VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 11 Augusti 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Test av åkgräsklippare 2021 – se de bästa här!

Har du en större gräsmatta kan du hålla den i trim på ett enkelt och effektivt sätt med en åkgräsklippare. Vi ger dig testvinnande åkgräsklippare och en bra köpguide så att du väljer rätt modell.

Vi har jämfört
 • Klippbredd.
 • Klipphöjd.
 • Uppsamlare.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna Rider 316TX
Bäst i test
Bäst i test
Husqvarna
Husqvarna Rider 316TX
En stor åkgräsklippare som är enkel att manövrera och ger ett perfekt resultat.
Populärt val hos Söderströms.
Klippbredd: 94, 103 eller 112 cm.
Klipphöjd: 25-75 mm.
Uppsamlare: Nej.
Drivkälla: Bensin 4-takt.
Vikt: 238 kg.
Effekt: 9,6 kW.
Mulching.
Bakutkast.
Kan kopplas samman med app.
Garanti på 2 år.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar och gräsklippare. De erbjuder produkter för både privat- och yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarna Rider 316TX är en kompakt och flexibel rider i Husqvarnas 300-serie, som passar för dig som är markägare och vill få ett effektivt och proffsigt resultat. Den är ett populärt val hos återförsäljaren Söderströms.nu och Husqvarna hör till en av de mest populära leverantörerna av åkgräsklippare.

Åkgräsklipparen har en kraftfull V-twin-motor, mulching och bakutkast. Den har bakvagnsstyrning vilket gör att bakhjulen kan svänga under maskinen och gör klipparen enklare att hantera. Den är utrustad med display och två starka strålkastare. Den har Bluetooth-anslutning som gör att du kan ansluta åkgräsklipparen till Husqvarnas app och få information som körtid och laddningsstatus. Klippaggregat köps separat och då kan du välja mellan 94, 103 eller 112 centimeters bredd. Klipphöjden på gräset går att justera mellan 25 och 75 millimeter. Du kan dessutom enkelt växla mellan klippaggregat och andra tillbehör som borste, kantskärare, snöplog och snöslunga – vilket gör detta till en maskin att använda till mycket.

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna Rider 316TX
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Husqvarna
Husqvarna Rider 320X AWD
Bästa premium
Bästa premium
Husqvarna
Husqvarna Rider 320X AWD
Valet för dig som vill ha det allra bästa från Husqvarna.
Populärt val hos Söderströms.nu.
Klippbredd: 94-112 cm.
Klipphöjd: 25-75 mm.
Uppsamlare: Nej.
Drivkälla: Bensin 4-takt.
Vikt: 224 kg.
Effekt: 10, 6 kW.
Kan kopplas samman med app.
Garanti på 2 år.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar och gräsklippare. De erbjuder produkter för både privat- och yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarna Rider 320X AWD är ett populärt val bland klipparna hos Söderströms och tillhör Husqvarnas 300-serie som är den näst mest avancerade serien bland deras breda utbud av åkgräsklippare. Det är en flexibel och smidig åkgräsklippare med fyrhjulsdrift, reglage som är lätta att nå och en ratt med mjukt grepp. Den har dubbla LED-lampor som gör att du ser tydligt även i sämre ljusförhållanden.

Klippaggregat köps separat och du kan välja mellan 94, 103 eller 112 centimeter, alla med förstklassig mulching och bakutkast. Klipphöjden går att justera mellan 25 och 75 millimeter. Det ingår flera tillbehör så att du kan utföra flera olika arbeten med din rider.

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna Rider 320X AWD
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa trädgårdstraktor Test.se - Bästa trädgårdstraktor
Stiga
Stiga Traktor Estate 2084 H
Bästa trädgårdstraktor
Bästa trädgårdstraktor
Stiga
Stiga Traktor Estate 2084 H
En trädgårdstraktor med hög kapacitet, fint klippresultat och uppsamlare.
Högt betyg på test hos Bygghemma.se 2021.
Populärt val hos Gardenstore.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Klippbredd: 84 cm.
Klipphöjd: 25-80 mm.
Uppsamlare: Ja.
Drivkälla: Bensin.
Vikt: 228 kg.
Effekt: 7,4 kW.

Svenska Stiga grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och de erbjuder ett stort utbud av trädgårdsredskap, som olika modeller av åkgräsklippare.

Stiga Estate 2084 H är en bensindriven trädgårdstraktor som fått höga betyg hos Bygghemma.se och är populära kundval hos Gardenstore.se, Prisjakt och Pricerunner. Det är en trädgårdstraktor med hög kapacitet för en gräsmatta med en storlek upp till 3000 m², fint klippresultat och smart uppsamlare. Klippbredden är på 84 centimeter och du kan välja mellan sju olika klipphöjder inom intervallet 25 till 80 centimeter. Du kan dessutom välja att multiclip och att samla upp gräset i en gräsuppsamlare som har en volym på 200 liter.

Trädgårdstraktorn har en 1-cylindrig 452 cc Stigamotor, en hastighet som enkelt justeras steglöst. Sätet är stoppat ratten mjuk och traktorn är mycket bekväm att köra.

 • Butiker & priser
 • Priser för Stiga Traktor Estate 2084 H
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bra val Test.se - Bra val
MTD
Traktor SMART RF 125 MTD
Bra val
Bra val
MTD
Traktor SMART RF 125 MTD
En trädgårdstraktor med stor kapacitet och låg vikt.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Klippbredd: 96 cm.
Klipphöjd: 30-95 mm.
Uppsamlare: Ja.
Drivkälla: Bensin 4-takt.
Vikt: 150 kg.
Effekt: 6,2 kW.
2 års garanti.

MTD är ett företag med en bred erfarenhet av tillverkning av åkgräsklippare och trädgårdstraktorer och åkgräsklippare. De erbjuder både större trädgårdstraktorer och miniriders som är mindre, lättmanövrerade maskiner.

MTD Smart RF 125 är en robust och pålitlig trädgårdstraktor med klippaggregat. Den har en kraftfull motor med en effekt på 6,2 kW och klarar att klippa en trädgård på upp till 2500 kvadratmeter. Reglagen är lättåtkomliga och sitsen är bekväm vilket gör att du får en trevlig upplevelse när du klipper gräset. Det finns även flera tillbehör som gör att du kan använda den till mer än bara att klippa gräset.

Trädgårdstraktorn har en klippbredd på 96 centimeter och klipphöjden går att justera mellan 30 och 95 millimeter. Klipparen har sidokast och det finns möjlighet till mulching, men också till att samla upp gräset i en uppsamlare. Traktorn väger 150 kilo vilket är en av de lättare modellerna i vårt test. Du har två års garanti på den.

 • Butiker & priser
 • Priser för Traktor SMART RF 125 MTD

Ytterligare läsning

Bäst i test åkgräsklippare - se testvinnande åkgräsklippare.

Köpguide

Gör din gräsklippning både roligare, effektivare och enklare med en åkgräsklippare. Då klarar du större ytor, svåra hinder och tuffa sluttningar – även när gräset är vått. Vi ger dig all information du kan behöva för att hitta rätt gräsklippare för din tomt.

Vad är en åkgräsklippare?

En åkgräsklippare är en större gräsklippare som du sitter på och styr. Den här typen av gräsklippare passar dig som har en större gräsmatta och som på ett effektivt och snabbt sätt vill hålla din gräsmatta välskött. Gräsklipparen består av fyra hjul och en stark motor med en eller flera cylindrar. Under maskinen sitter ett klippaggregat med en eller flera knivar som automatiskt aktiveras när du fäller ner dem i gräset.

Läs också: Test av bensindriven gräsklippare

Fördelar med en åkgräsklippare

Det finns många fördelar med att köpa sig en åkgräsklippare till hemmet!

 • Den klarar att klippa större ytor effektivare viket gör att du sparar både tid och kraft.
 • Den är mer ergonomisk att köra än en vanlig gräsklippare.
 • Den kan ofta användas till fler saker, som till exempel snöröjning på vintern.

Föredrar du robotgräsklippare? Då ska du läsa om våra testvinnande robotgräsklippare

Skillnad mellan åkgräsklippare och trädgårdstraktor

Har du en större trädgård med mycket gräsmatta kan du välja att klippa den med en åkgräsklippare eller en trädgårdstraktor. Den stora skillnaden är att trädgårdstraktorn har klippaggregatet monterat i mitten på maskinen.

 • Åkgräsklippare – har ett frontmonterat klippaggregat. De är antingen midjestyrda eller frontstyrda och kostar lite mer. Många hanterar klippningen runt buskar och rabatter bättre. Även om de främst är till för att klippa gräsmattan med kan de kompletteras med till exempel snöblad, gödselspridare och mossrivare.
 • Trädgårdtraktor – har ett mittmonterat klippaggregat. De kommer inte åt lika lätt överallt, men är billigare. De kan användas till flera saker än att klippa gräset med och kan ofta kompletteras med till exempel snöblad, gödselspridare och mossrivare. Det är dessutom vanligt att de är utrustad med en dragkrok för att kunna dra mindre släp.

Egenskaper hos en åkgräsklippare

En åkgräsklippare har många egenskaper som du kan jämföra mellan för att du ska hitta den modell som passar dig och din gräsmatta allra bäst.

Klippbredd

Åkgräsklipparen är utrustad med en klippare som precis som en vanlig gräsklippare, klipper ditt gräs. Ofta är den frontmatad så att du lättare kommer åt överallt och balhjulsstyrd eller midjestyrd. Ju bredare klippbredden är desto snabbare går det att klippa gräset. En rätt vanlig klippbredd på en åkgräsklippare ligger på runt 85 till 95 centimeter. Ibland köps klippaggregat separat.

Klipphöjd

På de flesta gräsklippare kan du välja höjd på gräset, vilket är smidigt eftersom vissa föredrar det mer kortklippt än andra. Den vanligaste höjden brukar ligga på mellan 25 och 80 millimeter. Går det att justera klipphöjden i flera steg är det bra att kunna göra detta med ett säkert och enkelt enhandsgrepp.

Mulching eller uppsamlare

Många gräsklippare har en funktion som heter mulching eller bioklippning. Det är när gräset klipps flera gånger till små bitar och som sedan förmultnar och ger gödning åt gräsmattan. Andra gräsklippare spottar bara tillbaka gräset på gräsmattan genom ett sidoutkast. Vill du samla ihop gräset i en behållare ska du välja en åkgräsklippare med uppsamlare – vilket finns i flera olika volymer. När gräs och löv samlats upp är det lätt att tömma det i komposten.

Midjestyrning eller bakvagnsstyrning

Åkgräsklippare kan antingen drivas med midjestyrning eller bakvagnsstyrning. Det är vanligt att frontklippare är midjestyrda och då svänger gräsklipparen mer centralt och ingen maskindel sticker ut. Är maskinen bakvagnsstyrd ligger svängradien baktill.

Åkgräsklipparens hjul är ofta rejäla för att klarar att köra i olika terräng och sluttningar. Väljer du en som är fyrhjulsdriven, något som många större modeller är, får du en maskin som klarar ännu mer eftersom driften ligger fördelat på alla fyra hjul.

Ljus

Vill du kunna använda åkgräsklipparen dygnet runt är det bra om den är utrustad med belysning, så att du ser vart du kör.

Vändradie

Vill du ha en gräsklippare som kommer åt även i trånga utrymmen vid rabatter, kanter och under buskar ska du välja en som är lätt att vända. Ofta hör de gräsklippare som är frontklippare eller midjestyrda klippare till de med en bra vändradie.

Drivs av bensin eller batteri

De flesta åkgräsklippare går på bensin och drivs av fyrtaktsbränsle. Fördelen med en bensindriven åkgräsklippare är att du kan köra på en gång, så länge du har tankat den. Nackdelen är att den låter en del och släpper ut avgaser. Den andra typen av åkgräsklippare drivs av batteri vilket är ett miljövänligt alternativ. Nackdelen med en batteridriven åkgräsklippare är att du är bunden till batteritid och att du behöver ladda den. Idag är batteridrivna åkgräsklippare också dyrare än bensindrivna modeller.

Fler användningsområden

En bättre åkgräsklippare kan användas året runt – till flera saker än att bara klippa gräsmattan fin. Hos flera maskiner kan du ta av klippaggregat och istället använda den för många andra saker.

Detta kan du använda en åkgräsklippare till:

 • Klippa gräset.
 • Så.
 • Mossrivare.
 • Sopning.
 • Snöröjning.

Så gammal måste du vara

För att få köra en åkgräsklippare måste du enligt svensk lag och Arbetsmiljöverket ha fyllt 16 år. Då får du dock inte köra i branta slänter och personlig skyddsutrustning måste användas.

Läs också: Test av eldriven gräsklippare
Läs också:
 Test av handdriven gräsklippare

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En åkgräsklippare är en gräsklippare som du sitter på och kör – en åkbar gräsklippare Den passar dig som har en större gräsmatta och som på ett effektivt och snabbt sätt vill hålla din gräsmatta välskött. Under maskinen sitter ett klippaggregat med en eller flera knivar.
 • Det finns åkgräsklippare och trädgårdstraktor som båda har möjlighet att klippa gräset, men som också kan användas till att så eller röja snö med. En åkgräsklippare har ett frontmonterat klippaggregat medan trädgårdstraktorns sitter monterat i mitten.
 • Vi har valt att utse Husqvarna Rider 214TC till den åkgräsklippare som är bäst i test. Det är en bästsäljande åkgräsklippare från Husqvarna med en stark motor, bakvagnsstyrning och frontmonterat klippaggregat.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Husqvarna Husqvarna Rider 316TX

Du kanske även är intresserad av: