HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
robotgräsklippare - Bäst i test

Test av robotgräsklippare

44 ST PRODUKTER TESTADE

trädgård uppdaterad 6:e Juli, 2020, Baserad på 24 experttester.

En robotgräsklippare kan vara lösningen för dig som vill ha en välskött gräsmatta men som inte har tid eller ork att ta hand om den. De jobbar helt på egen hand – allt du behöver göra är att betala.

Jag kan allt om robotgräsklippare – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

De självgående gräsklipparna blir ett allt vanligare inslag i de svenska förorterna, den stora prislappen till trots. För några år sedan var var fjärde gräsklippare som köptes en robotgräsklippare, och försäljningssiffrorna har bara ökat sedan dess. Trots att robotgräsklipparen är en dyr historia tycker många att den är väl värd sitt pris. Och det är klart – visst finns det nåt riktigt tillfredsställande i att kunna dricka sitt kaffe och se på när jobbet gör sig självt? Allt du behöver göra är att ställa in när och hur ofta du vill att maskinen ska klippa, sen sköter den sig själv. 

Läs på och jämför (eller låt oss göra det åt dig)!

Alla robotgräsklippare presterar inte lika bra. De bästa modellerna är helt självgående; de kan klara sig i flera veckor utan någon form av driftstörning, medan de något sämre kan stöta på problem lite titt som tätt. Viktigt att komma ihåg är att det högsta priset inte automatiskt ger den bästa prestandan, och det är heller inte givet att den angivna prestandan och kapaciteten stämmer överens med den reella. Så stirra dig inte blind på specifikationer, utan gör precis det du gör just nu; läs tester och jämför produkter!

Avgränsningskabel och guidelina hjälper gräsklipparen att hitta

För att tala om för gräsklipparen var den ska klippa placerar du ut en avgränsningskabel (kallas också begränsningskabel). Samma kabel kan också användas för att skärma av grönsaksland, rabatter och annat du inte vill att gräsklipparen ska köra över. Den här kabeln följer oftast med i köpet, och om den är för kort för din trädgård kan du köpa till mer. När gräsklippare kommer fram till kabeln vet den att det är dags att vända. Avgränsningen grävs antingen ner i gräsmatten eller fästs på marken med små fästen. Gör en ritning över var du placerat kabeln så att du enkelt hittar den igen om du måste göra om avgränsningen. Ett staket eller något annat solitt föremål fungerar också som avgränsning; stöter klipparen i något vänder den och fortsätter klippandet. En del klippare behöver också en guidelina som leder den tillbaka till laddstationen. När robotgräsklipparen behöver laddas eller är klar med klippningen letar den då upp guidelinan och följer den till laddaren. 

Gör rätt från början – be om hjälp

Att få till avgränsningsslingan på ett optimalt sett kan vara lite knepigt, så vill du spara tid kan det vara en bra idé att anlita någon som kan hjälpa dig med det. Ofta finns det möjlighet att få hjälp med det från återförsäljaren, och vissa gånger ingår det till och med i köpet. I samma veva kan du dessutom få hjälp med att installera och programmera klipparen på ett sätt som passar dig. Många gånger går det utmärkt att göra själv, men att få hjälp av ett proffs är ju aldrig fel!

Välj en klippare med högre kapacitet än du behöver

Gräsmattan mår bra av att klippas regelbundet och hållas kort, eftersom solen då kommer åt att ge alla strån den energi de behöver för att må så bra som möjligt. Men gräset behöver också tid för att vila lite mellan klippningarna, och en gräsklippare med för låg prestanda och kapacitet behöver gå igen och igen så fort den laddat upp för att kunna hålla mattan kortklippt. Många tester visar dessutom att den angivna maximala klippytan för många maskiner ofta är generöst tilltagen, så för att vara säker på att din gräsklippare klarar av din trädgård på ett optimalt sätt gör du bäst i att välja en maskin med en maxkapacitet som är något högre än du behöver.

Avancerad trädgård kräver avancerad maskin

Om du har en trädgård som till allra största del består av plan gräsmatta är den i regel inget problem för en robotgräsklippare som ligger lite ovanför budgetpriserna. Är trädgården däremot kuperad eller väldigt anlagd krävs det mer av gräsklipparen. Lutningar på över 30 % är svårt för många robotklippare, så var noga med att läsa om vad modellen du spanat in klarar av. En trädgård med många rabatter, buskage och gångar kräver också mer av din robotgräsklippare. Att ta sig från en gräsplätt till en annan är svårare än att beta av en enda stor gräsmatta, men de dyrare och mer avancerade gräsklipparna klarar av det. De mer avancerade klipparna kan hantera att arbeta i flera zoner, och har ofta bättre hjul som klarar av gångar och annat som inte är gräs. I det här sammanhanget finns det ingen poäng i att snåla! Köper du en maskin som inte är gjord för att klara av gångar, rabatter och buskage kommer du bli tvungen att gå efter och ta rätt på det som roboten inte klarar själv.

Tänk på att lutningen i procent inte är samma sak som lutningen i graderHär kan du konvertera det ena till det andra.

Stora märken ger större säkerhet

Förutsatt att man investerat i en bra gräsklippare av välkänt märke så bör man kunna räkna med att den håller i åtminstone tio år. Har du handlat hos en seriös återförsäljare kan du ofta få hjälp med både service och uppdatering av robotens mjukvara. Har du valt ett välkänt märke kan du dessutom lita på att det finns reservdelar att få tag på ifall det skulle behövas. Det kan verka lockande att köpa billiga ”no name”-produkter eller att själv importera från Kina, men det kan bli en dålig affär i längden. Om något skulle gå sönder kan det nämligen vara mycket svårt eller omöjligt att införskaffa reservdelar. Dessutom får du själv stå för service, vilket kan bli ett problem om du inte är tekniskt lagd. I värsta fall kan du behöva köpa en helt ny gräsklippare. 

Budget – endast för den lilla, platta trädgården

Det finns relativt bra “budgetmodeller” från välkända varumärken för under eller runt 10 000 kronor, men de räcker sällan för den genomsnittliga trädgården. Om du har en så pass liten trädgård att en billigare maskin räcker till kanske det är mer värt ändå att köpa en lättare manuell gräsklippare, antingen en elektrisk eller rentutav en handdriven?

Klippbredd och -höjd

Precis som manuella gräsklippare finns robotvarianterna i flera olika storlekar. De större har en bredare klippbredd, och kan därmed beta av gräsmattan något snabbare än vad de med mindre klippbredd kan. En robotgräsklippare jobbar alltid långsammare än vad du gör, men med tanke på att du kan ägna tiden åt något annat är det inte ett problem.

Så gott som alla gräsklippare har någon form av valmöjlighet när det kommer till vilken höjd du vill att den ska klippa gräset till, men exakt vilket val du har varierar från modell till modell. Om du har väldigt specifika preferenser är det därför bäst att undersöka den saken innan ett köp.

Funktioner för säkerhet och bekvämlighet

Ju dyrare maskin desto fler funktioner har den. Nedan presenterar vi några som kan vara bra att känna till.

Lyftsensor: en säkerhetsfunktion som gör att gräsklipparen slutar klippa om den lyfts eller välter.

Pinkod: för att programmera gräsklipparen krävs en pinkod, vilket gör den mindre stöldbegärlig.

Regnsensor: talar om för klipparen att det regnar, så att den kan sluta klippa och återgå till sin laddstation. Robotgräsklipparna mår sällan dåligt av att vistas i regn, men många modeller har svårt att göra ett bra jobb om gräset är blött.

Mobilstyrning: en applikation som låter dig programmera gräsklipparen via telefonen, oftast via bluetooth.

Åska och vinterförvaring

Under sommaren reder robotgräsklipparen sig själv, så länge allt fungerar som det ska. Vid åskväder kan det dock vara läge att ägna maskinen en tanke! Dra ur sladden till nätspänningen och koppla bort avgränsningsslingan och guidelinan från laddstationen. Om sladdarna sitter i kan det skapas höga spänningar om blixten skulle slå ner i närheten, vilket kan förstöra gräsklipparen.

Över vintern bör gräsklipparen få flytta in från sin laddningsplats för att inte slitas för hårt av snö och slask. Gräsklipparens batteri mår bäst av att få laddas upp några gånger under vinterhalvåret, och vintern är också ett ypperligt tillfälle att ge maskinen lite kärlek och service.

Handla när säsongen är slut för bästa pris

Det bästa (för plånboken) är egentligen att köpa robotgräsklipparen när sommaren (och därmed klippsäsongen) går mot sitt slut. Priserna går oftast ner en aning då, innan nya modeller och nya, höga priser kommer till våren. 

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: Bosch Indego S+ 400

Testresultat
Taenk.dk 2020,    Gör Det Själv (Nr.7/2020) 2020
Recensioner
Ger jämn klippning Liten och smidig Fastnar eller kör fast mycket sällan Klipper strukturerat Klarar passager 60 cm smala Låg ljudnivå
Längre klipptid
Produktbeskrivning
Specifikationer

Som bäst i test väljer redaktionen ut den gräsklippare som placerat sig högt i oberoende tester och som fått bra recensioner: Bosch Indego S+ 400, eller Bosch Indego 400 Connect som den också kallas av vissa återförsäljare.

Bosch Indego S+ 400 är en liten robot som trots den kompakta storleken har en klippbredd på 19 cm. Klippresultatet blir jämnt och snyggt, där finns det få robotar som kan konkurrera. Roboten är intelligent med många finesser, bland annat automatisk schemaläggning med hjälp av väderprognoser. Till skillnad från andra modeller som klipper enligt ett slumpmässigt schema, har Bosch utvecklat en speciell teknik som de kallar LogiCut. Det innebär att gräsklipparen scannar av området som skall klippas för att sedan jobba sig igenom ytan metodiskt i parallella linjer, på detta sätt blir mattan prydligt klippt och inga ytor missas. Dessutom gör det maskinen mer effektiv så den inte kör över ett redan klippt område flera gånger, helt i onödan.

Laddningsstationen är kompakt och kan placeras i hörn för att ta minimalt med plats. Det enda som nämnts som en nackdel med denna modell är att den inte har lika lång driftstid som andra robotgräsklippare, men i gengäld så laddar den mycket snabbare än sina konkurrenter. Detta är en maskin att lita på och som kommer låta ägaren vila sig i form!

Visa hela texten
Max klippyta (kvm):
400 m2
Max lutning:
15°
Arbetsbredd:
19 cm
Klipphöjd (min–max):
3-5 cm
Ljudnivå:
63 dB
Medföljande avgränsningskabel:
125 m
Batterikapacitet:
2,5 Ah
Batteritid (drifttid):
45 min
Laddningstid:
45 min
Funktioner:
Smart-app, Wifi, Fjärrstyrd, Känner av kommande väder, Kompakt laddningsstation som kan placeras i hörn, Larm

Bäst i test: Alko Robolinho 500 E

Testresultat
Taenk.dk 2019,    Gör Det Själv (Nr.7/2020) 2020,    Råd & Rön 2019
Låg ljudnivå Klarar passager 60 cm smala Lätt att installera Driftsäker Terränggående Billig
Inte så bra på att känna av mindre föremål på gräsmattan
Produktbeskrivning
Specifikationer

Priset på robotgräsklippare kryper neråt lite grann för varje år, borträknat värsting modellerna som snarare blir dyrare. Men idag kan man få en rimlig robot för under 10 000 kronor, något som var svårt bara för några år sedan. Visst gick det att få billigare varianter, men då var också kvalitén därefter.

Därför är det mycket glädjande att en robotgräsklippare i budgetklass blir utsedd till bäst i test i flera oberoende tester. Vår självklara budgetval blir därför Alko Robolinho 500 E, som under det senaste året stått som segrare i hela tre tester. Det är en mycket enkel robot, både i design- och funktionsmässigt. Men det gör det den ska, och den gör det bra – den är enkel att få igång, klipper bra och är mycket driftsäker.

Robolinho 500 E har kraftigt mönster på däcken vilket gör den väldigt terränggående. Klipparen klarar lutningar upp till 45 % och ojämnt underlag utan problem. Den har förmågan att hitta in även in de lite trängre passagerna och är bra på att klippa långt ut i kanterna. Ljudnivån är varken den lägsta eller högsta i jämförelse med andra produkter, lagom helt enkelt. Det enda negativa som nämnts i omdömena är att den har en tendens att köra över mindre hinder som ligger på gräsmattan, exempelvis fallfrukt. Å andra sidan så är det helt i linje med hur övriga robotgräsklippare agerar så det är knappast en unik nackdel.

Visa hela texten
Max klippyta (kvm):
500 m²
Max lutning:
24°
Arbetsbredd:
20 cm
Klipphöjd (min–max):
2,5-5,5 cm
Ljudnivå:
65 dB
Medföljande avgränsningskabel:
100 m
Batterikapacitet:
2.35 Ah
Batteritid (drifttid):
50 min
Laddningstid:
50 min
Funktioner:
Självdockning (automatisk laddning), Steglös inställning av klipphöjd, 3 valfria startpunkter, LCD-display

Bäst i test: Husqvarna Automower 315

Testresultat
Bäst-i-test.se 2018,    Bäst-i-Test.se 2017,    Bäst-i-Test.se 2016
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Prisvärd Lättprogrammerad Tillförlitlig
Karossen något lättrepad
Produktbeskrivning
Specifikationer

Husqvarnas modeller blir ofta testvinnare, och Automower 315 är en av de modeller som toppat tester de senaste åren. Den får ofta höga betyg för sin ypperliga prestanda, tillförlitlighet och prisvärdhet. Maskinen har en genomarbetad konstruktion som ger mycket goda terrängegenskaper, samt en bra problemlösningsförmåga.

Automower 315 är en välutrustad 4-hjulig robotgräsklippare som effektivt klipper även komplicerade gräsytor. Den är lämplig för mediumstora ytor upp till 1500 m2, och den kan hantera sluttningar med en lutning på upp till 40%. Gräsklipparens smarta teknik anpassar klipptiden efter gräsmattans tillväxttakt, möjliggör klippning av ett begränsat område med högre gräs och guidar klipparen genom trånga passager. Här finns även en stor, användarvänlig display med en intuitiv meny som möjliggör personliga inställningar. 

Visa hela texten
Max klippyta (kvm):
1500 m²
Max lutning:
22°
Arbetsbredd:
22 cm
Klipphöjd (min–max):
2–6 cm
Ljudnivå:
58 dB
Medföljande avgränsningskabel:
200 m
Batterikapacitet:
2,1 Ah
Batteritid (drifttid):
70 min
Laddningstid:
60 min
Funktioner:
Display, Handtag, Lyftsensor, Pinkod, Självdockning (automatisk laddning), Stöldskyddslarm, Timer

Köp den till dessa priser idag:

Vi rekommenderar också:

Worx Landroid M700

Testresultat
Aftonbladet Plus 2020,    Gör Det Själv (Nr.7/2020) 2020
Omdömen Via prisjakt

Mycket kort klipptid Mycket lång arbetstid
Inte så bra på att känna av mindre föremål på gräsmattan
Max klippyta (kvm):
700 m2
Max lutning:
19°
Arbetsbredd:
18 cm
Klipphöjd (min–max):
3-6 cm
Ljudnivå:
67 dB
Medföljande avgränsningskabel:
150 m
Batterikapacitet:
4 Ah
Batteritid (drifttid):
120 min
Laddningstid:
135 min
Funktioner:
Ultraljudsnavigator, Regnsensor, Wifi, Smart-app, Schemaläggning, Lyftsensor, Krockseneor, Stöldskydd, Automatisk dockning, Automatiska programuppdateringar
Visa alla specifikationerna

McCulloch ROB S600

Testresultat
Taenk.dk 2019,    Råd och rön 2020
Omdömen Via prisjakt

Tystgående Energisnål Utsläppsfri Tydlig LCD-display Klipper mycket bra i sluttningar och ojämn mark
Luckan på ovansidan kan fastna i grenar och åka upp Klipper inte så nära kanter
Max klippyta (kvm):
600 m2
Max lutning:
19°
Arbetsbredd:
16 cm
Klipphöjd (min–max):
2-5 cm
Ljudnivå:
57 dB
Medföljande avgränsningskabel:
150 m
Batterikapacitet:
2.0 Ah
Batteritid (drifttid):
65 min
Laddningstid:
60 min
Funktioner:
Självdockning, App, Alarm, Enkel installationsguide, Bluetooth, Förinställda klipp-scheman
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Robotgräsklippare - JÄMFÖRELSETABELL

RELATERADE TESTER

Bensindrivna gräsklippare

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Eldrivna gräsklippare

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Handdrivna gräsklippare

UPPDATERAD 18:e Maj, 2020

Grästrimmers

UPPDATERAD 10:e Maj, 2019

Experttester vi läst (24st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet Plus har testat 18 olika robotgräsklippare, alltifrån budget- till lyxmodeller. Många robotgräsklippare har finesser som exempelvis Bluetooth, GPS och röststyrning. I testet värderades de olika funktionerna, men också hur användarvänlig klipparen är och vilken prissättning den har.

Som bäst i test placerades Husqvarna Automower 430X som imponerade stort med sina funktioner, sin jämna klippning och tysta arbetsmetod. Den bedömdes vara en komplett robot på alla sätt och vis, men fick ändå en plump i protokollet eftersom den är mer än tre gånger så dyr som många andra modeller i testet.

Worx Landroid M700 blev utnämnd till bästa lågprisprodukt och stack ut med sin förmåga att kunna klippa snygga kanter. Dessutom har den flera smarta funktioner med bland annat inbyggt navigationssystem. Testredaktören ansåg att av Worx Landroid får man mycket klippare för pengarna.

AL-KO Robolinho 1150 W bedömdes också klippa bra, utöver detta jobbar den tyst och är lätt att installera. Den blev speciellt omnämnd som en tystgående och smidig klippare. Den klarade inte att klippa gräs högre än 5,5 cm så bra. Har man varit borta en längre tid kan det vara bra att klippa gräset en första gång för hand, för att sedan låta AL-KO ta över.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Forbrugerrådet Taenk har under maj månad, 2020, testat sju olika robotgräsklippare för att se vilken som är bäst.

På första plats, med 86% nöjdhet, kommer Stihl RMI 632 som blir utsedd till bäst i test med omdömet ’mycket bra’. Detta är en rejäl robot med hela 28 cm i klippbredd som klarade alla testets delmoment riktigt bra. Gräsmattan där roboten testades blev fint klippt redan under första dagen, varken högt eller fuktigt gräs är något problem för denna modell. Det stora batteriet gör att den kommer långt på en laddning, detta gör också att det tar lite längre tid att ladda upp batteriet. Installationen av dockningsstationen var lite krångligare än många andra, men det är nästan enda nackdelen som nämndes.

Med 85% nöjdhet kommer Bosch Indego S+ 400, och blir också utnämnd till bäst i test. Den lämnar ett mycket fint resultat med en jämn snittyta. Backar är inte ett problem, den klipper lika bra där. Den hade lite problem med gräs som var lite längre, där tog klipparen längre tid på sig. Ojämnheter var också något som upplevdes vara lite av ett hinder. De stora fördelarna är att den laddar snabbt och kommer långt på en laddning.

Husqvarna Automower 105 kommer in på en tredje plats med 83% nöjdhet. Det är en gräsklippare av lite mindre modell som passar bäst för gräsmattor upp till 600 m2. Den klarade sig igenom alla delmoment mycket bra och efterlämnade vackert klippta gräsmattor. Prestandan är lika bra på fuktigt gräs som på torrt, på långt gräs lika väl som kortare strån och sluttningar är inte heller något problem. Den laddar snabbt och går långt på varje laddning. Installationen är enkel, men utöver begränsningskabeln behöver den också en ledningskabel i marken för att roboten ska kunna hitta hem.

Vinnare i det här testet

Gör Det Själv (Nr.7/2020)

Publicerad

Tidningen Gör det Själv har testat fem olika exempel på billiga och populära robotgräsklippare vilka riktar sig till förstagångsköparen med en vanlig villaträdgård. Det som testades var bland annat klipptid, driftstopp, hinderhantering och installation.

Vinnaren med 8,5 poäng av 10 blev Alko Robolinho 500. Den fick högsta betyg för att den inte hade några driftstopp, och för att den var lätt att installera. Efter att avgränsningskabeln lagts ut på test-ytan tog det inte mer än 12 minuter innan Ronolinho började klippa. Det klipper utan problem igenom gräsmattans lite ojämnare delar och klarar av att klippa i slänter med 45° lutning. Slutbedömningen blev att maskinen inte har några större finesser men klarade av testets alla delar med godkänt resultat.

På andra plats med 8,4 poäng, hamnade Bosch Indego S+ 400. Även denna fick full poängpott för att den inte fick några driftsstopp, men också för att den var bra på att tackla olika hinder som låg på marken. Modellen var den minsta i startfältet och klarade av att klippa smala passager på ett föredömligt sätt. Omdömet blev att detta verkade vara den mest intelligenta maskinen i testet.

På tredje plats kom Worx Landroid M700 med 7,8 poäng. Det som verkligen stack ut med denna modell var den imponerande korta klipptiden. För att klippa 250 m2 behövde den bara jobba fem timmar i veckan, jämfört med övriga modeller som behövde mellan 10 och 15 timmar. Detta innebär i förlängningen att den inte behöver laddas lika ofta. Roboten är utrustad med en ultraljudsnavigator som i god tid skall se eventuella hinder, dock fungerade den bara vid större hinder.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och Rön har uppdaterat sitt test av robotgräsklippare. Av de nya gräsklippare som testats under det senaste året, fick alla topp tre 78 poäng i samlat betyg. Vi redovisar här den ordningen som Råd och Rön placerat dem.


Först ut är McCulloch ROB S400. Produktnamnet anger hur många kvadratmeter den än ämnad att klippa, det viss säga 400 m2 i detta fallet. Testarna bedömde dock att den klarar upp till 600 m2. Den klippte gräset med ett bra resultat men lämnade en del gräsrester efter sig.


Storebror McColloch ROB S600 kom på andra placering. Maskinerna är nästintill kopior av varandra: de ser likadant ut, låter lika mycket, klipper lika bra och har exakt samma tekniska specifikationer. Det enda som skiljer dem åt är att S600 är avsedd för en större klipp-yta och därmed blir lite dyrare.


Tredje platsen går till Stihl RMI 422. Den har en avsedd klipp-yta på 500 m2 vilket också testarna ansåg stämma överens med verkligheten. Den har regnsensor och har en klippbredd på 20 cm. Tyvärr har den ingen app, och basstationen är förhållandevis tung. Dessutom tyckte testarna att den kunde lämna ett något ojämnt resultat.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Forbrugerrådet Taenk har testat 16 olika robotgräsklippare under 2019 och kommit fram till vilket de tyckte var bäst i test.

På första plats hamnar Alko Robolinho 500E med 79% nöjdhet. Den klarade alla delmoment bra och ser till att gräsklippet fördelas jämnt över gräsmattan som gödsling. Den klipper även fuktigt gräs bra. Robolinho 500E jobbar mycket tyst, men det kostar också en del i fart – den jobbar helt enkelt inte så snabbt. Installationen är enkel och det är inte svårt att justera inställningarna.

McCulloch ROB S600 kom på en andra plats med 78% nöjdhet. Det är en gräsklippare som lämnar ett jämnt och fint resultat, den har dock en tendens att inte sprida ut klippresterna. Den klipper nära kanterna och övriga hinder, och kör utan problem på ojämnt underlag. Installationen bedömdes vara enkel och mjukvaran gör att klipparen kan schemalägga passen.

Med 77% nöjdhet kom Wolfgarten Loopo M1500 på en tredje plats. Roboten jobbar sig igenom ojämn terräng lika lätt som plan mark och ger mycket fint resultat. Den väl tilltagna batteritiden gör att maskinen kan jobba sig igenom gräset lugnt och metodiskt för att lämna ett så jämnt och fint resultat som möjligt. Generellt sett så bedömdes installationen vara enkel, det som upplevdes krångligt var att ställa in klipphöjden. Den justeras nämligen på robotens undersida med en nyckel, vilket innebär att klipparen måste vändas på vid varje justering.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet Plus

Publicerad

Aftonbladet har testat robotgräsklippare och utser Husqvarna Automower 430X till testets vinnare. Den är en av testets mest avancerade modeller men den är lätt att använda. Du kan till exempel styra klippning, höjd, klippschema med mera via din mobil och Apple Watch. Roboten är tyst vilket gör att den funkar att köra även på nätterna, se bara till att släcka LED-lamporna innan så att den inte stör. Aftonbladet har inte utsett en andra- och tredjeplacering. Men utifrån betyg och vår bedömning hamnar Husqvarna Automower 310 på andraplats. Modellen är småsyskon till testvinnaren Automower 430X. Även denna styrs via displayen på gräsklipparen eller via mobilen. Det som skiljer de åt är klippytan och batteritiden som är lite bättre på testvinnaren. Priset skiljer sig också åt. Tredjeplatsen tar Lyfco E1800, en svensk utmanare. Den är tyst, klarar att köra på branta områden och klippa ungefär 2500 m2. Modellen får ett riktigt bra resultat men frågan är hur livslängden ser ut för det låga priset.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd och Rön har testat 9 robotdammsugare. Alko Robolinho 500 E får bäst betyg och får utmärkelsen ”bra köp”. Den klipper lågt och snyggt på vanlig gräsmatta. På längt gräs blir det svårare där behöver klipphöjden höjas. Alko Robolinho 500 I har fått samma betyg men har ett lite dyrare pris. Det som skiljer dessa åt ytterligare är att du kan styra Alko Robolinho 500 I via en app. Tredjeplatsen delar Cub Cadet XR2 1000 och Wolfgarten Loopo M1000. Utifrån granskning av funktioner och pris har vi på test.se valt att presentera Cub Cadet. Båda modellerna presterar lika bra i testet. Cub Cadet klipper överlag jämnt, nära kanter och hinder. Roboten har svårt att svänga i långt gräs, men klarar det utan att fastna.
Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst-i-test har utsett Husqvarna Automower 315X till bäst i test inom mellanklassen. Bästa budgetrobotgräsklipparen är Robomow RC308U. Bästa Premium är Husqvarna Automower 430X. Vi på Test.se har tagit del av alla tester och valt att presentera Bäst-i-tests topp tre inom mellanklassen, då det är den kategori som passar de allra flesta, både prismässigt och har de mest nödvändiga funktionerna. 

Alla tre modeller går att styra via mobilapp, har samt stöldlarm och du låser enkelt upp med pinkod. Robomow RS615U är de enda som har regnsensor, men de andra två klarar regn så det är inget problem. Husqvarna Automower 315X är bäst i test. Den har en godkänd klippbredd och klarar olika terränger så som branta backar och vanliga platta ytor. Ett stort plus är att den är kör tyst och du kan styra den vart du än befinner dig. Robomow får bäst resultat när det gäller klippbredd, 56 cm i bredd jämfört med 22 cm som de andra två har. Gardena Silencio+ R160Li är tystlåten men presterar inte lika bra som de andra på olika grästyper.


Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Testsajen Bäst-i-test.se har uppdaterat sitt test av robotgräsklippare, och Husqvarna Automower 315 står kvar som testvinnare med 5 av 5 i betyg. Inga av de produkter som testats för det här året har överklassat den tidigare testvinnaren, så den står helt enkelt kvar. Automower 315 är en mycket högpresterande och tillförlitlig maskin, samtidigt som den dessutom är prisvärd. Bäst-i-test kallar modellen för en mellanklassmodell, vilket innebär att att den kostar mellan 11–20 000 kronor. Den har en genomarbetad design och en föredömlig problemlösningsförmåga. Den klarar utan problem av att anpassa sig efter en oregelbundet dragen avgränsningskabel, kuperad terräng, besvärligt underlag, smala passager, högt gräs och kraftiga lutningar. Maskinen är dessutom tystgående; dess tysta klippknivar och hjulmotor ger den en väldigt låg ljudnivå, så den kan med andra ord köras på natten utan att störa.

Testets andra- och tredjeplatstagare har fått lika höga betyg, och den ena är utsedd till bästa premiumval och den andra till bästa budgetval. Vi presenterar de två robotgräsklipparna i samma ordning som de presenteras hos Bäst-i-test.

Bästa premiumval är samma modell som förra året: Husqvarna Automower 430X. Den har, enligt testarna "utmärkta terrängegenskaper, fenomenal problemlösningsförmåga och många smarta funktioner." Prestandan och kapaciteten är något utöver det vanliga, och det är inga som helst problem för maskinen att klara av den angivna maxytan om 3 200m2. Den behöver inte ens klippa särskilt ofta för att resultatet ska hålla sig snyggt! Den är riktigt tyst, och klarar av så gott som allt testarna utsätter den för. Det enda som tycks aningen problematiskt är kraftig lutning med dåligt underlag.

Bästa budgetval är McCulloch Rob R600. Gräsklipparen har en för prisklassen oslagbar problemlösningsförmåga, goda terrängegenskaper och är lätt att programmera. Maskinen är något smal, så det tar den lite tid att klippa mycket, men resultatet blir bra. Den är beroende av sin guidekabel för att hitta hem till laddstationen, vilket kan ses som en nackdel men verkligen inte behöver vara det. Modeller i den här prisklassen har sällan några avancerade funktioner, och det gäller för R600 också. Trots att den är enkel är den väldigt funktionell; den fastnar inte och kan ta sig ur knepiga situationer såsom hinder och att hitta ut från små, avgränsade utrymmen.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Robotgräsklipparna är en mycket populär produkt för husägare, men priserna har länge skrämt iväg potentiella köpare. Men så behöver inte längre fallet vara - idag finner man vettiga klippare för en bra bit under 10.000 kr. Ett av de vanligare problemen man stöter på är att begränsningskabeln som styr hur långt ut klipparen ska åka har monterats lite för snålt och då kan roboten smita utanför sitt begränsade område. Aftonbladet har testat sju robotgräsklippare och inte helt förvånande blev Husqvarnas Automower 430X bäst i test. Det är utan tvekan den bästa och mest avancerade klipparen, dock kostar den också därefter. Alla dess inställningar är digitala och det finns en gratisapp, som heter My Automower och en Automower Connect som har en GPS, som kostar 1800 kr extra. Man har inte stött på några direkta problem, ens efter ett års tid. Worx hamnar på andraplats med Landroid M WG791E. Prismässigt är Worx klippare betydligt billigare än konkurrenterna, utan att vara påfallande mycket sämre. Den klarar inte lika branta trädgårdar som de dyrare och den behöver laddas lite oftare, men den klipper fortfarande bra och blir därför utsedd till “bra köp”. Roboten arbetar tyst, programmeringen är överskådlig och relativt enkel att begripa. Worx Landroid överraskar till priset sett och även här finns en app. På tredjeplats hamnar Gardena med modellen Sileno som är en nätt klippare, men den klarar samtidigt av ojämna ytor bra och erbjuder smarta funktioner. Exempelvis klarar den av att undvika fasta hinder, utan att man behöver dra extra begränsningskablar och den är lätt att flytta till områden som ligger avsides, arbetar sedan där tills batteriet är slut eller klipparen är klar. Det enda som skett efter ett års tid, är att skärbladen slitits och kan behöva bytas inom kort.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Idag finns en hel del robotgräsklippare på marknaden och de skiljer sig åt vad gäller många faktorer, så som prestanda, effektivitet, funktionalitet och säkerhet. Med en korrekt utförd installation kan de bästa robotgräsklipparna sköta sig själva i veckor utan driftstopp, medan de sämsta kan ha svårt att ens hitta hem för laddning. De allra säkraste modellerna är så väldesignade att det i princip är omöjligt att skada sig på dom, medan de med sämst säkerhet kan utgöra en fara för t.ex. fötter eller barnfingrar. Vissa modeller kan t.o.m. smita från trädgården. Bäst i detta testet är Husqvarnas modell Automower 315 som är en prisvärd modell med utmärkt problemlösningsförmåga. Gräsklipparen är mycket högpresterande, tillförlitlig och blir därför testvinnare för andra året i rad. Trots den relativt låga prislappen, är Automower 315 bättre än de flesta premiummodeller! Dess genomarbetade design ger mycket goda terrängegenskaper och den kan därför klippa de allra flesta typer av gräsmattor både tidseffektivt och driftsäkert. Den klarar även av relativt branta lutningar och justerar hastigheten efter motståndet så att den orkar med att klippa även högt gräs. Här finner man även ett lättnavigerat menysystem och en bruksanvisning som är föredömligt detaljerad och pedagogisk. Husqvarna hamnar även på andraplats med Automower 430X (tidigare 330X) som är den bästa premiummodellen i testet. Med den modellen får man en högpresterande gräsklippare med effektivitet och tillförlitlighet i toppklass. Den klipper gräs i de allra mest utmanande trädgårdarna - det enda identifierade svårigheten är när klipparen stöter på hinder i kraftig nedförsbacke. Den har då svårt att backa och ändra körriktning. GPS:en är inte alltid exakt när den visar satellitbilder över klipparens rutt. I övrigt är 430X lättprogrammerad, har en stilren design och stöder AMC. Gardena R100Li SILENO hamnar på tredjeplats och är en tillförlitlig mellanklassmodell med smarta innovationer. Den är mycket prisvärd, då den klarar komplexa trädgårdar med smala passager, lös jordmån, kraftig lutning och måttligt ojämnt underlag. Här finner man en bakgrundsbelyst display med lättnavigerade menyer och generöst med tillbehör.

Vinnare i det här testet

Taenk.dk

Publicerad

Det danska Forbrugerrådet Taenk har testat 17 olika robotgräsklippare, och allra bäst i test anser de att Robomow RS615 är. Det är också testets största och tyngsta klippare! Den ger ett konstant gott resultat och hjälper gräsmattan att må bra. Fuktigt och ojämnt underlag är inga problem för S615, och maskinen är enkel att programmera.

Näst högst betyg i Taenks test har John Deere Tango E5-series II fått. Precis som Roomows modell håller den här din gräsmatta fin och frisk, och ojämnt underlag är inget problem. Den är inte riktigt lika enkel att programmera, men med hjälp av manualen går det ändå rätt bra. 

Den tredje robotgräsklipparen som presenteras hos Taenk.dk är Worx WG791E.1, som dessutom har utsett till bra köp. Worx gräsklippare är en av testets både minsta och billigaste, och ändå håller den nästan jämna steg med de två ovan nämnda (betydligt dyrare) maskinerna. Den gör ett bra jobb och klarar en del ojämnheter, och dess nätta konstruktion gör den enkel att flytta och förvara.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 22 robotgräsklippare som är avsedda för normalstora, vanliga villatomter. Överlag klipper robotarna bra och man får en jämn och fin gräsmatta. Det klarar även av att klippa blött och långt gräs, ta sig förbi olika hinder - så som rabatter, träd och staket - och de kan klippa i sluttningar. Resultatet visar dock att ojämna gräsmattor är svårast att klippa, då resultaten inte blev lika bra. Bäst i test är Robomow RS 615 som med 78 poäng intar förstaplats. Den är tung och dyr, men resultatet är imponerande bra. Robomow hamnar även på fjärdeplats med MS 1000, som blev utsedd som “Bra köp”. Viking MI 632 hamnar på testets andraplats med 76 i samlat betyg och bara ett poäng efter hamnar John Deere med Tango E5.serie II på tredjeplats. Worx WG791E.1 fick 70 poäng och är testets billigaste klippare. Den blev därför även den utsedd till “Bra köp”.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst-i-Test.se har testat marknadens främsta robotgräsklippare för att ta reda på hur de presterar. De allra bästa modellerna har en riktigt bra prestanda, men smakar det så kostar det. Toppmodellerna kostar uppåt 25000 kronor. Man har betygsatt modellerna efter funktionalitet, effektivitet, tillförlitlighet, design och säkerhet i förhållande till prislappen. Bäst i test blev Husqvarna Automower 315 som är en mycket högpresterande, tillförlitlig och prisvärd robotgräsklippare. De stora styrkorna hos Automower 315 är dess genomarbetade konstruktion som ger mycket goda terrängegenskaper. Den har dessutom en föredömlig problemlösningsförmåga. Automower 315 klarar av att klippa de allra flesta typer av gräsmattor på ett tidseffektivt och driftsäkert sätt, inklusive en rad svårhanterade miljöer exempelvis oregelbundet dragen avgränsningskabel, många hinder, besvärligt underlag, kuperad terräng, smala passager, kraftiga lutningar och högt gräs. Trots ett pris i mellanklassen presterar Automower 315 bättre än alla andra testkandidater, förutom Automower 430X - som tagit andraplats. Tidigare kallades modellen för 330X och står tredje året i rad ohotad som den mest högpresterande robotgräsklipparen i testet. Ingen konkurrent kommer i närheten av dess tillförlitlighet och problemlösningsförmåga. Det enda negativa är att karossen blir relativt lätt repig. På testets tredjeplats hamnar Gardena R50 Li är en synnerligen prisvärd budgetmodell som presterar över sin prisklass och blir därför bästa budgetval. Roboten har flera styrkor som liknar de i premiumklass. Den är skicklig på att ta sig ur besvärliga situationer, vilket gör den förvånansvärt tillförlitlig. Även säkerheten är mycket god och installationen är smidig, samt att den är relativt tystgående.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Bara hälften av robotgräsklipparna i Testfaktas nya test klipper som de lovar. Vissa modeller har stora problem ed att klippa gräset och är brutala mot hinder som kommer i vägen. En maskin smet dessutom från testbanan! Uppgifterna om vad robotgräsklipparna ska klara av är i många fall inte realistiska. Har man en viss gräsyta som man vill ha klipp, kan man behöva köpa en modell med kapacitet för en betydligt större yta. Eftersom man inte heller ska vistas på gräsmattan när maskinen arbetar så betyder också längre klipptider att man får mindre tillgång till sin trädgård. Flera av maskinerna kan nämligen bara klippa på dagen då gräset är torrt, eftersom fuktigt gräs fastnar under och blockerar klippaggregatet. Bäst i test blev Husqvarna Automower 320, tätt följd av Honda Miimo 520. De klipper som de lovar och är enkla att installera. De kräver också minst rengöring, eftersom det till skillnad från flera andra maskiner inte fastnar så mycket gräsrester under dem. Husqvarnas modell är dessutom den som är tystast!

Vinnare i det här testet

Hus & Hem

Publicerad

”En robotgräsklippare är inget för den bekväme eller dig med begränsat tålamod”, skriver Hus & Hem i börjat av sitt test. Robotgräsklipparna kräver en noggrann installation och varsam hantering. Med hjälp av en begränsningskabeln som krävs ner i marken, ”ritar” du en karta runt det området som ska klippas, så att robotgräsklipparen vet var den ska åka. Bäst i test blev Worx 2.0 Som passar bättre för den mindre gräsmattan. Den är enkel att komma igång med och inställningarna är lätta att justera. Modellen klipper tystgående och i ett oregelbundet mönster. Worx har funktioner som pinkod, regnsensor och möjligheter att programmera flera områden. Det är dock negativt att den viker ner fuktigt gräs. På andraplats i testet hamnade Husqvarna Automower 320. Husqvarnas modeller är ofta bland de allra bästa modellerna, men priset är en nackdel. Automower 320 är en rejäl och tekniskt avancerad modell, som klarar av stora ytor med ett mycket jämnt resultat. Den är säker, då den stannar vid lyft eller vältning, samt att den ändrar riktning när den möter hinder. Den har också flera bra funktioner, men displayen täcks av luckan under drift. Nästa modell i listan är Indream Cadero 1500 TS, som är enkel att hantera och har en överskådlig meny. Den får ett stort plus i testet, tack vare fjärrkontrollen! Den är dock inte så stark i drift, utan den tar sig omsorgsfullt fram över gräsmattan. Möter den något hinder på vägen, backar den upp och försöker ett par gånger att hitta alternativa vägar. Det resulterar i ett något ojämnt resultat, men robotgräsklipparen är prisvärd!

Vinnare i det här testet

Allt om bostad

Publicerad

Allt om bostad har testat ett gäng robotgräsklippare i olika prisklasser för att avgöra vilken som presterar bäst i olika terränger. Husqvarnas modell 330X är fortfarande herren på täppan bland robotarna på marknaden och i slutändan är det guidekabeln som gör att den blir snäppet bättre än konkurrenterna. Det, tillsammans med en pålitlighet som hamnar bland topprobotarna, kan Automower 330X vara säker på toppen ett litet tag till. Nu börjar dock konkurrenterna flåsa Husqvarna i nacken, med modeller som snart kan konkurrera ut deras flaggskepp. Vad gäller många detaljer märks det att Husqvarna varit en förebild med sina robotgräsklippare. Honda och Viking är helt klart några allvarliga utmanare med potential att peta Automower från tronen och är så pass bra att de kan gå in och konkurrera genom att ha ett lägre pris. Man kan nog iskallt räkna med en galopperande utveckling de närmsta åren – av alla märken som vill vara med och slåss om kunderna.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På sajten Bäst-i-test.se finns ett test av marknadens främsta robotgräsklippare, där man undersökt hur bra de presterar. De bästa modellerna har en riktigt bra prestanda, men kostar också därefter – upp emot 25.000kr – men ofta kan man klara sig med en enklare budgetmodell. Det skiljer dock mycket mellan en budget- och en premiummodell och ibland klarar inte budgetmodellen att få jobbet gjort. Robotgräsklipparna i testet är betygsatta efter funktionalitet, effektivitet, tillförlitlighet, design och säkerhet i förhållande till prislappen. Testvinnaren från Gardena R160 vann pga dess kombination av utmärkt prestanda till ett rimligt pris. Trots en prislapp i övre mellanklassen presterar den rakt igenom som en premiumklass-modell. R160 arbetar effektivt och snabbt tack vare en fantastisk problemlösningsförmåga. Bästa premiumval blev Automower 330X från Husqvarna. Det är en exklusiv lyxmodell med oslagbar prestanda och funktionalitet. För andra året i rad står den ohotad som den mest högpresterande robotgräsklipparen i testet. Ingen konkurrent kommer i närheten av dess driftsäkerhet och problemlösningsförmåga. Gardena tog även platsen som bästa budgetval i testet med modellen R50 Li. Det är en prisvärd budget-gräsklippare som på många sätt presterar över sin prisklass. Trots att den är av det billigare slaget, associeras mycket med premiumklassen. Den är bl.a. anmärkningsvärt bra på problemlösning och den är skicklig på att ta sig ur besvärliga situationer, vilket gör den tillförlitlig.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

Aftonbladet har tagit hjälp av WiseGuide i detta test av robotgräsklippare. Man har valt ut 6 st gräsklippare som testats på en plan gräsyta och dessutom på en kuperad trädgårdstomt under två veckor. Robotgräsklipparna har fått klippa torrt, blött, högt och lågt gräs samt varit i funktion vid regnförhållande. Betygskriterierna har varit drift/säkerhet, resultat och användarvänlighet.

Den bästa robotgräsklipparen enligt Aftonbladets test är Worx 2.0 som får full pott, 5 plus av 5 möjliga. Om man kikar närmare på delbetygen så erhåller Worx 2.0 högsta betyg för användarvänlighet och drift/säkerhet. Näst högsta betyg ges för resultatet. Prisvärdet är mycket bra för denna robotgräsklippare, den är testets billigaste tillsammans med Indream Cadero 1500 TS. Dess mest positiva egenskaper är enkla menyer och den medföljande fjärrkontrollen.

Tre andra robotgräsklippare som får bra betyg är Husqvarna Automower 320, Bosch Indego 1300 och Indream Cadero 1500 TS. Husqvarnas modell är testets dyraste, men är den som klarar klipptestet bäst. Bosch Indego 1300 är en smidig robotgräsklippare som tar sig fram enkelt på gräsmattan. Det går även snabbt att komma igång med denna robot tack vare den medföljande snabbguiden. Indream Cadero 1500 TS är tillsammans med testvinnaren Worx 2.0 testets billigaste robotgräsklippare och har dessutom enkla menyer som är lätta att förstå.

Testets sämsta robotgräsklippare är Stiga Autoclip 127 som enligt Wiseguide är en besvikelse. Stigas modell är krånglig och visar sig inte vara tillräckligt säker. Flera gånger tappar den kontakten och hamnar utanför klippområdet. Menyerna är omständiga och det tar lång tid att komma igång. Förutom detta klipps kabeln av tre gånger under Wiseguides test. Stigas robotgräsklippare har inga egenskaper som lockar till köp.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd och rön har testat 14 robotgräsklippare och resultatet visar att maskinerna har blivit både säkrare, smartare och billigare. Priserna varierar mycket, vilket gör att man bör jämföra dagspriset på någon prisjämförelsesajt. Bäst i test blev Viking MI 632 och Robomow MS1000, som båda fick 82 i samlat betyg. De är också bland de dyraste modellerna i testet. Gräsklipparna har testats under flera veckors tid och de har fått klippa olika typer av gräs var tredje dag. Klipparna kan ställas in på olika höjd – de flesta varierar mellan 2-3 cm och upp till 5-6 cm. På en standardgräsmatta klipper alla modellerna bra eller riktigt bra. Det blir svårare på blött och långt gräs, där klipparna med sämst betyg har tydliga svårigheter. De kommer inte heller intill kantstenar, rabattkanter och dylikt, utan där får man gå efter med trimmer och handsax. Trots att samtliga gräsklippare i testet klarar av regn och rusk, men det är ändå bra om man placerar laddstationen på ett skyddat ställe. Laddtiden för gräsklipparna varierar mellan 50 minuter och upp till 6 timmar. Ytan som klipparen klarar av varierar också – från 65 kvadratmeter och upp till 250 kvadratmeter. Testvinnarna Viking och Robomow har fått genomgående höga betyg, laddar och klipper bra tid. Testets billigaste modell, Biltema LMR24, placerade sig efter vinnarna och har också fått omdömet ”Bra köp” eftersom det är en prisvärd klippare som också klipper snabbt och jämnt.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Robotgräsklippare har funnits sedan 1990-talet och även om efterfrågan vuxit starkt de senaste åren, var det först under 2013 som den fick sitt genombrott – åtminstone vad gäller efterfrågan. Bäst-i-test.se har testat nio av marknadens främsta modeller för att ta reda på hur de presterar. De allra bästa robotgräsklippare har en riktigt bra prestanda, men de kostar också en del. Toppmodellerna kostar uppåt 25000 kronor. Testets bästa robotgräsklippare blev Gardena R160, då detta är en tillförlitlig och mycket prisvärd modell som klarar tuffa utmaningar. Trots en prislapp i övre mellanklassen, så presterar robotgräsklipparen rakt igenom som en premiumklass-modell. Dess design är inte speciellt lyxig, men likväl smakfull. R160 är en säker modell och dess pivot-knivarna klipper gräset effektivt, men som samtidigt är skonsamma mot leksaker, frukter eller annat som blivit kvarglömt på gräsmattan. Gräsklipparen arbetar snabbt och effektivt, tack vare en utmärkt problemlösningsförmåga. Husqvarnas modell Automower 330X är en modell i premiumklassen och har tagit andraplats i testet. Detta är Husqvarnas senaste flaggskeppsmodell och de har satt stort hopp till att den ska säkra företagets position som världens främsta tillverkare av robotgräsklippare. Modellen klarar av kraftiga lutningar, rötter, löst underlag, komplicerade klippytor och högt gräs. Den arbetar effektivt och smart. Det är den höga prislappen är det som gör att robotgräsklipparen inte tagit förstaplats i testet! På tredjeplats hamnade också en modell från Gardena – R40 Li. Det är en synnerligen prisvärd budgetklassmodell som på många sätt presterar över sin prisklass och blir därför testets bästa budgetval! Modellen har trots sin låga prislapp en rad styrkor som man snarare associerar med premiumklassen. Trots en liten storlek och små hjul är robotgräsklipparen skicklig på att ta sig ur besvärliga situationer, vilket gör att den förvånansvärt tillförlitlig.

Vinnare i det här testet

Aftonbladet

Publicerad

På Aftonbladet.se kan man läsa ett nytt test som gjorts av testföretaget Wiseguide. Fram tills nu har robotgräsklippare varit relativt dyra, men nu kommer det fler billiga utmanare på marknaden. I detta testet ingår bl.a. två nya budget-modeller som kommit under våren: Biltema LMR 24 och Cadero InDream 1500.  Testresultaten visar att budget-modellerna står sig bra mot sina dyra konkurrenter. Bäst i test har Husqvarna blivit, med sin modell Automower 220AC. Det går snabbt att installera robotgräsklipparen och den är mycket enkel att hantera. Den väger inte mycket och har dessutom en display, stoppknapp och inställningar för klipphöjden som är praktiskt placerade på ovansidan. Generellt är kvaliteten hög, även om det snabbt blir repor om den skulle krocka med murar eller liknande och bruksanvisningen varnar för att trampa på den ömtåliga laddningsplattan. Automower hittar, tack vare sensorer, enkelt tillbaka till laddningsstationen. Knivarna klipper gräset effektivt, även i regn, och klipptiden ligger på 90 min innan den behöver laddas i ca en timme. På testets andraplats hamnade Robomow, som har gummerade ytor både fram och bak som skyddar mot stötar och repor. Montering och installationen är enkel, men med dess tyngd och storlek gör att förflyttning och förvaring blir lite svårare. Modellen har flera funktioner, exempelvis ett tidsschema, barnlås och påminnelse om knivbyte. Den har regnsensor, manuell styrning och ett eco-läge för längre drifttid. Tack vare sin långa klipptid, är Robomow testet mest effektiva gräsklippare. På tredjeplats hamnade Biltema LMR 24. Detta är en ny budget-modell från i år och har blivit utsedd till just ett ”Bra budgetval”. Gräsklipparen är mycket användarvänlig, med enkla menyer, bekvämt placerat handtag och en smidig ratt för att ändra klipphöjden med. Den är utrustad med alla funktioner man kan tänkas behöva i en modern robotgräsklippare, men den upplevs som något otymplig samtidigt som den känns hållbar och robust.

Vinnare i det här testet

Smartson.se

Publicerad

Smartson.se har testat fem modeller av robotgräsklippare. Bäst i test är Husqvarnas modell. Roboten har en möjlighet att hitta tillbaka till sin laddningsstation med hjälp av en sensor och med den 20 meter långa sladden kan man placera laddningsstationen ganska flexibelt. Klipparen är utrustad med små knivblad som gör klippningen effektiv och klipper utan problem i regn och blött gräs. Klipptiden räcker upp till 90 minuter innan roboten måste laddas igen, vilket tar runt en timme. Om modellen skulle krocka med murar eller väggar, blir det snabbt synliga repor, men i övrigt känns kvaliteten ganska hög. På andra plats hamnade Robomow, som har gummerade ytor både fram och bak som skyddar mot repor och stötar. Robotens kvalitet är hög och den är utrustad med flera bra funktioner. Robomow är, precis som Husqvarna, en av de mest effektiva robotgräsklipparna, tack vare den långa klipptiden och de tre knivbladen den är utrustad med. Detta är en mycket prisvärd robotgräsklippare! Viking MI 555 C, som hamnat på tredjeplats, bedöms vara identisk med Robomow i sin helhet. Den är funktionsrik och har ett högt kvalitetsintryck, då även denna modell har gummerade ytor som skyddar mot repor och stötar. Även denna modellen har lång klipptid och tre stycken knivblad som ger en tilltagen klippbredd.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat fem robotgräsklippare där Husqvarna blir bäst i test. Det finns två typer av robotar som klipper gräs och vilken man ska välja beror på vad man har för tomt. Husqvarnas robot klarar av att lista en tomt på 2000 kvadratmeter och den klipper vanligt, kort gräs mycket jämt och snyggt. Även de enklare robotarna från Lizard och Wiper klarar av detta. Samtliga tre modeller ovan, klarar av att klippa lite längre gräs och även blött gräs, med ett jämnt och snyggt resultat. Alla modellerna i testet är mulcherklippare och har alltså ingen uppsamlare, vilket är bra om gräset klipps ofta, då de klippta gräset fungerar som gödning. Fördelarna man får med en robotgräsklippare är att man själv slipper att klippa gräset och det blir snyggare och jämnare klippt. Dessutom kan roboten programmeras så att den klipper när du själv inte är hemma. Ett par nackdelar är att de kostar en hel del pengar, det kan vara krångligt att programmera dem och man får ingen motion, som man får av en vanlig gräsklippare. Det tar även extremt lång tid för robotarna att klippa ytor, t.ex. om en vanligt klippare tar 12-13 minuter på sig att klippa 100 kvadratmeter, tar det mellan 90 – 140 minuter för roboten.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.