Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av robotgräsklippare

trädgård uppdaterad 16:e Juni, 2015, Baserad på 10 testkällor.

Sammanfattning

Robotgräsklipparen har många fördelar. Den är bland annat automatisk och batteridriven. Den klarar av mycket stora tomtytor och kan programmeras, men dess nackdel är priset. De är lämpliga för gräsmattor upp till cirka 6000 kvm, men det beror helt på fabrikat och modell. Robotklipparen är självgående - batteridriven och utgår från en laddstation. Roboten klipper gräset efter programmering och man kan använda sig av en så kallad begränsningskabel, som antingen spikas fast eller grävs ned runt de ytor som ska klippas. Robotklipparen fungerar inte lika bra i alla trädgårdar.

Test.se rekommenderar

Gardena R160
Gardena R160, bäst i test.

Gardena R160 - Här på Test.se väljer vi att rekommendera robotgräsklipparen R160 från Gardena. Den är lite dyrare än vår tidigare testvinnare Robomow MS1000 och trots att egenskaperna är snarlika, är Gardena R160 lite mer effektiv för den stora trädgården. Den klarar av större ytor, är tillförlitlig och lämnar inga hjulspår, tack vare ett oregelbundet klippmönster. När det behövs hittar robotgräsklipparen själv tillbaka till sin laddstation och när den är programmerad startar R160 automatiskt på inställda tider – till och med när det regnar. Modellen har mycket känsliga krocksensorer och begränsningsslingan hjälper R160 att undvika hinder i… Läs mer

Vinnartabell

Tabellen visar vilka placeringar och betyg produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar 2015 2014 2013

Tabellen visar vilka placeringar produkterna fått i de experttester vi läst i tidningar och på nätet. Produkten vi rekommenderar är markerad röd.

Testkällor

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Testfakta

Publicerad

Bara hälften av robotgräsklipparna i Testfaktas nya test klipper som de lovar. Vissa modeller har stora problem ed att klippa gräset och är brutala mot hinder som kommer i vägen. En maskin smet dessutom från testbanan! Uppgifterna om vad robotgräsklipparna ska klara av är i många fall inte realistiska. Har man en viss gräsyta som man vill ha klipp, kan man behöva köpa en modell med kapacitet för en betydligt större yta. Eftersom man inte heller ska vistas på gräsmattan när maskinen arbetar så betyder också längre klipptider att man får mindre tillgång till sin trädgård. Flera av maskinerna kan nämligen bara klippa på dagen då gräset är torrt, eftersom fuktigt gräs fastnar under och blockerar klippaggregatet. Bäst i test blev Husqvarna Automower 320, tätt följd av Honda Miimo 520. De klipper som de lovar och är enkla att installera. De kräver också minst rengöring, eftersom det till skillnad från flera andra maskiner inte fastnar så mycket gräsrester under dem. Husqvarnas modell är dessutom den som är tystast!

Vinnare i det här testet

 1. Husqvarna Automower 320
 2. Honda Miimo 520
 3. Bosch Indego 1000 Connect

Hus & Hem

Publicerad

”En robotgräsklippare är inget för den bekväme eller dig med begränsat tålamod”, skriver Hus & Hem i börjat av sitt test. Robotgräsklipparna kräver en noggrann installation och varsam hantering. Med hjälp av en begränsningskabeln som krävs ner i marken, ”ritar” du en karta runt det området som ska klippas, så att robotgräsklipparen vet var den ska åka. Bäst i test blev Worx 2.0 Som passar bättre för den mindre gräsmattan. Den är enkel att komma igång med och inställningarna är lätta att justera. Modellen klipper tystgående och i ett oregelbundet mönster. Worx har funktioner som pinkod, regnsensor och möjligheter att programmera flera områden. Det är dock negativt att den viker ner fuktigt gräs. På andraplats i testet hamnade Husqvarna Automower 320. Husqvarnas modeller är ofta bland de allra bästa modellerna, men priset är en nackdel. Automower 320 är en rejäl och tekniskt avancerad modell, som klarar av stora ytor med ett mycket jämnt resultat. Den är säker, då den stannar vid lyft eller vältning, samt att den ändrar riktning när den möter hinder. Den har också flera bra funktioner, men displayen täcks av luckan under drift. Nästa modell i listan är Indream Cadero 1500 TS, som är enkel att hantera och har en överskådlig meny. Den får ett stort plus i testet, tack vare fjärrkontrollen! Den är dock inte så stark i drift, utan den tar sig omsorgsfullt fram över gräsmattan. Möter den något hinder på vägen, backar den upp och försöker ett par gånger att hitta alternativa vägar. Det resulterar i ett något ojämnt resultat, men robotgräsklipparen är prisvärd!

Vinnare i det här testet

 1. Worx 2.0
 2. Husqvarna Automower 320
 3. Indream Cadero 1500 TS

Allt om bostad

Publicerad

Allt om bostad har testat ett gäng robotgräsklippare i olika prisklasser för att avgöra vilken som presterar bäst i olika terränger. Husqvarnas modell 330X är fortfarande herren på täppan bland robotarna på marknaden och i slutändan är det guidekabeln som gör att den blir snäppet bättre än konkurrenterna. Det, tillsammans med en pålitlighet som hamnar bland topprobotarna, kan Automower 330X vara säker på toppen ett litet tag till. Nu börjar dock konkurrenterna flåsa Husqvarna i nacken, med modeller som snart kan konkurrera ut deras flaggskepp. Vad gäller många detaljer märks det att Husqvarna varit en förebild med sina robotgräsklippare. Honda och Viking är helt klart några allvarliga utmanare med potential att peta Automower från tronen och är så pass bra att de kan gå in och konkurrera genom att ha ett lägre pris. Man kan nog iskallt räkna med en galopperande utveckling de närmsta åren – av alla märken som vill vara med och slåss om kunderna.

Vinnare i det här testet

 1. Husqvarna Automower 330X
 2. Honda Miimo 520
 3. Viking MI 632

Bäst-i-test.se

Publicerad

På sajten Bäst-i-test.se finns ett test av marknadens främsta robotgräsklippare, där man undersökt hur bra de presterar. De bästa modellerna har en riktigt bra prestanda, men kostar också därefter – upp emot 25.000kr – men ofta kan man klara sig med en enklare budgetmodell. Det skiljer dock mycket mellan en budget- och en premiummodell och ibland klarar inte budgetmodellen att få jobbet gjort. Robotgräsklipparna i testet är betygsatta efter funktionalitet, effektivitet, tillförlitlighet, design och säkerhet i förhållande till prislappen. Testvinnaren från Gardena R160 vann pga dess kombination av utmärkt prestanda till ett rimligt pris. Trots en prislapp i övre mellanklassen presterar den rakt igenom som en premiumklass-modell. R160 arbetar effektivt och snabbt tack vare en fantastisk problemlösningsförmåga. Bästa premiumval blev Automower 330X från Husqvarna. Det är en exklusiv lyxmodell med oslagbar prestanda och funktionalitet. För andra året i rad står den ohotad som den mest högpresterande robotgräsklipparen i testet. Ingen konkurrent kommer i närheten av dess driftsäkerhet och problemlösningsförmåga. Gardena tog även platsen som bästa budgetval i testet med modellen R50 Li. Det är en prisvärd budget-gräsklippare som på många sätt presterar över sin prisklass. Trots att den är av det billigare slaget, associeras mycket med premiumklassen. Den är bl.a. anmärkningsvärt bra på problemlösning och den är skicklig på att ta sig ur besvärliga situationer, vilket gör den tillförlitlig.

Vinnare i det här testet

 1. Gardena R160
 2. Husqvarna Automower 330X
 3. Gardena R50 Li

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tagit hjälp av WiseGuide i detta test av robotgräsklippare. Man har valt ut 6 st gräsklippare som testats på en plan gräsyta och dessutom på en kuperad trädgårdstomt under två veckor. Robotgräsklipparna har fått klippa torrt, blött, högt och lågt gräs samt varit i funktion vid regnförhållande. Betygskriterierna har varit drift/säkerhet, resultat och användarvänlighet.

Den bästa robotgräsklipparen enligt Aftonbladets test är Worx 2.0 som får full pott, 5 plus av 5 möjliga. Om man kikar närmare på delbetygen så erhåller Worx 2.0 högsta betyg för användarvänlighet och drift/säkerhet. Näst högsta betyg ges för resultatet. Prisvärdet är mycket bra för denna robotgräsklippare, den är testets billigaste tillsammans med Indream Cadero 1500 TS. Dess mest positiva egenskaper är enkla menyer och den medföljande fjärrkontrollen.

Tre andra robotgräsklippare som får bra betyg är Husqvarna Automower 320, Bosch Indego 1300 och Indream Cadero 1500 TS. Husqvarnas modell är testets dyraste, men är den som klarar klipptestet bäst. Bosch Indego 1300 är en smidig robotgräsklippare som tar sig fram enkelt på gräsmattan. Det går även snabbt att komma igång med denna robot tack vare den medföljande snabbguiden. Indream Cadero 1500 TS är tillsammans med testvinnaren Worx 2.0 testets billigaste robotgräsklippare och har dessutom enkla menyer som är lätta att förstå.

Testets sämsta robotgräsklippare är Stiga Autoclip 127 som enligt Wiseguide är en besvikelse. Stigas modell är krånglig och visar sig inte vara tillräckligt säker. Flera gånger tappar den kontakten och hamnar utanför klippområdet. Menyerna är omständiga och det tar lång tid att komma igång. Förutom detta klipps kabeln av tre gånger under Wiseguides test. Stigas robotgräsklippare har inga egenskaper som lockar till köp.

Vinnare i det här testet

 1. Worx 2.0
 2. Bosch Indego 1300
 3. Indream Cadero 1500 TS

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat 14 robotgräsklippare och resultatet visar att maskinerna har blivit både säkrare, smartare och billigare. Priserna varierar mycket, vilket gör att man bör jämföra dagspriset på någon prisjämförelsesajt. Bäst i test blev Viking MI 632 och Robomow MS1000, som båda fick 82 i samlat betyg. De är också bland de dyraste modellerna i testet. Gräsklipparna har testats under flera veckors tid och de har fått klippa olika typer av gräs var tredje dag. Klipparna kan ställas in på olika höjd – de flesta varierar mellan 2-3 cm och upp till 5-6 cm. På en standardgräsmatta klipper alla modellerna bra eller riktigt bra. Det blir svårare på blött och långt gräs, där klipparna med sämst betyg har tydliga svårigheter. De kommer inte heller intill kantstenar, rabattkanter och dylikt, utan där får man gå efter med trimmer och handsax. Trots att samtliga gräsklippare i testet klarar av regn och rusk, men det är ändå bra om man placerar laddstationen på ett skyddat ställe. Laddtiden för gräsklipparna varierar mellan 50 minuter och upp till 6 timmar. Ytan som klipparen klarar av varierar också – från 65 kvadratmeter och upp till 250 kvadratmeter. Testvinnarna Viking och Robomow har fått genomgående höga betyg, laddar och klipper bra tid. Testets billigaste modell, Biltema LMR24, placerade sig efter vinnarna och har också fått omdömet ”Bra köp” eftersom det är en prisvärd klippare som också klipper snabbt och jämnt.

Vinnare i det här testet

 1. Robomow MS1000
 2. Viking MI 632
 3. Biltema LMR24

Bäst-i-test.se

Publicerad

Robotgräsklippare har funnits sedan 1990-talet och även om efterfrågan vuxit starkt de senaste åren, var det först under 2013 som den fick sitt genombrott – åtminstone vad gäller efterfrågan. Bäst-i-test.se har testat nio av marknadens främsta modeller för att ta reda på hur de presterar. De allra bästa robotgräsklippare har en riktigt bra prestanda, men de kostar också en del. Toppmodellerna kostar uppåt 25000 kronor. Testets bästa robotgräsklippare blev Gardena R160, då detta är en tillförlitlig och mycket prisvärd modell som klarar tuffa utmaningar. Trots en prislapp i övre mellanklassen, så presterar robotgräsklipparen rakt igenom som en premiumklass-modell. Dess design är inte speciellt lyxig, men likväl smakfull. R160 är en säker modell och dess pivot-knivarna klipper gräset effektivt, men som samtidigt är skonsamma mot leksaker, frukter eller annat som blivit kvarglömt på gräsmattan. Gräsklipparen arbetar snabbt och effektivt, tack vare en utmärkt problemlösningsförmåga. Husqvarnas modell Automower 330X är en modell i premiumklassen och har tagit andraplats i testet. Detta är Husqvarnas senaste flaggskeppsmodell och de har satt stort hopp till att den ska säkra företagets position som världens främsta tillverkare av robotgräsklippare. Modellen klarar av kraftiga lutningar, rötter, löst underlag, komplicerade klippytor och högt gräs. Den arbetar effektivt och smart. Det är den höga prislappen är det som gör att robotgräsklipparen inte tagit förstaplats i testet! På tredjeplats hamnade också en modell från Gardena – R40 Li. Det är en synnerligen prisvärd budgetklassmodell som på många sätt presterar över sin prisklass och blir därför testets bästa budgetval! Modellen har trots sin låga prislapp en rad styrkor som man snarare associerar med premiumklassen. Trots en liten storlek och små hjul är robotgräsklipparen skicklig på att ta sig ur besvärliga situationer, vilket gör att den förvånansvärt tillförlitlig.

Vinnare i det här testet

 1. Gardena R160
 2. Husqvarna Automower 330X
 3. Gardena R40 Li

Aftonbladet

Publicerad

På Aftonbladet.se kan man läsa ett nytt test som gjorts av testföretaget Wiseguide. Fram tills nu har robotgräsklippare varit relativt dyra, men nu kommer det fler billiga utmanare på marknaden. I detta testet ingår bl.a. två nya budget-modeller som kommit under våren: Biltema LMR 24 och Cadero InDream 1500.  Testresultaten visar att budget-modellerna står sig bra mot sina dyra konkurrenter. Bäst i test har Husqvarna blivit, med sin modell Automower 220AC. Det går snabbt att installera robotgräsklipparen och den är mycket enkel att hantera. Den väger inte mycket och har dessutom en display, stoppknapp och inställningar för klipphöjden som är praktiskt placerade på ovansidan. Generellt är kvaliteten hög, även om det snabbt blir repor om den skulle krocka med murar eller liknande och bruksanvisningen varnar för att trampa på den ömtåliga laddningsplattan. Automower hittar, tack vare sensorer, enkelt tillbaka till laddningsstationen. Knivarna klipper gräset effektivt, även i regn, och klipptiden ligger på 90 min innan den behöver laddas i ca en timme. På testets andraplats hamnade Robomow, som har gummerade ytor både fram och bak som skyddar mot stötar och repor. Montering och installationen är enkel, men med dess tyngd och storlek gör att förflyttning och förvaring blir lite svårare. Modellen har flera funktioner, exempelvis ett tidsschema, barnlås och påminnelse om knivbyte. Den har regnsensor, manuell styrning och ett eco-läge för längre drifttid. Tack vare sin långa klipptid, är Robomow testet mest effektiva gräsklippare. På tredjeplats hamnade Biltema LMR 24. Detta är en ny budget-modell från i år och har blivit utsedd till just ett ”Bra budgetval”. Gräsklipparen är mycket användarvänlig, med enkla menyer, bekvämt placerat handtag och en smidig ratt för att ändra klipphöjden med. Den är utrustad med alla funktioner man kan tänkas behöva i en modern robotgräsklippare, men den upplevs som något otymplig samtidigt som den känns hållbar och robust.

Vinnare i det här testet

 1. Husqvarna Automower
 2. Robomow RL 2000
 3. Biltema LMR 24

Smartson.se

Publicerad

Smartson.se har testat fem modeller av robotgräsklippare. Bäst i test är Husqvarnas modell. Roboten har en möjlighet att hitta tillbaka till sin laddningsstation med hjälp av en sensor och med den 20 meter långa sladden kan man placera laddningsstationen ganska flexibelt. Klipparen är utrustad med små knivblad som gör klippningen effektiv och klipper utan problem i regn och blött gräs. Klipptiden räcker upp till 90 minuter innan roboten måste laddas igen, vilket tar runt en timme. Om modellen skulle krocka med murar eller väggar, blir det snabbt synliga repor, men i övrigt känns kvaliteten ganska hög. På andra plats hamnade Robomow, som har gummerade ytor både fram och bak som skyddar mot repor och stötar. Robotens kvalitet är hög och den är utrustad med flera bra funktioner. Robomow är, precis som Husqvarna, en av de mest effektiva robotgräsklipparna, tack vare den långa klipptiden och de tre knivbladen den är utrustad med. Detta är en mycket prisvärd robotgräsklippare! Viking MI 555 C, som hamnat på tredjeplats, bedöms vara identisk med Robomow i sin helhet. Den är funktionsrik och har ett högt kvalitetsintryck, då även denna modell har gummerade ytor som skyddar mot repor och stötar. Även denna modellen har lång klipptid och tre stycken knivblad som ger en tilltagen klippbredd.

Vinnare i det här testet

 1. Husqvarna Automower
 2. Robomow RL 2000
 3. Viking MI 555 C

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat fem robotgräsklippare där Husqvarna blir bäst i test. Det finns två typer av robotar som klipper gräs och vilken man ska välja beror på vad man har för tomt. Husqvarnas robot klarar av att lista en tomt på 2000 kvadratmeter och den klipper vanligt, kort gräs mycket jämt och snyggt. Även de enklare robotarna från Lizard och Wiper klarar av detta. Samtliga tre modeller ovan, klarar av att klippa lite längre gräs och även blött gräs, med ett jämnt och snyggt resultat. Alla modellerna i testet är mulcherklippare och har alltså ingen uppsamlare, vilket är bra om gräset klipps ofta, då de klippta gräset fungerar som gödning. Fördelarna man får med en robotgräsklippare är att man själv slipper att klippa gräset och det blir snyggare och jämnare klippt. Dessutom kan roboten programmeras så att den klipper när du själv inte är hemma. Ett par nackdelar är att de kostar en hel del pengar, det kan vara krångligt att programmera dem och man får ingen motion, som man får av en vanlig gräsklippare. Det tar även extremt lång tid för robotarna att klippa ytor, t.ex. om en vanligt klippare tar 12-13 minuter på sig att klippa 100 kvadratmeter, tar det mellan 90 – 140 minuter för roboten.

Vinnare i det här testet

 1. Husqvarna Automower
 2. Lizard S1
 3. Wiper Blitz XP