HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av viner

mat & dryck uppdaterad 17:e April, 2014, Baserad på 4 experttester.

Vin är en alkoholdryck som görs på jäst saft från vindruvor. Drycker som jäses av annan frukt- eller bärråvara än vindruvor, benämns som fruktvin. Med undantag för så kallade starkviner, har vin vanligen en alkoholhalt av 8 till 15 volymprocent alkohol. Vin har framställts i minst 8000 år och är inte minst uppskattat som måltidsdryck, oftast i lite mer festliga sammanhang, även om det också förekommer att vin dricks i syftet att uppnå viss berusning. När man talar om vin finns det fem vanliga vintyper: vita viner, röda viner, roséviner, mousserade viner och starkviner.

Test.se rekommenderar

Don PX Gran Reserva 1985 (76180) - bäst i test bland Viner 2020
Don PX Gran Reserva 1985 (76180), bäst i test.

Don PX Gran Reserva 1985 (76180) - Vi på Test.se har valt att rekommendera det vinet Don PX Gran Reserva (76180). Detta vin kommer ursprungligen från Montilla-Moriles, i södra Spanien och är av årgången 1985. Vinet är en klassiker till choklad. Det är ett grumligt och sött vin, nästan som sirap, med fyllig doft och smak av torkad julfrukt och bränt socker. Det krävs rejält söta desserter och gärna med riktigt mörk choklad. Att detta vinet kostar 172 kronor, förklaras med dess årgång! Läs mer

Viner - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Alkoholfria viner

UPPDATERAD 3:e Maj, 2018

Rosévin Box

UPPDATERAD 21:e Juni, 2017

Rödvin Box

UPPDATERAD 5:e Augusti, 2015

Vitt Vin Box

UPPDATERAD 5:e Augusti, 2015

Experttester vi läst (4st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Påsken är en helg då man helst vill hänga runt middagsbordet och Aftonbladet har testat nio boxviner som matchar alla smakerna. Bland de vita vinerna var De Bortoli Semillon Chardonnay som smakade bäst. Det är ett vin från Australien som har en mycket fruktig doft med inslag av ananas, kiwi, päron och citrus. Smaken passar perfekt till en grillad fisk! Bland De röda vinerna var det Ramos Reserva från portugal som var bäst. Vinet smakar svart saftig frukt med kryddor och har en hint av svartpeppar, samt vanilj. Det passar bra till lammkotletter smaksatta med vitlök och rosmarin. Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé fick samma betyg som ovanstående viner, men kategoriseras som Rosévin. Vinet har en jordgubbsfruktigt läskande frisk smak – med örtig eftersmak. Dricks bäst tillsammans med kryddstark grönsaksragu som serveras med pasta och kött, eller fisk.

Vinnare i det här testet

Expressen/Mitt Kök

Publicerad

Mitt Kök har testat viner som är goda att dricka tillsammans med choklad. Månadens favorit och vinet som blivit bäst i test är Don PX Gran Reserva 1985 (76180). Detta är en klassiker till choklad. XP, Pedro Ximénez, är en druva – och en ”vinstil” - från södra Spanien. Det är ett grumligt och sött vin, nästan som sirap, med fyllig doft och smak av torkad julfrukt och bränt socker. Det krävs rejält söta desserter och gärna med riktigt mörk choklad. Att detta vinet kostar 172 kronor, förklaras med dess årgång! På testets andraplats hamnade Brachetto d´Acqui Braida 2012 (6260) Detta är som en Moscato d´Asti, fast röd. Vinet är ljusbärigt och pärlande med druviga toner. Det passar perfekt till ljusa chokladdesserter, som exempelvis ljus chokladmousse. Det är också gott när man blandar ljuschoklad och bär. På testets tredjeplats hamnade Castaño Dulce Monastrell 2007 (8412). Detta vinet är egentligen en favorit till salta ostar, men funkar också fint till mörka och lite bittra chokladdesserter. Vinet har en härligt mörk, blåröd färg med sötbärig doft, stor söt torkad fruktig smak och chokladtoner – och så lite strävhet i avslutningen. Ett rött, sött vin helt enkelt.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladets experter har testat de bästa röda boxvinerna som passar till sommarkalaset, samtliga viner från 2009. Överst på listan hamnade Roodeberg (7451) från Sydafrika. Tre liter kostar 269 kronor och man får därför mycket vin för pengarna. Dess doft är generös med en hel del plommon, torkade kryddor, mocka och stall. Vinets komplexa smak gör inte experterna besvikna, utan det smakar mängder av frukt och mörka bör som kantas av fat, läder och tobak. På testets andraplats hamnade Allegrini Valpolicella (2309). Detta är ett välkommet inslag bland boxar och även här får man tre liter till ett mycket bra pris. Det är ett gott vin med bra struktur, där fokus ligger på körsbär och plommon i både doft och smak, därtill inslag av örter och lakrits. Syran är frisk och strävheten kännbar. Detta härliga boxvin är gjort av druvorna corvina, veronese, rondinella och molinara, samtliga typiska för området Valpolicella. Sist, men inte minst, hamnade Rocca di Montemassi Sangiovese (4586). Detta vinet hamnade i topp bland boxarna och kostar 239 kronor för tre liter. Här bjuds läckra inslag av plommon, körsbär, örter och bigarråer med viss strävhet och en god balans. Uppstramande syra bidrar till en elegant och fräsch helhet. Vinet passar bra till den stora festen, gärna till rätter av både ljust och mörkt kött. Det är framställt av druvan sangiovese från området Maremma i Toscana.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

På Aftonbladet återfinns ett test gällande amerikanska viner som passar fint till grillfesten. Det bjuds på rejält tilltagna vinsmaker. Ulrika Karlsson och Camilla Settlin redovisar sina favoriter! På första plats hamnade Ravenswood Vintner’s Blend Zinfandel 2008 (26001). Detta vin kommer ursprungligen från Kalifornien. Helheten domineras av en mogen, örtig, björnbärsliknande ton med pigg syra och kännbar strävhet. Ravenwoods levererar viner med slående jämnhet mellan årgångarna. Långt från allt det tungt syltiga till en torrare och mer uppstramad stil av druvan. Vinet är mindre svulstigt än många av sina likar helt enkelt. Detta vin passar lamm eller nöt med örter, mörka skysåser och goda potatistillbehör! Beringer Founders Estate Zinfandel 2008 (6718), också från Kalifornien, tog andraplats i testet och passar bra till grillat kött i bästa BBQ-manér med glaze- och röksmaker. Både doft och smak bjuder på en dov sötmogen, kryddig fruktsmak av björnbär, plommon, blåbär och vanilj med viss strävhet och medelhög syra. Vinet är generöst och lättdrucket. På testets tredjeplats hamnade vinet Irony Pinot Noir 2009 (6694). Vinet kommer ursprungligen från Russian River, Kalifornien.  Helheten domineras av körsbär, tuttifrutti, dill och jordgubbar i en stil med vanilj. Fräsch syra och mjuka tanniner ger ett lättsamt intryck, därtill med bra spänst och kryddig eftersmak. Det relativt varma klimatet ger druvan en mulligare och mer sötaktig framtoning och vinet passar till mycket – gärna fågel, ljust kött och smakrik fisk!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"