HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av vaniljglass

mat & dryck uppdaterad 7:e Augusti, 2017, Baserad på 5 experttester.

I Sverige äter vi omkring tio liter glass per person och år. Vanligast är väl vaniljglass, som gärna äts till jordgubbar eller paj. Man bör titta på innehållsförteckning om man vill ha en så naturlig glass som möjligt, då många tillverkare tillsätter olika ingredienser (som kan anses vara onödigt) och E-ämnen för att på så sätt kunna använda sig av råvaror med lägre kvalitet. Många tillverkare tillsätter också väldigt mycket luft, ofta näst intill hälften av mängden, för att de då kan sätta ett lägre literpris. Oavsett vilken glass/vilket märke man väljer, så ska glassen smaka gott, ha en fin konsistens och gärna vara lagom söt med ordentlig vaniljsmak.

Test.se rekommenderar

GB Gräddglass Gammaldags Vanilj - bäst i test bland Vaniljglass 2020
GB Gräddglass Gammaldags Vanilj, bäst i test.

GB Gräddglass Gammaldags Vanilj - På Test.se har vi valt att rekommendera GB:s Gammaldags Vanilj. Det är den ursprungliga GB Gräddglassen som görs på ett traditionellt hemmagjort vis. Glassen blev även bäst i test hos Testfakta, 2013. Den tillverkas med få enkla ingredienser som grädde, äggula och vaniljstänger. Den innehåller heller inga E-ämnen. Läs mer

Klicka för pris
Inga abonnemangFri frakt över 750kr

Vaniljglass - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Glassmaskiner

UPPDATERAD 19:e Februari, 2018

Glass med olika smaker

UPPDATERAD 27:e Juni, 2017

Experttester vi läst (5st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Mitt kök

Publicerad

Klassisk vaniljglass går att blanda med allt möjligt gott och på så sätt få fram många sorters smaksensationer. Men vilken vaniljglass som faktiskt är bäst råder det såklart delade meningar om! Expressens Mitt kök har testat 14 olika sorters vaniljglass i ett blindtest och bedömt dem efter smak, konsistens och utseende. Vinnare i testet blev Hansens Vanille flodeis, en härligt gräddig och krämig vaniljglass med tydlig vaniljsmak. Den har också rätt konsistens och ser fin ut. På andra plats, och inte alls särskilt långt ifrån vinnaren, hamnade Änglamark Ekologisk gräddglass. Änglamarks vaniljglass är trevlig och god och har lagom mycket vaniljsmak. Den är gräddig och mjuk, precis som en bra vaniljglass ska vara. Att utse en självklar kandidat för tredjeplatsen visade sig vara svårt – fem olika sorter har fått lika högt betyg av Mitt köks testpanel! Det är Ica Gräddglass gammaldags vanilj, Lidl Gelatelli Svensk vaniljglass, Engelholmsglass Vaniljglass utan vanligt socker, Triumfglass Gammaldags ekologisk gräddglass och Hemglass Vanilj som slåss om tredjeplatsen, men vi på Test.se har valt att ge den till Triumfglass Gammaldags ekologisk gräddglass, en klassisk vaniljglass med väldigt bra balans mellan grädde och vanilj och en lätt och krämig konsistens.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

Tidningen GP har testat ett antal olika vaniljglassar i varierande prisklasser. Billigaste vaniljglassen i testet kostar fem kronor litern och dyraste drygt 100 kr litern, så prisskillnaden är minst sagt enorm. Det finns billiga vaniljglassar som får fina betyg, men man skall undvika de allra billigaste förpackningarna. Budgetglassen innehåller ofta vegetabiliska oljor istället för grädde. Men det finns även dyrare glass som smyger in detta i glassen.
Fyra vaniljglassar får GP:s näst högsta betyg 4 fyrar av 5 möjliga. Bäst bland dessa är välbekanta Häagen-Dazs Vanilla. Den är gjord på grädde och tillverkad i Frankrike. GP:s smakpanel tycker att den är fyllig med god naturlig smak av vanilj och grädde. Konsistensen är len och smälter på tungan. Priset ligger på drygt 100 kr/litern.
Bästa budgetval är GB Gräddglass som kostar ca 22 kr/litern. Den är tillverkad i Flen och innehåller 24 procent grädde. Konsistensen är krämig och smaken god och lagom söt. Smakpanelen tycker att den passar alldeles ypperligt till jordgubbar eller banan/chokladsås. Övriga glassar som får GP:s näst högsta betyg är Triumf Gammaldags Gräddglass Äkta Vanilj och Gelatelli Svensk Vaniljglass. Sämst betyg får Ica Kulglass Vanilj. Den kostar endast 5 kr litern, men smaken är konstgjord, vattnig och har ingen tydlig vaniljton.

Vinnare i det här testet

Allt om Mat

Publicerad

Allt om Mat har tillsammans med Amir Kheirmand testat 28 olika vaniljglassar. Amir blev vald till Sveriges Mästerkock 2014 och har bra koll på smaklökarna. Urvalet är brett och det finns en rad olika typer av vaniljglass med i testet, exempelvis laktosfri glass, sockerfri glass, sojaglass, havreglass och risglass. Självklart finns också vanlig vaniljglass med!
Amir har bedömt smaken utifrån hur vanilj, ägg och grädde smakar. Konsistensen är också viktig. Vaniljglassen bör vara krämig i sin konsistens för att få ett högt betyg.
Bäst bland vaniljglassarna är ICA Gräddglass Gammeldags Vanilj. Den innehåller 32 procent grädde och är väldigt god. Smaken och konsistens får fina betyg. Amirs klara favorit! I övrigt kan nämnas att Coop Gräddglass och Lovice Vaniljglass är hyfsade alternativ till testvinnaren.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

När Testfakta jämför olika sorters vaniljglass visar det sig att det finns stora skillnader på innehållet bland de olika fabrikaten. Glasskonsumtionen har de senaste åren minskat, men trots det sätter vi fortfarande i oss tio liter glass per person och år. Vissa märken har en kort innehållsförteckning med mjölk, grädde, ägg, socker och vanilj, medan andra märken har en längre lista på upp till femton olika ingredienser – däribland en hel del tillsatser med E-nummer. Även om E-ämnena inte är farliga, finns ändå anledning till att vara skeptiskt mot tillsatserna. Tillsatserna tillåter tillverkarna att kunna ha längre kvalitet på ingredienserna, men också att de kan ersätta riktiga råvaror med billigt vegetabiliskt fett, vatten och kolhydrater. Med konsistensgivare kan tillverkarna också köra i det mesta möjliga mängd luft utan att glassen faller ihop när den smälter. Det verkar inte som om Testfakta själva satt betyg på glassorterna, utan endast kommenterat dem. GB Gräddglass Gammaldags Vanilj har inga tillsatser alls, men innehåller hälften luft. Ica Gräddig Vaniljglass innehåller tre olika E-ämnen (E471, E410, E412) och hälften luft. Häagen Dazs Vanilla innehåller inga som helst tillsatser och har minst andel luft.

Vinnare i det här testet

Icakuriren

Publicerad

Icakuriren har provsmakat nio olika sorters vaniljglass och hittat en favorit. Glassen ska gärna vara krämig i konsistensen, lagom söt och svartprickig av äkta vanilj. Om man ser till glassarnas literpris, skiljer det nästan 60 kronor mellan den dyraste och den billigaste sorten. Testpanelens åsikter gick isär, huruvida vaniljglass ska se ut – vissa vill ha sin glass vit, medan andra vill ha en lite mer gräddgul variant. Testvinnaren Sia Vanilj var godast med mycket vaniljsmak, gräddighet och len, fin konsistens. Provsmakarna tyckte att den var ”godast hittills” och ”okomplicerad” - som är ett stort beröm när det handlar om vaniljglass. Den lite lyxigare Bourbón Vanilla (andraplats), av samma märke, har också fått högt betyg, men kostar mer än dubbelt så mycket. Glassen är gul och vit med bra och krämig konsistens. Den ger en tydlig gräddsmak, ordentlig vaniljsmak och skön eftersmak. På tredjeplats hamnade Triumf Gammaldags Gräddglass. Glassen har en mild, god vaniljsmak och passar bra till jordgubbar eller paj. Detta är den billigaste sorten i testet, vilket också gör den prisvärd. Däremot är glassen mer mjölkig, än gräddig – den har alltså en tunn konsistens.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"