VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 30 November 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken crosstrainer är bäst i test 2023?

Är du ute efter ett lättanvänt träningsredskap som tränar hela kroppen? Hitta den crosstrainer som är bäst i test och ta del av de bästa tipsen i vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Antal program.
 • Maximal användarvikt.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Xterra Fitness
Crosstrainer FS3.9E
Bäst i test
Bäst i test
Xterra Fitness
Crosstrainer FS3.9E
Robust crosstrainer med 12 träningsprogram och lång steglängd.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Populärt val hos Pricerunner.
Bättre val hos Träningspartner.se.
12 förinställda program.
Maximal användarvikt: 148 kilo.
Maskinvikt: 70 kilo.
Steglängd: 46 centimeter.
Handpulssensor.
Utrustad med transporthjul.
Garanti på 2 år vid hemmabruk.

Xterra Fitness är ett amerikanskt varumärke som säljer träningsmaskiner och redskap för hemmabruk. De gör konditionsmaskiner av hög kvalitet för hemmaträning, till ett plånboksvänligare pris.

Vi har utsett Xterra Fitness FS3.9E till den bästa crosstrainern just nu. Den blev testvinnare i ett uppdaterat test hos Bäst-i-test.se med toppbetyg. Deras testpanel lyfter fram egenskaper som att den är robust, framdriven och fin i stegrörelse och dessutom utrustad med en utmärkt träningsdator. Hos Pricerunner kom den också på första plats och de beskriver crosstrainern som en väldesignad frontdriven premiummodell till ett konkurrentkraftigt pris. Hos återförsäljaren Träningspartner.se har den kategoriserats som ett ”bättre val”.

Detta är en kraftig och robust crosstrainer med en välarbetad design. Den har en vikt på 70 kilo och en maximal användarvikt på 148 kilo. Maskinen erbjuder en steglängd på 46 centimeter och du kan välja mellan 12 olika träningsprogram. Den har pulsstyrda program – är utrustad med handpulssensor och pulsbälte går att köpa som tillval. Träningsmaskinen är frontdriven, normalt som bara dyrare modeller är. En frontdriven crosstrainer ger en finare och mer elliptisk stegrörelse och fötterna kommer mer naturligt nära varandra. Den dubbla LCD-skärmen är snygg med både färg och belysning och här är det lätt att välja program och göra andra inställningar.

Maskinen har en mjuk och naturlig rörelse som ger hela kroppen bra motion på ett effektivt sätt. Dess fotplattor är formade med två graders inåtlutning vilket minskar spänningar i knän och fotleder, något det finns risk för hos andra crosstrainers. Handtaget är ergonomisk med ett bra grepp och passar korta till normallånga personer.

Crosstrainern är i storleken 166 x 56 x 163 centimeter och har praktiska transporthjul så att den blir enklare att flytta. Du har två års garanti på maskinen om den används vid hemmabruk.

 • Butiker & priser
 • Priser för Crosstrainer FS3.9E
  • 30 dagar returrätt
   Frakt från 99:-
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa proffsmodell Test.se - Bästa proffsmodell
Sole Fitness
Crosstrainer E35
Bästa proffsmodell
Bästa proffsmodell
Sole Fitness
Crosstrainer E35
Stabil crosstrainer i elitklassen med hög användarvikt och smarta lösningar.
Andra plats på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Andra plats på test hos Pricerunner 2021.
Bäst val hos Träningspartner.se.
6 förinställda program.
Maximal användarvikt: 170 kilo.
Maskinvikt: 105 kilo.
Steglängd: 50 centimeter.
Integrerad hållare för surfplatta.
Bluetooth till högtalarna.
USB-port för laddning av mobiltelefonen.
Pulsbälte ingår.
Utrustad med transporthjul.
Garanti på 2 år vid hemmabruk.

Sole är ett amerikanskt företag med ett stort utbud av träningsmaskiner. Deras träningsmaskiner är av hög kvalitet vilket gör att de kostar lite mer, men också håller längre. Sole är också ett varumärke som du ofta hittar på gymmet på många hotell.

Sole Fitness E35 är en crosstrainer som vi valt till bästa proffsmodell. I ett test hos Bäst-i-test.se kom crosstrainern på andra plats och utsågs till deras bästa elitmodell. Den beskrivs som en bekväm och innovativ crosstrainer med en bra prestanda och får toppbetyg. Hos Pricerunner kom den också på andra plats i deras test och blev bästa elitvalet. Hos återförsäljaren Träningspartner.se kategoriseras crosstrainern som ”Bäst val”.

Crosstrainern har framhjulsdrift och en hög användarvikt på 170 kilo. Steglängden är på 50 centimeter och maskinen har sex förinställda program vilket ger en allsidig träning. Det finns bland annat pulsstyrda program och i priset ingår pulsbälte, något som annars är vanligt att du får köpa separat. Crosstrainern har en naturlig rörelse och ett tyst drivsystem. Kombinationen av ett 11 kilo tungt svänghjul och hög utväxling ger både en mjuk känsla och ett bra motstånd. Fotpedalerna är stora och går att höja och sänka vilket gör att träningen blir mer bekväm. De är dessutom designade i samarbete med en fysioterapeut och har en inåtlutning på två grader som minskar belastningen på ankel- och knäleder. Tack vare fyra bakhjul som rullar på skenor minskar pedalrörelserna från sida till sida och gör att träningen blir både jämnare och mer stabil. Denna funktion hittar du bara på dyrare crosstrainers.

Träningsmaskinen har en 7,5 tums display med en bakgrundsbelyst LCD-skärm. Det finns en inbyggd fläkt som du kan använda för att svalka dig vid svettiga pass. Det finns även inbyggd hållare för vattenflaska, hållare för surfplatta och inbyggda högtalare som du kan ansluta till via bluetooth. Behöver du ladda mobiltelefonen finns det en USB-port på att göra det via.

Träningsmaskinen väger 105 kilo, är i måttet 208 x 79 x 170 centimeter och utrustad med transporthjul för att du lättare ska kunna flytta på den. Du har två års garanti om den används i hemmiljö.

 • Butiker & priser
 • Priser för Crosstrainer E35
  • 30 dagar returrätt
   Frakt från 99:-
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Titan LIFE
Titan Life Crosstrainer C65
Titan LIFE Titan Life Crosstrainer C65 - Test
Bästa budget
Titan LIFE
Titan Life Crosstrainer C65
En prisvärd bakhjulsdriven crosstrainer med 21 olika träningsprogram.
Bra betyg på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Bästa budget hos Pricerunner 2022.
21 förinställda program.
Maximal användarvikt: 130 kilo.
Maskinvikt: 52 kilo.
Steglängd: 40 cm.
Garanti på 1 år vid användning i hemmiljö.

Titan Life är ett nordiskt företag som erbjuder träningsmaskiner och träningsverktyg av hög klass. I sitt utbud finns både hantlar, roddmaskiner och löpband.

Är du ute efter en prisvärd crosstrainer rekommenderar vi Titan LIFE C65, som vi valt till vårt bästa budgetval. Den kom på fjärde plats på test hos Bäst-i-test.se och beskrivs där som en smidig träningsmaskin med många träningsprogram och låg q-faktor. Hos Pricerunner kom crosstrainern tredje plats och utsågs även av dem till bästa budget.

Titan Lifes crosstrainer är bakhjulsdriven med en låg vikt på 52 kilo och kommer med 21 förinställda program vilket ger en varierad träning. Den har det nya drivkraftssystemet "Drive force system" som ger en känsla av 11 kilo trots att svänghjulet endast är på 6 kilo. Du får en smidigare träningsmaskin, men behåller den gedigna träningskänslan.

Crosstrainern har en steglängd på 40 centimeter och kan användas av personer på upp till 130 kilo. Displayen är tydlig och visar saker som tid, distans, puls, kalorier, motstånd och puls. Träningsmaskinen har en handpulssensor så att du kan hålla koll på pulsen under din träning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Titan Life Crosstrainer C65
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa lätta Test.se - Bästa lätta
Casall
Casall Crosstrainer XT100
Bästa lätta
Bästa lätta
Casall
Casall Crosstrainer XT100
En smidig liten maskin från svenska Casall.
Testvinnare hos Bygghemma.se 2022.
Populär modell hos Träningsmaskiner.com.
Populärt val hos Prisjakt.
12 förinställda program.
Maximal användarvikt: 150 kilo.
Maskinvikt: 45 kilo.
Steglängd: 38 centimeter.

Casall är ett svenskt företag som grundade Sveriges första tjejgym år 1984. Deras filosofi är skapa förutsättningar för personlig, holistisk och multifunktionell träning. De har samarbetat med många personliga tränare och idrottspersoner för att kunna ta fram de absolut bästa träningsredskapen och maskinerna. När du köper en maskin eller ett redskap från Casall kan du vara säker på att det är genomtänkta produkter som håller mycket hög kvalitet.

Casall Crosstrainer XT100 är en mycket prisvärd träningsmaskin som är utmärkt för dig som vill ägna dig åt lättare pulsträning eller rehabilitering. Den utsågs till bäst i test när Bygghemma.se valde ut de bästa modellerna på marknaden 2022. Där fick den betyget 9,1 av 10 och de lyfte fram framförallt det låga priset och att den är lätt att flytta och förvara. Crosstrainern är dessutom en populär modell hos både Prisjakt och Träningsmaskiner.com.

Eftersom öppningen mellan styrstolpen och svänghjulet är generöst tilltagen, gör det maskinen till det perfekta rehabiliteringsredskapet. Maskinen har en display med hållare för telefon eller läsplatta. Det finns även en hållare för vattenflaskan placerad på styrstolpen.

De 12 olika programmen som erbjuds gör det lätt att hitta en träning som passar dig bäst just för tillfället, det underlättar också för dig som tycker det är svårt att hitta inspiration till träning. Det finns pulsmätare som låter dig hålla koll på hur hårt du tränar. Steglängden är 38 centimeter, och trots maskinens blygsamma vikt på 45 kilo har den ändå en maximal användarvikt på 150 kilo. Maskinen mäter 142 x 62 x 166 centimeter.

 • Butiker & priser
 • Priser för Crosstrainer XT100
  • Sveriges största träningsspecialist
   Leverans inom 3 arbetsdagar
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

crosstrainer bäst i test

Köpguide crosstrainer

Med en crosstrainer i vardagsrummet eller i hemmagymmet tränar du enkelt hela kroppen. Det finns en dock en del saker som kan vara bra att tänka på och jämföra innan du investerar i ditt nya träningsredskap. I den här köpguiden får du tips och råd för att kunna välja den crosstrainer som passar dig och din träning allra bäst.

Vad är en crosstrainer?

En crosstrainer är en träningsmaskin som du kan träna hela kroppen med. Det är en hybrid av ett löpband, en motionscykel och en trappmaskin, som härmar kroppens naturliga rörelsemönster. Den belastar armarna så att överkroppen också kommer i rörelse och ryggen används korrekt. Du får dessutom en jämn belastning mellan båda benen utan stötar eftersom fötterna aldrig lämnar fotstegen.

Så använder du en crosstrainer

När du använder en crosstrainer gör du det med en rörelse som påminner om längdskidåkning, men med ben som går i en elliptisk rörelsebana. Under träningen reglerar du motståndet i steg och handtag för att få den nivå och den effekt du önskar. Eftersom den är utrustad med både rörliga armar och ett fast grepp i mitten kan du växla din träning. På så sätt kan du antingen fokusera endast på benen eller välja om du vill ha med armarna i träningen.

Vad använder man en crosstrainer till?

Vad kan man då använda en crosstrainer till? Det finns många saker du kan använda den till!

 • Uppvärmning.
 • Konditionsträning.
 • Kaloriträning.
 • Rehabträning efter skada.
Test av crosstrainer - se alla testvinnare.
Med en crosstrainer tränar du hela kroppen och träningen blir också variationsrik.

Fördelar med en crosstrainer

Det finns många anledningar till att köpa en crosstrainer till hemmagymmet. Här är några av fördelarna med en crosstrainer.

 • Du tränar hela kroppen och träningen blir variationsrik.
 • Den härmar kroppens naturliga rörelser och ger en jämn belastning mellan båda benen.
 • Du bränner fett utan att belasta muskler och leder.
 • Den är skonsam mot kroppen och kan hjälpa dig att komma tillbaka efter en skada.
 • Du kan själv välja när du vill ha motstånd och hur intensiv träningen ska vara.
 • Du kan antingen följa ett färdigt träningsprogam eller göra ett eget.
 • Du har alltid nära till din träning och är inte beroende av något gymkort.

Vilka muskler tränas med en crosstrainer?

På gymmet är crosstrainern ett vanligt träningsredskap för uppvärmning. Men du kan använda den till mycket mer. En crosstrainer är en bra träningsmaskin för dig som vill träna kondition och använda muskler i hela kroppen. Detta eftersom det är en maskin som kombinerar flera olika typer av rörelser. När du trycker ner pedalerna på crosstrainern tränar du framför allt musklerna i vader, lår och rumpa. Samtidigt drar du i handtagen, vilket är bra träning för dina muskler i armar, axlar och bröst.

En crosstrainers egenskaper

En crosstrainer besitter ett gäng olika egenskaper som är bra att jämföra om du står och väljer mellan olika modeller.

Träningsdator och program

Alla crosstrainers är utrustade med en mer eller mindre avancerad träningsdator, där du via displayen kan få en bra överblick av din träning. Här finns vanligtvis också ett antal olika förinställda träningsprogram att välja på, lite beroende på vilken typ av effekt du vill ha av ditt träningspass. Det kan till exempel finnas program som är fokuserade på intervallträning eller förbränning. En del crosstrainers erbjuder också möjligheten för dig att göra dina egna träningsprogram.

Maskinvikt och maximal användarvikt

Både maskinens vikt och den maximala användarvikten är viktiga saker att ta hänsyn till om du ska köpa en ny crosstrainer. De två begreppen är ofta relaterade till varandra – ju högre maskinvikt desto högre är också den maximala användarvikten. Den maximala användarviken brukar ligga på mellan 150 och 200 kilo, beroende på prisklass och kvalitet.

Steglängd

För att få till en bekväm och effektiv träning är det viktigt att välja en crosstrainer som har en tillräcklig steglängd. Om rörelserna blir för små är risken att du inte får samma resultat av din träning. Lite billigare crosstrainers har ofta en lite kortare steglängd på 30 till 40 centimeter, medan de dyrare varianterna normalt sett ligger upp mot 50 centimeter. Tänk dock på att den optimala steglängden även har att göra med hur lång du själv är!

Fram- eller bakhjulsdrift

Det finns en skillnad i hur olika crosstrainers drivs, de kan ha antingen fram- eller bakhjulsdrift. Det innebär helt enkelt att det stora roterande hjulet antingen sitter framför fötterna, vid maskinens främre del precis under styrstången, eller bakom fötterna. Om hjulet sitter framför fötterna ger det ett mer skonsamt steg som påminner lite om steget vid längdskidåkning. Sitter hjulet istället bakom fötterna blir steget lite mer krävande steg. Har du mycket problem med exempelvis knän eller rygg, kan en framhjulsdriven crosstrainer kännas mer skonsam. Det är vanligt att lite dyrare crosstrainers har framhjulsdrift, medan billigare träningsmaskiner oftare är bakhjulsdrivna.

Pris

Priset för en crosstrainer kan variera kraftigt. Som med de flesta produkter är priset relaterat till hur kvalitativa, stabila och avancerade maskinerna är. Värt att tänka på är också de dyrare maskinerna vanligtvis har en längre livslängd. Du kan få en budgetmodell för runt 4000–6000 kronor, medan en premimmodell kan kosta så mycket som 16 000–25 000 kronor.

Storlek

Det finns en mängd olika storlekar på crosstrainers, dels kan de vara fysiskt stora där måtten ger en stor maskin. Men de kan även vara tunga, även om måtten inte är de största. Här behöver du fundera på hur och var du tänkt placera din crosstrainer. Kanske bor du litet, då är det en bra idé att satsa på en mindre och smidigare modell som är enkel att flytta på vid behov. Bor du rymligt är kanske inte storleken lika avgörande.

Bäst i test crosstrainer - se testvinnande crosstrainers.
Det finns crosstrainers i olika prisklasser och med olika maxvikt och storlek.

Crosstrainer för rebhabträning

Ska du använda crosstrainern som en del av en rehabträning? Den är bra för dig med skador som du måste ta hänsyn till. Eftersom fötterna har kontakt med pedalerna hela tiden uppstår det inga lodräta stötar genom lederna. Är du löpare kan den också användas som komplement till löpträningen då den främjar löprörelsen utan att för den delen belasta senor och leder lika mycket.

Tänk på garantitiden

Crosstrainers har vanligtvis en garantitid på ett till två år, om den används för hemmabruk. Används den vid kommersiellt bruk kan garantitiden skilja sig åt, så var noga med att kontrollera vad som gäller för dig.

Köpa crosstrainer – tänk på det här!

När du ska köpa crosstrainer finns det mycket du kan tänka på. Här är några vanliga saker.

 • Hur mycket får den kosta?
 • Hur stor är den maximala användarvikten?
 • Hur många träningsprogram är du i behov av?
 • Vad är steglängden?
 • Hur stor är den och vad ligger vikten på?

Skötselråd av crosstrainer

Att köpa en crosstrainer är ofta en stor investering och då vill du säkert också ta väl hand om den. Ta först och främst reda på om leverantören har några särskilda instruktioner om underhåll av crosstrainern ­­– och se till att följa dessa. Följ till exempel alltid den rekommenderade maxvikten, både av säkerhetsskäl men också för att maskinen inte ska gå skadas och gå sönder. Det kan också finnas instruktioner om hur lång tid du får använda crosstrainern åt gången. Du behöver också sköta om den maskinen och göra rent den efter varje användning. Det gör du med vatten och ett milt rengöringsmedel, då starkare medel kan förstöra den.

Bäst i test crosstrainer - se testvinnande crosstrainers.
Fördelen med att träna hemma är att du alltid har nära till din träning.

Var rädd om golvet

Tänk på att träningsmaskiner aldrig står helt stilla vid träning, även om de har fötter. Dessutom kan svett och vatten skada golvet och då kan det vara bra att använda någon form av golvskydd och köpa till en underlagsmatta.

Andra typer av träningsmaskiner

För dig som vill träna hemma finns det flera träningmaskiner än crosstrainer. Här är några fler du kanske skulle vara intresserad av.

Löpband

Ett löpband är en träningsmaskin som du kan använda för löpning eller gång med syfte att öka kondition och uthållighet. De har ofta en hastighet på upp till 20-22 kilometer i timmen.

Gåband

Ett gåband eller promenadband är enklare än ett löpband och gör det möjligt för dig att träna genom promenader. Det är enkelt att använda, tar liten plats och vissa modeller kan du dessutom fälla ihop. De har ofta en hastighet på upp till 6-12 kilometer i timmen.

Motionscykel

En motionscykel är en träningscykel som gör det möjligt för dig att cykla inomhus. Med den kan du både förbränna fett med och använda för att förbättra konditionen.

Läs också: Test av roddmaskin

Länktips:

Populära varumärken:


Några expertester vi har läst:

Bäst-i-test.se (2023)

I sitt uppdaterade test har Bäst-i-test.se testat 21 olika crosstrainers. De har provat modeller i olika prisklasser från bland annat Xterra Fitness, Abilica och Titan Life. I deras bedömning har de fokuserat på användarvänlighet, kvalitet och design, funktionalitet och prestanda. Xterra Fitness FS3.9E utsågs till bäst i test och beskrivs som en exklusivt designad och robust crosstrainer med fin stegrörelese. På andra plats kom Sole Fitness E35 och den blev utnämnd till bästa elitval, tack vare sin bekväma och innovativa design och utmärkta prestanda. Masterfit TP500 kom på tredje plats och blev bästa budgetval. Enligt testet är den ett budgetmodell med högt prisvärde och utmärkt steg- och armlängd. 

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat 10 olika crosstrainers från bland annat Sole Fitness, Hammer och Abilica. I testet har de bedömt de fyra områdena användarvänlighet, kvalitet och design, funktionalitet och prestanda. På första plats kom Xterra Fitness FS3.9E, på andra plats kom Titan Life Crosstrainer C65 och på tredje plats kom Hammer Cross-Motion BT. 

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En crosstrainer är som en blandning mellan en stepmaskin, en motionscykel och ett löpband. Den är mer skonsam än ett löpband på så vis att du slipper alla stötar, och är ett bra sätt att träna kondition.
 • Med en crosstrainer tränar du en stor del av din kropp. När du trycker ner pedalerna tränas lår, vader och rumpa, och när du drar i handtagen tränar du dessutom axlar, armar och bröst.
 • Vi har valt att utse Spirit Fitness CE800 till bäst i test. Denna crosstrainer har presterat bra i flera jämförande tester.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Xterra Fitness Crosstrainer FS3.9E
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng