HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
bensindrivna gräsklippare - Bäst i test

Test av bensindrivna gräsklippare

29 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 18:e Maj, 2020, Baserad på 12 experttester.

För en stor tomt kan en bensindriven gräsklippare vara det bästa alternativet. Detsamma gäller dig som har en tendens att inte vara så regelbunden i ditt gräsklippande och därmed får kämpa med lite högre gräs när det till slut är dags.

Jag kan allt om bensindrivna gräsklippare – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Bensinklippare är i regel något starkare än eldrivna klippare, och klarar därmed också svårare uppgifter. Om gräset är högt eller vått, eller om din trädgård är väldigt kuperad, kan du ändå alltid lita på att en bensindriven gräsklippare klarar av det. Bensinklippare är bastanta maskiner och väger därefter, men med självdrivande hjul blir inte arbetet överväldigande tungt. Nackdelen med bensingräsklippare är att de låter mer än andra gräsklippare, att de kostar mer i drift än elektriska klippare och att de släpper ifrån sig avgaser. Dagens 4-taktsmotorer överträffar dock de högt ställda kraven som finns på ljudnivå och utsläpp.  

Startfunktioner

Det klassiska sättet att starta en bensindriven gräsklippare är att dra igång motorn med ett snöre. Förutsatt att klipparen är välskött är det inte särskilt svårt, men det kräver ändå en viss styrka. Många gräsklippare erbjuder elstart, vilket gör starten betydligt enklare.

Välj efter dina behov

Utöver vad som driver den framåt fungerar bensindrivna och eldrivna gräsklippare likadant, och du ska ha samma saker i åtanke oavsett vad för slags gräsklippare du väljer.

Klippbredd: Hur brett knivarna kan klippa i ett enda svep. Bredden varierar mellan olika maskiner, men ligger vanligtvis mellan 35–56 cm. Ju större klippbredd desto snabbare går det att klippa.

Klipphöjd: Hur kort maskinen klipper gräset. Det här är oftast justerbart mellan 2–6 cm, men de exakta måtten varierar. Hur det justeras är också olika; vissa klippare kräver att du ställer in höjden manuellt för varje hjul medan andra kan höjas och sänkas överallt samtidigt.

Ergonomi: Att klippa gräset kan bli ett slitigt arbete, särskilt om gräsklipparen inte är bekväm att köra! Ett justerbart handtag är att föredra, särskilt om ni är flera personer i olika längder som ska kära maskinen. Ljudnivå och vibrationer är två andra saker du också bör ha i åtanke när du väljer din klippare.

Om du har möjlighet är det alltid bra att testköra gräsklipparen innan du köper den, för att se hur handtaget passar dig och hur svår den är att manövrera. Det är förstås inte alltid lätt att testköra utomhus och med motorn igång, men att köra den inomhus när den är avslagen kan också ge ett hum om hur den passar dig.

Skippa krattan – mal ner gräset!

Att behöva gå över gräsmattan med en kratta för att städa bort fula ränder av klippt gräs är ingen höjdare, och dessutom ingenting som en välutrustad gräsklippare kräver av dig! Många klippare är försedda med en uppsamlingspåse (eller har en som ett frivilligt tillval för en extra peng) som du enkelt tömmer på komposthögen eller i trädgårdsavfallet. En annan vanlig funktion är att klipparen klipper gräset väldigt fint (kallas oftast för mulching, multiclip eller BioClip) och sedan sprider ut det jämnt över gräsmattan. Att sprida gräset på det sättet låter det fungera som gödning.

Tips på vägen

  • Regelbunden gräsklippning ger en tät gräsmatta utan mossa.
  • Klipp aldrig mer än en tredjedel av gräsets totala längd för bästa resultat!
  • Ha ordentliga skor på dig när du klipper för att undvika olyckor.
  • Klipp inte gräset när det regnar och låt gräsklipparen stå torrt mellan klippningarna.
  • Stäng alltid av motorn om du måste kontrollera eller byta något i klipparens underrede.
  • Glöm inte hörselskydden! 
Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Husqvarna LC 347V

Testresultat
Gör Det Själv, nr 8/-18 2018
Recensioner
Kraftfull motor Hög kvalitet Lätt att ta loss och koppla på uppsamlaren
Lite svårt att justera höjden och fälla ner handtaget
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Husqvarna LC 347V till bäst i test. Denna bensindrivna gräsklippare har god balans och effektiv motor. Utöver att ge bra klippkraft ger motorn också ordentlig drivkraft till bakhjulen, så du behöver inte anstränga dig för att få maskinen att röra sig framåt. Gräsklipparen är enkel att använda och justera. En modern klippare av god kvalitet!

Visa hela texten
Funktioner:
Självgående, Justerbar hastighet
Uppsamlare:
55 liter
Effekt:
2 400 W
Antal höjdlägen:
6 st
Klippbredd:
47 cm
Vikt:
30 kg
Klipphöjd (min-max):
2–7,5 cm

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Klippo Champion

Testresultat
Expressen.se 2012,    Aftonbladet.se 2010
Funktioner:
Multiklipp
Uppsamlare:
Effekt:
2 400 W
Klippbredd:
48 cm
Vikt:
29 kg
Klipphöjd (min-max):
3–6 cm
Elstart:
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Toro Recycler 55 AD

Testresultat
Expressen.se 2012,    Smartson.se 2012
Omdömen Via prisjakt

Funktioner:
Hopfällbart handtag, Justerbar hastighet, Multiklipp, Självgående, Softgrepp
Uppsamlare:
60 liter
Effekt:
4 847 W
Antal höjdlägen:
4 st
Klippbredd:
55 cm
Vikt:
35,5 kg
Klipphöjd (min-max):
2,5–10,2 cm
Elstart:
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Bensindrivna gräsklippare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Robotgräsklippare

UPPDATERAD 6:e Juli, 2020

Eldrivna gräsklippare

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Handdrivna gräsklippare

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Grästrimmers

UPPDATERAD 10:e Maj, 2019

Experttester vi läst (12st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har uppdaterat sitt stora test av gräsklippare, och av de bensindrivna modellerna ligger Alko Highline 51.5 SP-A högst upp och blir också utnämnd till ett bra köp. På andra plats, strax efter Alko, kommer John Deere JX90. Husqvarna LC247SP placerar sig på en tredje plats, bara en poäng bakom tvåan.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv, nr 8/-18

Publicerad

Magasinet Gör Det Själv har testat 7 bensindrivna gräsklippare, och alla klippte sig effektivt igenom alla sorters gräs! Skillnaderna mellan maskinerna ligger istället i detaljerna och hur behagliga de är att använda.

Husqvarna LC 347V har utsetts till testvinnare, mycket tacket vare dess goda balans och effektiva motor. Utöver att ge bra klippkraft ger motorn också ordentlig drivkraft till bakhjulen, så du behöver inte anstränga dig för att få maskinen att röra sig framåt. Gräsklipparen är enkel att använda och justera. En modern klippare av god kvalitet!

Näst bäst i GDS test var MTD Cub Cadet LM2 DR 46 S, en stark och stabil maskin med ett smart och praktiskt handtag. Det är unikt på så sätt att det ska skjutas framåt när du klipper, vilket får hjulen att börja driva. Ju mer du skjuter på desto snabbare går den!

Den tredje bästa klipparen, AL-KO 4236 SP-A, har fått utmärkelsen "Bra köp". Motorn har ordentligt med kraft och kommer med en propp som gör det möjligt att använda en bioklipp-funktion. Maskinen är enkel att manövrera, men säkerhets- och kopplingsgreppet är något obekväma att hålla i.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr 8/2016)

Publicerad

Gör Det Själv har testat 8 bensindrivna gräsklippare, där Viking tar första med sin modell MB 448 T. Klipparen är väldigt lätt i jämförelse med andra maskiner, främst för att den är tillverkad i stark plast, egentligen komposit. Detta gör modellen rostfri, lättstyrd och mycket lätt att hålla ren. Den har fina klippegenskaper i torrt gräs och först när man pressade den genom vått gräs med låg klipphöjd lyckades det att få motorstopp. Motorn startar direkt, oavsett om den är kall eller varm. Husqvarna LC 348 V tar testets andraplats och hela maskinen är kraftig, rejäl och gedigen. Den har till och med en kofångare av rostfritt stål! Trots att maskinen är tung, klipper och kör den alldeles perfekt. Den har även en effektiv uppsamlare, men den mindre bra spaken för klipphöjden drar ner betyget. På tredjeplats hamnar Stiga Combi 48 SQ som Gör Det Själv utsett till “Bra köp”. Det är en mycket traditionell klippare med kåpa och handtag av stål. Bra och kraftiga hjul och handtagen är rejäla. Trots att Stiga har en liten motor, så klipper den perfekt i torrt gräs. Tyvärr vållar flera av de inställningar som finns besvär.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön testar regelbundet gräsklippare. I år har de återigen testat ett par modeller i tre kategorier - batteridrivna, bensindrivna och eldrivna. Varje klippare testas i alla typer av gräs, långt, tjockt och t.o.m. blött. De eldrivna modellerna är bäst om du tar hänsyn till miljö, pris, vikt och bullernivå, men av tradition dominerar ändå bensinklipparna eftersom det är få som tycker om att dra runt med en sladd. Men elklipparna klipper lika bra som de bensindrivna. Eftersom bensinen är dyr, blir också varje klippning avsevärt mycket dyrare än en klippning med en elklippare. När gräset växer som mest kan du behöva klippa ett par gånger i veckan. En klippning med el kostar omkring 1 krona för en yta på 250 kvm, medan samma klippning med bensin kostar från drygt 20 upp till 35 kronor. Har man då en stor gräsmatta på 1000 kvm kan klippkostnaden uppgå till ett par hundra kronor i veckan om du klipper med bensinklippare. Flera av klipparna i testet klarar av att klippa både långt och blött gräs riktigt bra. Bland bensindrivna gräsklippare är det AL-Ko Highline 51.5 SP-A som blir bäst i test. Inte långt därefter hamnar två modeller från John Deere - RUN 46 och R40.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Konsumenttidningen Råd och Rön har i ett större test kollat närmare på både eldrivna och bensindrivna gräsklippare. Denna artikel berör de bensindrivna. Dessa är generellt dyrare och kostar runt 5000 kr, istället för 2000 kr som många av de eldrivna kostar. Förutom detta är de tyngre och dyrare per klippning, tack vare bensinkostnaden. Men om du ändå vill ha en bensindriven gräsklippare, så skall du satsa på följande:

Etta blir John Deere RUN 46 med slutbetyget 75 poäng av 100 möjliga. Den är stabil och klipper effektivt. Den klarar olika typer av gräs bra, men har lite problem med kanter. Priset ligger på ca 5900 kr för testvinnaren bland de bensindrivna. Tvåa blir gräsklipparen Einhell GE-PM 48 S-H B&S med slutbetyget 72 poäng. På tredjeplats återfinns klipparen Makita PLM4631 4 in 1 med slutbetyget 70 poäng.

Vinnare i det här testet

Vi i villa

Publicerad

På Vi i Villas hemsida kan man hitta ett test gällande bensindrivna gräsklippare och samtliga modeller gjorde sitt arbete bra. Bäst i test blev Honda med modellen HRX 476 vye. Gräsklipparen har massor av smarta funktioner, som exempelvis elstart och sido-utkast. Det är den enda modellen i testet som kan bioklippa, men samtidigt samla upp en viss mängd av det klippta gräset. Uppsamlingen går att justera i fem olika lägen. Man kan köra maskinen tätt intill kanter, enkelt backa med den och även justera höjd utan svårigheter. Hastigheten ställs in med hjälp av ”smart drive” - som gaspedalen på en bil. Gräsklipparen är dessutom utrustad med ett ”dödmansgrepp”. Det gör att knivarna stannar så fort du släpper handtaget, men motorn fortsätter att gå. Detta är bra för säkerheten och med en tyst motor, blir denna gräsklipparen en testvinnare. På andraplats hamnade Husqvarna LC 48e. Den övre delen av bygeln kan snabbt ändras så att den hamnar på en lagom höjd. Det finns även ett gashandtag på bygeln, där man enkelt ändrar gånghastigheten. Gräsklipparen är enkelt att manövrera och backa med, men den är tung. Gräset kastas ut år sidan efter klippning, men det förs via en utvändig kanal till uppsamlaren. Gräskanalen gör det dock svårt att köra tätt intill staket eller hus med högra sidan av gräsklipparen, men gräskanalen gör att uppsamlaren fylls effektivt. Tredjeplats gick till Klippo Cobra S – den enda modellen med framhjulsdrift, vilket underlättar hanteringen betydligt. Gräsklipparen är utrustad med ett behagligt neoprenbelagt handtag och dess bygel kan justeras i höjd och vickas i sidled. Släppt bygeln lite stoppas framdrivning och släpps den helt stängs motorn av. Uppsamlare, utkast och bioklipp fungerar bra, utan problem.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

En gräsklippare ska inte bara vara snabb, utan den ska klippa jämnt och fint, vara lätt att hantera och dessutom gärna vara billig, tystlåten och så energisnål som möjligt. Råd och rön har testat olika gräsklippare och flera modeller får genomgående bra samlat betyg. De bensindrivna gräsklipparna lämpar sig bäst för stora gräsmattor, eftersom man slipper oroa sig för att man klipper av de skarvade elsladdarna hos den eldrivna modellen. Dessutom är elsladden oftast inte lika lång, som skulle behövas till större trädgårdar. En bensindriven gräsklippare är dock lite sämre för miljön och de kostar relativt mycket vid inköp, samt att klippkostnaden också kan bli ganska hög. Al-Ko 520 BRV Premium, exempelvis, slukar mer än fyra gånger mer pengar än testvinnaren från Stiga. De flesta bensindrivna gräsklipparna är självgående och de klipper överlag bra. Nästan alla modeller i Råd och röns test har en uppsamlare, som kan kopplas till dem. Samtliga är dessutom av typen ”mulching”, som betyder att de finfördelar grässtråna och gör att de kan brytas ned fortare. Då slipper man kratta och man kan välja att låta de ligga kvar på marken, eftersom de komposteras. Det lönar sig att läsa tester före köp och Råd och röns test bekräftar detta. Den bästa bensinklipparen är också den billigaste, både vid inköp och i drift– Stiga Combi 48S. Den är lite bökig att förvara, men väldigt lätt att hantera. Den klarar också av att klippa allt slags gräs!

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson.se har testat och betygsatt 8 bensindrivna gräsklippare med Hondas modell som testvinnare. Gräsklipparen har många bra funktioner och är väldigt bekväm vid användning. Den har en fin kombination av styrka och smidighet! Dess hastighet justeras steglöst och handtaget kan man ställa in i flera lägen. Trots att gräsklipparen är tung i sig själv, känns den lätt att köra och knivarna kan man stoppa medan maskinen går, om man ska tömma uppsamlaren eller göra över grusgången. Toro Recycler är en smart modell som känner av hur fort du går och anpassar sin hastighet helt automatiskt efter dig – om du stannar, så stannar gräsklipparen. Maskinen är stark och ger ett jättebra resultat vid klippning, eftersom det är testets bredaste modell. Det som kan vara jobbigt med modellen är att höjdinställningen kan hoppa ur ibland. Tredjeplatsen har gått till Husqvarna. Modellen är en kombination av mulcherklippare och uppsamlare. Detta är den enda modellen som det inte fastnar något gräs på bakhjulen hos. Gräsklipparen är enkel att klippa med, men den har samtidigt svårt att komma åt nära väggar eller högre häckar, då uppsamlaren sticker ut något.

Vinnare i det här testet

Expressen.se

Publicerad

På Expressen.se kan man hitta ett test av gräsklippare i tre olika kategorier. I det här testet kan du läsa om modellerna som drivs av bensin! Bäst i test är Toro Recycler 55 AD.  Den här gräsklipparen känner av hur fort du går och anpassar sin hastighet helt automatiskt utefter det. Modellen har väldigt mycket styrka och resultatet blir riktigt bra, då gräsklipparen även är testets bredaste! Modellen är helt klart prisvärd, men den har en irriterande detalj – höjdinställningen hoppar ur ibland. Men annars går det snabbt och lätt att klippa en stor gräsmatta. På andra plats hamnade modellen från Viking, MB 2 RT. Detta är en ren mulcherklippare, som inte har någon uppsamlare. Det är krångligt att ställa in höjden separat och inställningen hoppar lätt ur. Men maskinen är väldigt lätt att använda, rengöra och man får ett mycket bra resultat i både lågt och högt gräs. Gräsklipparen har dock bara en hastighet, men den har de avvägt väl. Tredjeplatsen har man gett till Klippo Champion. Detta är en klassisk modell med en enkel – men effektiv – konstruktion. Dess kapacitet är god. Den klarar både tjockt och högt gräs. Gräsklipparen är utrustad med ett kort, stadigt och mycket greppvänligt handtag, och den har en lågt placerad uppsamlare i aluminium och praktiska vinkeljärn som rensar bakhjulen från det klippta gräset.

För de som inte vet vad ”mulcherklippare” betyder:
Ordet kommer från engelskans ”mulch” som betyder kompost/mull.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Gör Det Själv(GDS) har i detta test kollat närmare på åtta bensindrivna gräsklippare. Gräsklipparna får gärna vara självgående och 4-taktare. Man har valt ut gräsklippare som passar den stora tomten(ca 1500 kvadratmeter) och som kostar runt 5000 kr. Alla gräsklippare i testet klipper fantastiskt bra, men det finns skillnader i ergonomi och hur enkla de är att använda.

Bäst i test blir gräsklipparen Husqvarna LC 48V som får toppbetyget 9,2/10. Låt er inte luras av det något originella utseendet, denna maskin kan sin sak. Man kan bland annat ställa in gånghastigheten och justera höjden på handtaget. Uppsamlaren är rymlig och enkel att hantera. Husqvarna LC 48 V är nästintill felfri och GDS anser att denna gräsklippare borde vara modell för andra tillverkare. Priset ligger på ca 5900 kr.

Viking MB 448 T hamnar på plats nummer två. Den kostar ca 5000 kr och blir utnämnd till ”Bra Köp” av tidningen. Vikings gräsklippare har en uv-skyddad kåpa i plast, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för rost. Den klipper lätt och effektivt. Viking MB 448 T väger 29 kg, vilket är 9 kg mindre än testvinnaren. Betyget blir starka 8,5 av 10.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet.se

Publicerad

Aftonbladet har låtit testföretaget Smartson testa 12 stycken el- och bensin drivna gräsklippare. Bäst i test bland bensinklipparna är Husqvarna LB48V. Det är en motorklippare utan drivning, men med hög kapacitet och val mellan mulcher och sidoutkast. Inställningen av klipphöjd sker via ett vred och handtaget är bekvämt, samt smart konstruerat. Modellen klipper bra och kan ta sig igenom drivor av höstlöv utan några som helst problem. Klipparen har en modern och gedigen utformning som svarar väl mot kapaciteten och en Gardena-koppling på klippdäcket underlättar rengöring. På andraplats finns modellen från Yard-Man. Det är en självgående klippare med mulcherfunktion, och en uppsamlare på 75 liter, samt sidoutkast. Förgasaren måste flödas före varje start och startsnöret måste användas ganska ofta, även om batteridriven elstart underlättar. Modellen har drivning på bakhjulen och är utrustad med en enhands-justering för klipphöjden. På tredjeplats har Klippo Champion hamnat som är klassisk motorklippare som saknar drivning. Kapaciteten är god och den klarar även tjockt och högt gräs. Den har en enkel, men effektiv konstruktion och är utrustat med en uppsamlare i aluminium. Dess handtag är kort, stadigt och greppvänligt, och den har gedigna detaljer.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat gräsklippare som är bensindrivna. En bensindriven gräsklippare är för den som behöver en kraftfull och snabb klippare. Den klarar långt gräs, blött gräs och ängs-gräs utan problem. Bäst i test är Viking MB545 V som är en riktigt effektiv klippare med en enda nackdel som är att den är lite väl tung att klippa med i slänter och backar. Detsamma gäller för Husqvarnas modell, LC 48V. Det är en effektiv mulcherklippare och dess uppsamlare fungerar inte så bra, då inkastet är för brant och snabbt proppas igen av gräset. De bensindrivna gräsklipparna har tidigare varit riktiga sabotörer för miljön och är till viss del fortfarande det. Ett EU-direktiv reglerar sedan ett par år tillbaka utsläppen av koloxid, kolväten och kväveoxider. Genom att alltid använda alkylatbensin istället, minskar du också miljöpåverkan.
Gräsklipparna bullrar mycket även om bullernivåerna har minskat massor sedan slutet av 90-talet. Samtliga modeller skall vara märkta med ljudeffekt-nivå, alltså de ljud som kan upplevas som störande för omgivningen och även de ljud som användaren av klipparen utsetts för skall vara angivet!

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.