HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
motorsåg - Bäst i test

Test av motorsågar

31 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 26:e Augusti, 2020, Baserad på 15 experttester.

Med en motorsåg för hemmabruk kan du enkelt röja bland träden på gården! Men störst och starkast är inte alltid bäst.

Jag kan allt om motorsågar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

Välj såg efter behov

Det blir vanligare och vanligare med batteridrivna motorsågar, men de bensindrivna modellerna är fortfarande de som klarar allra mest. Men det händer mycket på batterifronten just nu, så inom en snart framtid kan det se annorlunda ut! Batteridrivna och nätanslutna sågar räcker ofta långt för den som inte har några riktigt stora och hårda träslag att ta sig igenom, och har fördelen att de kan användas inomhus eftersom de har relativt låg ljudnivå och inte släpper ut några avgaser.

Batteridriven: Ett smidigt men inte superstarkt alternativt. Du slipper bensinångor och sladdhärvor, men måste istället hålla koll på batteritiden. Det kan vara en bra idé att ha ett extra batteri hemma att byta med om det första skulle ta slut innan du är klar. Ska du jobba med uteslutande stora och hårda träd (t.ex. ek) räcker förmodligen en batteridriven såg inte riktigt till.

Nätansluten: Med en nätansluten motorsåg slipper du både bensinångor och batteritider som inte räcker till, men begränsas istället av en sladd. Båda de eldrivna varianterna är lättare och tystare än bensindrivna maskiner, vilket gör att du kan arbeta med dem inomhus och i tätbebyggda områden utan att störa någon avsevärt mycket.

Bensindriven: De absolut kraftfullaste maskinerna är bensindrivna. Som genomsnittlig husägare klarar man sig alldeles utmärkt med en tvåtaktsmotor, men det finns också motorsågar med fyrtaktsmotor. Bensinsågar vibrerar och låter mer än eldrivna sågar och sliter därmed mer på kroppen.

Stora maskiner är svårare att hantera

Störst motorsåg är inte alltid mest lämplig! En stor och tung motorsåg kan kännas som det starkaste (och därmed bästa) alternativet, men kan du hantera den? Om inte kommer arbetet inte kunna utföras ordentligt och det är större risk för olyckor. Kanske kan en mindre och mer lättanvänd maskin vara ett bättre val för dig och det arbete du behöver få gjort? Är du till råga på allt inte van vid att arbeta med motorsåg är det ännu en anledning till att välja en mindre maskin. Ju högre prestanda en motorsåg har desto mer kräver den av dig som använder den!

En bekväm såg är en säker såg

Utöver att maskinen förstås ska göra ett bra jobb är det också viktigt att du känner dig bekväm med den! Du ska känna att du har kontroll i arbetet; det finns inte utrymme för några säkerhetsmissar när man handskas med motorsågar. För att en motorsåg ska kunna användas effektivt, säkert och ergonomiskt bör den ha så kallad dubbelfattning; ett handtag baktill och ett ovanför sågklingan. Hastighetsreglaget måste vara lätt att hantera, likaså start- och stoppknappen. Det ska gå att få ett bra grepp om maskinen och den bör vara välbalanserad. Den ska vara lätt nog för att du ska orka jobba med den något längre stunder i taget; blir du trött är det lätt hänt att olyckor sker. Om du har möjlighet är det alltid bra att testa hålla i en maskin innan du köper den så att du kan få någon form av uppfattning av hur den kommer kännas att jobba med.

Säkerhet framför allt!

En motorsåg som inte används med respekt och försiktighet kan vara direkt livsfarlig. Det är tillåtet att som privatperson fälla träd på sin egen tomt, men om du kommer jobba mycket med din motorsåg är det en bra idé att ta ett motorsågskörkort. På så sätt kan du känna dig trygg i att du vet hur maskinen ska användas!

Motorsågar är utrustade med kedjebroms som ska förhindra att olyckor händer om sågen hugger fast och/eller slungas tillbaka mot dig. Det kan fungera på lite olika sätt; bland annat genom att bromsa kedjan när sågen märker av en hastig rörelse eller genom att motorsågen är utrustad med ett reglage som stoppar kedjan om handen slår emot det. Fångtappen är en annan säkerhetsfunktion: den fångar kedjan om den skulle lossna från sågbladet. Det är dessutom lagkrav på stoppknapp och en spärr mot ofrivilligt gaspådrag

Komplettera med rätt utrustning

Det är inte bara sågklingan man behöver vara uppmärksam på när man jobbar med en motorsåg. Sprättande flisor, grenar och stammar kan också orsaka olyckor, så var noga med att använda passande skyddsutrustning. Hjälm, skor eller stövlar med stålhätta, visir, arbetshandskar och hörselskydd är en bra grund.

Sågsvärd – kort eller långt?

Sågsvärdets storlek har betydelse för vilka sorters jobb sågen klarar av. Ska du bara kvista räcker en motorsåg med ett lite kortare sågsvärd, medan grova träd som ska fällas helt behöver ett längre. Till vissa sågar kan du köpa flera svärd och kan på så sätt skräddarsy din motorsåg efter flera olika behov.

Underhåll

För att motorsågen ska hålla så länge som möjligt (och förbli så säker som möjligt) är det viktigt att den underhålls på rätt sätt. Säkerställ att den har rätt mängd kedjeolja och att kedjan är tillräckligt spänd och välslipad inför varje användning. När du sågat klart bör du slänga ett öga på luftfiltret och rengöra det om det behövs. Det är en bra idé att ha en extra kedja och kedjeolja liggandes hemma så att du aldrig behöver ställa in ett arbete bara för att du inte hade det du behövde hemma. Kedjan kommer behöva slipas emellanåt, det kan göras manuellt med en rundfil eller med hjälp av en kedjeslip.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Husqvarna 120I

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020,    Gör Det Själv, nr 17 2018
Recensioner
Välbalanserad Förhållandevis tystlåten Liten men kraftfull
Produktbeskrivning
Specifikationer

Svenska Husqvarna har varit ett tryggt märke att luta sig mot när det kommer till motordrivna verktyg, och när det kommer till motorsågar är de inget undantag. Den batteridrivna motorsågen 120i har placerat sig bra i jämförande tester de senaste åren, och utöver det fått positiva kundomdömen. Detta gör att vi, med gott samvete, vågar rekommendera denna produkt till bäst i test.

Av alla Husqvarnas batteridrivna maskiner, är 120i den minsta. Trots detta klarar den utan problem av att fälla mindre träd, kapa och kvista utan problem. 120i är en lättanvänd och tystgående maskin som känns trygg att jobba med. Den är lättarbetad mycket tack vare den smarta knappsatsen. Motorn har en läge som kallas för savE vilket ökar på driftstiden. 

Visa hela texten
Kraftkälla:
Batteri
Spänning:
36,5 volt
Kedjehastighet:
11,5 m/s
Produktvikt:
4,8 kg
Vibrationer bakre/främre handtag:
? / 3,8 m/s2
Svärdlängd:
30 cm
Ljudnivå:
91 dB

Köp den till dessa priser idag:

Bäst i test - bensindriven motorsåg: Stihl MS 171

Testresultat
Råd & Rön 2019,    Gör det själv Nr 15 2019,    Råd och rön 2013
Kraftfull Användarvänlig Antivibrationssystem
Högljudd
Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar Stihl MS 171. Denna motorsåg blev utsedd till bästa bensindrivna motorsågen i Råd & Rön's test (2019-09-23). En användarvänlig motorsåg som fungerar utmärkt för alla typer av trädgårdsarbete. Tack vare sitt engreppsreglage blir hanteringen enkel, bekväm och säker. Kedjan spänns på sidan av sågen på ett säkert avstånd från skärtänderna. Stihl MS 171 har ett högeffektivt antivibrationssystem som fångar upp skadliga vibrationer från motorn så att maskinen blir ergonomisk för dig att arbeta med. Som förväntat är ljudnivån ganska hög på bensindrivna motorsågar vilket är värt att nämna. Totalt sett är detta en kraftfull ergonomisk motorsåg som klarar alla typer av sågarbete.

Visa hela texten
Kraftkälla:
Bensindriven
Spänning:
1300 W
Produktvikt:
4,3 kg
Vibrationer bakre/främre handtag:
Bakre 4.5 m/s2, Främre 4 m/s2
Svärdlängd:
30-45 cm
Övrigt:
Bränsletank: 0,27 l

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Stihl MS 211 C-BE

Testresultat
Gör Det Själv, nr 14/-17 2017,    Bäst-i-test.se 2018
Kraftkälla:
Bensin
Spänning:
1 700 W
Produktvikt:
4,6 kg
Vibrationer bakre/främre handtag:
3,5/3,5 m/s2
Svärdlängd:
30–45 cm
Ljudnivå:
107 dB
Visa alla specifikationerna

Stihl MSA 140 C-BQ

Testresultat
Råd & Rön 2018,    Gör Det Själv, nr 17 2018
Kraftkälla:
Batteri
Spänning:
36 volt
Produktvikt:
5,9 kg
Vibrationer bakre/främre handtag:
4,8 / 4,3 m/s2
Svärdlängd:
30 cm
Ljudnivå:
90 dB
Visa alla specifikationerna

Makita DUC303Z

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020,    Råd & Rön 2018
Kraftkälla:
Batteri
Kedjehastighet:
20 m/s
Produktvikt:
5,1 kg
Vibrationer bakre/främre handtag:
5,3 m/s2
Svärdlängd:
30 cm
Visa alla specifikationerna

Motorsåg - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (15st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat åtta olika batteridrivna motorsågar och utsett en bäst i test. Testpersonen konstaterade att de batteridrivna motorsågarna har blivit mycket bättre och de flesta höll måttet - så länge inte stammen som skulle sågas igenom var för tjock. 


Bäst i test blev Husqvarnas modell 120i, den fick fina omdömen då den är lätt att jobba med och kändes trygg. Alla funktioner bedömdes vara bra och den låga prislappen gör den till en testvinnare. Omdömet stark och bra fick Stigas modell SPR500AE. Den fick toppbetyg för sina funktioner och användningen, men poängavdrag för det dyra priset. På tredje plats kom ännu en topp-presterare, DUC303 från Makita. Även denna modell fick högsta betyg på funktion och användning, och även denna missat titeln som testvinnare tack vare det höga priset. 

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat flera olika modeller av motorsågar, bensindrivna och eldrivna. Om du kapar ved, snickrar och fäller något träd någon gång så duger en eldriven bra. Men om du kapar betydligt mer och har en stor naturtomt med många träd är en bensindriven motorsåg att föredra. Bensindrivna motorsågar är generellt sett effektivare men ljudet blir betydligt högre vilket kan upplevas som störande. Det handlar inte helt om hur högt ljud det är utan vilket typ av ljud. På vissa av de bensindrivna modellerna är ljudet vasst och otrevligt.

Testets högsta betyg får den eldrivna motorsågen Makita UC 3520A. Den är testets bästa eldrivna modell. Den väger 4,5 kg. På delad andraplats har vi eldrivna Bosch AKE 40-19 S och bensindrivna Stihl MS 171. Bosch väger 4,5 kg och Stihl väger 4,3 kg. Stihl är testets bästa bensindrivna motorsåg. Denna modell är som förväntat mer högljudd än de eldrivna. Stihl ligger på 80 dB medan Bosch ligger på 75 dB och Makita 74 dB.

Vinnare i det här testet

Gör det själv Nr 15

Publicerad

Gör Det Själv har testat 6 stycken motorsågar i prisklassen runt 2000 kr. Alla klarade momenten med de skiljer sig åt när det gäller prestanda och vibrationer i handtaget. På förstaplatsen hamnar Makita EA3201S35A som har testets minsta motor. Detta gör att den har en låg vikt och en något lägre hastighet. Men den klarar testmomenten utan problem och viktfördelningen är bra. Den har en stötdämpare mellan motorn och handtaget vilket minskar vibrationerna som gör att man håller ut att arbeta med den länge. Stihl MS 171 får betyget 8,6 och hamnar därmed på andraplatsen. Detaljerna är genomtänkta vilket gör att den är lätt att arbeta med. Något som uppskattas av testpanelen är att handtaget på skruvlocken till tankarna kan fällas in och ut. Dessa är välgenomtänkta och lätta att använda. På tredjeplatsen med betyget 8,3 är Stiga SP 426. Detta är testets snabbaste motorsåg med den största motorn. Den vibrerar väldigt lite och har fina detaljer designmässigt.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test utser Husqvarna 135 till bästa bensindrivna motorsåg. Detta är en mycket kraftfull motorsåg med lite vibrationer och passar för alla typer av trädgårdsarbete. Svärdet är ganska långt men det är inga problem för maskinen att ta sig igenom material. Något som är lite sämre med denna modell är att den är relativt trögstartad. Det krävs en del kraft för att dra igång den. Men när den väl är igång är den användarvänlig och enkel att underhålla. Den är välbalanserad och bland de bästa valen bland lätta bensindrivna motorsågar.

På andraplatsen har vi Stihl MSA200C som blir utsedd till bästa miljöval. Den har lång batteritid, snygga snitt och bra kraft. Den är användarvänlig på så sätt att den har skönt grepp, inte mycket vibrationer och ger fina sågsnitt. Den fungerar utmärkt för finlirarbete. Den förbrukar dock ganska mycket olja och väger en del vilket drar ner betyget lite. Tyngden beror på att maskinen har så pass bra batterikapacitet.

Stihl MSA 120 C-BQ blir utsedd till den bästa batteridrivna motorsågen i testet. Den har en låg vikt men är samtidigt stark och klarar enklare arbetsuppgifter så som att kapa grenar och mindre träd. Tyvärr behöver denna modell ofta rengöras, om du till exempel kör genom sly. Men den är lätt att rengöra så det blir inte ett jättestort problem. När det kommer till batterikapacitet så klarar den ungefär en halv dag. Om du skulle önska så går det att köpa till ett större batteri.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv, nr 17

Publicerad

Magasinet Gör Det Själv har testat sju batteridrivna motorsågar och anser att de batteridrivna modellerna nu på allvar kan ta upp kampen mot bensindrivna motorsågar! Råstyrka har tidigare varit batterisågarnas stora svaghet, men nu knappar de märkbart in på sina bensindrivna konkurrenter.

Allra bäst i Gör Det Självs test var Stiga SC 48 AE. Maskinen är tung, men det är också dess enda egentliga nackdel. I testet uppmättes vikt, styrka, buller och säkerhet, och på allt utom vikten fick Stigas såg högsta möjliga betyg. Den har testets största batteri, och det märks i prestationen! Stigas motorsåg är snabb och uthållig, och den klarar mer än fyra gånger så många snitt som testets genomsnitt!

Näst bäst i testet, med väldigt liten marginal, var Stihl MSA 140 C-BQ. Den är riktigt prisvärd och har riktigt genomtänkt design! Den är slank och riktigt behaglig att arbeta med. Säkerheten är hög och styrkan likaså, särskilt om man tar den låga vikten i beaktande.

Husqvarna 120I utsågs till testets tredje bästa maskin och är den såg i testet som mest liknar en klassisk bensindriven motorsåg. Husqvarnas såg är riktigt kraftfull och jobbar snabbt, utan att för den saken skulle tumma på säkerheten. Sågen är något tung och högljudd, men något annat negativt finns egentligen inte att säga om den.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat batteridrivna motorsågar, och flera av dem kan definitivt mäta sig med sina bensin- eller eldrivna motparter!

Bäst i test är Makita DUC303Z. Den sågar riktigt bra, inte minst när det kommer till fällning, och är enkel att underhålla. Den håller dessutom skärpan bra! Batteritiden är helt okej, särskilt med tanke på hur effektivt den kapar och fäller. Sågen är enkel att hantera men vibrerar och låter en hel del.

Andraplatsen är delad mellan Ego Power+ CS1400 och Stihl MSA 140, och presenterar dem i samma ordning som de presenterar i Råd & Röns redovisning.

Ego Power+ sågar också riktigt bra, med ett jämnt resultat genom alla delmoment. Slitaget är milt, men det är inte helt enkelt att spänna kedjan. Batteritiden är helt okej och hanterbarheten likaså!

Stihl MSA 140 har utsetts till "Bra köp". Den har fått samma betyg som Ego Power+, men är 2000 kronor billigare. Den sågar bra i alla moment och har helt okej batteritid, men batteriet tar längre tid att ladda än batteriet i sågarna ovan. Den vibrear enhel del, men är i övrigt behaglig att hantera!

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Testsajten Bäst-i-test.se har testat 7 motorsågar, och Stihl MSA 120 C-BQ har blivit utsedd till bäst i test. Motorsågen från Stihl är batteridriven och lika kraftfull som den är behändig. Den lämpar sig för både de lättare och de tyngre uppgifterna och är väldigt användarvänlig. Vid lågintensivt arbete räcker batteriet länge; ungefär en halv dag. Den angivna batteritiden för tyngre arbete är en halvtimme, men det är möjligt att köpa ett större batteri. Den behöver rengöras rätt ofta, men är å andra sidan väldigt enkel att rengöra.

De två följande motorsågarna har fått samma betyg och vi presenterar dem i samma ordning som Bäst-i-test gör på sin hemsida.

Den andra motorsågen som presenteras är Husqvarna 436 Li, en tidigare testvinnare som även den går på batteri. Sågen är välbalanserad och har en genomtänkt design. Den är kraftfull trots att den är liten och batteriet laddas snabbt upp när det tagit slut. Husqvarnas såg passar både för arboristen och privatpersonen!

Den tredje motorsågen hos Bäst-i-test är Stihl MS 211 C-BE. Den här bensindrivna motorsågen passar bra som allroundsåg för den genomsnittliga användaren. Den är lättstartad tack vare Stihls smarta Easy2Start-funktion och är lätt att rengöra. Kedjespänningen är något trög, men kedjan är slitstark och sågen har inga problem med att fortsätta jobba sig igenom träd och grenar även om det samlats lite smuts i den.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv, nr 14/-17

Publicerad

Magasinet Gör Det själv har testat 7 bensindrivna motorsågar, och Husqvarna 450 E har utsetts till testvinnare. Det är en otroligt stark och bra motorsåg som är gjord för hårdhänt och långvarigt arbete. Den arbetar sig igenom vad som helst och motorn startar på första draget.Kraften gör den något mer högljudd än andra maskiner, men med bra hörselkåpor är det inte ett bekymmer.

På andra plats i testet ligger en annan av Husqvarnas produkter: 440 E TrioBrake. Det är en relativt lätt motorsåg som känns välbyggd. Den är försedd med två sorters kedjebromsar för extra säkerhet och är snällare i vibrationerna n många andra sågar i samma klass.

Den tredje sågen på tur i GDS test är Stihl MS 211 C, en stark och allsidig motorsåg. Den är något tung, men ligger bra i handen. Den skär sig igenom allt med bravur, men är aningen svår att starta.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

På senare år har framför allt de batteridrivna motorsågarna vuxit i popularitet, då deras batterier blivit både kraftfullare och billigare. Bensinmotordrivna modeller är fortfarande överlägsna vad gäller kraft, men elmotorsågarna har andra fördelar som för många konsumenter väger tyngre. Bäst i testet är den batteridrivna motorsågen 436 Li från Husqvarna, eftersom den är lika behändig som tillförlitlig. Sågen är välbalanserad och lätt att hantera, samtidigt som den är kraftfull i relation till sin nätta storlek och för att vara en batterimotorsåg! Även dess design är föredömligt geomtänkt, med gasreglage och spärr som är tillräckligt tilltagna, kastskyddet är väl placerat och lätthanterligt. Tillhörande batteri är rejält tilltaget och lätt att plocka ur för laddning, samt att det har en lång batteritid. Det laddas upp snabbt, men vill inte ladda i minusgrader. Bosch AKE 30 Li hamnar på andraplats och är också en batteridriven motorsåg, lämpad för små arbetsuppgifter - röjning av småträd och uppkapning av mindre stammar. Man kan köpa sågen både med eller utan batteri. Startknappen är liten och opraktiskt placerad, men motorsågen piper när den startas. Batteriet är lätt att plocka ur och byta, men byggkvaliteten lämnar en del att önska, vilket leder till att den måste lagas ibland. Kedjan hoppar lätt när den utsätts för tuffare arbetsuppgifter, men sågen passar en händig hemmafixare. Stiga hamnar på tredjeplats med SC 48 AE som är en kraftfull batterisåg, men med bitvis ogenomtänkt design. Batteriet är något trögt att plocka ut, men laddaren är å andra sidan smidig. Motorsågen upplevs som relativt tung, vilket främst beror på obalans med största vikten baktill. Det gör att den är mer ansträngande att såga med längre pass. Trots allt, får man mycket kraft för pengarna och batteripriset är relativt lågt.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Batteridrivna kedjesågar är numera så starka att de är ett bra alternativ till de nätanslutna sågarna. De är smidiga, tysta och starka men det är stor prisskillnad mellan dom. Gör Det Själv har testat sju modeller, där Ryobi blir testvinnare med RCS36X 3550 HI. Sågen fick full pott och sågar perfekt, säkert och länge på bara en laddning. Rent funktionsmässigt finns det inte mycket att klaga på, men det bakre handtaget är lite tjockare än på andra motsvarande maskiner. Det finns möjlighet att använda batteriet i andra maskiner! Stihl MSA 160 CBQ hamnar på andraplats och är en lätt såg med valfria tillbehör. Det är testets starkaste såg och med den snabbaste laddaren av alla. Även kvaliteten, finishen och utförandet är på topp - det enda negativa är att det är besvärligt att fylla på olja. Stihl har ett enormt överskott och tar sig hur lätt som helst igenom de 10 cm tjocka grenarna som snabbt skivas i små limpskivor. Det är omöjligt att pressa sågen till att köra fast. Sist, men inte minst, hamnar Husqvarna med modellen 536 LIXP. Sågen får bra betyg för ergonomi och hantering, om än inte toppbetyg. Man måste använda en fastnyckel för att lossa kåpan och den har man ingen plats för på sågen. Det är inte tillfredsställande på en såg som är så dyr som denna är. Däremot ska den ha beröm för ett effektivt, bakåtriktat spanblås. Det är egentligen en utmärkt såg och man kan välja bland olika svärd, laddare och batterier.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Gör Det Själv har testat åtta bensindrivna kedjesågar i mellanprisklassen. De är s.k. allroundsågar, som inte är gjorda för proffsanvändning i skogen, men perfekta för fällning av enstaka träd och kapning av ved. Bäst i test är Husqvarnas modell 44SE Triobrake. Det är omöjligt att säga något negativt om sågen, skriver Gör Det Själv. Det är en mycket stark såg med ett rejält kraftöverskott oavsett vad man ber den såga. Kedjesågen har en bra design, ett fint ergonomiskt och snedställt främre handtag. Den får ett extra plus för det man kallar ”Triobrake”, som innebär ett extra kastskydd ovanför det bakre handtaget. 44SE Triobrake är den dyraste sågen i testet men också den bästa och den är värd varenda krona. På andraplats hamnar McCulloch CS 450 Elite som har flera egenskaper och rejäl styrka. Det märks tidigt i testet att det är en stark såg. Starthandtaget ligger bra i handen och sågen startar lätt. Det är smart att kombinyckeln, som används för att lossa luftfilter och kedja, sitter fast under sågen för då har man den alltid med sig. Jonsered CS 2240 S tar tredjeplats och är en bra allround såg med vinklat handtag. Det är en utmärkt stark såg med låg vikt, men med ett par saker som gör den besvärlig. Med denna såg kan man såga flera timmar i sträck utan det sticker i fingrarna. Det främre handtaget är dock vinklat och känns därför inte särskilt skönt. Sågen är mycket lättstartad och tillräckligt stark för att arbeta utan större besvär.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv

Publicerad

Gör Det Själv har testat batteridrivna kedjesågar. Dessa sågar har nu blivit så pass bra att man kan överväga att ersätta sin gamla bensinmodell. Åtminstone om man endast använder sågen för att såga upp ved eller fälla ett träd eller två per år. Sågarna har testats för effektivitet, styrka och batteritid. Även ergonomi och säkerhet spelar roll, samt sågens konstruktion! Bäst i test blev sågen Stihl MSA 160C. Sågen är stark, levererar en imponerande kraft och arbetar effektivt. Den är ett bra val för vedkapning, beskärning och fällning av mindre träd – den klarar stammar som är lika tjocka som svärdlängden. Sågen håller dessutom hastigheten, även när den pressas! Man justerar kedjehastigheten med strömbrytare och sågen har en bra, tydlig indikation av batteriets laddning. Kedjan justeras utan verktyg och laddningen går snabbt. På testets andraplats hamnade Husqvarna 436 Li. Detta är en såg som får mycket höga betyg och hamnar i toppen. Det är testets snabbaste såg, men det är lite för lätt att pressa ner varvtalet genom att öka trycket på sågen. Batteriet räcker länge och det går fort att ladda upp det, tack vare den kraftiga laddaren. Sågen har bra balans och fina handtag, samt en avancerad elektronisk strömbrytare, som måste tryckas in efter 60 sekunders paus. Sist, men inte minst, hamnade Bosch AKE 30 Li på tredjeplats. Detta är en såg som klarar det mesta och som främst är intressant på grund av priset. Den har bra styrka, dock inte som de allra starkaste sågarna. Den klarar av ca 26 cm breda stammar och arbetar länge på en och samma laddning. Bosch AKE 30 Li arbetar endast med en hastighet. Detta är testets tyngsta såg, men har relativt bra balans och byte av kedja, samt efterspänning, kan utföras utan verktyg.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat elva motorsågar för privatbruk – fritids- och allroundsågar. Det är sex bensindrivna modeller och fem eldrivna modeller med sladd. Överlag sågar samtliga motorsågar bra och ingen av dem fick någon anmärkning på säkerhetsbrister. Fördelen med en eldriven motorsåg är att man slipper stå och arbeta i avgaserna, samt att de drar mycket mindre energi än de bensindrivna. De bensindrivna motorsågarna är dock mycket mer effektiva och kan, med fördel, tankas med alkylat – en renare form av bensin. De bensindrivna motorsågarna kostade mellan 1000-3000 kronor, medan de eldrivna kostade mellan ca 800-1700 kronor och i stort får man mycket teknik för pengarna. Bäst i test blev Makitas eldrivna motorsåg UC 3520A, men även de båda lågprismodellerna klarade sig riktigt bra i jämförelse. Makitas motorsåg har utrustats med ett handtag med gummibeläggning som erbjuder bättre kontroll och komfort, samt en snabb kedjebroms som stannar kedjan när strömbrytaren släpps. Överlag var samtliga modeller bra vid sågning, trots att elsågarna tog lite längre tid på sig. Många av modellerna i Råd och röns test hade även bra och detaljerade manualer.

Vinnare i det här testet

Vi i Villa

Publicerad

Vi i Villa, i samarbete med Gör Det Själv, presenterar verktyg som passar bra för villaägaren. Den här artikeln handlar om batteridrivna motorsågar. Tyvärr har de inte samma styrka som en bensinsåg och kan inte arbeta i flera timmar som en elsåg – men den är fullt tillräcklig för en villaägare. Bäst i test blev Stihl med modellen MSA 160 C.BQ. Sågen klarar utan problem av att kapa grenar, till och med de som är 20 cm i diameter. Trots sin storlek är sågen relativt lätt, vilket underlättar arbetet. Man får ett bra grepp, tack vare ett gummiklätt handtag och ett främre båghandtag gör att man håller sågen säkert. MSA 160 C-BQ arbetar snabbt och är inte speciellt högljudd av sig. Den är också stark och dess kedja skär som i smör, vilket gör motorsågen till den mest effektiva, lättarbetade och bästa batteridrivna motorsågen i testet. Bosch AKE 30 LI tog andraplats och är kraftfull, om än inte lika kraftfull som testvinnaren. Även denna sågen har gummiklädda handtag och dessutom lättskötta knappar, men med nackdel att den faktiskt är relativt tung. Sågen är utrustad med kastskydd, barkstöd i metall och ett långt svärd. Den är också utrustad med en kedjebroms som stannar kedjan på 0,1 sekund. Den klarar av mer än att bara kapa av grenar! På tredjeplats hamnade Gardena med CST 2018-LI. Detta är en motorsåg som lämpar sig bra i trädgården, där den med gott resultat och hög säkerhet hjälper villaägaren. Man får, av sågen, ett gediget och kraftfullt intryck trots att den är relativt liten. Något som imponerar är dess uthållighet – man hinner med mycket innan batteriet måste laddas. 2018-LI har ett riktigt kastskydd, som på de stora maskinerna, och den är smidig och stark. Man kan med enkelhet kapa grenar och fälla mindre träd. Greppvänliga handtag och en låg vikt gör att man kan arbeta med sågen under en längre tid utan att känna sig speciellt ansträngd.

Vinnare i det här testet

Skogsmagasinet

Publicerad

Skogsmagasinet har testat kraftfulla motorsågar i proffssegmentet, med cylindervolymer på ca. 50 cm3 eller mer. Testgruppen bestod av fyra mycket rutinerade, objektiva och kritiskt granskade personer. Testpiloterna var helt överens vid betygsättningen, förutom om några ergonomiska detaljer – vilka man kan koppla till de olika körstilarna. De utsåg Stihl MS 2641 C till testvinnare, eftersom sågen har flera utmärkta nyheter och är i sin helhet mycket balanserad och stark. Den är också otroligt lättstartad och har bra riktmedel. Man kan enkelt byta ut kedjan och sågen dämpar dessutom vibrationer mycket bra. En ny och mycket uppskattad funktion är QuickStop. Tekniken innebär att kedjan stannar omedelbart när man släpper greppet om gasen. En nackdel är dock att bara originalsvärdet passar. Efter att Stihl blev utsedd till testvinnare, blev det betydligt svårare med rangordningen. Efter många om och men, hamnade trots allt Dolmar på andraplats med sin modell PS5105 H, tack vare en något lägre prislapp än konkurrenterna. Det är en mycket väl avvägd motorsåg – stark och välvillig. Även denna modellen dämpar vibrationerna bra, är lättstartad (tack vare Easy Start) och svarar skarpt på gasreglaget. Det var mycket svårt att hitta några nackdelar med Dolmars såg överhuvudtaget. Tredjeplats fick Husqvarna dela tillsammans med Jonsered, eftersom det var svårt att hitta något som skiljer sågarna åt. Husqvarna 346 XPG är en mycket bra motorsåg. Den är välbalanserad, snabb, stark och smidig vid kvistning. Den har en mycket bra dämpning av vibrationer, samt att den är ergonomiskt utformad. Nackdelen är dock att det är onödigt svårt att byta kedja, då man inte ser drivhjulet och den är utrustad med mindre bra olje- och bränsle-påfyllningslock.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.