VI SAMMANSTÄLLER TESTER

Det är precis vad vi gör, kollar vad andra tycker om produkterna. Idén med Test.se är att sammanställa experttesterna från nätet och tidningarna på ett ställe, låta någon av våra redaktörer analysera dem och rekommendera en produkt. Sidorna uppdateras löpande allt eftersom nya produkter och tester publiceras. Läs mer

Ändrad 7 Augusti 2023
Så väljer vi vinnare

Så väljer vi vinnare

Test.se har en lång historia av att utse testvinnare i en mängd olika produktkategorier – men hur väljer vi egentligen ut de bästa produkterna?

I första hand är våra testvinnare produkter som har fått topplaceringar i jämförande tester hos välkända aktörer. Vi lägger mycket tid på efterforskning för att kunna presentera ett så pålitligt och korrekt resultat som möjligt. När urvalet görs lägger vi även stor vikt vid produktrecensioner, både från experter och konsumenter.

Ibland stöter vi dock på produktkategorier där det saknas både tester och recensioner. Detta kan antingen bero på att produkten i fråga är ny på marknaden, eller att produktkategorin är ovanligt begränsad. I dessa fall väljer vi att presentera produkter från välkända och etablerade varumärken inom respektive segment.

Vilken mikrovågsugn är bäst i test 2024?

Ska du köpa en ny mikrovågsugn och vill veta vilken som har blivit utsedd till bäst i test? Här hittar du flera bra alternativ, baserat på både tester och recensioner.

Vi har jämfört
 • Modell: Inbyggd eller fristående?
 • Funktioner och program.
 • Övriga egenskaper.
Vi på Test.se rekommenderar
Priser visas i samarbete med Prisjakt
Test och produktrecensioner
Bäst i test Test.se - Bäst i test
Whirlpool
Whirlpool MWF 420
Whirlpool Whirlpool MWF 420 - Test
Bäst i test
Whirlpool
Whirlpool MWF 420
Testvinnande mikrovågsugn som är lätt att använda.
Bäst i test hos Råd & Rön 2022.
Högt kundbetyg hos Pricerunner.
Fristående modell.
Med Jetstart och fyra upptiningsfunktioner.
Volym på 25 liter.
Maxeffekt på 800 watt.

Amerikanska Whirlpool grundades för mer än 100 år sedan, och är en av de största tillverkarna i världen inom vitvaror. Deras utbud innefattar bland annat mikrovågsugnar, och i Råd & Röns senaste test var det flera av Whirlpools modeller som blev topplacerade. Allra bäst betyg fick dock Whirlpool MWF 420, som även knep förstaplatsen hos Råd & Rön både 2018 och 2019.

Whirlpool MWF 420 är en fristående mikrovågsugn med snygg design. Mikron rymmer 25 liter och har en maxeffekt på 800 watt. Totalt finns det sju olika effektlägen att välja på. Bland mikrovågsugnens särskilda program och funktioner hittar du bland annat automatisk tillagning och Jetstart. Whirlpool MWF 420 är utrustad med en LED-skärm och touchknappar, vilket gör den enkel både att ställa in och läsa av. Mikrovågsugnen finns både som svart och i silver. 

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa med varmluft Test.se - Bästa med varmluft
Samsung
Samsung MC28M6045CS/EE
Samsung Samsung MC28M6045CS/EE - Test
Bästa med varmluft
Samsung
Samsung MC28M6045CS/EE
Tillaga maten med ett krispigt resultat med en mikro med varmluftsteknik.
Testvinnare hos Bäst-i-test.se 2022.
Populärt val hos Prisjakt.
Fristående modell.
Välj mellan flera olika program.
Varmluft och grillfunktion.
Crusty Plat-funktion.
EASYVIEW™-glas.
Enkel rengöring

Samsung grundades i Sydkorea 1938 och gör innovativ hemelektronik och teknik som mobiltelefoner, surfplattor, tv och vitvaror som kylskåp och mikrovågsugn av hög klass.

Samsung MC28M6045CS är en mikrovågsugn i premiumklassen med varmluftsteknik. Den utsågs till testvinnare hos Bäst-i-test.se och enligt dem är det en mikrovågsugn som ger dig möjligheter att laga mat på riktigt. Den är även ett populärt val bland mikrovågsugnarna hos Prisjakt.

Mikrovågsugnen har en nyutvecklad varmluftsteknik med små hål som blåser varmluft på maten du tillagar. Det gör att du får samma effekt som i en varmluftsugn. Med SLIM FRY™ kombinerar du mikrons funktioner med varmluft vilket ger en krispig in- och utsida. Du tillsätter lite matlagningsolja och så har du möjlighet att fritera utan en fritös. Crusty Plate ger dina rätter också en krispighet och plåten tillagar maten både från översidan och undersidan. Du kan använda mikron för att jäsa en deg eller för att tillverka hemmagjord yoghurt.

Eftersom Samsung har byggt bort gallret bakom glasdörren ser du tydligare maten du tillagar. Trots att EASYVIEW™-glaset inte har något metallnät har den samma skyddande verkan. Samsungs mikrovågsugn har en keramisk emaljbeläggning på insidan och gör

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bästa premium Test.se - Bästa premium
Miele
Miele M 6012 SC
Miele Miele M 6012 SC - Test
Bästa premium
Miele
Miele M 6012 SC
Kvalitativ mikrovågsugn med grillfunktion.
Topplacerad hos Råd & Rön 2020.
5/5 Kundrecensioner hos Whiteaway.
4,9/5 Kundrecensioner hos Pricerunner.
Fristående modell.
Med grillfunktion.
Volym på 26 liter.
Maxeffekt på 900 watt.

Miele är ett tyskt varumärke som tillverkar vitvaror. Företaget grundades redan 1899 och har sedan dess gjort sig kända för sina populära och kvalitativa hushållsprodukter.

Liksom Whirlpool har Miele ett antal modeller som placerar sig på Råd & Röns topplista. En av dessa är Miele M 6012 SC, som är en mikro som har en maxeffekt på 900 watt. Mikrovågsugnen har en volym på 26 liter, och fungerar utmärkt även för att värma större portioner i.

Ett extra plus med just denna mikrovågsugnen är att den även har en inbyggd grillfunktion vilket gör att du exempelvis kan tillaga en gratäng i den – helt enkelt sådant som du annars skulle ha stoppat in i ugnen! Grillfunktionen har en effekt på 800 watt.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Bra val Test.se - Bra val
Whirlpool
Whirlpool MCP 345 WH
Whirlpool Whirlpool MCP 345 WH - Test
Bra val
Whirlpool
Whirlpool MCP 345 WH
Fristående mikrovågsugn med flera smarta program.
Bra betyg på test hos Råd & Rön 2022.
Populärt val hos Elon.
Populärt val och högt kundbetyg hos Prisjakt.
Fristående modell.
Välj mellan 3 program.
Volym på 25 liter.
Effekt på 800 watt.
Grillfunktion och crispfunktion.
Garanti på 1 år.

Amerikanska Whirlpool grundades för mer än 100 år sedan, och är en av de största tillverkarna i världen inom vitvaror. I deras utbud finns ett brett utbud av hushållsapparater, som tvättmaskiner, torktumlare, ugn, kylskåp och mikrovågsugnar.

Whirlpool MCP 345 är en fristående mikrovågsugn som finns i rostfritt stål, svart eller vit. Det är en stilren mikrovågsugn som har en effekt på 800 watt och en ugnsvolym på 25 liter. Den fick ett bra betyg på test hos Råd & Rön, är ett populärt val hos Elon och höga kundbetyg hos Prisjakt.

Mikrovågsugnen har tre olika program att välja mellan. Den har en crispfunktion som du kan använda för att få frasiga pizzor, pommes frites och pajer. Med denna funktion kan du även grädda sockerkaka på bara sju minuter. Mikrovågsugnen har en effektiv grill som ger en fin färg på maten. Den har en snabb upptiningsfunktion med jämnt fördelad effekt som gör att du kan tina 500 gram köttfärs på bara tre minuter. Detta tack vare en revolutionerade 3D-tekniksystem. Du kan dessutom tina bröd både snabb och med ett varmt och frasigt resultat.

 • Butiker & priser
Priser visas i samarbete med Prisjakt

Ytterligare läsning

bästa mikrovågsugnen

Köpguide mikrovågsugn

En mikro kan spara både tid och energi, framför allt i lunchrummet och när fryst mat ska tinas inför kvällens matlagning. Men en mikro kan i många fall göra så mycket mer än bara värma upp mat! Det går till exempel alldeles utmärkt att tillaga bland annat fisk och grönsaker i mikron, och till och med att baka enklare kakor!

För att en mikro ska fungera så bra som möjligt krävs att den har god maximal effekt. Effekten mäts i watt, så ju högre watt (W) desto snabbare kan maten värmas och tinas. De flesta mikrovågsugnar har en roterande platta i botten, vilken också är viktig för att uppvärmningen ska kunna göras så jämnt och effektivt som möjligt. Genom att snurra på maten ser plattan till att mikrovågorna kommer åt överallt. Enda gången det kan vara dumt med en roterande platta är om du ska värma en större form eller tallrik. Är formen för stor kommer den inte kunna snurra runt inne i mikron, utan kommer istället fastna och skava mot väggarna. En möjlighet till att stänga av snurrfunktionen är därför att föredra!

Mikrovågsugn bäst i test roterande botten

Fristående eller inbyggd?

Mikrovågsugnar går att få i både fristående och inbyggda modeller, och vilken modell du ska ha beror dels på vilka stilpreferenser du har och dels på hur ditt kök ser ut. En inbyggd mikro är smidig på så sätt att den inte tar upp någon värdefull bänkyta, men möjligheten till att ha en inbyggd modell finns förstås inte i alla kök. En liten bänkmodell kan eventuellt placeras i ett skåp istället, förutsatt att det går att dra elkabeln genom ett hyllplan eller en skåpsvägg, såklart.

Stor eller liten?

Olika modeller kan variera väldigt i storlek; vissa är så stora att de nästan kan misstas för en vanlig ugn medan andra inte har plats för så mycket mer än matlådan. Hur stor mikro du behöver beror förstås på vad du vill göra med din mikro. Är det framför allt värma matlådor och kanske poppa popcorn du vill göra så räcker en mindre modell alldeles utmärkt, men om du vill värma upp hela ugnsformar med mat, eller kanske använda mikron för att baka i, så behövs definitivt en större modell.

Bäst i test mikrovågsugn laga mat i mikro

Specialfunktioner till mikrovågsugn

Precis som med de flesta andra köks- och hushållsmaskiner har olika mikrovågsugnar också olika extrafunktioner. Det kan till exempel vara:

 • Grill- och crispfunktion – ger maten en färgad stekyta och/eller en krispig botten.
 • Ångkokningsfunktion – ångkoka maten så behåller den vitaminer och andra nyttigheter effektivare än vid tillagning på spisen eller i ugnen.
 • Varmluftsfunktion – gör tiden för uppvärmningen kortare.

Med många funktioner kommer större krav på användarvänlighet! Det ska vara enkelt att växla mellan olika program, ställa in tid och korrigera effekten. Med tydliga knappar och/eller vreden samt en upplyst display blir en mikro lätt att använda.

Dyrare mikro = fler extrafunktioner

Ju mer pengar du är villig att lägga ner på din mikro desto fler specialfunktioner och unika egenskaper kan du få. Men att en mikro har många speciella funktioner gör den inte nödvändigtvis bättre, utan bara mer mångfacetterad. Vill du i första hand ha en mikro som på ett effektivt och jämnt sätt kan värma din mat kommer en billigare modell definitivt kunna täcka dina behov på ett tillfredsställande sätt. Det viktigaste för att uppvärmningen ska bli så jämn och effektiv som möjligt är framför allt hur exakt du kan ställa in effekt och tid.


Några experttester vi läst

Råd & Rön (2022)

Mikrovågsugnarna har testats gällande deras autofunktioner, manuella funktioner, elsäkerhet, funktion och utseende till exempel hur väl man ser in i mikron. Bästa betyget 73 får Whirlpool MWF 420, därefter kommer Logik LCMW21E med 72 poäng, Whirlpool MWP 101 med 71 och på fjärde plats Whirlpool MCP 345 med betyget 70. Alla fyra är lättanvända och tinar/värmer upp mat med bra resultat. Ingen av dom har dock varmluftsfunktion, vilket i och för sig inte är något vanligt. MCP 445 har dock grillfunktion vilket de andra tre saknar. Testvinnaren får högst betyg av toppmodellerna när det gäller hanterbarhet så som rengöring, knappar/inställningar och att man ser in bra i mikron.

Tillbaka till början – våra toppval


Redaktionen
Test.se

Vanliga frågor

 • Vilken mikrovågsugn som du ska välja är naturligtvis individuellt. Det finns både inbyggda och fristående modeller, så fundera på vad som fungerar bäst i just ditt kök.
 • Mikrovågsugnar kan ha en rad olika extra- eller specialfunktioner. En del är utrustade med en varmluftsfunktion medan andra har en grillfunktion. I en del mikrovågsugnar kan du även ångkoka din mat.
 • Vi har valt att utse Whirlpool MWF 420 till bäst i test. Denna mikrovågsugn vann 2020 års test av mikrovågsugnar hos Råd & Rön, och har också fått goda kundrecensioner.
Innehållsförteckning

Innehåll
Newsletter image Test.se logo
Håll dig uppdaterad med Test.se:s nyhetsbrev
Vi meddelar när en ny testvinnare tar över tronen
Exklusiva erbjudanden på vinnare bara på Test.se
Din epostadress
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du test.se sekretesspolicy.
Gå med kostnadsfritt
Tack för din prenumeration!
Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Stäng