HANDLA SMART
HANDLA TESTVINNARE
Vi sammanställer experttester för att hitta den bästa produkten just för Dig!

Test av frysskåp/frysboxar

hem & hushåll uppdaterad 7:e December, 2015, Baserad på 3 experttester.

Om man funderar på att skaffa en fristående frysbox eller ett frysskåp, så bör man vara medveten om att det endast är ett komplement till den vanliga frysen som står i köket. Eftersom frysskåpet/frysboxen kräver extra utrymme och väsnas en hel del, bör man tänka på att placera den i källaren, garaget eller ett uthus om man har ett sådant. Sedan är det dags att fundera på om man vill ha ett frostfritt alternativ. De är visserligen lite dyrare och drar lite mer ström, men man slipper avfrosta dem med jämna mellanrum.

Test.se rekommenderar

Bosch GSN36BW30 - bäst i test bland Frysskåp/frysboxar 2024
Bosch GSN36BW30, bäst i test.

Bosch GSN36BW30 - Här på Test.se har vi valt att rekommendera ett frysskåp från Bosch, som också blev testvinnare hos Råd & Rön i november 2015. Modellen har en bra förmåga att hålla rätt temperatur, men allt sämre är den på att isolera kylan om strömmen skulle gå – efter 14 timmar måste strömmen ha startat igen, annars går maten förlorad.

Frysskåpet har energiklass A++ och drar 234 kWh/år. Det finns en elektronisk temperaturstyrning med touch control som kan avläsas på utvändig display. Både en ljud- och ljussignal varnar för driftsstörningar i frysen, samt ett alarmsystem… Läs mer

Frysskåp/frysboxar - Bäst i test

RELATERADE TESTER

Kyl- och frysskåp

UPPDATERAD 9:e Januari, 2020

Experttester vi läst (3st)

Nedan listas vilka tester vi läst och använt som underlag för att utse vår testvinnare tillsammans med en sammanfattning.

Råd & Rön

Publicerad

De nio frysarna i Råd & Röns test är bra på att hålla temperaturen, men dålig isolering gör att de snabbt blir alldeles för varma om det t.ex. skulle bli ett strömavbrott. Frysarna i testet har volymer ända upp till 216 liter. Samtliga modeller får toppbetyg för temperaturhållning, när vi testat dem i klimatkammare med +10 grader och +20 grader. Tänk på att en frys mår inte bra i en kallare omgivning än +10 grader, då den i värsta fall kan börja värma maten istället. Alla frysar i testet får låga betyg för dålig isolering, vilket gör att matvarorna riskerar att bli förstörda efter några timmars strömavbrott. De flesta frysarna klarar ett avbrott på mellan 11 till 15 timmar, Samsungs frys klarar 18 timmar och Cylindas blir för varm redan efter 7 timmar. Utöver isoleringen, imponerar inte heller deras infrysningsförmågor. Råd & Rön testade hur många kilon man kan frysa in och hur lång tid det tar innan den redan infrysta varan riskerar att påverkas. Alla frysar, utom Grams, har en kapacitet att frysa runt 11 kilo på ca 12 timmar. Grams frys tog 23 timmar på sig! Bäst i test är Bosch GSN36BW30 med 65 poäng i samlat betyg. Strax efter hamnar Liebherr SGN3063 och sedan Samsung med RZ28H6165WW, med 64 respektive 63 i betyg!

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

I en stor familj kan en frysbox vara ett bra komplement till den vanliga frysen, men det krävs extra utrymme. Råd och rön har testat sju stycken frysboxar och samtliga är bra på att hålla kylan. Avfrostningen är dock klumpigare än vad som är nödvändigt hos flera modeller. En frysbox har inga lådor, fack eller isbehållare – här är det ren packyta som gäller. Samtliga sju boxar i testet rymmer omkring 300 liter och de kostar mellan 3000 och 9000 kronor. Trots att alla frysboxar kyler bra, sticker Electrolux EC3131AOW ut rejält och blir därför bäst i test. Eftersom den dessutom har ett bra pris, är den även ett bra köp! Förutom att kräva mer utrymme, väsnas frysboxarna en hel del. Därför är frysboxarna inga köksvaror, utan brukar få stå i garaget eller i källaren. Testvinnaren från Electrolux klarar av att frysa in 22 kilo kött på 24 timmar och klarar av att hålla den tillräckligt fryst i över tre dygn. Ingen modell i testet klarar dock av att frosta av sig själv, utan man måste göra det manuellt. Samtliga löser det genom ett hål i botten och en pip som leder ut smältvattnet på sidan av boxen.

Vinnare i det här testet

Råd och rön

Publicerad

Råd och rön har testat tio fristående frysar och testvinnaren har både bäst frysförmåga och lägst pris. För att frysen ska fungera som bäst, bör den ha en temperatur på minus 18 grader, då man maximerar hållbarheten på maten utan att spendera kilowattimmar på kyla man inte behöver. Därför är det viktigt för dig som konsument att frysen håller rätt temperatur. Men testresultatet visar att flera frysar inte alls ger tillräcklig kyla, även om man följer manualen vid installationen. Tvärt emot vad de allra flesta tror är det inte bättre för frysen att stå i ett så kallt rum som möjligt. Detta beror på att tekniken i en frys bygger på temperaturskillnaden mellan frysen och luften utanför. Den frys som får bäst samlat betyg är Gorenje. Det är utmärkt på allt som har med frysförmåga att göra. Den är dessutom, tillsammans med IKEA, billigast i testet. Tyvärr har den väldigt få och klumpiga inställningsmöjligheter – termostaten ställs in genom att man med ett mynt vrider om en skårad knapp, samt att av/på-knapp saknas. Den varnar inte heller med en ljudsignal om du glömmer att stänga dörren (alla andra modeller i testet gör det). Men trots det har frysen fått 76 i samlat betyg av 100 möjliga.

Vinnare i det här testet

VILKEN BÄST I TEST VINNARE ÄR EGENTLIGEN BÄST?

Hos test.se får du svaret - helt gratis!

Vi samlar tester från de mest seriösa aktörerna i magasin, på TV och på nätet. Vi låter sedan våra redaktörer analysera och utse EN officiell BÄST I TEST produkt!"