VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 11 Juni 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Robotgräsklippare med slinga som är bäst i test 2024

Har du en stor trädgård och vill ha en snygg gräsmatta? Då kan en robotgräsklippare vara lösningen för dig som vill ha en välskött gräsmatta men som inte har tid eller ork att ta hand om den. Se testvinnande robotgräsklippare och ta hjälp av vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Max klippyta.
 • Max lutning.
 • Arbetsbredd.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Test av robotgräsklippare – Husqvarna Automower 305.
Här visar vi en Husqvarna Automower 305, som kommer från ett testvinnande varumärke.
Bäst i test Test.se logo
Robomow
Robomow Robotgräsklippare RK1000
Robomow Robomow Robotgräsklippare RK1000 - Test
Bäst i test Test.se logo
Robomow
Robomow Robotgräsklippare RK1000
En testvinnande robotgräsklippare som klipper gräsmattan perfekt, inklusive kanterna.
Testvinnare hos Råd & Rön 2023.
Testvinnare hos Taenk.dk 2022.
Max klippyta: 1000 m².
Max lutning: 45 %.
Arbetsbredd: 21 cm.
Klipphöjd (min–max): 2-10 cm.
Ljudnivå: 60 dB.
Medföljande avgränsningskabel: 225 m.
Batterikapacitet: 2,8 Ah.
Batteritid (drifttid): 50-60 min.
Smart hindersensor.
Har kantklippning.
Terränggående hjul.
Stor touchskärm.
Kan styra med app – enkel att använda.
Enkel installation.

Robomow är ett israeliskt företag som grundades 1995. De har visionen att skapa världens mest innovativa gräsklippare, utformade att bli en integrerad del av din familj och ge dig den enklaste, bekvämaste och minst tidskrävande klippningen.

Vi har utsett Robomow RK1000 till den robotgräsklipparen som är bäst i test och den ger dig en välskött gräsmatta helt utan ansträngning. I ett uppdaterat test hos Råd & Rön kom den på första plats med betyget 89 av 100. I deras test får den höga betyg för sin klippförmåga, gräsmattans utseende och hur bra den navigerar runt hinder. Den klarar både blött och långt gräs och den är lätt att hantera via app till mobiltelefonen. Hos danska Förbrugerrådet Taenk blev den också utsedd till bäst i test.

Robotgräsklipparen tillhör deras RK-serie som skapar en gräsmatta av världsklass. Den har möjlighet att klippa en medelstor trädgård på upp till 1000 kvadratmeter. Installationen är enkel och det går att schemalägga klippningen så att du själv kan bestämma när det är dags för den att arbeta. Du kan ha upp till fyra sekundära zoner eller startpunkter och två separata zoner och den har 300 märlor. Du kan ställa in en klipphöjd på 2-10 centimeter och den har en klippbredd på 21 centimeter. Robotgräsklipparen har en borstlös likströmsmotor, pendelupphängda klippaggregat och förskjutna knivar som att den klarar även ojämnt underlag, även sluttningar på upp till 45 procent. En stor fördel är dessutom den låga och behagliga ljudvolymen på 60 decibel.

Tack vare terränggående hjul och en hindersensor får du ett bra klippresultat samtidigt som den är rädd om sin omgivning. Robotgräsklipparen kräver minimalt med underhåll eftersom den har ett unikt och patenterat kantklippningssystem som garanterar snygga kanter längs gräsmattan. Robotgräsklipparen har en informativ och användarvänlig 4,3 tums touchskärm i färg. Här ställer du in olika funktioner, men den går även att styra via appen. Gräsklipparen har en drifttid på 50-60 minuter och behöver sedan laddas i 60 till 120 minuter.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Husqvarna
Husqvarna Automower 430X
Husqvarna Husqvarna Automower 430X - Test
Bästa premium Test.se logo
Husqvarna
Husqvarna Automower 430X
En robotgräsklippare av hög kvalitet till den större gräsmattan.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2023
Trejde plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Bästa premium på test hos Pricerunner 2022.
Rekommenderas av Husqvarna.
Populärt val hos Söderströms.nu.
Max klippyta: 3200 m².
Max lutning: 45 %.
Arbetsbredd: 24 cm.
Klipphöjd (min–max): 2-6 cm.
Ljudnivå: 58 dB.
Batterikapacitet: 5,0 Ah.
Batteritid (drifttid): 145 min
5 möjliga startpunkter.
Elektrisk klipphöjdsanpassning.
Stöldspårning via GPS.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och som till en början var en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar och gräsklippare. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Vi har utsett Husqvarna Automower 430X till vårt bästa premiumval.

När Bäst-i-test.se testade och valde ut de bästa robotgräsklipparna för större yta kom denna på första plats med betyget 4,5 av 5. Där beskrivs den som en pålitlig, stark och välutrustad robotgräsklippare för alla typer av stora ytor.

I ett test hos Prisjakts experter kom den på tredje plats och beskrivs som en modell med bra finesser och funktioner. Dessutom ett varumärke som håller länge. 

I ett jämförande test hos Pricerunner kom robotgräsklipparen på andra plats med betyget 4,5 av 5 och utsågs till deras bästa premiumval. Enligt deras testpanel är det en lättanvänd och teknikfylld robotgräsklippare för större ytor med komplicerad terräng.

Den rekommenderas hos Husqvarna och av leverantören beskrivs den som en robotgräsklippare som passar för komplexa trädgårdar med branta sluttningar. Den tillhör deras serie X-Line som är deras mest utvecklade och avancerade serie designad för dig som vill ha en gräsklippare med smarta lösningar i toppskiktet.

Detta är en avancerad robotgräsklippare som är smart nog att hantera stora och komplexa gräsmattor med flera smala passager, hinder, tuff terräng och sluttningar som är upp till 45 procent. Du kan använda robotgräsklipparen på gräsmattor på upp till 3200 kvadratmeter. Den har en bred klippbredd på 24 centimeter och en klipphöjd på 2-6 centimeter som anpassas elektriskt. För bättre synlighet i mörker är roboten utrustad med energisnåla LED-strålkastare, som blinkar om något fel skulle uppstå.

Robotgräsklipparen har en drifttid på 145 minuter och tar sedan 50 minuter att ladda, något den gör på egen hand när det behövs. Ljudnivån på 58 decibel är låg vilket gör att du kan sitta på altanen när roboten arbetar utan att du blir störd. Med en app till din mobiltelefon kan du starta, stanna, parkera, justera inställningar och schemalägga. Robotgräsklipparen har en GPS-stödd navigering som skapar en karta över trädgården, registrerar vad som har blivit klippt och anpassar sedan klippmönstret efter det. Lyfter du upp gräsklipparen stoppas klippningen automatiskt och när den stöter på ett hinder ändrar den riktningen utan att orsaka skada. Robotgräsklipparen har stöldskydd med larm och går inte att använda utan en personlig PIN-kod. Den går även att koppla samman med Amazon Alexa och Google Home.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa mellanstor gräsmatta Test.se logo
Husqvarna
Automower 310 Mark II
Husqvarna Automower 310 Mark II - Test
Bästa mellanstor gräsmatta Test.se logo
Husqvarna
Automower 310 Mark II
Smart robotgräsklippare som klipper en yta upp till 1000 m².
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Max klippyta: 1000 m².
Max lutning: 40 %.
Arbetsbredd: 22 cm.
Klipphöjd (min–max): 2-5 cm.
Ljudnivå: 59 dB.
Batterikapacitet: 2,1 Ah.
Batteritid (drifttid): 70 min.
3 möjliga startpunkter.
Stöldskydd.
Garanti på 2 år.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och som till en början var en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar och gräsklippare. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarna Automower 310 Mark II är en robotgräsklippare av hög kvalitet. Den kom på delad andra plats på test hos Råd & Rön med betyget 86 av 100. Den fick särskilt höga poäng på klippförmåga, kvalitetsintryck och säkerhet.

I ett test hos Prisjakts experter utsågs robotgräsklipparen till bäst i test – de rekommenderar den till dig med gräsmatta under 1000 kvadratmeter. När Pricerunner testade robotgräsklippare kom denna på första plats med betyget 4,5 av 5. Enligt dem är den intelligent, lättprogrammerad och driftsäker.

Robotgräsklipparen är kompakt med en fyrhjulsdriven design. Den har en kapacitet att klippa gräsmattor som är upp till 1000 kvadratmeter stora. Den klipper lite men ofta vilket ger en vacker och frisk gräsmatta. Knivarna är av hållbart kolstål och monterade på en robust knivdisk.

Tack vare en lutning på 40 procent kan den komma åt även vid trånga passager. Den byter klippmönstret från slumpmässigt till systematiskt. Är gräset högt byter gräsklipparen till spiralklippning. När arbetet är färdigt tar robotgräsklipparen snabbaste vägen tillbaka till laddstationen.

Robotgräsklipparen har tre möjliga startpunkter, något som är särskilt effektivt om gräsmattan är stor. Du kan dela upp gräsmattan i ett sekundärområde och hit måste du manuellt flytta gräsklipparen när det är dags att klippa här.

Du styr och kontrollerar din Husqvarna-gräsklippare med Husqvarna Automower® Connect-app direkt i din mobiltelefon via Bluetooth. Här ställer du in saker som klipptider, ta emot notiser och ställer in klipplängd. Robotgräsklipparen är smart och avbryter klippschemat vid frost och anpassar arbetstiden efter hur fort gräsmattan klipper. Den har ett stöldskydd som gör att den inte går att använda utan personlig PIN-kod. Skulle gräsklipparen välta eller lyftas stoppas klippningen på en gång.

Att rengöra robotgräsklipparen är enkelt. Rengör ovansidan och undersidan med en trädgårdsslang och insidan kommer du åt med det monterade underhållsverktyget.

Du köper robotgräsklipparen med eller utan installationskit.

 • Utan installation
 • Med installation
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa mindre gräsmatta Test.se logo
Bosch DIY
Bosch DIY Indego S+ 500 Robotgräsklippare
Bosch DIY Bosch DIY Indego S+ 500 Robotgräsklippare - Test
Bästa mindre gräsmatta Test.se logo
Bosch DIY
Bosch DIY Indego S+ 500 Robotgräsklippare
Robotgräsklippare för mindre gräsmattor med intelligent klippning.
Tredje plats på test hos Bygghemma.se 2024.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2023.
Högt betyg på test hos Taenk.dk 2022.
Max klippyta: 500 m².
Max lutning: 27 %.
Arbetsbredd: 19 cm.
Klipphöjd (min–max): 3-5 cm.
Medföljande avgränsningskabel: 150 m.
Batteritid (drifttid): 60 min.
Kan styras via app.
Klipper kanterna.
Bioklippning.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Deras gräsklippare håller hög kvalitet och har fått goda betyg i många tester.

Bosch Indego S+ 500 är en robotgräsklippare som passar till en trädgård med mindre gräsmatta. I ett test hos Råd & Rön fick den betyget 82 av 100 och kom på en delad fjärde plats. Hos Bygghemma.se kom den på tredje plats med betyget 8,2 av 10 och beskrivs som perfekt till dig med en mindre och något kuperad gräsmatta. Även tidigare modeller har placerats bra på teser genom åren, bland annat hos tidningen Gör Det Själv.

Robotgräsklipparen har en kapacitet att klippa en gräsmatta på upp till 500 kvadratmeter och kan spara upp till tre gräsmattor i minnet. Den har en klipphöjd på 3-5 centimeter med tre olika klipphöjdsjusteringar. Den har en arbetsbredd på 19 centimeter och den klarar smala passager från 75 centimeter och en lutning upp till 27 procent.

Klipparen har ett klippsystem med tre roterande knivar och kör mulching som göder gräsmattan. Alla Bosch modeller klipper till skillnad från många andra, linjärt – alltså en klippbredd i taget vilket sparar tid. Varje klippning börjar med en bordercut vilket gör att det blir en snygg kant på gräsmattan. Roboten har en drifttid på 60 minuter och behöver sedan ladda i 60 minuter. Du kan styra den med hjälp av en app.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
AL-KO
AL-KO Robolinho E 500 Robotgräsklippare
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
AL-KO
AL-KO Robolinho E 500 Robotgräsklippare
En prisvärd och driftsäker robotgräsklippare som klipper gräsmattan fin.
Bra betyg på test hos Råd & Rön 2023.
Högt betyg på test hos Taenk.dk 2022.
Bra betyg på test hos Gör Det Själv 2020.
Bra betyg på test hos Bäst-i-test 2020.
Max klippyta: 500 m².
Max lutning: 24 %.
Arbetsbredd: 20 cm.
Klipphöjd (min–max): 2,5-5,5 cm.
Ljudnivå: 65 dB.
Medföljande avgränsningskabel: 100 m.
Batterikapacitet: 2.35 Ah.
Batteritid (drifttid): 50 min.
Laddningstid: 50 min.

Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgårds- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. De har flera gräsklippare i sortimentet som fått goda recensioner och gott betyg på tester.

AL-KO Robolinho 500 E är en prisvärd robotgräsklippare i budgetklass som blivit utsedd till bäst i test i flera oberoende tester i flera år. Det är en mycket enkel robot, både i design- och funktionsmässigt. Men det gör det den ska, och den gör det bra – den är enkel att få igång, klipper bra och är mycket driftsäker.

Robotgräsklipparen har kraftigt mönster på däcken vilket gör den väldigt terränggående. Klipparen klarar lutningar upp till 45 procent och ojämnt underlag utan problem. Den har förmågan att hitta in även in de lite trängre passagerna och är bra på att klippa långt ut i kanterna. Ljudnivån är varken den lägsta eller högsta i jämförelse med andra produkter, lagom helt enkelt. Det enda negativa som nämnts i omdömena är att den har en tendens att köra över mindre hinder som ligger på gräsmattan, exempelvis fallfrukt. Å andra sidan så är det helt i linje med hur övriga robotgräsklippare agerar så det är knappast en unik nackdel.

 • Butiker & priser

Ytterligare läsning

Bäst i test robotgräsklippare - se testvinnande robotgräsklippare.

Köpguide robotgräsklippare

Vill du ha en välskött gräsmatta kan en robotgräsklippare vara rätt gräsklippare för dig. De självgående gräsklipparna blir ett allt vanligare inslag i de svenska trädgårdarna, den stora prislappen till trots. För några år sedan var var fjärde gräsklippare som köptes en robotgräsklippare, och försäljningssiffrorna har bara ökat sedan dess. Trots att robotgräsklipparen är en dyr historia tycker många att den är väl värd sitt pris. Och det är klart – visst finns det nåt riktigt tillfredsställande i att kunna dricka sitt kaffe och se på när jobbet gör sig självt? Allt du behöver göra är att ställa in när och hur ofta du vill att maskinen ska klippa, sen sköter den sig själv.

Här visar vi Husqvarna Automower 305, som är en mindre modell av en av våra testvinnare. Den har en kapacitet att klippa 600 kvadratmeter.

Läs på och jämför (eller låt oss göra det åt dig)!

Alla robotgräsklippare presterar inte lika bra. De bästa modellerna är helt självgående; de kan klara sig i flera veckor utan någon form av driftstörning, medan de något sämre kan stöta på problem lite titt som tätt. Viktigt att komma ihåg är att det högsta priset inte automatiskt ger den bästa prestandan, och det är heller inte givet att den angivna prestandan och kapaciteten stämmer överens med den reella. Så stirra dig inte blind på specifikationer, utan gör precis det du gör just nu; läs tester och jämför produkter!

Avgränsningskabel och guidelina hjälper gräsklipparen att hitta

För att tala om för gräsklipparen var den ska klippa placerar du ut en avgränsningskabel (kallas också begränsningskabel). Samma kabel kan också användas för att skärma av grönsaksland, rabatter och annat du inte vill att gräsklipparen ska köra över. Den här kabeln följer oftast med i köpet, och om den är för kort för din trädgård kan du köpa till mer. När gräsklippare kommer fram till kabeln vet den att det är dags att vända. Avgränsningen grävs antingen ner i gräsmatten eller fästs på marken med små fästen. Gör en ritning över var du placerat kabeln så att du enkelt hittar den igen om du måste göra om avgränsningen. Ett staket eller något annat solitt föremål fungerar också som avgränsning; stöter klipparen i något vänder den och fortsätter klippandet. En del klippare behöver också en guidelina som leder den tillbaka till laddstationen. När robotgräsklipparen behöver laddas eller är klar med klippningen letar den då upp guidelinan och följer den till laddaren.

Robotgräsklippare - installation.

Spara tid och ta hjälp med installationen 

Att få till avgränsningsslingan på ett optimalt sett kan vara lite knepigt, så vill du spara tid kan det vara en bra idé att anlita någon som kan hjälpa dig med det. Ofta finns det möjlighet att få hjälp med det från återförsäljaren, och vissa gånger ingår det till och med i köpet. I samma veva kan du dessutom få hjälp med att installera och programmera klipparen på ett sätt som passar dig. Många gånger går det utmärkt att göra själv, men att få hjälp av ett proffs är ju aldrig fel!

Hur stor gräsklippare behöver man? 

Räckvidden på roboten är angiven i kvadratmeter och är den ytan på gräsmattan som den klara av att klippa. Har du en tomt på till exempel 1000 kvadratmeter behöver du själv räkna ut hur mycket gräs du har för att välja rätt storlek. Det kan du göra med hjälp av Google Maps. 

När du har räknat ut storleken på din gräsmatta ska du överdimensionera roboten med cirka 20 procent. Har du en gräsmatta på 500 kvadratmeter är det bra att köpa en modell som klarar upp till 1000 kvadratmeter. 

Väljer du en för liten gräsklippare kommer den att behöva klippa fler timmar om dagen för att hålla gräset kort. Det gör att maskinen jobbar hårdare än rekommenderat och att batteriet slits. Även gräset påverkas negativt om du väljer en för liten storlek. Gräsmattan mår bra av att klippas regelbundet och hållas kort, eftersom solen då kommer åt att ge alla strån den energi de behöver för att må så bra som möjligt. Men gräset behöver också tid för att vila lite mellan klippningarna. En klippare med för låg prestanda och kapacitet behöver gå igen och igen så fort den laddat upp för att kunna hålla mattan kortklippt. 

Test av robotgräsklippare - Husqvarna Automower 305.
Är gräsmattan kuperad underlättar det om roboten har stora hjul.
Test av robotgräsklippare - Husqvarna Automower 305.
Husqvarnas Automower-serie har stora hjul som ger ett bättre resultat på svårare ytor.

Avancerad trädgård kräver avancerad maskin

Om du har en trädgård som till allra största del består av plan gräsmatta är den i regel inget problem för en robotgräsklippare som ligger lite ovanför budgetpriserna. Är trädgården däremot kuperad eller väldigt anlagd krävs det mer av gräsklipparen. Lutningar på över 30 procent är svårt för många robotgräsklippare, så var noga med att läsa om vad modellen du spanat in klarar av. En trädgård med många rabatter, buskage och gångar kräver också mer av din robotgräsklippare. Att ta sig från en gräsplätt till en annan är svårare än att beta av en enda stor gräsmatta, men de dyrare och mer avancerade gräsklipparna klarar av det. De mer avancerade klipparna kan hantera att arbeta i flera zoner, och har ofta bättre hjul som klarar av gångar och annat som inte är gräs. I det här sammanhanget finns det ingen poäng i att snåla! Köper du en robotgräsklippare som inte är gjord för att klara av gångar, rabatter och buskage kommer du bli tvungen att gå efter och ta rätt på det som roboten inte klarar själv. Tänk på att lutningen i procent inte är samma sak som lutningen i grader. 

Robotgräsklippare - zonindelning.

Stora märken ger större säkerhet

Förutsatt att man investerat i en bra gräsklippare av välkänt märke så bör man kunna räkna med att den håller i åtminstone tio år. Har du handlat hos en seriös återförsäljare kan du ofta få hjälp med både service och uppdatering av robotens mjukvara. Har du valt ett välkänt märke kan du dessutom lita på att det finns reservdelar att få tag på ifall det skulle behövas.

Budget – endast för den lilla, platta trädgården

Det finns relativt bra budgetmodeller från välkända varumärken för under eller runt 10 000 kronor. Många av dessa passar bäst för dig med mindre trädgård eller en trädgård som inte är kuperad.

Robotgräsklipparens klippbredd och höjd

Precis som manuella gräsklippare finns robotvarianterna i flera olika storlekar. De större har en bredare klippbredd, och kan därmed beta av gräsmattan något snabbare än vad de med mindre klippbredd kan. En robotgräsklippare jobbar alltid långsammare än vad du gör, men med tanke på att du kan ägna tiden åt något annat är det inte ett problem.

Så gott som alla gräsklippare har någon form av valmöjlighet när det kommer till vilken höjd du vill att den ska klippa gräset till, men exakt vilket val du har varierar från modell till modell. Om du har väldigt specifika preferenser är det därför bäst att undersöka den saken innan ett köp.

Test av robotgräsklippare
Med rakbladsvassa knivar klipper roboten din gräsmatta till perfektion. 
Test av robotgräsklippare - Husqvarna Automower 305.
På en Husqvarna Automower 305 väljer du klipphöjden genom att manuellt vrida på en knapp. Den kan vara mellan 20 och 50 millimeter. 

Funktioner för säkerhet och bekvämlighet

Ju dyrare maskin desto fler funktioner har den. Nedan presenterar vi några som kan vara bra att känna till.

Lyftsensor: en säkerhetsfunktion som gör att gräsklipparen slutar klippa om den lyfts eller välter.

Pinkod: för att programmera gräsklipparen krävs en pinkod, vilket gör den mindre stöldbegärlig.

Regnsensor: talar om för klipparen att det regnar, så att den kan sluta klippa och återgå till sin laddstation. Robotgräsklipparna mår sällan dåligt av att vistas i regn, men många modeller har svårt att göra ett bra jobb om gräset är blött.

Mobilstyrning: en applikation som låter dig programmera gräsklipparen via telefonen, oftast via bluetooth.

Åska och vinterförvaring – detta gäller

Under sommaren reder robotgräsklipparen sig själv, så länge allt fungerar som det ska. Vid åskväder kan det dock vara läge att ägna maskinen en tanke! Dra ur sladden till nätspänningen och koppla bort avgränsningsslingan och guidelinan från laddstationen. Om sladdarna sitter i kan det skapas höga spänningar om blixten skulle slå ner i närheten, vilket kan förstöra gräsklipparen.

Över vintern bör gräsklipparen få flytta in från sin laddningsplats för att inte slitas för hårt av snö och slask. Gräsklipparens batteri mår bäst av att få laddas upp några gånger under vinterhalvåret, och vintern är också ett ypperligt tillfälle att ge maskinen lite kärlek och service.

Vill du ha en robotgräsklippare utan slinga? Då ska du kika på vårt sammanställande test om det. 

Du kanske också är intresserad av: 
Eldriven gräsklippare

Bensindriven gräsklippare

Handdriven gräsklippare

Åkgräsklippare

  Tillbaka till början – våra toppval


  Redaktionen
  Test.se

  Vanliga frågor

  • En robotgräsklippare är en självgående gräsklippare som klipper gräset enligt ett klippschema. Den är utrustad med en klippmotor med knivar som roterar i hög hastighet och skär av gräset. Du ställer in hur den ska klippa och sedan gör gräsklipparen jobbet åt dig.
  • Det är lätt att installera en robotgräsklippare. Ladda gräsklipparen i laddstationen, dela in gräsmattan i zoner och programmera sedan hur den ska klippa.
  • Vi har valt att utse Bosch Indego S+ 400 till den robotgräsklippare som är bäst i test. Gräsklipparen har fått bra betyg på tester i flera år och har en stor arbetsbredd och låg ljudvolym.
  Innehållsförteckning

  Innehåll
  Bäst i test:
  Robomow Robomow Robotgräsklippare RK1000

  Du kanske även är intresserad av: