VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

De bästa robotgräsklipparna 2021

Har du en stor trädgård och vill ha en snygg gräsmatta? Då kan en robotgräsklippare vara lösningen för dig som vill ha en välskött gräsmatta men som inte har tid eller ork att ta hand om den. Se testvinnande robotgräsklippare och ta hjälp av vår köpguide.

Vi har jämfört
 • Max klippyta.
 • Max lutning.
 • Arbetsbredd.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Bosch DIY
Bosch DIY Indego 400 Connect Robotgräsklippare
Bäst i test
Bäst i test
Bosch DIY
Bosch DIY Indego 400 Connect Robotgräsklippare
En liten och smidig robotgräsklippare med låg ljudvolym som ger en jämn klippning.
Högt betyg på test hos Taenk.dk 2020.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2020.
Högt kundbetyg hos Gardens World.
Bra recension hos The Adventurer.
Bra recension hos Garden Ninja.
Max klippyta (kvm): 500 m².
Max lutning: 15 °.
Arbetsbredd: 19 cm.
Klipphöjd (min–max): 3-5 cm.
Ljudnivå: 63 dB.
Medföljande avgränsningskabel: 125 m.
Batterikapacitet: 2,5 Ah.
Batteritid (drifttid): 45 min.
Laddningstid: 45 min.
Vikt: 7,6 kilo.

Bosch grundades i Tyskland 1886 och är ett företag som gör ett stort utbud av produkter till hushållsapparater, vitvaror och trädgårdsredskap. Deras gräsklippare håller hög kvalitet och har fått goda betyg i många tester.

Bosch Indego S+ 400 är en liten robotgräsklippare som trots den kompakta storleken har en klippbredd på 19 centimeter. Klippresultatet blir jämnt och snyggt, där finns det få robotar som kan konkurrera. Roboten är intelligent med många finesser, bland annat automatisk schemaläggning med hjälp av väderprognoser. Till skillnad från andra modeller som klipper enligt ett slumpmässigt schema, har Bosch utvecklat en speciell teknik som de kallar LogiCut. Det innebär att gräsklipparen scannar av området som ska klippas för att sedan jobba sig igenom ytan metodiskt i parallella linjer. På detta sätt blir mattan prydligt klippt och inga ytor missas. Dessutom gör det maskinen mer effektiv så den inte kör över ett redan klippt område flera gånger.

Laddningsstationen är kompakt och kan placeras i hörn för att ta minimalt med plats. Det enda som nämnts som en nackdel med denna modell är att den inte har lika lång driftstid som andra robotgräsklippare, men i gengäld så laddar den mycket snabbare än sina konkurrenter. Detta är en maskin att lita på och som kommer låta ägaren vila sig i form. Hos vissa återförsäljare kallas robotgräsklipparen för Bosch Indego 400 Connect.

 • Butiker & priser
 • Priser för Bosch DIY Indego 400 Connect Robotgräsklippare
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Produkter av bra kvalité med låga priser

Bästa budget Test.se - Bästa budget
AL-KO
AL-KO Robolinho E 500 Robotgräsklippare
Bästa budget
Bästa budget
AL-KO
AL-KO Robolinho E 500 Robotgräsklippare
En prisvärd och driftsäker robotgräsklippare som klipper gräsmattan fin.
Högt betyg på test hos Taenk.dk 2019.
Bra betyg på test hos Gör Det Själv 2020.
Bra betyg på test hos Råd & Rön 2020.
Bra betyg på test hos Bäst-i-test 2020.
Max klippyta (kvm): 500 m².
Max lutning: 24°.
Arbetsbredd: 20 cm.
Klipphöjd (min–max): 2,5-5,5 cm.
Ljudnivå: 65 dB.
Medföljande avgränsningskabel: 100 m.
Batterikapacitet: 2.35 Ah.
Batteritid (drifttid): 50 min.
Laddningstid: 50 min.

Det tyska företaget AL-KO grundades 1931 och har sedan dess skapat professionell trädgårds- och skogsutrustning av hög kvalitet. Deras viktigaste faktorer är komfort, glädje och säkerhet. De har flera gräsklippare i sortimentet som fått goda recensioner och gott betyg på tester.

Robolinho 500 E är en prisvärd robotgräsklippare i budgetklass som blivit utsedd till bäst i test i flera oberoende tester i flera år. Det är en mycket enkel robot, både i design- och funktionsmässigt. Men det gör det den ska, och den gör det bra – den är enkel att få igång, klipper bra och är mycket driftsäker.

Robotgräsklipparen har kraftigt mönster på däcken vilket gör den väldigt terränggående. Klipparen klarar lutningar upp till 45 procent och ojämnt underlag utan problem. Den har förmågan att hitta in även in de lite trängre passagerna och är bra på att klippa långt ut i kanterna. Ljudnivån är varken den lägsta eller högsta i jämförelse med andra produkter, lagom helt enkelt. Det enda negativa som nämnts i omdömena är att den har en tendens att köra över mindre hinder som ligger på gräsmattan, exempelvis fallfrukt. Å andra sidan så är det helt i linje med hur övriga robotgräsklippare agerar så det är knappast en unik nackdel.

 • Butiker & priser
 • Priser för AL-KO Robolinho E 500 Robotgräsklippare
  • Världens största butik på nätet
   Gratis frakt över 229 kr, leverans nästa dag
  • Betyg 4.4 av 5 på Trustpilot
   Öppet köp 90 dagar

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Husqvarna
Husqvarna Automower 315 Robotgräsklippare
Bästa premium
Bästa premium
Husqvarna
Husqvarna Automower 315 Robotgräsklippare
En tillförlitlig robotgräsklippare som effektivt klipper även komplicerade gräsytor.
Bäst på test hos Bäst-i-test.se 2020.
Högt betyg i test hos Pricerunner 2020.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Toppbetyg av kunder hos Pricerunner.
Bra recension hos Rasy Lawn Mowing 2020.
Högt betyg hos Lawn Mower Review.
Max klippyta (kvm): 1500 m².
Max lutning: 22°.
Arbetsbredd: 22 cm.
Klipphöjd (min–max): 2–6 cm.
Ljudnivå: 58 dB.
Medföljande avgränsningskabel: 200 m.
Batterikapacitet: 2,1 Ah.
Batteritid (drifttid): 70 min.
Laddningstid: 60 min.

Husqvarna är ett anrikt svenskt företag som grundades redan 1689 och som till en början var en stor tillverkare av symaskiner. Idag är de stora inom utomhusprodukter där de bland annat gör högtryckstvättar, motorsågar och gräsklippare. De erbjuder produkter för både privat- & yrkesbruk där många har fått goda recensioner och bra betyg.

Husqvarnas gräsklippare blir ofta testvinnare, och Husqvarna Automower 315 är en av de modeller som toppat tester de senaste åren. Den får ofta höga betyg för sin ypperliga prestanda, tillförlitlighet och prisvärdhet. Maskinen har en genomarbetad konstruktion som ger mycket goda terrängegenskaper, samt en bra problemlösningsförmåga.

Automower 315 är en välutrustad 4-hjulig robotgräsklippare som effektivt klipper även komplicerade gräsytor. Den är lämplig för mediumstora ytor upp till 1500 kvadratmeter, och den kan hantera sluttningar med en lutning på upp till 40 procent. Gräsklipparens smarta teknik anpassar klipptiden efter gräsmattans tillväxttakt, möjliggör klippning av ett begränsat område med högre gräs och guidar klipparen genom trånga passager. Här finns även en stor, användarvänlig display med en intuitiv meny som möjliggör personliga inställningar.

 • Butiker & priser
 • Priser för Husqvarna Automower 315 Robotgräsklippare

Bra val Test.se - Bra val
Worx
Robotklippare Landroid M700 kvm Worx
Bra val
Bra val
Worx
Robotklippare Landroid M700 kvm Worx
En robotgräsklippare som ger mycket klipp för pengarna.
Högt betyg på test hos Råd & Rön 2020.
Högt betyg på test hos Aftobladet Plus 2020.
Högt betyg på test hos Gör Det Själv 2020.
Max klippyta (kvm): 700 m².
Max lutning: 19°.
Arbetsbredd: 18 cm.
Klipphöjd (min–max): 3-6 cm.
Ljudnivå: 67 dB.
Medföljande avgränsningskabel: 150 m.
Batterikapacitet: 4 Ah.
Batteritid (drifttid): 120 min.

Worx är ett varumärke inom Positec-gruppen som jobbar med hållbarhet, innovation och kundfokus. De gör innovativa trädgårdsredskap och elvertyg. År 2012 dök Worx Landroid upp på den svenska marknaden och var en av de första robotgräsklipparna som kostade under 10 000 kronor.

Worx Landroid M700 är en mycket bra robotgräsklippare som samtidigt är prisvärd. Gräsklipparen har en klippbredd på tio centimeter och passar till den lilla trädgården på upp till 700 kvadratmeter. Längden på gräset är justerbart mellan tre och sex centimeter. Enligt tester klipper den snygga kanter så att du slipper trimma efteråt. Robotgräsklipparen är lätt att installera och navigationssystemet räknar själv ut ett klippschema efter hur din gräsmatta ser ut. Dessutom flyttar den klipptider automatisk beroende på det lokala vädret.

Gräsklipparen är tystgående och backar och vänder om den stöter på något hinder. Den har en liten laddstation som också är lätt att placera på tomten. Du kan styra robotgräsklipparen med en app som är smidig och lättöverskådlig. Med den här robotgräsklipparen får du mycket klipp för pengarna och även om lutningen inte är bland de bästa så är den klart godkänd.

 • Butiker & priser
 • Priser för Robotklippare Landroid M700 kvm Worx
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt, leverans samma dag
   Öppet köp i 30 dagar

Ytterligare läsning

Bäst i test robotgräsklippare - se testvinnande robotgräsklippare.

Köpguide

Vill du ha en välkött gräsmatta kan en robotgräsklippare vara rätt gräsklippare för dig. De självgående gräsklipparna blir ett allt vanligare inslag i de svenska trädgårdarna, den stora prislappen till trots. För några år sedan var var fjärde gräsklippare som köptes en robotgräsklippare, och försäljningssiffrorna har bara ökat sedan dess. Trots att robotgräsklipparen är en dyr historia tycker många att den är väl värd sitt pris. Och det är klart – visst finns det nåt riktigt tillfredsställande i att kunna dricka sitt kaffe och se på när jobbet gör sig självt? Allt du behöver göra är att ställa in när och hur ofta du vill att maskinen ska klippa, sen sköter den sig själv.

Läs på och jämför (eller låt oss göra det åt dig)!

Alla robotgräsklippare presterar inte lika bra. De bästa modellerna är helt självgående; de kan klara sig i flera veckor utan någon form av driftstörning, medan de något sämre kan stöta på problem lite titt som tätt. Viktigt att komma ihåg är att det högsta priset inte automatiskt ger den bästa prestandan, och det är heller inte givet att den angivna prestandan och kapaciteten stämmer överens med den reella. Så stirra dig inte blind på specifikationer, utan gör precis det du gör just nu; läs tester och jämför produkter!

Avgränsningskabel och guidelina hjälper gräsklipparen att hitta

För att tala om för gräsklipparen var den ska klippa placerar du ut en avgränsningskabel (kallas också begränsningskabel). Samma kabel kan också användas för att skärma av grönsaksland, rabatter och annat du inte vill att gräsklipparen ska köra över. Den här kabeln följer oftast med i köpet, och om den är för kort för din trädgård kan du köpa till mer. När gräsklippare kommer fram till kabeln vet den att det är dags att vända. Avgränsningen grävs antingen ner i gräsmatten eller fästs på marken med små fästen. Gör en ritning över var du placerat kabeln så att du enkelt hittar den igen om du måste göra om avgränsningen. Ett staket eller något annat solitt föremål fungerar också som avgränsning; stöter klipparen i något vänder den och fortsätter klippandet. En del klippare behöver också en guidelina som leder den tillbaka till laddstationen. När robotgräsklipparen behöver laddas eller är klar med klippningen letar den då upp guidelinan och följer den till laddaren.

Robotgräsklippare - installation.

Gör rätt från början – be om hjälp

Att få till avgränsningsslingan på ett optimalt sett kan vara lite knepigt, så vill du spara tid kan det vara en bra idé att anlita någon som kan hjälpa dig med det. Ofta finns det möjlighet att få hjälp med det från återförsäljaren, och vissa gånger ingår det till och med i köpet. I samma veva kan du dessutom få hjälp med att installera och programmera klipparen på ett sätt som passar dig. Många gånger går det utmärkt att göra själv, men att få hjälp av ett proffs är ju aldrig fel!

Välj en klippare med högre kapacitet än du behöver

Gräsmattan mår bra av att klippas regelbundet och hållas kort, eftersom solen då kommer åt att ge alla strån den energi de behöver för att må så bra som möjligt. Men gräset behöver också tid för att vila lite mellan klippningarna, och en gräsklippare med för låg prestanda och kapacitet behöver gå igen och igen så fort den laddat upp för att kunna hålla mattan kortklippt. Många tester visar dessutom att den angivna maximala klippytan för många maskiner ofta är generöst tilltagen, så för att vara säker på att din gräsklippare klarar av din trädgård på ett optimalt sätt gör du bäst i att välja en maskin med en maxkapacitet som är något högre än du behöver.

Avancerad trädgård kräver avancerad maskin

Om du har en trädgård som till allra största del består av plan gräsmatta är den i regel inget problem för en robotgräsklippare som ligger lite ovanför budgetpriserna. Är trädgården däremot kuperad eller väldigt anlagd krävs det mer av gräsklipparen. Lutningar på över 30 procent är svårt för många robotgräsklippare, så var noga med att läsa om vad modellen du spanat in klarar av. En trädgård med många rabatter, buskage och gångar kräver också mer av din robotgräsklippare. Att ta sig från en gräsplätt till en annan är svårare än att beta av en enda stor gräsmatta, men de dyrare och mer avancerade gräsklipparna klarar av det. De mer avancerade klipparna kan hantera att arbeta i flera zoner, och har ofta bättre hjul som klarar av gångar och annat som inte är gräs. I det här sammanhanget finns det ingen poäng i att snåla! Köper du en robotgräsklippare som inte är gjord för att klara av gångar, rabatter och buskage kommer du bli tvungen att gå efter och ta rätt på det som roboten inte klarar själv. Tänk på att lutningen i procent inte är samma sak som lutningen i grader. 

Robotgräsklippare - zonindelning.

Stora märken ger större säkerhet

Förutsatt att man investerat i en bra gräsklippare av välkänt märke så bör man kunna räkna med att den håller i åtminstone tio år. Har du handlat hos en seriös återförsäljare kan du ofta få hjälp med både service och uppdatering av robotens mjukvara. Har du valt ett välkänt märke kan du dessutom lita på att det finns reservdelar att få tag på ifall det skulle behövas.

Budget – endast för den lilla, platta trädgården

Det finns relativt bra budgetmodeller från välkända varumärken för under eller runt 10 000 kronor. Många av dessa passar bäst för dig med mindre trädgård eller en trädgård som inte är kuperad.

Klippbredd och höjd

Precis som manuella gräsklippare finns robotvarianterna i flera olika storlekar. De större har en bredare klippbredd, och kan därmed beta av gräsmattan något snabbare än vad de med mindre klippbredd kan. En robotgräsklippare jobbar alltid långsammare än vad du gör, men med tanke på att du kan ägna tiden åt något annat är det inte ett problem.

Så gott som alla gräsklippare har någon form av valmöjlighet när det kommer till vilken höjd du vill att den ska klippa gräset till, men exakt vilket val du har varierar från modell till modell. Om du har väldigt specifika preferenser är det därför bäst att undersöka den saken innan ett köp.

Funktioner för säkerhet och bekvämlighet

Ju dyrare maskin desto fler funktioner har den. Nedan presenterar vi några som kan vara bra att känna till.

Lyftsensor: en säkerhetsfunktion som gör att gräsklipparen slutar klippa om den lyfts eller välter.

Pinkod: för att programmera gräsklipparen krävs en pinkod, vilket gör den mindre stöldbegärlig.

Regnsensor: talar om för klipparen att det regnar, så att den kan sluta klippa och återgå till sin laddstation. Robotgräsklipparna mår sällan dåligt av att vistas i regn, men många modeller har svårt att göra ett bra jobb om gräset är blött.

Mobilstyrning: en applikation som låter dig programmera gräsklipparen via telefonen, oftast via bluetooth.

Åska och vinterförvaring

Under sommaren reder robotgräsklipparen sig själv, så länge allt fungerar som det ska. Vid åskväder kan det dock vara läge att ägna maskinen en tanke! Dra ur sladden till nätspänningen och koppla bort avgränsningsslingan och guidelinan från laddstationen. Om sladdarna sitter i kan det skapas höga spänningar om blixten skulle slå ner i närheten, vilket kan förstöra gräsklipparen.

Över vintern bör gräsklipparen få flytta in från sin laddningsplats för att inte slitas för hårt av snö och slask. Gräsklipparens batteri mår bäst av att få laddas upp några gånger under vinterhalvåret, och vintern är också ett ypperligt tillfälle att ge maskinen lite kärlek och service.

Du kanske också är intresserad av: 
Eldriven gräsklippare

Bensindriven gräsklippare

Handdriven gräsklippare

Åkgräsklippare

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En robotgräsklippare är en självgående gräsklippare som klipper gräset enligt ett klippschema. Den är utrustad med en klippmotor med knivar som roterar i hög hastighet och skär av gräset. Du ställer in hur den ska klippa och sedan gör gräsklipparen jobbet åt dig.
 • Det är lätt att installera en robotgräsklippare. Ladda gräsklipparen i laddstationen, dela in gräsmattan i zoner och programmera sedan hur den ska klippa.
 • Vi har valt att utse Bosch Indego S+ 400 till den robotgräsklippare som är bäst i test. Gräsklipparen har fått bra betyg på tester i flera år och har en stor arbetsbredd och låg ljudvolym.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Bosch DIY Bosch DIY Indego 400 Connect Robotgräsklippare

Du kanske även är intresserad av: