VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 28 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Här är häcksaxarna som är bäst i test 2024

Har du en häck runt tomten? Då behöver du med största sannolikhet klippa den minst en gång om året. Oavsett om du bryr dig om estetiken eller inte så behöver häcken trimmas; står den nära eller precis invid en trafikerad väg kan en vildvuxen häck bli en trafikfara. Med en motordriven häcksax går jobbet fort och smidigt och vi ger dig testvinnande häcksaxar.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla.
 • Svärdlängd.
 • Tandavstånd.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se logo
Stihl
Stihl HSA 56 häcksax batteri
Stihl Stihl HSA 56 häcksax batteri - Test
Bäst i test Test.se logo
Stihl
Stihl HSA 56 häcksax batteri
En kraftfull, välbalanserad och behaglig häcksax med batteri som klarar både grova grenar och gamla häckar.
Rekommenderas av Aftonbladet Plus 2023.
Bra betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Bra betyg på test hos Pricerunner 2022.
Bra betyg på test hos Gör det själv nr. 9 2018.
Toppbetyg på test hos Aftonbladet Plus 2019.
Högt betyg på test hos Byggahus.se 2020.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Batteri.
Svärdslängd: 45 cm.
Tandavstånd: 30 mm.
Vikt: 2,9 kilo.
Effekt: 750 watt.

Stihl är specialister på motorredskap och är världens mest köpa motorsågsmärke. De utvecklade kedjesågen 1926 och har efter det utvecklat ett stort utbud av produkter för både skog och trädgård. De gör kvalitetsprodukter för medvetna proffskunder och krävande konsumenter som är ute efter det bästa. De har ett stort utbud av häcksaxar som fått goda betyg, ger en bra skäreffekt och är särskilt bra för tätväxande häckar.

Stihl HSA 56 är en mycket bra och batteridriven häcksax som fått goda recensioner under många år. Det är en proffsig maskin för hemmabruk med genomtänkta detaljer, och den tar sig utan problem igenom både grova grenar och gamla häckar. Knivlängden är på 45 centimeter och tandavståndet på 30 centimeter. Den är utrustad med diamantslipade knivar som skär i båda riktningarna och en innovativ droppformad grenhållare som gör att grenen hålls ordentligt på plats. Maskinen har ett mjukt tvåhandsgrepp och går att använda oavsett om du är höger- eller vänsterhänt. Den startar snabbt och enkelt, är tystgående och väger endast 2,9 kilo.

Batteriet är placerat mellan de två handtagen, vilket gör häcksaxen välbalanserad och behaglig att arbeta med. En annan praktisk funktion är batteriindikatorn som visar hur mycket batteri som finns kvar. Med hjälp av den är det enkelt att alltid hålla koll på ungefär hur mycket mer arbete man hinner med innan det är dags att ladda. Häcksaxen finns att köpa både med och utan laddare.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med batteri Test.se logo
Ryobi
Ryobi RHT36B61R
Ryobi Ryobi RHT36B61R - Test
Bästa med batteri Test.se logo
Ryobi
Ryobi RHT36B61R
Batteridriven häcksax med lång svärdlängd och diamantslipade knivar.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Rekommenderas av Aftonbladet Plus 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Kraftkälla: Batteri.
Svärdlängd: 60 cm.
Tandavstånd: 26 mm.
Vikt: 2,8 kg.
Effekt: 36 V.

Ryobi är ett företag som grundades i Japan 1943 och de är en världens största producenter av elverktyg. De gör prisvärda verktyg med proffsegenskaper och de erbjuder både batteridrivna och elektriska. Deras häcksaxar är av mycket hög kvalitet.

Vi har utsett Ryobi RHT36B61R till den bästa batteridrivna häcksaxen och den passar för medelstora till stora häckar. Den blev testvinnare i ett uppdaterat test om häcksaxar hos Bäst-i-test.se med betyget 4,5 av 5. Där beskrivs den som genomtänkt med smarta funktioner, god ergonomi och perfekt för blandade häckar. I ett test hos Pricerunner kom den också på första plats och enligt deras testpanel är det en häcksax med rejält tilltagen svärdlängd och flera smarta funktioner.

Häcksaxen klipper grenar och kvistar som har en diameter upp till 26 centimeter och den har en svärdlängd på 60 centimeter. Det långa svärdet ger dig en lång räckvidd så att du kan klippa stora ytor effektivt. Häcksaxen har laserskurna dubbelverkande knivar som gör att du har möjlighet att klippa i båda riktningar eller med en pendlande rörelse. Tack vare att knivarna är diamantslipade får du skarpa och fina snitt. Häcksaxen är utrustad med en lövfösare som gör arbetet enklare.

Handtaget ger ett bra grepp med tvåhands-säkerhetsbrytare som gör maskinen både stadig och säker att använda. Du kan vrida det bakre handtaget vilket ger en bekväm och säker arbetsställning. Att vikten är låg, endast på 2,8 kilo, gör att du kan arbeta längre. Häcksaxen har ett 36 voltsbatteri som även passar till Ryobis gräsklippare, trimmer och högtryckstvätt. Både batteri och laddare säljs separat.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med sladd Test.se logo
Makita
Makita UH6580
Makita Makita UH6580 - Test
Bästa med sladd Test.se logo
Makita
Makita UH6580
Sladdriven häcksax som ger ett professionell resultat och snyggare trädgård.
Tredje plats på test hos Råd & Rön 2022.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Med sladd.
Svärdlängd: 65 cm.
Tandavstånd: 21 mm.
Sladdlängd: 10 meter.
Vikt: 4,3 kg.
Effekt: 670 W.

Makita har tillverkat elektriska handverktyg i över hundra år, och startade sin verksamhet i Japan redan 1915. Företaget har ett brett sortiment av elverktyg, och säljer allt från skruvdragare till vinkelslipar och mängder av olika sågar. Deras verktyg blir ständigt mer och mer populära bland konsumenter och experter även i Sverige.

Makita UH6580 är professionell häcksax som vi valt till den bästa häcksaxen med sladd. I ett test hos Råd och Rön kom den i sorteringen elektriska häcksaxar på en andra plats med betyget 81 av 100. Den fick höga betyg på alla tester av olika typer av häck och även balans och handtaget bidrog till höga poängsiffror.

Häcksaxen har en svärdlängd på 65 centimeter, ett tandavstånd på 21 millimeter och skärblad som är nickelpläterade. Den är utrustad med ett tvåhandsgrepp från någon av de tre handtagen – vilket underlättar användningen. Två säkerhetsbrytare bidrar till att du kan arbeta säkert och tryggt. Häcksaxen har en sladdlängd på tio meter och väger 4,3 kilo.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa korta Test.se logo
Husqvarna
Husqvarna 215iHD45
Husqvarna Husqvarna 215iHD45 - Test
Bästa korta Test.se logo
Husqvarna
Husqvarna 215iHD45
Smidig batteridriven häcksax i kompakt design.
Testvinnare hos Gör Det Själv 2023.
Andra plats på test hos Bygghemma.se 2023.
Kraftkälla: Batteri.
Svärdlängd: 45 cm.
Tandavstånd: 33 mm.
Vikt: 3,2 kg.
Effekt: 36 V.
Ergonomiskt handtag.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare och häcksaxar. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarna 215iHD45 är en dubbelsidig batteridriven häcksax som klarar att klippa alla typer av häckar. I ett test hos tidningen Gör Det själv utsågs den till testvinnare, med toppbetyg i alla deltester och det sammanlagda betyget 10 av 10. Av tidningen beskrivs häcksaxen som en läcker och kompakt maskin med ett ergonomiskt handtag som gör att den ligger bra i handen med nära till knapparna.

Tack vare det kortare svärdet på 45 centimeter är häcksaxen välbalanserad och lätt att jobba med även långa stunder. Den är utrustad med en borstlös motor som är kraftfull nog att klippa även tjockare grenar. Tandavståndet är på 33 millimeter vilket gör att häcksaxen kan klippa grenar som är upp till 25 millimeter tjocka. Klipphastigheten är på 3000 snitt/minut och maskinen är tystgående och kommer inte att störa grannarna.

För en högre säkerhet har häcksaxen en extra säkerhetsknapp som gör att du aldrig kan starta den av misstag. Den stängs automatiskt av efter 60 sekunders inaktivitet – något som förlänger batteriets livslängd.

Häcksaxen finns att köpa både med och utan batteri och separat.

 • Med batteri och laddare
 • Utan batteri och laddare
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
AL-KO
AL-KO EnergyFlex HT 4055 Häcksax
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
AL-KO
AL-KO EnergyFlex HT 4055 Häcksax
En prisvärd häcksax som passar bra för små och medelstora häckar.
Bästa budget på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Fjärde plats på test hos Pricerunner 2022.
Populärt val av kunder hos Pricerunner.
Högt betyg av kunder hos Amazon.
Kraftkälla: Batteri.
Svärdslängd: 55 cm.
Tandavstånd: 20 mm.
Vikt: 2,5 kilo.
Effekt: 40 volt.

Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgård- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. De har flera häcksaxar i sortimentet som fått goda recensioner och gott betyg på tester.

AL-KO EnergyFlex HT 4055 är en batteridriven häcksax för dig som är ute efter en prisvärd modell utan sladd. I ett uppdaterat test hos Bäst-i-test.se kom den på en tredje plats med betyget 4,5 av och utsågs till bästa budget. Hos Pricerunner utsågs den också till bästa billiga häcksaxen och kom där på deras tredje plats.

Den passar till häckar som är mindre eller medelstora. Den har en diamantslipad kniv som ger rena snitt. Svärdet är på 55 centimeter och har ett tandavstånd på 20 millimeter. Stötskyddet ser till att maskinen inte slår emot när du klipper mot marken. Det gummerade handtaget gör att du klipper häcken på ett mer bekvämt sätt.

Häcksaxen väger 2,5 kilo, vilket är utan batteri. Batteriet har en lång batteritid på 120 minuter. I priset ingår inte batteri och laddare, utan detta köps separat.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Test av häcksax.
Med en häcksax är det lätt att klippa häckar och buskar.

Köpguide häcksax

Att klippa häckar och buskar är för många ett nödvändigt ont, men med rätt verktyg blir arbetet mindre tungt. En smidig häcksax hjälper dig klippa snyggt på en bråkdel av tiden det skulle ta att göra det manuellt. Vi hjälper dig att välja rätt typ av häcksax.

Vad är en häcksax?

En häcksax är en maskin som du använder för att klippa häcken och en motordriven modell gör att arbetet går ännu snabbare. Den består av en motor, ett svärd med tänder och bygel som du håller den i.

Då använder du en häcksax:

 • För att klippa häckar.
 • För att formklippa buskar och träd.
 • För att klippa växter och låga häckar.

Fördelen med en häcksax

Genom att använda en motordriven häcksax går arbetet med att klippa häcken mycket snabbare. Du är dessutom snällare mot din kropp eftersom du belastar den mindre än om du använde en manuell häcksax.

Bäst i test häcksaxar - se tesvinnande häcksaxar.
Välj mellan bensindriven, batteridriven eller elnätsdriven häcksax.

Olika sorters häcksaxar

De motordrivna häcksaxarna kan drivas med bensin, nätanslutning eller batteri, och vad som passar dig bäst beror förstås dels på ditt behov och dels på dina preferenser. Vill du klippa häcken för hand finns det även manuella häcksaxar att välja mellan.

Bensindriven häcksax

Bensindrivna häcksaxar är de tyngsta och kraftfullaste, och kostar i regel en hel del. De är bäst för riktigt, riktigt tunga arbeten, men i övriga fall funkar det precis lika bra med en elektrisk häcksax.

Eldriven häcksax

I valet mellan de elektriska häcksaxarna är det i första hand din inställning till maskiner med sladd som avgör vad du ska ha. En nätansluten häcksax får aldrig slut på batteri, men med en batteridriven sax kan du också kunna röra dig helt obehindrat. Om du arbetar med en elektriskt häcksax är det viktigt att alltid ha koll på sladden. Tricket för att lyckas med det är dels att ha en väl synlig sladd och dels att ta många pauser. Om du blir trött och mest bara vill få det hela gjort är risken stor att du tappar fokus och därmed också kollen på var du faktiskt har sladden. Att klippa av en sladd kan ge dig en elstöt och orsaka strömavbrott, så det är helt klart något du vill undvika.

Batteridriven häcksax

Med en batteridriven häcksax kan du känna dig säker på att sladden aldrig hamnar i skottlinjen. Om du har batteridrivna verktyg hemma sedan innan kan det finnas en poäng i att välja en häcksax av samma märke; många tillverkare gör maskiner som är kompatibla med samma batteri. Det är också en bra idé att ha ett extrabatteri tillgängligt så att du smidigt kan byta och fortsätta arbetet om det första batteriet tar slut innan du är klar.

Manuell häcksax

Idag klipper de flesta häcken med maskin, men det finns även manuella häcksaxar att köpa. En manuell häcksax är en grov trädgårdsax som du använder när du ska klippa häcken för hand. Detta är ett bra val när du har en känsligare och mindre häck eller buske. Den passar också bra för att komma åt på svåra ställen eller om du vill utforma häcken med precision. En annan fördel med en manuell häcksax är att den är lätt, tyst, miljövänlig och dessutom billigare att köpa.

Vilka egenskaper har en häcksax?

När du ska köpa häcksax finns det flera egenskaper som du kan jämföra, för att hitta rätt modell för dig och din trädgård.

Motorn

Motorn är den tyngsta delen av häcksaxen och ju tjockare grenarna är desto kraftigare behöver motorn också vara. En motor med högre effekt gör också att häcksaxen blir tyngre – så bestäm vad som är viktigast, en lägre vikt eller en starkare motor.

Handtaget och bygeln

Handtaget tillsammans med bygeln spelar stor roll när det kommer till hur användarvänlig häcksaxen är. Det är bra om handtaget har en mjuk beläggning så att du både får ett bra grepp och en halksäker maskin. Samtidigt är det bra om häcksaxen har en bra balans och det är en fördel om handtaget går att vrida under arbetet eftersom du ofta byter handställning.

Svärdlängden

Svärdlängden har stor betydelse, främst när du klipper en hög eller djup häck – ju längre desto lättare är det att komma åt och klippa rakt. En vanlig svärdlängd är mellan 45 och 60 centimeter.

Avstånd mellan knivarna

Tandavståndet eller avståndet mellan knivarna avgör hur tjocka grenarna som häcksaxen har möjlighet att klippa av. Avståndet kan variera allt mellan 15 och 30 millimeter beroende på storlek och modell.

Tjocka grenar kräver starka saxar

Hur stark häcksax du behöver beror på vad du ska klippa; grova grenar kräver mer styrka än tunnare. Klipper du grenarna regelbundet klarar du dig också med en svagare maskin, eftersom grenarna aldrig får en chans att växa till sig. Hur stora grenar häcksaxen klarar av att kapa beror utöver motorns effekt också på hur stort avstånd det är mellan knivarna på svärdet och vilken kvalitet knivarna har. Knivar som är diamantslipade eller laserskurna håller generellt sett skärpan längre än andra knivar.

Bäst i test häcksaxar - se tesvinnande häcksaxar.
Häcksaxar har både olika svärdlängd och längd mellan tänderna.

Välj en ergonomisk häcksax

Det allra viktigaste med en häcksax är det ergonomiska: den måste vara enkel och bekväm att arbeta med. Du ska kunna lyfta den någorlunda högt under åtminstone korta perioder, och det måste kunna ske obehindrat. Kan du inte arbeta bekvämt kan du inte arbeta säkert. Handtagen måste vara enkla att greppa, och du behöver kunna styra dödmansgreppet och eventuella startspärrar även med handskar på. En välbalanserad maskin gör jobbet roligare och mindre slitigt, och dessutom är risken för skador och ömmande kropp mindre om du jobbar med en maskin som du trivs med. Vissa häcksaxar vibrerar mycket, vilket tär på kroppen.

Skötselråd av häcksax

För att saxen ska göra ett bra jobb under många år är det viktigt att du ser över den med jämna mellanrum. Smörj in knivarna och plocka bort eventuella löv- och grenrester som sitter fast i svärdet. En bra häcksax klipper av grenarna med ett rakt, fint snitt och lämnar dem därmed oskadade. En spretig och söndertrasad klippyta är mer mottaglig för skadande angrepp. Ett kvalitativt svärd håller länge, men när klippytan börjar se spretig och ful ut på grenar av en tjocklek häcksaxen tidigare klarat utan problem kan det vara läge att börja fundera på en ny maskin.

Bäst i test häcksax.

Så klipper du för bäst resultat

Klipp aldrig så att häcken är smalare nertill än upptill – tänk istället en A-form. Är häcken för smal nertill orkar grenarna inte hålla uppe lös snö under vintern, vilket kommer leda till att den blir platt och inte särskilt snygg. Den övre delen av häcken behöver inte vara synbart mycket smalare, men bör vara lite smalare än botten.

Har du en nyplanterad häck kan det vara lockande att gå lös på den med häcksaxen så fort den börjar se yvig ut. Men tänk på att aldrig klippa den på höjden förrän den nått rätt höjd – klipper du toppen på häcken stannar tillväxten. Sidorna är det däremot fritt fram att klippa. När häcken har nått din önskade höjd är det bra att alltid klippa den i samma höjd för då är den lättare att hålla snygg.

Klipp häcken två gånger om året. Första gången innan midsommar och sedan en gång till under sensommaren. På så sätt blir grenarna aldrig jättegrova, och det kommer därmed vara enklare att hålla rätt på häcken.

Tänk på säkerheten!

När du använder en häcksax ska du alltid använda skyddsutrusning eftersom det är lätt att kvistar och grenar sticker iväg. Bär därför alltid handskar, skyddsglasögon och gärna en skyddsjacka för att förhindra att en olycka sker.

Köpa häcksax – att tänka på!

När du köper häcksax finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Här är några av de sakerna.

 • Ska häcksaxen vara bensindriven, batteridriven eller sladdriven?
 • Hur lång är svärdlängden och tandavståndet?
 • Hur stark är motorn?
 • Vad är vikten?
 • Är handtaget ergonomiskt?
 • Hur är säkerheten?

Andra populära trädgårdsredskap

När du har trädgård finns det flera bra trädgårdsverktyg som kan komma väl till pass när du beskär träd, buskar och häckar. Här är några fler för att du ska lyckas med din trädgård.

Sekatör

En sekatör är en behändig sax som kommer väl till pass när du ska klippa blommor och mindre grenar. Sekatören är en av de vanligaste och också billigaste trädgårdsredskap för dig som vill göra det vårsnyggt i trädgården.

Grensåg

Med en grensåg beskär du dina träd och buskar effekt för att glesa ut och föryngra dem. Den kan användas både på mindre och tjockare grenar.

Grensax

Med en grensax klipper du grenar på buskar och träd effektivt, och vissa klarar att hantera både tunnare och tjockare grenar. En grensax kan också komma till användning när du röjer sly hemma i trädgården.

Populära varumärken:

Länktips:


Några experttester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se testar kontinuerligt häcksaxar i flera olika prisklasser från varumärken som AL-KO, Husqvarna och Stihl och i testet finns nu 15 olika modeller. Häcksaxarna har testast utomhus på flera olika typer av häckar, både under lång period och dels samtidigt sida vid sida. De har testats enligt prestanda, konstruktion, ergonomi och användarvänlighet. Testets vinnare blev den batteridrivna häcksaxen Ryobi RHT36B61R. På andra plats kom AL-KO Solo 163-70 som blev den bästa bensindrivna häcksaxen. Bästa billiga häcksax utsågs AL-KO EnergyFlex HT 4055 till och den kom på testets tredje plats.

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat 17 olika häcksaxar från kända varumärken. För att häcksaxen ska vinna måste den vara lättanvänd, ha god prestanda och bra ergonomi. De häcksaxar som testats har gjorts det under en längre tid, men också sida vid sida. På första plats kom Ryobi RHT36B61R, på andra kom Stihl HSA86 som också blev testets premiumval och på tredje plats kom Stihl HS 46 C-E.

Råd & Rön (2020)

Råd & Rön har testat 20 olika häcksaxar – både batteridrivna och eldrivna modeller. På delad första plats med betyget 84 av 100 kom Stihl HLA56 och Stihl HLA71. På andra plats kom Makita DUH602 med betyget 82 av 100 och på tredje plats kom Makita UH6580 med betyget 81 av 100.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En häcksax är ett trädgårdsverktyg som du använder för att klippa häcken. Häcksaxar finns med sladd, batteri eller som bensindrivna.
 • Välj häcksax efter hur ditt behov ser ut. Är klippbehovet stort eller kommer du att använda den länge kan en elektrisk häcksax eller en med bensin passa bättre. Ska du trimma mindre häckar fungerar en batteridriven häcksax bra.
 • Vi har valt att utse Stihl HSA 56 till den häcksax som är bäst i test. Det är en kraftfull, välbalanserad och behaglig häcksax som klarar både grova grenar och hamla häckar. Stihl är ett välkänt varumärke som fått goda betyg på många av deras häcksaxar.
Innehållsförteckning

Innehåll

Du kanske även är intresserad av: