Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av ångtvättar

hem & hushåll uppdaterad 6:e November, 2017, Baserad på 3 experttester.

Ångtvätten är en produkt som fortfarande inte slagit fullt ut bland den svenska befolkningen. I övriga Europa finns en större efterfrågan för denna produkt, men den svenska marknaden för ångtvättar tar små men säkra steg framåt. Ångtvättens användningsområde är rengöring med hjälp av vattenånga. Fördelen med ångrengöring är att det sker utan kemiska rengöringsmedel.

De vanligaste områden där man använder ångtvättar är i köket och badrummet. Men det finns även möjlighet att använda ångtvätten på möbler, textilier och mattor mm. Dock skall man vara väldigt försiktig första gången så att verkligen rengöringsområdet tål den varma ångan. Det bästa är att testa på ett liten del av exempelvis mattan eller soffan, för att säkerhetsställa att materialet verkligen tål behandlingen.

Det finns få tester som bedömer ångtvättens egenskaper och därför är det svårt att få en rättvis bild av produktens kvalitet och användningsområde. Vi har gått igenom de två svenska tester som finns tillgängliga och gjort en sammanlagd bedömning av bägge två.

Test.se rekommenderar

Kärcher SC 5 - bäst i test bland Ångtvättar 2018
Kärcher SC 5, bäst i test.

Kärcher SC 5 - Vi på Test.se har valt att rekommendera Kärcher SC 5. Den är den självklara vinnaren Bäst i hemmets tester från 2017, och det råder ingen tvekan om att Kärcher SC 5 ger allt och lite till.  SC 5 är den absolut kraftfullaste maskinen i sin klass med ett ångtryck på hela 4,2 bar, och har ett extra stort golvmunstycke som enkelt och smidigt rengör stora ytor åt gången. Den har en avtagbar vattentank som kan fyllas på kontinuerligt, är bekväm och ergonomisk att använda. Kärcher SC 5 klarar av precis allt som testpanelen… Läs mer

Bästa pris Bästa pris

Ångtvättar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Robotdammsugare

UPPDATERAD 13:e Februari, 2018

Handdammsugare

UPPDATERAD 6:e Februari, 2018

Grovdammsugare

UPPDATERAD 6:e November, 2017

Dammsugare

UPPDATERAD 12:e September, 2017

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst i hemmet

Publicerad

Bäst i hemmets testpanel har testat åtta olika ångtvättar och fått fram en solklar vinnare: Kärcher SC 5. Kärcher SC 5 klarar av precis allt som testpanelen utsätter den för, och den gör det med bravur – oavsett om det rörde sig om fett och smuts i köket eller kalk och avlagringar i badrummet så får SC 5 bort det i ett nafs. Att rengöra ett parkettgolv upplevdes inte som jobbigare eller svårare än att dammsuga det, och med det rätta handlaget gick det riktigt bra att ta ner tapeter med ångtvätten med. Den har ett ordentligt ångtryck och en vattentank som kan fyllas på kontinuerligt. Den enda egentliga nackdelen anser testpanelen vara att Kärcher SC 5 inte kommer med särskilt många tillbehör. Nästan lika bra som Kärcher SC 5 var den mångsidiga Hoover SteamJet Compact. Hoover har ett med vinnaren likvärdigt ångtryck och vattentanken är lika stor, men den måste fyllas på manuellt och tar ett par minuter extra på sig att bli helt uppvärmd. Den skillnaden till trots gör Hoover ett utmärkt jobb med att göra rent, och Hoover kommer dessutom med fler tillbehör än Kärcher. Det finns ingen direkt utnämnd tredjeplats i Bäst i hemmets test, men ångtvätten Tristar SR-5240 var den ångtvätt som var det bästa budgetalternativet. Tristar är mycket liten och nätt: till skillnad från de andra två tvättarna som tas upp här är det enbart en handenhet. För att vara så liten har den ordentligt tryck, hela 3 bar (jämför med Kärcher och Hoovers 4,2 bar), så fett och smuts är inget problem. Kalk och avlagringar var lite svårare för Tristar, men hjälpte man till med en hushållssvamp gick det fint. Tristar lämpar sig av förklarliga skäl inte till några större ytor, utan passar allra bäst för rengöring i köket eller badrummet.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat åtta stycken olika ångtvättar och poängsatt dem i fem olika kategorier; Kvalitet, Kapacitet, Funktioner, Design och Prisvärde. Maxpoäng i varje kategori är fem poäng och lägsta poäng man kan få är ett. Testet visar att det är ganska stora skillnader på produkternas kvalitet och pris. Ju mer du betalar desto bättre produkt får du. I princip alla ångtvättar följer detta mönstret i detta test. Den enda produkt som skiljer sig något från de övriga i detta avseende är Coline 347684 som är dyr i förhållande till uppmätt kvalitet.

Testets vinnare är Kärcher SC1402 som får toppbetyg rakt igenom. Kärchers ångtvättar får 24 poäng av maximala 25 poäng. Smartson gillar det faktum att Kärchers ångtvätt ger hög värme och bra tryck. En annan positiv del är att man kan fylla på vatten kontinuerligt utan att stoppa uppvärmningen. Detta gör att man kan hålla på under längre pass, vilket kan vara bra om man har omfattande områden som behöver rengöras. I övrigt lovordas Kärchers ångtvätt för att deras slang är lång och har bra räckvidd. Priset ligger på höga 3700 kr, men detta är motiverat på grund av den höga kvalitet man får för pengarna.

Tvåa i Smartsons test är ångtvätten från Nilfisk-Alto. Deras Steamtec 5 IH får nästan lika bra betyg som testvinnaren, men når inte ända fram. Nilfisk-Altos produkt får höga poäng för att ångan är mycket varm och skapar ett bra tryck mot smuts. Steamtec 5 IH kan också fyllas på under pågående arbete vilket skapar möjlighet för långa pass. Kärchers andra ångtvätt SC1122 är den som kommer på tredjeplats i testet. Den får också genomgående bra betyg och är nästan hälften så dyr som storebror SC1402.

Vinnare i det här testet

ICA-Kuriren

Publicerad

ICA-Kuriren har gjort ett mindre test av ångtvättar. De två ångtvättar som ställs mot varandra är Kärcher SC1402 och Tvins H20 Mop. Ingen av dessa får några toppbetyg, ICA-Kuriren är sparsamma med betygen och ger Kärchers ångtvätt två poäng och Tvins ett poäng. ICA-Kuriren är nästan på gränsen till brutalt negativa i sitt test och sågar ångtvätten som produkt jäms fotknölarna. Det man retar sig mest på är att få ytor tål varm ånga och därför ifrågasätts ångtvättens användningsområde. Ångtvättarna får även kritik för att de inte är miljövänliga, eftersom de drar onödigt mycket ström. Men skall du ändå köpa en ångtvätt rekommenderas Kärcher SC1402, före Tvins H20 Mop.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"