HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av vitt vin box

mat & dryck uppdaterad 5:e Augusti, 2015, Baserad på 9 experttester.

Vin på box är omåttligt populärt i Sverige och miljontals boxviner konsumeras varje år. Det vita vinet framställs huvudsakligen från gröna druvor och de pressas innan jäsningen till skillnad från rött vin. Man har inte med druvornas skal som färgsättare och druvmusten är genomskinlig.Vita viner kommer i många olika stilar; torra,söta, friska, fylliga. Druvsorterna varierar också; Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris/Grigio och Chenin Blanc.Det är alltså inte helt lätt att hitta favoritvinet bland Systembolagets stora sortiment. Vi har samlat 3 årsfärska vintester för att guida dig i vindjungeln. Kanske detta kan hjälpa dig att hitta det perfekta sommarvinet?

Test.se rekommenderar

Monti Garbi Soave (nr 2078) - bäst i test bland Vitt Vin Box 2020
Monti Garbi Soave (nr 2078), bäst i test.

Monti Garbi Soave (nr 2078) - Vi på Test.se har valt att rekommendera det italienska vita boxvinet Monti Garbi Soave. Detta angenäma vin toppar Allehanda:s test(12/6-15) , GP:s test(24/5-14) och är tvåa i Expressens test(30/1-14). Vinet har en fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, citrus, tropisk frukt och örter. Serveras lämpligen till fisk och skaldjur. Monti Garbi Soave kostar 209 kr på ditt närmaste Systembolag.

Vitt Vin Box - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Alkoholfria viner

UPPDATERAD 3:e Maj, 2018

Rosévin Box

UPPDATERAD 21:e Juni, 2017

Rödvin Box

UPPDATERAD 5:e Augusti, 2015

Viner

UPPDATERAD 17:e April, 2014

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Allt om Mat

Publicerad

Allt om Mat har genomfört sin största boxvinsprovning för året. Hela 137 st boxar har provsmakats och i denna artikel tänker vi kika lite närmare på de bästa vitvinsboxarna.
Två viner delar på förstaplatsen och den billigaste av dessa är Drostdy-Hof Chenin Blanc Steen 2014(nr 2069). Denna sydafrikanska box blir utnämnd till ”fynd” av Allt om Mat. Vinet är fruktigt och friskt med inslag av persika, citrus och päron. Serveras vid ca 8 grader till exempelvis färska skaldjur och fiskrätter. Priset ligger på 179 kr för 3 liter.
Franska Brochet Facile Sauvignon Blanc 2014(nr 2267) får också full pott och är ett ungdomligt och friskt vin. Smaken har inslag av krusbär, citrus, nässlor och päron. Fungerar utmärkt till sommarens bufféer. Brochet Facile kostar 227 kr för en 3-litersbox.
Ett mer än prisvärt vin är Foot of Africa Chenin Blanc 2014 från Sydafrika(nr 27003). Ren och smak med inslag av ananas, citrus och äpplen. Passar bra till fisk- och skaldjur och bör serveras vid 8 grader. Priset ligger på 179 kr för 3 liter.

Vinnare i det här testet

Allehanda

Publicerad

Vinexperten Sune Liljevall har för Allehandas räkning testat hela Systembolagets utbud på vinboxar. Han tipsar om de tio bästa vita, tio bästa röda och sex bästa rosé. Man får även en kommentar på de allra sämsta, så man vet vilka boxar man skall akta sig för. I denna artikel tänker vi koncentrera oss på de vita vinerna. Fyra av dessa är något bättre än de andra och blir utnämnda till ”Fynd”.

Sydafrikanska Drostdy-Hof Chardonnay Viognier 2014 är ett mycket prisvärt vin som kostar 209 kr för 3 liter. Drostdy-Hof är ett mycket fruktigt vin med inslag av päron, lime och honungsmelon. Fungerar perfekt till fisk- och skaldjur samt bufféer. Serveras lämpligen vid 8 grader.

Monti Garbi Soave 2014 är en suverän italienare med frisk, ungdomlig smak. Man kan känna inslag av honung, citrus och ananas. Passar fint till fisk- och skaldjur och serveras vid 8-10 grader.

Övriga två vinboxar som får utmärkelsen ”Fynd” är chilenska Torres Las Mulas Sauvignon Blanc 2014 och franska Brochet Facile Sauvignon Blanc 2014. Sämsta vin bland de vita är odrickbara California White. Påminner om sockrat kranvatten och har en meningslös och ofräsch smak. Varning är utfärdad!

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har lagom till sommaren tagit fram de 10 bästa boxvinerna som passar till buffémat. Vinexperten Gunilla Hultgren Karell har fått provsmaka och satt betyg. I denna artikel tänker vi kolla närmare på hennes tre favoriter bland de vita vinerna.
Två viner får maxbetyget 5 av 5. De heter Drostdy-Hof Chenin Blanc Steen 2014(nr 27003) och Torres Las Mulas Sauvignon Blanc 2014(nr 6029). Den förstnämnda är en sydafrikan med fruktig smak och ungdomlig doft. Smaken har inslag av päron, melon och citrusfrukter. Serveras vid cirka 8 grader och passar utmärkt till exempel skaldjur och lax. Denna mycket prisvärda box kostar 179 kr på närmaste Systembolag.
Chilenska Torres Las Mulas är ett mycket fräscht och aromatiskt vin med inslag av kiwi, vinbärsblad, passionsfrukt och citron. Fungerar bra till fisk, skaldjur och somriga sallader. Serveras lämpligen vid 8-10 grader. Priset ligger på 219 kr för en 3-litersbox.
På tredjeplats med betyget 4 av 5 hamnar det sydafrikanska vinet Fairview Roussanne Chenin Blanc Viognier Grenache Blanc(nr 2268). Detta generösa och fruktiga vin har inslag av päron, fat, vanilj och vita blommor. Fairview går att serveras till exempelvis pajer, ljust kött och fiskrätter. Det kostar 214 kr och serveras vid cirka 8-10 grader.

Vinnare i det här testet

Allt om Mat

Publicerad

Tidningen Allt om Mat har testat samtliga ekologiska viner på Systembolaget och utsett de bästa inom varje kategori. I denna artikel kommer vi att kika närmare på de bästa vita vinerna som finns på box. Allt om Mat har fyra olika betyg; ”Fynd”, ”Mer än prisvärt”, ”Prisvärt” och ”Ej prisvärt”.

Allra bäst bland de vita vinerna på box är franska Brochet Facile Sauvignon Blanc 2014, 3000 ml(nr 2267). Denna välsmakande box får tidningens högsta betyg ”Fynd” och imponerar med ung, frisk smak med inslag av päron, nässlor, krusbär och citron. Passar perfekt till fisk och skaldjur. Priset ligger på 227 kr för en trelitersbox.

Näst bäst är chilenaren Torres Las Mulas Sauvignon Blanc(nr 6029). Detta aromatiska vin har en frisk och lätt smak med inslag av passionsfrukt, päron, nässlor och citron. Serveras vi 8-10 grader och fungerar fint till fisk och skaldjur. Torres Las Mulas kostar för närvarande 219 kr och får betyget ”Mer än prisvärt”.

Il Nostro(nr 22973) är ett italienskt vin som får betyget ”prisvärt”. Det passar bra som sällskapsvin och till fiskrätter. Smaken är blommig och fruktig med inslag av melon, päron och persika. Il Nostro har ett cirkapris på 174 kr.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Kvällstidningen Aftonbladet har provsmakat på ett antal goda vinboxar som passar till julmaten. Deras vinexpert Mischa Billing har hittat en fullpoängare bland de vita vinerna och några välsmakande utmanare.
Allra bäst är franska Brochet Facile Sauvignon Blanc(nr 5389) som imponerar stort. Detta vin passar utmärkt till räkor, nybakat bröd och majonäs/aioli. Smaken är ungdomlig med inslag av kiwi, krusbär, nässlor och citrus. Brochet Facile bör serveras vid en temperatur av 8 grader och kostar 219 kr för en trelitersförpackning.
Två boxar som får näst högsta betyg av Aftonbladets vinexpert är Las Moras Reserve Chardonnay(nr 16018) och Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay(nr 5394) Den argentinska boxen Las Moras passar förträffligt till hummer och har smak av tropiska frukter, vanilj och kryddor. Ekologiska Las Moras går också att ha till fisk och ljust kött. Priset är 229 kr för en box. Franska Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay 2013 är perfekt till julens skaldjur och är torrt, friskt med inslag av persiska, citrus och gula äpplen. Systembolaget tar 265 kr för denna box.

Vinnare i det här testet

GP

Publicerad

GP har i ett färskt test provsmakat och betygsatt ett stort antal vita viner på boxar. Testerna har gjorts i en källarlokal i Systembolagets huvudkontor i Stockholm. GP:s vinexpert Thomaz Grehn har börjat med de lätta vita vinerna för att sedan gå på de mer smakrika. Utgångspunkten har varit att hitta bra viner för lite pengar. Ett tips för boxviner är att alltid dekantera, vinet smakar bättre då. Boxvinerna innehåller svaveldioxid och genom att lufta vinet kan du få bort en del av detta. Och glöm inte att förvara vinet svalt efter att du öppnat paketet.

Fyra vita viner på box får högsta betyg av GP:s vinexpert Thomaz Grehn. Dessa är Monti Garbi Soave 2012, Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2013, Foot of Africa Chenin Blanc 2013 och Drostdy-Hof Chenin Blanc Steen 2013. Det förstnämnda vinet Monti Garbi Soave(nr 2078) är ett italienskt vin som smakar riktigt bra och har fin syra. Den fruktiga smaken har inslag av tropisk frukt, päron, citrus och örter. Passar perfekt till fisk- och skaldjur och varför inte till en Ceasarsallad!

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico(nr22424) är också en välsmakande italienare som erbjuder mycket smak för en liten penning. Smaken är ungdomligt fruktig och har inslag av persiska, citrus och päron. Ett bra allroundvin som passar till det mesta. Foot of Africa Chenin Blanc(nr 27003) är ett vitt vin från Sydafrika som doftar päron och krusbär. Den fruktiga smaken har inslag av gröna äpplen och citrus. Servera gärna detta vin som aperitif, till kycklingrätter eller till fisk- och skaldjur. Drostdy-Hof Chenin Blanc Steen(nr 2069) är testets andra fullpoängare från Sydafrika. Detta vin har ett mycket förmånligt pris och imponerar med en fruktig smak som har inslag av mandarin, päron och persika. Passar utmärkt till sallad, fisk eller kyckling.

Vinnare i det här testet

Ica-Kuriren

Publicerad

Ica-Kuriren har i ett omfattande test provsmakat och betygsatt 146 st boxviner(röda, vita och rosé) I denna artikel tänker vi kika närmare på de vita vinerna. Ica-Kurirens sommelier har valt ut sex boxviner som alla får testets högsta betyg, 5 hjärtan av 5 möjliga. Priserna varierar från 149 kr till 299 kr, men då skall man tänka på att flera av dessa boxar kommer i mindre förpackningar på 1 1/2 liter.

Den billigaste vinboxen om man går efter literpriset är Drostdy-Hof Chardonnay Viognier 2013(nr 15558). Detta australienska vin kostar 205 kr för en 3-litersbox och har en fruktig smak med inslag av päron, ananas och lime. Vinet är lent och samtidigt lite syrligt. Drostdy-Hof passar utmärkt till grillat, fisk- och skaldjur och buffémat.

Ett annat bra budgetalternativ som får testets högsta betyg är chilenska Torres Las Mulas Sauvignon Blanc 2013(nr 6029). För 209 kr får du ett ekologiskt vin som fungerar perfekt till fisk- och skaldjur, ljust kött och grönsaker. Smaken är mycket frisk med inslag av passionsfrukt, lime, citron och nässlor. Torres Las Mulas Sauvignon Blanc skall helst serveras vid en temperatur på 8-10 grader.

Fetzer Sundial Chardonnay 2012(nr 2148) är ett vin från USA som säljs i 1 1/2-liters box och kostar 149 kr. För dessa väl investerade slantar får du en riktig smakbomb med inslag mango, apelsin och päron. Doften påminner om tuttifruttigodis! Fetzer Sundial Chardonnay serveras med fördel till grillade rätter, gratänger och fisk- och skaldjur.

Vinnare i det här testet

Vinbanken

Publicerad

Anders Rötorp, vinexpert på Vinbanken har testat sig igenom ett stort antal vita viner på box. Vinexperten konstaterar att kvaliteten är ojämn, men att det finns en hel del guldkorn bland boxarna. Något som inte uppskattas är att producenterna har smugit in socker i formellt torra viner. Denna trend är ännu värre då det gäller rödviner och viner som blivit överdrivet sockrade får automatiskt dåliga betyg.

Bäst bland friska lätta boxar är chilenska Torres Las Mulas SB 2013(nr 6029) som kostar 209 kr på Systembolaget. Detta vin passar perfekt till lättare rätter av fisk och skaldjur. Smaken är torr och fruktig med inslag passionsfrukt, persika, krusbär och citron. Druvan som används är Sauvignon Blanc. Bland torra Riesling boxar är Prinz von Hessen Riesling Kabinett Trocken 2013(nr 6480) bäst. Detta relativt dyra boxvinet kommer i en mindre förpackning på 1,5 liter och har en torr ungdomlig smak med inslag av honungsmelon, gröna äpplen och lime.

Om du är ute efter en smakrik torr box med vitt vin rekommenderas Rabl Grüner Veltliner 2012(nr 75815). Den är också bland de dyrare med sina 159 kr för 1,5 liter. För dessa väl investerade slantar får du ett vin som är utmärkt till fisk och som smakar härligt fruktigt med inslag av persika, päron, örter och citrus. Om du vill ha ett billigare vin som ändå smakar bra är De Bortoli Semillon Chardonnay 2013(nr 16446) ett bra val. Fungerar alldeles utmärkt till kyckling, fisk eller skaldjur.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressens vinexpert Gunilla Hultgren har valt ut ett antal sommarfavoriter bland de vita vinboxarna. Grundkraven är att vinet skall vara prisvärt och samtidigt smaka bra. Mycket vin för pengarna helt enkelt! Ett par enkla råd ges för att ditt vin skall smaka bättre när det väl skall serveras: 1) Dekantera vinet i en karaff så det får lufta sig. 2) Förvara vinet svalt efter att du öppnat det. 3) Köp inget vin som är äldre än ett halvår(kolla tappningsdatumet)

Gunilla Hultgrens favoritvin bland vita boxviner är australienska Chill Out Verandas Chardonnay 2013(nr 22280). Detta generöst fruktiga vin passar fint till exempelvis ugnsbakad lax. Smaken har inslag av ananas, persika och citrus. Vinet kostar 189 kr på Systembolaget. Ett annat vin som får högt betyg av vinexperten är Monti Garbi Soave 2012(nr 2078). Detta italienska vin har en ungdomlig och syrlig smak med inslag av färsk ananas, persika, vanilj och örter. Serveras med fördel till marinerad fisk- och skaldjurssallad. Kostar 205 kr. Två andra viner som får näst högsta betyg är tyska The Palace Lounge Feat. Riesling(nr 4589) och sydafrikanska Drostdy-Hof Chardonnay Viognier 2013(nr 15558)

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"