VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 15 Maj 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Batteri- och bensindrivna motorsågar bäst i test 2024

Med en motorsåg för hemmabruk kan du enkelt röja bland träd och grenar för att få en snyggare tomt. Se testvinnande motorsågar och ta del av våra bästa tips innan du gör ditt köp.

Vi har jämfört
 • Kraftkälla.
 • Svärdlängd.
 • Kedjehastighet.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Stiga
Stiga CS 545
Stiga Stiga CS 545 - Test
Bäst i test
Stiga
Stiga CS 545
Bensindriven motorsåg som klarar tuffare jobb.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023.
Kraftkälla: Bensin.
Svärdlängd: 38 cm.
Kedjehastighet: 23,1 m/s.
Vikt: 4,9 kg.
Effekt: 1,9 kW.
Cylindervolym 42,4 cm³.

Stiga är ett svenskt företag som grundades 1934 av Stiga Hjelmquist och de gör bordtennisprodukter, bordshockeyspel och snowracers. Det är också ett välkänt varumärke inom trädgårdsredskap och i utbudet finns både gräsklippare och motorsåg. Deras gräsklippare är lätta att använda och finns med flera olika kraftkällor och skärsystem.

Vi har utsett Stiga CS 545 till bäst i test – en bensindriven motorsåg som passar för tuffare jobb. Den hör till toppskiktet och kan användas av både privatpersoner och proffsanvändare.

I ett test hos Bäst-i-test.se kom den på försts plats med betyget 4,5 av 5. Den har hög prestanda, bra grepp och beskrivs som ett kraftpaket för grövre träd.

Motorsågen har en lättstartad tvåtaktsmotor och en maskinkropp av magnesium. Motorn på 42,4 cc har hög kraft och kan användas för långa arbetspass. Samtidigt har den lågt utsläpp och en optimerad bränsleförbrukning. Svärdet är 38 centimeter långt. Tack vare det manuella och motståndsbaserade kedjebromsen får du en säker användning.

Handtaget är mjukt och ergonomiskt och tillsammans med ett fjädersystem ger den lägre vibrationer och högre komfort. Vikten är något hög, men inte överdrivet mycket jämfört med prestandan.

Motorsågen har flera smarta funktioner som förenklar användningen. Den har ett snabbhandtag på luftfilterkåpan som öppnas utan verktyg, en spännyckel under bakre handtaget, ett lättåtkomlig oljetankslock och nivåmätare för bränsletanken.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med batteri Test.se - Bästa med batteri
Husqvarna
Husqvarna 120i Batterimotorsåg
Husqvarna Husqvarna 120i Batterimotorsåg - Test
Bästa med batteri
Husqvarna
Husqvarna 120i Batterimotorsåg
En liten men kraftfull batteridriven motorsåg som klarar att fälla mindre träd effektivt.
Testvinnare hos Aftonbladet 2020.
Bra betyg på test hos Gör det själv 2019.
Populärt val på Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Kraftkälla: Batteri.
Svärdlängd: 30,5 cm.
Kedjehastighet: 12,5 m/s.
Vikt: 2,95 kg (utan batteri och skärutrustning).
Medföljande skärutrustning: 12" 3/8 1,3 mm.
Vibrationsvärde: 2,64 m/sek².

Svenska Husqvarna har varit ett tryggt märke att luta sig mot när det kommer till motordrivna verktyg, och när det kommer till motorsågar är de inget undantag. De grundades redan 1689 och var till en början en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar, gräsklippare och häcksaxar. De erbjuder produkter för både privat- och yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Den batteridrivna motorsågen Husqvarna 120i har placerat sig bra i jämförande tester de senaste åren, och utöver det fått positiva kundomdömen. Av alla Husqvarnas batteridrivna maskiner, är 120i den minsta. Den har en svärdlängd på 30,5 centimeter och utan batteri och skärutrustning väger den 2,95 kilo. Trots detta klarar motorsågen utan problem av att fälla mindre träd, kapa och kvista utan problem. Den är välbalanserad och lättarbetad mycket tack vare den smarta knappsatsen.

Precis som övriga motorsågar i Husqvarnas 100-serie är den kompakt, har en slimmad design och bra ergonomi. Motorsågen är en lättanvänd och tystgående maskin som känns trygg att jobba med. Den borstlösa motorn har en läge som kallas för savE vilket ökar på driftstiden. Det är enkelt att spänna kedjan och att fylla på olja går också snabbt. Du har två års garanti på maskinen.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Stihl
Motorsåg Stihl MS 211 C-BE
Stihl Motorsåg Stihl MS 211 C-BE - Test
Bästa premium
Stihl
Motorsåg Stihl MS 211 C-BE
En modern och effektiv bensindriven motorsåg med en stark hårdmetallkedja.
Bästa premium på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Bästa premium på test Pricerunner 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val och högt kundval hos Pricerunner.
Kraftkälla: Bensin.
Svärdlängd: 35 cm.
Kedjedelning: 3/8"P.
Vikt: 4,6 kg.
Effekt: 1,7/2,3 kW/hk.
Vibrationsvärde vänster/höger: 3,5/3,5 m/sek².

Stihl är specialister på motorredskap och är världens mest köpa motorsågsmärke. De utvecklade kedjesågen 1926 och har efter det utvecklat ett stort utbud av produkter för både skog och trädgård. De gör kvalitetsprodukter för medvetna proffskunder och krävande konsumenter som är ute efter det bästa. Flera av deras motorsågar har fått höga betyg och goda kundrecensioner.

Stihl MS 211 C-BE är en modern och effektiv bensindriven motorsåg med en stark hårdmetallkedja. Den har under flera år fått goda recensioner på test och hos Bäst-i-test.se kom den på en tredje plats och utsågs till bästa premium med betyget 4,5 av 5. Hos Pricerunner kom den på en andra plats och utsågs även av dem till bästa premiumval. Dessutom är motorsågen ett populärt val hos både Pricerunner och Prisjakt. 

Motorsågen har en svärdlängden är 35 centimeter och med motorsågen fäller du mindre till medelstora träd bra och den är perfekt till vedsågning. Den har en funktion som heter Easy2Start vilket gör den snabbstartad. Det är också enkelt att spänna och byta kedjan utan verktyg. Motorsågen har ett engreppsreglage som gör att du kan sköta både start och stopp med endast en hand.

För ett mer ergonomiskt arbete har motorsågen ett högeffektiv antivibrationssystem. Bensintanken är på 0,27 liter och du pumpar in bensinen i förgasaren med endast några tumtryck. Du har alltid två års garanti på motorsågen. Detta är ett mycket bra val av motorsåg för dig som vill ha en bättre bensindriven motorsåg.

 • Butiker & priser
 • Priser för Motorsåg Stihl MS 211 C-BE
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa för nybörjare Test.se - Bästa för nybörjare
Bosch DIY
Bosch DIY Universal Chain 18
Bosch DIY Bosch DIY Universal Chain 18 - Test
Bästa för nybörjare
Bosch DIY
Bosch DIY Universal Chain 18
En kompakt, lätt och smidig batteridriven motorsåg som samtidigt är prisvärd.
Bra betyg på test hos Råd och Rön 2020.
Bra betyg på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Kraftkälla: Batteri.
Svärdlängd: 20 cm.
Kedjehastighet: 4,5 m/sek.
Antal drivlänkar: 33 st.
Vikt: 3 kg.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. I deras gör-det-självsortiment finns bland annat borrmaskiner, sågar och slipmaskiner.

Bosch Universal Chain 18 är en batteridriven motorsåg på 18 volt. Det är en enklare och inte lika avancerad motorsåg för dig som är nybörjare utan några förkunskaper. I ett test hos Aftonbladet fick den betyget 3 av 5 och beskrivs som en liten och behändig motorsåg för de enklare jobben. 

Motorsågen ärkompakt, lätt och smidig och passar bra när du ska såga grenar och mindre träd. Vikten är låg och inklusive batteri ligger den endast på tre kilo, vilket är lite om man jämför med andra motorsågar. Motorsågens svärdlängd är på 20 centimeter och kedjehastigheten är 4,5 meter per sekund.

Du spänner och byter motorsågens kedja utan några verktyg. Maskinen har ett tippskydd med griptänder som ger en bättre stabilitet när du klipper underifrån. Du kan lätt växla mellan olika arbetsuppgifter, som att gå från lätt beskärning till vedkapning. Detta är ett prisvärt men bra alternativ av motorsåg för dig som bara vill ha det bästa. Enligt recensioner är den liten men tuff.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Makita
Makita DUC303Z Kedjesåg
Bra val
Bra val
Makita
Makita DUC303Z Kedjesåg
En kraftfull batteridriven motorsåg som är ett mycket proffsigt val av maskin.
Andra plats på test hos Råd och Rön 2021.
Andra plats på test hos Aftonbladet Plus 2020.
Populärt val på Pricerunner.
Populärt val på Prisjakt.
Toppbetyg av kunder på Pricerunner.
Kraftkälla: Batteri.
Svärdlängd: 30 cm.
Kedjehastighet: 20 m/sek.
Antal drivlänkar: 46 st.
Vikt: 4,6-5,5 kg (inklusive standardbatteri).
Vibrationsvärde: 5,3 m/sek².

Makita Oy ägs av japanska maskintillverkaren Makita Corporation som grundades 1915. De är ledande tillverkare inom elverktyg och produkterna håller hög kvalité. Många produkter används av professionella användare och i sortimentet finns allt från skruvdragare, till mutterdragare och motorsågar.

Makita DUC303Z är en kraftfull batteridriven motorsåg med en svärdlängd på 30 centimeter. Den har fått goda betyg vad gäller att fälla och kapa träd med hög skärhastighet och är ett proffsigt alternativ av motorsåg. I ett uppdaterat test hos Råd & Rön kom den på andra plats med betyget 73 av 100.

Motorsågen är lätt att hantera, är balanserad och det är enkelt att skifta från vertikalt läge till horisontalt. Motorsågen har en kompakt design och är smidig att använda, även om den väger en del. Med ett standarsbatteri ligger vikten på 4,6-5,5 kilo. Handtaget är gummerat och behagligt att hålla i. Motorn är skyddad mot damm och vattenstänk vilket förlänger livstiden. För en högre säkerhet har maskinen även ett kedje- och motorbroms och ett kastskydd.

För enklare hantering har motorsågen en automatisk kedjesmörjning och du spänner och byter blad utan att använda verktyg. Batteritiden är lång och motorsågen drivs av 36 volt fördelat på två 18 volts-batterier som sitter i separata batterihållare.

 • Butiker & priser
 • Priser för Makita DUC303Z Kedjesåg utan batterier och laddare
  • Nu i Sverige!
   Snabba leveranser

Ytterligare läsning

Bäst i test motorsåg - se testvinnande motorsågar.
Med en motorsåg kan du röja bland träd och grenar hemma på tomten. Stihl har flera populära modeller. Här är Stihl MS 500i, som är anpassad för skogsbruk. 

Köpguide motorsåg

Har du behov av en motorsåg? Det finns flera olika sorters motorsågar som är bra vid olika tillfällen. Vi hjälper dig att välja rätt motorsåg.

Då använder du en motorsåg

En motorsåg använder du för att fälla, kvista eller kapa träd. Motorsågen är ett bra hjälpmedel som är snällare mot kroppen än vad en vanlig motorsåg är och som dessutom gör att arbetet går snabbare.

Välj såg efter behov

Det blir allt vanligare med batteridrivna motorsågar, men de bensindrivna modellerna är fortfarande de som klarar allra mest. Men det händer mycket på batterifronten just nu, så inom en snart framtid kan det se annorlunda ut. Batteridrivna och nätanslutna sågar räcker ofta långt för den som inte har några riktigt stora och hårda träslag att ta sig igenom, och har fördelen att de kan användas inomhus eftersom de har relativt låg ljudnivå och inte släpper ut några avgaser.

Batteridriven motorsåg

En batteridriven motorsåg är ett smidigt men inte superstarkt alternativt. Du slipper bensinångor och sladdhärvor, men måste istället hålla koll på batteritiden. Det kan vara en bra idé att ha ett extra batteri hemma att byta med om det första skulle ta slut innan du är klar. Ska du jobba med uteslutande stora och hårda träd som ek räcker förmodligen en batteridriven såg inte riktigt till.

Nätansluten motorsåg

Med en nätansluten motorsåg slipper du både bensinångor och batteritider som inte räcker till, men begränsas istället av en sladd. Båda de eldrivna varianterna är lättare och tystare än bensindrivna maskiner, vilket gör att du kan arbeta med dem inomhus och i tätbebyggda områden utan att störa någon avsevärt mycket.

Bensindriven motorsåg

De absolut kraftfullaste motorsågarna är bensindrivna. Som genomsnittlig husägare klarar man sig alldeles utmärkt med en tvåtaktsmotor, men det finns också motorsågar med fyrtaktsmotor. Bensinsågar vibrerar och låter mer än eldrivna sågar och sliter därmed mer på kroppen.

Vi hjälper dig att välja rätt motorsåg. Här är en Stihl MS 500i.
Välj mellan en bensindriven, batteridriven eller eldriven motorsåg.

Stora maskiner är svårare att hantera

Störst motorsåg är inte alltid mest lämplig. En stor och tung motorsåg kan kännas som det starkaste (och därmed bästa) alternativet, men kan du hantera den? Om inte kommer arbetet inte kunna utföras ordentligt och det är större risk för olyckor. Kanske kan en mindre och mer lättanvänd maskin vara ett bättre val för dig och det arbete du behöver få gjort? Är du till råga på allt inte van vid att arbeta med motorsåg är det ännu en anledning till att välja en mindre maskin. Ju högre prestanda en motorsåg har desto mer kräver den av dig som använder den!

En bekväm såg är en säker såg

Utöver att maskinen förstås ska göra ett bra jobb är det också viktigt att du känner dig bekväm med den! Du ska känna att du har kontroll i arbetet; det finns inte utrymme för några säkerhetsmissar när man handskas med motorsågar. För att en motorsåg ska kunna användas effektivt, säkert och ergonomiskt bör den ha så kallad dubbelfattning; ett handtag baktill och ett ovanför sågklingan. Hastighetsreglaget måste vara lätt att hantera, likaså start- och stoppknappen. Det ska gå att få ett bra grepp om maskinen och den bör vara välbalanserad. Den ska vara lätt nog för att du ska orka jobba med den något längre stunder i taget; blir du trött är det lätt hänt att olyckor sker. Om du har möjlighet är det alltid bra att testa hålla i en maskin innan du köper den så att du kan få någon form av uppfattning av hur den kommer kännas att jobba med.

Stihl MS 201c - motorsåg på Test.se.
Det är viktigt att motorsågen är bekväm så att du orkar arbeta med den. Här har vi en Stihl MS 201c, som kommer från ett varumärke som är riktigt kunniga inom motorsågar. 

Säkerhet framför allt!

En motorsåg som inte används med respekt och försiktighet kan vara direkt livsfarlig. Det är tillåtet att som privatperson fälla träd på sin egen tomt, men om du kommer jobba mycket med din motorsåg är det en bra idé att ta ett motorsågskörkort. På så sätt kan du känna dig trygg i att du vet hur maskinen ska användas!

Motorsågar är utrustade med kedjebroms som ska förhindra att olyckor händer om sågen hugger fast och/eller slungas tillbaka mot dig. Det kan fungera på lite olika sätt; bland annat genom att bromsa kedjan när sågen märker av en hastig rörelse eller genom att motorsågen är utrustad med ett reglage som stoppar kedjan om handen slår emot det. Fångtappen är en annan säkerhetsfunktion: den fångar kedjan om den skulle lossna från sågbladet. Det är dessutom lagkrav på stoppknapp och en spärr mot ofrivilligt gaspådrag. 

Stihl MS 201c - motorsåg – tänk på säkerheten.
Använd din motorsåg med försiktighet, annars är risken stor att du skadar dig.

Komplettera med rätt utrustning

Det är inte bara sågklingan du behöver vara uppmärksam på när du jobbar med en motorsåg. Sprättande flisor, grenar och stammar kan också orsaka olyckor, så var noga med att använda passande skyddsutrustning. Hjälm, skor eller stövlar med stålhätta, visir, arbetshandskar och hörselskydd är en bra grund.

Sågsvärd – kort eller långt?

Sågsvärdets storlek har betydelse för vilka sorters jobb sågen klarar av. Ska du bara kvista räcker en motorsåg med ett lite kortare sågsvärd, medan grova träd som ska fällas helt behöver ett längre. Till vissa sågar kan du köpa flera svärd och kan på så sätt skräddarsy din motorsåg efter flera olika behov.

Bäst i test motorsåg - se testvinnande motorsågar.
Kapar du grenar kan en motorsåg med kortare sågsvärd räcka.

Underhåll av motorsåg

För att motorsågen ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att den underhålls på rätt sätt. Säkerställ att den har rätt mängd kedjeolja och att kedjan är tillräckligt spänd och välslipad inför varje användning. När du sågat klart bör du slänga ett öga på luftfiltret och rengöra det om det behövs. Det är en bra idé att ha en extra kedja och kedjeolja liggandes hemma så att du aldrig behöver ställa in ett arbete bara för att du inte hade det du behövde hemma. Kedjan kommer behöva slipas emellanåt, det kan göras manuellt med en rundfil eller med hjälp av en kedjeslip.

Köpa motorsåg – att tänka på!

När du ska köpa motorsåg finns det en del att tänka på.

 • Vill du ha en bensindriven, batteridriven eller eldriven motorsåg?
 • Hur stark är motorn?
 • Hur mycket väger den?
 • Hur lång är svärdlängden?
 • · Hur hög är kedjehastigheten?
 • · Finns det en bra vibrationsdämpning?
 • · Är den valbalanserad?
 • · Är handtaget ergonomiskt?
 • · Hur ser säkerheten ut?
 • · Hur lätt är motorsågen att underhålla?

Vem behöver motorsågskörkort?

Du som använder motorsågen i ditt yrke måste ha ett motorsågskörkort. Jobbar du däremot i din egen skog behöver du inte alltid ha ett motorsågskörkort, inte heller familj och nära släkt i rakt nedstigande led som också hjälper till. Om du har en egen skog och anlitar en vän eller granne måste både du och den du anlitar ha ett körkort. Detta är regler som Arbetsmiljöverket har bestämt för att försäkra sig om att du arbetar så säkert som möjligt. Du som privatperson som arbetar med vedkapning eller trädfällning på egen tomt behöver inte ha något körkort.

Populära varumärken:

Länktips:


Några exerttester vi har läst

Bäst-i-test.se (2023)

Bäst-i-test.se har testat 15 olika motorsågar från populära varumärken. För att en motorsåg ska utses till bäst i test ska den ha en bra prestanda sett till sitt pris, smidigt underhåll och en hög byggkvalitet. Motorsågarna har testats genom att testpanelen har sågat, såga, kapat och kvistat ett stort antal träd i olika grovlek. I bedömningen har de tittat på prestanda, användarvänlighet och säkerhet och byggkvalitet. 

Den bensindrivna motorsågen Stiga SC 545 blev bäst i test och beskrivs som ett kraftpaket för grövre träd. På andra plats med titeln ”bästa miljöval” kom batteridrivna Stihl MSA200C och den beskrivs som en kraftfull och mångsidig motorsåg med hög byggkvalitet. På tredje plats och utsedd till bästa premiumval kom Stihl MS 211 C-BE som beskrivs som en lättstartad och behändig motorsåg för allroundbruk.

Pricerunner (2022)

Pricerunner har testat 14 olika motorsågar från marknadens populäraste modeller. Testarna har testat motorsågen genom att ha låtit dem såga, kapa och kvista flera olika träd och storlekar. De har tittat på prestanda, användarvänlighet och säkerhet och byggkvalitet och har därefter recenserat och betygsatt motorsågarna. Den batteridrivna motorsågen Stihl MSA200C kom på första plats och beskrivs som en motorsåg med fina snitt och hög byggkvalitet. Bensindrivna Stihl MS 211C-BE kom på andra plats och utsågs till bästa premiumval. På tredje plats kom bensindrivna Stiga SP 426 och den blev testets bästa budgetval.

Råd & Rön (2021)

Råd & Rön har testat 19 batteridrivna motorsågar för fritidsbruk. På första plats kom Makita DUC303Z med betyget 73 av 100. På delad andra plats kom Ego Power+ CS1400 och Stihl MSA140 med betyget 71 av 100. På tredje plats kom Stihl MSA 120 C-BQ med betyget 70 av 100.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Köper du en bensindriven motorsåg är det viktigt att välja rätt sorts bensin för att den ska fungera bra. Det vanligaste är att använda alkylatbensin som är ett miljövänligt alternativ.
 • En motorsåg kan drivas på tre olika sätt – med bensin, ström eller ett uppladdningsbart batteri. Den bensindrivna motorsågen klarar mest medan då andra två är bra alternativ vid lite mindre träd.
 • Vi har valt att utse Stiga CS 545 till den motorsåg som är bäst i test. Det är en kraftfull bensindriven motorsåg med låga vibrationer och smarta lösningar. Den är ett riktigt kraftpaket och klarar tuffare jobb.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Stiga Stiga CS 545
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng