Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av sous vide-maskiner

6 ST PRODUKTER TESTADE

hem & hushåll uppdaterad 13:e Februari, 2018, Baserad på 3 experttester.

Att tillaga mat sous vide (franska för ”under vakuum”) är inget nytt påfund, utan har använts i storkök och på restauranger sedan 70-talet. På senare tid har tekniken även hittat in hos hemmakocken!

Jag kan allt om sous vide-maskiner – klicka här för att komma direkt till testvinnarna!

Att tillaga mat sous vide innebär att det som ska lagas först vakuumförpackas och sedan tillagas i jämnt tempererat vatten. Sous vide-maskinen ser till att vattnet håller rätt temperatur, och på så sätt tillagas maten med ett perfekt resultat – varje gång. Eller, ja, sådan är i alla fall tanken; inte alla maskiner håller måttet. Vi har samlat tester av sous vide-maskiner så att du enkelt ska kunna välja bland de bästa!

Med eller utan eget vattenbad

Det finns två olika sorters sous vide-maskiner: maskiner med eget vattenkärl och fristående cirkulatorer som du fäster på ett lämpligt kärl du har hemma, till exempel en kastrull. Båda sorterna har alla förutsättningar för att ge ett riktigt bra resultat; ställ bara in den temperatur du vill att maten ska tillagas i och förbered den, sedan är det bara att lägga den i vattnet och vänta på ett saftigt och mumsigt resultat! 

Mångsidig apparat med fäbless för kött

Det går att laga så gott som allt sous vide, men särskilt bra resultat får du om du lagar kött. Vill du ha ett rosa, saftigt kött ställer du in sous vide-maskinen på rätt temperatur och låter det ligga i vattnet länge (hur länge beror på storleken på köttet)! När köttet är klart kommer det ha samma temperatur rakt igenom, till skillnad från när du lagar det i ugn, då köttet oundvikligen kommer vara varmare närmare ytan än i mitten. Vattnet överstiger aldrig den temperatur du vill ha på köttet, vilket innebär att det inte kan överstekas, och eftersom det förslutits ordentligt i en påse finns alla safter och smaker kvar i köttet. Viktigt att komma ihåg är dock att den här sortens matlagning inte ger någon stekyta, vilket innebär att maten kommer se aningen tråkig ut när du plockar upp den ur vattnet. Men det är lätt fixat – hetta upp en stekpanna ordentligt och låt maten gå ett snabbt varv i pannan så är stekytan fixad!

Variera i oändlighet

Tillaga maten som den är, eller kör med en marinad i påsen. Tänk bara på att inte krydda för mycket: smaken blir mer koncentrerad när den tillagas sous vide än den blir när den tillagas i ugn eller stekpanna, eftersom ingen smak rinner ur det som tillagas.

Storleken avgörande i ditt val

Alla sous vide-maskiner, med eller utan vattenbad, kommer ge dig saftigt tillagad mat. Det du behöver ta ställning till innan du bestämmer dig för vad du vill ha är framförallt hur mycket plats du har i ditt kök. Maskinerna med vattenbad kräver en hel del plats, medan en fristående cirkulator enkelt kan stuvas undan i ett skåp eller en låda. De flesta sous vide-maskiner fungerar mer eller mindre likadant, men vissa funktioner och egenskaper kan skilja dem åt. Somliga har timer, vissa av vattenbadstyperna har en praktisk tapp att tömma vattnet genom och displayerna kan vara olika utformade. Alla varianter har sina för- och nackdelar, så fundera över vad du uppskattar och har nytta av!

Glöm inte vakuumförpackaren!

Observera att det är väldigt ovanligt att sous vide-maskiner säljs med vakuumförpackare som tillbehör! En sådan måste du med andra ord också skaffa dig om du vill laga mat på det här sättet. Det går att tillaga mat i vanliga zip lock-påsar, men då finns en risk för läckage. Sänk försiktigt ner påsen i det varma vattnet och låt det trycka ut så mycket luft som möjligt innan du försluter den för bästa resultat!

Bäst i test: OBH Nordica 7948 Precision

OBH Nordicas Precision rymmer 9 liter vatten och har en kapacitet för 3 kilo kött. Knapparna på den tydliga displayen gör det enkelt att ställa in önskad temperatur och tid, om timerfunktion önskas (det går utmärkt att tillaga mat även utan att aktivera timern)! Med hjälp av en smart korg i metall som placeras i vattnet är det lätt att få upp maten igen när den är klar, och vattenbadet töms smidigt med hjälp av en tappkran på maskinens baksida.

OBH Nordica 7948 Precision håller vattentemperaturen jämn under hela tillagningstiden och ger ett utmärkt resultat oavsett vad som tillagas. Den är enkel att manövrera, låter inte överdrivet mycket och relativt energisnål.

Specifikationer


Testresultat:
Taenk.dk 2017,    Råd & Rön 2017
Typ:
Med vattenbad
Vattenvolym, max:
9 l
Råvarukapacitet, max:
3 kg
Timerfunktion:
Vikt:
5,2 kg
Mått:
H28 x B31 x D36 cm
Sladdlängd:
120 cm
Angiven effekt:
2 000 W
Funktioner och egenskaper:
Tapp för vattentömning på baksidan
Stilren, Hög effekt, Lättanvänd
Stor och tung

Bästa budgetalternativ: Melissa Sous Vide

För den med mindre utrymme för extravaganser i budgeten vill vi på Test.se rekommendera Melissa Sous Vide, en maskin med eget vattenbad som kan plockas hem för under 1000-lappen. Maskinen har en vattenkapacitet på 6 liter, vilket är lägre än de flesta andra maskiner, men det räcker ändå för att laga mat till uppemot fyra personer.

Maten tillagas jämnt och fint i Melissa Sous Vide, och den tydliga displayen gör den enkel att använda och läsa av. Den har timerfunktion och ett genomskinligt lock som gör det enkelt att ha god uppsikt över det som tillagas.

Specifikationer


Testresultat:
Taenk.dk 2017,    Råd & Rön 2017
Typ:
Med vattenbad
Vattenvolym, max:
6 l
Timerfunktion:
Vikt:
3,3 kg
Mått:
H21 x B41 x D28 cm
Sladdlängd:
92 cm
Angiven effekt:
520 W
Prisvärd, Tydlig display, Genomskinligt lock
Något liten

Sous vide-maskiner - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Klikk.no

Publicerad

Den norska sajten Klikk.no har låtit två kockar testa sex olika sous vide-maskiner av cirkulatortyp, vilket innebär att de inte har ett eget vattenbad utan placeras i en kastrull eller annat vattenkärl du har sedan innan. Alla maskinerna fick jobba med 10 liter vatten, och alla fick sin förmåga testad genom att tillaga kyckling och morötter.

Som nummer 1 i Klikk.no:s test ligger Sansaire Sous Vide. Den har en stor display och är både smart och enkel att använda. Den fästes enkelt med en klämma i en kastrull eller annat kärl och kan stå upprätt när den förvaras (och tar på så sätt inte mer plats än en termos). Dessutom är den prisvärd: i skrivande stund ligger priset runt 1 500 kronor! Maskinens enda egentliga nackdel är att den tar aningen lång tid på sig för att komma upp i temperaturer över 60 grader.

Som nummer två i testet hittar vi Steba Sous Vide Cooker Professional, en stor och rektangulär modell med enkel design. Displayen är tydlig och överskådlig, och maskinen är användarvänlig. Den kommer snabbt upp i rätt temperatur, men det krävs en rätt stor behållare för att få plats med den robusta maskinen. Tyvärr säger den heller inte till när den uppnått rätt temperatur.

På tredje plats ligger OBH Nordica Immersion Sous Vide Cooker, som även den är stor och rektangulär. Precis som Stebas modell behöver du en stor behållare. Displayen är tydlig, men knapparna lämnar lite att önska. Den kommer snabbt upp i temperatur, men sagda temperatur är inte alltid helt exakt. Plus i kanten för en smart hållare att fästa påsen med maten i!

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Det danska Forbrugerrådet Taenk har testat 10 olika sous vide-maskiner, och det är rätt jämnt i toppen!

Bäst i test hos Taenk.dk är OBH Nordica 7948 Precision. Den har ett eget vattenbad och håller temperaturen stabil under hela tillagningstiden. Både kött och grönsaker tillagas till perfektion, och med sina 2 000 watt är det testets starkaste maskin; men så är den också rätt stor och otymplig med sina 5,3 kg.

Nästa maskin som presenteras är även det en modell med eget vattenbad: Melissa 16310170. Melissas sous vide-maskin är en av de billigaste i testet, och den är extremt prisvärd! Den tillagar maten jämnt och fint, men har bara en kapacitet på 6 liter (jämfört med testvinnarens 9 liter), och användningen kan därmed bli något begränsad.

Som nummer tre presenteras Anova Precision Cooker, en sous vide-maskin av cirkulationsmodell. Den är ungefär lika stor som en stavmixer, och tar därmed väldigt mycket mindre plats än de två tidigare nämnda maskinerna. Den klarar av att värma upp strax över 20 liter vatten, och tillagningen sker sedan jämnt.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat tio olika sous vide-maskiner; fem med eget vattenbad och fem av cirkulationstyp. Alla maskinerna fick höga betyg vid tillagning av kött, men för lax och grönsaker var resultatet mer varierande.

Allra högst betyg har OBH Nordica 7948 Precision, en maskin med eget vattenbad, fått. Den kammar hem toppresultat för tillagningen av rot- och grönsaksmix, och varken köttet eller laxen ligger långt efter. Maskinen är enkel att montera och komma igång med, men svårare att rengöra och förvara.

På andra plats i Råd & Röns test ligger en sous vide-maskin av cirkulatortyp: Anova Wifi Precision Cooker. Allra bäst är den här modellen på lax, men den får höga betyg även i de andra tillagningsmomenten. Trots en något bristfällig manual är maskinen enkel att komma igång med, och tack vare sin stavmixerliknande utforning är den enkel att förvara. Som en liten bonus kommer den dessutom med en mobilapp, som gör det enkelt för dig att hålla koll på temperatur och tid direkt i telefonen.

Tätt efter Anovas sous vide-maskin ligger Melissa Sous Vide, en maskin med eget vattenbad. Den håller inte riktigt lika stabil temperatur som de två maskinerna ovan, men är ändå klart godkänd. Den tillagar kött och rot- och grönsaksmixen riktigt bra, men lyckas inte riktigt lika bra med laxen. Med en prislapp på under 1 000-lappen har Råd & Rön valt att utse Melissas maskin till ”bra köp”!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"