Test av resväskor

Publicerad under fritid. Senast ändrad den 11:e December, 2014. Baserad på 8 testkällor.

Sammanfattning

Det finns en hel del att tänka på när du ska köpa resväska, alternativt kabinväska, även om det kanske inte verkar vara så krångligt. Men väskorna kommer i många olika varianter, storlekar, material osv. Det viktigaste är att tänka på hur stor väska du vill ha och vad du ska ha med dig. Är grejerna ömtåliga, bör du t.ex. välja en väska med hårt skal. Sedan finns det resväskor med TSA-låsfunktion, som gör att säkerhetspersonalen på flygplatser inte behöver bryta upp din väska om de vill kontrollera dess innehåll, utan de har en huvudnyckel som fungerar till alla TSA-lås. Dessutom blir väskan säkrare under resans gång. För mindre packning räcker en kabinväska gott och den checkar man in som handbagage!

Test.se rekommenderar

Titan Xenon - Här på Test.se har vi valt att rekommendera den smidiga och funktionella väskan Titan Xenon. Detta är en mindre väska som lämpar sig som handbagage och den rymmer 36 liter packning. Väskan har en otroligt låg vikt och en näst intill oförstörbar styrka, samt en stilren och vacker design. Ett nytt hjulsystem – TwinWheel – möjliggör en lätt och smidig rullning av väskan. Med TSA-funktion kan tullpersonal öppna väskan för kontroll, utan att behöva bryta upp låset. Tillsammans med väskan kommer en tre år lång ”Unbreakable” garanti på skalet!

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Bäst i test-toppen 2014 2013 2012

Billigaste flygen i stort test!

Har du inte bokat flyg än så ska du kolla in vår stora sammanställning av flygbokningssajter! Var bokat man till bäst pris? Svaret beror på var du ska. Se testet här!

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Skyscanner

Publicerad

Skyscanner har testat åtta populära resväskor genom att utsätta dem för något de kallar ”ett brutalt test”. För att man ska kunna urskilja tuffingarna från veklingarna har de blivit skoningslöst prövade med bland annat slägg-attacker, till bilar som faller på dem. På Skyscanner finns videoklipp på det grymma testet! Första testet bestod av en spark från Sparta, där man sparkat ner samtliga väskor från en höjd på 1,5 meter för att på så sätt simulera ett fall (ett väskkast av en bagage-hanterare). I test två blev väskorna slagna med en fem kilo tung slägga. I test tre fick en storvuxen man ta en promenad över samtliga väskor. I sista testet lät man en bil falla över väskorna och ingen trodde att någon av dem skulle hålla – men ack, så fel man kan ha! Den bästa väskan i testet blev Eminent Move Air som är tillverkad för den mest krävande användaren och känd världen över för sin långa hållbarhet. Detta var alltså en av de tre väskorna som klarade av att få en bil över sig, utan några större skador. Den är lätt, funktionell och väldigt tuff – gjord för att hålla! Karabar K-bar-310 Medium tog andraplats. Den är inte lika hållbar som Eminent (den klarade inte bil-testet), men med tanke på dess låga prislapp får man bra och praktiskt väska. Sist, men inte minst, tog Delsey Helium tredjeplats och är en fransktillverkad resväska som lovar ”världens säkraste blixtlås” och ”den perfekta kombinationen mellan lätthet och motstånd”. Delsey lovar att väskan är extremt hållbar och det har de alldeles rätt i. Den klarade tillsammans med Eminent av biltestet utan att gå sönder. Väskan är inte den billigaste på marknaden, men man betalar för kvalitet, stil och en väldigt bra funktionalitet.

Vinnare i det här testet

 1. Eminent Move Air
 2. Karabar K-Bar-310 Medium
 3. Delsey Helium

Expressen

Publicerad

Expressen har testat sex kabinväskor där samtliga håller måtten för handbagage, men de rymmer dock olika mycket. Alla väskorna är hårda och man undersöker smidighet, packningsmöjligheter och vilken väska som har bästa rullet. Bäst i testet är Titan Xenon som rymmer 36 liter. Här får man mycket bra förvaringslösningar med kryssband i lock och botten, samt fickor i olika storlekar med dragkedjor. Man kan ta sig fram på de flesta ställen, även trottoarer och trappor då väskan har hjul i en större storlek som rullar bra. Det blir dessutom minimalt med slitage. Epic HDX tog andraplats med en volym på 39 liter. Detta är en lätt och rymlig modell som dock främst lämpar sig för plant inomhusgolv. Den har små hjul som lätt hakar upp sig, även vid små ojämnheter. Skalet är dock tåligt och blir inte lika repigt som de övriga väskornas i testet. Tredjeplats gick till Cavalet som rymmer 32 liter. Väskan har fyra smidiga hjul och den enda modellen i testet med ”fötter” på bottens undersida, vilket ger skydd när väskan läggs ner. Den är utrustad med ett tilltaget handtag och bra packmöjligheter med två kryssband och två fack.

Vinnare i det här testet

 1. Titan Xenon
 2. Epic HDX
 3. Cavalet

Expressen

Publicerad

En hård resväska ger ett mycket bättre skydd mot stötar och hård behandling av bagaget. Expressen har testat åtta stycken och samtliga testades på vinterunderlag. De har bedömts efter kvalitet, kapacitet, design, funktion och prisvärde. Samsonite Firelite tog första plats och blev bäst i test. Denna ungerska modell är av mycket hög kvalitet och är välgjord in i minsta detalj. Väskan rymmer mycket packning – 77 liter – men den hade gärna fått ha någon fler ficka. Det finns dock en bra avgränsare till delen i locket. Teleskophandtaget är 41 cm långt och inte speciellt skönt att hålla i, men fortfarande lätthanterligt. Det är en mycket genomtänkt och välgjord väska, men också riktigt dyr. På testets andraplats hamnade Delsey Helium. Väskan rymmer 94 liter bagage och den är väl organiserad. Den upplevs ha god kvalitet och hålla för många resor. Den har fina detaljer, men når inte riktigt upp till Samsonites nivå. Delsey Helium är en väska som trots sin större storlek fungerar väl och handtaget är skönt att hålla i, men trots att väskan är så bra är priset lite väl högt. Tredjeplats i testet gick till Biltema 45907 – det bästa budgetvalet. Väskan har ett lågt pris och överraskar därför positivt. Dess yta känns tålig mot repor och oöm bagagebehandling. Dock är insidan något plastig och väskan rymmer jämförelsevis inga stora mängder packning. 45907 är väl organiserad med flera mindre fickor inuti och den har ett skönt teleskophandtag på 45 cm som fungerar bra. Kort sagt, är detta en prisvärd resväska!

Vinnare i det här testet

 1. Samsonite Firelite
 2. Delsey Helium
 3. Biltema 45907

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test.se har man betygsatt 11 olika resväskor med det svenska märket EPIC i toppen. Väskan är både stöt-tålig och lätt att rengöra, tack vare dess hölje som är tillverkat av tre lager flexibel polykarbonatplast. Väskan innehåller mellanvägg, många praktiska fack och effektiva spännband. Teleskop-handtaget är stabilt och dess välplacerade bärhandtag gör att väskan är lätt att bära i trappor. Väskas hjul är stora och har hög kvalité och de gör att väskan rullar väldigt lätt. Samsonite blir tvåa, med en kompakt, lätt tygväska med en stor packkapacitet. Den innehåller dubbla spännband och två förvaringsfickor med dragkedja. Även väskans teleskop-handtag och dess hjul håller en hög kvalité och man får ett hänglås med TSA-funktion på köpet. Titan Ultimate har marknadens bästa garanti – kunden kan få väskan reparerad eller få en helt ny väska i 10 år! Väskan är stilren, funktionell och utstrålar kvalité. Sömmarna till dess dragkedja är handsydda och inredningen praktisk. En mellanvägg, fickor och spännband finns, men man skulle vilja se att spännbanden vore bredare. Väskan är lätt att rulla och manövrera tack vare dess stora hjul.

Vinnare i det här testet

 1. Epic GTO Hexacore
 2. Samsonite B-lite Fresh
 3. Titan Ultimate

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 7 mellanstora, hårda resväskor. Bäst i test blev Samsonite Aeris Comfort. Alla väskorna i testet fick godkänt för dess hållbarhet och rullade dessutom bra på olika underlag med sina fyra hjul, samt att de var lätta att manövrera på små ytor. Samtliga väskor stod emot vatten bra – trots att ingen tillverkare sagt att deras väska skall vara vattentät, förutom Desley Extendo 2, som tog in nästan en liter vatten på 10 minuter. Det är inte bra om man reser till områden där man riskerar att väskan utsetts för kraftiga regnskurar. Överlag fick alla väskor bra betyg för hanterbarhet, dvs hur lätta låsen är att ställa in, om dess inredning underlättar packning och om teleskophandtagen är lagom långa. Två av väskorna, Samsonite Cublite och Tokyo Chic, har farligt mycket giftiga kemikalier i handtagen! Väskorna testades även för dess ergonomi och huruvida de slår emot benen om man bär dem eller rullar dem efter sig. Där fick samtliga godkänt men inte några toppbetyg!

Vinnare i det här testet

 1. Samsonite Aeris Comfort
 2. Delsey Extendo 2
 3. Rimowa Salsa Air

Smartson.se

Publicerad

Smartson har för tredje gången testat resväskor och denna gång utsett Burtons väska Wheelie double deck till bäst i test. I testet finns både hårda och mjuka väskor och de ska tåla smuts, repor, vara lätta och klara en ganska tuff hantering. Double Deck är testvinnaren och den öppnas som en bok på mitten med rejäla blixtlås och har ett mycket stort packningsutrymme. En rem medföljer så att man enkelt kan fästa sin övriga bagage på resväskan och dra allting tillsammans. Västans hjul är slitbara och rullar fint både inomhus och utomhus och med två rejäla handtag på framsidan gör den lätt att lyfta. Delsey är en slimmad modell med hårt skal och fyra hjul. Den är lätt att öppna och stänga och den har två stora fack. Den är också utrustad med TSA-lås, vilket gör väskan säker, men det är krångligt om man inte vet hur låset fungerar. På tredje plats hamnade Victorinox som är en rejäl väska på två hjul. Väskan har ett stort huvudfack och två mindre sidofack och den är mycket lätt att hantera, men skulle behöva ytterligare några fack!

Vinnare i det här testet

 1. Burton Wheelie double deck
 2. Delsey Inbox Satin
 3. Victorinox Alpineer

Smartson.se

Publicerad

Smartson.se har återigen testat resväskor. Den här gången blir Samsonite Cubelite testvinnare och är en mycket bra resväska för förvaring, då den har många fack och mellanväggar, som enkelt kan hålla isär saker. Väskan har en bra design och är riktigt slitstark, men dess dragkedja kan dock haka upp sig ibland. Hjulen är stora och funkar lika bra på alla underlag, men det är svårt att manövrera väskan i sidled. Salsa Deluxe är en stabil väska med många bra detaljer, t.ex. dubbelhjul och en utfällbar rem, där man kan fästa sitt handbagage. Dess hjul gör så att väskan rullar bra på alla underlag, men teleskop-handtaget är svårt att hantera med en hand. Epic Jetstream är en väska som sticker ut. Den är äppelgrön och tål mycket tuff hantering. Dess handtag, hjul och dragkedja fungerar bra. Hjulen rullar fint över alla underlag, även fast de är små och det är lätt att manövrera väskan.

Vinnare i det här testet

 1. Samsonite Cubelite
 2. Rimowa Salsa Deluxe
 3. Epic Jetstream 75cm Resväska (Svart)

Smartson.se

Publicerad

På smartson.se har man testat och betygsatt 20 stycken resväskor. Delsey Karat blev testvinnare och det är en väska med oregelbunden form och inre kvaliteter. I väskan finns en heltäckande sektionsdelare med en inbyggd nätpåse, samt att man får med en mindre avdelare som skulle passa perfekt till att förvara t.ex. skor i. För att skydda väskan mot slitage får man med en tygpåse som täcker hela väskan! Dess dragkedja är starkare än den vanliga modellen och är svårforcerad, precis som det TSA-godkända låset. Hjulen är stora och slitstarka, men sticker ut aningen för långt. Handtagen är bekväma och greppvänliga, men teleskop-handtagen kunde varit lite längre. På andra plats hamnade Rusta Ambassador. Även denna väskans handtag är bekväma och den innehåller sektionsdelare med dragkedja. I väskans botten finns ett kryssband i resår, men dess spännen är gjorde i plast och känns klena. Rimowa Salsa Air är en dyr resväska. Dess insida är klädd i silkesliknande tyg som är lätt att torka av, men det fattas småfack. Dubbla sektionsdelare finns i perforerat tyg och väskan är lätt att packa i. Hjulen är mjuka och rullar tyst och man kan inte klaga på teleskop-handtaget.

Vinnare i det här testet

 1. Delsey Karat
 2. Rusta Ambassador
 3. Rimowa Salsa Air