VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer om oss

Ändrad 25 April 2024
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken bilbarnstol är bäst i test 2024?

Att ditt barn ska sitta i en säker bilbarnstol i bilen är förstås en självklarhet! Lika självklart är däremot inte vad som faktiskt är en säker bilstol. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa en ny bilbarnstol.

Vi har jämfört
 • Hur bilbarnstolen monteras.
 • Vilken vikt den klarar.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Test av bilbarnstol – BeSafe Stretch Bilbarnstol.
Här visar vi funktionerna på en BeSafe Stretch Bilbarnstol. Den är testvinnare hos Bäst-i-test.se och Prisjakts experter.
Bäst i test Test.se logo
BeSafe
BeSafe Stretch Bilbarnstol
BeSafe BeSafe Stretch Bilbarnstol - Test
Bäst i test Test.se logo
BeSafe
BeSafe Stretch Bilbarnstol
Bakåtvänd bilbarnstol som kan använda för barn upp till 7 år.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2024.
Testvinnare hos Prisjakts experter 2023.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Fästs med bilens trepunktsbälte.
Längd på barnet: 61-125 cm.
Ålder på barnet: 6 månader till 7 år.
Maxvikt: 36 kilo.
Vikt på bilbarnstolen: 11,5 kilo.
Fem olika lutningslägen.
PLUS-testad.
Extra sidokrockskydd SIP+.
Godkänd: UN R129.

BeSafe är ett ledande varumärke inom utveckling och tillverkning av bilbarnstolar. De har en storslagen vision – att inga barn ska skadas allvarligt i trafikolyckor. I utbudet finns både babyskydd, bakåtvända bilbarnstolar och bältesstolar.

BeSafe Stretch är bakåtvänd bilbarnstol med rymlig sits och hög maxvikt. I ett test hos Bäst-i-test.se kom bilbarnstolen på första plats och blev testvinnare. Där fick den betyget 5 av 5 och beskrivs som bilbarnstol med lång användningstid, enkel installation, bekväm med ställbart viloläge. Hos Prisjakts experter blev den också bäst i test och de rekommenderar den till dig som vill ha en bra bakåtvänd bilbarnstol som barnet kan använda länge.

BeSafes Stretch lanserades våren 2022 och är en revolutionerande bilstol. Maxviken på 36 kilo är något som vanligtvis framåtvända bilbarnstolar brukar vara godkända för. Tillsammans med den rymliga sitsen får du en bilbarnstol som kan användas från sex månader upp till sju år eller när barnet är 125 centimeter lång. Bilbarnstolen har en bygel framtill som ger ett marknadsledande benutrymme på upp till 26 centimeter – vilket ger en bekväm biltur även för längre barn. Det går att stolen i fem olika lägen och huvudstödet kan justeras i tio steg.

Bilbarnstolen har klarat Plus-testet som är branschens tuffaste krocktest. Den har en yttre ram som skyddar ditt barn vid en eventuell frontalkrock. Sittskalet har en styv ryggrad som också ser till att ditt barn får en stabil position om olyckan skulle vara framme. Den har det extra sidokrockskyddet SIP+ och är godkänd enligt senaste förordningen UN R129.

Bilbarnstolen monteras med hjälp av bilens trepunktsbälte och förankringsband. Monteringen är både enkel och flexibel och stolen kan installeras både i baksätets mitt och passagerarsätet. 

Test-redaktionens kommentar:
Test har fått möjlighet att prova BeSafe Stretch Bilbarnstol för att förstärka recensionen. Redaktörernas första intryck var hög säkerhet och bra kvalitet. Stolen hade en ombonad känsla som gör den bekväm för barnet. Att ändra till viloläge gick enkelt och bältet var lätt att både fästa och dra åt. Att montera en bilbarnstol i bilen kan ta tid och vara krångligt. Den här installationen gick relativt smidigt eftersom underförankringsbanden spändes automatiskt och ljus visade när stolen var rätt monterad.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se logo
Axkid
Axkid ONE+ 2
Axkid Axkid ONE+ 2 - Test
Bästa premium Test.se logo
Axkid
Axkid ONE+ 2
Säker och anpassningsbar bakåtvänd bilbarnstol med isofix som har lång användning.
Andra plats på test hos Prisjakts experter 2023.
Bästa premium hos Bäst-i-test.se 2024 – Ny modell.
Bästa premium hos Pricerunner 2022 – Ny modell.
Andra plats på test hos Råd & Rön 2022 – Ny modell.
Fästs med isofix.
Viktkapacitet: Upp till 23 kilo.
Längd på barnet: 40-125 cm.
Ålder på barnet: 0 månader till 6 år.
Vikt på bilbarnstolen: 10 kilo.
Storlek: H 76 x B 44 x D 54 cm.
Längd på barnet: 61-125 cm.
Skjutbar på skenor.
Extra sidokrockskydd (ASIP).
Godkänd enligt R-129 (i-size).

Axkid är ett svenskt företag som startades i Göteborg 2009. Företaget har fokus på barns säkerhet i trafiken, och tillverkar babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar.

Vi har utsett Axkid One+ 2 till vårt bästa premiumval när det kommer till bilbarnstol. Bilbarnstolen är en av Axkids mest populära bilbarnstolar. Det är en uppdaterad modell av Axkid One+ som kommer med flera nya förbättrade egenskaper.

Den äldre bilbarnstolen kom på andra plats hos Råd & Rön när de testade bilbarnstolar. I deras test utsattes bilbarnstolarna för tuffare test än den standard som den europiska marknaden har. Axkids bilbarnstol fick det samlade betyget 69 av 100 och fick höga betyg på frontalkrock, sidokrock, stabilitet på bilsätet och bältesdragning. 

När Prisjakt Experter testade bilbarnstolar för långa barn kom Axkid One+ 2 på andra plats och recensionen är bra. 

Axkid One+ 2 är en bakåtvänd bilbarnstol som med ett babyinlägg och lutningsfunktion anpassade för nyfödda barn. Du kan använda den ända upp till att barnet är sju år och den passar barn som väger 23 kilo eller har en längd på upp till 125 centimeter. Detta är den enda bakåtvända bilbarnstolen med isofix som är i-Size-godkänd för barn upp till sju år. Det innebär att ditt barn kan åka bakåtvänd två till tre år längre än i många andra stolar.

Bilbarnstolen fästs med en isofix-fästskena och stödben och enligt Axkid ska installationen ske på endast 30 sekunder. Stolen är skjutbar på skenor vilket ger en bilstol med bäst benutrymme i den klassen. Skenan gör det också möjligt att vinkla stolen efter önskemål, upp till 42 grader. Nackstödet är ställbart i 12 positioner och ett fempunktsbälte håller barnet ordentligt på plats. Den är utrustad med ett extra sidokrockskydd (ASIP) vilket skyddar ditt barn ännu mer vid en sidokrock. Den nya stolen har en sele som är lättare att dra åt och en ny knapp vid huvudstödet gör det lättare att justera.

Bilbarnstolen har en nytänkade design i lättviktsmaterial vilket gör att den väger 30 procent mindre än en motsvarande bilbarnstol på marknaden. Vikten ligger på strax under tio kilo. Den är byggd av aluminium och härdat stål för att ge en skyddande ramteknologi som skyddar likt en kokong. Sätet är i ett stötdämpande material för att minimera krockkraften om ni är med i en krock. En annan nyhet är ventilationshål i sätet som gör att ditt barn är svalt under sommarmånaderna.

Axkid har även en annan modell som heter Axkid One 2, och enda skillnaden är att du inte kan använda den för nyfödda barn.

 • Butiker & priser: One+ 2
 • Butiker & priser: One 2
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa budget Test.se logo
Britax
Britax Max-Way Plus
Bästa budget
Bästa budget Test.se logo
Britax
Britax Max-Way Plus
En säker testvinnare som håller mycket hög kvalitet.
Bästa budget på test hos Bäst-i-test.se 2023.
Fjärde plats på test hos Prisjakt Experter 2023.
Utnämnd till Bra Val av Folksam 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Populärt val hos Pricerunner.
Fästs med bilens trepunktsbälte.
Viktkapacitet: 9-25 kilo.
Kan fällas i tre positioner.
PLUS-test godkänd.
Klädsel som är lätt att hålla ren.

Britax har tillverkat produkter för barn sedan mitten av 1960-talet, och är framför allt välkända för sina prisvärda och populära barnvagnar och bilbarnstolar. Inom båda kategorierna får de ständigt positiva omdömen från både experter och konsumenter.

Britax Max-Way Plus är en uppdaterad modell av den tidigare omtyckta bilbarnstolen Britax Max-Way. Det är en prisvärd och lättanvänd bakåtvänd bilbarnstol som vi valt att utse till bästa budget. Den är okomplicerad i sin design men utstrålar säkerhet och trygghet. Den blev bästa budget på ett test hos Bäst-i-test.se och kom på andra plats med betyget 4,5 av 5. Enligt dem är det en lättinstallerad och rymlig bilbarnstol med låg vikt. Det höga ryggstödet ger en lång användningstid.

Bilbarnstolen är PLUS-godkänd för 9-25 kilo och gör det möjligt för ditt barn att åka bakåtvänd längre, från nio månader upp till sex år. Stolen är rymlig, speciellt i ryggen vilket gör att barn som är 110 centimeter har marginal att växa i. Den har flera lutningslägen och justerbart nackstöd och sele. Både axelband- och grenbandsmuddar gör bilåkningen extra bekväm. Det kompakta skalet erbjuder extra benutrymme även längre upp i åldrarna. Den bakåtvända bilbarnstolen är utrustad med ett avancerat sidokollisionsskydd (SICT) som du aktiverar på den sida som är närmast bildörren.

Du fäster bilbarnstolen i bilens egna trepunktsbälte, stolens förankringsband och stödben. När stolen är monterad sitter den riktigt stadigt i bilen och går att spänna fast riktigt hårt. Den har djupa sidokrocksskydd som blir som en skyddande barriär mot den kraft som kan uppstå om en krock skulle ge. Överdraget går att ta av, utan att du behöver knäppa upp selen, och kan tvättas i maskin.

 • Butiker & priser

Bästa rymliga Test.se logo
Axkid
Axkid Minikid 4
Bästa rymliga
Bästa rymliga Test.se logo
Axkid
Axkid Minikid 4
Rymlig bilbarnstol som samtidigt tar liten plats i bilen.
Fjärde plats på test hos Bäst-i-test.se 2024.
Bra val hos Folksam 2023.
Fästs med bilens trepunktsbälte.
Viktkapacitet: 0-36 kilo.
Ålder på barn: 0-7 år.
Längd på barnet: Upp till 125 cm.
Vikt på bilbarnstolen: 11 kilo.
Fästs med bilens trepunktsbälte.
Storlek: B 44 x H 65 x D 54 cm.
5 lutningslägen.
Avtagbar babydyna ingår.
Extra långt stödben.
Godkänd enligt R-129.
Extra sidokrockskydd – ASIP.
Klädsel kan tvättas i maskin på 30 grader.

Axkid är ett svenskt företag som startades i Göteborg 2009. Företaget har fokus på barns säkerhet i trafiken, och tillverkar babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar.

Deras Axkid Minikid är en omåttligt populär modell som är omtyckt av såväl konsumenter som experter. Den har nu kommit i ett uppdaterad modell under namnet Axkid Minikid 4. Denna flaggskeppsmodell kommer med flera bra uppdateringar, bland annat ett mer öppet nackstöd, ny insatsdyna och uppdaterad klädsel.

I ett test hos Bäst-i-test.se kom den på fjärde plats med betyget 4,5 av 5. Den beskrivs som smidig att montera och med imponerande lång användningstid.

Axkid Minikid 4 är en säker och rymlig bilbarnstol med bra funktioner och högt säkerhetstänk. Detta är en av de stolar på marknaden som ditt barn kan sitta bakåtvänt längst i. Den är godkänd enligt R129-förordningen och Plus-testad för barn som väger mellan 0 och 36 kilo och en ålder från 0 till 7 år. Dock rekommenderar de ändå att du alltid använder ett babyskydd för nyfödda.

Både nackstöd och sele anpassar sig automatisk efter längd och vikt vilket minskar risken för att barnet sitter fel i stolen. Den har flera lutningslägen och behöver du ännu mer lutning kan du köpa till Axkids lutningskil. Barnet har gott om benutrymme – upp till 30 centimeter. Med de höga sidoskydden ASIP ger stolen extra stor säkerhet vid sidokollisioner.

Den nya textilen är mjukare och andas bättre än hos tidigare modeller. Det finns en avtagbar komfortdyna som du kan använda om du vill. Nackstödet har fått en ny design för att ge en bättre passform och position för huvud och nacke.

Installationen är enkel – stolen tar bara 60 sekunder att få plats i bilen. Detta tack vare självåtdragande förankringsband och fästs med bilens trepunktsbälte. Den är känd för att ta liten plats i bilen och passar därför både större och mindre bilar och det går att placera tre stolar bredvid varandra. Stödbenet är extra långt för att passa olika typer av bilmodeller. Klädseln går att ta av och tvätta i maskin på 30 grader.

 • Butiker & priser

Bästa justerbara bygel Test.se logo
BeSafe
BeSafe iZi Plus X1
BeSafe BeSafe iZi Plus X1 - Test
Bästa justerbara bygel Test.se logo
BeSafe
BeSafe iZi Plus X1
Bakåtvänd bilbarnstol med rymlig sittdel, justerbar rygg och tre lutningslägen.
Högt betyg på test hos Prisjakt Experter 2023.
Testvinnare hos Pricerunner 2022.
Testvinnare hos Folksam 2021.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2021.
Populärt val hos Prisjakt.
Fästs med bilens trepunktsbälte.
Viktkapacitet: 0-25 kilo.
Ålder på barnet: 6 månader till 5 år.
Vikt på bilbarnstolen: 12 kilo.
Storlek: D 65 x B 45 x H 56 cm.
Plustestad.
Inbyggt SIP och utrustad med SIP+.
Tre inbyggda lutningslägen.
Passar alla bilar.
Klädsel som tål maskintvätt i 40 grader.

BeSafe är ett ledande varumärke inom utveckling och tillverkning av bilbarnstolar. De har en storslagen vision – att inga barn ska skadas allvarligt i trafikolyckor. I utbudet finns både babyskydd, bakåtvända bilbarnstolar och bältesstolar.

Vi har utsett BeSafe iZi Plus X1 till den bästa bilbarnstolen och det är en uppdaterad modell av den tidigare omyckta iZi Plus. Den nya modellen har fått både ökad säkerhet och komfort. När Folksam testade 32 bilbarnstolar utsågs den här bilbarnstolen till bäst i test. De gav betyget 4 av 5 och beskriver det som en bilstol med hög rygg, vilket gör att barnet kan åka bakåtvänd längre, och med ett långt stödben som även passar bra för minibussar.

På ett äldre test hos Bäst-i-test.se kom bilbarnstolen på första plats med betyget 4,5 av 5. Enligt testpanelen är det en stol med lång användningstid, god sittkomfort, viloläge och stabil montering. I ett test hos Prisjakt Experter kom stolen på femte plats och fick särskilt beröm för den justerbara bygeln. Däremot lyfte de fram att den är tung och något krånglig att flytta mellan bilarna. 

Besafes bilbarnstol möjliggör ett säkert och bekvämt bakåtåkande för barn från sex månader upp till fem år. Den är PLUS-godkänd för barn med en maxvikt på 25 kilo. Bilbarnstolen har fått en uppdaterad bodyhugger som ger både en ökad stabilitet och högre komfort. Detta ger framförallt små barn extra komfort under bilåkningen och designen gör att även små barn kan börja använda den vid tidig ålder. Benutrymmet är bland en av de bästa på marknaden vilket gör att även långa barn fått gott om plats.

Du fäster stolen i bilens trepunktsbälte och med förankringsremmar och stödben och barnet fästs med ett fempunktsbälte. Bilstolen har en hög position som gör att barnet får en bra sikt både åt sidorna och bakåt. Stolen har tre inbyggda lutningslägen men kan även placeras svävande för att få en bättre lutning. När du höjer huvudskyddet anpassas höjden på axelbältena automatisk.

Bilbarnstolen är utrustad med den senaste generationen av det extra sidokollisionsskyddet SIP+, som du hakar på stolens ena sida. Detta gör bilstolen 20 procent säkrare vid en sidokollision och skyddet fungerar på samma sätt som bilens deformationszoner och minskar avståndet mellan bildörren och stolen. Trots att bilbarnstolen är stor är den kompakt och passar alla bilar, även mindre modeller. Klädseln går att ta av och köra i maskin på 40 grader.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med rotation Test.se logo
BeSafe
BeSafe iZi Twist
BeSafe BeSafe iZi Twist - Test
Bästa med rotation Test.se logo
BeSafe
BeSafe iZi Twist
Roterande bilbarnstol med isofix som kan användas från sex månader.
Fjärde plats på test hos Råd & Rön 2023.
Utnämningen ”Very Good” av ADAC 2020.
Fästs med bilens trepunktsbälte.
Längd på barnet: 61-105 cm.
Ålder på barnet: 6 månader till 4 år.
Maxvikt: 18 kilo.
Vikt på bilbarnstolen: 15 kilo.
Fyra olika lutningslägen.
PLUS-testad.
SIP och SIP+.
Godkänd enligt i-Size.
Storlek: B 44 x D 73 x H 50 cm.

BeSafe är ett ledande varumärke inom utveckling och tillverkning av bilbarnstolar. De har en storslagen vision – att inga barn ska skadas allvarligt i trafikolyckor. I utbudet finns både babyskydd, bakåtvända bilbarnstolar och bältesstolar.

BeSafe iZi Twist är en bilbarnstol med rotation och Universal Level Technology™ som ger en optimal sittvinkel oavsett bil. I ett test hos Råd & Rön kom BeSafes bilbarnstol på en fjärde plats med betyget 66. Den fick särskilt höga betyg på frontalkrock, sidokrock, stabilitet på bilsätet och bältesdragning.

Bilbarnstolen är bakåtvänd och kan användas från sex månader upp till fyra år. Barnet kan ha en längd på 61-104 centimeter och en maxvikt på 18 kilo. Tack vare sin rotationsfunktion får du en bekvämare vardag när du och ditt barn ska åka bil. Bilbarnstolen är bekväm att sitta i, vilket gör bilåkningen för ditt barn mer bekvämt med fyra olika lutningslägen. Stolen går att anpassa efter att barnet växer med huvudskydd i tio steg och internsele som kan höjas och sänkas med en rörelse. I ryggen finns ett ventilationssystem som ger en god genomströmning vilket också bidrar till en högre komfort. Bilbarnstolen har en enkel isättning tack vare Magnetic Belt Assistants.

Säkerheten är också mycket hög och Twist i-Size har klarat de tuffaste krocktestet – svenska PLUS-testet. Den har ett inbyggt sidokrockskydd (SIP) i skalet och ytterligare ett sidokollisionsskydd (SIP+) som har en anpassad form för rotationsbilstolar. Huvudskyddet är utrustat med BeSafe senaste innovation Dynamic Force Absorber™ som är både säkert och bekvämt. Den är även godkänd enligt senaste bilstolsreglementet UN R129 (i-Size).

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

Test av bilbarnstol i en Volvo XC60.
Vi hjälper dig att välja rätt bilbarnstol. Här har vi monterat en BeSafe Stretch Bilbarnstol bak i en Volvo XC60. Den har placerats bra på tester i flera år. 

Köpguide bilbarnstol

I Sverige är det lag på att barn som är kortare än 135 centimeter ska använda någon form av barnstol när de färdas i en bil. Det finns flera olika bilbarnstolar som barnet ska använda beroende på hur gammalt det är. I den här artikeln pratar vi om bilbarnstolar, som är stol nummer två och den du använder efter babyskyddet. Att köpa bilbarnstol är inte alltid lätt och saker som är viktiga att tänka på är säkerhet, hur barnet sitter i stolen och om den passar till din bil.

Läs också: Test av babyskydd

Vad är en bilbarnstol?

För att barn ska åka säkert i bilen behöver de någon form av skydd. En bilbarnstol är ditt barns andra bilstol och den ökar säkerheten för barnet om en krock eller annan olycka skulle ske i trafiken. Bilbarnstolen ska vara monterad bakåtvänd och går att justera efterhand när ditt barn växer.

När ska man byta till bilbarnstol?

När barnet kan sitta ordentligt på egen hand kan det flytta från babyskyddet till en bakåtvänd bilbarnstol. Enligt forskning ska barn sitta i ett babyskydd fram till minst sex till nio månader och efter det kan barnet byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Det finns bilbarnstolar som har särskilda spädbarnsinlägg som gör att du kan använda den tidigare. Men de flesta leverantörer rekommenderar att du inte byter för tidigt, detta av säkerhetsskäl.

Hur länge ska man använda bilbarnstol?

En bilbarnstol bör barnet sitta i, allra helst bakåtvänt, så länge det går. Den rådande rekommendationen säger att barn ska färdas bakåtvända i bilen upp till minst fyra års ålder, men gärna ett helt år till. Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen och deras nackmuskulatur har inte hunnit utvecklats tillräckligt mycket för att kunna tåla den påfrestning som en krock skulle innebära innan dess. Vid en krock kastas barnets huvud framåt och bakåt i en hög hastighet och då behöver barnet ha ett extra skydd.

En bilbarnstols egenskaper

En bilbarnstol besitter flera olika egenskaper som du kan jämföra för att hitta den stol som passar ditt barn och bil bäst.

Maxvikt och längd på barnet

Alla bilbarnstolar har en maxvikt eller längd som du måste anpassa dig efter för att säkerheten ska vara så hög som möjligt. Det är vanligt att bilbarnstolen är avsedd för barn som väger 9-25 kilo. Det finns även de bilbarnstolar som går att använda direkt för nyfödda med ett spädbarnsilägg, men detta är något man helst inte rekommenderar. Hur lång barnet kan vara kan också variera – har du ett långt barn är det bra att välja en stol som till exempel är avsedd för barn upp till 125 centimeter.

Test av bilbarnstol, här visar vi spädbarnsilägg för de yngsta barnen.
På bilbarnstolen BeSafe Stretch följer det med ett inlägg för att ge en högre komfort första tiden.

Vikt och storlek på stolen

När du väljer bilstol spelar ofta storleken på stolen också in. Förutom att den ska passa för ditt barn ska den också få plats i din bil. Bilbarnstolen anges i bredd, höjd och djup och därefter kan du mäta och avgöra om den passar i din bil. Kommer du att flytta stolen mellan olika bilar är det också en fördel om den inte väger för mycket. En vanligt vikt ligger på runt 10-15 kilo.

Lutningslägen

För att barnet ska sitta bekvämt går många bilbarnstolar att luta i olika lägen. Kolla om detta är möjligt och om den går att justera även efter monteringen, helt med bara en hand.

Justeringsmöjligheter

Bilbarnstolar är tänka att använda under flera år – och ska därför växa med barnet. Huvudskydd och sele går att höja i flera steg för att anpassa efter barnets längd.

Test av bilbarnstol, justeringsmöjligheter.
Bilbarnstolen växer med barnet och kan användas under flera år.
BeSafe Stretch Bilbarnstol passar barn som är 61-125 centimeter och kan höjas i flera steg.
BeSafe Stretch Bilbarnstol passar barn som är 61-125 centimeter och kan höjas i flera steg. Här är den i ett högre läge. 

Rotation

Vissa bilbarnstolar går att rotera för att du ska kunna sätta i och ur ditt barn ännu lättare. Genom att vända barnet mot dig när du ska knäppa selen får du bättre kontroll på vad du gör.

Så monterar du bilbarnstolen

Att stolen är enkel att montera är avgörande för säkerheten, inte minst om du ofta måste flytta på stolen. Om monteringen är svår kan det lätt bli fel, vilket kommer påverka säkerheten avsevärt. Bilbarnstolar kan monteras i bilar antingen med bilens Isofix-system eller med bilbältet. Så gott som alla nyare bilmodeller har Isofix-fästen i sina säten. I dem är det enkelt att fästa en bilbarnstol! Om Isofix saknas kan stolen fästas med bilens bälte istället. Stolar som monteras med Isofix har i regel en lägre maxvikt, ofta upp till 18 kilo, medan de som fästes med bältet klarar upp till 25 kilo. Vad som gäller för just din stol anges i manualen!

Barnstolarna kan säljas med eller utan bas. Med bas blir det dyrare, men också lite lättare att ta i och ur stolen ur bilen eftersom det inte är själva stolen som sitter fast i Isofix-fästet.

Bilbarnstolen ska monteras bakåtvänd, antingen med bilens trepunktsbälte eller isofix.
Bilbarnstolen ska monteras bakåtvänd, antingen med bilens trepunktsbälte eller isofix. Här monterar vi en BeSafe Stretch med isofix.
Många bilbarnstolar har monteringshjälp som visar med både ljus och ljud när stolen är rätt monterad.

Ska barn åka fram eller bak?

Det spelar ingen roll för säkerheten om stolen är monterad i fram- eller baksätet, förutsatt att det framgår i stolens instruktioner att den kan användas på båda ställena. Kom bara ihåg att koppla ur krockkudden om bilbarnstolen placeras i framsätet. Enda gången det kan vara säkrare att placera stolen i baksätet är om ni ofta rör er i områden med mycket storvilt.

Kombistolar är säkrast bakåt

Det finns bilbarnstolar som kan placeras både bakåt- och framåtvänt, så kallade kombistolar. Stolarna är godkända för bruk åt båda håll, men det är alltid säkrast att låta barnet färdas bakåtvänt till dess att det är minst fyra år gammalt.

Komfort och säkerhet

För allas trevnad är det förstås viktigt att stolen är bekväm. Ett ledset och irriterat barn gör alla obekväma. Vissa bilbarnstolar kan vinklas för komfortens skull, men det är viktigt att vinkeln inte överstiger 30 grader från vertikalt läge. Stolen är konstruerad för att skydda barnet i en sittande position, inte i en liggande eller halvliggande ställning.

Bältet i bilbarnstolen ska vara ett fempunktssbälte och det ska dras åt ordentligt. Vänj ditt barn redan från början med att sitta hårt fastspänt. Riktigt tjocka kläder, som luftiga vinteroveraller, kan göra det svårare att spänna bältet ordentligt. För säkerhetens skull är det därför bättre att ta av de tjocka kläderna, spänna bältet och sedan lägga en filt över barnet om det känns kallt i bilen. För att bilbarnstolen ska få säljas och användas i Sverige måste den vara godkänd enligt UN R.44 eller den nya standarden UN R.129 (i-Size).

Test av bilbarnstol, tänk på säkerheten.
Barnet ska monteras i en stol med fempunktsbälte.
Här är bästa bilbarnstolen.
BeSafe Stretch är utrustad med det extra sidokrockskyddet SIP+.

Vad är PLUS-testet?

PLUS-testet är ett frivilligt test av bakåtvända bilbarnstolar som utförs av VTI – Svenska statens väg- och transportforskningsinstitut. Detta är ett tuffare test än de europeiska godkännandena och det mäter specifikt de krafter som nackmuskulaturen utsätts för vid en frontalkollision. För att bli godkänt av PLUS-testet får mätresultatet inte överstiga gränsvärdet för livshotade skador.

Får krockkudden vara inkopplad?

Bilbälte i kombination med krockkudde är ett bra skyddssystem i bilen och kan vara livsavgörande vid en krock. Däremot kan en inkopplad krockkudde vara livsfarlig i kombination med en bilbarnstol. När krockkudden utlöses vid en kollision sker detta med en enorm kraft som barnet inte klarar. Därför ska krockkudden där bilbarnstolen sitter alltid vara urkopplad, något som du antingen gör med en nyckel eller hos en auktoriserad märkesverkstad. När barnet är över 140 centimeter är det säkert att sitta på passagerarsidan med krockkudden inkopplad.

Hur gammal får en bilbarnstol vara?

En bilbarnstol ska inte användas längre än cirka 10 år. Ju äldre bilstolen ju mindre säker blir den på grund av att plasten åldras och blir svagare.

Köpa bilbarnstol – att tänka på!

Det finns flera saker du behöver tänka på när du ska köpa bilbarnstol till ditt barn. Här är några av de saker!

 • Ska den fästas med bilens trepunktsbälte eller med en isofix-lösning?
 • Vilken viktkapacitet har den och vilken är maxlängden?
 • Hur är säkerheten?
 • Vad väger den och hur stor är den?
 • Går klädseln att ta av och tvätta?
 • Är monteringen enkel?

Fler typer av bilbarnstolar

Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning när de åker bil och detta är ett babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Läkare och forskare rekommenderar att du använder bältesstol eller bältesskudde upp till att barnet är 10-12 år gammal.

Babyskydd

Riktigt små barn, upp till någonstans mellan sex och nio månader, ska åka i ett babyskydd. De kapslar in barnet och håller det säkert! Babyskydd kan ofta flyttas från bil till barnvagn med ett enkelt klick-system.

Bältesstol

Bältesstolen är barnets tredje bilstol och är den stol de ska använda när de vuxit ur bilbarnstolen. Den är framåtvänd och du spänner fast barnet i bilens bälte. En bältesstol används från att barnet är fyra till fem år gammal.

Bälteskudde/bilkudde

En bälteskudde eller bilkudde är en kudde som barnet kan sitta på upp till att det är 10-12 år eller är under 135 centimeter. Den används för att barnet ska kunna hålla upp trepunktsbältet korrekt. Tidigare ansåg man att bältesstolen var säkrare än bälteskudde, men enligt experterna är så inte fallet idag. Sitter barnet obekvämt i en klumpig stol och inte rätt försämras säkerheten.

Om du krockar med bilbarnstol – detta gäller

Om du krockar eller är med i en olycka ska bilbarnstolen bytas ut, eftersom den kan ha fått skador som inte syns. Detta oavsett om krocken skedde i låg eller hög hastighet. Kontakta försäkringsbolaget för att få en ny bilbarnstol.

Skötselråd av bilbarnstol

För att bilbarnstolen ska hålla sig fräsch längre är det bra att ta hand om den på rätt sätt. Dammsug bilbarnstolen och torka av alla ytor med våtservetter eller en tvättsvamp med varmt vatten. Du ska aldrig använda några starka medel på plasten för då kan denna försämras. I många fall går det även att ta av tyget och tvätta detta i 30 grader i maskin. I regel tål tyget inte att torktumla för då kan vadderingen förstöras, utan låt det lufttorka. Selen ska aldrig köras i tvättmaskin, utan denna rengör du för hand.

Bäst i test bilbarnstol kombistol isofix

Populära varumärken:

Länktips om barnsäkerhet i bil:


Några experttester vi läst

Råd & Rön (2021)

Råd & Rön har testat 42 olika bilbarnstolar och vi har filtrerat ut de som är just bilbarnstolar och inte babyskydd eller bältesstolar. Axkid One + får högst betyg av bilbarnstolarna med betyget 69 och utsågs till testvinnare. På andra plats kom Axkid One med betyget 68 och på tredje plats kom BeSafe Twist med betyget 66.

Bäst-i-test.se (2021)

Bäst-i-test.se har testat 20 olika bakåtvända bilbarnstolar och jämfört montering, funktioner och användning. De utsåg BeSafe iZi Plus X1 till testvinnare och beskrivs som en bilbarnstol med lång användningstid och god komfort. På andra plats och bästa premiumval kom Axkid One som de tycker är en innovativ och smidig stol med riktigt lång användningstid. På tredje plats kom Britax Max-Way som också blev testets bästa budgetval.

Folksam (2019)

Folksam har testat 32 bilbarnstolar för barn från nio månader till ungefär 4 år. 18 stycken har fått utmärkelsen bra val och BeSafe iZi Plus X1 (SIP+) blir testvinnare. Folksam har inte utsett resterande placeringar utan endast betygsatt. Flera har fått samma betyg och därför har vi på test.se utsett en andra- och tredjeplacering utifrån noggrann analys och utgår från hur de placeras i ordningen på Folksams test. BeSafe iZi Plus X1 (SIP+) har en hög rygg och åkandet blir då baklänges. Maxvikt är 25 kg. Modellen funkar bra i till minibuss men det behövs ganska mycket säkerhetsbälte vid montering. Axkid Minikid (ASIP) är gjord för bakåtåkande och är godkänd upp till 25 kg. Den är lätt att montera fast men tar ganska stor plats. BeSafe iZi Kid X2 i-Size (SIP+) har ett långt stödben och funkar bra till minibussar. Dock får den kritik för att minsta stödbenslängd är 29 cm och funkar endast till mittplatsen bak.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • En bilbarnstol beräknas ha en livslängd på ungefär 10 år, men den bör inte vara äldre än fem år när den börjar användas av ett nytt barn. Detta för att livslängden ska hålla under hela tiden som barnet nyttjar stolen.
 • I Sverige är det lag på att barn som är kortare än 135 centimeter ska sitta i särskild skyddsanordning i form av babyskydd, bältesstol, bälteskudde eller bilbarnstol. Forskare och läkare rekommenderar att bilbarnstol används fram tills dess att barnet är 10-12 år.
 • Vi har valt att utse BeSafe Stretch till den bilbarnstol som är bäst i test. Det är en bilbarnstol som fästs med trepunktsbälte och som passar för barn upp till sju år. BeSafe är kända för att göra testvinnande bilbarnstolar och har ett brett utbud av modeller i sitt sortiment.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
BeSafe BeSafe Stretch Bilbarnstol

Du kanske även är intresserad av: