VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 19 Juli 2021
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken bilbarnstol är bäst i test 2021?

Att ditt barn ska sitta i en säker bilbarnstol i bilen är förstås en självklarhet! Lika självklart är däremot inte vad som faktiskt är en säker bilstol. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa en ny bilbarnstol.

Vi har jämfört
 • Hur bilbarnstolen monteras.
 • Vilken vikt den klarar.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Britax
Britax MAX-WAY Plus
Bäst i test
Bäst i test
Britax
Britax MAX-WAY Plus
En säker testvinnare som håller mycket hög kvalitet.
Utnämnd till Bra Val av Folksam 2021.
Topp-placerad i test hos bäst-i-test-se.
Topp-placerad i test av pricerunner.
Bra kundomdömen hos Pricerunner.
Mycket bra Kundrecensioner på BabyWorld.
Fästs med bilens trepunktsbälte.
Viktkapacitet: 9-25 kilo.
Kan fällas i tre positioner.
PLUS-test godkänd.
Klädsel som är lätt att hålla ren.

Britax har tillverkat produkter för barn sedan mitten av 1960-talet, och är framför allt välkända för sina prisvärda och populära barnvagnar och bilbarnstolar. Inom båda kategorierna får de ständigt positiva omdömen från både experter och konsumenter.

MaxWay från Britax är en lättanvänd bakåtvänd bilbarnstol. Den är okomplicerad i sin design men utstrålar säkerhet och trygghet. Den fästs med bilens egna trepunktsbälte och stolens förankringsband. När stolen är monterad sitter den riktigt stadigt i bilen och går att spänna fast riktigt hårt. Stolen är rymlig, speciellt i ryggen vilket gör att barn som är 110 centimeter har marginal att växa i. Stolen har flera lutningslägen, justerbart nackstöd och sele samt vadderade sid-, bröst- och magkuddar för optimal komfort. Det kompakta skalet erbjuder extra benutrymme även längre upp i åldrarna.

 • Butiker & priser
 • Priser för Britax MAX-WAY Plus Bilbarnstol Cosmos Black Max Way Plus Cosmos Black
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Fri frakt, snabb leverans
   Öppet köp i 365 dagar
  • Fri frakt över 499 kr
   Förlossningsgaranti och prisgaranti
  • Fri frakt över 499 kr
   Öppet köp i 365 dagar

Bästa prisvärda Test.se - Bästa prisvärda
Axkid
Minikid
Bästa prisvärda
Bästa prisvärda
Axkid
Minikid
En svensk bilbarnstol som är mycket populär bland konsumenter.
Testtvåa hos Bäst-i-test 2018, 2019 och 2020.
Testtvåa hos Folksam 2019.
4,4/5 stjärnor hos Pricerunner.
Fästs med bilens trepunktsbälte.
Passar för barn på mellan 9-25 kilo.
Fem lutningslägen.
Klädsel som kan tvättas i maskin.

Axkid är ett svenskt företag som startades i Göteborg 2009. Företaget har fokus på barns säkerhet i trafiken, och tillverkar babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar. Deras Axkid Minikid är en omåttligt populär modell som är omtyckt av såväl konsumenter som experter.

Axkid Minikid är lätt att montera och fästs med bilens trepunktsbälte. Den har självspännande förankringsband som gör monteringen extra smidig. Bilbarnstolen passar för barn som väger mellan 9 och 25 kilo. Med de höga sidoskydden ger stolen extra stor säkerhet vid sidokollisioner. Axkid Minikid har fem olika lutningslägen, och dess klädsel går att tvätta i maskin på 30 grader. Axkid Minikid finns även i en uppdaterad modell med namnet Axkid Minikid 2. 

 • Butiker & priser
 • Butiker & priser
 • Priser för Axkid Minikid
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
 • Axkid Minikid 2
  • Fri retur till butik
   Fri frakt
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa flexibla Test.se - Bästa flexibla
Britax
Swingfix M i-SIze
Bästa flexibla
Bästa flexibla
Britax
Swingfix M i-SIze
Vridbar bilbarnstol som är bekväm både för dig och ditt barn.
Bäst i test hos Råd & Rön 2019.
4,5/5 i Bäst-i-tests sammanställning 2020.
4/5 stjärnor hos Pricerunner.
Klarar en vikt på 0-18 kilo.
Fästs med Isofix.
90 graders rotation.

Britax har tillverkat produkter för barn sedan mitten av 1960-talet, och är framför allt välkända för sina prisvärda och populära barnvagnar och bilbarnstolar. Inom båda kategorierna får de ständigt positiva omdömen från både experter och konsumenter.

Britax Swingfix M i-SIze är en vridbar bilbarnstol som är bekväm att använda både för dig och ditt barn. Genom att du kan rotera stolen 90 grader kan du enkelt lyfta i och lyfta ur ditt barn – samtidigt som du sparar på din rygg! Denna bilbarnstol monteras med hjälp av Isofix, och kan användas i både bak- och framsäte. Tänk dock på att koppla ur krockkudden om du vill placera bilbarnstolen i framsätet. Britax Swingfix M i-SIze har flera olika lutningslägen och en maxvikt på 18 kilo. Stödbenet är höj- och sänkbart för en optimal montering i din bil.

 • Butiker & priser
 • Priser för Britax Swingfix M i-SIze
  • Nordens största barn- och babybutik
   Fri frakt över 1000 kr, prisgaranti
  • Fri frakt vid köp över 799kr
  • Fri frakt över 499 kr
   Förlossningsgaranti och prisgaranti
  • Fri frakt över 499 kr
   Öppet köp i 365 dagar

Ytterligare läsning

Köpguide:

I Sverige är det lag på att barn som är kortare än 135 centimeter ska använda någon form av barnstol när de färdas i en bil. Riktigt små barn (upp till någonstans mellan sex och nio månader) ska åka i ett babyskydd. De kapslar in barnet och håller det säkert! Babyskydd kan ofta flyttas från bil till barnvagn med ett enkelt klick-system. Läs gärna vår sammanställning om babyskydd för att ta reda på vilken som är bäst!

När barnet kan sitta ordentligt på egen hand kan hen flytta från babyskyddet till en bilbarnstol. I den bör de sedan sitta, allra helst bakåtvända, så länge det går. Den rådande rekommendationen säger att barn ska färdas bakåtvända i bilen upp till minst fyra års ålder, men gärna ett helt år till. Detta beror på att deras nackmuskulatur inte hunnit utvecklats tillräckligt mycket för att kunna tåla den påfrestning som en krock skulle innebära innan dess.

Montera enkelt och säkert med Isofix

Att stolen är enkel att montera är avgörande för säkerheten, inte minst om du ofta måste flytta på stolen. Om monteringen är svår kan det lätt bli fel, vilket kommer påverka säkerheten avsevärt. Bilbarnstolar kan monteras i bilar antingen med bilens Isofix-system eller med bilbältet. Så gott som alla nyare bilmodeller har Isofix-fästen i sina säten. I dem är det enkelt att fästa en bilbarnstol! Om Isofix saknas kan stolen fästas med bilens bälte istället. Stolar som monteras med Isofix har i regel en lägre maxvikt, ofta upp till 18 kilo, medan de som fästes med bältet klarar upp till 25 kilo. Vad som gäller för just din stol anges i manualen!

Barnstolarna kan säljas med eller utan bas. Med bas blir det dyrare, men också lite lättare att ta i och ur stolen ur bilen eftersom det inte är själva stolen som sitter fast i Isofix-fästet.

Fram eller bak?

Det spelar ingen roll för säkerheten om stolen är monterad i fram- eller baksätet, förutsatt att det framgår i stolens instruktioner att den kan användas på båda ställena. Kom bara ihåg att koppla ur krockkudden om bilbarnstolen placeras i framsätet. Enda gången det kan vara säkrare att placera stolen i baksätet är om ni ofta rör er i områden med mycket storvilt.

Bäst i test bilbarnstol kombistol isofix

Komfort och säkerhet

För allas trevnad är det förstås viktigt att stolen är bekväm. Ett ledset och irriterat barn gör alla obekväma. Vissa bilbarnstolar kan vinklas för komfortens skull, men det är viktigt att vinkeln inte överstiger 30 grader från vertikalt läge. Stolen är konstruerad för att skydda barnet i en sittande position, inte i en liggande eller halvliggande ställning.

Bältet i bilbarnstolen ska vara ett fempunktssbälte och det ska dras åt ordentligt. Vänj ditt barn redan från början med att sitta hårt fastspänt. Riktigt tjocka kläder, som luftiga vinteroveraller, kan göra det svårare att spänna bältet ordentligt. För säkerhetens skull är det därför bättre att ta av de tjocka kläderna, spänna bältet och sedan lägga en filt över barnet om det känns kallt i bilen.

Kombistolar: säkrast bakåt

Det finns bilbarnstolar som kan placeras både bakåt- och framåtvänt, så kallade kombistolar. Stolarna är godkända för bruk åt båda håll, men det är alltid säkrast att låta barnet färdas bakåtvänt till dess att det är minst fyra år gammalt.


Några experttester vi läst

Råd & Rön (2020)

Råd & Rön har testat 70 olika bilbarnstolar och vi på test.se har filtrerat ut de som är just bilbarnstolar och inte babyskydd eller bältesstolar. Vill du läsa mer om alla modeller kan du klicka på testkällan.

Britax SwingFix i-Size får högst betyg av bilbarnstolarna på 77 poäng. Den går att vrida vilket underlättar när du sätter i och tar ur barnet. Den får bra omdöme i säkerhetstestet och även hantering. På andraplats ligger Britax Swingfly M i-Size med 77 poäng. Strax efter det, på 76 poäng, kommer BeSafe iZi Kid X2 och Concord Reverso. Britax-stolen fick höga poäng för sin höga kvalitetskänsla, för att den är mycket krocksäker och för att den är lätt att montera. Alla tre stolarna är riktigt bra och har höga betyg i det mesta.

Bäst-i-test.se (2019)

Bäst i test har utsett BeSafe iZi Plus till testvinnare. Denna bakåtvända barnstol har en rymlig sittdel och har flera vinklingslägen och en maxvikt på 25 kg. Det har alla viktiga punkter som man kan förvänta sig av en premiumbarnstol. Det enda som lyfts som något negativt är att grenselet kan upplevas vara lite för kort och selbanden riskerar att snurra sig.

Utmärkelsen Bästa Prisvärde har Axkid Minikid 2018. Den är lätt att montera, är bekväm och har en avtagbar klädsel. Nackstödet har blivit ännu bättre och detta undviker att barnets huvud åker framåt. Även stödbenet är smidigare men det har blivit kortare och kan tyvärr inte vinklas under färd. Det går att köpa till förlängning om detta skulle vara ett problem. Maxvikt är 25 kg. Detta är en trygg barnstol som utrustats med ASIP som är en liten stötdämpare som vid en eventuell kollision fångar upp en del av kraften. Den är smidig att installera och har en rimlig sittyta så att den kan användas länge. Allt detta plus det bra priset gör att du får mycket för pengarna.

Bästa budgetval är Britax Max Way. En smidig bilbarnstol som är enkel att installera. Du kan använda den länge tack vare det höga ryggstödet och maxvikten på 25 kg. Den är lätt att hantera och flytta på. Det är lätt att ta loss barnet i stolen men selspännet är ganska krångligt att förlänga och förkorta. Tyvärr har Max Way inga vilolägen men det gör inte så mycket eftersom stolen har en bra lutning från början.

Folksam (2019)

Folksam har testat 32 bilbarnstolar för barn från nio månader till ungefär 4 år. 18 stycken har fått utmärkelsen bra val och BeSafe iZi Plus X1 (SIP+) blir testvinnare. Folksam har inte utsett resterande placeringar utan endast betygsatt. Flera har fått samma betyg och därför har vi på test.se utsett en andra- och tredjeplacering utifrån noggrann analys och utgår från hur de placeras i ordningen på Folksams test. BeSafe iZi Plus X1 (SIP+) har en hög rygg och åkandet blir då baklänges. Maxvikt är 25 kg. Modellen funkar bra i till minibuss men det behövs ganska mycket säkerhetsbälte vid montering. Axkid Minikid (ASIP) är gjord för bakåtåkande och är godkänd upp till 25 kg. Den är lätt att montera fast men tar ganska stor plats. BeSafe iZi Kid X2 i-Size (SIP+) har ett långt stödben och funkar bra till minibussar. Dock får den kritik för att minsta stödbenslängd är 29 cm och funkar endast till mittplatsen bak.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • En bilbarnstol beräknas ha en livslängd på ungefär 10 år, men den bör inte vara äldre än fem år när den börjar användas av ett nytt barn. Detta för att livslängden ska hålla under hela tiden som barnet nyttjar stolen.
 • I Sverige är det lag på att barn som är kortare än 135 centimeter ska sitta i särskild skyddsanordning i form av babyskydd, bältesstol, bälteskudde eller bilbarnstol. Forskare och läkare rekommenderar att bilbarnstol används fram tills dess att barnet är 10-12 år.
 • Vi har valt att utse BeSafe iZi Plus X1 till bäst i test, den har vunnit flera jämförande tester och fått mycket goda kundomdömen.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Britax Britax MAX-WAY Plus

Du kanske även är intresserad av: