HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
häcksaxar - Bäst i test

Test av häcksaxar

43 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 18:e Maj, 2020, Baserad på 16 experttester.

Har du en häck runt tomten? Då behöver du med största sannolikhet klippa den minst en gång om året! Oavsett om du bryr dig om estetiken eller inte så behöver häcken trimmas; står den nära eller precis invid en trafikerad väg kan en vildvuxen häck bli en trafikfara. Med en motordriven häcksax går jobbet fort och smidigt!

Jag kan allt om häcksaxar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Att klippa häckar och buskar är för många ett nödvändigt ont, men med rätt verktyg blir arbetet mindre tungt. En smidig häcksax hjälper dig klippa snyggt på en bråkdel av tiden det skulle ta att göra det manuellt!

Tjocka grenar kräver starka saxar

Hur stark häcksax du behöver beror på vad du ska klippa; grova grenar kräver mer styrka än tunnare. Klipper du grenarna regelbundet klarar du dig också med en svagare maskin, eftersom grenarna aldrig får en chans att växa till sig. Hur stora grenar häcksaxen klarar av att kapa beror utöver motorns effekt också på hur stort avstånd det är mellan knivarna på svärdet och vilken kvalitet knivarna har. Knivar som är diamantslipade eller laserskurna håller generellt sett skärpan längre än andra knivar.

Ergonomi är A och O

Det allra viktigaste med en häcksax är det ergonomiska: den måste vara enkel och bekväm att arbeta med! Du ska kunna lyfta den någorlunda högt under åtminstone korta perioder, och det måste kunna ske obehindrat. Kan du inte arbeta bekvämt kan du inte arbeta säkert! Handtagen måste vara enkla att greppa, och du behöver kunna styra dödmansgreppet och eventuella startspärrar även med handskar på. En välbalanserad maskin gör jobbet roligare och mindre slitigt, och dessutom är risken för skador och ömmande kropp mindre om du jobbar med en maskin som du trivs med. Vissa häcksaxar vibrerar mycket, vilket tär på kroppen. Om du har möjlighet är det alltid bäst att testköra häcksaxen innan du köper den, för att se hur du tycker att det känns att hantera den. Plocka med dig dina arbetshandskar till butiken så kan du hålla i maskinen på samma sätt som du kommer hålla den hemma!

Bensin, sladd eller batteri?

De motordrivna häcksaxarna kan drivas med bensin, nätanslutning eller batteri, och vad som passar dig bäst beror förstås dels på ditt behov och dels på dina preferenser. Bensindrivna saxar är de tyngsta och kraftfullaste, och kostar i regel en hel del. De är bäst för riktigt, riktigt tunga arbeten, men i övriga fall funkar det precis lika bra med en elektrisk häcksax. I valet mellan de elektriska häcksaxarna är det i första hand din inställning till maskiner med sladd som avgör vad du ska ha. En nätansluten häcksax får aldrig slut på batteri, men med en batteridriven sax kan du å andra sidan röra dig helt obehindrat.

Om du arbetar med en nätansluten häcksax är det viktigt att alltid ha koll på sladden! Tricket för att lyckas med det är dels att ha en väl synlig sladd och dels att ta många pauser. Om du blir trött och mest bara vill få det hela gjort är risken stor att du tappar fokus och därmed också kollen på var du faktiskt har sladden. Att klippa av en sladd kan ge dig en elstöt och orsaka strömavbrott, så det är helt klart något du vill undvika. Men en batteridriven sax kan du känna dig säker på att sladden aldrig hamnar i skottlinjen. Om du har batteridrivna verktyg hemma sedan innan kan det finnas en poäng i att välja en häcksax av samma märke; många tillverkare gör maskiner som är kompatibla med samma batteri. Det är också en bra idé att ha ett extrabatteri tillgängligt så att du smidigt kan byta och fortsätta arbetet om det första batteriet tar slut innan du är klar.

Ta hand om din häcksax

För att saxen ska göra ett bra jobb under många år är det viktigt att du ser över den med jämna mellanrum. Smörj in knivarna och plocka bort eventuella löv- och grenrester som sitter fast i svärdet. En bra häcksax klipper av grenarna med ett rakt, fint snitt och lämnar dem därmed oskadade. En spretig och söndertrasad klippyta är mer mottaglig för skadande angrepp. Ett kvalitativt svärd håller länge, men när klippytan börjar se spretig och ful ut på grenar av en tjocklek häcksaxen tidigare klarat utan problem kan det vara läge att börja fundera på en ny maskin.

Såhär klipper du för bästa resultat

  • Klipp aldrig så att häcken är smalare nertill än upptill! Är den för smal nertill orkar grenarna inte hålla uppe lös snö under vintern, vilket kommer leda till att häcken blir platt och inte särskilt snygg. Den övre delen av häcken behöver inte vara synbart mycket smalare, men bör vara lite smalare än botten.
  • Har du en nyplanterad häck kan det vara lockande att gå lös på den med häcksaxen så fort den börjar se yvig ut. Men tänk på att aldrig klippa den på höjden förrän den nått sin rätt höjd! Klipper du toppen på häcken så stannar tillväxten. Sidorna är det däremot fritt fram att klippa.
  • Klipp häcken två gånger om året. Första gången innan midsommar och sedan en gång till under sensommaren. På så sätt blir grenarna aldrig jättegrova, och det kommer därmed vara enklare att hålla rätt på häcken. 
Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Stihl HSA 56

Testresultat
Byggahus.se 2019,    Aftonbladet Plus 2019,    Gör Det Själv, nr 9/-18 2018,    Bäst-i-test.se 2017
Recensioner
Kraftfull Välbalanserad Behaglig
Något dyr
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi på Test.se har valt att rekommendera Stihls häcksax HSA 56! Det är en proffsig maskin för hemmabruk vars detaljer känns genomtänkta, och den tar sig utan problem igenom både grova grenar och gamla häckar.

Batteriet är placerat mellan de två handtagen, vilket gör häcksaxen välbalanserad och behaglig att arbeta med. En annan praktisk funktion är batteriindikatorn som visar hur mycket batteri som finns kvar. Med hjälp av den är det enkelt att alltid hålla koll på ungefär hur mycket mer arbete man hinner med innan det är dags att ladda.

Visa hela texten
Effekt:
750 W
Kraftkälla:
Batteri, 36 V/1,6 Ah
Tandavstånd:
30 mm
Svärdlängd:
45 cm
Vikt:
3,7 kg
Funktioner:
Batteriindikator

Bästa budgetval: Stiga SHT 48 AE

Testresultat
Bäst-i-test.se 2017
Prisvärd Vinklingsbart handtag
Svåråtkomlig säkringsknapp Något tung
Produktbeskrivning
Specifikationer

För en riktigt prisvärd maskin kan vi rekommendera Stiga SHT 48 AE! För runt 1000-lappen får du i Stigas häcksax stor kraft och god ergonomi. SHT 48 AE är en batteridriven sax som klarar av både små och stora arbetsuppgifter. Handtaget är vinklingsbart, vilket innebär att även vertikala snitt kan genomföras ergonomiskt.

Förutsatt att din häck är av en mindre modell och du får in en bra klippteknik klarar du utan problem av hela häcken i ett svep innan batteriet måste laddas, men är häcken något större kan det vara en bra idé att skaffa ett extra batteri.

Visa hela texten
Kraftkälla:
Batteri, 48 V
Tandavstånd:
27 mm
Svärdlängd:
56 cm
Vikt:
3,8 kg
Funktioner:
Vinklingsbart handtag

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Makita DUH523Z

Testresultat
Gör Det Själv, nr 9/-18 2018
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Kraftkälla:
Batteri, 18 V/4 Ah
Tandavstånd:
26 mm
Svärdlängd:
52 cm
Vikt:
3,3 kg
Visa alla specifikationerna

Husqvarna 115iHD45

Testresultat
Aftonbladet Plus 2019
Omdömen Via prisjakt

Kraftkälla:
Batteri 36 V
Tandavstånd:
25 mm
Svärdlängd:
45 cm
Vikt:
3,2 kg
Funktioner:
Borstlös motor
Visa alla specifikationerna

Ryobi OHT1855R

Testresultat
Gör Det Själv (nr 9/-17) 2017
Omdömen Via prisjakt

Kraftkälla:
Batteri
Tandavstånd:
22 mm
Svärdlängd:
55 cm
Vikt:
3,7 kg
Funktioner:
Vinkelbart handtag
Visa alla specifikationerna

Häcksaxar - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Lövblåsar

UPPDATERAD 6:e Oktober, 2020

Grensåg

UPPDATERAD 3:e September, 2020

Sekatörer

UPPDATERAD 12:e April, 2019

Grensaxar

UPPDATERAD 20:e September, 2018

Experttester vi läst (16st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Gardeners' World

Publicerad

Gardeners’ World har testat tio olika häcksaxar och utsett en bäst i test för 2020. Deras panel testade maskiner som både var batteri-, bensin- och eldrivna. Pris och funktion var två saker som låg till grund för det samlade betyg som varje produkt fick. Maxpoäng: 5.

Husqvarna 122HD60 utnämndes till bäst i test och fick 4.8 poäng. Det är en bensindriven häcksax i kompakt modell som ger ifrån sig minimalt med ljud. Den är mycket ergonomiskt, mycket tack vare handtaget som är gjort för att man skall kunna hålla det i tre olika positioner. Detta gör den bekväm att arbeta med även i udda vinklar. Dessutom är maskinen utrustad med anti-vibrations system vilket bidrar till ergonomin. Som grädde på moset kommer produkten med en två års garanti. Det som drog ner poängen något var prislappen.

På andra plats, och delade poäng med Husqvarna, kom Webb HC600. Den bedömdes vara lätt att starta och har ett handtag som går att använda i fem olika positioner. Maskinen kändes välbalanserad, trots att den väger en del, och kändes lättmanövrerad. Den klipper sig igenom häckar och grövre grenar utan problem. Svärdets främre del är rundad utan rörliga delar, detta för att skydda bladen från att stötar mot material som kan slita på dem. Poängavdrag för att maskinen låter mer än andra i testet.

Tredje platsen gick till Ryobi One+ OHT1845, även denna häcksax fick 4.8 i poäng. Det är en batteridriven och kompakt häcksax som imponerade på testpanelen med sin effektivitet. Den jobbade sig igenom olika typer av material utan problem, och väger lite för att vara så effektiv. Detta gör den lämplig vid exempelvis trimning och formgivning av häckar och buskar. Maskinen levereras utan batteri och laddare, så det får man köpa till. Men samma batteri kan användas till alla Ryobis produkter inom One+ serien. Ett annat plus är att maskinen kommer med en lång garanti. Batteriindikatorn är dessvärre placerad så att den är svår att läsa av, för detta blir det också poängavdrag.

Vinnare i det här testet

Byggahus.se

Publicerad

Byggahus.se har testat 12 olika häcksaxar, mestadels batteridrivna men även några modeller med sladd. Maskinerna testades på olika typer av häckar med olika form. På så sätt fick testpanelen känna hur lätt det var att formklippa buskar, hur det var att jobba med maskinerna högt uppe och hur kraftfulle de var genom att klippa grövre grenar. 

Bäst i test blev Ryobi RHT1851R20F som fick 4,5 av 5 i betyg. Den bedömdes vara välbalanserad och panelen tyckte den var lätt att jobba med. Handtaget går att justera i 45 och 90 grader för att bekvämt kunna klippa vertikalt. Svärdets ovansida har ett speciellt blad, som en extra påmonterad fena, vilken hjälper till att sopa undan grenar när man trimmar häcken. Panelen lyfte också fram en låg ljudnivå och låg vikt som ett extra plus. För en relativt liten prislapp får man mycket såg för pengarna.

På andra plats kom Stihl HSA 56 med 4 av 5. Maskinen fick full pott för sin styrka och klipper riktigt bra. Formen på svärdets tänder är formade så att även de grövsta grenarna kapas utan problem. Att den har en låg ljudnivå bidrog också till pluspoäng. Däremot blev det poängavdrag för ergonomin, den är tyngre än testvinnaren och inte lika lättmanövrerad.

Bosch Advanced Hedge Cut 36 kom trea I testet, även den med 4 av 5 poäng. Testpanelen gillade verkligen viktfördelningen, hur maskinen än hölls var vikten jämnt fördelad mellan höger och vänster hans. Den var lätt att jobba med i huvudhöjd, även under längre perioder och handtaget gör att man kan hålla maskinen i många olika positioner. Det som drog ner poängen för denna modell var att den inte hade lika lätt att klippa genom grövre grenar som toppmodellerna.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har bett Bosse Rappne testat 12 olika häcksaxar, drivna på batteri. Aftonbladets test presenterar endast en maskin som blir bäst i test. Andra- och tredjeplacering har vi på test.se utsett utifrån noggrann granskning och analys av omdömet.

Aftonbladet har utsett Makita DUH601Z till bäst i test. En gedigen häcksax som känns lättast av alla. Balansen är bra och den är tystgående. Det går att ställa in två olika hastigheter och vrida handtaget så att klippningen blir så bekväm som möjligt. Med samma betyg som testvinnaren hamnar Husqvarna 115iHD45 på andraplatsen. Den får utmärkelsen "riktigt bra" och det känns som att skära i smör enligt testaren. Bygeln är skön och fungerar utmärkt oavsett vilket håll du vrider häcksaxen. Det finns ett eco-läge som du kan använda. Det går dock inte lika fort att klippa i detta läge. Stihl HSA 56 får också samma betyg som testvinnaren och döms som "väldigt trevlig". Klippresultatet blir utmärkt och det går att låsa startknappen så att du inte behöver trycka igång den varje gång du ska starta maskinen. Den är relativt tystgående, smidig och har bra balans.

Vinnare i det här testet

Gör det själv

Publicerad

Gör det själv har testat 7 olika populära häcksaxar med sladd. Priset ligger på upp till högst 1700 kronor. Testet är extremt jämnt men de har lyckats utse en vinnare trots allt. Ryobi RHT7565RL får höst betyg. Den har störst motor och väger mest. Användningen är enkel och det går att rotera det bakre handtaget så att du kan arbeta med den länge utan att bli uttröttad. Testets andra- och tredjeplacering har fått samma betyg. Vi på test.se utser Gardena Easycut 450/50 till andraplatsen eftersom Gör det själv gett den betyget Bra köp, maskinen är testets billigaste. Den är relativt liten men välbalanserad. Eftersom den väger lite så är det lätt att använda den under en längre tid. Den passar bra för den lilla tomten och formklippning av buskar och häckar. Den känns dock lite plastig. På tredjeplatsen hamnar Bosch AHS 50-26. Maskinen är ganska tung men kraftfull. Handtagen är bekväma men det går tyvärr inte att byta ställning på bakre handen.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv, nr 9/-18

Publicerad


Tidningen Gör Det Själv har testat 8 stycken batteridrivna häcksaxar, och bäst i test med full pott poängmässigt är Stihl HSA 56. Det är en rejäl häcksax som klarar av mer krävande häckar och beskärningsarbeten. Maskinen klarar utan problem av att klippa grova grenar! Häcksaxen är något tung (3,7 kg), men den goda balansen kompenserar för det. Den är enkel att hantera och arbetet utförs problemfritt från olika vinklar.

På andra plats i GDS test hittar vi Makita DUH523Z. Maskinen är robust och säker att klippa med; den är försedd med en stor skärm som skyddar fingrarna från sågbladet. Med en ljudnivå på 83 dB är häcksaxen relativt tystgående, vilket förstås är ett plus. Makitas maskin är i mångt och mycket lika bra som Stihls, men klippkapaciteten är något lägre.

Den tredje bästa maskinen i testet är Stiga SHT 24 AE. Stigas häcksax är också relativt tystgående. Den är dessutom välbalanserad och väger inte särskilt mycket (2,5 kg). Maskinen har testets längsta svärd och klipper häcken riktigt snabbt. Den har ett smart bygelgrepp som kan aktiveras hela vägen runt oavsett hur du håller!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Testsajten Bäst-i-test har testat 3 batteridrivna häcksaxar, och Stiga SHT 48 AE har blivit utsedd till Bäst i test. Den utmärker sig framförallt med sin kombination av ergonomi, kraftfullhet och hög byggkvalitet, och den klarar av både de små och stor arbetsuppgifterna. Häcksaxen har dessutom ett vinklingsbart handtag som gör det enkelt att komma åt överallt på ett ergonomiskt sätt. Den goda ergonomin gör att det aldrig blir tungt och smärtsamt att klippa, trots häcksaxens något höga vikt (närmare 4 kg).

Näst högst betyg i testet har Stihl HSA 56 fått. Stihls häcksax är lite mindre än Stigas, men den klarar av grova och gamla häckar utan bekymmer. De fina, rena snitten imponerar på testarna, och kvalitén på svärdet i kombination med maskinens kraft gör att den upplevs proffsig. Handtaget är dessvärre inte vinklingsbart, vilket gör att ergonomin inte är den bästa.

Den tredje häcksaxen, Black & Decker GTC36552PC, beskrivs som "en lätt och trevlig bekantskap", och passar bäst för den som bara handskas med enklare häckar. Maskinen har riktigt bra batteritid (1 h 15 min), men det kompenserar inte riktigt för bristen på ordentlig kraft. För en normalstor lättare häck duger den dock alldeles utmärkt! Black & Deckers häcksax saknar också vinklingsbart handtag, vilket drar ner betyget något.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (nr 9/-17)

Publicerad

Gör Det Själv har testat åtta batteridrivna häcksaxar, och Bäst i test blev Metabo AHS 36 V!  Maskinen ger ett gediget intryck direkt från det att den plockas upp ur kartongen. Med en vikt på strax under 3,5 kg är den extremt enkel att hantera, och den är dessutom välbalanserad. Handtagen är bekväma och ger ett bra grepp. Maskinen har ett inbyggt vibrationsskydd som gör den bekvämare att handskas med.

På andra plats i GDS’s test ligger Ryobi OHT1855R som dessutom fått utmärkelsen Bra köp. Häcksaxen har ett gummiklätt bakre handtag som enklet kan vinklas i fem fasta lägen, vilket gör maskinen väldigt användarvänlig. Allra bäst funkar den i lite mjukare häckar, och genom att förse svärdet med den medföljande lövfösaren hamnar inget avklipp i vägen. Den finns en viss baktyngd och maskinen är aningen högljudd, men i det stora hela är det en mycket bra och prisvärd häcksax!

Tredje högsta poäng har testpanelen gett till Bosch AHS 55-20 Li. Bosch häcksax är oerhört lätt med sina 2,6 kg och är därmed också väldigt enkel att hantera! Den är också extremt högljudd, så glöm inte hörselskydden. Maskinen är välbalanserad (eventuellt lite framtung).

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Om du köper en ordentlig häcksax upptäcker du snart att klippningen är rena barnleken. Det enda du ska tänka på är att köpa en modell som passar till häckens storlek och grenarnas tjocklek. Gör Det Själv har testat sju populära modeller där Bosch blivit testets vinnare. Modellen AHS 65-34 har vad som behövs för att vara en effektiv maskin och klarar både tunna och tjocka grenar. Dessutom kan man arbeta länge med den utan att det blir jobbigt. Bygelhandtaget har tre separata och perfekt placerade dödmansknappar och man har gjort det bakre handtaget vridbart för att få samstämmighet mellan handtagen. Det finns dock två saker som gör att häcksaxen inte får fem stjärnor i betyg, nämligen att det inte finns två knappar i det bakre handtaget och att knivarna inte genast stoppas när knapparna släpps. Slutsatsen är ändå en bra häcksax med stor räckvidd, bra ergonomi och fint motor överskott för arbete i flera timmar. Makita UH 6570 hamnar på andraplats och är en utmärkt häcksax som kan det mesta. Den är ergonomiskt behaglig att arbeta med men man ska inte förvänta sig att den klipper kvistar på 20 mm eller mer, för det kan den inte. Maskinen arbetar dock tyst och smidigt, samt att faktiskt inte har några vibrationer - åtminstone inte sådana man märker av. Makita får extra poäng för en smart säkerhetsdetalj, en klämma som man hakar fast förlängningssladden i, på bältet eller vira den runt armen för att hålla den borta från de vassa knivarna. På tredjeplats hamnar Stiga SHT 600 som fått poäng för att det är smart att man kan nå extra högt med häcksaxen. Men man får betala mycket för det - ergonomin är lite halvdålig. Den ska dock ha beröm för att det sitter två strömbrytare på handtaget. Inte heller denna maskin klarar 20 mm tjocka grenar.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat sex olika batteridrivna häcksaxar och resultatet visar att det är stora skillnader på hur bra de klipper och hur smidiga de är att använda. För att bedöma klippkvaliteten har häcksaxarna fått klippa både bok- och thujahäck. Dessutom testades maskinernas uthållighet, batteritid, laddtid, säkerhet och användarvänlighet. Det är viktigt att maskinerna är välbalanserade och varken framtunga eller baktunga. Då blir det ganska ansträngande att arbeta med dom och ur användarsynpunkt är balansen viktigare än maskinens totaltvikt. Makita DUH523SY blir testets vinnare och den klipper klart bäst, samt får högsta betyg för sin användarvänlighet. Den har dessutom en relativt låg ljudnivå och lite vibrationer. På andraplats hamnar Black & Decker som också klipper bra. Denna modell har längst batteritid, men låter mycket. Ryobi RHT1851 R15 tar tredjeplats och klipper bra, men har en hög ljudnivå. Ryobi levererar tyvärr också den kortaste batteritiden.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Både höst och vår är det dags för häckklippning, vilket kan vara ett tröttsamt jobb. Med en elektrisk häcksax sparar man både tid, rygg och armar. Men flera saxar klarade inte av Råd och röns hållbarhetstest. Av 18 snabba häcksaxar, både eldrivna och batteridrivna, blev överhettade motorer och skadade växellådor en del resultatet. Men det var också flera modeller som både klippte bra och höll länge. Stihl-saxarna var de som klarade sig bäst och modellen HSA 66 blev testets vinnare. Man lade förstås störst vikt vid klippförmågan. Att klippa en mjuk thujahäck var inget större problem för någon av saxarna, men värre var det vid klippning av den tuffare bokhäcken. Trasiga snitt, fransig bark och grenrester som hängde kvar var resultatet av de dåliga saxarnas framfart. Det konstaterades att de eldrivna saxarna hade sämre klippförmåga än de batteridrivna. Stihl var, som sagt, tillverkaren som levererade bäst både bland eldrivna (HSE 52) och batteridrivna (HSA 66) häcksaxar. Det är viktigt att även se över häcksaxens vikt om man har långa häckar och svaga armar, eftersom man annars kan få ont i ryggen.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Bonniertidningen Gör Det Själv har testat 12 st olika häcksaxar i varierande prisklasser. Många av häcksaxarna får riktigt fina betyg och ingen blir direkt sågad. Gör Det Själv:s test väger in kategorierna Funktion, Hantering och Säkerhet. Betygen är viktade och Funktion vägs in med 40 %, Hantering med 40 % och Säkerhet med 20 %. Sedan sammanställs ett slutbetyg utifrån detta. Man har även valt att redovisa hur prisvärd varje produkt är i förhållande till vilken kvalitet man får.

Bäst i test blir häcksaxen Bosch AHS 480-24T som är en rejäl maskin med genomtänkt konstruktion. Boschs häcksax är lätt komma åt med, både vågrätt och lodrätt. Häcksaxen har ett tvåhandsgrepp och de stora skärmen skyddar väl dina händer. Handtaget är flexibelt, vilket innebär att du kan variera grepp och därmed slippa konstiga arbetsställningar. Bosch AHS 480-24T får toppbetyg rakt igenom och det sammanlagda slutbetyget blir 8,8 poäng av 10 möjliga. Cirkapris ligger på 1500 kr.

Testets tvåa heter Gardena Ergocut 48 och är som namnet antyder en väldigt ergonomisk häcksax. Den går lätt att vrida 90 grader om man behöver byta ställning. Gardenas häcksax är stark och klarar att klippa 3 cm tjocka grenar. Slutbetyget blir 7,4 poäng av 10 möjliga.Trea i testet är Einhell GH-CH 18V LI som blir utnämnd till ”Bra Köp” av Gör Det Själv. Denna häcksax är en liten och bekväm att jobba med. Enda nackdel med Einhells maskin är att den inte klarar av riktigt tjocka grenar. Priset för Einhell GH-CH 18V LI ligger på strax över 1000 kr.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

En häcksax utan sladd kan vara bra att ha vid många tillfällen. Tidningen Gör Det Själv(GDS) har därför testat åtta sådana. Fyra av dem är batteridrivna och fyra är bensindrivna. Ofta är dessa mer praktiska och “säkra” än de som kommer med sladd.

Bäst i test bland hela gruppen och även bland de bensindrivna är Stihl HS 81 R. Stihls häcksax är skapad för att jobba hela dagen och dess knivar är vassa och effektiva. Den är enkel att starta och har ett kraftigt svärdskydd. Slutbetyget blir 8,1/10 och på prislappen står det 6390 kr.

Bäst bland de batteridrivna är Husqvarna 136 LIHD 50. Maskinen är dyr i förhållande till priset(5500 kr), men den levererar tillräckligt för att blir bäst bland de batteridrivna. Den får toppbetyg för hantering och ergonomi, men saknar styrka för att utmana testvinnaren Stihl HS 81 R. Men skall du satsa på en batteridriven häcksax är Husqvarna bästa valet. Slutbetyget blir till slut hyfsade 6,8 av 10 möjliga.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Tidningen Gör Det Själv(GDS) har denna gång testat sex elektriska häcksaxar med sladd. Säkerhet är i fokus i GDS test. Alla häcksaxar har dubbel säkerhet eftersom du måste trycka in två knappar och hålla dem intryckta för att saxen skall arbeta. Tänk på att häcksaxen kan skada både dig och omgivningen om du inte är försiktig.
Testvinnaren heter Bosch AHS 480-24 T. Denna häcksax har ett skönt och ergonomiskt handtag med bra säkerhet. Bosch AHS är välbalanserad, stark och har skarpvässade knivar. Knapparna är stora och lättåtkomliga. Bosch AHS 480-24T får ett högt slutbetyg 9,4/10 och kostar ca 1500 kr.
Black & Decker GT5026 blir tvåa i GDS test och är begåvad med ett härligt skönt handtag. Greppet fungerar perfekt i olika klipplägen och det stora skyddet är välgenomtänkt. Längst fram på svärdet finns ett skydd mot markkontakt. Betyget blir 9,1/10 och du får betala ca 1400 kr för Black & Deckers häcksax.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Vi i Villa har testat fem häcksaxar med Black & Decker GT501 som testvinnare. Saxen väger bara 3 kilo och den är därför mycket lätt att hantera. Den har två fasta handtag och kräver just tvåhandskontakt. Den har även en transparent skyddskåpa framför det främre handtaget! Black & Decker är den lättaste häcksaxen i testet, på endast tre kilo, och det är en mycket bra fördel när man klipper en hög/lång häck. Med tyngre maskiner blir musklerna trötta snabbare. Tack vare att maskinen är så liten, så gör det ingenting att man inte kan vrida dess handtag, som man kan göra på de andra modellerna i testet. Man kan koppla in en förlängningssladd för att underlätta arbetet och denna sitter fast ordentligt under hela användningen. Häcksaxens klippresultat blir dessutom mycket snyggt. Bosch, som hamnat på andraplats, är den näst tyngsta i testet och man blir snabbt trött i armarna. Maskinen kräver tvåhandskontakt och det finns ett svärdskydd vid spetsen, som skyddar mot rekyler. Man kan enkelt vrida handtaget efter behov och maskinen klipper bra och snabbt. Fästet där man kopplar in en förlängningssladd är stramt, vilket är bra för säkerheten. Husqvarna 123 HD65X hamnade på tredjeplats. Maskinen är lätt att hantera och man får en rörelsefrihet, som gör att man inte behöver förlängningssladd. Häcksaxen är dock den tyngsta i testet, på 5.2 kilo, men man får riktigt styrka och ett bra klippresultat.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfaktas test av häcksaxar med sladd visar att flera inte klarar av att klippa den gren-tjocklek som tillverkarna utlovat. Endast tre maskiner klarade av att klippa tjocka grenar med godkänt resultat, Stihl, Bosch och Gardena. Stihl, testets vinnare, är den häcksax som väger minst, den har en bra balans och är enklast att hantera. Den klipper även effektivt och har en låg ljudnivå.  Bosch, som hamnat på andra plats, får topp betyg vad gäller klippningen. Maskinen är dock stor och tung, vilket leder till att den blir mer svårhanterad. Det är anledningen till att Bosch måste lämna över första platsen till Stihl. Även Gardena, på tredjeplats, har mycket bra klippegenskaper, men den är tung och obalanserad. Det gör maskinen svårare att hantera. Häcksaxen som hamnat på sista plats är Flymo från Husqvarna. Den har problem med att klippa tjockare grenar, dess ljudnivå är alldeles för hög och den är obalanserad. Maskinen har dock en bra räckvidd och den är lätt att hantera när man klipper den övre delen av häcken – annars är den ganska svårhanterad.

Vinnare i det här testet

Smartson

Publicerad

Smartson har testat två stycken häcksaxar som drivs av batterier. Den första maskinen som testades var Bosch. Den fick arbeta hårt med att klippa många grova grenar och efter ca 50 minuter stannade batteriet. Under tiden som batteriet laddades, fick man en naturlig paus för återhämtning och ett bra tillfälle att plocka upp grenar och kvistar om ligger på marken. Detta betyder alltså att batteriernas kapacitet har förbättrats på senaste tiden och den är tillräckligt hög för ett lagom långt arbetspass. Stihl har en högre kapacitet än Bosch, men det är också tyngre. Dess höga kapacitet gör att Stihl är rappare i klippet och har en mycket bra kraft. Bosch arbetar mer lugnt och tyst. Den klarar tjocka grenar, även om det inte går lika fort som med Stihl. Eftersom det skiljer ungefär ett kilo mellan de två maskinerna, blir det lite jobbigt efter en halvtimmes arbete i axelhöjd och då är det en tröst att Stihl arbetar snabbt och effektivt. Tillverkarna har tänkt ungefär likadant, vad gäller design, då tänderna är kortare längst fram på svärdet. Det gör det enklare att komma in där det är trångt mellan grenarna. Testresultatet visar att Stihl är en bättre maskin än Bosch och skillnaden är stor i kvaliteten. Redan efter en timmes arbete med Bosch, märks det att knivarna tar stryk av tufft motstånd. Det bildas en gradering på knivbladen, men Stihls knivar är nästan som nya med samma typ av motstånd.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.