HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av köksfläktar - kolfilter

hem & hushåll uppdaterad 11:e April, 2017, Baserad på 3 experttester.

Det finns olika typer av köksfläktar, men här fokuserar vi främst på kolfilterfläktar även s.k. återcirkulerande fläktar. Kolfilterfläktarna har på senare år blivit ett mer attraktivt alternativ än utsugsfläktar, men de kan snart förbjudas i nybyggen av mark- och miljööverdomstolen. Ska man skaffa sig en kolfilterfläkt finns ett par faktorer att ta hänsyn till, bl.a. fläktens ljudnivå, förmåga att reducera matos, hur lätt eller svårt det är att montera loss filter och rengöra fläkten. Många kolfilterfläktar är tyvärr dåliga på att reducera matoset och man måste rengöra fettfiltet var eller varannan månad – det går oftast att diska i diskmaskin, och kolfiltret måste bytas ut ofta – beroende på vilket filter man har i fläkten ska det bytas antingen varje halvår eller efter 1,5 år. Kolfilterfläktar bullrar i regel mer än en utsugsfläkt, men för en husägare kan en kolfilterfläkt vara det bättre alternativet eftersom den inte suger ut någon uppvärmd luft ur huset.

Test.se rekommenderar

Miele DA 429-6 - bäst i test bland Köksfläktar - kolfilter 2021
Miele DA 429-6, bäst i test.

Miele DA 429-6 - Här på Test.se har vi valt att rekommendera kolfilterfläkten DA 429-6 från Miele. När Råd & Rön testade köksfläktar var DA 429-6 den bästa som både återcirkulerande- och som utsugsfläkt. Fläkten suger upp fett bra, den reducerar matos och ånga mycket effektivt, den är tystast och har tre LED-lampor som ger en bra belysning över spisen. Den var överlägset bäst i testet, enligt Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.


Miele DA 429-6 har en tidlös design med en 90 cm bred fläktkåpa i rostfritt stål. Fläkten erbjuder en unik användarkomfort tack vare… Läs mer

Köksfläktar - kolfilter - Bäst i test

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

Bra fettupptagning, rejält ångutsug, låg ljudnivå och bra belysning - det är de viktigaste funktionerna för en köksfläkt. Men det är svårt att hitta en fläkt som är bra på allting. Här fokuserar vi på återcirkuleringsfläktar - som suger in luft och renar den, förutom i fettfiltret, också i ett kolfilter för att bli av med lukt innan den skickas tillbaka in i köket igen. Bäst bland återcirkuleringsfläktar (vägghängda) är Mieles DA 6096. Fläkten reducerar lukt med 86 procent, vilket är det bästa resultatet i klassen! Miele hamnar även på andra- och tredjeplats med modellerna DA 429-6, respektive Miele DA5966W. Miele DA 429-6 får även utmärkelsen “Bäst i test” när det gäller vägghängda utblåsfläktar.

Vinnare i det här testet

Råd & Rön

Publicerad

Bra fettupptagning, rejält ångutsug, låg ljudnivå och bra belysning- Det är de viktigaste funktionerna för en köksfläkt. Men det är svårt att hitta en fläkt som faktiskt är bra på allt, visar Råd & Röns test. Köksfläktar kan delas in i två huvudtyper – återcirkulerande/kolfilterfläktar och utsugsfläktar. Många modeller kan användas i båda lägena, allt beror på vilka filter du använder och hur du kopplar in fläkten. Många kolfilterfläktar är tyvärr dåliga på att reducera matoset i köket. För att en fläkt i återcirkuleringsläge ska fungera som det är tänkt, måste fettfiltret rengöras var eller varannan månad och kolfiltret bytas ofta. Fläktarna har också en annan nackdel – de bullrar mer än utsugsfläktar. Råd & Rön har testat båda typer av fläktar och Miele DA 429-6 blev bäst i test i båda fallen. Den suger upp fett bra, reducerar matos och ånga effektivt, är tystast och har tre led-lampor som ger bra belysning över spisen. Mieles fläkt var överlägset bäst, enligt testchef Ronny Karlsson. Mieles billigare fläkt DA5966W blir utsedd till ”Bra köp” och tar andraplats, medan Bosch DWW097A50 tar tredjeplats bland kolfilterfläktarna.

Vinnare i det här testet

Energimyndigheten

Publicerad

Energimyndigheten har testat tre modeller av köksfläktar med kolfilter. Resultatet visar att vilket slags kolfilter fläkten är utrustad med och vart kolfiltret är placerat har betydelse för hur mycket matos den klarar av att ta bort. Köksfläkten som tar bort mest matos, bullrar minst av de testade modellerna. Fläktarna testas både vid lägsta och högsta fläkthastighet, dock ej turbo. Andra viktiga egenskaper är eleffekt i watt och typ av kolfilter. Två av de testade köksfläktarna klarar av att ta bort mer än 90 procent av matoset. Siemens LC958BA90 tar bort 93 procent och Bosch DWB063650S tar bort 95 procent. Gemensamt för fläktarna är att de har ett kolfilter som är omkring 10 cm tjockt och dessutom veckat, vilket resulterar i en stor yta filter som kan fånga upp oset. Siemens fläkt LC956BB30S testas med ett s.k. standardkolfilter som sitter i luftintaget, precis efter fettfiltret. Den klarar att ta bort 77 procent av matoset, vilket betyder att den klarar Boverkets krav. Hur mycket fläktarna bullrar på högsta fläkthastighet varierar från 62 dB upp till 68 dB, vilket innebär att det är en hörbar skillnad, men tänk på att det oftast är under kortare stunder som köksfläkten körs på max. Eftersom Bosch DWB063650S är den fläkt som är tystast, fångar upp mest procentantal av matoset och dessutom är billigast i testet är den det bäst alternativet.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"