Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
robotgräsklippare - Bäst i test

Test av robotgräsklippare

trädgård uppdaterad 13:e Juni, 2017, Baserad på 14 experttester.

Robotgräsklipparen har många fördelar. Den är bland annat automatisk och batteridriven. Den klarar av mycket stora tomtytor och kan programmeras, men dess nackdel är priset. De är lämpliga för gräsmattor upp till cirka 6000 kvm, men det beror helt på fabrikat och modell. Robotklipparen är självgående - batteridriven och utgår från en laddstation. Roboten klipper gräset efter programmering och man kan använda sig av en så kallad begränsningskabel, som antingen spikas fast eller grävs ned runt de ytor som ska klippas. Robotklipparen fungerar inte lika bra i alla trädgårdar.

Test.se rekommenderar

Husqvarna Automower 315 - bäst i test bland Robotgräsklippare 2018
Husqvarna Automower 315, bäst i test.

Husqvarna Automower 315 - Husqvarnas modeller blir ofta testvinnare och Automower 315 tog förstaplats hos Bäst-i-Test.se den 8 april 2016. Den fick höga betyg för sin ypperliga prestanda, tillförlitlighet och prisvärdhet. Maskinen har en genomarbetat konstruktion som ger mycket goda terrängegenskaper, samt en bra problemlösningsförmåga.

Automower 315 är en välutrustad 4-hjulig robotgräsklippare som effektivt klipper även komplicerade gräsytor. Den är lämplig för mediumstora ytor upp till 1500 kvm och den kan hantera sluttningar med en lutning på upp till 40 grader. Gräsklipparens smarta teknik anpassar klipptiden efter gräsmattans tillväxttakt, möjliggör klippning av ett begränsat område med högre… Läs mer

Robotgräsklippare - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Handdrivna gräsklippare

UPPDATERAD 14:e Augusti, 2017

Grästrimmers

UPPDATERAD 20:e Juli, 2017

Eldrivna gräsklippare

UPPDATERAD 15:e Februari, 2017

Bensindrivna gräsklippare

UPPDATERAD 7:e Juni, 2016

Experttester vi läst (14st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet

Publicerad

Robotgräsklipparna är en mycket populär produkt för husägare, men priserna har länge skrämt iväg potentiella köpare. Men så behöver inte längre fallet vara - idag finner man vettiga klippare för en bra bit under 10.000 kr. Ett av de vanligare problemen man stöter på är att begränsningskabeln som styr hur långt ut klipparen ska åka har monterats lite för snålt och då kan roboten smita utanför sitt begränsade område. Aftonbladet har testat sju robotgräsklippare och inte helt förvånande blev Husqvarnas Automower 430X bäst i test. Det är utan tvekan den bästa och mest avancerade klipparen, dock kostar den också därefter. Alla dess inställningar är digitala och det finns en gratisapp, som heter My Automower och en Automower Connect som har en GPS, som kostar 1800 kr extra. Man har inte stött på några direkta problem, ens efter ett års tid. Worx hamnar på andraplats med Landroid M WG791E. Prismässigt är Worx klippare betydligt billigare än konkurrenterna, utan att vara påfallande mycket sämre. Den klarar inte lika branta trädgårdar som de dyrare och den behöver laddas lite oftare, men den klipper fortfarande bra och blir därför utsedd till “bra köp”. Roboten arbetar tyst, programmeringen är överskådlig och relativt enkel att begripa. Worx Landroid överraskar till priset sett och även här finns en app. På tredjeplats hamnar Gardena med modellen Sileno som är en nätt klippare, men den klarar samtidigt av ojämna ytor bra och erbjuder smarta funktioner. Exempelvis klarar den av att undvika fasta hinder, utan att man behöver dra extra begränsningskablar och den är lätt att flytta till områden som ligger avsides, arbetar sedan där tills batteriet är slut eller klipparen är klar. Det enda som skett efter ett års tid, är att skärbladen slitits och kan behöva bytas inom kort.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Idag finns en hel del robotgräsklippare på marknaden och de skiljer sig åt vad gäller många faktorer, så som prestanda, effektivitet, funktionalitet och säkerhet. Med en korrekt utförd installation kan de bästa robotgräsklipparna sköta sig själva i veckor utan driftstopp, medan de sämsta kan ha svårt att ens hitta hem för laddning. De allra säkraste modellerna är så väldesignade att det i princip är omöjligt att skada sig på dom, medan de med sämst säkerhet kan utgöra en fara för t.ex. fötter eller barnfingrar. Vissa modeller kan t.o.m. smita från trädgården. Bäst i detta testet är Husqvarnas modell Automower 315 som är en prisvärd modell med utmärkt problemlösningsförmåga. Gräsklipparen är mycket högpresterande, tillförlitlig och blir därför testvinnare för andra året i rad. Trots den relativt låga prislappen, är Automower 315 bättre än de flesta premiummodeller! Dess genomarbetade design ger mycket goda terrängegenskaper och den kan därför klippa de allra flesta typer av gräsmattor både tidseffektivt och driftsäkert. Den klarar även av relativt branta lutningar och justerar hastigheten efter motståndet så att den orkar med att klippa även högt gräs. Här finner man även ett lättnavigerat menysystem och en bruksanvisning som är föredömligt detaljerad och pedagogisk. Husqvarna hamnar även på andraplats med Automower 430X (tidigare 330X) som är den bästa premiummodellen i testet. Med den modellen får man en högpresterande gräsklippare med effektivitet och tillförlitlighet i toppklass. Den klipper gräs i de allra mest utmanande trädgårdarna - det enda identifierade svårigheten är när klipparen stöter på hinder i kraftig nedförsbacke. Den har då svårt att backa och ändra körriktning. GPS:en är inte alltid exakt när den visar satellitbilder över klipparens rutt. I övrigt är 430X lättprogrammerad, har en stilren design och stöder AMC. Gardena R100Li SILENO hamnar på tredjeplats och är en tillförlitlig mellanklassmodell med smarta innovationer. Den är mycket prisvärd, då den klarar komplexa trädgårdar med smala passager, lös jordmån, kraftig lutning och måttligt ojämnt underlag. Här finner man en bakgrundsbelyst display med lättnavigerade menyer och generöst med tillbehör.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 22 robotgräsklippare som är avsedda för normalstora, vanliga villatomter. Överlag klipper robotarna bra och man får en jämn och fin gräsmatta. Det klarar även av att klippa blött och långt gräs, ta sig förbi olika hinder - så som rabatter, träd och staket - och de kan klippa i sluttningar. Resultatet visar dock att ojämna gräsmattor är svårast att klippa, då resultaten inte blev lika bra. Bäst i test är Robomow RS 615 som med 78 poäng intar förstaplats. Den är tung och dyr, men resultatet är imponerande bra. Robomow hamnar även på fjärdeplats med MS 1000, som blev utsedd som “Bra köp”. Viking MI 632 hamnar på testets andraplats med 76 i samlat betyg och bara ett poäng efter hamnar John Deere med Tango E5.serie II på tredjeplats. Worx WG791E.1 fick 70 poäng och är testets billigaste klippare. Den blev därför även den utsedd till “Bra köp”.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst-i-Test.se har testat marknadens främsta robotgräsklippare för att ta reda på hur de presterar. De allra bästa modellerna har en riktigt bra prestanda, men smakar det så kostar det. Toppmodellerna kostar uppåt 25000 kronor. Man har betygsatt modellerna efter funktionalitet, effektivitet, tillförlitlighet, design och säkerhet i förhållande till prislappen. Bäst i test blev Husqvarna Automower 315 som är en mycket högpresterande, tillförlitlig och prisvärd robotgräsklippare. De stora styrkorna hos Automower 315 är dess genomarbetade konstruktion som ger mycket goda terrängegenskaper. Den har dessutom en föredömlig problemlösningsförmåga. Automower 315 klarar av att klippa de allra flesta typer av gräsmattor på ett tidseffektivt och driftsäkert sätt, inklusive en rad svårhanterade miljöer exempelvis oregelbundet dragen avgränsningskabel, många hinder, besvärligt underlag, kuperad terräng, smala passager, kraftiga lutningar och högt gräs. Trots ett pris i mellanklassen presterar Automower 315 bättre än alla andra testkandidater, förutom Automower 430X - som tagit andraplats. Tidigare kallades modellen för 330X och står tredje året i rad ohotad som den mest högpresterande robotgräsklipparen i testet. Ingen konkurrent kommer i närheten av dess tillförlitlighet och problemlösningsförmåga. Det enda negativa är att karossen blir relativt lätt repig. På testets tredjeplats hamnar Gardena R50 Li är en synnerligen prisvärd budgetmodell som presterar över sin prisklass och blir därför bästa budgetval. Roboten har flera styrkor som liknar de i premiumklass. Den är skicklig på att ta sig ur besvärliga situationer, vilket gör den förvånansvärt tillförlitlig. Även säkerheten är mycket god och installationen är smidig, samt att den är relativt tystgående.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Bara hälften av robotgräsklipparna i Testfaktas nya test klipper som de lovar. Vissa modeller har stora problem ed att klippa gräset och är brutala mot hinder som kommer i vägen. En maskin smet dessutom från testbanan! Uppgifterna om vad robotgräsklipparna ska klara av är i många fall inte realistiska. Har man en viss gräsyta som man vill ha klipp, kan man behöva köpa en modell med kapacitet för en betydligt större yta. Eftersom man inte heller ska vistas på gräsmattan när maskinen arbetar så betyder också längre klipptider att man får mindre tillgång till sin trädgård. Flera av maskinerna kan nämligen bara klippa på dagen då gräset är torrt, eftersom fuktigt gräs fastnar under och blockerar klippaggregatet. Bäst i test blev Husqvarna Automower 320, tätt följd av Honda Miimo 520. De klipper som de lovar och är enkla att installera. De kräver också minst rengöring, eftersom det till skillnad från flera andra maskiner inte fastnar så mycket gräsrester under dem. Husqvarnas modell är dessutom den som är tystast!

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

”En robotgräsklippare är inget för den bekväme eller dig med begränsat tålamod”, skriver Hus & Hem i börjat av sitt test. Robotgräsklipparna kräver en noggrann installation och varsam hantering. Med hjälp av en begränsningskabeln som krävs ner i marken, ”ritar” du en karta runt det området som ska klippas, så att robotgräsklipparen vet var den ska åka. Bäst i test blev Worx 2.0 Som passar bättre för den mindre gräsmattan. Den är enkel att komma igång med och inställningarna är lätta att justera. Modellen klipper tystgående och i ett oregelbundet mönster. Worx har funktioner som pinkod, regnsensor och möjligheter att programmera flera områden. Det är dock negativt att den viker ner fuktigt gräs. På andraplats i testet hamnade Husqvarna Automower 320. Husqvarnas modeller är ofta bland de allra bästa modellerna, men priset är en nackdel. Automower 320 är en rejäl och tekniskt avancerad modell, som klarar av stora ytor med ett mycket jämnt resultat. Den är säker, då den stannar vid lyft eller vältning, samt att den ändrar riktning när den möter hinder. Den har också flera bra funktioner, men displayen täcks av luckan under drift. Nästa modell i listan är Indream Cadero 1500 TS, som är enkel att hantera och har en överskådlig meny. Den får ett stort plus i testet, tack vare fjärrkontrollen! Den är dock inte så stark i drift, utan den tar sig omsorgsfullt fram över gräsmattan. Möter den något hinder på vägen, backar den upp och försöker ett par gånger att hitta alternativa vägar. Det resulterar i ett något ojämnt resultat, men robotgräsklipparen är prisvärd!

Vinnare i det här testet

Allt om bostad

Publicerad

Allt om bostad har testat ett gäng robotgräsklippare i olika prisklasser för att avgöra vilken som presterar bäst i olika terränger. Husqvarnas modell 330X är fortfarande herren på täppan bland robotarna på marknaden och i slutändan är det guidekabeln som gör att den blir snäppet bättre än konkurrenterna. Det, tillsammans med en pålitlighet som hamnar bland topprobotarna, kan Automower 330X vara säker på toppen ett litet tag till. Nu börjar dock konkurrenterna flåsa Husqvarna i nacken, med modeller som snart kan konkurrera ut deras flaggskepp. Vad gäller många detaljer märks det att Husqvarna varit en förebild med sina robotgräsklippare. Honda och Viking är helt klart några allvarliga utmanare med potential att peta Automower från tronen och är så pass bra att de kan gå in och konkurrera genom att ha ett lägre pris. Man kan nog iskallt räkna med en galopperande utveckling de närmsta åren – av alla märken som vill vara med och slåss om kunderna.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På sajten Bäst-i-test.se finns ett test av marknadens främsta robotgräsklippare, där man undersökt hur bra de presterar. De bästa modellerna har en riktigt bra prestanda, men kostar också därefter – upp emot 25.000kr – men ofta kan man klara sig med en enklare budgetmodell. Det skiljer dock mycket mellan en budget- och en premiummodell och ibland klarar inte budgetmodellen att få jobbet gjort. Robotgräsklipparna i testet är betygsatta efter funktionalitet, effektivitet, tillförlitlighet, design och säkerhet i förhållande till prislappen. Testvinnaren från Gardena R160 vann pga dess kombination av utmärkt prestanda till ett rimligt pris. Trots en prislapp i övre mellanklassen presterar den rakt igenom som en premiumklass-modell. R160 arbetar effektivt och snabbt tack vare en fantastisk problemlösningsförmåga. Bästa premiumval blev Automower 330X från Husqvarna. Det är en exklusiv lyxmodell med oslagbar prestanda och funktionalitet. För andra året i rad står den ohotad som den mest högpresterande robotgräsklipparen i testet. Ingen konkurrent kommer i närheten av dess driftsäkerhet och problemlösningsförmåga. Gardena tog även platsen som bästa budgetval i testet med modellen R50 Li. Det är en prisvärd budget-gräsklippare som på många sätt presterar över sin prisklass. Trots att den är av det billigare slaget, associeras mycket med premiumklassen. Den är bl.a. anmärkningsvärt bra på problemlösning och den är skicklig på att ta sig ur besvärliga situationer, vilket gör den tillförlitlig.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tagit hjälp av WiseGuide i detta test av robotgräsklippare. Man har valt ut 6 st gräsklippare som testats på en plan gräsyta och dessutom på en kuperad trädgårdstomt under två veckor. Robotgräsklipparna har fått klippa torrt, blött, högt och lågt gräs samt varit i funktion vid regnförhållande. Betygskriterierna har varit drift/säkerhet, resultat och användarvänlighet.

Den bästa robotgräsklipparen enligt Aftonbladets test är Worx 2.0 som får full pott, 5 plus av 5 möjliga. Om man kikar närmare på delbetygen så erhåller Worx 2.0 högsta betyg för användarvänlighet och drift/säkerhet. Näst högsta betyg ges för resultatet. Prisvärdet är mycket bra för denna robotgräsklippare, den är testets billigaste tillsammans med Indream Cadero 1500 TS. Dess mest positiva egenskaper är enkla menyer och den medföljande fjärrkontrollen.

Tre andra robotgräsklippare som får bra betyg är Husqvarna Automower 320, Bosch Indego 1300 och Indream Cadero 1500 TS. Husqvarnas modell är testets dyraste, men är den som klarar klipptestet bäst. Bosch Indego 1300 är en smidig robotgräsklippare som tar sig fram enkelt på gräsmattan. Det går även snabbt att komma igång med denna robot tack vare den medföljande snabbguiden. Indream Cadero 1500 TS är tillsammans med testvinnaren Worx 2.0 testets billigaste robotgräsklippare och har dessutom enkla menyer som är lätta att förstå.

Testets sämsta robotgräsklippare är Stiga Autoclip 127 som enligt Wiseguide är en besvikelse. Stigas modell är krånglig och visar sig inte vara tillräckligt säker. Flera gånger tappar den kontakten och hamnar utanför klippområdet. Menyerna är omständiga och det tar lång tid att komma igång. Förutom detta klipps kabeln av tre gånger under Wiseguides test. Stigas robotgräsklippare har inga egenskaper som lockar till köp.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd och rön har testat 14 robotgräsklippare och resultatet visar att maskinerna har blivit både säkrare, smartare och billigare. Priserna varierar mycket, vilket gör att man bör jämföra dagspriset på någon prisjämförelsesajt. Bäst i test blev Viking MI 632 och Robomow MS1000, som båda fick 82 i samlat betyg. De är också bland de dyraste modellerna i testet. Gräsklipparna har testats under flera veckors tid och de har fått klippa olika typer av gräs var tredje dag. Klipparna kan ställas in på olika höjd – de flesta varierar mellan 2-3 cm och upp till 5-6 cm. På en standardgräsmatta klipper alla modellerna bra eller riktigt bra. Det blir svårare på blött och långt gräs, där klipparna med sämst betyg har tydliga svårigheter. De kommer inte heller intill kantstenar, rabattkanter och dylikt, utan där får man gå efter med trimmer och handsax. Trots att samtliga gräsklippare i testet klarar av regn och rusk, men det är ändå bra om man placerar laddstationen på ett skyddat ställe. Laddtiden för gräsklipparna varierar mellan 50 minuter och upp till 6 timmar. Ytan som klipparen klarar av varierar också – från 65 kvadratmeter och upp till 250 kvadratmeter. Testvinnarna Viking och Robomow har fått genomgående höga betyg, laddar och klipper bra tid. Testets billigaste modell, Biltema LMR24, placerade sig efter vinnarna och har också fått omdömet ”Bra köp” eftersom det är en prisvärd klippare som också klipper snabbt och jämnt.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Robotgräsklippare har funnits sedan 1990-talet och även om efterfrågan vuxit starkt de senaste åren, var det först under 2013 som den fick sitt genombrott – åtminstone vad gäller efterfrågan. Bäst-i-test.se har testat nio av marknadens främsta modeller för att ta reda på hur de presterar. De allra bästa robotgräsklippare har en riktigt bra prestanda, men de kostar också en del. Toppmodellerna kostar uppåt 25000 kronor. Testets bästa robotgräsklippare blev Gardena R160, då detta är en tillförlitlig och mycket prisvärd modell som klarar tuffa utmaningar. Trots en prislapp i övre mellanklassen, så presterar robotgräsklipparen rakt igenom som en premiumklass-modell. Dess design är inte speciellt lyxig, men likväl smakfull. R160 är en säker modell och dess pivot-knivarna klipper gräset effektivt, men som samtidigt är skonsamma mot leksaker, frukter eller annat som blivit kvarglömt på gräsmattan. Gräsklipparen arbetar snabbt och effektivt, tack vare en utmärkt problemlösningsförmåga. Husqvarnas modell Automower 330X är en modell i premiumklassen och har tagit andraplats i testet. Detta är Husqvarnas senaste flaggskeppsmodell och de har satt stort hopp till att den ska säkra företagets position som världens främsta tillverkare av robotgräsklippare. Modellen klarar av kraftiga lutningar, rötter, löst underlag, komplicerade klippytor och högt gräs. Den arbetar effektivt och smart. Det är den höga prislappen är det som gör att robotgräsklipparen inte tagit förstaplats i testet! På tredjeplats hamnade också en modell från Gardena – R40 Li. Det är en synnerligen prisvärd budgetklassmodell som på många sätt presterar över sin prisklass och blir därför testets bästa budgetval! Modellen har trots sin låga prislapp en rad styrkor som man snarare associerar med premiumklassen. Trots en liten storlek och små hjul är robotgräsklipparen skicklig på att ta sig ur besvärliga situationer, vilket gör att den förvånansvärt tillförlitlig.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

På Aftonbladet.se kan man läsa ett nytt test som gjorts av testföretaget Wiseguide. Fram tills nu har robotgräsklippare varit relativt dyra, men nu kommer det fler billiga utmanare på marknaden. I detta testet ingår bl.a. två nya budget-modeller som kommit under våren: Biltema LMR 24 och Cadero InDream 1500.  Testresultaten visar att budget-modellerna står sig bra mot sina dyra konkurrenter. Bäst i test har Husqvarna blivit, med sin modell Automower 220AC. Det går snabbt att installera robotgräsklipparen och den är mycket enkel att hantera. Den väger inte mycket och har dessutom en display, stoppknapp och inställningar för klipphöjden som är praktiskt placerade på ovansidan. Generellt är kvaliteten hög, även om det snabbt blir repor om den skulle krocka med murar eller liknande och bruksanvisningen varnar för att trampa på den ömtåliga laddningsplattan. Automower hittar, tack vare sensorer, enkelt tillbaka till laddningsstationen. Knivarna klipper gräset effektivt, även i regn, och klipptiden ligger på 90 min innan den behöver laddas i ca en timme. På testets andraplats hamnade Robomow, som har gummerade ytor både fram och bak som skyddar mot stötar och repor. Montering och installationen är enkel, men med dess tyngd och storlek gör att förflyttning och förvaring blir lite svårare. Modellen har flera funktioner, exempelvis ett tidsschema, barnlås och påminnelse om knivbyte. Den har regnsensor, manuell styrning och ett eco-läge för längre drifttid. Tack vare sin långa klipptid, är Robomow testet mest effektiva gräsklippare. På tredjeplats hamnade Biltema LMR 24. Detta är en ny budget-modell från i år och har blivit utsedd till just ett ”Bra budgetval”. Gräsklipparen är mycket användarvänlig, med enkla menyer, bekvämt placerat handtag och en smidig ratt för att ändra klipphöjden med. Den är utrustad med alla funktioner man kan tänkas behöva i en modern robotgräsklippare, men den upplevs som något otymplig samtidigt som den känns hållbar och robust.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson.se har testat fem modeller av robotgräsklippare. Bäst i test är Husqvarnas modell. Roboten har en möjlighet att hitta tillbaka till sin laddningsstation med hjälp av en sensor och med den 20 meter långa sladden kan man placera laddningsstationen ganska flexibelt. Klipparen är utrustad med små knivblad som gör klippningen effektiv och klipper utan problem i regn och blött gräs. Klipptiden räcker upp till 90 minuter innan roboten måste laddas igen, vilket tar runt en timme. Om modellen skulle krocka med murar eller väggar, blir det snabbt synliga repor, men i övrigt känns kvaliteten ganska hög. På andra plats hamnade Robomow, som har gummerade ytor både fram och bak som skyddar mot repor och stötar. Robotens kvalitet är hög och den är utrustad med flera bra funktioner. Robomow är, precis som Husqvarna, en av de mest effektiva robotgräsklipparna, tack vare den långa klipptiden och de tre knivbladen den är utrustad med. Detta är en mycket prisvärd robotgräsklippare! Viking MI 555 C, som hamnat på tredjeplats, bedöms vara identisk med Robomow i sin helhet. Den är funktionsrik och har ett högt kvalitetsintryck, då även denna modell har gummerade ytor som skyddar mot repor och stötar. Även denna modellen har lång klipptid och tre stycken knivblad som ger en tilltagen klippbredd.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat fem robotgräsklippare där Husqvarna blir bäst i test. Det finns två typer av robotar som klipper gräs och vilken man ska välja beror på vad man har för tomt. Husqvarnas robot klarar av att lista en tomt på 2000 kvadratmeter och den klipper vanligt, kort gräs mycket jämt och snyggt. Även de enklare robotarna från Lizard och Wiper klarar av detta. Samtliga tre modeller ovan, klarar av att klippa lite längre gräs och även blött gräs, med ett jämnt och snyggt resultat. Alla modellerna i testet är mulcherklippare och har alltså ingen uppsamlare, vilket är bra om gräset klipps ofta, då de klippta gräset fungerar som gödning. Fördelarna man får med en robotgräsklippare är att man själv slipper att klippa gräset och det blir snyggare och jämnare klippt. Dessutom kan roboten programmeras så att den klipper när du själv inte är hemma. Ett par nackdelar är att de kostar en hel del pengar, det kan vara krångligt att programmera dem och man får ingen motion, som man får av en vanlig gräsklippare. Det tar även extremt lång tid för robotarna att klippa ytor, t.ex. om en vanligt klippare tar 12-13 minuter på sig att klippa 100 kvadratmeter, tar det mellan 90 – 140 minuter för roboten.

Vinnare i det här testet

Fakta om robotgräsklippare

Självgående robotgräsklippare har blivit en allt vanligare syn i våra trädgårdar och har stora fördelar jämfört med bensindrivna gräsklippare och handgräsklippare. En robotgräsklippare laddar sig själv och ser till att du alltid har en välklippt gräsmatta. Här står allt du behöver veta för att göra ett bra köp.

Så fungerar en robotgräsklippare

Robotgräsklipparen har ett inbyggt batteri och dockar automatiskt vid sin laddningsstation när den behöver laddas. Det inbyggda programmet kan ställas in och du kan välja önskad tid och intervall för klippning. För bästa resultat bör gräsmattan få vila ett par dagar per vecka, så att gräset får en chans att återhämta sig.

För att gräsklipparen ska veta var den ska klippa och hålla sig inom önskat område måste en så kallad begränsningskabel placeras ut på tomten. Den grävs ner eller fästs med spikar och blir då näst intill osynlig. Gräsklipparen håller sig sedan innanför det markerade området och klipper gräset enligt önskat mönster. En ledslinga hjälper gräsklipparen att hitta tillbaka till laddningsstationen.

Ledslinga, begränssningsslinga och laddningsstation

För att undvika synliga ränder i gräsmattan kan man låta gräsklipparen klippa helt slumpartat. Den väljer då bana själv och ser till att inte klippa samma väg två gånger. Gräsklipparen mäter in tomten och sedan räknar dess inbyggda dator ut hur den ska klippa på bästa sätt. Om ett hinder kommer i vägen aktiveras sensorer och gräsklipparen ändrar riktning.

Gräsklipparen behöver en laddningsstation och denna placeras på lämpligt ställe på tomten. Många föredrar även att skaffa ett litet garage, för att skydda roboten mot väder och vind. Det finns även olika sätt att skydda gräsklipparen från stöld. De nyaste modellerna av robotgräsklippare kan styras och övervakas via en app i mobilen.

En robotgräsklippare avger inga avgaser och är miljövänlig ur flera perspektiv. Det avklippta gräset behöver du inte samla upp - det faller ner och gödslar vilket ger en friskare gräsmatta.

Välj rätt modell för din tomt

Det finns olika modeller med olika kapacitet. De mest tilltagna robotgräsklipparna kan hantera upp till 6000 kvm och om det är större yta än så går det att kombinera området med flera maskiner. För att avgöra vad som passar i just din trädgård bör du börja med att mäta upp hur stor ytan är. Gör en översiktsskiss och markera ut hinder som träd, häckar, friggebodar och annat.

I fall du har flera gräsmattor eller om tomten är uppdelad i sektioner behöver du dela in gräsmattan i olika zoner. Då behöver du följaktligen en gräsklippare som kan hantera rätt antal zoner. Välj gärna en som är väl tilltagen i kapacitet och som klarar lite mer det antal kvadratmeter gräsmattan har, så klipper den snabbare och behöver laddas mer sällan.

Zonindelning för robotgräsklippare

Om trädgården är sluttande, kuperad eller har många anslutande ytor som inte är gräs är det viktigt att välja en robotgräsklippare med bra däck. Dessa bör vara räfflade för att få bra grepp. Finns det barn eller husdjur i familjen är det extra viktigt att välja en modell med bra säkerhetsfunktioner. Det viktigaste är att kniven stoppas automatiskt om gräsklipparen lyfts, välter eller tippar.

Robotgräsklippare brukar även ha bra stötdämpare och stötsensor, som innebär att den vänder vid större hinder. Detta är exempelvis praktiskt när roboten ska klippa runt träd, gungställningar eller andra större föremål i trädgården. Vissa modeller har även inbyggd regnsensor, som gör att roboten automatiskt återgår till laddningsstationen om det börjar regna.

Robotgräsklipparens stötsensor

Skarpa knivblad är viktiga för ett bra resultat, eftersom trubbiga knivar sliter av gräset istället för att skära det. Slöa blad gör gräset gult och trist. Att byta bladen själv är väldigt enkelt. Om gräsklipparen har slipbara blad eller vändbar dubbelegg kan du dessutom förlänga livslängden för varje blad. Det går att ställa in önskad klipphöjd och om gräset inte behöver klippas känner maskinen av detta.

Vi rekommenderar att du väljer en gräsklippare med så låg ljudnivå som möjligt. Särskilt om du har för avsikt att låta roboten klippa gräset nattetid, eller om du vill kunna sitta ute och koppla av medan gräsklipparen sköter trädgården. Ett par decibel upp eller ner kan göra stor skillnad, så provlyssna gärna på flera olika modeller innan du bestämmer dig.

Säker och pålitlig teknik

Förutsatt att man investerat i en bra gräsklippare av välkänt märke så bör man kunna räkna med att den håller i åtminstone tio år. Har du handlat hos en seriös återförsäljare kan du ofta få hjälp med både service och uppdatering av robotens mjukvara. Har du valt ett välkänt märke kan du dessutom lita på att det finns reservdelar att få tag på ifall det skulle behövas.

Ibland kan man höra talas om robotgräsklippare med allvarliga problem. Du har säkert hört historier om gräsklippare som rymt eller som på egen hand kört ner i poolen. I de fall det ligger sanning bakom historierna beror det antingen på felaktig installation eller fel på mjukvaran. Sådana fel brukar visa sig ganska omgående och när de väl är åtgärdade kan du se fram emot en problemfri klippning.

Många kan bli lockade av att köpa billiga ”no name”-produkter eller lockas att själv importera från Kina. Detta kan dock bli en dålig affär i längden. Om något skulle gå sönder kan det nämligen vara mycket svårt eller omöjligt att införskaffa reservdelar. Dessutom får du själv stå för service, vilket kan bli ett problem om du inte är tekniskt lagd. I värsta fall kan du behöva köpa en helt ny gräsklippare.

Installation och underhåll

För en utomstående det se ut som ren magi, men under gräset döljs en tunn begränsningskabel som hindrar gräsklipparen från att lämna området. Dessutom finns där en slinga som hjälper den att hitta tillbaka till sin laddningsstation. Att få allt att fungera optimalt krävs lite initialt arbete. Antingen kan du installera helt själv, eller låta återförsäljaren utföra jobbet. Ibland ingår tjänsten i köpet och ibland kan man köpa till den mot en extra avgift.

Att låta en erfaren installatör utföra arbetet kan bespara dig mycket tid och huvudbry. Det gäller nämligen att ta hänsyn till trädgårdens alla detaljer och undvika sådant som kan orsaka problem för gräsklipparen. Dessutom måste man följa tillverkarens mått och anvisningar noggrant, för att avslut och kanter ska bli så bra klippta som möjligt.

Om din granne har en robotgräsklippare bör du vara extra uppmärksam. Ett bra tips är att ta reda på vilken modell denne har och fråga din återförsäljare hur de båda fungerar tillsammans. För det mesta är det inga problem, men har du otur kan grannens utrustning störa ut din robot - eller vice versa. I vissa fall kan problemen lösas genom att begränsningskabeln flyttas en bit.

En sluttande trädgård behöver inte vara något hinder och många gräsklippare klarar upp till 45 graders lutning. Nerfallna kvistar, fallfrukt och kottar kan dock ställa till det och därför bör man vara beredd på att rensa trädgården emellanåt. Detta gäller givetvis även barnens leksaker. De flesta anser dock att det är värt ett par minuters plockande emellanåt för att slippa klippa gräset.

Klippmönster, robotgräsklippare

Skydda gräsklipparen på bästa sätt

En robotgräsklippare är dyr och stöldbegärlig men det finns effektiva sätt att skydda den. Många modeller har en stöldskyddskod, vilket innebär att roboten inte går att starta utan rätt kod. Det går ofta att välja intervall för hur ofta denna kod ska anges. Viktigt är dock att torka av sifferdisplayen på gräsklipparen emellanåt, så att det blir mindre uppenbart vilka knappar man brukar använda.

Om gräsklipparen har kod brukar det innebära att den även har ett inbyggt larm. Det betyder om att någon försöker slå fel kod eller flytta maskinen från laddningsstationen ger den ifrån sig en hög larmsignal, vilket verkar avskräckande och påkallar grannarnas uppmärksamhet. Ett annat trick för att försvåra för tjuven är att placera laddningsstationen under en veranda, så att den står skyddad.

Varför just en robotgräsklippare?

Fördelar Nackdelar Klippningen sköts helt automatiskt Uppsamling av gräs behövs ej Regelbunden klippning – ständigt välklippt Mycket tidsbesparande - Klipper medan du gör annat Laddar sig själv vid laddningsstation Miljövänlig teknik Trädgården kan behöva rensas från grenar, leksaker och fallfrukt. Initialt arbete med installation och att ”robotsäkra” trädgården Kan ta lite tid innan allt fungerar perfekt Klipparen kan stanna/fastna ibland

Jämförelse

Robotgräsklippare Motordriven gräsklippare
Mycket tidsbesparande - Klipper automatiskt medan du gör annat Uppsamling av gräs ej nödvändig Ständigt välklippt gräs Laddar sig själv vid laddningsstation Tungt och tidskrävande Uppsamling av gräs kan behövas Sprider otrevlig doft Bensin måste fyllas på Ej särskilt miljövänligt

Tänk på detta vid köp:

  • Välj en gräsklippare med lagom prestanda
  • Välj en gräsklippare med låg ljudnivå
  • Hur många zoner bör den klara? Har du flera gräsmattor kräver de zonindelning.
  • Vilken robotgräsklippare har grannarna? Finns det störningsrisk?
  • Kan du själv välja program och är det möjligt att styra den från mobiltelefon?
  • Hur bred klippbredd? Ju bredare desto snabbare går det att klippa gräsmattan.
  • Känslig för regn eller inte?
  • Vilka sensorer har den? Regnsensor, lyftsensor, gränssensor, etc.

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna, bl.a Råd & Rön, Testfakta, SVT Plus, Folksam och Aftonbladet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"