VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Bensindriven gräsklippare bäst i test 2021

För en stor tomt kan en bensindriven gräsklippare vara det bästa alternativet. Detsamma gäller dig som har en tendens att inte vara så regelbunden i ditt gräsklippande och därmed får kämpa med lite högre gräs när det till slut är dags. Se testvinnande gräsklippare och ta del av våra bästa tips inför köpet.

Vi har jämfört
 • Max klippbredd.
 • Klipphöjd.
 • Uppsamlare.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
AL-KO
AL-KO Comfort 51.0 SP-A Gräsklippare
Bäst i test
Bäst i test
AL-KO
AL-KO Comfort 51.0 SP-A Gräsklippare
En slitstark tyngre bensindriven gräsklippare med många höjdsteg som klarar både blött gräs och ojämn mark.
Bäst på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Högt betyg på test hos Råd och Rön 2020.
Högt betyg på test hos Pricerunner 2021.
Populärt valt hos Pricerunner
Max klippbredd: 51 cm.
Klipphöjd: 30-80 mm.
Uppsamlare: Ja.
Typ av klippteknik: Rotorklippare.
Funktioner: Självgående och multiklipp.
Motoreffekt: 2100 watt.

Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgårds- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. De har flera gräsklippare i sortimentet som fått goda recensioner och gott betyg på tester.

AL-KO Comfort 51.0 SP-A är en uppdaterad modell av den tidigare testvinnaren AL-KO Highline 51.SP-A. Det är en bensindriven gräsklippare i stålplåt med en klippbredd på 51 centimeter. Den väger 35,3 kilo, har en kapacitet att klippa upp till 1800 kvadratmeter och den starka enväxlade motorn på 2100 watt ger mer effekt och mindre bensinförbrukning. Du kan ändra gräsets höjd i sju steg och då på en höjd mellan 30 millimeter till 80 millimeter.

Gräsklipparen är bakhjulsdriven och gör ett bra jobb både på ojämn mark och i sluttningar och klipper både långt och blött gräs. Tack vare ett förskjutet chassit kommer du även åt att klippa mot fasta föremål. Gräsklipparen erbjuder gräsklippning, uppsamling, bioklippning och sidoutkast av gräset om du inte vill använda uppsamlaren. Uppsamlaren i hårdplast är på 60 liter vilket är stort och gör att du inte behöver tömma den så ofta. Handtaget är ergonomiskt och ljudnivån räknas som låg. Gräsklipparen startas med en quickstart som gör att du inte behöver choka maskinen innan start. AL-KO erbjuder en garanti på 2+2 år.

 • Butiker & priser
 • Priser för AL-KO Comfort 51.0 SP-A Gräsklippare
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Makita
Makita PLM5121N2 Gräsklippare
Bästa premium
Bästa premium
Makita
Makita PLM5121N2 Gräsklippare
En bensindriven gräsklippare med stark motor, bra klippbredd och flera klipphöjder som ger en välklippt gräsmatta.
Högt betyg på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Bra betyg av kunder på Pricerunner.
Max klippbredd: 51 cm.
Klipphöjd: 25-70 mm.
Uppsamlare: Nej.
Typ av klippteknik: Robotklippare.
Funktioner: Självgående, multiklipp.
Motoreffekt: 2600 watt.

Makita är ett japanskt företag som grundades 1915 och som idag är en av världens ledande tillverkare av elverktyg. De tillverkar elverktyg, tillbehör och tjänster och gör både bensindrivna och eldrivna gräsklippare.

Makita PLM5121N2 är en självgående och bensindriven gräsklippare med mulchingfunktion och en klippbredd på 51 centimeter. Den har en ready start-motor, en hastighet på 3,6 kilometer per timme och kan klippa en yta om 1800 kvadratmeter. Gräsklipparen har en gedigen stålkonstruktion och handtag som går att justera med en hand.

Gräsklipparen väger 31 kilo och har en motoreffekt är på 2600 watt. Den ha fem klipphöjdssteg med en klipphöjden på mellan 25 millimeter och 70 millimeter. Maskinen levereras utan olja och detta måste fyllas på före användning.

 • Butiker & priser
 • Priser för Makita PLM5121N2 Gräsklippare
  • Fri frakt över 625kr
   Sedan 2007
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar
  • 4.6 av 5.0 i betyg hos Trustpilot
   30 dagars öppet köp

Bästa klassiska Test.se - Bästa klassiska
Klippo
Klippo Champion
Bästa klassiska
Bästa klassiska
Klippo
Klippo Champion
En mycket hållbar gräsklippare med bra klippeffekt som är bra för den mindre gräsmattan.
Bra betyg på test i Gör det själv nr. 10 2020.
Högt betyg på test hos Pricerunner.
Populärt val hos Prisjakt.
Max klippbredd: 48 cm.
Klipphöjd: 30-60 mm.
Uppsamlare: Nej.
Typ av klippteknik: Rotorklippare.
Funktioner: Multiklipp.
Motoreffekt: 2300 watt.

Klippo är ett svenskt företag som grundades i Malmö 1945 och som idag ägs av Husqvarna. Klippos gräsklippare har fått högt betyg på flera tester genom åren. De gör gräsklippare som går i arv till nästa generation och när det är dags för en ny väljer många Klippoägare att köpa en likadan. De gör flera testvinnande modeller och alla är omsorgsfullt byggda för att en perfekt gräsmatta.

Klippo Champion har fått bra betyg och recensioner i många år och är en pålitlig trotjänare som klipper din gräsmatta år efter år. Det är en bensindriven gräsklippare utan uppsamlare som kräver lite underhåll. Gräsklipparen väger 26,3 kilo med perfekt balans som gör den lättkörd trots att den inte är självkörande. Den har en klippbredd på 48 centimeter och passar bra till en mindre eller medelstor gräsmatta. Klipphöjden är justerbar i sex höjder och ligger på 30-60 centimeter. Gräsklipparen har mulchingfunktion vilket finstrimlar gräset och sprider ut det och ger näring åt gräsmattan. Kåpan i aluminium är avtagbar så att du kommer åt även de svåraste platserna i din trädgård. Motor är stark och har en effekt på 2300 watt och det stadiga och greppvänliga handtaget är justerbart för att passa den som klipper. Ljudvolymen är på 91 decibel vilken kan upplevas som högre än hos andra gräsklippare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Klippo Champion Gräsklippare
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Ytterligare läsning

Bäst i test bensindriven gräsklippare - se vinnarna.

Köpguide

Har du en tomt med gräsmatta behöver du också ha en bra gräsklippare för att hålla gräset snyggt. Köp en eldriven gräsklippare som får gräset klippt både bra och effektivt.

Fördelar med en bensindriven gräsklippare

En bensindriven gräsklippare är i regel något starkare än en eldriven klippare, och klarar därmed också svårare uppgifter. Om gräset är högt eller vått, eller om din trädgård är väldigt kuperad, kan du ändå alltid lita på att en bensindriven gräsklippare klarar av det. Bensinklippare är bastanta maskiner och väger därefter, men med självdrivande hjul blir inte arbetet överväldigande tungt.

Nackdelen med bensingräsklippare är att de låter mer än andra gräsklippare, att de kostar mer i drift än elektriska klippare och att de släpper ifrån sig avgaser. Dagens fyrtaktsmotorer överträffar dock de högt ställda kraven som finns på ljudnivå och utsläpp.

Så startar du en bensindriven gräsklippare

Det klassiska sättet att starta en bensindriven gräsklippare är att dra igång motorn med ett snöre. Förutsatt att klipparen är välskött är det inte särskilt svårt, men det kräver ändå en viss styrka. Många gräsklippare erbjuder elstart, vilket gör starten betydligt enklare.

Köpa gräsklippare – att tänka på

Utöver vad som driver gräsklipparen framåt fungerar bensindrivna och eldrivna gräsklippare likadant, och du ska ha samma saker i åtanke oavsett vad för slags gräsklippare du väljer.

Klippbredd: Hur brett knivarna kan klippa i ett enda svep. Bredden varierar mellan olika maskiner, men ligger vanligtvis runt 35–56 centimeter. Ju större klippbredd desto snabbare går det att klippa.

Klipphöjd: Hur kort maskinen klipper gräset. Det här är oftast justerbart omkring 2–6 centimeter, men de exakta måtten varierar. Hur det justeras är också olika; vissa klippare kräver att du ställer in höjden manuellt för varje hjul medan andra kan höjas och sänkas överallt samtidigt.

Ergonomi: Att klippa gräset kan bli ett slitigt arbete, särskilt om gräsklipparen inte är bekväm att köra. Ett justerbart handtag är att föredra, särskilt om ni är flera personer i olika längder som ska kära maskinen. Ljudnivå och vibrationer är två andra saker du också bör ha i åtanke när du väljer din klippare.

Skippa krattan – mal ner gräset

Att behöva gå över gräsmattan med en kratta för att städa bort fula ränder av klippt gräs är ingen höjdare, och dessutom ingenting som en välutrustad gräsklippare kräver av dig. Många klippare är försedda med en uppsamlingspåse, eller har en som ett frivilligt tillval för en extra peng, som du enkelt tömmer på komposthögen eller i trädgårdsavfallet. En annan vanlig funktion är att klipparen klipper gräset väldigt fint, vilket kallas för mulching, multiclip eller BioClip, och sedan sprider ut det jämnt över gräsmattan. Att sprida gräset på det sättet låter det fungera som gödning.

Tips på vägen

 • Regelbunden gräsklippning ger en tät gräsmatta utan mossa.
 • Klipp aldrig mer än en tredjedel av gräsets totala längd för bästa resultat.
 • Ha ordentliga skor på dig när du klipper för att undvika olyckor.
 • Klipp inte gräset när det regnar och låt gräsklipparen stå torrt mellan klippningarna.
 • Stäng alltid av motorn om du måste kontrollera eller byta något i klipparens underrede.
 • Glöm inte hörselskydden!

Läs också: Bäst i test eldriven gräsklippare

Läs också: Bäst i test handdriven gräsklippare

Läs också: Bäst i test robotgräsklippare

Läs också: Bäst i test åkgräsklippare

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Det lättaste sättet att ta reda på vilken bensin som passar din gräsklippare är att kika i användarmanualen. De flesta gräsklippare har fyrtaktsmotorer, vilket innebär att du inte behöver blanda i någon olja. Du ska välja bensin som är rent och blyfritt och gärna välja alkylatbensin.
 • Det vanligaste sättet att starta en bensindriven gräsklippare är genom att dra igång motorn med ett snöre. Även om det inte är särskilt svårt kräver det lite styrka. Vissa gräsklippare erbjuder elstart, vilket gör starten betydligt enklare.
 • Vi har valt att utse AL-KO Comfort 51.0 SP-A till den bensindrivna gräsklipparen som bäst i test. Det är en gräsklippare som fått bra betyg i tester och goda recensioner och den tillverkas av tyska AL-KO som är duktiga på gräsklippare.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
AL-KO AL-KO Comfort 51.0 SP-A Gräsklippare

Du kanske även är intresserad av: