VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Pulsklockan som är bäst i test 2022

Med en bra pulsklocka får du enkelt koll på din träning och hälsa. Här har vi samlat tre modeller som vunnit tester och fått goda recensioner.

Vi har jämfört
 • Batteritid.
 • Vattentålighet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Garmin
Forerunner 245 Music
Bäst i test
Bäst i test
Garmin
Forerunner 245 Music
Testvinnande och prisvärd pulsklocka.
Testvinnare hos bäst-i-test.se.
5/5 Kundrecensioner hos Outdoorexperten.
4,5/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4,5/5 Kundrecensioner hos Outnorth.
4,3/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
Smartwatch-läge: Upp till sju dagars batteritid.
GPS-läge med musik: Upp till sex timmars batteritid.
Vattentålig ner till 50 meter.
Minne: 200 timmars aktivitetsdata.

Garmin är ett amerikanskt företag som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning, de har en ledande position när det kommer till pulsklockor och är en stark spelare även när det gäller aktivitetsarmband.

Garmin Forerunner 245 Music är en av Garmins mest populära modeller. Klockan är prisvärd och har både vunnit jämförande tester och fått genomgående positiva recensioner från kunder. Pulsklockan mäter din puls kontinuerligt och hjälper dig att hålla koll på om din puls är för hög eller låg. Med Garmin Coach får du anpassningsbara träningsprogram som synkroniseras direkt med din klocka.

Pulsklockan har en inbyggd GPS, som gör att du kan registrera din aktivitet. I GPS-läge med musik är batteritiden upp till sex timmar. Om du istället använder klockan i smartwatch-läge har den en batteritid på upp till sju dagar. Du kan enkelt synkronisera dina spellistor från mobiltelefon till klocka – klockan kan lagra upp till 500 låtar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Garmin Forerunner 245 Music
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Sveriges största träningsspecialist
   Leverans inom 3 arbetsdagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Garmin
Fenix 6X Pro Solar
Bästa premium
Bästa premium
Garmin
Fenix 6X Pro Solar
En premium-pulsklocka med väldigt många funktioner och användningsområden - som dessutom kan laddas med solceller.
Testvinnare i jämförande test av Sportamore.
4/5 Test av M3 Sveriges prylsajt.
5/5 Test av T3 Smarter Living.
4,2/5 Kundrecensioner hos Prisjakt.
4,3/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
21 dagar i smartwatch-läge.
15 timmars batteritid i GPS-läge.
80 dagars batteritid i batterisparläge.
Vattenklassning: 10 ATM (ner till 100 meter).
Minne: 32 GB.

Garmin är ett amerikanskt företag som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning, de har en ledande position när det kommer till pulsklockor och är en stark spelare även när det gäller aktivitetsarmband.

Pulsklockan Fenix X6 Pro Solar är en snygg och sofistikerad multisportklocka som är perfekt för äventyraren - eller för dig som helt enkelt bara nöjer dig med det bästa. Klockan är fullproppad med diverse funktioner och är vattentålig ner till hundra meter. Den speciella funktionen solcellsladdning gör klockan unik och speciell - om klockan får tre timmars starkt solljus om dagen så ska batteritiden förlängas med tre dagar.

Klockan har olika träningsprogram för olika sporter, även de mest nischade varianterna som exempelvis kajakpaddling, fallskärmshoppning och snowboardåkning. Det finns även program för de mer standardiserade aktiviteterna som löpning, cykling och simning. All data kan sedan analyseras med hjälp av Garmin Conenct-appen, på så sätt kan du få en mycket heltäckande bild över din träning.

Det fungerar mycket bra att navigera med de inbyggda kartorna - klockan hittar satellitsignaler snabbt. Det finns tusentals golfbanor inlagda i klockan, och om du använder pejlingsutrustning för hund från Garmin när du jagar går det även att få in jakthundarnas position direkt i klockan.

Med 32 GB inbyggt minne, och med den nya Spotify-appen, går det att föra över spellistor direkt i klockan. Hörlurarna kan du också koppla till klockan - du kan med andra ord lämna telefonen hemma på löpturen. Detta är tveklöst en fulländad klocka som inte saknar någon funktion.

 • Butiker & priser
 • Priser för Garmin Fenix 6X Pro Solar
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Garmin
Forerunner 45
Bästa budget
Bästa budget
Garmin
Forerunner 45
Stilren pulsklocka med smarta funktioner.
Bäst i test hos Råd & Rön.
Bästa budgetval hos bäst-i-test.se.
4,5/5 Kundrecensioner hos Outnorth.
4,3/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Smartwatch-läge: Upp till sju dagars batteritid.
GPS-läge: Upp till 13 timmars batteritid.
Vattentålig ner till 50 meter.
200 timmars aktivitetsdata.
Har GPS-tidssynkronisering.
Skärmen läsbar i solljus.

Garmin är ett amerikanskt företag som tillverkar navigations- och kommunikationsutrustning, de har en ledande position när det kommer till pulsklockor och är en stark spelare även när det gäller aktivitetsarmband.

Garmin Forerunner 45 är en pulsklocka som håller högsta kvalitet och är stilren i sin design. Den här klockan kommer kunna hjälpa dig att nå dina träningsmål! Klockan kan hålla koll på puls, tempo och distans. Du kan dessutom ladda ner kostnadsfria träningsprogram till klockan via appen Garmins Coach App. Det är den perfekta klockan för träningen, men fungerar även mycket bra som en smartwatch då den kan ta emot notiser om meddelanden och kan ta emot samtal direkt från din telefon.

Klockan har trygghetsfunktioner som gör att du kan känna dig säker när du är ute och springer eller cyklar. Med hjälp av spårningsfunktionen och händelsedetektorn kan din familj följa dig under ditt träningspass. Detta är också en uppskattad funktion vid exempelvis tävlingar. Om detektorn känner av en olycka, så skickas omedelbart din exakta position till dina nödsituationskontakter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Garmin Forerunner 45
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

bästa pulsklockan

Köpguide

När man köper tränings/pulsklocka ska man först och främst tänka på till vilken typ av träning man vill använda den, hur mycket man tränar och om man vill ha en som är vattentät. Vill man bara kunna se sin puls och tid (tempo) så kan man hitta en klocka ganska billigt, medan andra klockor med mer avancerade funktioner kostar mer. En klar och tydlig display underlättar mycket när man är ute och springer, speciellt på kvällen. För att underlätta träningen kan de flesta klockor larma om man går över eller under ett visst pulsspann, det hjälper när du vill hålla ett jämnt tempo.

Varför ska man ha en pulsklocka?

Med hjälp av en pulsklocka kan du hålla koll på vad som händer i kroppen när du tränar, men även de tillfällen då kroppen är i viloläge. Klockan är mycket användbar oavsett vilken träningsnivå du ligger på. Genom att hålla koll på pulsen när du motionerar, kan du maximera träningen och få ut mer per pass.

Effektivisera träningen

För att kunna träna mer effektivt, behöver du veta om vilken maxpuls och vilopuls du har. Detta kan du ta reda på genom att göra ett så kallat maxpulstest eller genom ett mer avancerat fysiologiskt test. När du vet om dina olika pulser, kan du sedan dela in den i olika träningszoner.

De olika zonerna beskriver sedan hur hög puls du bör ha vid olika träningspass, exempelvis konditionsträning eller uthållighet vid långa löpturer.

Testa din maxpuls

Det finns några olika metoder som du kan testa vilken maxpuls du har. En variant är ett maxpulstest, som kortfattat innebär en slags intervallträning som intensifieras efter hand.

Gör så här:

 1. Räkna först ut din teoretiska maxpuls genom att ta 210 - (0,5 x din ålder). Om du är 30 år är alltså din teoretiska maxpuls 195 slag per minut.
 2. Dags att sätta det på prov! Börja med tio minuters uppvärmning där du i slutet ligger på 70 procent av den uträknade maxpulsen. Ta sedan en kortare vilopaus.
 3. Nästa intervall är tre minuter långt och du ska nu springa/cykla så att du i slutet av passet är uppe i 80 procent av maxpulsen. Avsluta med aktiv vila så du kommer ner i 70 procent igen.
 4. Upprepa ovanstående, men satsa på 90 procent av maxpulsen i slutet av intervallen. Följs av aktiv vila till 75 procent av maxpulsen.
 5. Sista intervallen! Jobba mot att befinna dig på 95 procent av din teoretiska maxpuls efter tre minuter. Ta sedan i allt vad du kan i ungefär en halv minut – och det är nu kan läsa av din maxpuls.

Fördela krafterna

Pulsklockan kan med fördel användas för att se till att krafterna disponeras på bästa sätt under exempelvis tävlingar. Om du tränar med en pulsklocka vet du på ett ungefär vilken puls du har på en viss distans, detta kan vara användbart när du ska springa samma distans på tävling. Detta gör att du kan anpassa träningstempot till tävlingstempot.

Det är inte ovanligt att man i tävlingssammanhang blir extra het i starten, och går ut lite för hårt med konsekvensen att du kroknar ordentligt senare i loppet. Pulsklockan visar direkt om du går ut för hårt efter starten.

Håll koll på din hälsa

När du använt en pulsklocka ett tag, lär du till slut känna din kropp och vilken puls den brukar ha. Kanske känns träningspasset extra tufft, och du kommer inte upp i den normala arbetspulsen som du brukar fast du tar i ordentligt? Det kan vara ett tecken på att kroppen behöver vila och återhämtning.

När du är på väg att bli sjuk kommer din puls vara något högre än normalt även när du vilar.

Se resultatet av träningen!

När du märker att du klarar av att hålla ett högre träningstempo, fast i samma puls som tidigare, så är det ett mycket tydligt kvitto på att du utvecklats och blivit bättre i din träning! Samma puls, eller lägre, vid högre hastighet talar om att träningen ger resultat och att du blir bättre.

Olika klockor för olika saker

I nuläget finns det tre olika sorters klockor som du kan använda dig av vid träning. Vi har kort beskrivit vilka funktioner de har och vad de passar bäst till.

Pulsklocka

Kallas även för träningsklocka och är en mer avancerad träningsmätare med pulsmätare, gps och kan ofta kopplas ihop med din mobil där du ser data och statistik via en app. Flera av modellerna synkar med mobilen så att du kan se notiser direkt på klockan. Passar dig som tränar mycket och vill ha utförlig statistik över din aktivitetsnivå.

Aktivitetsarmband

Ett enklare armband som mäter aktiviteten under dagen. Det finns olika nivåer, från de som endast är stegräknare till de som kan mäta puls och följas via gps. Passar dig som vill ha koll på din aktivitetsnivå under dagen och att den inte är för klumpig.

Smartklocka

Har flera smarta funktioner, likt de du har på din mobil. Tanken är att du enkelt ska komma åt samma funktioner som på mobilen men också mäta din aktivitet, sömn och träning. Passar dig som vill använda klockan som ett extra hjälpmedel till mobilen med notiser men samtidigt mäta din aktivitet och träning under dagen.


Några experttester vi läst

Råd & Rön (2020)

Råd och Rön har testat fem olika pulsklockor och delat ut poäng upp till 100. Det som bedömdes var bland annat olika träningsfunktioner, smartfunktioner och hanterbarhet.

Högst samlade poäng fick Garmin Forerunner 45. Den är bäst i startfältet på att beräkna steg och distans precist, klockan bedömdes också vara motivationshöjande. Dessutom visar den korrekt puls, utan minsta felmarginal vid löpning. Skärmen är mycket läsbar i både svagt och starkt ljus, även under träning, men den har dessvärre inte så bra skärmfärger och sämre läsbarhet från sidan. Det går att öppna sms samt meddelanden från WhatsApp, Messenger och Twitter. Klockan är lätt att installera och synkronisera, och laddar jämförelsevis snabbt. Armbandet är utbytbart och skärmen reptålig, storleken är nätt och lätt jämfört med övriga klockor i testet.

Näst högst betyg fick Garmin Vivoactive 3. Den fick höga betyg för sin förmåga att mäta höjdskillnad, distans och steg på ett precist sätt. Precis som Forerunner 45, så är även Vivoactive lätt att installera och synkronisera. Den fick däremot mycket bättre betyg än sina konkurrenter för sin färgrika skärm och lätta navigation. Det är med andra ord en mycket användarvänlig klocka som är gjord för att fungera lika bra i vardagen som under träningspasset. Den kan öppna sms och andra meddelanden via sociala medier, och även svara på dem. Klockan har en funktion som känner igen pågående träning, dessutom har den stöd för betallösning via NFC. Skärmen är reptålig och armbandet utbytbart.

Garmin Forerunner 935 hamnar på en tredjeplats, klockan som visade minst felmarginal för att mäta steg i löpning och exakt pulsresultat vid gång. Höjdmätaren fungerar också bra och ger ett, nära nog, exakt resultat för nivåskillnader. Skärmen är lättläst under träning och man ser tydligt vad som står i både starkt och svagt ljus. Med Forerunner 935 på armen har du även möjlighet att läsa av och svara på meddelanden. Klockan fick nästan högst betyg för materialvalet, dessutom har den stöd för wifi-anslutning vilket många andra klockor saknar.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Med en pulsklocka kan du hålla koll på vad som händer i kroppen när du tränar, men även under de stunder då kroppen är i vila. Det är ett bra hjälpmedel som kan maximera din träning så att du får ut mesta möjliga vid varje träningstillfälle.
 • Pulsklockan har små sensorer som registrerar hur fort hjärtat slår, på så sätt kan klockan räkna ut pulsen i realtid.
 • Vi har valt att utse Garmin Forerunner 245 Music till bäst i test, utöver att ha vunnit jämförande tester så har den fått många positiva kundrecensioner från nöjda kunder.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Garmin Forerunner 245 Music

Du kanske även är intresserad av: