HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!
bilbarnstol - Bäst i test

Test av Bilbarnstolar

25 ST PRODUKTER TESTADE

till barn uppdaterad 19:e Augusti, 2020, Baserad på 13 experttester.

Att ditt barn ska sitta i en säker bilbarnstol i bilen är förstås en självklarhet! Lika självklart är däremot inte vad som faktiskt är en säker bilstol. Fortsätt läsa för att ta reda på vad som är viktigt att tänka på vid ett köp av en barnstol!

Jag kan allt om bilbarnstolar – klicka här för att komma direkt till testvinnaren!

I Sverige är det lag på att barn som är kortare än 135 cm ska använda någon form av barnstol när de färdas i en bil. Riktigt små barn (ca 6–9 månader) ska åka i ett babyskydd. De kapslar in barnet och håller det säkert! Babyskydd kan ofta flyttas från bil till barnvagn med ett enkelt klick-system. Läs gärna vår sammanställning om babyskydd för att ta reda på vilken som är bäst!

När barnet kan sitta ordentligt på egen hand kan hen flytta från babyskyddet till en bilbarnstol. I den bör de sedan sitta, allra helst bakåtvända, så länge det går. Den rådande rekommendationen säger att barn ska färdas bakåtvända i bilen upp till minst 4 års ålder, men gärna ett helt år till. Det beror på att deras nackmuskulatur inte hunnit utvecklats tillräckligt mycket för att kunna tåla den påfrestning som en krock skulle innebära innan dess.

Montera enkelt och säkert med isofix

Att stolen är enkel att montera är avgörande för säkerheten, inte minst om du ofta måste flytta på stolen. Om monteringen är svår kan det lätt bli fel, vilket kommer påverka säkerheten avsevärt. Bilbarnstolar kan monteras i bilar antingen med bilens isofix-system eller med bilbältet. Så gott som alla nyare bilmodeller har isofix-fästen i sina säten. I dem är det (eller ska det vara, åtminstone) enkelt att fästa en bilbarnstol! Om isofix saknas kan stolen fästas med bilens bälte istället. Stolar som monteras med isofix har i regel en lägre maxvikt, ofta upp till 18 kg, medan de som fästes med bältet klarar upp till 25 kg. Vad som gäller för just din stol anges i manualen!

Barnstolarna kan säljas med eller utan bas. Med bas blir det dyrare, men också lite lättare att ta i och ur stolen ur bilen eftersom det inte är själva stolen som sitter fast i Isofix-fästet.

Fram eller bak?

Det spelar ingen roll för säkerheten om stolen är monterad i fram- eller baksätet, förutsatt att det framgår i stolens instruktioner att den kan användas på båda ställena. Kom bara ihåg att koppla ur krockkudden om bilbarnstolen placeras i fram! Enda gången det kan vara säkrare att placera stolen i baksätet är om ni ofta rör er i områden med mycket storvilt.

Komfort och säkerhet

För allas trevnad är det förstås viktigt att stolen är brkväm! Ett ledset och irriterat barn gör alla obekväma. Vissa bilbarnstolar kan vinklas för komfortens skull, men det är viktigt att vinkeln inte överstiger 30 grader från vertikalt läge! Stolen är konstruerad för att skydda barnet i en sittande position, inte i en liggande eller halvliggande. 

Bältet i bilbarnsstolen ska vara ett 5-punktssbälte och det ska dras åt ordentligt. Så hårt det går utan att barnet får svårt att andas, egentligen. Vänj ditt barn redan från början med att sitta hårt fastspänt! Riktigt tjocka kläder, som luftiga vinteroveraller, kan göra det svårare att spänna bältet ordentligt. För säkerhetens skull är det därför bättre att ta av de tjocka kläderna, spänna bältet och sedan lägga en filt över barnet om det känns kallt i bilen. 

Kombistolar: säkrast bakåt

Det finns bilbarnstolar som kan placeras både bakåt- och framåtvänt, så kallade kombistolar. Stolarna är godkända för bruk åt båda håll, men det är alltid säkrast att låta barnet färdas bakåtvänt till dess att det är minst 4 år gammalt.

Hyra och andra hand

Ett smartare sätt att försöka skaffa sig en lite billigare barnstol är att hyra eller köpa begagnat. Men försäkra dig om att den är hel genom att undersöka den noga! Plocka bort klädseln och leta efter sprickor och andra skador. Om stolen är synligt skadad eller har varit med i en olycka ska den inte användas igen. Försäkra dig också om att stolen inte är mer än 10 år gammal. Efter 10 år har materialet i bilstolen åldrats och kan inte längre garantera samma säkerhet.

Läs hela texten - gratis!

Bäst i test: BeSafe iZi Plus

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019,    Folksam 2019,    Bäst-i-test.se 2018
Omdömen Via prisjakt

Produktbeskrivning
Specifikationer

Vi rekommenderar bilbarnstolen BeSafe iZi Plus. Stolen är bakåtvänd och har en rymlig sittdel, bra rygg- och nackstöd som går att förlänga. Detta gör att användningstiden blir extra lång. Maxvikten ligger på. 25 kg. Stolen är konstruerad för mesta möjliga komfort för barnet, vilket märks i testerna. Det finns fyra olika lägen att vinkla i och den har bra benutrymme. Selbanden kan lätt snurra sig och grenselen känns lite kort. BeSafe iZi Plus är godkänd enligt ECe R44- 04 och Plustestgodkänd till 25 kg för bakåtvänd montering. Den monteras med trepunktsbältet i bilen.

Visa hela texten
Typ av stol:
Bilbarnstol
Maxvikt:
25 kg
Märkningar:
ECE 44.04-Märkt, R129 (i-Size)
Riktning:
Bakåtvänd
Löstagbar klädsel:
Justerbart ryggstöd:

Vi rekommenderar också:

Axkid Minikid

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019,    Folksam 2019,    Bäst-i-test.se 2018
Recensioner
Omdömen Via prisjakt

Prisvärd Kan användas länge Mjuk och skön
Blir lätt smutsig Saknar bärhandtag
Typ av stol:
Bilbarnstol
Maxvikt:
25 kg
Märkningar:
ECE 44.04-Märkt
Riktning:
Bakåtvänd
Löstagbar klädsel:
Justerbart ryggstöd:
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Britax Max-Way

Testresultat
Bäst-i-Test.se 2019
Omdömen Via prisjakt

Typ av stol:
Bilbarnstol
Maxvikt:
25 kg
Märkningar:
R129 (i-Size)
Riktning:
Framåtvänd och Bakåtvänd
Löstagbar klädsel:
Justerbart ryggstöd:
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Britax SwingFix i-Size

Testresultat
Råd & Rön 2018
Omdömen Via prisjakt

Typ av stol:
Bilbarnstol
Maxvikt:
18 kg
Märkningar:
R129 (i-Size)
Riktning:
Bakåtvänd
Löstagbar klädsel:
Justerbart ryggstöd:
Visa alla specifikationerna

Köp den till dessa priser idag:

Axkid Wolmax

Testresultat
Bäst-i-test.se 2018
Omdömen Via prisjakt

Typ av stol:
Bilbarnstol
Maxvikt:
25 kg
Märkningar:
ECE 44.04-Märkt, R129 (i-Size)
Riktning:
Bakåtvänd
Löstagbar klädsel:
Justerbart ryggstöd:
Visa alla specifikationerna

Bilbarnstol - JÄMFÖRELSETABELL

Experttester vi läst (13st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Bäst-i-Test.se

Publicerad

Bäst i test har utsett BeSafe iZi Plus till testvinnare. Denna bakåtvända barnstol har en rymlig sittdel och har flera vinklingslägen och en maxvikt på 25 kg. Det har alla viktiga punkter som man kan förvänta sig av en premiumbarnstol. Det enda som lyfts som något negativt är att grenselet kan upplevas vara lite för kort och selbanden riskerar att snurra sig.

Utmärkelsen Bästa Prisvärde har Axkid Minikid 2018. Den är lätt att montera, är bekväm och har en avtagbar klädsel. Nackstödet har blivit ännu bättre och detta undviker att barnets huvud åker framåt. Även stödbenet är smidigare men det har blivit kortare och kan tyvärr inte vinklas under färd. Det går att köpa till förlängning om detta skulle vara ett problem. Maxvikt är 25 kg. Detta är en trygg barnstol som utrustats med ASIP som är en liten stötdämpare som vid en eventuell kollision fångar upp en del av kraften. Den är smidig att installera och har en rimlig sittyta så att den kan användas länge. Allt detta plus det bra priset gör att du får mycket för pengarna.

Bästa budgetval är Britax Max Way. En smidig bilbarnstol som är enkel att installera. Du kan använda den länge tack vare det höga ryggstödet och maxvikten på 25 kg. Den är lätt att hantera och flytta på. Det är lätt att ta loss barnet i stolen men selspännet är ganska krångligt att förlänga och förkorta. Tyvärr har Max Way inga vilolägen men det gör inte så mycket eftersom stolen har en bra lutning från början.

Vinnare i det här testet

Folksam

Publicerad

Folksam har testat 32 bilbarnstolar för barn från nio månader till ungefär 4 år. 18 stycken har fått utmärkelsen bra val och BeSafe iZi Plus X1 (SIP+) blir testvinnare. Folksam har inte utsett resterande placeringar utan endast betygsatt. Flera har fått samma betyg och därför har vi på test.se utsett en andra- och tredjeplacering utifrån noggrann analys och utgår från hur de placeras i ordningen på Folksams test. BeSafe iZi Plus X1 (SIP+) har en hög rygg och åkandet blir då baklänges. Maxvikt är 25 kg. Modellen funkar bra i till minibuss men det behövs ganska mycket säkerhetsbälte vid montering. Axkid Minikid (ASIP) är gjord för bakåtåkande och är godkänd upp till 25 kg. Den är lätt att montera fast men tar ganska stor plats. BeSafe iZi Kid X2 i-Size (SIP+) har ett långt stödben och funkar bra till minibussar. Dock får den kritik för att minsta stödbenslängd är 29 cm och funkar endast till mittplatsen bak.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 70 olika bilbarnstolar och vi på test.se har filtrerat ut de som är just bilbarnstolar och inte babyskydd eller bältesstolar. Vill du läsa mer om alla modeller kan du klicka på testkällan. 


Britax SwingFix i-Size får högst betyg av bilbarnstolarna på 77 poäng. Den går att vrida vilket underlättar när du sätter i och tar ur barnet. Den får bra omdöme i säkerhetstestet och även hantering. På andraplats ligger både BeSafe iZi Kid X2 och Concord Reverso på 76 i betyg. BeSafe får högst betyg gällande säkerhet medan Concord har ett något högre betyg i hanterbarhet. Alla tre stolarna är riktigt bra och har höga betyg i det mesta.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

Bäst-i-test.se har testat 16 bilbarnstolar med fokus på montering, funktioner och användarvänlighet. Bäst i test anser de att BeSafe iZi Plus är. Det är en bakåtvänd bilstol som har alla de egenskaper de tycker är viktigast hos en bilbarnstol! Stolen är rymlig med långt ryggstöd, och nackstödet kan förlängas. Tillsammans med maxvikten på 25 kg innebär det att stolen kan användas länge: barn upp till ca 115 cm sitter bra och säkert! Stolen är enkel att montera och kan vinklas i fyra olika lägen. BeSafe iZi Plus enda egentliga nackdel är dess interna sele. Banden har en tendens att snurra sig och grenselen känns aningen kort. Det här är inget som påverkar säkerheten, men väl komfort och användbarhet för barn och förälder.

Nästa stol hos Bäst-i-test-se är Axkid Minikid, som fått utmärkelsen "Bästa prisvärde". Det här är även det en rymlig, bakåtvänd bilbarnstol med ett nackstöd som går att förlänga. Den blir lätt dammig och skitig, men klädseln kan tas av och maskintvättas så det är inte en avgörande problem. Ryggstödet kan justeras, men bara i samband med montering. Det går med andra ord att anpassa lutningen efter barnets ålder, men inte för att inta viloläge under bilfärden. 

Den tredje bilbarnstolen som presenteras i testet är Axkid Wolmax. Wolmax är en slags budgetvariant av Axkid Minikid och är en mycket bra bilbarnstol i sin prisklass! Ryggstödet kan vinklas i 3 olika positioner, men bara i samband med montering. Det är lite lurigt att justera nackstöd och sele, men det är å andra sidan ingenting man behöver göra särskilt ofta.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 41 bilbarnstolar (babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar). Resultatet visar att två modeller går sönder vid en frontalkrock - den ena så allvarligt att den och krockdockan slungas iväg! En tredje modell är så svår att hantera att även den riskerar att äventyra säkerheten. I ett par stolar har man hittat giftiga kemikalier som PAH, fenoler och flamskyddsmedel. Många av stolarna säljs med olika typer av montering i bilsätet - med eller utan bar, samt med säkerhetsbälte eller med isofix-fäste. Råd & Rön har testat samtliga bilbarnstolar med olika fästen var för sig eftersom en bilbarnstol kan bete sig annorlunda beroende på typ av fäste. Med bas brukar stolarna bli nästintill dubbelt så dyra. Besafe iZi Kid X2 och Concord Reverso får båda 76 poäng av 100 möjliga och hamnar högst på listan bland bilbarnstolarna. Strax efter hamnar Besafe iZi Modular med bas, fast med 63 poäng.

Vinnare i det här testet

Testfakta

Publicerad

Testfakta har testat nio bilbarnstolar och resultatet visar att stolarna skyddar olika bra, vilket är mest påtagligt vid sidokollision. En bra bilbarnstol kan vara avgörande när olyckan är framme och även om samtliga stolar måste klara vissa krav, men Testfakta höjer kraven lite inför testet och ser genast skillnader i stolarnas säkerhet. En av stolarna är framåtvänd, Recaro Monza Nova IS, vilket inte rekommenderas förrän det att barnet fyllt fyra år. Samtliga stolar frontalkrockades i 50 km/h och utsattes för en sidokollision i 24 km/h och som hjälp användes en docka som motsvarade en 18 månaders bebis. Testet visar hur viktigt det verkligen är att välja en bakåtvänd stol - de krafter som nacke och mage får ta emot vid en frontalkrock är direkt livsfarliga med den framåtvända stolen. Det visar sig också att de stolar som är mer upprätta, skyddar bättre än de med mer lutning. Den bästa stolen i testet är Sirona M från Cybex. Sirona fick genomgående bra resultat vid båda krockarna och är dessutom lättast att montera och använda. På andraplats hamnade Concord Reverso Plus som gav bäst resultat vid frontalkrock, men som hade sämst skydd för huvudet vid sidokollision - huvudet gled ur huvudskyddet. Klippan Triofix Comfort som hamnade på tredjeplats ger bra skydd vid krock framifrån, men något sämre skydd för huvudet vid sidokrock. Recaro, som är den framåtvända stolen, hamnade sist. Frontalkrockar är vanligare än sidokollisioner och Recaro ger mycket dåligt skydd!

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har testat 35 bilstolar - babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar - där BeSafe iZi Kid X2 blivit en testvinnare bland bilbarnstolarna. Den fick 76 i betyg av 100 möjliga. Concord Reverso fick samma höga betyg och strax därefter hamnar Besafe även på tredjeplats, med iZi Modular med bas, som fick 63 poäng av 100. I några modeller har man hittat giftiga kemikalier som PAH, fenoler och flamskyddsmedel. Ronny Karlsson, testchef på Råd & Rön, menar att det inte finns några ursäkter för detta, eftersom det går att tillverka bilbarnstolar utan gifter. De giftiga kemikalierna är hormonstörande och cancerogena ämnen som är skadliga för barnet. I testet finns 15 babyskydd, 3 bilbarnstolar och 17 bältesstolar. Samtliga modeller, förutom Kiwy, får riktigt bra betyg i krocksäkerhet. Alla är godkända enligt standard (annars får de inte säljas), men Råd & Röns tester är mycket tuffare än vad standarden kräver. Bl.a. har de en hårdare frontalkrock och de simulerar sidokrockarna som de brukar se ut i verkligheten - något snett från sidan och inte rakt från sidan. Testerna är dock inte så justerade att resultatet inte kan jämföras med de tidigare testerna.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Råd & Rön har i ett större test undersökt vilka bilbarnstolar som är bäst och vilka som inte håller måttet. Betygen är väldigt varierande och det finns några mycket bra presterande bilbarnstolar, men det finns också några som är rent av livsfarliga att använda. I testet finns 57 olika bilbarnstolar recenserade och 13 av dessa är nya för året. Bäst är Britax Max-Fix 2 som har fått 73 i samlat betyg av 100 möjliga. HTS Besafe tar andraplats med sin modell iZi Kid X3 Isofix som fått 70 poäng och inte långt efter med 68 poäng hamnar Klippans bilbarnstol Triofix Isofix. Samtliga tre stolar kostar omkring 4000-4500 kronor och alla kan användas både bakåt- och framåtvända. Observera dock att experterna rekommenderar att barnet sitter bakåtvänt så länge som möjligt, då det är betydligt säkert.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön testar relativt ofta babyskydd, bilbarnstolar och bälteskuddar. När de nyligen testade bilbarnstolar igen, gjordes flera allvarliga upptäckter om stolarnas säkerhet. Den allra allvarligaste säkerhetsbristen var att en av stolarna – svensktillverkade Axkid Kidzofix – inte ger tillräckligt skydd vid en krock. Vid krocktestet orkade inte det isofix-fäste som ska hålla fast stolen i bilen stå emot de krafter som uppstod utan att gå sönder. Under testet upptäcktes också att en bilbarnstol – Britax Max-fix – innehöll så höga halter av polycykliska aromatiska kolväten, PAH, att bilbarnstolen egentligen inte kunde betygsättas då Råd och röns skala inte räckte till! Stolen skulle hamnat långt under det lägsta betyget (en 1:a), eftersom PAH är cancerframkallande och ska absolut inte finnas i bilbarnstolar. Även i den krockfarliga Axkid hittades höga halter av farliga kemikalier, i det här fallet rörde det sig om hormonstörande mjukgörare. Testets vinnare bland bilbarnstolar (bakåtvända) blir BeSafe iZi Kid X3 Isofix. Märket Klippan hamnar strax efter på listan med flera kombinationer.

Vinnare i det här testet

Expressen

Publicerad

Expressen har testat sex olika bilbarnstolar, tre framåtvända och tre bakåtvända. Testerna har inte bedömt säkerheten, vilket är viktigt att tillägga. De har istället bedömt hur väl barnet och testpersonalen tyckt att stolarna fungerar. Betygsskalan går från 1 till 5 och vi hittar både fullträffar och bottennapp.
Allra bäst i test är bilbarnstolen Besafe Izi Kid Isofix. Den får Expressens högsta betyg, 5 getingar av 5 möjliga och är väldigt enkel att installera. Du kan justera sittläget i fyra olika positioner och benutrymmet är mycket bra för att vara en bakåtvänd bilbarnstol. Priset för Besafe Izi Kid Isofix är relativt högt, ca 3800 kr.
Bäst bland de framåtvända stolarna är Britax Kidfix som får testets näst högsta betyg, 4 getingar av 5 möjliga. Stolen är både bekväm och enkel att montera. Överdraget går lätt att tvätta om det skulle behövas. Priset är överkomliga 1700 kr.
Sämst i testet är bilbarnstolen Brio Zento. Denna bakåtvända stol får endast 2 getingar i betyg och har ett antal problem. Dess sittposition går inte att justera, det verkar bara finnas ett läge. Barnet sitter för lågt och benutrymmet är inte bra. Priset är relativt lågt(2000 kr), men det räddar inte Brio Zento från ett dåligt betyg.

Vinnare i det här testet

Bäst-i-test.se

Publicerad

På Bäst-i-test.se kan man hitta ett test från 2013 som handlar om bilbarnstolar. Bäst i deras test blev en modell som heter Britax Multi-Tech, som också blivit såld under märket ”Volvo vändbar barnstol”. Stolen ger hög sittkomfort, tack vare att huvudstödet går att justera i höjd och är riktigt bra, samt att bredden på sidostöden också är justerbara. Bilbarnstolen är godkänd att använda som en framåtvänd stol också, och därför kallas den kombistol. Stolen passar i de flesta medelstora bilar.
Maxi Cosi Mobi är en annan bilbarnstol som fått höga betyg. Dess största fördel är att det finns ett handtag under sitsen som gör att man kan luta stolen i 4 olika lägen under färd, vilket kan vara bra om barnet somnar. Den här bilbarnstolen får inte användas framåtvänd och gäller för vikt mellan 9 – 25 kg. Stolen passar bäst i medelstora till större bilar. Den tyska bilbarnstolen Concord Tranformer T är en framåtvänd stol. Den är robust, stabil och används bäst till större barn. Stolen passar barn från ca 4 år upp till 12 år. Man kan justera både höjden och bredden på stolen och ger komfort oavsett barnets ålder. Rekommenderas för barn som växt ur den bakåtvända bilbarnstolen.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

När barnen kommit upp i åldern 4-5 år och inte får plats i en bakåtvänd stol längre blir det naturliga valet en framåtvänd bilbarnstol. Råd & Rön´s tester på framåtvända barnstolar resulterade i att Cybex Solution X2 hamnade först, andra och tredje plats tog Britax, som fick första plats på bakåtvända stolar.
Testresultatet i PDF format kan du se här.

Cybex bilarnstol Solution X2-fix är en vidareutveckling på en tidigare befintlig bilbarnstol. Stolen har ett huvudstöd som hjälper huvudet att hamna mer bakåt och hindrar det från att falla fram när barnet somnar. Det hjälper även till att stabilisera huvudet vid kollision. Stolen har även bra skydd på sidorna som gör det säkrare för barnet i en sidokollision. Både sidoskydden och huvudstödet gör att barnet sitter så still som möjligt, alltså de tar emot barnet i god tid, under en kollision.

Vinnare i det här testet

NTF konsument

Publicerad

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande utför kompletterande tester på bilbarnstolar avsedda för den Svenska marknaden. Plustestet är framtaget för att öka säkerheten för barn i bil men även för att göra valet av bilbarnstol lättare och minimerariskerna för felanvändning. Plustestet mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision. Den här formen av test görs inte i övriga Europa och ingår heller inte i E-godkännandet. En E-godkänd bilbarnstol uppfyller alla krav som ställs för att få säljas i Sverige men en bilbarnstol som klarat plustestet garanterar en högre säkerhet.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar produkttester från seriösa aktörer i magasin, på TV och på nätet, och presenterar deras topp 3. Därefter analyserar vi de sammanslagna resultaten och kan på så sätt utse de ultimata testvinnarna inom alla produktkategorier! Här hos oss får du med andra ord ta del av produkternas crème de la crème, och kan på så sätt göra smarta val i alla dina inköp.