosé är en härlig chilenare som fungerar utmärkt till tapas, korvar och ostar. Avslutningsvis har vi en gammal favorit som hänger i. Mulderbosch Cabernet Sauvignon är liksom Puycheric ett vin som alltid får höga betyg. Vinet är friskt och har en bärig smak av granatäpple, hallon och svarta vinbär. Passar till det mesta, men särskilt bra till stekt fisk och kyckling.

Vinnare i det här testet

Arbetarbladet

Publicerad

Arbetarbladet har i ett gigantiskt test provsmakat 150 roséviner. De flesta av dessa är vin på flaska, men man har även gått igenom lådvinerna. Rosévinet är populärare än någonsin och försäljningen ökar i hela världen, inte bara i Sverige. Rosé passar bra till bufféer, sallader, kallskuret och grillad kyckling. Innehåller rosévinet lite sötma så fungerar det också bra till kryddstark, asiatisk mat.

Det bästa rosévinerna hittar man på flaska, men det finns en hel del guldkorn bland boxarna också. Arbetarbladet har inte gett något omfattande skriftligt omdöme på de bästa rosévinerna på box, men man har valt att rekommendera fem utav dem. Puycheric Syrah Rosé 2013(2209) och Les Fumées Blanches Rosé 2013(22138) är två franska roséviner som får toppbetyg. Båda anses vara fynd och är de bästa valen om du vill ha prisvärda roséviner till en liten penning. Tre andra roséviner på box som får bra betyg är Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2013(74050), Lindemans Rosé 2013(6499) och Girasol Rosado 2013(2250)

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

Tidningen Ica-Kuriren har tillsammans med sommelieren Charlotte Sjögran provsmakat och betygsatt 146 st boxviner. I denna artikel kollar vi närmare på boxarna med rosévin och vi hittar en fullpoängare. De tre boxviner som får bäst betyg kommer från länderna Frankrike, Spanien och Italien. Alla dessa kommer i en 3-litersbox och priserna varierar från 179 kr till 209 kr.

Allra bäst är det franska vinet Puycheric Syrah Rosé 2013(nr 2209) som får betyget 5 hjärtan av 5 möjliga. Vinet är mycket prisvärt och boxen kostar 179 kr, vilket får anses vara ett fynd. Puycheric är ett friskt vin med inslag av röda bär och apelsin. Detta rosévin fungerar bra till fisk- och kycklingrätter, bufféer och som sällskapsdryck.

Girasol Rosado 2012(nr 2250) kommer från Spanien och kostar 189 kr för en 3-litersbox. Smaken är torr och bärig med inslag av hallon, jordgubbar och apelsin. Girasol Rosado består av tre olika druvor; Cabernet Sauvignon(65 %), Tempranillo(20 %) och Garnacha(15 %). Vinet fungerar väl till fisk- och skaldjur, kyckling och sallader. Bör serveras vid cirka 8 grader och slutbetyget blir 4 hjärtan av 5 möjliga.

Det italienska vinet Poggio Rosato Toscana 2013(nr 2089) är en trevlig bekantskap och imponerar med ungdomlig smak av hallon, blodapelsin och örter. Vinet kostar 209 kr för 3 liter och passar perfekt till grönsaker, lax och sallader. Poggio Rosato Toscana får liksom Girasol Rosado betyget 4 hjärtan och 5 möjliga.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har i ett färskt test provsmakat på vårens roséviner och utsett de allra bästa. Tidningen konstaterar att rosévinets popularitet är här för att stanna. Om 20 år kommer vi enligt en framtidsprognos dricka mer och mer rosévin. Aftonbladet ger några korta tips hur man skall förvara och servera rosévin. Vinet skall serveras kylskåpskallt och sedan förvaras runt 10-12 grader. Om vinet är något mörkare i färgen går det att förvara det några grader varmare, men aldrig mer än 14-15 grader.

Tre lådviner får Aftonbladets högsta betyg 5 plus av 5 möjliga. Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé(74050) är ett välsmakande vin från Sydafrika som passar perfekt till nykokt pasta. Det är ungt och friskt med inslag av hallon och vinbär. René Barbier Rosado(2751) kommer från Spanien och bjuder på smak av både smultron och hallon. René Barbiers vin är friskt och passar alldeles ypperligt till korvar, ostar och spansk tapas. Puycheric Syrah Rosé(2209) är ett franskt rosévin som smakar körsbär och hallon. Detta vin serveras med fördel som apertif.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har tillsammans med vinexperten Gunilla Hultgren Karell testat sig igenom årets boxar av rosévin. Utgångspunkten har varit att hitta goda viner för en bra penning, med andra ord skall det vara hög kvalitet för lite pengar. Man har framförallt koncentrerat sig på de lådviner som finns i din närmaste systembutik.

Gunilla Hultgren Karell ger ett antal smarta råd: 1) Kolla upp datumet på vinet(tappningsdatum får inte vara äldre än ett halvår) 2) För att få ett godare vin är det en bra idé att lufta vinet innan servering genom att hälla upp det i en karaff. 3) Den öppnade boxen skall förvaras svalt och den skall inte ligga öppnad längre än två veckor.

Två viner får samma höga betyg av Expressens vinexpert. Det är Poggio Rosato Toscana 2013(2089) och Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 2013(74050). Det förstnämnda är ett rosévin från Italien som passar perfekt till grillad kyckling och har toner av örter, citrusfrukter och körsbär. Det sistanämnda Mulderbosch är ett vin från Sydafrika som man förslagsvis kan ha till lax och skaldjur. Vinet har frikostiga drag av örter och vinbär med frisk syra.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"