HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av sportbehåar

kläder & skor uppdaterad 18:e Augusti, 2016, Baserad på 4 experttester.

En bra sportbehå är lika viktig som bra och bekväma träningsskor, särskilt om under intensiv träning som t.ex. löpning. Behån ska sitta relativt tajt, men samtidigt får den inte göra ont, skava eller ge röda märken på kroppen. Därför är det viktigt att känna på detaljer som knäppen, lappar och sömmar. Testa den gärna lite genom att hoppa och känn efter så att behån sitter bra och ger bra stöd åt brösten. Sportbehån bör också ha bra ventilationsförmåga och leda bort svett. Vad som är en bra sportbehå är dock högst individuellt och den måste sitta perfekt från början. Det är också viktigt att byta ut en sportbehå med jämna mellanrum!

Test.se rekommenderar

Casall Heroic Sports Bra - bäst i test bland Sportbehåar 2019
Casall Heroic Sports Bra, bäst i test.

Casall Heroic Sports Bra - Här på Test.se har vi valt att rekommendera Heroic Sports Bra från Casall (som tidigare hette High Performance Sports Bra). Casalls sport behåar får ofta höga testresultat och upplevs också ofta som bekväm och stödgivande av olika kvinnor. Heroic Sports Bra har en tredimensionell kup-struktur som kommer att skydda och hålla dina bröst på plats under all sorts högintensiv aktivitet. Axelbanden är vadderade och justerbara för optimal passform. Heroic har även en mycket god fukttransport, vilket minskar nedkylningseffekten. Sportbehån ger extremt bra stöd för alla med kupstorlekar mellan B och G. Läs mer

Sportbehåar - Bäst i test

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

VLT Nyhetsbyrån

Publicerad

Löpning och annan högintensiv träning kräver en sportbehå som håller måttet. Den ska vara både bekväm och ge ett bra stöd. Man har testat sex sportbehåar för större byst, anpassade för medel- och högintensiv träning. Resultatet visar att många modeller håller hög nivå. Ingen av behåarna gav ska eller kändes obehagliga när de blev fuktiga. Däremot varierade det hur bra stödet upplevdes och hur enkla de är att ta på och av. Bäst i test blir Casalls modell Heroic Sports Bra som har en avskalad design, men verkligen gör vad det ska. Den känns skön att ha på sig och ger brösten ett mycket bra stöd. Den sitter stabilt på kroppen med lagom stumt tyg och går att reglera både vid axelbanden och med två knäppningar i ryggen. Däremot är den ganska knepig att ta på sig. Shock Absorber tar andraplats med en behå som är i mångt och mycket identisk med vinnaren med några få detaljer som skiljer och ett högre pris. På tredjeplats hamnar Adidas Supernova X BH som smiter åt bra runt kroppen och ger bra stöd. Här finns ett luftgenomsläpp i rygg och vid axlar, men den trycker något just vid axlarna. Även denna modell är något svår att ta på och av.

Vinnare i det här testet

SVT Plus

Publicerad

Plus har testat tre modeller av sportbehåar i samma prisklass, som sägs vara bra vid högintensiv träning, exempelvis när man springer. De testar hur behåarna klarar tvätt, hur bra materialet ventilerar och hur bekväma de faktiskt är att träna i. Eftersom träningskläder ska tvättas ofta är det viktigt att de håller formen och inte krymper. Kajsa Nilsson, forskningsingenjör vid Mittuniversitet i Östersund, gör tre markeringar på varje plagg för att mäta resultatet: på resårbandet nedanför bysten, i höjdled mellan brösten och på axelbanden. Sedan räknas eventuell krympning ihop på de tre mätställena till en totalsiffra. Plaggen får tvättas i 40 grader, tio gånger och även torkas där efter. Champions behå ska enligt tvättråd tvättas för hand, men Plus valde ändå att tvätta den tillsammans med de andra. Stay In Place vinner första deltestet, som fortfarane var hel. Anmärkningarna: den krympte 1,1 cm och trycket i loggan hade släppt. Casall fick sämst betyg då den både krympte och gick sönder. Andra deltestet gäller ventilation och även här vinner Stay In Place som släpper igenom klart mest luft. Casall blir återigen sämst och släpper igenom minst luft och Champion behåller sin mittenplacering. I sista deltestet var det endast testpanelen som fick betygsätta behåarna och man var inte överens! Två av tre kvinnor valde Champion som favorit. Den höll brösten på rätt plats och gav fri rörlighet för armarna. Den sista valde Casall för den höll också bysten på plats och var helt enkelt skön att ha på sig. Vad gäller komfort blev alltså Stay In Place sämst placerad för att den upplevs ha för lite stöd och stabilitet. Trots att Stay In Place vann båda labbtesten, är det ändå komfort som väger tyngst vilket resulterade i att Champion W Shape Too Bra blev utsedd till bäst i test.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

En bra sportbehå är lika viktig i gymmet som träningsskorna. På GP Konsuments uppdrag har Testfakta jämfört sex modeller och det visar sig att skillnaderna i komfort är större än skillnaderna i kvalitet. Den viktigaste faktorn för en bra sportbehå är att den sitter bekvämt och är skön att ha på sig. Behån ska sitta ganska tajt, men samtidigt får den inte göra ont, skava eller ge röda märken och i jämförelsen blev också panelens omdömen kring passform och komfort avgörande för slutresultatet. Testvinnaren Casall har inte bäst materialegenskaper, men däremot sitter den överlägset skönast. Här finns inga sömmar som skaver, axelbanden sitter skönt och behån ger bra stöd under träningspasset. En annan viktig egenskap en sportbehå ska ha är att materialet ska gå tillbaka och inte få bestående töjningar efter träningspasset, annars riskerar behån som sitter perfekt första gången att bli större och slappare ju mer man använder den och får försämrat stöd. Inte ens Casall och Champion går tillbaka helt och hållet under töjningstestet. Vad gäller förmågan att andas och leda bort svett är den billigaste behån bäst, nämligen H&M Sportbh. Resultatet blir alltså att Casall Multisports Bra blir testvinnare, tack vare dess komfortegenskaper. Därefter placerar sig Champion som tvåa och Stay In Place som trea.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

”Bra stöd och bekväm, men sportbehån krymper. Trots att den är bäst i test får den inte högst betyg. Den ultimata sportbehån finns helt enkelt inte”, skriver Icakuriren i sitt test. Icakuriren har låtit Textil & Läderlaboratoriet i Stockholm testa egenskaperna hos tio sportbehåar under 500 kronor, som alla ska klara av att hålla brösten på plats under joggingturen. Mest krymper den billigaste behån från H&M efter tvättning – en hel storlek! Nästan lika mycket krymper Röhnisch, men också Casall krymper efter tvätt så att man märker det. Efter samtliga testmoment var resultatet inte lätt att tolka. Ingen behå får högsta betyg. Sitter behån inte bra och ger bysten stöd, spelar det heller ingen roll att den håller formen och inte färgar av sig. Därför är det Casall som blir bäst i test, trots att den krymper lite mer än den borde. Därefter kommer Stay In Place Seamless Bra som ger bra passform, är skön och som håller bysten på plats. Tredjeplats gick till Nike W Shape Bra som också ger bra passform och håller bysten på plats. Den transporterar även bort fukten riktigt bra.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"