Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
Hej besökare! Vi vill gärna göra Test.se ännu bättre och skulle därför vilja ställa några frågor till dig för vår marknadsundersökning. Helt anonymt. Okej, ta mig dit.

Test av ångtvättar

hem & hushåll uppdaterad 3:e Mars, 2014, Baserad på 2 testkällor.

Ångtvätten är en produkt som fortfarande inte slagit fullt ut bland den svenska befolkningen. I övriga Europa finns en större efterfrågan för denna produkt, men den svenska marknaden för ångtvättar tar små men säkra steg framåt. Ångtvättens användningsområde är rengöring med hjälp av vattenånga. Fördelen med ångrengöring är att det sker utan kemiska rengöringsmedel.De vanligaste områden där man använder ångtvättar är i köket och badrummet. Men det finns även möjlighet att använda ångtvätten på möbler, textilier och mattor mm. Dock skall man vara väldigt försiktig första gången så att verkligen rengöringsområdet tål den varma ångan. Det bästa är att testa på ett liten del av exempelvis mattan eller soffan, för att säkerhetsställa att materialet verkligen tål behandlingen.Det finns få tester som bedömer ångtvättens egenskaper och därför är det svårt att få en rättvis bild av produktens kvalitet och användningsområde. Vi har gått igenom de två svenska tester som finns tillgängliga och gjort en sammanlagd bedömning av bägge två.

Test.se rekommenderar

Kärcher SC1402 - bäst i test bland Ångtvättar 2017
Kärcher SC1402, bäst i test.

Kärcher SC1402 - Vi på Test.se har valt att rekommendera Kärcher SC1402. Den är testens dyraste ångtvätt, men samtidigt den bästa och vinner både Smartsons(24/4-2012) och ICA-kurirens test(28/8-2008). Kärchers ångtvätt imponerar med både hög värme och bra tryck. Några direkta svaga egenskaper finns inte, om man skall utgå från Smartsons mer omfattande test. Det enda som får anmärkning är att ångtvätten är skrymmande vid förvaring. Läs mer

Ångtvättar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Handdammsugare

UPPDATERAD 18:e Juli, 2017

Robotdammsugare

UPPDATERAD 2:e Juni, 2017

Dammsugare

UPPDATERAD 9:e Januari, 2017

Grovdammsugare

UPPDATERAD 4:e November, 2014

Experttester vi läst

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta stycken olika ångtvättar och poängsatt dem i fem olika kategorier; Kvalitet, Kapacitet, Funktioner, Design och Prisvärde. Maxpoäng i varje kategori är fem poäng och lägsta poäng man kan få är ett. Testet visar att det är ganska stora skillnader på produkternas kvalitet och pris. Ju mer du betalar desto bättre produkt får du. I princip alla ångtvättar följer detta mönstret i detta test. Den enda produkt som skiljer sig något från de övriga i detta avseende är Coline 347684 som är dyr i förhållande till uppmätt kvalitet.

Testets vinnare är Kärcher SC1402 som får toppbetyg rakt igenom. Kärchers ångtvättar får 24 poäng av maximala 25 poäng. Smartson gillar det faktum att Kärchers ångtvätt ger hög värme och bra tryck. En annan positiv del är att man kan fylla på vatten kontinuerligt utan att stoppa uppvärmningen. Detta gör att man kan hålla på under längre pass, vilket kan vara bra om man har omfattande områden som behöver rengöras. I övrigt lovordas Kärchers ångtvätt för att deras slang är lång och har bra räckvidd. Priset ligger på höga 3700 kr, men detta är motiverat på grund av den höga kvalitet man får för pengarna.

Tvåa i Smartsons test är ångtvätten från Nilfisk-Alto. Deras Steamtec 5 IH får nästan lika bra betyg som testvinnaren, men når inte ända fram. Nilfisk-Altos produkt får höga poäng för att ångan är mycket varm och skapar ett bra tryck mot smuts. Steamtec 5 IH kan också fyllas på under pågående arbete vilket skapar möjlighet för långa pass. Kärchers andra ångtvätt SC1122 är den som kommer på tredjeplats i testet. Den får också genomgående bra betyg och är nästan hälften så dyr som storebror SC1402.

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

ICA-Kuriren har gjort ett mindre test av ångtvättar. De två ångtvättar som ställs mot varandra är Kärcher SC1402 och Tvins H20 Mop. Ingen av dessa får några toppbetyg, ICA-Kuriren är sparsamma med betygen och ger Kärchers ångtvätt två poäng och Tvins ett poäng. ICA-Kuriren är nästan på gränsen till brutalt negativa i sitt test och sågar ångtvätten som produkt jäms fotknölarna. Det man retar sig mest på är att få ytor tål varm ånga och därför ifrågasätts ångtvättens användningsområde. Ångtvättarna får även kritik för att de inte är miljövänliga, eftersom de drar onödigt mycket ström. Men skall du ändå köpa en ångtvätt rekommenderas Kärcher SC1402, före Tvins H20 Mop.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"