Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av häcksaxar

trädgård uppdaterad 17:e Oktober, 2016, Baserad på 9 experttester.

Vid köp av en ny häcksax bör nyckelordet vara ergonomi. Är den lätt i vikt, blir den också enklare att hantera och man blir inte lika snabbt trött i musklerna. Vissa modeller har vridbara handtag för enklare manövrering och till andra kan man koppla en förlängningssladd, för större användningsarea. Det finns tre olika sorters häcksaxar: elektriska, batteri- och bensindrivna. Det är dina egna behov som ska avgöra vilken modell du köper. Tänk också på saxens ljudnivå. Bor du tätt med grannar, kan de störas om din maskin låter för högt. Maskinerna ska vara märkta med uppgifter om buller eller åtminstone ha uppgifter om det i bruksanvisningen. Samtliga häcksaxar ska idag även vara CE-märkta! Använd skyddsglasögon och handskar vid användning, för att höja säkerheten!

Test.se rekommenderar

Bosch AHS 65-34 - bäst i test bland Häcksaxar 2018
Bosch AHS 65-34, bäst i test.

Bosch AHS 65-34 - Vi på Test.se väljer att rekommendera häcksaxen AHS 65-34 från Bosch. Maskinen blev testvinnare hos Gör Det Själv, den 8e juni 2016 och fick bra betyg för bl.a. effektivitet och förmågan att kapa tjockare grenar. Dess ergonomi är bra och man kan arbeta flera timmar utan problem.

Häcksaxen AHS 65-34 har en mycket kraftfull motor och är idealisk för stora, tillväxta häckar med tjocka grenar. Den har utmärkt klippeffekt med nydesignade, diamantslipade kvalitetsknivar och klarar upp till 34 mm i klippdiameter. AHS 64-34 är dessutom väldigt användarvänlig med en vikt som är… Läs mer

Häcksaxar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Lövblåsar

UPPDATERAD 6:e November, 2017

Sekatörer

UPPDATERAD 18:e Augusti, 2015

Grensaxar

UPPDATERAD 1:a April, 2014

Grensågar

UPPDATERAD 19:e Februari, 2014

Experttester vi läst (9st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gör Det Själv

Publicerad

Om du köper en ordentlig häcksax upptäcker du snart att klippningen är rena barnleken. Det enda du ska tänka på är att köpa en modell som passar till häckens storlek och grenarnas tjocklek. Gör Det Själv har testat sju populära modeller där Bosch blivit testets vinnare. Modellen AHS 65-34 har vad som behövs för att vara en effektiv maskin och klarar både tunna och tjocka grenar. Dessutom kan man arbeta länge med den utan att det blir jobbigt. Bygelhandtaget har tre separata och perfekt placerade dödmansknappar och man har gjort det bakre handtaget vridbart för att få samstämmighet mellan handtagen. Det finns dock två saker som gör att häcksaxen inte får fem stjärnor i betyg, nämligen att det inte finns två knappar i det bakre handtaget och att knivarna inte genast stoppas när knapparna släpps. Slutsatsen är ändå en bra häcksax med stor räckvidd, bra ergonomi och fint motor överskott för arbete i flera timmar. Makita UH 6570 hamnar på andraplats och är en utmärkt häcksax som kan det mesta. Den är ergonomiskt behaglig att arbeta med men man ska inte förvänta sig att den klipper kvistar på 20 mm eller mer, för det kan den inte. Maskinen arbetar dock tyst och smidigt, samt att faktiskt inte har några vibrationer - åtminstone inte sådana man märker av. Makita får extra poäng för en smart säkerhetsdetalj, en klämma som man hakar fast förlängningssladden i, på bältet eller vira den runt armen för att hålla den borta från de vassa knivarna. På tredjeplats hamnar Stiga SHT 600 som fått poäng för att det är smart att man kan nå extra högt med häcksaxen. Men man får betala mycket för det - ergonomin är lite halvdålig. Den ska dock ha beröm för att det sitter två strömbrytare på handtaget. Inte heller denna maskin klarar 20 mm tjocka grenar.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat sex olika batteridrivna häcksaxar och resultatet visar att det är stora skillnader på hur bra de klipper och hur smidiga de är att använda. För att bedöma klippkvaliteten har häcksaxarna fått klippa både bok- och thujahäck. Dessutom testades maskinernas uthållighet, batteritid, laddtid, säkerhet och användarvänlighet. Det är viktigt att maskinerna är välbalanserade och varken framtunga eller baktunga. Då blir det ganska ansträngande att arbeta med dom och ur användarsynpunkt är balansen viktigare än maskinens totaltvikt. Makita DUH523SY blir testets vinnare och den klipper klart bäst, samt får högsta betyg för sin användarvänlighet. Den har dessutom en relativt låg ljudnivå och lite vibrationer. På andraplats hamnar Black & Decker som också klipper bra. Denna modell har längst batteritid, men låter mycket. Ryobi RHT1851 R15 tar tredjeplats och klipper bra, men har en hög ljudnivå. Ryobi levererar tyvärr också den kortaste batteritiden.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Både höst och vår är det dags för häckklippning, vilket kan vara ett tröttsamt jobb. Med en elektrisk häcksax sparar man både tid, rygg och armar. Men flera saxar klarade inte av Råd och röns hållbarhetstest. Av 18 snabba häcksaxar, både eldrivna och batteridrivna, blev överhettade motorer och skadade växellådor en del resultatet. Men det var också flera modeller som både klippte bra och höll länge. Stihl-saxarna var de som klarade sig bäst och modellen HSA 66 blev testets vinnare. Man lade förstås störst vikt vid klippförmågan. Att klippa en mjuk thujahäck var inget större problem för någon av saxarna, men värre var det vid klippning av den tuffare bokhäcken. Trasiga snitt, fransig bark och grenrester som hängde kvar var resultatet av de dåliga saxarnas framfart. Det konstaterades att de eldrivna saxarna hade sämre klippförmåga än de batteridrivna. Stihl var, som sagt, tillverkaren som levererade bäst både bland eldrivna (HSE 52) och batteridrivna (HSA 66) häcksaxar. Det är viktigt att även se över häcksaxens vikt om man har långa häckar och svaga armar, eftersom man annars kan få ont i ryggen.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Bonniertidningen Gör Det Själv har testat 12 st olika häcksaxar i varierande prisklasser. Många av häcksaxarna får riktigt fina betyg och ingen blir direkt sågad. Gör Det Själv:s test väger in kategorierna Funktion, Hantering och Säkerhet. Betygen är viktade och Funktion vägs in med 40 %, Hantering med 40 % och Säkerhet med 20 %. Sedan sammanställs ett slutbetyg utifrån detta. Man har även valt att redovisa hur prisvärd varje produkt är i förhållande till vilken kvalitet man får.

Bäst i test blir häcksaxen Bosch AHS 480-24T som är en rejäl maskin med genomtänkt konstruktion. Boschs häcksax är lätt komma åt med, både vågrätt och lodrätt. Häcksaxen har ett tvåhandsgrepp och de stora skärmen skyddar väl dina händer. Handtaget är flexibelt, vilket innebär att du kan variera grepp och därmed slippa konstiga arbetsställningar. Bosch AHS 480-24T får toppbetyg rakt igenom och det sammanlagda slutbetyget blir 8,8 poäng av 10 möjliga. Cirkapris ligger på 1500 kr.

Testets tvåa heter Gardena Ergocut 48 och är som namnet antyder en väldigt ergonomisk häcksax. Den går lätt att vrida 90 grader om man behöver byta ställning. Gardenas häcksax är stark och klarar att klippa 3 cm tjocka grenar. Slutbetyget blir 7,4 poäng av 10 möjliga.Trea i testet är Einhell GH-CH 18V LI som blir utnämnd till ”Bra Köp” av Gör Det Själv. Denna häcksax är en liten och bekväm att jobba med. Enda nackdel med Einhells maskin är att den inte klarar av riktigt tjocka grenar. Priset för Einhell GH-CH 18V LI ligger på strax över 1000 kr.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

En häcksax utan sladd kan vara bra att ha vid många tillfällen. Tidningen Gör Det Själv(GDS) har därför testat åtta sådana. Fyra av dem är batteridrivna och fyra är bensindrivna. Ofta är dessa mer praktiska och “säkra” än de som kommer med sladd.

Bäst i test bland hela gruppen och även bland de bensindrivna är Stihl HS 81 R. Stihls häcksax är skapad för att jobba hela dagen och dess knivar är vassa och effektiva. Den är enkel att starta och har ett kraftigt svärdskydd. Slutbetyget blir 8,1/10 och på prislappen står det 6390 kr.

Bäst bland de batteridrivna är Husqvarna 136 LIHD 50. Maskinen är dyr i förhållande till priset(5500 kr), men den levererar tillräckligt för att blir bäst bland de batteridrivna. Den får toppbetyg för hantering och ergonomi, men saknar styrka för att utmana testvinnaren Stihl HS 81 R. Men skall du satsa på en batteridriven häcksax är Husqvarna bästa valet. Slutbetyget blir till slut hyfsade 6,8 av 10 möjliga.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har denna gång testat sex elektriska häcksaxar med sladd. Säkerhet är i fokus i GDS test. Alla häcksaxar har dubbel säkerhet eftersom du måste trycka in två knappar och hålla dem intryckta för att saxen skall arbeta. Tänk på att häcksaxen kan skada både dig och omgivningen om du inte är försiktig.
Testvinnaren heter Bosch AHS 480-24 T. Denna häcksax har ett skönt och ergonomiskt handtag med bra säkerhet. Bosch AHS är välbalanserad, stark och har skarpvässade knivar. Knapparna är stora och lättåtkomliga. Bosch AHS 480-24T får ett högt slutbetyg 9,4/10 och kostar ca 1500 kr.
Black & Decker GT5026 blir tvåa i GDS test och är begåvad med ett härligt skönt handtag. Greppet fungerar perfekt i olika klipplägen och det stora skyddet är välgenomtänkt. Längst fram på svärdet finns ett skydd mot markkontakt. Betyget blir 9,1/10 och du får betala ca 1400 kr för Black & Deckers häcksax.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Vi i Villa har testat fem häcksaxar med Black & Decker GT501 som testvinnare. Saxen väger bara 3 kilo och den är därför mycket lätt att hantera. Den har två fasta handtag och kräver just tvåhandskontakt. Den har även en transparent skyddskåpa framför det främre handtaget! Black & Decker är den lättaste häcksaxen i testet, på endast tre kilo, och det är en mycket bra fördel när man klipper en hög/lång häck. Med tyngre maskiner blir musklerna trötta snabbare. Tack vare att maskinen är så liten, så gör det ingenting att man inte kan vrida dess handtag, som man kan göra på de andra modellerna i testet. Man kan koppla in en förlängningssladd för att underlätta arbetet och denna sitter fast ordentligt under hela användningen. Häcksaxens klippresultat blir dessutom mycket snyggt. Bosch, som hamnat på andraplats, är den näst tyngsta i testet och man blir snabbt trött i armarna. Maskinen kräver tvåhandskontakt och det finns ett svärdskydd vid spetsen, som skyddar mot rekyler. Man kan enkelt vrida handtaget efter behov och maskinen klipper bra och snabbt. Fästet där man kopplar in en förlängningssladd är stramt, vilket är bra för säkerheten. Husqvarna 123 HD65X hamnade på tredjeplats. Maskinen är lätt att hantera och man får en rörelsefrihet, som gör att man inte behöver förlängningssladd. Häcksaxen är dock den tyngsta i testet, på 5.2 kilo, men man får riktigt styrka och ett bra klippresultat.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfaktas test av häcksaxar med sladd visar att flera inte klarar av att klippa den gren-tjocklek som tillverkarna utlovat. Endast tre maskiner klarade av att klippa tjocka grenar med godkänt resultat, Stihl, Bosch och Gardena. Stihl, testets vinnare, är den häcksax som väger minst, den har en bra balans och är enklast att hantera. Den klipper även effektivt och har en låg ljudnivå.  Bosch, som hamnat på andra plats, får topp betyg vad gäller klippningen. Maskinen är dock stor och tung, vilket leder till att den blir mer svårhanterad. Det är anledningen till att Bosch måste lämna över första platsen till Stihl. Även Gardena, på tredjeplats, har mycket bra klippegenskaper, men den är tung och obalanserad. Det gör maskinen svårare att hantera. Häcksaxen som hamnat på sista plats är Flymo från Husqvarna. Den har problem med att klippa tjockare grenar, dess ljudnivå är alldeles för hög och den är obalanserad. Maskinen har dock en bra räckvidd och den är lätt att hantera när man klipper den övre delen av häcken – annars är den ganska svårhanterad.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat två stycken häcksaxar som drivs av batterier. Den första maskinen som testades var Bosch. Den fick arbeta hårt med att klippa många grova grenar och efter ca 50 minuter stannade batteriet. Under tiden som batteriet laddades, fick man en naturlig paus för återhämtning och ett bra tillfälle att plocka upp grenar och kvistar om ligger på marken. Detta betyder alltså att batteriernas kapacitet har förbättrats på senaste tiden och den är tillräckligt hög för ett lagom långt arbetspass. Stihl har en högre kapacitet än Bosch, men det är också tyngre. Dess höga kapacitet gör att Stihl är rappare i klippet och har en mycket bra kraft. Bosch arbetar mer lugnt och tyst. Den klarar tjocka grenar, även om det inte går lika fort som med Stihl. Eftersom det skiljer ungefär ett kilo mellan de två maskinerna, blir det lite jobbigt efter en halvtimmes arbete i axelhöjd och då är det en tröst att Stihl arbetar snabbt och effektivt. Tillverkarna har tänkt ungefär likadant, vad gäller design, då tänderna är kortare längst fram på svärdet. Det gör det enklare att komma in där det är trångt mellan grenarna. Testresultatet visar att Stihl är en bättre maskin än Bosch och skillnaden är stor i kvaliteten. Redan efter en timmes arbete med Bosch, märks det att knivarna tar stryk av tufft motstånd. Det bildas en gradering på knivbladen, men Stihls knivar är nästan som nya med samma typ av motstånd.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"