VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 26 Mars 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilka barfotaskor är bäst i test 2024?

Ska du köpa dina första barfotaskor? Då ska du ta del av våra bästa tips och se testvinnande barfotaskor baserat på tester och recensioner. Perfekt för dig som vill testa barfotalöpning och få en mer naturlig löpträning!

Vi har jämfört
 • Sula.
 • Drop.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Vibrams
Vibrams Fivefingers KSO EVO
Vibrams Vibrams Fivefingers KSO EVO - Test
Bäst i test
Vibrams
Vibrams Fivefingers KSO EVO
En slitstark barfotasko som andas och ger en skön känsla när du springer.
Högt betyg hos Outdoorgearlab 2020.
Toppbetyg av kunder hos Outnorth.
Högt kundbetyg hos Amazon.
Populärt val hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt varumärke inom barfotaskor.
Sula: 5 mm.
Drop: 0 mm.
Vegansk sko.
Minimal dämpning.
Dragögla.
Kan maskintvättas.

Italienska Vibrams Fivefingers ger dig möjlighet att uppleva barfotalöpning utan att skada fötterna på vassa stenar, rötter och pinnar. Det är skor som många barfotalöpare pratar om och en av de första på marknaden att kalla för barfotaskor.

Vibrams Fivefingers KSO EVO är ett par barfotaskor som fått högt betyg på tester, goda recensioner och populära val bland barfotalöparna själva. Skorna har ett fack för varje tå och liknar ett par handskar till utseendet. De har en bra kombination av skydd och grepp när du springer. Sulan är endast fem millimeter tunn vilket ger en mycket bra kontakt med underlaget. Samtidigt är den tillräckligt slitstark för att hjälpa till och dämpa stegen. Skorna har noll millimeter drop.

Barfotaskorna har ett övre material i polyester och precis som alla Vibrams Fivefingers har de en sula av erkänt slitstarkt gummi. De andas vilket också ger en bättre bekvämlighet när du springer. Skorna är veganska och kan maskintvättas i låga teperaturer. De finns i flera färger och för både dam och herr.

 • Butiker & priser
 • Butiker & priser
 • Priser för Women's KSO EVO
 • Men's KSO EVO
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Fivefingers
Vibrams Fivefingers V-Trail 2.0
Bästa premium
Bästa premium
Fivefingers
Vibrams Fivefingers V-Trail 2.0
En högkvalitativ barfotasko med bra grepp för traillöpning.
Högt betyg hos Outdoorgeerlab.com.
Populärt val hos Outnorth.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Amazon.
Populärt varumärke inom barfotaskor.
Sula: 6 mm.
Drop: 0 mm.
Vikt: 180 g/sko i herrmodell
Minimal dämpning.
3D Cocoon Mesh.
Vattenavvisande ovandel.
Dragögla.
Vegansk sko.
Kan maskintvättas i låga temperaturer.

Italienska Vibrams Fivefingers ger dig möjlighet att uppleva barfotalöpning utan att skada fötterna på vassa stenar, rötter och pinnar. Det är skor som många barfotalöpare pratar om och en av de första på marknaden att kalla för barfotaskor.

Fivefingers V-Trail 2.0 är en teknisk och minimalistik sko som är ett perfekt alternativ för barfotalöpning. Precis som vår andra sko från Vibram har den här ett fack för varje tå och liknar ett par handskar till utseendet. Den passar för ojämnt underlag vid traillöpning och har en sula på sju millimeter och ett drop på noll millimeter.

Det är en slitstark sko i mjukt material som andas. Yttermaterialet är i polyester och precis som alla Vibrams Fivefingers har de en sula av erkänt slitstarkt gummi. Sulan har dessutom en 3D Cocoon Mesh vilket fördelar stötar från stenar och andra vassa föremål mer jämnt. I den här uppdaterade modellen har laminering vid tårna uppdaterats för mer att få en sko med mer hållbara sömmar. Yttermaterialet har också fått en bättre avvisande förmåga. Barfotaskorna kan tvättas i maskin på låga temperaturer. Skorna finns i både dam- och herrmodell.

 • Butiker & priser
 • Butiker & priser
 • Priser för Women's V-Trail 2.0
  • Fri frakt över 495 kr
   Leverans på 1-3 vardagar
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
 • Men's V-Trail 2.0

Bästa för traillöpning Test.se - Bästa för traillöpning
Merrell
Merrell Men's Trail Glove 7
Merrell Merrell Men's Trail Glove 7 - Test
Bästa för traillöpning
Merrell
Merrell Men's Trail Glove 7
En lätt och smidig barfotaskor med lätt dämpning som passar för traillöpning.
Högt kundbetyg hos Outnorth.se.
Populärt val hos Prisjakt.
Bra betyg hos Outdoorgeerlab.com 2020.
Populärt varumärke inom löparskor.
Sula: 6 mm.
Drop: 0 mm.
Dämpning: 4 mm.
Vikt: 196 g/sko i herrmodell.
Klassisk snörning.
Integrerad innersula.
Skor som andas.
Vegansk sko.

Merell är en amerikansk skotillverkare som grundades 1981 av Randy Merrell. De började med att tillverka högpresterande vandringskängor och har idag ett brett utbud av skor, och är också ett populärt bland erfarna barfotalöpare. MTL står för Merrel Tech Lab vilket är en förkortning som företagets mest tekniska produkter får.

Merrell Trail Glove 7 är en skön och följsam barfotasko som fått bra betyg och fina recensioner av barfotalöpare och passar extra bra som minimalistiska skor för traillöpning. Skorna har en design som förbättrar fotens naturliga rörelser och stärker kroppen. Samtidigt ger de ett bra stöd åt foten när du springer och har en dämpning på fyra millimeter, något som de flesta barfotaskor inte har.

Skornas överdel består av mesh som andas och TPU ooch har en klassisk snörning. Hälkappan av TPU-film skyddar dina fötter när du springer. Skorna har en Merrell Barefoot 2-konstruktion vilket ger en bättre stabilitet när du rör dig och en TrailProtect™-platta som skyddar mot vasst och ojämnt underlag. De har ett drop på noll millimeter och en sula på sex millimeter. Innersulan är integrerad. Yttersulan består, precis som många av Merrells andra barfotaskor, av en hög-teknologisk gummiblandning vilket ger dig ett bra grepp och slitstarka skor med lång hållbarhet. Skorna finns i både dam- och herrstorlek.

 • Butiker & priser
 • Butiker & priser
 • Priser för Merrell Men's Trail Glove 7
 • Women's Trail Glove 6
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Bäst i test barfotaskor - testvinnande barfotaskor.

Köpguide barfotaskor

Är du en löpare som vill testa barfotalöpning? Här ger vi dig all information du kan behöva innan du gör ditt köp av barfotaskor som ger dig en barfotakänsla.

Därför använder du barfotaskor

Vi är egentligen skapta för att springa barfota och därför har man tagit fram skor som ska efterlikna detta. Barfotaskor, eller minimaliska skor, är ett par träningsskor med barfotakänsla som ger en större närhet till underlaget du springer på. Du ändrar sättet att springa på genom att springa på främre delen av skon istället för bakre. På så sätt blir stötarna i löpsteget inte lika kraftigt vilket gör att kroppen själv kan ta emot sig den. Du bygger upp en styrka i fötterna och får en effektivare och mer skonsam och naturlig löpträning.

Så ser barfotaskor ut

Barfotaskornas utseende kan variera lite. Vissa modeller liknar en handske med ett fack för varje tå och andra modeller har mer ett strumpliknande utseende. Det gemensamma för båda typerna av barfotaskor är att de har minimal styvhet och stabilitet. Skornas dropp är endast på några millimeter eller inget alls.

Egenskaper

Många företag kallar sina skor för barfotaskor, minimaliska skor eller barefootskor, fast att de kanske inte lever upp till kraven. Därför är det bra att känna till de vanligaste egenskaperna som barfotaskor har.

Stötdämpningen är inte prioriterad

Barfotaskor är en träningssko utan dämpning eftersom du istället aktivt ska använda din stortå. När tån är i kontakt med marken styr den hela foten och därför ska den också få störst fokus i skorna. Skorna har dessutom ingen uppbyggnad i hålfoten för att kroppen själv ska bli så stark att den orkar bära sig själv.

Tunn och flexibel sula

När du springer på marken aktiveras fotens muskler och senor, men också nervtrådarna som sitter på fotsulan. De skickar upp information direkt till hjärnan som gör att kroppen anpassar sig efter underlaget. Därför ska sulan vara tunn så att du känner stenar, rötter och pinnar när du springer. En tjockare sula gör dig mer passiv i din löpning. Vana löpare som springer med barfotaskor rekommenderar en sula på 1-4 millimeter och 4-8 millimeter för nybörjare. Sulan ska samtidigt vara flexibel och kunna gå att böja från häl till tå. Är den riktigt böjbar ska den till och med kunna gå att rulla ihop och lägga i fickan.

Lågt drop

Ett par bättre barfotaskor ska helst ha ett drop på 0 millimeter, eller max 3-4 millimeter. På ett par skor med ett drop på 0 millimeter är sulan helt rak vilket betyder att hälen och trampdynan har samma höjd.

Mjuka och rymliga

Barfotaskor ska ha en ovansida som är rymlig och mjuk. Tårna ska inte bli klämda på ovansida och ska ha stort utrymme framtill.

Storlek

Barfotaskor är bredare i tåboxen än en vanlig sko. Rätt storlek av sko är när ingen del av tåboxen klämmer på någon av dina tår. Tumregeln är att du ska ha 1-1/2 centimeter fram till kanten av skon för att den ska passa och på så sätt kan tårna få möjlighet att vifta.

Att tänka på för nybörjare

Din kropp behöver lite tid att vänja sid vid barfotaskorna och därför behöver du ta det lite lugnt i början för att sedan trappa upp träningen. Med barfotaskor landar du på främre delen av foten eftersom det är stortån som jobbar och inte bakre som du gör med ett par vanliga löparskor. Landar du på bakre delen av foten med ett par barfotaskor får du ont.

Läs också: Bäst i test löparskor

Läs också: Bäst i test trailskor

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Barfotaskor är träningsskor som ska efterlikna när du springer barfota och ger en större närhet till underlaget du springer på. Skorna har ingen eller minimal dämpning, en tunnare sula och ett drop på noll millimeter.
 • När du använder barfotaskor ändrar du sättet att springa på genom att springa på främre delen av skon istället för bakre. På så sätt bygger du upp en styrka i fötterna och får en effektivare löpträning.
 • Vi har valt att utse Fivefingers Women's KSO EVO till de barfotaskor som är bäst i test. Skorna har fått högt betyg på tester, goda recensioner och är dessutom ett populärt val bland barfotalöparna själva. Skorna är slitstarka, andas och ger en skön känsla när du springer.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Vibrams Vibrams Fivefingers KSO EVO
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng