VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 21 Juni 2022
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken mikrovågsugn är bäst i test 2022?

Ska du köpa en ny mikrovågsugn och vill veta vilken som har blivit utsedd till bäst i test? Här hittar du flera bra alternativ, baserat på både tester och recensioner.

Vi har jämfört
 • Modell: Inbyggd eller fristående?
 • Funktioner och program.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Whirlpool
MWF 420
Bäst i test
Bäst i test
Whirlpool
MWF 420
Testvinnande mikrovågsugn som är lätt att använda.
Bäst i test hos Råd & Rön 2020.
Bäst i test hos Råd & Rön 2019.
Bäst i test hos Råd & Rön 2018.
4,5/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Fristående modell.
Med Jetstart och fyra upptiningsfunktioner.
Volym på 25 liter.
Maxeffekt på 800 watt.

Amerikanska Whirlpool grundades för mer än 100 år sedan, och är en av de största tillverkarna i världen inom vitvaror. Deras utbud innefattar bland annat mikrovågsugnar, och i Råd & Röns senaste test var det flera av Whirlpools modeller som blev topplacerade. Allra bäst betyg fick dock Whirlpool MWF 420, som även knep förstaplatsen hos Råd & Rön både 2018 och 2019.

Whirlpool MWF 420 är en fristående mikrovågsugn med snygg design. Mikron rymmer 25 liter och har en maxeffekt på 800 watt. Totalt finns det sju olika effektlägen att välja på. Bland mikrovågsugnens särskilda program och funktioner hittar du bland annat automatisk tillagning och Jetstart. Whirlpool MWF 420 är utrustad med en LED-skärm och touchknappar, vilket gör den enkel både att ställa in och läsa av. Mikrovågsugnen finns både som svart och i silver. 

 • Butiker & priser
 • Priser för Whirlpool MWF 420
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner
  • Nordens största marknadsplats
   Trygg ehandel sedan 1999

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Miele
M 6012 SC
Bästa premium
Bästa premium
Miele
M 6012 SC
Kvalitativ mikrovågsugn med grillfunktion.
Topplacerad hos Råd & Rön 2020.
5/5 Kundrecensioner hos Whiteaway.
4,9/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Fristående modell.
Med grillfunktion.
Volym på 26 liter.
Maxeffekt på 900 watt.

Miele är ett tyskt varumärke som tillverkar vitvaror. Företaget grundades redan 1899 och har sedan dess gjort sig kända för sina populära och kvalitativa hushållsprodukter.

Liksom Whirlpool har Miele ett antal modeller som placerar sig på Råd & Röns topplista. En av dessa är Miele M 6012 SC, som är en mikro som har en maxeffekt på 900 watt. Mikrovågsugnen har en volym på 26 liter, och fungerar utmärkt även för att värma större portioner i.

Ett extra plus med just denna mikrovågsugnen är att den även har en inbyggd grillfunktion vilket gör att du exempelvis kan tillaga en gratäng i den – helt enkelt sådant som du annars skulle ha stoppat in i ugnen! Grillfunktionen har en effekt på 800 watt.

 • Butiker & priser
 • Priser för Miele M 6012 SC
  • Objektiva prisjämförelser
   Omdömen och recensioner

Bästa budget Test.se - Bästa budget
Champion
Mikrovågsugn Retro
Bästa budget
Bästa budget
Champion
Mikrovågsugn Retro
En mycket prisvärd och populär mikrovågsugn.
4,8/5 Kundrecensioner hos Bagaren och Kocken.
5/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
4,5/5 Kundrecensioner hos Kökets Favoriter.
4,5/5 Kundrecensioner hos Kitchentime.
Fristående modell.
Välj mellan 12 olika program.
Volym på 20 liter.
Maxeffekt på 700 watt.

Det svenska varumärket Champion startades 1938 och kan idag erbjuda ett brett sortiment av produkter inom elektronik och hushåll. Champion Mikrovågsugn Retro är en stilren och prisvärd mikrovågsugn som är populära bland konsumenter. Den har en maxeffekt på 700 watt och en kapacitet på 20 liter.

Om du väljer denna mikrovågsugn kan du välja mellan tolv olika program. Mikrons effekt är uppdelad på fem olika nivåer. Luckan på mikrovågsugnen är även utrustad med en barnsäkring.

 • Butiker & priser
 • Priser för Champion Mikrovågsugn Retro

Ytterligare läsning

bästa mikrovågsugnen

Köpguide

En mikro kan spara både tid och energi, framför allt i lunchrummet och när fryst mat ska tinas inför kvällens matlagning. Men en mikro kan i många fall göra så mycket mer än bara värma upp mat! Det går till exempel alldeles utmärkt att tillaga bland annat fisk och grönsaker i mikron, och till och med att baka enklare kakor!

För att en mikro ska fungera så bra som möjligt krävs att den har god maximal effekt. Effekten mäts i watt, så ju högre watt (W) desto snabbare kan maten värmas och tinas. De flesta mikrovågsugnar har en roterande platta i botten, vilken också är viktig för att uppvärmningen ska kunna göras så jämnt och effektivt som möjligt. Genom att snurra på maten ser plattan till att mikrovågorna kommer åt överallt. Enda gången det kan vara dumt med en roterande platta är om du ska värma en större form eller tallrik. Är formen för stor kommer den inte kunna snurra runt inne i mikron, utan kommer istället fastna och skava mot väggarna. En möjlighet till att stänga av snurrfunktionen är därför att föredra!

Mikrovågsugn bäst i test roterande botten

Fristående eller inbyggd?

Mikrovågsugnar går att få i både fristående och inbyggda modeller, och vilken modell du ska ha beror dels på vilka stilpreferenser du har och dels på hur ditt kök ser ut. En inbyggd mikro är smidig på så sätt att den inte tar upp någon värdefull bänkyta, men möjligheten till att ha en inbyggd modell finns förstås inte i alla kök. En liten bänkmodell kan eventuellt placeras i ett skåp istället, förutsatt att det går att dra elkabeln genom ett hyllplan eller en skåpsvägg, såklart.

Stor eller liten?

Olika modeller kan variera väldigt i storlek; vissa är så stora att de nästan kan misstas för en vanlig ugn medan andra inte har plats för så mycket mer än matlådan. Hur stor mikro du behöver beror förstås på vad du vill göra med din mikro. Är det framför allt värma matlådor och kanske poppa popcorn du vill göra så räcker en mindre modell alldeles utmärkt, men om du vill värma upp hela ugnsformar med mat, eller kanske använda mikron för att baka i, så behövs definitivt en större modell.

Bäst i test mikrovågsugn laga mat i mikro

Specialfunktioner till mikrovågsugn

Precis som med de flesta andra köks- och hushållsmaskiner har olika mikrovågsugnar också olika extrafunktioner. Det kan till exempel vara:

 • Grill- och crispfunktion – ger maten en färgad stekyta och/eller en krispig botten.
 • Ångkokningsfunktion – ångkoka maten så behåller den vitaminer och andra nyttigheter effektivare än vid tillagning på spisen eller i ugnen.
 • Varmluftsfunktion – gör tiden för uppvärmningen kortare.

Med många funktioner kommer större krav på användarvänlighet! Det ska vara enkelt att växla mellan olika program, ställa in tid och korrigera effekten. Med tydliga knappar och/eller vreden samt en upplyst display blir en mikro lätt att använda.

Dyrare mikro = fler extrafunktioner

Ju mer pengar du är villig att lägga ner på din mikro desto fler specialfunktioner och unika egenskaper kan du få. Men att en mikro har många speciella funktioner gör den inte nödvändigtvis bättre, utan bara mer mångfacetterad. Vill du i första hand ha en mikro som på ett effektivt och jämnt sätt kan värma din mat kommer en billigare modell definitivt kunna täcka dina behov på ett tillfredsställande sätt. Det viktigaste för att uppvärmningen ska bli så jämn och effektiv som möjligt är framför allt hur exakt du kan ställa in effekt och tid.


Några experttester vi läst

Råd & Rön (2019)

Mikrovågsugnarna har testats gällande deras autofunktioner, manuella funktioner, elsäkerhet, funktion och utseende till exempel hur väl man ser in i mikron. Bästa betyget 73 får Whirlpool MWF 420, därefter kommer Whirlpool MWP 101 med 71 och på tredjeplats Whirlpool MCP 345 med betyget 70. Alla tre är lättanvända och tinar/värmer upp mat med bra resultat. Ingen av dom har dock varmluftsfunktion, vilket i och för sig inte är något vanligt. MCP 445 har dock grillfunktion vilket de andra två saknar. Testvinnaren får högst betyg av toppmodellerna när det gäller hanterbarhet så som rengöring, knappar/inställningar och att man ser in bra i mikron.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se
testse@qualityunlimited.com

Vanliga frågor

 • Vilken mikrovågsugn som du ska välja är naturligtvis individuellt. Det finns både inbyggda och fristående modeller, så fundera på vad som fungerar bäst i just ditt kök.
 • Mikrovågsugnar kan ha en rad olika extra- eller specialfunktioner. En del är utrustade med en varmluftsfunktion medan andra har en grillfunktion. I en del mikrovågsugnar kan du även ångkoka din mat.
 • Vi har valt att utse Whirlpool MWF 420 till bäst i test. Denna mikrovågsugn vann 2020 års test av mikrovågsugnar hos Råd & Rön, och har också fått goda kundrecensioner.
Innehållsförteckning

Innehåll
Bäst i test:
Whirlpool MWF 420