HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av sporthörlurar

elektronik uppdaterad 20:e September, 2018, Baserad på 12 experttester.

Att kunna bära med sig sin favoritmusik under ett träningspass är ett måste för många. Då är det bra att skaffa sig ett par hörlurar som tål både fukt och stötar - så kallade sporthörlurar. Men det finns många tillverkare och modeller på marknaden och vilken hörlur man ska välja är inte alltid helt lätt. Man bör därför fråga sig vad man vill att hörluren ska klara av och vilka funktioner man vill ha. Vissa modeller har en volymkontroll på sladden och andra modeller har ingen sladd alls. Vissa går att tvätta under rinnande vatten, medan man med andra modeller bör undvika det. Ljudkvaliteten kan också variera rejält bland modellerna. En sporthörlur bör inte stänga ute omgivning helt och hållet, speciellt inte om man tränar utomhus.

Test.se rekommenderar

Jaybird Freedom 2 - bäst i test bland Sporthörlurar 2018
Jaybird Freedom 2, bäst i test.

Jaybird Freedom 2 - Vi på Test.se har valt att rekommendera Jaybird Freedom 2! Sporthörlurarna har en fantastisk ljudbild som kan justeras efter dina önskemål i en tillhörande app. Tack vare de rätt stora silikonvingarna sitter hörlurarna stadigt och bekvämt.

Sporthörlurar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Hörlurar, in ear

UPPDATERAD 26:e Juli, 2018

Hörlurar, over ear

UPPDATERAD 25:e Juli, 2018

Experttester vi läst (12st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

M3 Sveriges Prylsajt

Publicerad

M3 Sveriges Prylsajt har uppdaterat sitt test av sporthörlurar, och två lurar har fått 9 av 10 i betyg och delar därmed på förstaplatsen: Jaybird X3 och Jabra Halo Smart.

Jaybird X3 är tredje generationens sporthörlurar från Jaybird, och de har bara blivit bättre och bättre. Jaybirds karakteristiska silikonvingar ser till att lurarna sitter kvar i öronen, och det kommer med både proppar och vingar i flera olika storlekar och utföranden för att du ska kunna hitta det som passar just dig. Genom att koppla ihop lurarna med Jaybirds ljudapp My Sound går det att få till ett makalöst bra ljud! Även utan appen är ljudet riktigt bra, men för bästa möjliga ljudupplevelse rekommenderas appen varmt. 


Jabra Halo Smart är enligt tillverkaren inte ett par dedikerade träningshrlurar, men deras egenskaper gör ändå att de kan placeras i den kategorin. De har riktigt hög kvalitetskänsla och är försedda med en flexibel båge som vilar bak i nacken. Bågen avlastar öronsnäckorna och hjälper dem stanna kvar i öronen. Ljudet är brett och dynamiskt med en bas som sticker ut. Batteritiden är dessutom riktigt bra!

Det var flera hörlurar som slogs om tredjeplatsen, men efter noggrann analys av testresultatet har vi på Test.se valt att lyfta fram JBL Reflect Mini BT. Det är ett par väldigt lätta hörlurar som sitter bra i öronen. De har en ren och välbalanserad ljudbild, men basen kunde ha varit djupare. Kabeln som löper mellan lurarna är reflekterande, vilket förstås är en praktisk detalj om du ofta tränar utomhus om kvällarna.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat 6 trådlösa träningshörlurar, och Bäst i test-titeln har de gett till Jaybird Freedom 2! Jaybird fick rätt mycket kritik för sina första Freedom-lurar, kritik som de nu har tagit till sig av! Lurarna har lysande ljudkvalitet, särskilt om du tar hjälp av den tillhörande appen för att ställa in det precis som du vill ha det. Passformen är bra, mycket tack vare silikonvingarna som har gjorts större sen förra modellen.

Titeln "Särskilt rekommenderad" har sporthörlurarna Fitbit Flyer blivit tilldelad. Det är ett par snygga och stilrena proppar som låter dig välja själv om du vill ha en bygel i örat eller inte. Ljudet är strålande, och du kan välja mellan två olika ljudlägen: ett som höjer basnivån och ett som ger en mer balanserad ljudbild.

Plantronics BackBeat FIT 305 har utsetts till "Bästa köp". Kabeln är omgiven av tyg och känns väldigt lätt om nacken. Silikonpropparna sitter fast i öronen med hjälp av en ögla, och trots att de till att börja med känns lite lösa sitter de riktigt bra. Fjärrkontrollen som sitter på sladden är i största laget, så löpning med lurarna kan bli något obekvämt. De har ett välbalanserat ljud med fina detaljer i både diskanten och mellanregistret, och har en bra bas.

Vinnare i det här testet

M3 Sveriges Prylsajt

Publicerad

Trådlösa hörlurar kostar fortfarande en hel del mer än jämförbara modeller med sladd och som spekulant får man räkna med att lägga närmare 1000 kronor på ett par bra hörlurar från någon av de mest välrenommerade tillverkarna. “No name”-alternativ från billiga nätsidor är givetvis ett alternativ, men inget man rekommenderar om man vill ha bra ljud. Även kvalitet och hållbarhet är ofta undermålig. Bäst i test med fullpott blir Sony MDR-AS600BT. Att Sony kan det här med hörlurar är ingen nyhet, det är bevisat gång på gång. Dessa lurar är onekligen stora och ser ut att väga en hel del, men väl på plats känns de snarare fjäderlätta och väger ynka 21 gram. Passformen är exemplarisk och bågarna för innerörat gör att de sitter på plats även ute i löparspåret. De erbjuder riktigt bra isolering och ljud utifrån stängs effektivt ute. Detaljrikedomen går inte av för hackor och bas, mellanregister samt diskant är väl avvägda gentemot varandra för en dynamik i världsklass. Lurarna kopplas via Bluetooth till telefonen eller ännu snabbare via NFC. Oavsett vad man väljer så går det snabbt och utan komplikationer. Några egentliga svagheter finns inte utan är du ute efter ett par riktigt vassa träningslurar till ett riktigt attraktivt pris är detta onekligen ett intressant alternativ. På testets andraplats hamnar Adidas Sport Adistar Wireless som är ett par grymma träningslurar med perfekt passform och det är Monster som ligger bakom konstruktionen. De är snyggt designade, trots de feta ljudenheterna som - placerade inne i örat, sticker ut en bra bit. Passformen är dock riktigt bra och i lådan finns flera uppsättningar pluggar och krokar i olika storlekar för att de ska passa de flesta öron. Med tanke på att priset är förhållandevis lågt är förväntningarna därefter, men ljudet imponerar - det källardjupa mullrande i basen, var inget testpanelen var beredd på! Mellanregister och diskant gör inte heller bort sig, utan målar upp en dynamisk ljudbild med stor närvaro. Batteritiden ligger på omkring 8 timmar. Inte heller Adidas har några särskilda nackdelar och får full poäng av Sveriges Prylsajt, som dessutom rekommenderar dessa. Sist, men inte minst, hamnar Plantronics Backbeat Go 3, som ger ett klumpigt första intryck, men det är inget man reflekterar över när de väl sitter på plats. De väger endast 19 gram och vingarna gör att de sitter riktigt bra i öronen, även under fysisk aktivitet. Bluetooth-parning mellan lurar och mobil går blixtsnabbt, batteriet räcker till ca 18 timmars uppspelning och de laddas på ca 2,5 timmar. Ljudet är riktigt bra och fjärren fungerar klanderfritt. Sveriges Prylsajt visar en viss tendens till distorsion vid högre volymer, vilket drar ner helhetsintrycket något.

Vinnare i det här testet

Sporthälsa

Publicerad

Peppande musik ur ett par sköna hörlurar gör att träningspasset blir lite bättre och mycket roligare. Sporthälsa har testat ett par av marknadens senaste in-ear sporthörlurar, som är speciellt framtagna för att användas under träning. Sporthälsas favoritmodell är JBL Synchros Reflect BT Sport som är ett par riktigt prisvärda hörlurar för den som vill ha bra ljud och god komfort. Lurarna är trådlösa och överför ett riktigt bra ljud med djup och grym bas via Bluetooth. Det är perfekt för att peppa upp tempot på träningen lite extra. Snäckorna sitter bra och är mjuka utan att tränga in för långt i öronen, men de står ut mer än övriga hörlurar i testet och väger dessutom några gram mer. Här finns en batteritid på ca 5 timmar och sladden mellan snäckorna har reflexer, vilket är smart för att öka synligheten vid kvällsträning utomhus! Jabra Sport Pulse Wireless hamnar på andraplats och är också trådlösa Bluetooth-hörlurar för den som vill ha mer än bara musik. Med en inbyggt pulsmätare i örat och tillsammans med gratisappen Sport Life registreras träningen. Feedback och coaching ges direkt i örat underträningspasset. Det är ingen nödvändig funktion för alla, men riktigt smidigt och roligt för den som vill minimera utrustningen och ha koll på sin träning. Hörlurarna är bland de mest behagliga i testet, tack vare att öronsnäckorna är lena, slimmade och sitter lagom långt in i örat. Basljudet försvinner dock en aning få huvudet lutas bakåt, tydligast var det vid utförande av situps. Sist, men inte minst, hamnar Bose SoundSport. Bose uppdaterade in-ear hörlurar har mycket bekväma, slimmade och mjuka öronsnäckor som fördelar trycket jämnt över öronen. Lurarna sitter bra under hela träningspasset och det är inga problem att använda dem under flera timmar i sträck! Ljudkvaliteten är riktigt bra och det levereras ett klart och tydligt ljud med bra bas. Smart förlängninssladd medföljer, vilket gör att du inte behöver ha telefonen på kroppen om du springer på t.ex. ett löpband.

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat tio hörlurar som alla klarar av extrema förhållanden. De sitter väl på plats, antingen med en båge bakom örat eller med en mjuk liten ”vinge” som formar sig efter ditt öra. De är dessutom så pass tåliga att man kan svettas på dom utan problem och i vissa fall även skölja av dom efter träningen. De har även bättre infästningar och tåligare skal så att de ska tåla att få sig en liten smäll eller att skumpa omkring i träningsväskan på vägen hem. Jaybird Bluebuds X är lurarna som blev bäst i test. De har bäst ljudåtergivning av alla trådlösa sporthörlurar som testats och kan bäras på flera olika sätt beroende på träningsform. Att få dom att sitta på plats krävs dock att man noga provar ut rätt kombination av öronkuddar och vingar. Batteritiden är bra och lurarnas tålighet är bättre än man kan tro. På testets andraplats hamnar JBL Synchros Reflect BT som har praktiska finesser som reflexer och magnetfästen. Ljudet är bra och sportigt, vilket gör att det fungerar bra under träningen. Batteritiden är dock något för kort och lurarna känns klumpiga. Det är även svårt att hitta rätt passform. Trots detta blir JBL Synchros Reflect BT utsedda till ”Bra köp”. Särskilt rekommenderade blir Jabras hörlurar Sport Pulse Wireless. Det är de enda trådlösa hörlurarna som även mäter din puls. Här finns mängder av funktioner och med enkel hantering med en mobil-app. Lurarna sitter bra, är väl skyddade och känns välbyggda, samt pålitliga. Batteritiden är dock bland de sämre. Det är heller inte det mest engagerande ljudet för träning.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har uppdaterat sitt test av hörlurar. Bland sportlurarna har de nu en ny testvinnare – Bose SoundSport In-Ear för IOS/Apple. Hörlurarna sitter i örat och är den mest portabla varianten av lurar. Man kan enkelt förvara dem även i trånga jeansfickor. Det kan dock vara svårt att att få de små hörlurspluggarna att sitta bekvämt i öronen, men ofta får man avtagbara gummiproppar i olika storlekar som gör att snäckorna passar i olika stora öron. SoundSport In-Ear är en svett- och vattentålig hörlur som passar kanon till träningen. TriPort-hörlursteknik erbjuder ett djupt, balanserat och klart ljud och StayHear-snäckorna sitter på plats i örat även under hårda träningspass. Hörlurarna är anpassade för utvalda iPhone-, iPad- och iPod-enheter. Med inbyggd fjärrkontroll med tre knappar kan du enkelt växla mellan samtal och musik. Du kan också hoppa över låtar med en knapptryckning, på så sätt slipper du att ta fram din telefon eller mediaspelare.
Med hörlurarna ingår ett lätt och slitstarkt fodral som skyddar lurarna när du inte använder dem.

Vinnare i det här testet

Ljud och Bild

Publicerad

Ljud och Bild har testat sju sporthörlurar som skall fungera bra samtidigt som du tränar. Dessa lurar är anpassade för att lyssna på under hård träning. Om du exempelvis skall ut på en löprunda krävs hörlurar som klarar stötar, svett och vatten. De flesta lurar i detta test klarar detta galant. Istället för öronproppar använder sig sporthörlurarna av en bygel som sätts bakom örat för att hålla dem på plats. Hörlurarna är även sköljsäkra, vilket innebär att du inte behöver vara rädd för att det skall komma vatten på dem.

Sporthörlurar eller som vissa kallar det träningshörlurar har andra kriterier än övriga hörlurar. När det gäller sporthörlurar vill man att passformen och byggkvaliteten skall vara på topp, eftersom de måste sitta bra vid fysisk aktivitet och klara hård belastning. Ljud och Bild har istället för ett neutralt ljud prioriterat ett engagerande bastungt ljud. Detta på grund av att när man tränar vill man oftast bli motiverad och engagerad av musiken. Då är det extra viktigt med en bra basåtergivning för att känna takten.

De hörlurar som toppar Ljud och Bilds test är Denon AH-W150 Exercise Freak. Hörlurarna är en fröjd att använda och erbjuder ett mycket bra ljud. Passformen är perfekt och lurarna använder sig av Bluetooth. Detta gör att du slipper trassel med sladdar under träningen. Sladden går istället bakom nacken vilket är väldigt praktiskt. Denon har inga direkta svagheter och är en komplett sporthörlur som rekommenderas för alla som vill lyssna på musik under träningspasset.

Två andra sporthörlurar som får toppbetyg är Sennheiser OCX 685i Sports och Philips ActionFit SHQ3217. Sennheisers hörlurar imponerar med tilltalande ljud och en praktisk fjärrkontroll. Nackdelen med dessa lurar är att de ibland inte sitter kvar i öronen på en tillfredsställande sätt. Philips hörlurar är det bästa budgetalternativet och kostar ca 350 kr. Detta att jämföra med testvinnarens 900 kr. Philips ActionFit SHQ3217 är det givna valet om du vill ha mycket hörlurar för pengarna.

Vinnare i det här testet

Aktiv Träning

Publicerad

Träningstidningen Aktiv Träning har i ett stort test bedömt och poängsatt 14 st sporthörlurar som passar bra till löpning och andra träningsformer. Många hörlurar presterar bra, men det finns också avsevärda skillnader mellan hur bra ljud de ger och hur stadigt de sitter. Det är inte alltid de dyraste hörlurarna som är de bästa, utan det finns en hel del bra budgetalternativ för den prismedvetne. I testet finns både sladdlösa hörlurar och hörlurar med sladd.

Testvinnare bland hörlurarna med sladd är Bose Sie2i Sport som till skillnad från Bose Sie2 har inbyggd mick och fjärrkontroll. Det speciella med dessa hörlurar förutom det fantastiska ljudet är att de är utrustade med små silikonfjädrar. Detta gör att komforten ligger på absolut toppnivå. Fjärrkontrollen sitter bra placerad och den är smidig att hantera vid löpning. Sladden till hörlurarna är egentligen för kort, men det medföljer en armhållare från Reebok vilket kompenserar detta väl. Trots sitt relativt höga pris får Boses hörlurar maximala 6 poäng av 6 möjliga av Aktiv Tränings test.

De sladdlösa hörlurar som får bäst betyg är Plantronics Backbeat Go 2. De får också testets högsta betyg och är några hundralappar billigare än Bose Sie2i. Plantronics hörlurar har suveränt ljud och de har en bra kombination av klar diskant och klart ljud. Fjärrkontrollen är lätthanterlig och den sitter på ett bra avstånd från örat. Dessa hörlurar har också en finurlig funktion. En transportväska med ett inbyggt batteri medföljer och gör att du kan ladda hörlurarna samtidigt som du springer!

Bäst bland budgetalternativen är sporthörlurarna från Jabra. Modellen heter Active Corded Stereo och kostar endast 299 kr, vilket får anses vara ett fynd. Jabras hörlurar har mycket bra ljud och sitter stadigt. Förutom detta kommer de med en praktisk fjärrkontroll och extra öronkuddar. Jabra Active Corded Stereo är definitivt testets bästa budgetval.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har testat sex snygga sporthörlurar av In ear-modell. En sporthörlur ska klara av tuffa tag och sitta på plats i örat under hela träningspasset. Yurbuds Inspire Pro blev testvinnare och passar till iPod, iPhone och iPad. Hörlurarna är utrustade med inbyggd mikrofon och fjärrkontroll. Lurarna är svett- och vattenresistenta och man får med en förvaringspåse samt öronpluggar, som finns i två storlekar. Om pluggarna ändå inte skulle passa ditt öra, lovar företaget att formgjuta ett par speciellt för dig om du skickar ett foto på ditt öra. Yurbuds-lurarna levererar ett bra ljud och en originell design till ett rimligt pris! Bose tog andra plats med hörlurarna SIE2i Sport Headphones. Detta är mycket bra träningslurar med en inbyggd fjärrkontroll och en mikrofon. De passar till både iPod och iPhone. Det medföljer ett sportarmband, klädklämma, förlängningskabel och öronpluggar i tre storlekar. Både lurarna och sladden är tåliga i konstruktionen, de sitter okej i örat och har ett väldigt fint ljud. Till sist tog Sennheiser OCX 685i Adidas Sports tredjeplats i testet. Hörlurarna passar musikspelare och alla smartphones. Även dessa lurarna har en inbyggd mikrofon och en fjärrkontroll, samt att man får öronpluggar i tre olika storlekar. De är svett- och vattenresistenta och kan tvättas direkt under rinnande vatten. Eftersom de har öronbyglar sitter de bekvämt runt örat under hela träningspasset. Det är enkelt att styra ljud och val av musikspår med kontrollen och ljudet låter bra i lurarna!

Vinnare i det här testet

Ljud & Bild

Publicerad

Ljud & Bild har testat sporthörlurar och har utsett Audio-Technica ATH-CKP500 till testvinnare. Hörlurarnas sladd är kort, vilket uppskattas av många, men för de som vill att sladden är lite längre finns en förlängningssladd med i paketet. På snäckan finns en ”vinge” för extra stabilitet och komfort. Den sitter alltså som gjutet i örat – det enda som kan bli ett bekymmer är när man ska ta av sig lurarna – så bra är den. Hela snäckan känns gedigen, men sladden och sladdfästet håller tyvärr inte samma goda kvalitet. Hörlurarna levererar ett behagligt mellanregister och en detaljrik ljudbild, där både röster och instrument får plats. Andraplats har gått till Sennheiser OCX 685i. Lurarna har en snygg och genomtänkt design med väldigt mjuka bågar – som kräver att man får in snäckan ordentligt i örat så att de inte ramlar av. Ljudbilden är väldigt neutral och mellanregistret återger röster på ett naturtroget sätt. Ljudet är balanserat och detaljerat, men vissa tycker det är tråkigt och opersonligt, medan andra tycker det är skönt och avslappnat. På tredjeplats hamnade Monster iSport Intensity. Snäckan och gummihöljet är format så att ljudet först in till örat via en ”pip”. Det gör att man slipper trycka in hela snäckan i örat och därför är iSport en bekväm och ergonomisk lur som kan användas under en längre tid. Ljudbilden kan upplevas som ”hoptryckt”, när det handlar om musik med många olika instrument och röster.

Vinnare i det här testet

Svt.se

Publicerad

Svt Plus har testat fem olika sporthörlurar av In ear-modell. Testet visar att de sportiga hörlurarna tål en hel del, bland annat svett och fukt, men de ska också sitta kvar i örat när man tränar. De flesta som tränar vill nämligen ha peppning och underhållning i form av musik och detta har hörlurstillverkarna förstått. Testet visar också att lurarnas komfort-egenskaper helt och hållet är individuellt. Sennheiser-lurarna i testet, exempelvis, är förhållandevis stora vilket passar bäst till större öron, men inte lika bra till mindre. Bäst samlat betyg vad gäller komforten fick Bose-lurarna, eftersom de är medelstora och sitter fast bra på huvudet och i öronen. Samtliga hörlurar i testet klarar av både ett stimulerat regntest och en tvätt under rinnande vatten, utan förändrad ljudbild. Vad det gäller ljudet är det Bose och Powerbeats som fått genomgående bra omdömen – Powerbeats gav klart bäst ljud, men de stängde också ut omgivningen så pass effektivt att det blir svårt att höra trafiken om man är ute och joggar. Bose-lurarna lät näst intill lika bra och tillät dessutom omgivande ljud tränga igenom musiken. Sammanfattat fick Bose SIE2 ”Bäst i test”-titeln tack vare sin ljudkvalitet, som var näst bäst, och sin komfort.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

På Smartson.se har man gjort ett test, gällande 8 stycken sporthörlurar. Den modell som resulterade bäst i testet blev Philips SHQ3000, då hörlurarna är lättburna och smidiga, tack vare en flexibel konstruktion. Ljudkvalitén var tydlig och bra. Nästan inget ljud kunde höras ut till omgivningen och balansen mellan diskant och bas är mycket bra. Lurarna är svettåliga och går att tvätta under rinnande vatten.  Tvåa på listan hamnade Sony MDR-AS41EX. Hörlurarna är mycket bekväma och det är enkelt att hitta en storlek som passar de flesta. De har en bra ljudkvalité med nackdel att omgivningen hör mer än den borde! Ett minus för den här modellen är att det inte framgår tydligt om lurarna är svettsäkra eller inte, men hörlurarna är ändå prisvärda för deras bekvämlighet, samt många utbytbara delar. Sist men inte minst, finns hörlurarna AKG by Harman K326. Designen är hård men har ändå en flexibel konstruktion som gör att du kan ställa in krokarna så att de passar just ditt öra, med nackdel att det tar en stund för örat att vänja sig vid hörluren. Ljudkvalitén i hörlurarna är behaglig med bra bas, men i vissa musikgenrer kan diskanten bli för vass, vilket gör att man inte vill lyssna i för hög volym. Dessutom hörs musiken ut till omgivningen.  En fördel med just dessa lurar är att det finns en volymkontroll med mikrofon, där man du även kan byta låt. Lurarna är inte vattenresistenta och det framgår heller inte om de är svettåliga.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"